Hennin är en medeltida huvudbonad som är formad som en strut med vidhängade slöja. Den bars av adliga kvinnor runt om i Europa under 1400-talet. Den bars dock främst i Frankrike och Burgund (en provins i dagens Frankrike som förr var ett självständigt hertigdöme) men också i andra länder som i hela Skandinavien, Ungern och Polen. De var dock inte alls lika vanliga i länder som England och Italien.

Henninen kunde vara formad på olika sätt, den kunde tex. vara formad som en spetsig strut eller vara tillplattad upptill, ofta med spets framtill som hängde fram över pannan. Möjligen var det så för att man skulle kunna rätta till hatten med den. Slöjan föll ner från toppen av henninen till axlarna eller vidare ner till marken och kunde också dras fram för ansiktet. Håret var vanligen instoppat i henninen omvirat av samma slöja som sedan drogs ut genom dess topp och fick hänga ned, men det förekom ibland att vissa kvinnor rakade bort hår vid hårfästetna för att man skulle säkerställa att inget hår var synligt. Det fanns dock andra kvinnor som sitället för att dölja sitt hår bar de utsläppt under struten. Det vissar bland annat avbildningar och poträtt från denna tid.

Den strutformade henninen med slöja som ofta går att se på äldre avbildningar har senare i litteraturen blivit en huvudbonad som man ofta koppla ihop med huvudbonader för sagoprinsessor.

Isabella av Portugal, hertiginna av Burgund (1397-1471) iförd en hennin som var vanlig under hennes levnad.

Likes

Comments

Jag inleder mitt bloggande med att tipsa er alla om en av mina favoritböcker, Blandat blod av författaren Katarina Mazetti. Boken är första delen i romanserien släkten från bokförlaget Historiska Media och inleder därmed deras berättelse om Sveriges historia från 900-talet fram till vår tid.

Blandat blod utspelar sig i vikingatidens Sverige, och handlar om skeppsbyggaren Säbjörn och hans två söner Svarte och Kåre. När sönerna var små försvann deras mor Alfdis plötsligt spårlöst och utan förklaring, man försökte finna henne men ingen kunde hitta ett spår efter henne, och bröderna växer därför upp utan mor med hennes mystiska försvinnande vilande som en förbannelse över hemmet.
Deras far får därför uppfostra sina söner tillsammans med sin svägerska Arnlög, men trots att dem gör allt som står i deras makt verkar brödernas förhållande att bli en katastrof och då dem båda blir vuxna är deras förhållande mycket spänt och dem har båda oror i sinnet. De ger sig därför iväg på egna äventyr och lockas av plundringståg och handelsfärder över havet, och äldste brodern svarte styr sina steg mot rusernas rike i öst.
Ute på sina äventyr möter Svarte den vackra sidenhandlardottern Milka, hon och hennes bror är utblottade och då dem inser Svartes rikedomar ser dem ingen annan utväg en att följa med Svarte tillbaka till Norden.
Milkas liv i Norden blir dock inte alls var hon föreställt sig och snart är hon indragen i en komplicerad kärleksrelation där hon slits mellan dem båda bröderna Svarte och Kåre, kommer hon bli lycklig och kommer man att lösa mysteriet med brödernas mor Alfdis?

Blandat blod är en mycket välskriven och läsvärd bok som passar alla dem som älskar kärlek, gåtfulla försvinnanden och välgjorda personskildringar. Katarina Mazetti har verkligen levnadsgjort en av de mest mytomspunna perioderna i svensk historia på ett bra och underhållande sätt.

Betyg: 4/5Likes

Comments