Ibland så slår det mig. 

Att jag kanske inte får se min son växa upp. 

Vi vet inte hur länge hans hjärta orkar. 

5 år?

10?

20? 

Överlever han till nästa operation?

Överlever han nästa operation?


Jag lever i förnekelse. 


Han ser ju frisk ut! 

Han beter sig inte som att han är sjuk!


För varje dag som går vågar vi mer. 

Men ibland slår det mig, så jävla hårt rakt i ansiktet, att min son kanske inte överlever sitt hjärta. Jag kan inte förklara hur ont det gör. Hur rädd jag är. 


Jag vet att det sitter en mamma som just precis nu inte borde läsa mina ord. Jag vill inte skrämma, jag vill inte oroa. 

Men jag är rädd och just idag kryper det i hela kroppen.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

För ett år sedan var vi bara timmar ifrån att få träffa dig för första gången. 

När klockan slog 14:34 fick jag upp dig på mitt bröst. 

Min högsta önskan slog in och jag fick hålla dig, titta på dig och pussa dig. 

Min vackra tappre pojk. 

Jag var så orolig för att jag inte skulle få se dig, att du skulle försvinna från mig innan jag träffat dig. Men trots ett helt hav av människor tvekade inte barnmorskan innan hon placerade dig i min famn. 

Strax därefter lyftes du upp från mitt bröst och du, likaså havet av människor försvann ut genom dörren. Kvar blev jag, nyförlöst och utan mitt barn. 

Denna dagen rör upp mycket känslor. Speciellt efter en sömnlös natt på grund av feber efter ettårsvaccinet. 

Men vi är här, ett år senare är du hos oss. Hemma och så frisk du bara kan va. Du är där du ska i utvecklingen och stoltserar med sex tänder som du gillar att bitas med. 

Du har världens bästa storasyster som hjälper dig och ofta pussar dig på huvudet och talar om att hon älskar dig. 

Vi älskar dig lillebror bus!

Likes

Comments

Förra lördagen var vi på vår första träff med Hjärtebarnsföreningen.

Dagen spenderades på Skånes Djurpark i sällskap med mormor då pappan är iväg på jobb två veckor i stöten nu.

Jag va lite rädd för att det skulle bli känslostorm men det gick bra. 

Samlade mod och tackade en annan hjärtebarns mamma för att hon och hennes familj valt att delta i en dokumentär som jag tittade på i samband med att lillebrors hjärtfel upptäcktes. 

Rakt in i hjärtat heter dokumentären och den sändes på SVT. Hemsk, underbar och alldeles omtumlande. Tyvärr verkar det inte gå att se den på SVTplay längre. Annars är den något jag rekommenderar.

Höjdpunkten enligt storasystern var att köra traktor hos fåret Shaun. Lillebror är fortfarande för liten men det blev väldigt många "titta, titta dä" när vi va hos älgarna!


Likes

Comments

Även augusti har passerat och likaså besöket hos kardiologen. Hjärtat såg fint ut. Det är inte trångt någonstans, det läcker minimalt och lillebror låg fint i saturation. 


Men det är något som stör honom. Han har fått medicin för begynnande magsår och ett 24h EKG väntar.
Han beter sig som om han har ont någonstans när han ligger på rygg, framförallt när det är dags att sova och han vaknar, ofta, och ett skrik. 
Lungorna låter fint men han är slemmig och har en hosta som inte riktigt ger med sig. Han har provat mollipect och det gick inte. Vi fick en gosse som inte sov alls, hostan och slemmet lättade förvisso men kom tillbaka  i samma ögonblick som vi slutade med medicinen. 

Kan tyckas att det experimenteras med mediciner, att vi inte är tillräcklig kritiska. Jag är nästan beredd på att hålla med, samtidigt vet jag att det finns inte en naturmedicin som kan få ett halvt hjärta att bli helt. 

Jag känner mig inte helt bekväm med att diskutera hans mediciner just nu, jag vet att det finns många åsikter kring ämnet och jag är inte i stånd att hantera kritik. 

Det tredje steget och förhoppningsvis sista operation nämndes och jag väljer att leva i förnekelse. Planen är till nästa höst. 

Jag känner mig extremt skör förtillfället och på den berömda bägare är ytspänningen ett faktum. Jag försöker lista ut varför mörkret är så påträngande på just nu. 

Likes

Comments

Augusti är här och det känns redan som höst.


Det är tänkt att vi ska träffa vår kardiolog denna månaden men än har ingen kallelse dykt upp. 
Det är tre månader sen sist. Fantastiskt men samtidigt lite skrämmande. 
Lillebror har överallt fått beröm för hur fint & starkt hjärtat ser ut, hur lite klaffarna läcker och hur pigg han är. 
Nu när man inte sett hans lilla hjärta på ett tag så är jag nervös för att det skall ha skett någon förändring. Läcker det? Ser cirkulationen lika bra ut? 
Lillebror har episoder då han blir blå om läpparna, ibland bleka och vissa gånger riktigt plommonlila. 
I våra ögon verkar han opåverkad, men jag vet ju inte hur det ser ut på insidan. 

Han håller igång hela tiden och vi får hejda honom ibland då han blir väldigt andfådd. 

Häromveckan ringde jag till Lund för att få veta om det finns någon form av plan gällande nästa OP men mer än att det förmodligen blir när lillebror är mellan 1,5-2år framgick inte. 
De är lite tidigare med steg tre i Lund än i Göteborg har jag förstått. 
Det är vår kardiolog här hemma som startar maskineriet när han tycker det är dags, allt beroende på lillebror och hur han mår. 

Jag försöker ställa in mig på nästa höst och det känns ok, det är fortfarande långt bort. 
Tanken på att det skulle bli redan till våren får det att knyta sig i hela kroppen. Det känns alldeles för nära och påtagligt. 
Stressen tränger sig på direkt och jag känner hur pulsen ökar och hur jag än sväljer och sväljer så försvinner inte klumpen i halsen.

Likes

Comments

Lillebror har hunnit bli nio månader. Nio! Folk skojar verkligen inte när de säger "ta vara på tiden, dom blir stora fort". 

Som jag nämnt tidigare så har vi trappat ner, och faktiskt fasat ut helt, de vätskedrivande medicinerna.

​Lillebror har haft två stycken. Furosemid och Spironolakton. 

Furosemid är snabbverkande och det fick han tre gånger om dagen. 
Spironolakton som sparar kalium (furosemid driver ut kalium) fick han en gång om dagen. 

Furosemid har varit otroligt besvärlig att få tag i. Har det inte varit restat så har det varit något annat och lillebror har nog fått det i de flesta olika styrkor som finns. Väldigt skönt att slippa det strulet!

Det har funkat bra att trappa ner och sluta med dessa mediciner. Det enda jag har reflekterar över är han blivit hård i magen vilket jag hoppas ska rätta till sig för det tar på krafterna när man behöver ta i. 

Vi startade vår resa med sex olika mediciner, som togs totalt fyra gånger om dagen. 

Nu är vi nere på två olika mediciner. Hjärtstärkande som tas tre gånger om dagen och blodförtunnande som han får en gång om dagen. Helt fantastiskt! Dessa två får lillebror dras med och det känns helt okej faktiskt. 

All medicin har tagits oralt och i flytande form, finns det inte flytande så har vi fått krossa tabletter och blanda ut dem med lite vatten. 
Det va bara precis i början det va lite besvärligt att få i honom alla mediciner, innan vi fick tipset om att ge honom i nappen från en flaska. 

Lillebror dricker fortfarande en del ersättning men vi är på god väg med mat. Han smakar på allt och verkligen älskar mango och smultron, pasta bolognes brukar också gå ner. Värmen påverkar honom en del, både i aptit och ork plus att han svettas ganska mycket så är glad för att ersättningen oftast går ner. Lite och ofta är lillebrors melodi när det kommer till förnödenheter. Han får bestämma och det har funkat hitintills.  

Lillebror sitter själv och ålar sig fram i någon form av combat style. Ställer sig upp i sin spjälsäng gör han med. Storasyster satt på rumpan och hasade sig fram innan hon ställde sig upp och gick vid 11 månaders ålder. 

Lillebror fullkomligt älskar att bada och det spelar ingen roll om det är i badkaret, bassäng eller sjö! 

Två sylvassa tänder stoltserar den lilla mannen med. Det kliar och är lite småbesvärligt med tänder. 

Nu är det dags för pappans semester och jag planerar att för någon dag fly fältet, slippa undan allt vad ansvar heter och bara va. Ska bara informera pappan om det med...

Likes

Comments

Nu i helgen hade vi namngivelse för lillebror. Lillebror som fick sina namn redan innan han var född. 

Två namn, ett familjenamn och ett för dess betydelse "duva", "seger åt folket","ung pojke","den starke"...

Jag funderade ett tag på att utveckla det här om tro men jag avstår. Våra barn är inte döpta, skulle de vilja bli det när de blir äldre så är det deras beslut och jag stöttar dem oavsett. 

Jag är tacksam för att vi fick dela lillebrors dag med våra nära & kära. Jag är glad över att våra barn har fler än bara oss föräldrar som bryr sig om dem. 

Jag är trött efter en intensiv vecka med student, begravning, 70årsfirande och slutligen namngivelse för lillebror. 
Nu håller vi sommarlov och hoppas på lata dagar.

Likes

Comments

Google kan vara din bästa vän men också din värsta fiende.


När man är desperat efter svar och googlar alla tänkbara kombinationer som involverar "HLHS" så kommer man hamna på sidor som familjeliv, bloggar, engelska sidor med så avancerat språk så man förstår knappt hälften. Familjeliv där föräldrar valt att avsluta graviditeter och som får medhåll om att det va "rätt val". Bloggar där föräldrar förlorat sitt barn. Bloggar om hur tufft det är.

Det är ganska svårt att hitta information om hur bra det faktiskt kan gå.


Jag har inga belägg för det jag skriver nu men jag TROR, om jag utgår ifrån mig själv, att behovet av att skriva om hur det är och går minskar när det går bra, när allt flyter på.
Jag TROR inte att vi som väljer att berätta om vår resa med sjuka barn är några storbloggare som får ut något av att lägga upp dagliga outfits eller skriva vad vi åt till frukost. Jag menar absolut inget illa mot någon som driver en stor, eller liten blogg som baseras på ovan nämnda aktiviteter.


Häromdagen läste jag, på en blogg som skrivs av en mamma till ett HLHSbarn som är på väg mot sin TCPC (tredje steget i att få ett "fungerande" enkammarhjärta), att någon som fått reda på att deras barn inte va friskt valt att avsluta graviditeten efter att ha läst hennes blogg. Det behöver givetvis inte vara därför de valde den väg de gjorde men det jag vill komma till är att vi som väljer att dela med oss har förmodligen störst behov att få utlopp för våra tankar, känslor och rädslor när det är som värst, däremellan är det ganska tyst vilket gör att det man får läsa är det tunga, jobbiga och smärtsamma. Det betyder inte att livet alltid är nattsvart, snarare tvärtom. Man lär sig uppskatta det goda.

Nu har jag verkligen dragit alla över en kam men sett till mig själv och de tendenser jag tycker mig se bland de bloggar jag läser som drivs av föräldrar med framförallt hjärtsjuka barn så är det i de mörka stunderna man behöver få ner allt på pränt, dels för att få ut det ur sitt system och dels för att kunna minnas.


Det är inte helt lätt att leva med ett sjukt barn och det medför att man tvingas omvärdera saker och ting men jag ångrar inte lillebror för en sekund!

Förövrigt är det inte helt lätt att leva med barn överhuvudtaget, friskt eller ej så sliter man sitt hår med jämna och ojämna mellanrum. Friskt eller ej så ifrågasätter man sig själv som förälder.​

​Friskt eller ej så är det värt varenda sekund!Likes

Comments

Ja någon storbloggare blir jag då aldrig. 


Jag försöker komma ifatt, både med energi och sånt som har hamnat på vänt. 

Lillebror tuffar på. 
Vår kardiolog är så pass nöjd med hur allt ser ut så vi ska försöka minska på lite mediciner och börjar med det vätskedrivande. Han växer och utvecklas och har fått plus i kanten även från sjukgymnast. 
Lillebror sitter inte själv utan stöd än men vänder sig obehindrat åt alla håll. Han blir andfådd ganska snabbt men vill väldigt mycket och har alltid nära till ett leende. 
Han äter gröt med stor aptit och mat börjar bli mer intressant, han visar tydligt när det är något han inte gillar. 

Vi har ingen liten bebis längre utan en kille som tycker om livet och mest av allt sin storasyster som har börjat testa hur mycket gos sin lillebror tål...

Likes

Comments

Flicka eller pojke?

Det spelar ingen roll, så länge det är friskt...


Att få reda på att det barn man väntade inte var friskt fick världen att stanna. All information som man fick men som var omöjlig att ta till sig. Från att i ena sekunden känna total lycka över att se en livs levande bebis på en skärm till att inte veta om ens barn kommer överleva. Att ställas inför valet att fullfölja den graviditet du längtat efter eller avsluta det liv som lever i dig. 

Jag kan inte säg att något val är rätt eller fel. Jag kan inte råda någon i samma situation. Det enda jag kan säg är att vad man än väljer så kommer ens liv att förändras för alltid. Det val man gör får man leva med varje dag resten av sitt liv.

Jag kommer alltid få leva med rädslan att förlora mitt barn, rädslan att mitt barn i slutändan inte kommer tycka att det va värt det. Men jag har fått äran att bli mamma till världens mest fantastiska lilla pojk och jag kommer ägna resten av mitt liv till att få honom att känna att det va värt det. Jag kan inte sia om framtiden men jag hoppas och önskar att både han och jag får bli gamla. 

Jag förväntade mig det värsta. 
Jag skulle ljuga om jag sa att det inte varit, och är, jobbigt. Men om jag gör det man inte ska och jämför med andra i liknande situation så har det än så länge gått över förväntan. 
Det psykiska är hundra gånger tyngre än det praktiska. Det praktiska vänjer man sig vid ganska snabbt. Det psykiska får man under tidens gång lära sig hantera efter bästa förmåga.

Storasyster har tagit allt så mycket bättre än jag ens trodde var möjligt och lillebror är inget annat än fantastisk.


Senaste veckorna har känts så... normala!
Vi har levt, träffat kompisar, handlat som vanligt i affären och i helgen har vi till och med besökt badhuset hela familjen. 

Jag stoppar in allt på pluskontot!

Likes

Comments