Header

familjeliv, Vardagen, Branden

Det är kväll, lördagskväll. De stora barnen sover, den lilla är lagd och somnar förhoppningsvis snart. Hjärtat är hos D och katten ligger på golvet och rullar rundor i protest för han inte får gå ut. På tvn är det Spindelmannen. Jag har försökt kolla, men kan inte koncentrera mig. Tankarna för mig någon annanstans hela tiden. Till den där fredagen för två veckor sen. Femton dagar tillbaka.

Jag pysslade hemma med tvätt, disk, satt vid facebook från datorn med mitt kaffe medan bebis sov och lilleman kollade på Netflix i vardagsrummet. Va nere och hämtade ved en runda. Eldade från morgonen eftersom det varit minusgrader. Solen sken så jag funderade på om vi skulle stanna i parken och leka efter att ha mött Alicia efter skolan. Åt lunch och klädde barnen, fick samtal av svägerskan som undrade om vi skulle ta en promenad eftersom hon ändå skulle till affären. Bestämde att vi skulle mötas halvvägs in i byn. Tog ut barnen, tog på mig jackan och stängde dörren, låste, gick hemifrån.

Mötte upp svägerskan & Bellis, fortsatte traska in mot byn och mötte sen upp Alicia i parken där vi stannade och lekte. Svägerskan svängde inom affären och köpte fika. Lek och fika och sen tittade vi på klockan som närmade sig 14. Bestämde oss för att traska hemåt och gick inte det vanliga hållet, utan tog samma väg som vi tagit innan, genom byn. Vinkade av svägerska och Bellis som fortsatte hem till sig. Styrde stegen de sista hundra metrarna och småpratade med barnen. Eftersom det var så fint väder bestämde vi att vi skulle gå ner i trädgården och gunga & hoppa studsmatta en stund innan pappan skulle komma hem. Alicia skulle bara byta skor.

Är 10-15 meter ifrån huset när Alicia kommenterar att något luktar äckligt. Fortsätter gå, tittar mot huset och när vi närmar oss infarten så ser jag hur det ryker från hela huset. Tittar mot fönsterna och inser att huset är rökfyllt. Säger till barnen att det brinner, vi går över vägen för att sätta oss och jag ringer 112. Berättar vad jag sett och lämnar mina uppgifter. Tar runt 2 minuter att berätta allt jag vet. 30 sekunder senare kommer räddningsledaren i full fart och får mina nycklar så han kan låsa upp. Ringer A och får bara fram att det brinner i huset, vi är oskadda. Han är på väg hem. Strax därefter kommer brandbilarna och de rusar in. Kommer ut igen och skickar sen in två rökdykare. Vi får filtar att ta på oss. Fönster öppnas, rök väller ut. Alicia gråter hejdlöst, Kevin sitter som förstenad och stirrar på brandbilarna.

Granndamen kommer och säger åt oss att följa med henne hem, där tas vi omhand. Barnen får leka, fika och jag fick kaffe. Ringer pappa och berättar vad som hänt. En lite stund senare kommer A, och det blir kramkalas. Hans föräldrar kommer de med. Grannarna dukar upp med kaffe och kakor i mängder och försöker få oss att känna oss trygga. Den ene brandmannen avlöser den andre med frågor till oss, en polis kommer och ställer frågor, A får ringa försäkringsbolaget med det samma. Vi tackar grannarna för gästfriheten och beger oss ut. Svärmor tar barnen på promenad och vi går till huset med svärfar. Brandmännen håller på att rulla ihop sina slangar. Släckningen är klar. Ute ligger bråte (köksgolvet) tillsammans med en hög av oigenkännbara ting. Det som en gång var vår datorstol står på infarten, förkolnad och smält.

Vi går runt i det som några timmar tidigare var vårt hem. Allt är svart av tjock sot. Vissa saker har brunnit upp helt. Vissa har smält av värmen. Andra har spruckit av värmen. Väggarna är svarta av sot. Alla saker är svarta. I byrålådor. På hyllplan. I kylen & frysen är det svart.

Vi får veta att katten Saffran räddats. Han satt innanför dörren när förste brandmannen gick in, så han klarade sig som väl var. Det ska sättas in rökätare och elektriker kallas dit. Dock är elen helt utslagen så man måste ordna med en central. Vi pratar lite med brandmännen. Jag fick beröm flera gånger om, jag hade agerat helt rätt. Hade jag öppnat ytterdörren så hade elden fått syre och hela huset hade antagligen stått i lågor.

Lillebror E kommer förbi, kramas och tittar på vårt förre detta hem.

Det finns inte någon som kan förklara hur branden startade, varför den startade. Man kan säga ungefär var eftersom det var där det brann så pass at golvet fick brytas upp. Men där slutar svaren. Det finns inget svar.

Den delen gör mig tokig. Varför?!

Och alla "tänk om". Hade vi gått det vanliga hållet hem, det vi alltid går. Då hade vi kommit runt huset på ett annat sätt och nått trädgården först. Vi skulle ju gunga & hoppa studsmatta och Alicia skulle byta skor. Jag hade kunnat skicka Alicia i förväg med mina nycklar för att låsa upp. Tänk om..

Försöker hela tiden tänka att det var en himla tur att hela huset inte brann ner. En himla tur att vi inte var hemma. Att det inte hände på natten eller på förmiddagen då jag ibland lägger mig och tar en lur medan bebis sover & de andra är iväg. Tänk om..

Vi har förlorat allt vi äger och har. Vi börjar komma på fötter, men jag saknar känslan av att vara hemma. Allt i lägenheten är nytt, varesig det är nyköpt på Ikea eller nyskänkt av någon underbar medmänniska så är det nytt för oss.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Contains affiliate links Barnkläder & Inredning , familjeliv, Kidsen, Kläder, Tilda, Vardagen

-- inlägget innehåller adlinks och kan uppfattas som reklam --


Sitter och spanar sommarkläder till Alicia & Tilda, guuud så mycket fint det finns! Sommarkläder brukar ju dock komma i många ljusa och färgglada mönster.. vilket Alicia ogillar. Eller ja, ogillar var nog på tok för milt.. hatar! Svarta kläder är en favorit och vi försöker låta henne ha den perioden. Vilket det förhoppningsvis bara är, en period.

Tilda däremot, hon har inte något emot att jag klär henne i färger och kulörer av alla de former och färger, än så länge ;)

Har du shoppat loss till vår & sommargarderoberna än?

Likes

Comments

Hej lördag! Idag är det våffeldagen och vi ska såklart mumsa våfflor!  Ska du?

De stora barnen är ute och leker, Tilda ligger och surar och hjärtat är i affären och köper lunch. Blir nog inte många knop idag heller.. min förkylning håller i sig och jag känner mig mer än slutkörd. Vill ha lite ork igen!

Och luften här inne gör inte förkylningen bättre precis, någon som har tips på hur vi får mindre torr luft? Kan inte ja öppet överallt på grund av både katt och rymningsbenägen bebis 😅😅

Likes

Comments

familjeliv, Vardagen, Branden, Allmänt, Panik & fobi

Godförmiddag! Har ni lika underbart väder som vi har? Solen skiner och det är inte ett moln på himlen 😍

Alicia traskade iväg till skolan med granntjejen medan jag och de små satt och åt frukost. Tilda ligger nu deckad, Kevin har snott min mobil för att ligga och kolla på Netflix och jag sitter med lånedatorn och surfar runt. Telia var gulliga och skickade ut en usb med 100gb mobilt internet tills vi får det fasta installerat nästa vecka. Supergulligt!

Jag satt med listorna en stund igårkväll, försökte minnas när vi köpt alla möbler, vart vi köpt dem och vad de kostat. Har skrivit listor i Excel med ett blad för varje rum och så började vi med möbler och den elektronik vi kunde komma ihåg. Vi måste till huset i dagarna och sitta och gå igenom vartenda pryl. Ångest. Man kan kanske tycka att vi har en fördel där, eller tur, att de mesta av våra saker finns kvar i huset och bara är rök, sot eller värmeskadade. Vi kan ju åka dit och kolla vad vi ägde. Jo, det kan man kanske kalla tur. Men just nu gör jag inte det. Vi ska slå oss ner i vårt förre detta hem som vi bott i under tio år. Bland våra saker som är fulla av svart sot. Vi ska dra fram minsta lilla leksak och tesked och skriva upp, för att sen tvingas lämna kvar det i huset.

Och så slog det mig.. kylarna & frysarna har nu varit avstängda i två veckor. Hur fan ska vi kunna vistas i huset? Det måste ju ha runnit långa vägar nu ... och.... nej jag vill seriöst inte spekulera mer :O Ännu en sak som försäkringsbolaget skulle ta... dock vet jag inte när.

Allt skapar ångest i mitt huvud. Jag mådde apa igår och nu i efterhand är jag säker på att det var en panikattack jag kände av, den släppte dock när A kom hem med mat och sen tog över den största biten med barnen här hemma.

Flera gånger om dagen, ibland flera gånger i timmen, kommer jag på saker som vi fattas. Vi får frågor hela tiden om det är något mer vi behöver och just nu svarar vi nej på den frågan för att försöka ordna med det själva istället. Vill inte vara otacksam, absolut inte, men vi måste få känna att vi har våra saker också, inte andras.

Det som måste inhandlas de kommande veckorna är
Elektronik till oss och barnen
Apparater till köket
Lite mer köksgrejer som kaffemuggar & skålar
Ytterkläder till hela familjen
Regnkläder
Stövlar
Kläder & skor till Alicia
Kläder & skor till mig
Träningskläder & skor till A
Smink & hårgrejer (just nu äger jag en mascara som jag köpte i all hast på apoteket)
Soffkuddar & plädar
Mattor
Lite mer inredning
Skafferivaror
Leksaker till A & K
Gåvagn till Tilda
Förvaringsmöbel till v-rum, Tilda, Alicia, Kevin


Ja ni ser.. vi har kommit en bra bit på vägen på sjukt kort tid, men vi har väldigt mycket kvar. Lite därför jag vill komma igång med listorna till försäkringsbolaget också, så vi får ett litet hum om hur mycket det kan landa på efter åldersavdrag och sådant.

Tacksam över all hjälp, all stöttning och all kärlek vi fått dessa två veckorna 💗
Nu ska vi försöka skapa ett hem, med en känsla av att det faktiskt är vårt hem också ..

Likes

Comments

Hej på er! Blir dåligt med uppdatering nu, är så mycket annat som snurrar och även om kan vill skriva av mig så vet jag knappt vilken ände jag ska börja i.

Dålig koll på dagarna har jag också. Varit helt säker på att det är tisdag idag.. men så var det ju inte!

Imorgon är det jobb för hjärtat, skola för Alicia och förskola för Kevin. Jag och Tilda ska nog bara ta det lugnt, invänta paket som bör komma till Ica imorgon och hoppas att mina bihålor känns böttre. Förkylningen känns bättre men nu är det istället helt stopp i bihålorna. Inget skönt alls och här inte tid att vara sjuk mer. Finns det någon som har tid att vara sjuk? Olägligt var det iallafall nu när det är så mycket annat.

Måste bestämma en dag som kan och A ska till huset och gå igenom rum för rum för att kunna skriva listorna till försäkringsbolaget på allt som gått förlorat. Ett helt hem. Möbler, prylar, minnen, leksaker, kläder.. allt. Undrar hur lång listan kommer bli?

Nehej nu ska vi snart lägga oss och försöka få Vilda Tilda att somna med 😅

Likes

Comments

Innan var det kul att shoppa. Nu är det en pina. Precis klickat hem underkläder och strumpor till barnen.. piii vad det kostar! Dock hittade jag en del flerpack så fick ihop en del ändå.

Sakta men säkert börjat börjar det likna ett hem och en vardag igen. Men vi saknar huset och vi saknar våra ting.

Nu är hjärtat och hans bror på g hem med soffan, ska bli trevligt att sova någon annanstans än på golvet inatt. Måste fixa en bäddmadrass sen bara.

Imorgon blir det jobb för A, om han orkar efter den här rundan ikväll med att hämta soffan. Alicia ska till skolan iallafall men det är inte säkert Kevin ska till förskolan eftersom han varit lite dålig idag. Vi får se helt enkelt.

Likes

Comments

Underbara människor, tack för att ni finns 😍 Och jag syftar på alla, minsta lilla hjärta som skickats till oss.. det betyder massor!

Vi var med i tidningen idag och artikeln publicerades online igår. Finns att läsa här ➡➡ hd.se

Vi fick faktiskt nycklarna till en liten lägenhet i fredags tack vare att en hyresvärd i fagerhult ställde upp och ville hjälpa oss,  den var egentligen inte till uthyrning än men vi fick ett tak över huvudet!

Så igår spenderade vi hela dagen med att handla. Det köptes massor, det viktigaste.. men mer kommer att behöva inhandlas efter hand. Är sjukt med saker man behöver för att klara av en vardag, särskilt när man har tre barn.

Imorgon ska soffa/bäddsoffa hämtas och sen ska vi försöka hitta hyllor till barnens rum.

Just nu är hjärtat och de stora barnen iväg en sväng medan jag sitter här på golvet i en ekande lägenhet och försöker förmå mig att fortsätta skruva ihop möbler. Nackdelen med att köpa helt nytt 😅

Men vi börjar känna att vi har ett hem och att detta kommer bli bra. Är ganska slutkörd och här fullt upp hela tiden..  ofta är det bara en av oss som kan fixa och dona medan den andre ordnar med barnen. Tilda är orolig och vill inte bli lämnad själv på golvet och de stora barnen mår som de gör.. mycket oro där med och fortfarande massor av frågor som vi inte riktigt kan svara på. Nu när det börjar se ut som ett hem är det ju mycket de vill ha och saknar. Svårt att förklara för barnen att det kan ta tid och att vi måste prioritera vilken ordning vi tar allt i.

Likes

Comments

Veckan som gått är en av de värsta veckor jag varit med om. Jag lider så med mina barn. Så många frågor som inte kan besvaras, så mycket oro över vart vi ska ta vägen.

Vi har satt upp oss på allt ledigt och lite till. Köerna är långa och det råder bostadsbrist. Kommunen vill inte hjälpa till och vi står handfallna och övergivna.

Dagarna fylls av oro, samtal, sms, ångest, mail, frågor och ett ständigt letande. Ett letande efter en bostad.

Allt i huset blev utdömt,  det är bara att slänga. Allt vi ägde. Våra saker. Barnens saker.

Vi äger det vi har på oss,  och det som skänkts till oss. Vi har kläder på kroppen och för tillfället tak över huvudet.

Hemlösa.
Vi är hemlösa.
Tre barn är hemlösa.

Hemlös och mållös. Mållös över hur livet än en gång trasades sönder. Mållös över hur lite hjälp det finns att få i en sån här situation.

Allt vi vill ha är ett hem...

Likes

Comments

Godkväll! Hoppas ni haft en fin söndag 👌👍 Vi har inte gjort så mycket mer än å tagit emot vänner och familj som kommit med kläder och leksaker. Tog oss ut på en promenad också men lilleman orkade inte så långt så halva vägen tillbaka var bara gnäll. Antar att det är så han tar ut sina känslor 😭 Ska ringa förskolan imorron och förvarna inför de kommande dagarna så de vet att han kan vara mer utåtagerande än vanligt. Alicia hade mycket oro i kroppen ikväll och hade ganska svårt att komma till ro trots att hon var supertrött. Mycket frågor som vi inte ens kan gissa svaren på och barnen har så svårt att förstå varför vi inte kan svara när vi är vuxna och ska veta allt. Men imorgon får vi förhoppningsvis veta lite iallafall.

Sjuk ångest över att vi ska till huset,  men samtidigt vet jag att jag måste för att bearbeta det jag med..

Nehej nu ska jag försöka lägga ner lilla fröken mamma-gris och få mig lite sömn jag med så jag kommer upp imorgon när Alicia ska till skolan.

Nattinatt på er och tack för all omtanke ❤

Likes

Comments

Branden

Ja den där fredagen som började så bra igår.. den slutade mindre bra.

Som jag tänkt så lämnade vi hemmet vid lunch för att gå ner till byn och möta Alicia efter skolan. Amanda och Bellis mötte upp oss på vägen och väl i byn mötte vi Alicia sen stannade vi i parken ett tag för att leka. Barnen lekte, fikade och bråkade. När klockan närmade sig 14 packade vi ihop oss för att traska hem. Det var fortfarande så fint väder så vi tänkte stanna ute en stund till för att gunga och hoppa studsmatta i trädgården. Så blev det inte.

En bit från huset kommenterade Alicia att det luktade äckligt. Jag registrerade det samtidigt som vi fick närmre huset. Tittade på huset och ser hur det ryker. Inte från skorstenen... utan från taket.

Larmade och satte mig med barnen en bit ifrån huset i väntan på brandkåren. Ringde sambon och sen min pappa. Granndamen kom ut och hämtade mig och barnen medan brandmännen sprang runt i huset. Jag satt först som paralyserad men barnen stimmade och fick tillbaka mig ganska snabbt. Sen är allt ett enda virrvarr av brandmän, samtal, sms, poliser, grannar, vänner, familj.

Summan av kardemumman.. vi har inget hem längre. Vårt hus går inte att bo i. Mer än så vet vi dock inte just nu.

Det brann inte mycket egentligen men soten och röken har gjort stora skador. Fönster har spruckit av värmen, elen är utslagen, plast runt uttag har smält, luftvärmepumpen var bara en enda stor plastklump, lampor har exploderat. Golvet och en del av en vägg är uppbrutet. En bärande stolpe har brunnit. Där det inte är tjockt av svart sot är det istället vatten.

Vi lämnade vårt hem med det vi hade på oss.
Igår och idag har vi fått så otroligt mycket hjälp med kläder och alla andra möjliga saker man kan tänkas behöva.

Igår öppnade min lillebror och hans familj upp sitt hem för oss och idag har vi ockuperat min pappas hus. Sen får vi se vad som händer. Är så sjukt mycket frågetecken och barnen ställer ännu fler frågor som är helt omöjliga att svara på.

Livet vände, igen.

Likes

Comments