Känner att informationen om mitt knä kanske har varit bristfällig men tiden har varit knapp och lustan att skriva låg. Men nu sitter jag på Starbacks i en vattenstad nära Shanghai,tittar ut över en kanal. Då jag fortfarande går omkring på kryckor och redan har varit här 3 gånger, Klas 5. Så släpper vi mamma, Mats, Claes och Maud lösa med min telefon. Själva kommer vi att ängna oss åt kaffe och lite läsning.
Men åter till knät och de pinsamma (eller kanske inte) turerna runt.
Misstänker att allt började på 3700 meters höjd i Songpan under semestern.
Rickard åker av hästen, på hans tonläge fattar jag att något har hänt.
Mamma av sin häst, lite snabbt trillar inte men trampar nog lite snett.
Känner egentligen inte att något är fel men på den höjden, som gjorde att alla leder var svullna, så smärta som smärta.
Och dessutom i sin Alreke-Wählhammar anda, blöder det inte eller pekar pt fel håll är det inget att sjåpa sig över. Dvs bara att fortsätta promenera, rida mm.
Efter besök på Chengdu sjukhus på midsommarafton inser jag att det är bäst att undvika lokala sjukhus.
Så efter vi har kommit hem, läkare, röntgen, läkare, magnetröntgen, kollat på bilder , inser snabbt att höger och vänster sidan inte se samma ut, beslut om operation, efter mycket frustration så blir beslutet Bangkok. Klas bokar resa samtidigt, och sedan bär det iväg.
Nu börjar försäkringen service att slå till
1) hämtning på flygplatsen
2) hotell ca 70 m från sjukhuset, men svårt med Thaimaten då de flesta patienter är från arabvärlden, Indien, Pakistan och liknande. Dvs ingen thaimat på hela resan
3) bra och stort rum
4) söndag , koll på sjukhuset, först ortoped, lite högt blodtryck, genast rullstols transport till blodtrycks doktorn, sedan tillbaka till hotellet
5) operationsdag, på plats 8.00, rullstol, incheckning en person per gång, mycket diskret och proffsigt, ingen stress, inga höga ljud , kändes nästan lite ödsligt. Upp till rummet, eget med utsikt över hotellet kunde se när Klas badade i poolen, såg skönt ut, dropp, piller, narkosläkare som intervjuade och stämde av all medicin och sjukdomar för att kunna lägga rätt bedövning ( halvsovande), byte till operationskläder, ner till operation. Sedan var det Nattinatti och uppvakning. Det visade sig att hela menisken var av så de drog fram den och sydde ihop den. Såren är ca 1,5 cm långa och det var synd att jag sov för hade varit intresserad av hur små verktygen måste varit men framförallt det flätade tråden som de använde att sy med. För det som är intresserad så har jag allt på DVD.
EFTERVÅRD helt enastående, läkare i mängder som kollar allt, såret, rörelse, tryck, svullnad. Undrade ofta vad de egentligen gjorde. Sköterskor för tvätt, kissa, dusch, byte av bangage, is till kylning ( tyvärr inte till Marguritan), vätska mm
Sjukgymnast för enkla övningar, att gå, få upp och ner i trappor, kryckor mm
Onsdag : utskrivning och tillbaka till hotellet och poolen.
Ont, ömt, svårt att gå, alldeles för svag i överarmarna men de kommer att bli snygga efter 4 veckor utan att få stödja på benet, men nu är det gjort.
Torsdag, Klas åker hem men jag blir kvar till lördag. Poolen, utmärkt service till frukosten jag visar vad jag vill ha och de hämtar, mat i kaffe i hotellet också helt Ok.
fredag återbesök på sjukhuset. Tant kommer utstapplandes på kryckor, vakten stoppar och frågar om jag ska till sjukhuset.
- jo, det stämmer
- var god vänta här för det är för långt att gå

Ok tänker jag men det blir stopp, beordrad att vänta på en bänk, och sedan kör de fram en sjuktransport (70m), sedan var det rullstol runt till 4 olika läkare i ca 3h. Sedan var det lunch tyckte jag , så dags att gå, men inte utan killen som körde rullstol körde mig till fiket, tog min mat till bordet, väntade, körde mig tillbaka till ingången, sedan ambulans transport 70 meter tillbaka till hotellet. På lördagen blev det ännu mer pinsamt, transport till flygplatsen, rullstol runt, business class (inte pinsamt men man kan ju fråga sig varför man inte alltid åker så=för dyrt). Direkt från loungen in till planet, först in, kanonmat, ledsagning till toa, sovsäten, så himla bra. Thai air.
Sedan tillbaka i Kina, URK, ingen direkt till gaten utan trappa, får vänta nerkörd med rullstol, snabb linje hela vägen genom passkontroll och immigration, Klas möter och sedan var jag hemma.
SLUTSATS; var bra att åka till Bangkok men igen thaimat

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

  • 73 readers

Likes

Comments

Stämmer bra, just nu enda alternativet då pool bad inte är Ok.
Nu undrar ni kanske varför då bloggandet har legat nere ett tag. Det har inte varit så mycket att rapportera efter semestern i Kina. Jobb hela tiden, varmt hela tiden så det har varit svårt vara ute men har fått en liten extra "semester" i Bangkok. Ligger nu på en solstol vid poolen bara 35 grader . Gör lite rehab övningar, böjer knät och rör på foten , hög intensivt. Jag lyckades dra sönder menisken på vänster knät så opererades i måndags. Klas har precis åkt tillbaka och jag ska hem på lördag.

  • 46 readers

Likes

Comments

Stämmer bra, just nu enda alternativet då pool bad inte är Ok.
Nu undrar ni kanske varför då bloggandet har legat nere ett tag. Det har inte varit så mycket att rapportera efter semestern i Kina. Jobb hela tiden, varmt hela tiden så det har varit svårt vara ute men har fått en liten extra "semester" i Bangkok. Ligger nu på en solstol vid poolen bara 35 grader . Gör lite rehab övningar, böjer knät och rör på foten , hög intensivt. Jag lyckades dra sönder menisken på vänster knät så opererades i måndags. Klas har precis åkt tillbaka och jag ska hem på lördag.

  • 104 readers

Likes

Comments

Nu mer än någonsin kanske jag kan tänka mig att ändra åsikt. Det kanske är så att helvetet är varmt och inte kallt. Luftkonditionering står just nu på 28 grader och det känns svalt, ute ca 35 och då är det kväll. Glömde bort att skriva men det har inte blivit svalare, dessutom helt stilla luft så det känns som en bastu hela tiden. Mest synd om Klas för på jobbet är det Ok.
Den sista tiden har varit lärorik, jag kommer aldrig bestiga berg, för mycket och för länge med varmt väder funkar inte blir helt slut. Så på ålders höst blir det sommar i Söskär , ALLDELES LAGOM

Nu till lite andra observationer, förra veckan såg vi en livs levande DEMONSTRATION, det är det inte alla som kan säga att de har men.....
Det de demonstrerade om var att Kina har rätt till ön i sydkinesika sjön och naturligtvis var den statsunderstödd men det var plakat , skanderade och allt, tom poliser som lede den "vilda demonstrationen" ut.
Dessutom då det är hett ute så var den inne i ett köpcentrum, ONLY IN CHINA
När vi nu ändå är inne på ämnet öar som inte tillhör Kina. En av våra lokala kollegor på jobbet har varit på semester i Vietnam och i passet som har svaga bilder av kartor hade tjänstemannen på immigrationen skrivet med bläck rakt över ön FUCK OFF. Alla svenskar tyckte det var kanonkul men troligen inte de andra.
Nu har jag och Klas också gott på utbildning om kinesiska sättet att bete sig både privat och på jobbet och blev efter det riktigt deppig för allt som vi redan observerat tyvärr är sant kanske inte för alla men för många, speciellt ju längre ut från Shanghai du kommer.
De lider av ett ca 2500 års Ok av feodalism oberoende om den högst upp är kejsaren eller partiordförande. Tänk inte själv utan gör som du blir tillsagd. Inte underligt att vi får spel och tycker att de är tom dummare än en lobotomerade Jussi, knäpphunden hemma alltså. Han är tom korkad för att vara hund men kramig ändå.
Sedan har vi nästa sak och det är otroligt viktigt att inte tappa ansiktet så om de inte får tid på sig så ljuger de en rakt upp i ansiktet, helt otroligt. Och vi som avskyr lögner.
Nej, nu har jag varit tillräckligt negativ, dessutom klar på banken så nu är det handlings dags och sedan hem med nybakat bröd och kanelbullar för en sen frukost eller tidigt lunch.

Nu är tom blommorna sönderbrända

OVER AND OUT

  • 156 readers

Likes

Comments

Mycket var utlovat som att vi skulle hitta källan till evigt liv. Alla vi som sett The Mummy 3 vet att den ligger i Shangri-La . Sen vet jag att många som läser inte har samma gedigna filmutbildning som jag , men ett tips från Coachen är att i huvudsak undvika allt som kan tänkas dyka upp på Oskars galan om det inte gäller filmer från Tolkien eller med sjörövare innehåll.
Men inte hittade vi någon källa men ett helt underbart ställe. Ca 3500 meters höjd mellan höga berg för skydd. Förutsägbart väder sol och varmt på morgonen mellan 16-18 åska och regn. Tur var väl det men nu så började höjdsjukan göra sig påmind, svullen, trött och malande huvudvärk, men det är ju inte ställets fel utan mitt.
Tyvärr så håller de på att bygga både motorväg och snabb järnväg så när den är klar så blir det snart slut på lugnet.
Helt annan typ av hus, vänliga människor, villiga att lära sig, Klas lekte bartender ett tag och de filmades och kunskapen användes dagen efter.
God mat på alla håll.
På morgonen blev vi upphämtade och sedan bar det av till Tiger Leaping Gorge, vattenfall i början av Zanjie floden den rinner sedan ut i Shanghai dessutom börjar Mekong floden här.
Innan vi gick ner fanns en fin skylt om hur den kinesiska turisten ska bete sig, tyvärr så var det inte många som läste den men kul var det. Naturligtvis så var många tvungna att gå i fel riktning även här gick det att bli buren och det var så himla brant. Sedan mat, färska potatischips, friterad jak och gula kantareller med kyckling och bärs, synd att klaga. Det är himla kul att få gå in i köket och peka .
Sedan bar det uppåt, lite mer uppåt och slutligen lite till, kullerstensgator knappt körbara, promenad sista biten framme på hotell med utsikt över stadens tempel och världens största böne trumma, så tung att dra runt, besök på det lokala klostret, tibetsk buddistiskt. Det största i Kina och nummer 2 efter det i Lhasa, förstört av Mao och sedan återbyggt.
Fick också en religons lektion, jaja det är inte enkelt att vara buddistiskt heller men som den person jag är gäller det att hålla alla dörrar öppna, eller kanske inte.
Men här kommer det, om det är så efter döden att ni vaknar upp i totalt mörker så har ni 49 dagar på er att hitta er nästa kropp om ni inte lyckas upprepas detta ytterligare 49 dagar osv.
Tänk er nu att ni travar runt i totalt mörker och upp dyker det en skum typ som på alla sätt liknar en demon så ska ni inte rusa åt andra hållet. Ty, detta kan vara en av de gudomliga vägvisarna och då ska ni fråga om vägen och om ni har betätt er som folk så talar han eller kanske det är en hon om vilken väg ni ska gå.

Så både resetips, filmtips och lite religions kunskap en vanlig måndag kanske inte sitter helt fel.

Åkte tidigt på morgon, ytterligare 2 plan som var i tid, nu ska jag aldrig flyga i Kina mer för vår tur har nig tagit slut.
Rickard tog sina tejpad fingrar och drog till Laos och sedan Vietnam.

  • 166 readers

Likes

Comments

Efter en lagom frukost tom med kaffe, som inte var klart med mjölk och socker. Sedan bar det av till Lijang , en gammal stad med bevarande hus sedan att ingen längre bodde i dem utan hyrde ut kanske spelar mindre roll. Det är i denna stad som många kung-fu filmer spelas in om det utspelar sig för. Vi skulle åka den nya vägen vilken låter mer som motorväg och snabbt men det kanske är mer som nya och gamla Ullevi , förvirrande med det var ingen speciellt ny väg, upp och ner och krokig. Kunde inte ens sticka för guppigt så man tappar maskor eller blir tom åksjuk. Men vackert landskap och det finns många ställen i Kina som saknar folk. Kommer fram nu på 2500 meters höjd, låga hus och kullersten, inga bilar tillåtna. Polisbilen är en golfbil och brandbilen en 4 hjuling, känns inte så stabilt speciellt som killarna i polisbilen inte var poliser. Vacker stad men mest på morgonen då vara nya vänner, inte har vaknat. Underbart hotell, kanske inte rummen lite för mycket mögeldoft men spelar mindre där få hela stan luktar mögel. Men världens gulligast tjej i receptionen. Hon frågar varvi kommer ifrån, Sverige säger vi. Trevligt land blir då kommentaren fast hon inte endast var det ligger men då går hon bort till sin telefon , Kina-googlar lite , kommer tillbaka och frågar om det är Sverige vi menar och vad som är skillnaden på Sverige och svenska. Vi
förklarar och sedan går hon tillbaka till receptionen och övar på att säga Sweden och Swedish. Vi är de enda på hotellet, får te, frukt och jättegoda hembakta kakor varje gång vi kommer in. Får faktisk en vilodag om det gilla att bara gå 9 km på denna höjden sim vilodag. Dock är det synd på staden otroligt mycket helt menlösa affären framförallt så är det ju samma i alla. Otroligt mycket nattliv men lite grann sim i Peking, de flesta ställen har antingen någon som sjunger eller så är det kareoki som gäller , båda består av folk som inte riktigt kan sjunga, blanda drinkar och sedan en ljudvolym som kan få de döda att vakna och gå igen som en helt nyvaken zombie armé. Men precis innan läggdags så går vi förbi en bar med tibetansk stuk och eftersom allt är på kinesiska på menyn så är det bara att gå bakom baren och peka, trevligt ställe.
Intressant husdjur!!!! Killen som hade laman gick omkring med den i koppel på stan och folk behövde inte betala för foton, han kanske hade missuppfattat detta med tjej magnet

  • 166 readers

Likes

Comments

Efter en äventyrlig sjukhus besök , MC middag, nu måste det bli slut med snabbmaten . Ibland är det inte mycket att välja på, det har varit mycket inälvsmat i Shizuan, helt klart inte min grej. Tom Rickard som ska äta genuint tycker att det är bra med Nuggets, hamburgare och pizza. Med andra ord inte bra.
Planet går i tid igen , detta måste vara nytt rekord.
Framme 15 minuter före, bagage ut på 5 min.
Nu tycker ni som inte rest i Kina, katsingen vad hon snöar in på detta. Men det är sant, flyget brukar inte funka, man kan bli sittande i timmar på planet, utanför planet i väntan eller så ställa det helt enkelt in. Totalt opålitligt.
Guide, Nancy väntade, vilken guide och vilken service. Helt klart en kanondag. Sorry , vi är nu i Dali, sydligaste staden som Kulay Khan invadera ca 1200 talet i runda slängar.
Pagoder, tempel, gamla städer.
Vet nu exvis varför det aldrig är några kineser runt om huvudtemplet, det är för att mitten av templet ligger på drakens rygg och det betyder otur att lämna ryggen. I Dali är huvudminoriteten Bai, mycket glada människor, stolta över sin kultur och byggd. Otroligt bördigt, ligger på ca 2000 m men odlar druvor, tobak, majs, grönsaker och frukt dom du inte ens vet om, blommor som de skickar vidare till hela Kina. Hantverk, helt underbara kläder, helt förälskad i staden, dessutom kanongod mat.
Dessutom kom Klas och jag på att vi ibland har samma smak, fick med hos två helt underbara BRODERADE TAVLOR. Ledsen att jag inte bad er sätta er ner innan, men ibland så händer det.
Lokal lunch , kanonmat lite knöligt att komma ner på bordsnivå, typ 15 cm högt. Sen var det båttur, transport till hotellet, jättemysigt med en massa innergårdar, där väntade bla skotvätt och lite andra super geggiga lersaker.
Gamla staden med vår första te provning , mysig och proffsigt , fick naturligtvis med oss te, det ena skulle vara bra för blodtrycket och det andra som iste, kommer att behövas i sommarens värme. Middag, drink och läggdags.

  • 174 readers

Likes

Comments

Alla gin och tonic älskare hören upp.!

Så här görs en GT
1) meny fram på kinesiska
2) ta fram APP
3) beställa
4) tonicen är slut går
fråga: går det lika bra med soda vatten
Svar; ja
5) in kommer tre glass glas med bara SODAVATTEN
6) Klas går in i baren med "bartendern" och visar på ginen
7) ml har druckit en klunk vatten , gin fylls på till bredden, ca 1 cl
8) Rickard har inte druckit något vatten ca 0,1 cl häls på

Voala GT KLAR

  • 213 readers

Likes

Comments

Uppbrott från ställe nr 2, typ Jijougau eller något liknande, tacka vet jag lättstavade svenska ortsnamn som Ödsmål för de kinesiska får jag inte ordning på. Med gott mod satte vi oss i bilen för en liten tur på ca 3 h , nytt höjdrekord 4007 meter, sedan nedåt igen till Huanglong som tydligen betyder den Gula Draken, tack och lov för linbana upp för nu börjar mina ben ta stryk. Inte för att jag ska gnälla men ni som kommer ihåg hur mina fotleder såg ut när jag var gravid med Rickard kan med en hemsk Flashback tänka sig bakåt, inte riktigt lika illa men inte långt ifrån. Tyvärr så var detta i större skala från igår, det kändes faktiskt lite onödigt, sedan bar det rask av till Songpan. Här hade vi då bytt hotell från ett som vi inte kunde hitta till ett mysigt guesthouse med en ägare som faktiskt kunde iallafall lite engelska, in-checking, koll på staden.
Detta alla gooa gubbar och gummor är definitivt något som ni verkligen måste UNDVIKA, detta var en gång en anhalt på sidenvägen men nu helt obeskrivligt sunkigt.
Enda positiva var de gulliga människorna på hotellet, den mest osannolika västerländska frukosten som ni kan tänka er:
Kaffe, kanske inte så konstigt
Banan, ok
Hamburgare , köttet kanske jak eller kanske inte
Omelett
Jak yoghurt, riktigt god
Skogste eller hästmanna te; också kanon

Då förstår jag att ni som tänkande, kreativa människor undrar "Vad i hela friden gör knäppgökarna där????"
Jo, det ska jag tala om för er, vi ska ut och campa i den kinesiska vildmarken och för att ta oss det blir det en fyra timmars ritt.
Tur att ni sitter ner och läser så ni inte slår er när ni svimmar.
Så efter denna variant av frukost bär det iväg, vi tre, 2 gubbar med tibetansk påbrå, 5 hästar och en mula. Först 1 h på asfalt fram till berget, sedan 1,5 h uppför berget , brant som den , slipprigt , tyckte synd om hästarna men det är sega varelser. Uppe på toppen var det slut med ridandet, för farligt för hästarna som dessutom var alldeles slut. Framme, fast vi inte trodde det först,
Lunch: bröd och sockrade tomater
Rundtur, sjö, vattenfall
Sedan sätta tälten upp, 2 stycken ca 1,5 mana Kina tält, Rickard ok för en pers men Klas och jag sov inte mycket,
Middag: nuddel och grön potatissoppa , medtagen äcklig pizza, kex
Mörk 21.00, tack och lov var tälten under en klippa, regn på natten
Frukost: kål soppa eller med andra ord chokladkex
Men eftersom det var lugn och ro och natur vi var ute efter så var vi på rätt ställe.
Sen var det dags för uppstigning, med lite galna hästar pga regnet och att de inte alls ville göra samma jobb två dagar i rad, förstår dem men då vi inte kunde förklara för gubbarna om det fanns en enklare väg eller ens orka gå själva så var det bara att bita i det sura äpplet.
Resultatet blev mindre bra, Rickards häst fick spel vilket slutade med att han blev avslängd och ett finger gick ur led, efter 25 procent av vägen. Tack och lov för att jag alltid släpar med mig medicin, så lite smärtstillande, uppför och nedför berget, bil, dusch på hotellet, till flyget , fixa allt, till sjukhuset, till det lokala sjukhuset för röntgen och dra fingret rätt, till hotellet. Det var en jävla midsommarafton .
Men pricken över I:ET är ändå det lokal puckot, dvs vår kontaktperson. Hans engelska är rent ut sagt kass och vi misstänker starkt att han valde en annan sträckning på ridturen för att kompensera sin ökande kostnad på hotell och sedan när jag kräver att chauffören ska först köra oss till läkaren, vänta där och sedan köra oss till hotellet, så är hans förslag att vi ska sätta på ett plåster och vänta så var jag tvungen att kalla honom idiot, oartigt men nödvändigt. Så efter en natt med 4 h sömn var det skönt att lämna Shizuan provinsen, lite för många dagar, maten motsvarande inte mina förväntningar men mycket vacker natur. Så nu är det Yunnans tur hoppas på bättre dagar.

  • 228 readers

Likes

Comments

Först sovmorgon, dvs upp 7.00, frukost på två rostade bröd (söta naturligtvis ) med två stekta ägg. Hittade salt och hade med Nescafé så livet leker, var faktiskt inte ironisk nu.
Skålade i kaffe helt underbart.
Sedan bar det iväg till granndalen ca 60 km bort över serpentin vägar urkarvade ur skog och berg, in i molnen, passerar bergspass på 3600 meter , ut ur dimman, över trädgränsen, bara buskar men inte vilka buskar som helst, vilda roddedendron och azaleor. Tänkte direkt på Mats S i GBG om det hade varit vår och de blommat. Framme efter 2 h , lite panik i slutet en av mina stickor gick sönder , av bambu så det fixade sen Schweiziska armé kniven med besvär.
Framme är då en av de lokala tibetanska helgedomarna, tillber snöberget och Gudinnans sjöar, ( Shenxianchi eller de odödligs sjöar) uppåt bär det genom skog som ser ut som i Sverige, samma träd utom att här är björken röd och ömsar bark som en orm ömsar skinn. Ser lusigt ut. Men sen tar likheten slut, berg runt, sjöarna som bildas av kalksten ljuvligt blå och klara, fulla med mineraler som kalk, koppar och andra nyttigheter.
Tar en mun full från deras källa, kallt som svensk kranvatten på vintern. Källan sägs ge bättre hälsa och jaga bort onda andar.
Tibetanerna är som alla vet buddhister men som tillber berg, sjöar, älvor mm tror på demoner och ber som galningar. Enligt guiden så är ABA som vi nu befinner oss i den sydligaste delen av Tibet som annekterades av Kina, om det är sant så visste jag inte det. Men både det tibetanska språket, musiken och sinnet är så himla mycket behagligare än kineserna. Tyvärr görs mycket stora investeringar med flyttning av byar av stora kinesiska investeringar. Sorry att det blev lite politiskt men för de som inte vet min ståndpunkt i denna frågan kan vi återkomma efter den 1 september 2017.

Men dags att återgå till annat,
Floran, om jag verkligen varit intresserad av växter, örter , klematis, såg tre olika sorter av vilda orkidéer, mossor, mm.
Om du läser Karin W så skulle du trivts utmärkt här.
Gick ca 5 km, enda utlänningarna igår kanske vi räknade till 10. Under dessa km och ca 1,5 h ( det går inte fort uppför på 3000 meters höjd i uppförsbacke, det är bara att komma hit och försöka så det så) kanske 50 kineser och de hälsar och ser jätteglada ut. PRECIS VAD JAG HADE HOPPATS PÅ. Dessutom kanske bara 4 försäljare också nytt rekord. Detta blir troligen det stället under hela resan med minst kineser.

Sedan bar de iväg tillbaka för sen lunch med tibetanska mat:
Nudlar som smakade som aldente pasta
Kall jak (djur med långpäls och horn) smakade som nöt och älg, inte helt fel med lök och nätter
Stekta jak dumplingar, de bästa som jag någonsin har ätit, troligen stekta i smör.
En lite torr paj
Och att dricka till smör-te , vad ni än gör drink inte det, blä och URK

Sitter nu med solen i ryggen, lyssnar på Deep Purple och annat med mycket elgitarr.

Perfekt avslutning, perfekt och harmonisk dag

  • 220 readers

Likes

Comments