View tracker

Mycket har hänt!!! Två och en halv månad har swoshat förbi och jag ångrar fortfarande inte mitt utbytesår det minsta. En del förändringar har dock skett på sistone, som jag nu tänker förklara. Efter tre veckor hos min värdfamilj i Valdetorres de Jarama, uppstod det en situation inom familjen som gjorde att de inte var benägna att behålla mig. Det var alltså inga problem med vår relation eller något sådant, utan det var en plötslig och oförutsedd situation som uppstod och jag behövde snabbt en ny familj. Det resulterade i att jag flyttade till en familj som bor 25 minuter från Madrids centrum. Familjen består av Madre(=mamma), Ricardo(19 år som dessutom är volontär hos Afs) och Lenny(16-årig utbytestudent från Hong Kong). I början var detta bara sedd som en preliminär familj, men sedan gav min familj i Valdetorres det beskedet att de inte kunna behålla mig så då började sökandet av en ny värdfamilj åt mig. Afs fann en familj men vid den tidpunkten hade jag börjat tycka om denna familjen så mycket att jag frågade ifall jag kunde få stanna, vilket jag kunde!! Så nu bor jag i en lägenhet knappt 30 min från Spaniens mittpunkt, jag klagar minsann inte. Denna familjen har jag snabbt fallit på plats i och jag tycker om de alla väldigt mycket. Ricardo och Lenny har blivit som riktiga bröder till mig, och jag tycker att det är så skönt att ha syskon omkring mig!! Jag har eget rum med utsikt över Madrid, och ca 5 minuter till Lidl ifall jag skulle sakna min tyska mat. Madres ena syster bor i en förort till Madrid, tillsammans med sin man, son och utbytesstudent Anna från Finland. Vi umgås mycket med denna familj då det bor så nära och jag och Anna har blivit nära vänner. Jag har även en till kusin, vuxen, ca 10 min bort, och några timmar bort har jag en till moster. Kort sagt är jag omringad av fin miljö och fantastiska människor. Mitt byte av värdfamilj resulterade i att jag under ca 1,5 månad behövde stiga upp klockan 6 på morgonen för att ta mig till skolan. Detta var väldigt opkraktiskt och därför har jag nu bytt skola. Min nuvarande skola ligger ca 15 minuter bort med buss. Där går jag i Ciencias, vilket motsvarar Naturvetenskapsprogrammet. Det är jag inte så förtjust i då det gör skolan om möjligt ännu svårare, och tråkigare då jag är trött på natur. Nivån på matten är även högre jämfört med Social science och helt omöjlig att förstå. I min klass finns det två andra utbytesstudenter, en från USA som också är från Afs och en från Tyskland som kom med en annan förening. Resten av klassen är kort sagt speciell. Människorna är svåra att få kontakt med och allmänt blyga och tråkiga. Vad jag försöker göra är att skaffa vänner från utanför klassen, så vi får se hur det går. Skoldagens upplägg påminner om det på min förra så det är sig någorlunda likt. Det som skiljer denna skola från min gamla är att lärarna generellt är mer avslappnade här en på förra, vilket jag uppskattar. Jag ser fram emot att bli er etablerad på denna skola!

Ska försöka börja blogga mer lovar, kram ta hand om er alla

Likes

Comments

Hej alla! Tänkte skriva lite om hur skolan är då den skiljer sig en del från hur skolan i Sverige är.
Jag börjar klockan 8.30 och slutar 14.20 varje dag. Dagen är som uppdelad i tre delar. Varje lektion är 50 minuter lång, på morgonen är det först två lektioner med 5 minuters mellanrum. Sedan har vi rast i 20 minuter där vi går ut ur skolbyggnaden, vissa äter lite och jag själv brukar ibland äta en macka eller något litet. Därefter har vi två till lektioner, med 5 minuters mellanrum. Sedan kommer en till rast som är 15 minuter där vi återigen går ut ur skolbyggnaden och i vissa fall äter något. Sedan följer två till lektioner även här med fem minuters mellanrum. De flesta lektionerna äger rum i samma klassrum och klassrummen har en svart tavla vilket är ovant för mig som kommer från whiteboardfyllda Sverige! Jag gillar detta upplägg då det ger en systematisk skoldag, det enda som jag stör mig på är att rasterna är såpass korta. Att rasterna är såpass korta leder till att de dagar då en har idrott går en i idrottskläder hela dagen då det endast finns tid till att byta till exempel tröja eller skor. Ämnena jag läser är Matematik, Engelska, Spanska, Ekonomi, Filosofi, Historia, Religion, Teknik och Idrott. Tyvärr tycker jag inte att dessa ämnen är så spännande och hade hoppats på att få mer praktiska ämnen här i Spanien, men det funkar! Det ämne som jag klarar bäst är såklart Engelska. Nivån på Engelskan här i Spanien jämfört med i Sverige är otroligt dålig. Det finns vissa som talar engelska, vissa som talat knagglig engelska och sen finns det personer i min ålder som knappt kan formulera en mening på engelska? Detta var väldigt förvånande för mig i början, dock var jag förberedd på det, men det är mig en gåta varför deras nivå på engelska är såpass mycket sämre och då menar jag även bland unga.
Efter att ha gått i en klass som var helt okej i ungefär två veckor pratade en lärare med mig och sa att jag var i fel klass, i början kände jag mest ???? Men nu är jag glad att jag bytte klass för min nuvarande är betydligt bättre. Jag har två grupper av vänner i min klass och även en del vänner utanför klassen och skolan. Jag måste säga att efter att ha levt här i en månad är jag nöjd med min spanska vänskapskrets!
Nuförtiden är skolan mestadels tråkig. Det är kul på rasterna etc men lektionerna blir lätt tråkiga då det är svårt att hänga med, även om jag förstår vissa av lärarna relativt bra(!!)
Skolan här är betydligt strängare än i Sverige. Till exempel mobiltelefoner. I klassrummen får mobiler inte användas och egentligen inte på hela skolans område men det finns en del som använder sin mobil i till exempel korridoren men en del törs inte ens det. Detta är alltså helt annorlunda jämfört med Sverige där det är vanligt att folk använder sin telefon medan läraren undervisar. Nästa sak är toaletterna. Toaletterna är låsta och får bara användas på de två långa rasterna och de har inget toapapper(???). I samband med detta får en heller inte lämna klassrummet utan lärarens tillstånd, men det är inte vanligt att elever ber om att få lämna utan de sitter hela lektionen, det är även noggrannare med att komma i tid. Till exempel om en kommer sent bör en fråga i dörröppningen om en får komma in och sedan ska en fixa något med några papper men jag vet inte riktigt vad det är för jag har aldrig kommit sent!! Häromdagen var jag hemma för att jag var sjuk, därför behövde jag fylla i ett papper med läkarintyg och ge till min mentor nästa dag. Dessa saker skiljer sig betydligt från Sverige där folk kan gå på toa närsom, kommer och går från lektioner, kommer sent och kan sjukanmäla utan större svårigheter.
Summerat så är skolan helt okej, bra vänner och lärare men tråkiga lektioner!
Vet inte hur en skriver bildtext men ena bilden är en del av min skola den andra är utsikten bredvid skolan! Min tekniska sida sviker mig åter

Kram

Likes

Comments

Förra helgen, fredag den 16 till söndag den 18, var det Orientation camp. Fredagen den 9 September anlände alla studenter från runt om i världen till Madrid varpå vi dagen efter slussades ut till våra värdfamiljer. Alla studenter tillhör ett "Chapter", ett slags område. Till exempel tillhör jag Chapter Madrid, då det är den provins och region som jag bor i. Totalt är vi ca 40 studenter som tillhör Chapter Madrid och det är med dessa studenter som jag huvudsakligen kommer träffas på lägger och träffar, men också träffa "inofficiellt". Det vill säga att min utbytesförening Afs inte anordnat det utan att vi till exempel är några studenter som bestämmer oss för att ses en dag. Detta läger var alltså en vecka efter ankomst och även det första. Vi bodde på vandrarhemmet Albergue Peñalara i det fina bergsområdet Navacerrada. Aktiviteterna vi hade var lekar och diskussioner ofta kopplade till utbytesåret och en vandringstur upp på ett berg. Under ett utbytesår genomgår en som person väldigt mycket och redan efter en vecka var huvudet fullt av tankar, därför var det väldigt skönt att prata och reflektera med andra som genomgick samma sak respektive volontärer och vuxna som i många fall var tidigare utbytesstudenter. Diskussionerna handlade mycket om situationer som uppstått och hur vi hanterade de. Vandringsturen tog oss från en höjd på redan ca 1800 meter till över 2000 meter. Vädret kunde ha varit bättre men utsikten var fortfarande otroligt fin.
Som helhet var detta läger väldigt bra och jag trivs bra med personerna i mitt Chapter. Lägret gav mig ny energi och jag ser fram emot nästa!

Likes

Comments

Jag har länge väntat på den dagen, den 9 september. Dagen kom och jag satte mig på ett flyg till Madrid för att påbörja ett av mina livs största resor, ett utbytesår i Spanien. Väl framme möttes jag av två glada Afs-människor som hade lika dåligt lokalsinne som jag, vilket resulterade i en långt sökande efter deras bil. När vi väl hittade den åkte vi till ett hotell inne i Madrid där alla Afs-studenter spenderade natten. Nästa dag mötte jag min värdfamilj. Min värdfamilj består egentligen av mamma Estela och Javier(20), Marta(18) och Beatriz(15). Beatriz befiner sig i Holland på utbytesår, Javier och Marta kommer under vardagarna studera i andra städer men jag har redan hunnit träffa Estela, Javier, Marta, Martas övningskörningslärare som också är Estelas väninna, Fransisco som är barnens pappa och hans två kusiner. Jag bor inte inne i Madrid utan i byn Valdetorres de Jarama som är en by på 4000 invånare cirka 40 minuters bilresa utanför Madrid. Alla är jättesnälla och vi förstår varandra mer eller mindre.
I lördags började vi med att äta i byn tillsammans med alla ovanför nämnda minus körlärare och Beatriz. Sedan åkte vi hem för att ta siesta(!!) och därefter begav Estela, Marta, körlärare och jag oss till det enorma köpcentret Plaza Norte 2 i Madrid. Affärerna här i Spanien stänger först vid 22 på kvällen! Därefter begav vi oss hemåt för middag omkring 21. Senare på kvällen begav vi oss till Algete där det var fiesta(fest) för att se fyrverkerier! kvällen slutade vid 02. Idag, söndag, var vi inne i Madrid för att se oss omkring, äta och lämna Marta som skulle med en buss dit hon studerar. När vi kom hem tog jag en siesta som blev lite längre än planerad. Jag måste säga att jag älskar den spanska dygnsrytm, men jag är tröttare än vad jag någonsin varit. Det är _så_ många intryck med språket, människor, kulturen och allt krockar i mitt huvud. Dock förstår folk att jag är trött och tröttheten lär nog snart försvinna, dessutom börjar skolan först på onsdag vilket är skönt! Ny lärdom: månen, den är sne!

Likes

Comments