Som en avslutning på denna uppgift, som jag pysslat med i ett par veckor nu, tänker jag skriva om Polens historia efter andra världskriget och fram till idag. Exempelvis för att få en förståelse till varför kulturen där blivit som den blivit och dylikt. Jag delar uppgiften i två. Årtalen 1945-1990 och från 1990-nutid. Förklaringen? Som jag skrivit tidigare så gav de allierade västländerna Polen till Sovjet och därmed var de en del av det så kallade östblocket fram tills Sovjetunionens fall 1990. Det gör att nutida polen från 1990 och framåt påverkats otroligt mycket av tiden under Sovjet. Varför? Fortsätt läsa!


Polen 1945-1990


Efter krigsslutet var Polen omslutet av sovjetiska områden på tre sidor förutom åt norr där Östersjön ligger. Detta utelämnade Polen åt de Sovjetiska makterna och Moskvastyrda polska kommunister fick monopol över makten. Inte heller gick detta maktövertagande lugnt till utan landet var många gånger på väg att hamna i inbördeskrig. Det sovjetiska styret skärptes ytterligare år 1948 då en polsk kommunistledare Władysław Gomułka blev satt i fängelse. De polska socialistpartiet och kommunistpartierna slogs ihop och blev Polska förenade arbetarpartiet(PZPR). Dess ledare? Bolesław Bieru, en tidigare(innan WW2) agent för den sovjetiska säkerhetstjänsten.(1)


Innan andra världskriget bröt ut livnärde sig polackerna på jordbruk, vilket även var en av de anledningar till att Tyskland gick in i landet, efter kriget hade 80-90% av de industrierna fallit i ruiner.(1) De fyra åren efter 1945 las det vikt på återuppbyggnad och efteråt infördes så kallad socialistisk planekonomi efter sovjetisk förebild.(1) Detta betyder att staten äger företagen och därmed planerar samt bestämmer över pris, konsumtion och produktion.(2) Något som går att diskutera kring om det fungerar. Å ena sidan finns det ingen konkurrens men säg att staten tillverkar 500 par gummistövlar per år till en befolkning på 5000 för att enligt statistik behöver bara 500 personer det till sina blöta arbeten. En kraftig översvämning drabbar flera städer och vattnet rinner inte bort på flera veckor. Detta leder till att mängdvis av befolkningen blir sjuk, ja 90% som inte har gummistövlar, vilket i sig leder till fler samhällsproblem.


I och med Stalins död 1953 skakade regimen i Polen. Gomułka som tidigare blivit slängd i fängelse återkom 1956 som förste partisekreterare. Genom att benämna sig själv som gammaldags kommunist som inte ville dra Polen ur Warszawapakten lyckades han stoppa den ryska invasion som hotade landet. Händelsen slutade med att en kort tids liberalisering följde. Åren gick och 1968 demonstrerade studenter runt om i Polen för demokratisering. Varför? Gomułkas regim hade blivit mer och mer diktatorisk. Hundratals fängslades och många tusen högutbildade tvingades lämna sina arbeten. Propagandan som regimen höll i vid den här tiden höll starka antisemitiska inslag och utrensningar drabbade polacker med judisk börd som inte haft något att göra med protesterna. Till slut hade 50 000 polska judar lämnat landet. Först 1970 när varvsarbetare i städerna Gdańsk och Szczecin strejkade i protest mot de skyhöga prishöjningar som drabbat dem tvingades Gomułka avgå. Edward Gierek hette mannen som efterföljde honom. Det satsades hårt på en ökad stabilitet och de skulle uppnå den genom att höja befolkningens levnadsstandard. Hur skulle de klara detta? Jo. Genom stora lån från väst. När beroendet till dessa krediter växte så växte även liberalisering gentemot oliktänkande i landet.(1)

Prishöjningar på livsmedel i juni 1976 ledde till strejker och demonstrationer och bildade därmed Kommittén för arbetarnas försvar(KOR) och här gick de arbetande och intellektuella tillsammans. En kan säga att detta var det som ledde till en stor förändring i landet eftersom KOR omvandlades till oppositionen i landet och de krävde demokratisering av det politiska systemet! Femton år senare kröntes verksamheten med det kommunistiska systemets fall.(1)

Polen 1990-nutid

​Kommunistpartiet upplöstes i januari 1990 och några månader senare hade de kommunistiska ministrarna försvunnit ur regeringen. Den förste demokratiskt valde presidenten blev Lech Wałęsa. Slutet gott allting gott? Knappast. Valkampanjen blev nu slutet på enigheten bland de antikommunistiska människorna. Missnöje var ett faktum när arbetslösheten växte och de sociala klyftorna ökade. Besvikelsen över att de positiva effekterna av den nya reformen skulle dröja orsakade missnöje mot de nya politikerna. Demokratin kanske kunde införas på en natt men att byta ekonomi från socialistisk planekonomi till marknadsekonomi var inget som kunde skyndas på.(1)

Politiken från och med befrielsen från Sovjet var bräcklig, många gånger fungerade det inte och olika partier fick stundvis makten. Demokratiska vänsteralliansen(SLD) och Solidaritets valaktion(AWS) var de partier som växlade att styra Polen. 2001 tog SLD återigen makten och Leszek Miller blir premiärminister. Det den nya regeringen ville var att få fart på tillväxten i landet genom att minska offentliga utgifter och budgetunderskottet samt slutföra förhandlingar om ett medlemskap i EU. I juni 2003 hölls folkomröstning om EU-medlemskap och ja-sidan vann med 77,5% av rösterna. 2004 blev Polen en del av EU.(1)

Däremot höll sig inte SLD:s popularitet på topp på grund av bland annat korruptionsskandaler men också en växande arbetslöshet (närmare 20% emellanåt) och nedtrappningar i det sociala systemet. Lag och Rättvisa (PiS) ett mitten-högerparti vann parlamentsvalet 2005. Dessa bildade regeringen med två småpartier. Populistiska landsbygdspartiet Självförsvar och De polska familjernas förbund(LPR), ett ultranationalistiskt parti. Ambitionen? Att inleda en ny epok i Polens historia. Kommunistresterna skulle rensas ut och en utrikespolitik som gynnade Polen skulle införas. De ville att Polen internationellt sett skulle få högre status men ledarna för PiS, Bröderna Kaczyńskis, hade stora brister i sina diplomatiska kunskaper och därmed kände väljargrupperna stort missnöje gentemot regeringen.(1)


Men visst skulle lyckan vända för polackerna. År 2007 utlyste Kaczyński nyval vilket de förlorade mot samma parti de med knapp marginal vunnit innan. Medborgarplattformen (PO). Ledaren för PO, Donald Tusk, utsågs till premiärminister och bildade regeringen med Polska bondepartiet(PSL).(1)

För att få ner Polens budgetunderskott inledde Tusk kontroversiella åtstramningar år 2011 och ett beslut 2012 där pensionsåldern höjdes till 67 år för alla ledde till minskat stöd för PO. En minskad anställningstrygghet genom liberalare arbetslagstiftning väckte också starka protester från fackliga rörelser. Det Tusk lyckats gott med däremot var ekonomin. Han förde landet genom de finansiella kriserna i slutet på 2000-talet utan att en ekonomisk nedgång drabbade landet vilket medförde en starkare ställning för Polen i Bryssel.(1)

Donald Tusk lämnade den polska politiken i september 2014 för att istället blir ordförande för Europeiska rådet. Istället tog en partimedlem, Ewa Kopacz som tidigare varit parlamentets talman, över posten som premiärminister.(1)

Källor
1. 
Holmertz, Gert. 2016. "Modern Historia". http://www.landguiden.se/Lander/Europa/Polen/Modern-Historia hämtad 2017-04-05

2. Larsson, Anders. 2013. "

Planekonomi, marknadsekonomi, blandekonomi och kretsloppsekonomi

http://www.so-rummet.se/content/planekonomi-marknadsekonomi-blandekonomi-och-kretsloppsekonomi

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

I tisdags åkte vi till Polen och när vi anlände åt vi tillsammans innan vi flög iväg åt olika håll och upptäckte Krakow på vårt eget sätt. Jag slogs direkt av känslan att staden var väldigt gammal något som inte bara märktes på husen utan på alla möjliga små sätt runt omkring en såsom kullerstensgatorna eller marknadsplatsen Rynek Glowny.

På onsdagen gick vi upp tidigt för att kvart i åtta åka iväg med buss till Auschwitz 1. Där fanns utställningar om livet på både Auschwitz 1 och Birkenau samt mycket bilder, fakta och dylikt. Där fanns även skor i massvis och borstar för hår och skor samt avrakat hår från de människor som skickades till gaskamrarna på Birkenau. När vi väl kom till Birkenau efter en lunch på en restaurang var skillnaden mellan de två platserna avsevärt tydlig. Auschwitz 1 hade betydligt högre levnadsstandard fastän avrättningar, och försök med gasen Zyklon B skedde även där. Själva känslan att gå omkring på Birkenau var väldigt udda och svårplacerad. Det är väldigt overkligt att försöka tänka på hur grymma nazisterna var eller att försöka sätta sig in hur människorna som tvingades leva där kände sig. Det enda jag vet är att det finns fler än ett perspektiv att se på allt som har med det att göra. Som att alla nazister inte var grymma(Schindler exempelvis) men många hade inte något val, det var väldigt svart eller vitt. Idag finns mer av en gråskala.


Det som träffade mig rakt i hjärtat var Saunahuset och alla bilder på väggarna. När en ser alla dessa människor i deras bästa stunder och vet att de berövades sina fantastiska liv så väcks väldigt mycket känslor. En otrolig mångfald i utseende precis som alla människor ser olika ut fastän de kan ha samma ursprung eller komma från samma land. En del var blonda, en del hade små näsor, en del hade svart hår, en del hade långa ansikten, andra var gamla, många var unga. Det var nog den plats som berörde mig mest.

Förutom allt detta så infann sig en speciell känsla när en gick runt på Birkenau, som om luften där var annorlunda, en plats där ingenting riktigt är som det ska vara och där något rastlöst befinner sig. Jag fann en intressant sak bland alla ruiner som jag tyckte var väldigt symbolisk. Nämligen ett par små blommor som trots sin storlek var en stor symbol för att efter död kommer liv och att naturen har sin gång på även de hemskaste av platser. De påminde mig även om ett gammalt ordspråk "hoppet är det sista som överger människan".

Dagen efter var det rundvandring i Krakow som jag redan berättat mycket om så jag tänker visa lite bilder istället.

Under rundvandringen besökte vi en synagoga som låg i Kazimierz(Judiska Kvarteren) och känslan i kvarteren var tung, att det en gång bott människor där som försvann är som att se en bild på kvarteren med massa glada människor där de sakta tynar bort så att gatan är tom och ensam. Synagogan och Krakows klagomur(bestående av de gravstenar som var för förstörda för att stå upp) var väldigt intressant och det var väldigt vackert att få se och lära hur en annan religion har det på sina platser. Senare så gick vi till Schindlers fabrik där en fick se mycket av Krakows historia under andra världskriget och då staden var Tysk-ockuperad. Där fanns antisemitisk propaganda och gamla tyska hjälmar med hakkorset och den tyska örnen samt ett golv med svastikor på. Jag tycker att alla människor, oavsett om de är goda eller onda, är intressanta om de sticker ut från mängden så som Schindler så småningom gjorde när han började se judarna som människor. Det är spännande att försöka förstå hur då Schindler vågade gå emot strömmen och riskera sitt liv precis som det är spännande att försöka förstå hur Hitler var funtad. När ser de vad som är rätt och fel och varför ser människor så olika på saker? Efter Schindlers museum gick vi och åt på en judisk restaurang där maten var sådär uppskattad. Till förrätt fick vi sill med en handfull lök på och beställde olika rätter som huvudrätt. Jag åt soppa i bröd. Soppan var god men brödet var lite speciellt och jag tyckte inte särskilt mycket om det!


Eftermiddagen var fri och på kvällen samlades vi för att äta på en polsk restaurang där vi serverades polsk mat, jag tyckte att det var väldigt fet mat vilket kan vara gott men kanske inte när en ätit det flera dagar i rad. Till efterrätt fick vi någon speciell våffla/pannkaka med äpple i och glass ovanpå som inte heller smakade speciellt gott. Dock beror det säkert på att vi turister är vana vid vår mat här hemma i Sverige och nya rätter är alltid udda att smaka. Kommer polacker till Sverige är det inte säker att de gillar potatismos och köttbullar med lingonsylt!

Sista kvällen var absolut den bästa och vi gick och satte oss på ett kafé tills vi gick mot vårt hostel där vi gick vilse på vägen tillbaka. Det var mysigt att få komma närmare sin klass och att få lära känna alla bättre. Speciellt de en inte pratar med i vanliga fall! En resa jag kommer minnas både för det bra och för det dåliga och det som inte alltid riktigt går att placera känslomässigt.

Likes

Comments

Imorgon åker vi till Polen och jag tycker att det ska bli oerhört spännande att få resa dit. Jag är en otrolig fantast av historia och blir bara inspirerad till att lära mig mer när jag lär mig mer. Helt ärligt har jag nog inte några förväntningar förutom att det ska bli intressant och lärorikt. Känslofyllt måhända.

Dock tror jag att det kommer att bli tungt att besöka Auschwitz och A-Birkenau då jag tänker på dessa platser som väldigt sorgliga platser där mycket hemskt har inträffat på väldigt kort tid i mina ögon, för hur är det ens möjligt att massmörda människor på det viset som nazisterna gjorde?

Annars så tänker jag mig att de judiska kvarteren är väldigt vackra kvarter då mitt intryck av vad jag lärt mig och skrivit om Kazimiers så är området välbevarat. Samma dag som vi är här ska vi ju även gå till gettot vilket jag också fått uppfattningen om att det är en välbevarad plats fastän av andra skäl. Schindlers museum ska även det bli intressant att besöka (främst för att jag äälskar att gå på museum) då jag tror att när en ser alla emaljprodukter som tillverkats där utan någon större anledning än att hålla judarna vid liv får en djupare förståelse för att de judar som Schindler lyckades rädda var blott en handfull människor.Mest av allt tycker jag att det ska bli roligt att resa och få uppleva samt lära mig saker tillsammans med min klass och att få fotografera de olika platserna och på så sätt föreviga dem. En bild säger mer en tusen ord!Likes

Comments

Denna vecka är det del 4 av våran uppgift som gäller och jag skriver om varför FN samt EU skapades. Jag berättar även om vad dessa två organisationer sysslade med under samtiden.


Förenta Nationerna bildas efter andra världskriget 1945 och har 24 oktober som sin officiella FN-dag. Deras första förhoppning när den mellanstatliga organisationen grundades var att kunna lösa konflikter på ett civiliserat och fredligt sätt. Läser en FNs stadga lyder deras mål inledningsvis såhär:

”att rädda kommande släktled undan krigets gissel, som två gånger under vår livstid tillfogat mänskligheten outsägliga lidanden”

”att ånyo betyga vår tro på de grundläggande mänskliga rättigheterna, på den enskilda människans värdighet och värde, på lika rättigheter för män och kvinnor samt för stora och små nationer.”

En fråga jag ställer mig kring FN, nu när jag skrivit om Polen i ett par veckor, är hur FN kunde förbise att västmakterna gav Polen till Sovjet när de i sitt andra mål pratade om lika rättigheter för såväl stora som små nationer. Eller hur vissas mänskliga rättigheter är viktigare medan andras tar lite längre tid att bearbeta. Det är dock svårt det där, även för en organisation som försöker, att faktiskt försöka förbättra livsvillkor för alla människor och att skapa en bättre värld.


Källa: Arena 123, Lars-Olof Karlsson, (2011), sidan 400

Bildkälla: https://sydsvenskan.minibladet.se/2016/10/21/fn-dagen-pa-mandag/

Europeiska Unionen däremot bildades inte som det namnet det bär idag utan hade namnet Kol- och stålunionen från början. Anledningen till att denna union fick liv var att Västtyskland år 1950 krävde tillbaka ett landområde som sedan slutet av andra världskriget kontrollerats utav Frankrike, en bit vid namn Saarland, där befolkningen var tysktalande. Saarland, ett kolrikt landområde, bekymrade fransmännen om huruvida detta kunde stjälpa dem själva och hjälpa tyskarna att snabbt bygga upp en ny krigsindustri och återigen attackera dem.

Franske utrikesministern Robert Schuman presenterade en idé som kunde lösa de spända tankarna. Nämligen att en ekonomisk union kring kol och stål skulle kunna omöjliggöra framtida krig. Han menade att om ekonomierna är sammansvetsade, som är viktiga för exempelvis tillverkning av vapen, skulle det i stort sett förhindra att ett nytt krig blev verklighet.

Kol- och stålunionen skapades redan 1951 med länderna Frankrike, Västtyskland, Italien, Nederländerna, Belgier och Luxemburg. En folkomröstning gjorde sedan att Saarland återigen blev tyskt.


Källa: Arena 123, Lars-Olof Karlsson (2011), sidan 122-123

Bildkälla: http://www.bbc.com/news/world-middle-east-24367705

Likes

Comments

(Bild från http://varldenshistoria.se/krig/andra-varldskriget/forintelsen/hur-manga-overlevde-forintelsen)


Denna lektion skriver jag om vad som hände i Polen när andra världskriget tog slut, hur polackerna reagerade och vad som hände med de överlevande judarna som suttit i förintelseläger eller gömt sig. Hur reagerade omvärlden på det som hänt?


1944 började Sovjetiska trupper driva ut tyskar från Polen och därmed vågade sig kommunistiska ledare som gömt sig i Moskva ta sig tillbaka Polen och staden Lublin där de installerade den första polska regeringen i befriat område. I Warszawa försökte en motståndsrörelse vid namn AK påskynda befrielsen genom att öppet handla emot tyskarna. Det så kallade Warszawa-upproret slogs ner då motståndsrörelsen som hade räknat med sovjetisk hjälp inte fick det utan de sovjetiska trupperna stannade öster om staden. Tyskarna jämnade systematiskt Warszawa med marken innan Röda Armén tågade in i den folktomma staden i januari 1945.(1)

Polen gick sedan in i en lång tid av kommunism då USA och Storbritannien gick med på Sovjetunionens krav om att Polen skulle ingå i den sovjetiska intressesfären. Den Sovjetinsatta Lublinregeringen vart erkänd av västmakterna och Polens gränser flyttades västerut. Det är inte konstigt att en misstro till västmakterna än idag lever kvar hos den polska befolkningen.(2)


Den 27 januari 1945 gick sovjetiska trupper in i Auschwitz för första gången och bevittnade vad som hänt där. Men det var långt innan, i slutet på 1942, som de allierade som stod emot Tyskland fick reda på tyskarnas utrotningsagenda och deras förintelseläger.(5) De som faktiskt var kvar i lägren efter befrielsen var de som nazisterna inte hade skickat på dödsmarscher västerut då dessa var sjuka eller omöjligt kunde ta sig längre sträckor. Många hade dött i lägret och på en annan plats hade fångar inte ens släppts ut ur godståg utan hade dött i dem.

Men som jag skrivit om tidigare när jag skrev om Krakow och dess olika delar så bodde det 35000 judar allt som allt i de judiska kvarteren, efter krigets slut var det 6000 judar där, 1000 av dem var Schindlers judar och 3000 judar kom från Krakow. Idag finns bara 4000 judar kvar.

Dessutom finns det en dokumentär som heter Every face has a name(3) där skaparen fått tag i filmer på människor som anländer i Malmö hamn efter befrielsen. Han har på något sätt fått fram namnet på flera av människorna där och därigenom vet de som tittar på dokumentären att en del judar flyttat till Israel, en del stannade kvar i Sverige men att de flesta vet en inte vart de tagit vägen.(3)

Vad en med säkerhet vet är att många judar flyttade till sitt "hemland" efter att västmakterna 1948 upprättat staten Israel.(4)Judarna fick landet då det var deras bibliska hemland och en tog ingen hänsyn till att landet i flera århundraden bebotts av en arabisk muslimsk befolkning.(4) Det var första när andra världskriget tog slut som överlevare först sökte sig till dåvarande Palestina(Israel/Palestina-konflikten idag) då de sökte efter ett tryggare hem än vad Europa visat sig vara. Det dröjde inte länge innan konflikter uppstod och klyftorna växte sig allt större mellan araber och judar vilket i sig ledde till att Storbritannien gav upp på att försöka få dem att komma överens och lämnade över uppdraget till nybildade Förenta Nationerna. Planen var att hitta en så jämlik lösning som möjligt, vilket uppenbarligen inte har fungerat eftersom Israel/Palestina-konflikten bara växer.


En liten del av hur omvärlden reagerade går att läsa mellan raderna ovanför. Helt klart tyckte västmakterna synd om judarna och ville hjälpa dem, varför annars ge dem staten Israel?

Under själva befrielsen fanns en del uttalanden.(5) Bland annat Röda Arméns ukrainska överste Vasili Petrenko som beskrev chocken när han upptäckte beviset för nazisternas folkmord.(5) Tyskarna hade metodisk sorterat kläder efter storlek, kön och ålder.(5) Men det han själv tyckte var värst var när han fick se alla glasögon och löständer ligga på stora högar.(5)

Senare på sommaren 1945 när även brittiska och amerikanska arméer hade trängt in i Nazityskland inspekterade en amerikansk general, Eisenhower, själv lägret Ohrdruf.(5) Han beordrade därefter trupperna att själva ta en titt på lägret och tvingade den lokala tyska befolkningen att även de skulle göra samma sak på andra orter.(5)

Det märks tydligt att dessa människor berörts djupt av det de träffat på och det märks på historien och dagens utlärning i skolan att det är något vi inte får glömma har hänt.

Likes

Comments

Efter en långhelg i Stockholm är det dags för lite uppdatering igen. Denna vecka skriver jag om Auschwitz som vi ska besöka samt en del kring platsen och vad som skett där. Jag tar även upp Dödsängeln på slutet och beskriver denne smått.

Hoppas att ni lär er något nytt!Auschwitz består utav tre lägerkomplex av vilken den första heter ovanstående. Detta koncentrationsläger upprättades 1940 på Henirich Himmlers order, SS-chefen. Schutzstaffel(SS) var en elitorganisation som efter andra världskriget uppmärksammats för sina omänskliga förbrytelser. Lägret upprättades intill närliggande polska staden Oświęcim som på tyska heter Auschwitz (och därav lägrets namn.) Lägret kallas ofta för huvudlägret då det upprättades först av de tre nämligen den tjugonde maj. Hit fördes till en början polska fångar och senare från andra europeiska länder samt Sovjet. Först i slutet av 1941 påbörjades tyskarnas försök att gasa människor med gasen Zyklon-B och de första offren var sovjetiska krigsfångar.

Birkenau upprättades i oktober 1941 tre kilometer från huvudlägret och även detta läger fick det tyska namnet på den polska staden Brzezinka. Det är detta läger som har fungerat som det faktiska förintelselägret då det här fanns fyra större gaskammare och krematorium. Detta läger byggdes konstant ut och blev det största lägret med över 250 baracker och byggnader. Här var den största andelen av fångarna judar från olika tyskerövrade länder. En speciell lägerdel för romer inrättades 1943 och dit deporterades cirka 23 000 romer.

Auschwitz 1 och 2 drevs av SS kommendant Rudolf Höss.

Monowitz, det tredje lägret var ett arbetsläger som låg cirka fem kilometer från huvudlägret. Den tyska kemikoncernen I.G. Farben byggde ett industrikomplex i Auschwitz år 1941. De gjorde detta för att tillverka syntetisk olja och syntetiskt gummi till den tyska krigsmakten. SS-ledning hyrde ut sina koncentrationslägerfångar till I.G. Farben som utnyttjade dem som slavarbetare i sina fabriker. Året efter byggde de ett eget arbetsläger till slavarbetarna i anslutning till Monowitz fabrikområde. Det var ett privatägt sådant men SS höll i vakthållningen. Lägret ska ha fungerat som ett vanligt koncentrationsläger med hemska förhållanden men arbetet i Monowitz var så hårt att fångar ofta dog efter kort spenderad tid i lägret.

Allt som allt: Förintelsen kring Auschwitz.

Under 1942 blev Birkenau centrum för utrotningen av Europas judar. Sammanlagt 42, 43 och 44 deporterades 1 070 000 till lägret och mer än 80% av de judar som fördes dit blev aldrig inregistrerade utan direkt skickade till gaskamrarna. Innan de fick gå in i kamrarna ombads de lämna ifrån sina ägodelar under tron att de skulle få duscha. Ljusen släcktes då de kom in i gaskamrarna och sedan släpptes gasen Zyklon-B ner på dem. När gasningen var klar fick en speciell grupp med fångar, så kallade Sonderkommando, ta hand om de döda och bränna dem i krematorium.

De som inte blev gasade direkt valdes ut till slavarbete. Håret fick de avrakat och de blev tvångstatuerade med fångnummer på sina vänsterarmar. Det kallas inte heller slavarbete av ren slump; det tunga arbetet, den fysiska och psykiska terrorn gjorde nämligen att många dog efter bara några månader. Dessutom var det så att de som hade valts ut för att arbeta tillslut skulle bli utsorterade ändå när de var för svaga för att arbeta.

En av de sjukaste sakerna på Auschwitz-Birkenau som jag tycker är Josef Mengele och hans experiment på fångar. Mengele var chefsläkare under sin tid och valde ut fångar, främst judar och romer, som han utförde medicinska experiment på. Eftersom dessa människor inte ansågs ha något värde kunde han göra vad han ville med dem. Bland annat injicerades experimenten med smittoämnen och gifter, steriliserades, blev sina kroppsdelar bortopererade och ögon bortfrätta med syra. Josef Mengele var mest av allt fascinerade av tvillingar. Bland ett av de experimenten jag hörde talas om för många år sen finns detta med. Han ville nämligen veta varför tvillingar kunde vara så olika och sydde därmed ihop ett par tvillingar med varandra rygg mot rygg, även händerna var hopsydda. Hans fascination av tvillingar hade växt sig stark eftersom han hade kommit på att om han visste hur två stycken starka ariska tvillingar föddes så skulle den ariska rasen växa och bli starkare på kortare tid.

Ett annat av hans experiment var då han skickade efter 36 småbarn och skulle ändra deras ögonfärg då han ville skapa blå ögon. Många blev blinda direkt och därefter skickade till gaskammare.

Det som gör att jag tycker att Josef Mengele är intressant är fascinationen över hur en människa kan vara så sjuk och känslokall. Eller att en sådan person ens får tillåtelsen att göra sådana sjuka experiment. Jag tycker absolut att en ska läsa mer om bland annat Mengele då det är viktigt att inte glömma att en sådan hemsk historisk person existerat. Speciellt viktigt är det att veta att inte bara Hitler själv hade de sjuka tankesätt och värderingar han skriver om i Mein Kampf utan att det (på grund av Adolf Hitler) faktiskt var en slags norm. Inge brydde sig om vad Mengele gjorde.

Varför? Det var ju inte riktiga människoliv, dessa var ju bara judar och icke-ariska människor. Ingen brydde sig.

Aldrig igen, säger jag.

Källor

http://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen/forintelsen/forintelselager/auschwitz-birkenau

https://sv.wikipedia.org/wiki/Schutzstaffel

http://varldenshistoria.se/krig/kanda-krigsman/josef-mengele-dodsangeln-fran-auschwitz

Likes

Comments

Hej! Denna regniga torsdag skall jag berätta om de olika platserna i staden Krakow som vi ska besöka. De andra platserna kommer nästa vecka. Det jag tar upp är vad de har för historia, vad som skett där och lite annat jag tycker passar in.

Dessa platser skriver jag om idag.

Själva staden Krakow

Krakow är en gammal stad med många sevärdheter och inte bara hemska sådana.(1) Här finns bland annat Wawelslottet där alla polska kungar kröntes och begravdes förr.(1) Bland annat är kung Sigismund III Vasa begravd här som även var kung över Sverige 1592-1599.(1) Dessutom hänger i samma slott tavlan "Damen med hermelinen" målad av Leonardo Da Vinci.(1) Här finns även många museum, bland dem Schindlers fabrik och ett modernt konstmuseum.(1) Dessutom finns i Krakow en av Europas äldsta högskolor, Jagellonska universitetet som är grundat 1364.(2) Det finns onekligen mycket att se i Krakow. Det är nämligen så att staden fördes upp på Unescos lista över världskulturarv 1978.(2) Mer av de sevärdheter som finns är bland annat Mariakyrkan en av dem tillsammans med sina två torn som varje timme spelar en signal som ska påminna om tatarernas anfall mot staden på 1200-talet.(2) Under torget utanför kyrkan finns det medeltida tortyrkammare.(2) Medans det inuti byggnaden på bilden finns en marknadshall. Jag tycker att det verkar som att denna plats ser och känns väldigt medeltida ut när jag läser om det och är nyfiken på hur det är i verkligheten.

Bilden är från källa nummer 2.

Getto

Denna del av Krakow som heter Podgorze var dit de sista judarna (de som inte hade blivit bortkörda från staden) flyttades den 20 mars 1941.(5)(3) Innan hade de bott i de judiska kvarteren (Kazimierz).(3) Gettot är beläget söder om platsen de bodde på innan, på andra sidan floden Wisła som går genom staden.(3) I slutet av samma år bodde där 18000 judar.(3) Platsen (det större gettot) är cirka 75000m^2 vilket betyder att om det var 18000 judar här så hade de cirka 4 kvadratmeter var att vistas på.(4) Inräknat gatorna, det är ingenting. 1942 skickades först ett 50-tal av de akademiskt skolade judarna till Auschwitz-Birkenau och under sommaren/hösten samma år deporterades 13000 judar från gettot till gaskamrarna i Auschwitz-Birkenau samt Belzec.(3) Även ett tusental sköts ihjäl på plats i gettot. I mars 1943 ville tyskarna inte längre ha kvar gettot och bestämde sig för att avveckla det.(3) De kvarvarande judarna sköts ihjäl. Några tusen skickades till Auschwitz, andra till Plaszow.(3) Platsen hemsöks fortfarande av dess mörka historia. Det syns på bland annat byggnaderna men jag kan tänka mig att även vetskapen gör att en känner sig lite obekväm på platsen. (Har tittat på byggnaderna via google.)

Judiska kvarteren (Kazimierz)

Denna stad som senare blivit en del av Krakow bildades på 1400-talet och var bebodd av judar fram till andra världskriget av de skäl jag skrev om i texten ovanför.(5) En del av den judiska kultur som satt sina fottryck i stadsdelen finns kvar men mycket förstördes av nazi-tyskar.(5) Här finns Gamla Synagogan, den äldsta där, som omvandlades till museum efter kriget. Här finns fina judiska restauranger och en kan njuta av judiska specialiteter, såsom att lyssna på klezmermusik. Området beskrivs som pittoreskt, oordnat och färgglatt, utav www.dagen.se. Stadsdelen ska efter andra världskriget i X antal år ha kännetecknats som ett område där alkoholister, prostituerade och fattiga levde.(6) Efter en omvandling av politiken 1989 har istället en positivare bild av området getts, där fina kaféer, dyra restauranger och designbutiker finnes.(6) Dock bor knappt några judar kvar där utan istället bebos området av kristna.(6) Det beror säkerligen främst på att det i hela polen idag bara finns 4000 judar.(6)

Schindlers fabrik

Schindlers fabrik är den plats dit Oskar Schindler köpte judar som arbetskraft, först för att det var billigt och för att själv tjäna pengar på det, senare för att han ville rädda dem undan de grymma öden de gick till mötes i närheten av Krakow på bland annat Plaszowlägret men även judar från gettot blev Schindlers arbetskraft.(7) Bland annat beskjutningen av judarna i själva gettot som Schindler fick nys om blev en vändning där han med åtskilliga mutor köpte judar och byggde egna baracker vid fabriken där de kunde bo istället för på det hemska arbetslägret Plaszow.(7) När ett beslut om att fabriken Emalia skulle stängas och att dugliga arbetare skulle skickas till Auschwitz betalade Schindler motsvarande 40 000 dollar för att få med sig sin arbetskraft till Brünnlitz i Sudetenland.(7) Schindler räddade slutligen livet på nästan 1200 människor.

Likes

Comments

Under de kommande fyra veckorna innan vi flyger till Polen ska jag skriva om bland annat Polens historia, platserna vi ska besöka och vad som hände efter andra världskriget i Europa med Polen, judar, och vad som ledde till att olika organisationer växte fram. Efter resan gör jag en sista sammanställning av resan i helhet och hur Polen drabbats under andra världskriget och åren efter. 


Till en början så är Polen ett gammalt land som ligger mittemellan Tyskland och Ryssland(då; Sovjet) vilket ledde till problem första gången under första världskriget då Tyskland, Österrike och Ryssland slogs mot varandra och använde Polen som slagfält. 1918 återfick Polen sin självständighet och gränsen i väst var ordnad 1919 medan ett slag mellan Polen och Sovjet (som Polen vann) 1920 inleddes för att bestämma gränsen i öst.(Källa)

Det som är intressant är att innan Tyskland gick in i Polen 1939 så hade Hitler och Stalin(Sovjetunionens ledare) skrivit under ett avtal där de delade upp Polen i olika intressesfärer. En pakt som kallades Molotov-Ribbentroppakten. Varför Polen? Frågar jag mig själv när jag läser om Polens självständighet efter första världskriget. Varför Polen? Frågar jag återigen om det som startade andra världskriget.

Så som jag ser det fick ingen politik fäste i Polen mellan de olika världskrigen och Piłsudski som hade varit statsöverhuvud för den nya staten 1918 återtog makten 1926-1935 och fungerade som en slags diktator eller som So-rummet vill kalla det "styrde Polen på ett auktoritärt sätt". Detta för att politiska partier fortsatte att verka och för att pressen inte var styrd. Kanske behövdes en auktoritär figur för ett så vilset land som Polen.(Källa)

När tyskarna väl kom hade de turen med sig, Polen är nämligen ett väldigt platt land så där kunde de köra sina stridsvagnar med enkelhet. Dessutom ville de ha den bördiga jorden att odla mat till Tyskarna på och Tyskarna såg ner på Polackerna eftersom de var ett västslaviskt folk och inte hade de ariska egenskaper som Tyskarna tyckte om. Polen hade även gång på gång blivit invaderat och det polska folket sågs som svaga. (Och inte kunde koncentrationsläger byggas i det vackra Tyskland).

Tyskarna invaderade först och sjutton dagar senare invaderade även Sovjet från öster. En tankeväckande sak är att Sovjet sa att de skulle hjälpa det krigsdrabbade Polen som dess oförståndiga ledare dragit in dem i. (Eftersom det är ungefär vad dagens Ryssland säger när de går in i Krim). Den polska regeringen flydde och sedan delades Polen upp mellan Tyskland och Sovjet. Tyskland fick den industrialiserade delen med 22 miljoner invånare medan Sovjet fick 200 000 km² odlingsbar jord. (Källa)


Denna pakt (Molotov-Ribbentroppakten) som Sovjet/Tyskland delade på försäkrade(även fast den inte var menad att hålla) att Ryssland inte attackerade Tyskland när de erövrade övriga Europeiska länder. Dessutom var Stalins armé så pass svag att han inte hade något annat val än att gå med i en pakt. Inte heller ville Stalins Sovjet vara isolerat från utrikespolitiken som det blivit trots åtskilliga försök till samarbeten med Frankrike/England. Något som uppenbarligen skapat större klyftor i och med Kalla Kriget efter andra världskriget. Sovjet fick ju inte leka i sandlådan med västmakterna. 😂(källa)Skulle något land kunna bli invaderat idag då?

Mina tankar går direkt till Ukraina som 1922-1991 var en del av Sovjet. Det som skapat konflikt på senare år är huruvida Ukraina ville skriva under ett ekonomiskt avtal med EU eller Ryssland. I sista stund skrev presidenten på Rysslands avtal med argumentet att han inte ville ha större klyftor emellan länderna. De människor som stöttade EU-förslaget kallade detta för korruption i regeringen och avsatte president ViktorJanukovitj. Väst tyckte att det var bra att folket i Ukraina gjorde något medan det från Ryssarnas håll sades att Väst hade hjälp nynazistiska demonstranter. Detta för att sedan sätta in en västvänlig regeringen som kunde skriva under ett EU-avtal ansåg Ryssland. Denna statskupp reagerade Ryssland på genom att annektera Krim, en viktig handelsö med tillgång till Medelhavet och tullar. Det enda andra havet som Ryssland har är ju norra Ishavet och där kan jag lova dig att det inte går många fartyg. Men ännu en gång har Ryssland sagt att det är för att hjälpa människor i ett visst område, i detta fall etniska ryssar på Krimhalvön. Det som hindrat Ryssland tillfälligt är bland annat sanktioner som Ryssland själva har använt sanktioner för att få bort men även Nato har fått hjälpa till i konflikten. En konflikt som inte ens är över ännu.(Källa) Ännu en intressant aspekt är vad som sker nu när USA's har en ny president som inte bara ogillar Nato utan även gillar Putin och Ryssland. Det känns som att någon gång inom snar framtid så har Ryssland mer land än innan eftersom ingen kan göra något åt det. Speciellt inte om Trump ska ha trappa ner på de pengar som de ger till FN.

Likes

Comments

Historisk Resa: Polen

Hej och välkommen hit! Mitt namn är Therese, jag är arton år gammal och skapar denna blogg som en del av mitt skolarbete inför våran resa till Krakow, Polen. Jag går på Drottning Blankas gymnasieskola i Trollhättan och trivs jättebra där efter att ha bytt skola två gånger. Tredje gången gilt!

Jag tycker att resan till Polen kommer att bli riktigt intressant och det ska bli spännande att få lära sig någonting nytt, men jag tror även att jag kommer få ont i magen då vi till exempel besöker Auschwitz-Birkenau.


Det är viktigt att bevara historia, speciellt hemsk sådan, då jag vet vad som kan hända om en inte gör det. Jag själv är resande, en minoritet som år 2000 blev en undergrupp till romer tillsammans med zigenare. Något som inte alls är samma sak utan tre olika minoriteter med olika kulturer, traditioner men med samma ursprung från första början.(Källa )

En del försöker förminska att det var judarna som var det största målet med förintelsen och pratar om att det var många olika sorters människor och inte specifikt judarna som blev förintade. Om jag helt plötsligt kom och sa att kommunisterna och judarna som blev utplånade är samma sorts människor med samma kulturer hade så ofantligt många sagt emot mig. Därför är det viktigt att veta att bland annat Kristallnatten 1938 specifikt gick ut på att få bort judarna från sina hem och att det var då som de börjades skicka iväg till koncentrationsläger. Det är bland annat det jag saknar med att vara resande, att vi inte är en egen grupp utan har blivit hopsamlade med andra människor. Det skulle inte vara rätt att göra så med judarna och jag tycker inte att det är okej att någon annan blir det heller.

Precis som många judar efter att ha blivit förföljda eller suttit i förintelseläger inte vill prata om sina upplevelser utan bara få bort dem ur minnet vet jag att min mormor inte berättade för min mamma att hon var resande under 60-talet för att skydda henne från förtryck eller myndigheter. Många blev nämligen tvångssteriliserade eller deras barn blev omhändertagna av myndigheter. Jag minns att min mamma berättat att hon blev ombedd att gömma sig under bordet när någon främling knackade på dörren.

Det är bland annat på grund av min egen släkthistoria som jag tycker det är intressant och viktigt att inte andra människor försummas men även för att det inte är rättvist att glömma det som hände i Europa under andra världskriget.

Likes

Comments