Nio månader och sex dagar. 10 dagar.
Jag satt med Elisa och diskuterade för- och nackdelar med ett utbytesår. Vi kom fram till att fördelarna vann.
Jag berättade för min familj att jag ville göra ett utbytesår, i Spanien!
Pappersarbete - blanketter att fylla i och skicka in.
Intervjuer,
Bekräftelse,
Väntan,
Föreställningar,
Längtan.
Jag minns när jag fick min värdfamilj och allt kändes så nära. Snart skulle mitt livs hittills största resa börja.
Resväskor skulle packas. Smart som jag är trodde jag att Spanien aldrig blir kallt så inga jeans eller tjocktröjor minsann!
Sen kom dagen, den nionde september och min mamma följde med mig till flygplatsen.
En kram, inget gråt, och sen iväg!
Häromdagen när jag pratade med min värdmamma och berättade att jag inte grät när jag lämnade Sverige sa hon att det är för att jag är självsäker.
Aldrig har jag varit så säker, osäker och förhoppningsfull på samma gång.
Jag landar i Madrid och nu är det påriktigt - men det fattade inte jag.
Jag hade 2 veckor av total förvirring. Första tanken varje morgon var: Vad i helvete håller jag på med? Sen gick det plötsligt över och jag hade det mycket bättre.
Hela tiden såg jag fram emot kommande saker;
Bli flytande i spanska,
Få nära vänner,
Lära känna Madrid,
Hösten, Julen, Våren, Sommaren
Saker som jag nu alla kan eller har upplevt,
Kort sagt - jag har ett helt liv här
Ett liv som upphör om 10 dagar
Ett liv som jag bara kan tänka tillbaka på - aldrig uppleva igen
Folk som inte vet mycket om utbytesår brukar säga "Men du kan ju alltid komma tillbaka på besök!!"
Ja självklart kan jag komma tillbaka, men det blir aldrig samma sak
Mina dagsrutiner här i Madrid upphör om 10 dagar
Mina vänner från diverse olika länder lämnar Madrid om 10 dagar
Mitt rum är inte längre mitt rum om 10 dagar
Min vardag är inte längre samma om 10 dagar
Jag spenderar de sista dagarna vid poolen ätandes färsk frukt i 35° och sol, med vänner i centrum i försök att upptäcka ställen vi fortfarande inte känner till, eller med min underbara värdfamilj.
Just nu befinner jag mig i ett mellanläge,
Jag tänker på vad jag ska göra när utbytesåret tar slut, men jag befinner mig fortfarande här i utbytesåret
Under mitt utbytesår har jag upplevt många blandade känslor;
Ibland har jag velat åka hem,
Ibland har jag velat stanna för alltid
Nu idag känner jag mig klar
Men klar på ett annorlunda sätt
Jag är nöjd och stolt över allt jag åstadkommit det senaste året
Men jag är klar på ett ledset sätt, allt jag byggt upp ska jag nu lämna
Men jag är klar

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

11 saker jag saknar från Sverige:
1. Att cykla(ni anar inte hur mycket jag vill cykla!!)
2.Honung
3. Hur rent allting är utomhus
4. Det svenska skolsystemet
5. Att ha mindre än 10 minuter till mina vänner
6. Grovt bröd och svensk ost
7. Lösgodis
8. Snöig vinter
9. Skogen och Fyrisån
10. Att kunna ha på mig de kläder jag vill utan att känna mig obekväm
11. Fika!!!

11 saker jag kommer sakna från Spanien:
1. Metro
2. Maten!! Paella, croquetas, tortilla osv..
3. Att bo i en storstad med jättebra kollektivtrafik
4. Att sluta 14:15 varje dag
5. Alla mina internationella vänner som jag efter årets slut sällan kommer kunna träffa
6. Spansk ost
7. Billig frukt och mat
8. Varm vinter där det först blir mörkt omkring kl 18
9. Utbudet av museer och kultur
10, Utbudet av klädaffärer och liknande(med rimliga priser inte som i Sverige)
11. Bocadillos

Vart jag än befinner mig på jorden kommer det finnas saker jag saknar. Jag kommer alltid vilja ha något som jag inte kan få just då, jag har lärt mig att jag inte kan ha allt. Just nu har jag saker som jag senare inte kan få - så jag försöker njuta av varje sekund.

Jag minns en dag några veckor innan jag reste till Spanien då en person frågade mig; Vad kommer du sakna mest? Jag svarade snabbt personer: min familj och vänner. Jag sa att inte kommer jag sakna Uppsala något särskilt.
Nu i efterhand har jag insett att det är precis tvärtom. Jag har människor här - en familj som bryr sig om mig och vänner att prata och vara med. Det betyder inte att jag aldrig saknar folk hemma, men jag är inte ensam här. Så människorna har jag - det jag inte har är mina ljuspunkter i vardagen hemma, saker som jag aldrig insett hur mycket jag faktiskt uppskattar. Till exempel att cykla. Jag brukade cykla varje dag, det var ingen konstig grej. Nu har jag inte cyklat på 5 månader och vill inget hellre än att cykla. Nästan ingen cyklar i Madrid, men istället finns det metro - som jag kommer sakna när jag inte har den. Jag har mina ljuspunkter här och hemma, det går inte att få båda så då måste jag ta vara på de jag har.

Ett utbytesår handlar mycket om att upptäcka och lära nya saker. Jag har lärt mig att börja uppskatta allt så mycket det bara går - för inget varar för evigt. Ta vara på vardagen, ta vara på de där små sakerna som gör allting lite bättre.

Ta hand om er så ses vi snart

Likes

Comments

Tiden rinner iväg som sand ur händer. Lite sand fastnar alltid i händerna, detta är mina minnen och erfarenheter som jag kommer bära med mig resten av livet. Mer än 4 månader har gått, halva utbytesåret. Denna resan har varit och är en resa för mig som person Jag utvecklas varje dag och blir förvånad av hur mycket jag kan åstadkomma - till exempel 4 månader på egen fot.

Trots att det har gått såpass mycket tid, är jag tyvärr fortfarande lika dålig på att blogga... Här kommer en liten summering av allt jag upplevt under hösten och fram tills nu.

Min familj i Valdetorres har familj och anknytningar i Burgos. Därför var vi där i min andra vecka här i Spanien. Vi besökte Burgos katedral och en utsiktspunkt. Burgos är verkligen en fin stad och jag rekommenderar att du besöker den om du råkar ha vägarna förbi!

Med denna familj besökte jag även parken Parque Europa. Det är en park med kopior av olika monument runt om i Europa, fast i mindre storlek. Jag såg bland annat Den lille havfrue, Eiffeltornet och Brandenburger tor - som alla tre sett på riktigt.

Då jag bara bodde hos min första familj i tre veckor, har jag de flesta av mina minnen med min nuvarande familj. En av mina mostrar bor i staden Ávila som ligger nordväst om Madrid. Där åt vi lunch och tog en tur genom staden. Ávila är en gammal fin stad med många kyrkor och en ringmur från medeltiden.

Under hösten hade vi en helg på fyra dagar, så då åkte vi till Alicante där en av mina mostrar har en lägenhet. Det var min familj + mina två kusiner, varav ena är utbytesstudent från Finland, och deras föräldrar. Lägenheten ligger i ett område med få turister och kant i kant med stranden - från balkongen hade vi utsikt över stranden. Även om det var i slutet av oktober njöt vi av både sol och bad. En kväll begav Ricardo, Lenny, Anna(finska kusinen) och jag oss in till centrum för att se staden. Alicante är en liten men mysig stad, dock fylld av turister... En annan dag åkte vi till en annan strand och där vi till lunch åt en otroligt god Paella. Paella är sååå gott!!! Resten av dagarna vilade vi på stranden och hade kul tillsammans, en kort välbehövlig semester. Jag hoppas verkligen på att vi åker dit igen!

Jag och Ricardo på taket av huset.

Lenny, Ricardo och jag - syskontrion<3

Anna och jag!

En dag innan min födelsedag uppstod en situation som jag råkat ut för många gånger i livet... jag glömde min mobil. Men inte vart som helst, utan på en bänk i en metrostation. Så när jag stiger på metron och dörrarna stängs inser jag att min mobil ligger kvar på bänken. Vi åker en station, byter riktning men när vi sedan kommer tillbaka 5 minuter senare var den borta. Jag minns det som otroligt frustrerande, dels för att många bilder från mina två första månader är borta, dels för att jag själv betalat en stor del av mobilens kostnad, som fortfarande fungerade utmärkt. Frustrerad och arg återvänder jag tillsammans med Anna hem, då vi inte kunde ta oss någonstans eftersom jag hade mitt transportkort i mobilen.. Hemma är mina två bröder och jag går mot mitt rum och när jag öppnar dörren sitter alla mina vänner där och ropar "HAPPY BIRTHDAYYY!!!!!". Jag har helt fantastiska vänner. Sedan åt vi tårta som de förberett och nästan alla stannade över natten och jag hade min bästa födelsedagsfest någonsin<3

Nästa dag, på min födelsedag, lämnade alla mina vänner lägenheten tidigt och under förmiddagen kom min värdmamma hem. Hon spenderade natten hos vår kusin och när hon kom tillbaka hade hon köpt med sig churros och choklad!! Vi åt churrosen och sen började vi förbereda mat för vid lunch, notera att spansk lunch är vid 2-3, kom mina kusiner och mostrar + män och vänner. Fick presenter som jag inte väntat mig och hade en jättebra födelsedag!

Jag och min värdmamma!<3 Även mycket bra exempel på mina fantastiska redigeringskunskaper

Senare i november ville studenterna från USA från Afs(min utbytesorganisation) visa oss andra studenter maten de äter vid Thanksgiving. Vi samlades några studenter en eftermiddag och några från USA hade gjort maten. Måste säga att jag var imponerad, min bild av USA inkluderade inte såpass god mat som vi fick den dagen!

Min organisation Afs är bra på att anordna aktiviteter för oss studenter. En av dessa var en dag i november i Aranjuez, som ligger söder om Madrid. Där finns det en fin park och jag hade en otroligt bra dag! Då det inte finns så mycket natur här där jag bor njöt jag otroligt mycket av att vara i naturen igen. Inom min organisation har jag även skaffat vänner som jag kommer ha livet ut<3

Bosnien, Slovakien, USA, Tyskland och Island, blir många länder att besöka framöver

I Spanien betyder familjen mycket och det är inte sällan som vi träffas med släkten och äter lunch eller besöker olika intressanta platser. Det brukar vanligtvis vara min värdfamilj + min kusin Annas familj som bor i en byn Galapagar norr om Madrid ca 40 min från centrum. Utöver alla oss har min värdmämma och hennes syster i Galapagar gemensamma vänner som också ofta är med, och ibland tillkommer det även fler släktingar.. Jag trivs bra med min värdfamilj och mina släktingar här!

Bild från en lunch i Galapagar, där vänner + familj totalt har 3 beaglar!<3

Då jag bor på nionde våningen kan jag se bergen i horisonten som finns norr om Madrid. Ifall du sedan beger dig en bit norrut kommer du strax närmare bergen, vilket även märks på en kallare temperatur. Denna bilden är från Galapagar.

Efter tre månader i Spanien bestämde vi oss för att åka till IKEA! Det var Ricardo, Lenny, Anna och jag. Väl där hittade vi glögg, gifflar, pepparkakor och lösgodis! Det är intressant hur mycket en plötsligt uppskattar de små sakerna. Jag har till exempel alltid tyckt om pepparkakor, men lyckan när vi fick äta de här i Spanien tillsammans med glögg!! Tror och hoppas på ett återbesök snart igen.

I Spanien har en inte höstlov eller sportlov, men vi fick ändå gjort en hel del på helgerna och vissa lediga dagar. Ibland har det även hänt att lärarna eller eleverna strejkar, så då blir det ingen skola den dagen!
I december hade vi en vecka med många lediga dagar där vi bland annat besökte staden Segovia. Segovia är en gammal stad nordväst om Madrid. Där finns bland annat en stor romersk akvedukt som byggdes runt 50 e.Kr. Vi åkte dit hela min värdfamilj tillsammans med Anna och hennes värdmamma. En av studenterna från Afs bor i Segovia så därför möttes vi med honom där. Först tog vi en tur genom den äldre delen av staden varpå vi åt lunch och därefter kollade vi på akvedukten och en annan del av staden en stund. Jag hade en fin dag! Jag och Anna tyckte om staden så mycket att vi bestämde oss för att någon gång i livet bo där under ett år eller så..

Bild tagen från ett torn vi gick upp i!

Akvedukten är otroligt imponerande!!

Anna och jag

Julen närmade sig men så gjorde inte julkänslan. I Spanien firas den 24 och 25 inte särskilt mycket. En ses med vänner och familj och äter god mat. Dagen en firar är den 6e januari, då de tre vise männen kommer med presenter. Familjen samlas och ännu mer god mat äts. De tre vise männen hade tagit med sig presenter till mig också! Jag har pratat med många utbytesstudenter och många upplevde samma sak, att det inte fanns någon julkänsla. Vi kom fram till att det är svårt att skapa någon vidare julkänsla med en familj du känt i 3-4 månader, med helt nya traditioner. Det var svårt för mig, men även kul och spännande att uppleva något nytt. Det bra väger alltid över det dåliga.

Nyår firades i Galapagar, med god mat och 12 vindruvor klockan 12. Det var mysigt och nästa dag åt vi lunch med hela släkten! 2016 var ett av mina bästa år hittills, jag gjorde bland annat mitt livs största och bästa beslut att åka på utbytesår. 2017 kommer bli ännu bättre.

Lenny, Ricardo, jag, min värdmamma, Ricardos halvbror och Anna på nyårsafton

En dag under jullovet ville jag och min värdmamma besöka konstmuseet El Prado, men då det var under lovet var kön otroligt lång och vi bestämde oss för att gå en tur i Madrid istället. Om jag ska vara helt ärlig så är jag inte såå imponerad av Madrid. Centrum är väldigt fint och det finns en del fina bostadsområden, men det finns också en del mindre fina som består av lägenheter som alla ser likadana ut. Men som sagt, självklart finns det många fina områden och byar, till exempel är jag väldigt förtjust i Galapagar.

Vi tog även en tur genom parken Retiro som är en gigantisk park nära där jag bor. I parken finns det en väldigt imponerande byggnad som kallas el Palacio de Cristal, Glaspalatset.

Häromdagen gick vi äntligen till konstmuseet Reina Sofía, som jag länge velat gå till. Detta museum har många kända tavlor av kända konstnärer. Till exempel Guernica av Picasso, som jag velat se ända sedan min svenskalärare i högstadiet berättade för oss om denna tavlan. Museet är gigantiskt och det är omöjligt att se allt på en dag. Vi hann se en del av Picasso, Dalí och andra konstnärer och jag kommer åka dit snart igen. Att gå på konstmuseum har genom åren blivit något otroligt avslappnande för mig, trots att jag inte var vidare förtjust i det som liten...

På kvällen är det gratis och vi gick dit på en torsdag så då är det lugnare med mindre besökare.

Igår åkte vi till staden Alcalá de Henares, som är en gammal universitetsstad 1 timme bort där Ricardo pluggar. Vi började med att äta lunch; först varsin bocadillo(macka) som ofta innehåller något typiskt spanskt såsom bläckfisk eller skinka och tortilla. Därefter åt vi tapas. Efter det tog vi en promenad genom staden som är väldigt fin med många gamla byggnader. Miguel de Cervantes, som skrev Don Quijote, bodde i Alcalá, och hans hus står än kvar. Vi såg även en massa storkar, generellt påminde staden mig om Lund. Kanske är någon grej studentstäder har.

När jag inte gör saker med min familj eller mig själv, ses jag ofta med mina vänner från Afs. Vi har en bra gemenskap och jag är så glad för de människor jag träffat där. Som utbytesstudent är det väldigt skönt att kunna prata med andra utbytesstudenter, men det är också lättare att hitta vänner där en i till exempel skolan.

Jag är så glad att jag bor med en familj som tar med mig till så många saker och att jag har hittat så fina vänner. Tack vare alla dessa människor, men framförallt mig själv har jag redan upplevt och utvecklats så mycket och jag ser fram emot resten av tiden! Kram.

Utsikten från vår balkong varje kväll💗

Likes

Comments

Mycket har hänt!!! Två och en halv månad har swoshat förbi och jag ångrar fortfarande inte mitt utbytesår det minsta. En del förändringar har dock skett på sistone, som jag nu tänker förklara. Efter tre veckor hos min värdfamilj i Valdetorres de Jarama, uppstod det en situation inom familjen som gjorde att de inte var benägna att behålla mig. Det var alltså inga problem med vår relation eller något sådant, utan det var en plötslig och oförutsedd situation som uppstod och jag behövde snabbt en ny familj. Det resulterade i att jag flyttade till en familj som bor 25 minuter från Madrids centrum. Familjen består av Madre(=mamma), Ricardo(19 år som dessutom är volontär hos Afs) och Lenny(16-årig utbytestudent från Hong Kong). I början var detta bara sedd som en preliminär familj, men sedan gav min familj i Valdetorres det beskedet att de inte kunna behålla mig så då började sökandet av en ny värdfamilj åt mig. Afs fann en familj men vid den tidpunkten hade jag börjat tycka om denna familjen så mycket att jag frågade ifall jag kunde få stanna, vilket jag kunde!! Så nu bor jag i en lägenhet knappt 30 min från Spaniens mittpunkt, jag klagar minsann inte. Denna familjen har jag snabbt fallit på plats i och jag tycker om de alla väldigt mycket. Ricardo och Lenny har blivit som riktiga bröder till mig, och jag tycker att det är så skönt att ha syskon omkring mig!! Jag har eget rum med utsikt över Madrid, och ca 5 minuter till Lidl ifall jag skulle sakna min tyska mat. Madres ena syster bor i en förort till Madrid, tillsammans med sin man, son och utbytesstudent Anna från Finland. Vi umgås mycket med denna familj då det bor så nära och jag och Anna har blivit nära vänner. Jag har även en till kusin, vuxen, ca 10 min bort, och några timmar bort har jag en till moster. Kort sagt är jag omringad av fin miljö och fantastiska människor. Mitt byte av värdfamilj resulterade i att jag under ca 1,5 månad behövde stiga upp klockan 6 på morgonen för att ta mig till skolan. Detta var väldigt opkraktiskt och därför har jag nu bytt skola. Min nuvarande skola ligger ca 15 minuter bort med buss. Där går jag i Ciencias, vilket motsvarar Naturvetenskapsprogrammet. Det är jag inte så förtjust i då det gör skolan om möjligt ännu svårare, och tråkigare då jag är trött på natur. Nivån på matten är även högre jämfört med Social science och helt omöjlig att förstå. I min klass finns det två andra utbytesstudenter, en från USA som också är från Afs och en från Tyskland som kom med en annan förening. Resten av klassen är kort sagt speciell. Människorna är svåra att få kontakt med och allmänt blyga och tråkiga. Vad jag försöker göra är att skaffa vänner från utanför klassen, så vi får se hur det går. Skoldagens upplägg påminner om det på min förra så det är sig någorlunda likt. Det som skiljer denna skola från min gamla är att lärarna generellt är mer avslappnade här en på förra, vilket jag uppskattar. Jag ser fram emot att bli er etablerad på denna skola!

Ska försöka börja blogga mer lovar, kram ta hand om er alla

Likes

Comments

Hej alla! Tänkte skriva lite om hur skolan är då den skiljer sig en del från hur skolan i Sverige är.
Jag börjar klockan 8.30 och slutar 14.20 varje dag. Dagen är som uppdelad i tre delar. Varje lektion är 50 minuter lång, på morgonen är det först två lektioner med 5 minuters mellanrum. Sedan har vi rast i 20 minuter där vi går ut ur skolbyggnaden, vissa äter lite och jag själv brukar ibland äta en macka eller något litet. Därefter har vi två till lektioner, med 5 minuters mellanrum. Sedan kommer en till rast som är 15 minuter där vi återigen går ut ur skolbyggnaden och i vissa fall äter något. Sedan följer två till lektioner även här med fem minuters mellanrum. De flesta lektionerna äger rum i samma klassrum och klassrummen har en svart tavla vilket är ovant för mig som kommer från whiteboardfyllda Sverige! Jag gillar detta upplägg då det ger en systematisk skoldag, det enda som jag stör mig på är att rasterna är såpass korta. Att rasterna är såpass korta leder till att de dagar då en har idrott går en i idrottskläder hela dagen då det endast finns tid till att byta till exempel tröja eller skor. Ämnena jag läser är Matematik, Engelska, Spanska, Ekonomi, Filosofi, Historia, Religion, Teknik och Idrott. Tyvärr tycker jag inte att dessa ämnen är så spännande och hade hoppats på att få mer praktiska ämnen här i Spanien, men det funkar! Det ämne som jag klarar bäst är såklart Engelska. Nivån på Engelskan här i Spanien jämfört med i Sverige är otroligt dålig. Det finns vissa som talar engelska, vissa som talat knagglig engelska och sen finns det personer i min ålder som knappt kan formulera en mening på engelska? Detta var väldigt förvånande för mig i början, dock var jag förberedd på det, men det är mig en gåta varför deras nivå på engelska är såpass mycket sämre och då menar jag även bland unga.
Efter att ha gått i en klass som var helt okej i ungefär två veckor pratade en lärare med mig och sa att jag var i fel klass, i början kände jag mest ???? Men nu är jag glad att jag bytte klass för min nuvarande är betydligt bättre. Jag har två grupper av vänner i min klass och även en del vänner utanför klassen och skolan. Jag måste säga att efter att ha levt här i en månad är jag nöjd med min spanska vänskapskrets!
Nuförtiden är skolan mestadels tråkig. Det är kul på rasterna etc men lektionerna blir lätt tråkiga då det är svårt att hänga med, även om jag förstår vissa av lärarna relativt bra(!!)
Skolan här är betydligt strängare än i Sverige. Till exempel mobiltelefoner. I klassrummen får mobiler inte användas och egentligen inte på hela skolans område men det finns en del som använder sin mobil i till exempel korridoren men en del törs inte ens det. Detta är alltså helt annorlunda jämfört med Sverige där det är vanligt att folk använder sin telefon medan läraren undervisar. Nästa sak är toaletterna. Toaletterna är låsta och får bara användas på de två långa rasterna och de har inget toapapper(???). I samband med detta får en heller inte lämna klassrummet utan lärarens tillstånd, men det är inte vanligt att elever ber om att få lämna utan de sitter hela lektionen, det är även noggrannare med att komma i tid. Till exempel om en kommer sent bör en fråga i dörröppningen om en får komma in och sedan ska en fixa något med några papper men jag vet inte riktigt vad det är för jag har aldrig kommit sent!! Häromdagen var jag hemma för att jag var sjuk, därför behövde jag fylla i ett papper med läkarintyg och ge till min mentor nästa dag. Dessa saker skiljer sig betydligt från Sverige där folk kan gå på toa närsom, kommer och går från lektioner, kommer sent och kan sjukanmäla utan större svårigheter.
Summerat så är skolan helt okej, bra vänner och lärare men tråkiga lektioner!
Vet inte hur en skriver bildtext men ena bilden är en del av min skola den andra är utsikten bredvid skolan! Min tekniska sida sviker mig åter

Kram

Likes

Comments

Förra helgen, fredag den 16 till söndag den 18, var det Orientation camp. Fredagen den 9 September anlände alla studenter från runt om i världen till Madrid varpå vi dagen efter slussades ut till våra värdfamiljer. Alla studenter tillhör ett "Chapter", ett slags område. Till exempel tillhör jag Chapter Madrid, då det är den provins och region som jag bor i. Totalt är vi ca 40 studenter som tillhör Chapter Madrid och det är med dessa studenter som jag huvudsakligen kommer träffas på lägger och träffar, men också träffa "inofficiellt". Det vill säga att min utbytesförening Afs inte anordnat det utan att vi till exempel är några studenter som bestämmer oss för att ses en dag. Detta läger var alltså en vecka efter ankomst och även det första. Vi bodde på vandrarhemmet Albergue Peñalara i det fina bergsområdet Navacerrada. Aktiviteterna vi hade var lekar och diskussioner ofta kopplade till utbytesåret och en vandringstur upp på ett berg. Under ett utbytesår genomgår en som person väldigt mycket och redan efter en vecka var huvudet fullt av tankar, därför var det väldigt skönt att prata och reflektera med andra som genomgick samma sak respektive volontärer och vuxna som i många fall var tidigare utbytesstudenter. Diskussionerna handlade mycket om situationer som uppstått och hur vi hanterade de. Vandringsturen tog oss från en höjd på redan ca 1800 meter till över 2000 meter. Vädret kunde ha varit bättre men utsikten var fortfarande otroligt fin.
Som helhet var detta läger väldigt bra och jag trivs bra med personerna i mitt Chapter. Lägret gav mig ny energi och jag ser fram emot nästa!

Likes

Comments

Jag har länge väntat på den dagen, den 9 september. Dagen kom och jag satte mig på ett flyg till Madrid för att påbörja ett av mina livs största resor, ett utbytesår i Spanien. Väl framme möttes jag av två glada Afs-människor som hade lika dåligt lokalsinne som jag, vilket resulterade i en långt sökande efter deras bil. När vi väl hittade den åkte vi till ett hotell inne i Madrid där alla Afs-studenter spenderade natten. Nästa dag mötte jag min värdfamilj. Min värdfamilj består egentligen av mamma Estela och Javier(20), Marta(18) och Beatriz(15). Beatriz befiner sig i Holland på utbytesår, Javier och Marta kommer under vardagarna studera i andra städer men jag har redan hunnit träffa Estela, Javier, Marta, Martas övningskörningslärare som också är Estelas väninna, Fransisco som är barnens pappa och hans två kusiner. Jag bor inte inne i Madrid utan i byn Valdetorres de Jarama som är en by på 4000 invånare cirka 40 minuters bilresa utanför Madrid. Alla är jättesnälla och vi förstår varandra mer eller mindre.
I lördags började vi med att äta i byn tillsammans med alla ovanför nämnda minus körlärare och Beatriz. Sedan åkte vi hem för att ta siesta(!!) och därefter begav Estela, Marta, körlärare och jag oss till det enorma köpcentret Plaza Norte 2 i Madrid. Affärerna här i Spanien stänger först vid 22 på kvällen! Därefter begav vi oss hemåt för middag omkring 21. Senare på kvällen begav vi oss till Algete där det var fiesta(fest) för att se fyrverkerier! kvällen slutade vid 02. Idag, söndag, var vi inne i Madrid för att se oss omkring, äta och lämna Marta som skulle med en buss dit hon studerar. När vi kom hem tog jag en siesta som blev lite längre än planerad. Jag måste säga att jag älskar den spanska dygnsrytm, men jag är tröttare än vad jag någonsin varit. Det är _så_ många intryck med språket, människor, kulturen och allt krockar i mitt huvud. Dock förstår folk att jag är trött och tröttheten lär nog snart försvinna, dessutom börjar skolan först på onsdag vilket är skönt! Ny lärdom: månen, den är sne!

Likes

Comments