Fjell og natur i Alanya

Private bilder.


Turist: Are there sharks in Turkey?
Tyrkeren:
Yes it is. But we call them taxi driver

Jeg hører at flere er litt engstelig for ukjente dyr og insekter her i Alanya. Særlig blir det et tema når man skal i fjellet eller ut i marka. Jo mindre dyrene er, jo mer engstelig er vi. Det er altså slanger og edderkopper vi frykter mest. Men hvor mye skal vi frykte dem?

Det finnes 12 arter med giftige slanger i Tyrkia, men deres bitt er ikke dødelig. Deres gift kan sammenlignet med huggormen i Norge. Går du i marka kan det være lurt å trampe hardt i bakken. Da merker slangen at du nærmer deg, og den forsvinner. Slanger angriper oss ikke uten de føler seg truet. Nå er ikke Alanya det området i Tyrkia med flest slanger. Du må opp i fjellene eller ødemarka for å treffe på dem. Om du er (u)heldig. De er som regel veldig sky. Men blir man bitt, oppsøk lege eller sykehus. Det kan hvertfall ikke skade.

Noe som skremmer oss like mye, om ikke mer, er skorpioner. Kun en gang har jeg sett det her i Alanya. Det var langt opp i fjellet ved et gammelt ubebodd hus. Her har de nok fått være i fred i lang tid. Skorpioner er stort sett kun nattaktive. På dagtid sover de huler under bakken eller under steiner. Det er størst sjans for at man blir stukket av en skorpion når man tråkker på den. Det er derfor viktig med godt skotøy når man er i naturen. Jeg lager alltid litt ekstra bråk når jeg setter meg ned på en stein eller på bakken. Jeg tramper hardt og slår i steinene for å melde min ankomst. Og husk. Det er vondt å bli stukket av skorpion, uten at det betyr at de tar livet av oss. Men det er uansett greit å oppsøke lege eller sykehus.

De tyrkiske edderkopper, som den Sorte enke, er også giftige, men ikke noen kan ta livet av oss. Giften er faktisk så svak at man strengt talt ikke behøver å oppsøke sykehus etter bitt, blir det hevdet. Uansett så mener jeg at det ikke vil skade å ta en tur innom lege. Om ikke for noe annet enn nattesøvnen sin del. Jeg har ikke sett noen Sort enke her i Alanya. De holder stort sett til på den østre delen av landet.

Bilder under:

Bilde 1. Valseedderkopp.
Bilde 2. Denne jegeren jeg i kjøkkenskapet. Det tok ei stund før jeg klarte å få den ut av hus. Men jeg klarte det uten å skade den.


Da jeg bodde i fjellene hadde jeg mye nærkontakt med valseedderkoppen ( Solifugae). Solifugene er nattaktive rovdyr som tilbringer dagen i utgravde huler eller under steiner. De har ikke giftkjertler, men de store og skarpe kjevene er likevel fryktinngytende våpen. De store artene bør behandles med respekt da de lett biter gjennom huden på et menneske og sårene dette gir lett kan bli infiserte. Først gang jeg så en valse- edderkopp holdt jeg på å dø av skrekk. Men så viste det seg at det var så mange av dem i dette området at jeg måtte lære meg å takle dem. Siden jeg ikke dreper dyr uten det er høyst nødvendig, måtte jeg lære meg hvordan jeg skulle håndtere disse fryktelig skapningene uten at noen ble skadet. Det var om kvelden de kom. For å unngå at de valset rundt meg satt jeg vannglass over dem og lot de være der til morgenen etter. Da fikk jeg dem over på feiebrett slik jeg kunne frakte dem til en trygg plass. I skyggen. For denne edderkoppen ønsker skygge. Når den løper etter mennesker, er det altså ikke for å jage eller angripe, men for å hvile litt i skyggen vår. Jeg gjør dere oppmerksom på at denne edderkoppen kan løpe raskt. Tusenben og flaggermus kan man også være oppmerksom på. Flaggermus er aktive om natten. Tusenben vet jeg ikke noe om.

Ellers er det hunder og katter vi ofte møter på. Katter er som regel fredelige, men husk at gatekatter er ville. De kan altså klore eller bite om de føler seg truet. Stivkrampe kan da bli et resultat. Oppsøk lege. Hunder i sentrum er også fredelige, men hunder i fjellene har ofte oppgaven med å vokte. Gir hundene deg beskjed om å snu, så snu. Bli ikke lurt av plastmerket de har i øret, eller halsbånd. Det forteller ikke mer enn at hunden kan være vaksinert. Det sier ingenting om den er en farlig vakthund eller en vennlig gårdshund som kun varsler. Man trenger ikke klappe alle hunder vi møter.

Det er altså ingen grunn for å unngå fjellet og naturen i Alanya. Vi må bare huske å ta med sunt bondevett og gode sko når man tråkker utenfor stiene. Det som muligens er mest skremmende er at noen av krypene her er uvante for oss, og at både tusenben, tissemaur, slanger og edderkopper er større enn det som vi er vant til fra Norge. Det man opplever mest av vakker natur, stillhet, og dufter som kan gjøre en svimmel.

​.


HOMO SAPIENS!

Når jeg går mine turer i fjellet her, hører jeg ofte hvor det rasler i gresset. Noen ganger dukker det opp noen dyr på veien, som regel ei skilpadde eller salamander. Jeg tenker: der jeg går og hører på alle lydene, at nå sendes det signaler som skal advare mot fare: "Be aware of the wolf" roper de, "be aware of the wolf". Og sannheten er at det er jeg som er ulven. Homo sapiens er nemlig den mest farlige arten i dyreriket. Og det er også homo sapiens jeg frykter mest der jeg turer rundt på egen hånd. Ser jeg noe mistenksomt, som en leirplass eller en parkert bil langt ut i ødemarka, snur jeg øybelikkelig og går en annen retning. Som regel er det kun gjetere og birøktere jeg møter på, men jeg er alltid forsiktig. Det var jeg også under min siste tur i fjellet her. Det var stille i fjellet, men på vei ned igjen ser jeg en bil som var parkert. Det i seg selv er jo ikke skummelt. Jeg er jo ikke helt hysterisk redd, da. Men i bilen sitter det noen. To menn. Jeg later som jeg ikke ser dem og krysser gaten slik jeg har større avstand. Men så roper de etter meg og vinker meg bort til bilen. Jeg stanser. Jeg kan jo ikke late som jeg ikke hører eller ser. Jeg er jo kun to meter unna. "Madame, kom hit," roper de. Jeg er usikker, men velger å møte dem. Alt annet virker bare teit. De smiler og rekker meg ei kurv med tyrkiske "plommer". Det var to eldre karer som hadde plukket plommer. De var bare hyggelige og ville dele med meg. Jeg følte meg en smule skamfull på grunn av min mistenksomhet, men samtidig tenker jeg at det er bedre å være føre var. Det er jo også grunnen til at jeg har gode sko på meg...

Moralen kan være: selv om det er noe du frykter, som slanger, edderkopper eller mennesker, la det ikke begrense ditt liv. Husk: det som kan anses som farlig kan like gjerne gi deg hyggelige opplevesler, som ei kurv med "plommer". Eller det kan gi nyttig lærdom, som at valseedderkoppen ønsker å hvile litt skyggen din.


Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - klikk her!

Likes

Comments

Hunder og katter i Alanya

De aller fleste som har vært i Alanya har nok erfart nærkontakt med noen av de så alt for mange herreløse hunder som lever av å tigge mat. Mange av de lever av mat de finner i søppelkassene. I Alanya by har det nå blitt matstasjoner for både hunder og katter, noe som er svært så positivt, uten at det betyr at problemene er løst. Alt for mange hunder lider og alt for mange blir fraktet opp i fjellene når det skal ryddes for den store turistsesongen. Det finnes organisasjoner i Alanya som har påtatt seg den enorme oppgaven med å verne om disse dyrene,. De sørger for å få hunder kastrerte, gi medisinsk hjelp, samt sørge for mat og vann. Noen hunder forblir gatehunder og klarer seg utmerket. Andre får et hjem enten her i Tyrkia eller utlandet. Men dessverre så er det alt for mange dyr som ikke får hjelp i det hele tatt. De lider.

Dyrevenner fra både Tyrkia, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge er aktive i omplasseringarbeidet og innsamling av penger.

Jeg har valgt å ikke involvere meg aktiv, men jeg hjelper der jeg føler det er viktig. Misforstå meg rett. Alle hunder er så klart viktige, men skulle jeg ta til meg alle hunder som trenger hjelp måtte jeg tilby meg 100%. Og det ønsker jeg ikke. Jeg er alene. Ingen kan avlaste meg, noe som gjør det problematisk å ta turene hjem for å besøke familien i Norge.

Men Lucky, hun var spesiell. Hun er hund som jeg ønsket å hjelpe frem til et godt og trygt liv hos hundevenner. Lucky er en hund som ikke klarer seg som gatehund. Hun er uforsiktig i trafikken og har en pels som krever stell for at den ikke skal bli hemmende og smertefullt for henne.

Lucky er ment å være sammen med mennesker. Gode mennesker.

Dette er Lucky Arkadaş
Kort om Lucky

Lucky er en Irish soft-coated wheaten terrier. Muligens en mix, men i så fall en strålende mix. Hun er 14 kilo og er 48 cm høy (skulderhøyde). Pelsen er pr.dags dato et lite kaos, siden hun har blitt forsømt. At hun ikke liker vann hindrer meg fra å sette i gang med en total makeover på henne. Her tar vi litt av gangen. Og hver gang vi vasker og greier, jo mer tålmodig er hun under børsten og vakrere blir hun. I starten var hun redd for potene sine og både glefset og bjeffet om jeg vågde meg i nærheten. Men i dag, kun 5 dager etter hun kom i hus, har jeg fått vaske potene og vi har brukt både børste og saks. Hun har sine nykker med andre ord, men er lett å forme. Hun behøver kun en stabil person rundt seg.

Terriere er i utgangspunktet hunder som krever mye aktivitet. Også Lucky liker turer og opplevelser. Men hun er en rolig hund, ikke en hund som er vant til lange eller mange turer. Etter 60 min er hun mer enn nok fornøyd. Mer enn en time og hun ønsker å bli bæret hjem. Hun er dårlig trent med andre ord. Jeg skal ikke trene henne opp, men balansere energinivået slik det kan passe mitt eget (jeg er ME syk) Det er ikke så vanskelig siden hun en smule lat pr. dags dato. Husk; Hunder i Tyrkia blir brukt på en annen måte enn det vi er vant til i Norge. Det er heller få som får turer hver dag. De fleste ligger i hagen eller fastbunden for å vokte porten. Med meg får hun en dag lang tur (60 min), så en dag med to korte turer ( totalt 30min), der etter en dag med sosialisering i sentrum der hun må omgås med mange mennesker og være rolig de gangene jeg ønsker å stanse for å ta en prat eller sitte ved en cafe. Det går strålende. Hun er tålmodig og venter så gjerne.


ucky sine gode sider; Røyter ikke, tålmodig, stueren, og lykkelig som liten . Ikke noe hopping når jeg kommer inn døra, ikke noe mas om natta, ikke noe tygging av sko, ikke noe bjeffing når naboen kommer hjem midt på natta, går godt i bånd, og hun elsker å kjøre bil. Å være alene hjemme i 8-9 timer er ikke noe problem. Hun roer seg raskt og det er ikke noe problem med bjeffing. Eneste gangen hun viser at hun vokter er når hun hører lyder i trappegangen tidelig om morgenen. Det er en nabo som starter dagen rundt 04:45. Det er unaturlig så Lucky mener det er hennes jobb å melde fra om dette.

Luckys negative sider: Hun er forsatt litt skvetten om jeg kommer for plutselig på henne. Av denne grunn vil hun ikke passe hos familer med små barn. Hun liker ikke vann særlig godt, hun angriper bilene (problemet er ikke så stort lenger), hun forstår ikke helt poenget med dressur. (det vil nok ordne seg). Hun er kun 1. 5 år, så det er fortsatt tid. Noe mer negativt har jeg ikke registret. Lucky er enkelt og greit en strålende og elskelig hund. Dette er ikke en problemhund. Lucky er kun litt engstelig (sikkert med grunn) og ønsker derfor er hjem som kan gi henne tryggheten tilbake.

Kjenner du noen som ønsker å hjelpe Lucky, en som ønsker en god venn og en turkamerat, så vit at Lucky venter og håper i det lengste at noen vil dele litt av seg selv med henne. Lucky krever ikke så mye. Kun en liten bit av hjertet ditt og at du viser henne din vennlighet, omsorg og glede. Det er det som gjør denne hunden lykkelig.


FAKTA OM SOFT-COATED TERRIER

Irish soft-coated wheaten terrier er en hunderase med opprinnelse fra Irland. Tradisjonelt var den en gårdshund som ble brukt som jakt- og vakthund, bl.a. til utryddelse av rotter og mus og til småviljakt på kanin, rødrev, grevling og oter.

Wheaten terrierer er en velbygd oglangbeint, kvadratisk terrier med en karakteristisk rikelig,silkeaktig hvetefarget pels. Kroppen er muskuløs og kompakt, med kort rett rygglinje. Halsen kraftig og uten løst hud. Brystkassen er dyp og lendepartiet er kort og meget kraftig. Hodet er langt og skallet flat, aldri grovt, med markert stopp. Kraftig kjeveparti og små-middels store hengeører.Pelsen er silkeaktig myk og bølger lett. Fargen er hvetefarget/gultonet i alle nyanser. Hannene blir ca. 46-48 cm i skulderhøyde og veier gjerne 15,7-18 kg, tispene blir ca. 43-47 cm høye og veier ca. 13-15 kg.

Det finnes to typer innen for wheatenterrieren.
- Den irske pelstypen, den er litt mindre og er den opprinnelige.
- Den amerikanske pelstypen er litt større og har merunderull så den krever litt mer pelsstell

Wheaten terrierer er en allsidig brukshund, som egner seg til alt fra gårdshund, vakthund og jakthund til servicehund, lavinehund, kløvhund, utstillingshund og familiehund m.m. Den har både energi og utholdenhet nok til de fleste oppgaver.

Wheaten terrierer en allsidig, selvstendig, modig og energisk hund som kan forsvare uten å være aggressiv. Den bjeffer ikke i utide og blir gjerne regnet som en hengiven familiehund. Den er snill, tillitsfull og leken mot sine egne, mot fremmede er de også kjent for å være tillitsfulle og veldig glad i å gi alle rundt seg et kyss. Rasen kan være noe aggressiv mot andre hunder. God sosialisering er følgelig viktig med rasen! Rasen er og kjent for å ha en tendens til å hoppe på folk av ren lykke. Som sådan passer rasen best for aktive mennesker, som vet å gi denne hunden fysiske og mentale oppgaver for hunden krever mye aktivisering. Pelsen må stelles regelmessig, dette innebærer både klipping og børsting. Wheaten terrieren er samtidig en allergivennlig hund, dette innebærer at rasen ikke røyter. Hunden er svært leken, og leker langt inn i alderdommen. (Kilde: rasehunder.no)Likes

Comments

Mitt Tyrkia

Det var vakkert fordi det var et godt, fredfylt hjem. Det var lett å leve der.
Alt som ville skapt bitterhet og hat andre steder, ble glattet ut med mildhet der.
Det skal være slik i et hjem.

Selma Lagerløf


Januar 2016 hasteflyttet jeg fra villa i fjellet til ned i dalen i et kompleks bestående av 3 blokker, hage, lekepark og basseng. Komplekset har totalt 8 x3 leiligheter, men kun 5-6 familier bor her permanent, inkludert meg selv.

Leligheten er i utgangspunktet bra. Jeg har det jeg trenger, både termostat og strømaggregat. Det betyr at jeg har varmevann selv om vi ikke har sol. Det er faktisk luksus for meg. Strømagregat er også luksus. Strømmen går ofte her i Alanya.

Leiligheten har to soverom, to bad, og to balkonger. Men leiligheten var slitt og hadde nok opplevd bedre dager. Siden jeg nå følte et enormt behov for å slå meg til ro følte jeg også trangen til å skape meg et vakkert hjem som passer egen smak og behag. Det er 3 år siden sist jeg hadde mitt eget og savner en plass der jeg selv kan velge fargene, kjøpe meg klesskap, aircondition, og tilpasset gardiner. Budsjettet er ikke stort, men nye farger på vegger og kjøkkenskap kan gjøre underverker.

Bildene over er fra nabolaget. Som dere ser så er dette på "bondelandet" og marka er rett utenfor døra mi. Forstatt bor jeg sentralt. Ca 2 min å kjøre til Metro Oba og 10-15 min til sentrum Alanya.


Man kan ikke drive god politikk med et dårlig kjøkken.

(Charles-Maurice de Talleyrand)

Leiligheten var slitt. Vegger og gulv var i grei kvalitet, også dørene var det. De trengte kun vask og maling. Men kjøkkenet ble en utfordring. Jeg skulle gjerne byttet ut både kjøkkenbenk, kjøkkennvifte og de vindskjeve kjøkkenskapene. Men jeg valgte å male og skifte håndtakene på skapene. Resten må bortprioritetes. Skapene her skal få ett strøk til og det skal bli frontlister nede med gulvet. Svarte hull er ikke pent.

Bøker er de stilleste og mest trofaste venner, de er de mest tilgjengelige og kloke rådgivere, og de mest tålmodige lærere.

(Charles W Eliot)

Veggene var malt i en brun-grønn farge og det var en del "fuktskader" som gjorde et skittent inntrykk. Planen var hvite vegger, men jeg endret mening siden det er mange og store vindu i leiligheten, samt tak, vegger og dører er hvite. Men lysere og renere ble veggene. NB. Fargene på bildene lyver litt. Den er lysere i virkeligheten. 

Sjenken/bokylla under vinduet var opprinnelig ei smal bokhylle. Med med de lave vinduene fikk jeg et problem med sjenk eller bord som passet. Uten vinduskramer ble det litt for tamt i vinduet så jeg la bokhylla ned, skrudde på 6 stålbenk og fikk meg nesten gratis sjenk som passet som hånd i hanske.

Jeg tror på rosa. Jeg tror at latter er den beste kaloribrenneren. Jeg tror på kyssing, mye kyssing. Jeg tror på å være sterk når alt synes å gå galt. Jeg tror at fornøyde jenter er de peneste jentene. Jeg tror at i morgen er en annen dag, og jeg tror på mirakler.
(Audrey Hepburn)


Soverom og gang hadde samme farger (brun/grønn/beige) som stue og kjøkken. Også dører og lister var i fargen beige. Nå gjorde jeg noe jeg aldri før har gjort. Jeg malte vegger rosa og kjøpte meg blondegardiner, selv om jeg ikke har sansen for mye kyssing og ikke tror på mirakler. Om man da ikke anser det som et lite mirakel at jeg kjøpte med rullgardiner med fuglemønster.Jeg som først valgte den mest nøytrale farge på gardina endte opp med fuglemønster. Dette ble et pikerom de luxe. Jeg bare digger det.

Hovedsoverom med eget bad. Og så klart jeg tok med meg den rosa doringen min. Den passet perfekt!


Livet er for kort til å være grått. Fyll deg selv og dine dager med farger.

(Karsten Isachsen)

Ei brun spisestue fikk ny farge. Ei runde til med pussepapir og et siste strøk, så skal den nok bli veldig bra.

Jeg fant 4 av disse kjøkkenstolene hos brukthandelen. Leverte de til møbeltapeserer og de ble god som nye, om ikke bedre enn nye, siden jeg liker det gamle. Tyrkisk lampe fikk jeg i preang. Slike lamper er typisk her i Tyrkia. De gir muligens ikke så godt lys, men det er heller ikke meningen. De skal lage god stemning.

Jeg har fått en god start. Riktignok en smule upersonlig ennå, men særtekk vil komme etter hvert. Nå er jeg sliten av flytting, vasking og oppussing så jeg tar meg noen velfortjente og livsnødvendige hviledager ved bassenget eller ut i naturen. Snart kommer det besøk fra Norge. Da skal batteriene være oppladet igjen.


Takk til Ilker som gjorde jobben enklere og riktig så hyggelig.

Thanks to Ilker that make the job easier and more enjoyable.

Teşekkürler

Svømmebasseng og del av hagen sett fra soveromsbalkongen.

Vaktmester gjør en strålende jobb. Alltid pent og rent her.Likes

Comments

Mitt Tyrkia

Jeg har tidligere fortalt hvor mange utfordringer jeg har hatt angående bolig her i Alanya. Jeg har flyttet mye rundt de 3 siste årene. Den ene huseier har vært verre enn den andre. De forsøker å endre på kontrakten underveis, de truer og de gjør alt for unngå å påta seg ansvar. Juni 2015 endte jeg opp i en villa i fjellene. Her følte jeg meg trygg med huseier som virket relativt (alt er relativt her) hyggelig og ryddig. Riktignok var det saker som skurret, som endringer av kontrakten etter hvert, samt et temperament som ga meg bakoversveis inn i mellom. Men villa var grei nok og det ble lovet å utbedre påpekte mangler.

Fra starten av gikk alt ganske greit. Det var da jeg kom tilbake etter 2. 5 måneders opphold i Norge problemene oppsto. Været var guffent da jeg kom tilbake. Det blåste iskald vind. I villaen var det hverken varme eller vann. Jeg kontakte huseier og forklarte om problemene, men fikk klar beskjed om å ordne eventuelle reparasjoner selv, til tross for at det var blitt lovet å utbedre manglene. Men joda, jeg kunne gjerne koste på reparasjoner, men da ville jeg så klart kreve den gyldige kontrakten, som eier hadde lovet meg i 6 mnd allerede. For uten gyldig kontrakt kunne hun be meg flytte etter jeg hadde investert i de nødvendige reparasjoner og/eller utbedringer. For en ting var sikkert: her måtte det fikses fort som faen. Jeg hadde ikke varme, do eller varmevann. Men noe gyldig kontrakt ville huseier ikke gi meg. Ønsket jeg kontrakt måtte jeg kjøpe villaen, fikk jeg beskjed om. (La meg understreke at gyldig kontrakt er noe man må ha om man skal få godkjent oppholdstillatelse i Tyrkia. Denne kontrakten er altså veldig viktig).

Jeg ble ikke så sjokkert, mest mektig forbanna. Jeg var allerede frustrert og kald. Og jeg som hater å fryse! Når det hele toppet seg med atter en upålitelig huseier kjente jeg at raseriet tok overhånd. Etter kun 6 mnd må jeg flytte igjen. Jeg bestemte meg for å flytte så stille som mulig. Jeg hadde sett denne kvinnens raseri tidligere og jeg husker så inderlig vel at han advarte meg mot å gå i mot henne.

"Just remember. I have a gun in my bag and I will shoot you in the head if you make problems for me"

En spøk, tenkte jeg først og lo det bort. Men så ble jeg fryktelig usikker. Jeg valgte derfor å flytte mest mulig av småsaker før jeg bestilte flyttebil. Flyttefolket ville garantert vekke oppmerksomhet. Huseier bodde kun noen hus nedenfor så jeg listet stille på tå så lenge det var råd. Det var et stykke gå fra villaen til hovedporten der bilen sto parkert så dette tok sin tid. Jeg gikk frem og tilbake, pakket ned, og gikk frem og tilbake igjen. Så kjøre ned til den nye boligen for å og så returnere til et nytt frem og tilbake. 3 dager brukte jeg. Jeg var helt alene om dette.

Og det gikk greit helt frem til flyttefolket kom. Huseier reagerer og fråder i telefonen. Jeg står på mitt. Hennes "salgstriks" funker ikke på meg. Hun velger nå å stenge hovedporten med kjetting og hengelås, noe som gjorde siste rest av flyttinga ekstra vanskelig for meg. Jeg forsto at huseier forventet at jeg skulle be vaktmester åpne hovedporten. På den måten kunne hun kontrollere meg. Men jeg ga ikke opp. Jeg kunne jo ikke gi opp. Jeg svarte med å ta siste rest av flytting etter mørkets frembrudd. Det var slitsomt og smertefullt. Baksiden av lårene mine hadde store blåmerker ettersom jeg måtte dra meg over den høye jernporten. Den andre og siste natta var ekstra ille. Det var midnatt, det regnet og blåste kraftig, og det tordnet og lynte. Under kraftig uvær bør man holde seg innendørs, men jeg hadde ikke tid. Jeg sprang mellom de verste bygene. Med lommelykt! Hentet et lass, bar til porten, løftet lasten over, og senket den forsiktig ned på andre siden. Siden jeg måtte heve alt over porten; det vil si over egen skulderhøyde, kunne jeg ikke laste opp for tungt. Etter 15-20 runder hadde jeg fått med det som var verdt å få med seg. Nøklene la jeg igjen og pusta letta ut da jeg satt meg i bilen.

Men så smalt det! Og det smalt kraftig. Dette er i fjellene må dere huske. Ingen gatelys. Nå var det ikke slik at jeg trodde jeg hadde blitt skutt. Hvertfall ikke i hode for jeg kunne forstå (og jeg kunne forstå det ganske så raskt) at jeg hadde kjørt på noe eller noen med bilen. Ut av bilen med lommelykt. Ikke noe i front og ikke noe bak. Men under bilen ligger det ei grein. Stormen hadde knekt av ei stor grein og lagt den midt i veien slik den kunne gi meg ei ekstra utfordring. Det var jo akkurat det jeg trengte. Jeg ålte meg under bilen, tygger småstein og gjørme, og kjenner sølevannet trekke seg gjennom klærne mine. En del av greina satt seg bom fast i en eller annen "ting" som er under bilen. Gudene vet nok hva denne "tingen" er ment for, men jeg dreit i det. Jeg dro for harde livet helt til det meste av greina var løsnet. Angst kan gi superkrefter. Min angst funket også slik. Jeg kunne endelig kjøre videre. Våt, kald, skjelven og lykkelig.

Dette var en lite hyggelig opplevelse. Det er slike hendelser som suger kreftene ut av meg og gjør at jeg mister motet. Men min nye huseier ga meg nytt håp. Han har så langt vært super-hjelpsom. Han har gitt meg alle de dokumenter jeg behøver for gyldig kontrakt. Og jeg behøvde ikke mase om det. Alt ble overlevert samme dag vi skrev kontrakten. Han prater norsk, kjenner norsk kultur, og han er alltid til stede de gangene jeg har bedt om hjelp. Ja, jeg håper og tror at denne gangen kan jeg etablere meg og føle meg mer hjemme.

Hverken leilighet eller beliggenhet er perfekt. Men for meg er det en oase av fred og trygghet. Det er luksus nok for meg etter 3 års ustanselig kamp mot det meste. Og om ikke det er tilstrekkelig luksus, kan jeg nevne at det er strømaggregat her. Det er luksus det! Det er også termostat i leiligheten, noe som betyr at jeg varmevann også de dagene vi ikke har sol. Jeg kan dusje året rundt. Juuuhu....!

Leiligheten har bra standard, men er noe slitt. Det er nok på tide med en oppussing. Jeg tar jobben. Det kan du lese om i neste innlegg som kommer om et par strakser.

Bilde 1 viser det vakre nabolaget jeg nå bor i.
Bilde 2 er ei veldig sliten Sissel. Men evig optimist og forsatt hodet i behold.
Bilde 3 viser at jeg har en hyggelig nabo som kommer med blomster som gleder voldsomt.

Likes

Comments

Ut på tur, Tyrkia

Den tyrkiske rivieraen er et begrep som blir benyttet til å beskrive et område sørvest i Tyrkia som omfatter provinsene Antalya, Muğla og deler av Aydın, det sørlige Izmir og det vestlige Mersin. Området trekker til seg mange turister fra både Tyrkia og utlandet. Kysten har vært hjemsted for vitenskapsfolk, helgener, krigere,konger og helter, samt åsted for mange kjente myter. Marcus Antonius av Romerriket skal ha valgt Den tyrkiske rivieraen som den vakreste bryllupsgaven til Kleopatra av Egypt. St. Nikolas, senere kjent som julenissen, ble født i Demre (i antikken Myra), en liten by nærdagens Antalya. Herodotos, som blir regnet som den første historikeren, ble født i Bodrum (i antikken Halikarnassos) i ca. år484 f.kr. Vulkanfjellene vest for Antalya, nær Dalyan, skal hav ært inspirasjon for den mytiske Kimære - det ildsprutende monsteret som Bellerofon drepte. (Fra Wikipedia)


For å få det aller beste inntrykket av Tyrkia kan det være lurt å sette seg i bilen for å reise litt rundt. Jeg har reist alt for lite, men håper at 2016 blir året der jeg har både tid og energi til å oppleve mer av dette vakre og spennende landet. Noen av byene på riveraen vil jeg utforske mer så klart, som Kas, Fethiye, Altinkum og Antalya. Videre vil jeg besøke Konya og Cappadocia. Diyarbakır vil jeg også besøke, men på grunn av urolighetene velger jeg å sette dette reisemålet på vent.

Badebyene på riveraen har alle sine særtrekk så ei lita reviera-reise kan gi mange nye inntrykk og gode opplevelser.
Fellestrekket med byene er klimaet. Alle byene på den tyrkiske Riviera har et godt middelhavsklima. Om sommeren er været dominert av høytrykk og lite nedbør bortsett fra et og annet tordenvær. Dette området får nesten all nedbør om vinteren. Vintrene på den tyrkiske riviera er relativt milde.

I dette innlegget har jeg en kort oversikt over de mest kjente byene på den tyrkiske rivera.OLDTIDSBYEN SIDE

66 km vest for Alanya ligger Side som var en oldtids havneby i Pemfylia. Side er en relativt liten by med ca 12 000 innbyggere. Byen er kjent for sine historiske minnesmerker, ottomansk arkitektur, og vakker natur. Mest av alt er Side kjent for å være en badeby med nydelige strender og krystallklart vann. Side har to vakre strender. Den vestre stranden er langgrunn med fin sand og er den mest populære stranden, særlig hos barnefamilier. Den østre stranden er mer stenete og ikke så langgrunn. Den har derfor også klarere vann. Strendene har godt utvalg av spisesteder og strandaktiviteter som vannski og vannscooter.
Sorgun-stranden ligger cirka tre kilometer fra Side og du kommer deg enkelt dit med en dolmus, som er en tyrkisk minibuss. Manavgatelven ligger også i nærheten.

Det er Sides gamle bydel som bærer størst preg av den ottomanske arkitektur. I gamlebyen ligger det en rekke små butikker og restauranter. Her kan man kjøpe klær, krydder, tyrkiske tepper, og rimelig gull og skinn. For de historieinteresserte er Side ekstra spennende med med sine godt bevarte historiske minnesmerkene, som Det greske amfiteateret, Side Museum (det gamle romerske badet), tempel av Apollo, og Dionysos tempel med sine flotte fontener.

Tempel av Apollo (bilde 1, 2). Manavgatelven (bilde 3).GOLFPARADISET BELEK

Vest for Side ligger golfparadiset Belek som er en liten og koselig bydel i Serikdistriktet i Antalya med 3500 innbyggere. I høysesongen stiger antallet til 16 000. Belek er kjent for sine naturskjønne områder, mange elegante og eksklusive hoteller, lange sandstrender, høyt servicenivå, koselig sentrum, og som golfparadis. Belek tiltrekker seg golfeliten fra hele Europa med sine 14 golfbaner i verdensklasse. Noen av banene er PGA-godkjent. Om man ønsker, kan man ta timer hos private golfinstruktør. Belek har har hatt ulike golfturneringer siden 2012. Mange eiendoms-utbyggere har blitt inspirert til å bygge villa og golf - leiligheter nær disse golfbaner.

Stranden i Belek består av mørk sand med småstein. Det er mange strandaktiveiter man kan delta på, som strandvolleyball, dykking, seiling, og vannscooter. Er du heldig kan du se havskilpaddene som kommer opp på stranden for å yngle. Andre populære aktiviteter er safariturer, rafting, fjellklatring, og alpint. Det finnes også aqua-parker som passer glimrende familer, som Troy Aqua & Dolphinarium, og AliBey Belek

Omkring 30 km nordvest for Belek finner du den gamle romerske byen Perge. Her kan oppleve flere tusen år gamle bygninger, blant annet det berømte Artemis-tempel og vel bevarte romerske bad..

💗

I en vakker park i hjertet av Belek ligger en moské, en kirke og en synagoge side om side som et symbol på toleranse og fredfylt sameksistens.KULTURELLE ANTALYA

Antalya er hovedstaden i Antalya-provinsen. Befolkningen teller i dag 677 242, men byen kan romme opp til to millioner mennesker i den hektiske turistsesongen om sommeren. Antalya har siden 1970-tallet vokst til å bli et populært reisemål for turister fra hele verden. En av grunnene til denne populariteten er Antalyas herlige beliggenhet. Byen er omgitt av fjell, skoger, strender og Middelhavet. Det er ment at strendene i Antalya har det reneste vannet i hele Middelhavet.

Dette er byen for deg som ønsker kulturelle opplevelser. I Kaleici, som er Antalyas mest populære bydel, kan man rusle i smale gater med gresk, romersk, bysantinsk, og osmansk arkitektur. Her finner du også basarer, butikker, restauranter og barer. Denne bydelen har gjennom et stor restaureringsprosjekt vunnet The Golden Apple Prize. Dette er prisen som ofte omtales som turismens Oscar. Det finnes en rekke historiske serverdigheter i Alanya, blant annet: Bymurene, som stammer fra hellenistisk tid og Antalya Museum, som er et av de mest fremtredende arkeologiske museer i verden. Dette museet har egen avdeling som appellerer til barn. Og verdt å nevne er Kesik Minare, som opprinnelig var bysantinsk kirke, senere omdannet til en moske.

I Antalya kan man kombinere opplevelser av det tradisjonelle Tyrkia med det nye og moderne Tyrkia. Oppholdet i Antalya åpner også opp for strandliv, båtturer og fjellturer. Antalya er også kjent for gode shoppingmuligeter, spisesteder og nattklubber, i tillegg til å ha et av verdens største akvarier. Mulighetene i denne byen er ubegrenset. Det er ikke uten grunn av stadig flere turister oppgir Tyrkia og Antalya som deres favorittferiested.

Antalya flyplass har forbindelser til hele verden. Flyplassen ligger nær sentrum og det er flere transportmuligheter. Bussrutene dekker så og si alle deler av byen, men det finnes også trikk og et stort antall taxier om du skulle ønske å ta deg rundt på andre måter.


1. Perga
2. Antalya fra oven.
3. Arykanda, ligger 26 km. fra Turuncova på Finike-Elmali motorveien.


 BADEBYEN KEMER

Kemer er en badeby og et distrikt i Antalya-provinsen med en befolkning på 36 010 (2010). Med sitt middelhavsklima og sin naturlige skjønnhet med hav og fjell, sitrustrær, pinjeskog, parker og vakre strender har Kemer blitt blitt til et populært reisemål ved den tyrkiske reviera. Turismen har skapt et godt og internasjonalt miljø i dette vakre området.

Byen er ikke så stor, men har godt utvalg av spisesteder, organiserte aktiviteter, og butikker som selger skinnvarer, klær, tepper, og smykker. Strendene i dette området er strålende. Blant annet har Moonlight beach blitt tildelt «Blue Flag», noe som beyr at vannet i dette området er av den ypperste kvalitet. Og så klart. I en badeby som Kemer finner man et godt utvalg av vannaktiviteter. I likhet med de andre områdene ved den tyrkiske riviera finnes det historiske minnesmerker i Kemer, blant annet Phaselis (grunnlagt i 4. århundre f.vt) , Olympos, og Chimera med den evige ild.

​ 9 mil fra Kemer ligger Demre. En by som også har historiske minnesmerke som er verdt å besøke, som Teater i Myra, Gravkammeret og St. Nicholas kirke i Myra. St. Nicholas, som er opphavet til vår egen julenisse, hadde sitt virke i området Myra/Demre. I år 8-9 e.vt. ble Domkirken bygget som et minnesmerke over han.

Det finnes mange aktiviteter man kan delta på i Kemer, som jeepsafari, sykkelturer, rafting, dykking, fotturer og hav-kajakk. Området rundt Kemer har også en rekke merkede turer. I de mange naturparkene kan du finne å finne 4-500 km merkede naturstier.


FISKELANDSBYEN KAS

Kaş er en liten fiskerlandsby i provinsen Antalya med en befolkning på 7000 innbyggere. Den ligger 68 km vest for byen Antalya. Kaş har fem kommuner, Kalkan er en av dem. Både Kaş og Kalkan har rolig atmosfære uten preg av masseturismen. Dette området representererdet tradisjonelle Tyrkia, men har godt utvalg av hoteller,pensjonater og ferieboliger. Særtrekket med Kaş og Kalkan er dens naturlige skjønnhet og kulturarv. Sentrum med sine trange gater, plantasjer med appelsiner,sitroner og bananer, duftene jasminblomster, historiske steder,krystallklart hav, og rolige kafeer som serverer hjemmelaget mat. Alt dette gjør Kaş-området til et populært reisemål for mange. Den naturlig skjønnheten i dette området er unikt.

Ruinene av den gamle byen Antiphellos ligger i Kaş. Antiphellos var en liten bosetning i området det fjerde århundre f.vt. Byen Kaş har en hellenistisk teater og mange andre steder av historisk interesse, blant annet de andre områdene som en gang var en del av det lyrsike riket. (Lykia var en geografisk og politisk region i oldtiden og antikken). Kaş er en av de eldste bosetningene i regionen Lykia, Også arkelogiske steder som Demre, Patara, Xanthos, Letoon, Saklıkent og Tlos anbefales.


-Ca 6 km (4 km) offshore fra Kaş ligger den greske øya Kastelorizo.
- Kaş har en årlig kunstfestival og jazzkonserter i det hellenistiske teateret.NATURSKJØNNE FETHIYE

Fethiye er en by og distrikt i provinsen Muğla ved Egeerhavet med ca.70 000 innbygger. Fethiye (tidligere Telmessos) har historiske røtter tilbake til 400 fvt. Ruinene av Telmessos ligger som et amfiteater ved hovedkaia. I området rundt Fethiye finnes det en rekke historiske steder, blant annet Xanthos som har vært på UNESCOverdensarvliste siden 1988. Sammen med Patara, Letoon og Thera var Xanthos en del av det lyrsike riket (geografisk og politisk region i oldtiden og antikken) I dag er det lykiske riket det som vi kjenner som provinsene Antalya og Muğla på sørkysten avTyrkia.

Fethiye har blitt et populært feriemål, blant annet på grunn av sine naturskjønne omgivelser og rolige atmosfære. Fethiye er kjent for sin vakre havn, en koselig gamleby med basarer, og sitt store fiskemarked rett ved. Samtidig er det gode shopping-muligheter. Det finnes både små, koselig butikker og moderne kjøpesenter. (ErastaFethiyeet).

Det er ikke så mange strender i sentrum av Fethiye, men man trenger ikke reise langt for å kunne finne de mest perfekt laguner. Skjærgården i dette området blir kalt den «turkisekysten i Tyrkia».En av de mest berømte strendene er Ölüdeniz-stranden som i 2012 ble kåret til den beste stranden av Tripadvisors leser. Også New YorkTimes har kåret Ölüdeniz-stranden som den vakreste i verden.(2010). En annen populær strand er Calis beach. Her man kan nyte solnedgangen fra restaurantene langs strandpromenaden. Fra sentrum kan man ta taxibåt til noen av de nærliggende stedene og de ulike strendene.
Fethiye har gode turmuligheter i de vakre fjellene. Det er ikke langt til Babadag (”Fars fjell”), som er et nesten 2000 meter høyt fjell med fantastisk utsikt mot Öludeniz-stranden og den tyrkiske kysten. Paraglidere fra hele verden kommer til dette områdetfor å drive sin hobby i de mest perfekte omgivelser. En annen kjentvandrerute i fjellet er Lycian Way. Den er 509 kilometer lang og går fra Fethiye til Antalya. Det ligger mange små hoteller langs vandreruten og det finnes organiserte fellesturer på ruten for de som ikke ønsker å vandre på egen hånd.Lycian way ble er kåret til en av verdens beste fotturer av Sunday Times.


1) Fethiye 2) Lycian 3) Ölüdeniz


HAVNEBYEN BODRUM

Bodrum er en havneby i provinsen Muğla som ligger ved Egeerhavet. Byen har en befolkning på 118 237 ( 2009). Dette området har et godt middelhavsklima med varme somrer mens vintrene er milde og hovedsakelig solfylte. Gjennomsnittlig temperatur er 15 C om vinteren og 34 C om sommeren. Bodrum har blitt til en populær turistby med sitt sjarmerende sentrum, flotte badestrender, shoppinggater, spennende restauranter, historiske severdigheter, og en et flott yachthavn med badestrender på begge sider. Bodrum er også kjent for sine mange kulturfestivaler, og i likhet med de andre byene på den tyrkiske rivieraen har Bodrun sine ukentlige basarer hvor man kan handle ferske råvarer fra de lokale bøndene.

Bodrum er en gammel by (tidligere Halikarnassos). Her lå mausoleum som var ett av antikkens syv underverk. I ca.140 fvt. skrev dikteren Antipatros fra Sidon et dikt som beskrev strukturene av de 7 underverker.:

Jeg har sett murene og de hengende havene i Babylon, hvor en vei for hver stridsvogn er lagt oppå statuen av Zevs ved Alfeios, og solens koloss, og det enorme arbeidet med de høye pyramidene, og den umåtelige graven til Mausoleum, men da jeg så tempelete av Artemissom steg opp til skyene, mistet alle de andre underverk deres glans,og jeg sa. "Se! Bortsett fra Olympos har solen aldri sett noe så storartet.

Disse underverkene er dessverre tapt, også gravmonumentet til Maussolos i Halikarnassos (dagens Bodrum). Men fjortenhundretalls - borgen St.Petrus, som ble bygd av korsfarere, står ved havneinnløpet og er fortsatt et imponerende syn. I dag er borgen et museum for undervannsarkeologi. Mustafa Paschas borg fra 1600-tallet ligger også på Bodrum- halvøya.

Området Bodrun er videre kjent for sine små hvitkalkede hus, fikenavlinger, vakre landsbyer, og vindmøller.Bodrum er også kjent for sine mange kulturfestivaler i løpet av året. Like ved Bodrum ligger Altinkum som har Sør Europas nest største marina for yachter og ferger. Bodrums båtturer er populære. Her kan man følge badebåtene fra havnen til vakre og uforstyrrede viker. Det går også båtturer til klippegraver, og till eirebad ved elven Daylan. Mange reiser også til romerbyen Efesos som som har godt bevarte ruiner av både badehus, amfiteater, bibliotek og bordeller.


FISKEVÆRET ALTINKUM

Altinkum og byen Didim, som tidligere var to separate byer som har slått seg sammen, ligger ved Egeerhavet med en befolkning på 35 000. 5000 av dem er utlendinger. Regionen har utviklet seg fra en rekke små fiskevær til et turistområde. Grunnen til at dette stedet tiltrekker seg så mye utenlandske statsborgere er dens naturlige skjønnhet og vakre strender. Altinkum og Didim er omgitt av en rekke historiske minnesmerker, som Apollo-tempelet. Tempelet var en gresk helligdom i den joniske byen Didyma (Didim).

Altinkum (den gylne stranden) er stranden og promenaden innenfor byen Didim. Det er flere strender i dette området med blått flagg sertifikat.Det betyr at renslighet og bærekraft innen strandsonen er av den ypperste kvalitet. Med 55 km av kystlinje i umiddelbar nærhet er detmange strender å utforske. Strendene har solsenger, parasoller, spisesteder, og et godt utvalg av strandaktiviteter. Båter kan ta deg med ut til strendene langs kystlinjen. Den greske ferieøya Kos er en times båttur. Også Samos og Rhodos er innenfor rekkevidde.


1) Didim
2) Det tyrkiske flagget er belagt med statens emblem, en hvit, stående halvmåne (månesigd, hilal) med en hvit, femtagget stjerne mellom halvmånespissene. Statsemblemet, halvmånen og stjernen, har vært islams symbol siden 1400-tallet, kanskje lenger. Det ble også brukt av Det osmanske riket og ble beholdt da Tyrkia ble republikk i 1923.
3) Det røde tårnet i Alanya


HELLO ALANYA

Tyrkia har totalt 81 provinser. Antalya er en av dem. Videre har provinsene distrikter, som igjen er inndelt i ulike kommuner og landsbyer, som feks Alanya-distriktet som ligge i landets sørligekyst. Alanya-distriktet er igjen delt opp i 17 kommuner, som inkluderer byen Alanya og 92 landsbyer. Distriktet har 259 787 innbyggere (2011)mens sentrum av Alanya har 103 673 innbyggere.

Alanya ligger på en liten halvøy ved Middelhavet under Taurusfjellene. Denne beliggenheten gjør at det meste regnet kommer om vinteren mens somrene er lange og tørre med en gjennomsnittstemperatur på 31 C. Beliggenheten mellom fjellene og havet kan gi tåke som skaper vakre regnbuer om morgenen. Alanya tiltrekker besøkende som ønsker behagelig middelhavsklima, sol, perfekte strender, historisk arv, vakker natur og et pulserende natteliv. Området er ellers kjent for sine mange fruktgårder hvor det dyrkes sitroner, appelsiner, tomater, bananer og agurk.

Hele Tyrkia er viden kjent for gode shoppingmuligheter til gode priser. Også Alanya har godt utvalg av butikker som selger klær, vesker, smykker, tepper osv. Langs østsiden finner du den viktigste handlegaten mens gamlebyen er preget av små butikker hvor du kan finne lokale delikatesser og suvenirer. I likhet med butikker er det et godt utvalg av spisesteder og barer i Alanya. Maten er rimelig og variert. Her finnes det kjøkken som har spesialisert seg på tyrkisk mat og det er kjøkken tilbyr vesteuropiske menyer. Det tyrkiske kjøkken er full av spennende smaker, og selvfølgelig anbefaler man å prøve de lokale spesialiteter.

På den 250 meter høye klippen ligger den berømte borgen Alanya Kalesi ,som ble bygget på 1200-tallet under det seldjukkiske Rum-sultanatet etter at byen ble erobret i 1220 av Alaeddin Kaykubad I. Fra borgen har man god oversikt over hele området. På hver side av klippen ser man de to største strendene i Alanya. Kleopatra-stranden, som er den mest kjente av strendene, har grovkornet sand og til tider høye bølger. Den østre stranden (East Beach) har finkornet sand og er langgrunn. Den er et godt alternativ for familier med barn.

Når man besøker Alanya første gang, prioriterer mange sin tid ved strendene og parkene hvor man kan delta i blant annet strandvolleyball, fotball, minigolf og tennis. Men det finnes en rekke aktiviteter i Alanya - alt fra dykking og båtturer til safarieventyr og rafting. Alanya er også kjent for vannparker for barna, avslappende spa, tyrkisk bad, skjønnhetspleie og vakre parker.

Lær mer om Alanya her: ➡ Alanya Promotiefilm

Likes

Comments

Ut på tur

Når man har gått den lange og tunge bakken mange ganger, kun for å møte en ny bakke som er enda tyngre enn de andre man har gått, mister man litt motet. September 2015 følte jeg at jeg ikke hadde mer å gi. Bakkene ble for bratte. Jeg ville gi opp Alanya og reise tilbake til Norge. Jeg delte min frustrasjon og sorg på Facebook, noe som resulterte i en invitasjon til Dalaman. Det var mitt siste halmstrå.. Ideen om å kunne starte på nytt i nye omgivelser sammen med nye mennesker ga meg håpet om at ikke alt var tapt.

Dalaman er en liten og søvnig i by i provinsen Muğla. Dalaman ligger ved den tyrkiske sydvestkysten med sine 23 000 innbyggere (2009). Dalaman er nok mest kjent for sin internasjonale flyplass. I provinsen Muğla ligger de mer kjente byene Fethiye og Marmaris.


Dalaman var fin nok, men det er nok selveste bilturen som ble en uforglemmelig opplevelse . Normalt skulle jeg bruke 5 timer fra Alanya til Dalaman. Min tur ble minst dobbel så lang, siden jeg kjørte helt feil retning. Det kan straffe seg å droppe å ta med kart, men det kan også gi uventede opplevelser som man ikke ville være foruten.

Om U-svingen - har jeg bare en ting å si:
Dere kan snu om dere ønsker. Denne damen snur ikke (
M Thatcher)

Turen frem til Antalya gikk smertefritt. Den strekningen er jo plankekjøring. Etter jeg hadde kommet meg unna litt kløneri i sentrum følte jeg meg ganske så eplekjekk der jeg kjørte på de mest perfekte fjellveier mot Dalaman. (trodde jeg i så fall). Men så gikk det i surr. Det forsto jeg da jeg så skiltet « Isparta 30 km». Det svartnet nesten for meg. Jeg hadde ikke kart, men hadde lest meg opp om Isparta tidligere og visste så inderlig vel at NÅ var jeg på ville veier. What to do, what do? Jeg valgte å ikke returnere, men finne skilting som kunne minne om en slags denne retning til Dalaman". Som tenkt, så gjort. Denne dama snur heller ikke. Og så forsto jeg at de bratteste bakkene ennå ikke var unnagjort. Men de bakkene jeg nå skulle forsere var så vakre at de var verdt de 10 timer jeg brukte for å nå det endelige målet.


Burdursjøen ( Burdur Gölü)er en saltsjø og er et viktig våtmarksområde for mange fuglearter. Dette er en av de største og dypeste innsjøer i Tyrkia.

​​Høydepunktet på turen var provinsen Burdur som ligger 1240 meter overhavet. Burdur er kjent for sine innsjøer, sin naturlige skjønnhet og historiske ruiner så langt tilbake som 6000 f.vt. Burdurområdet ligger i et aktivt jordskjelvområde. 1914 opplevde de et større jordskjelv som tok livet at 4000 mennesker mens 17 000 mistet sine hjem.


Jeg tok ikke mange pauser. Kun ei spisepause og et par tissepauser. En kort pause ble det også i en liten fjelllandsby for å slå av en prat med den lokale lensmann som kunne like mye engelsk som jeg kan tyrkisk.. Jeg tok ikke flere sjanser på å rote meg bort. Så måtte jeg så klart stanse inn i mellom der naturen var så flott at det ville bli betraktet som en dødssynd å kjøre forbi.


Ja, jeg hadde veldig vondt i rompa. Trøsta var at Mikkel Rev hadde hatt dårligere dager enn meg. 😝

Returen til Alanya gikk heldigvis smertefritt. Nå rotet jeg meg ikke bort. Isparta får jeg besøke en annen gang. En gang jeg ikke skal besøke Dalaman er nok alle best.

Da jeg nærmet meg Alanya tok jeg meg selv i å si: "Borte bra, men hjemme best. For første gang på snart 3 år følte jeg at Alanya var mitt hjem og at Alanya var best. Hvertfall for meg. Samtidig forsto jeg at etter de bratte bakkene er besteget så gjenstår de tnok forsatt noen bratte svinger. Men så lenge man vet at veien forsetter etter svingen så er det bare å slutte å bekymre seg og gi full gass.Likes

Comments

Rosa er det nye Sort

Notat: Vil du ha bildene i størreformat, bruk pekeren. De fleste bilder er mine private, men det kan også forkomme bilder hentet fra web, særlig i kategorien « rosa er det nye sort». I kategorien «rosa er det nye sort» kan du bruke pekeren (metapic) på plagg som du kan handle på nett. Nytt vindu viser produktet slik det fremstår i nettbutikken. NB I dette innlegg er det ikke brukt metapic.


Alanya er langt i fra noe mote-mekka. Her må du lete lenge etter godbitene, om man ikke er tilhenger fakeprodukter. Alanya er velkjent for sine piratkopierte vesker, klær og sko. Det er mange som tror det er forbudt å handle piratkopier, men det er ikke tilfelle. Riktignok finnes det land der forbud er gjeldende, som feks. Italia, men myndighetene i Norge ikke gjort det ulovlig for forbrukere å bruke eller innføre piratkopier, så lenge det er til eget bruk. Men vær oppmerksom på at det er begrensinger på hvor mange eksemplarer du tar med deg. Tar du med over 10 plagg, er det mulig at tollvesenet anser at du har tenkt å videreselge dem. Da bryter du loven. Blir du tatt for brudd på varemerkeloven, kan du risikere bøter og erstatningskrav fra produsenten av originalvaren.

En undersøkelse utført av Norstat for Deloitte viser at 60 prosent av kvinnene synes det er negativt å bli tatt for piratkjøp. Det er tydelig at nordmenn ikke ønsker å bli avslørt av naboen for å bruke kopiprodukter, sier advokatene Mari Wetlesen og Joakim Marstrander i Deloitte, som har undersøkt nordmenns syn på piratvarer. Samtidig ser man at det er fristende å kjøpe en piratkopi av Louis Vuitton-veska for slikk og ingenting i Alanya. Den orginale koster tross alt flere tusen kroner. Noen av kopiene er veldig gode, andre fryktelig dårlig. Man får som regel det man betaler for, også i pirakopihandelen. Jeg har sett mange gode kopier som blir avslørt som kopier på bakgrunn av den som bærer plaggene eller veska. Kjøper man fake og ønsker at andre skal tro det er ekte, må man faktisk sørge for at den passer med resten av pakka. Ei kvinne som bruker tusenvis av kroner på ei veske bruker ofte like mye på sko, manikyr, pedikyr o.l. Slurver man med helheten blir man enklere avslørt som bløff. Ser jeg ei kvinne Louis Vuitton over skuldra og med Crocks på bena,ringer varselbjellene øybelikkelig. Man kan muligens anta at dette er ei av de 15 prosent som ikke bryr seg om å bli tatt i å kjøpe piratkopier. Og det er greit nok det sikkert.


Jeg foretrekker å kjøpe orginale klær. Selv om man kjøper orginalt i Tyrkia, vil man kunne spare penger. Det meste av tekstiler og sko er rimeligere i Tyrkia enn i Norge. .

De butikker som selger originale varer har et greit utvalg og det er ofte tilbud. Kleskjeden Koton har eget 3 etasjes senter her i Alanya. Her her det litt for enhver smak. Koton kan muligens sammenlignes med H&M i prisnivå og kvalitet.. Det er ikke slik at jeg fråtser Koton, men de gangene jeg handler klær i Alanya er det Koton jeg velger som regel..


Det finnes også noen gode skobutikker i Alanya som har kun orginale produkter. Jeg elsker sko og i likhet med andre kvinner kjøper jeg sko jeg absolutt ikke har bruk for. Hva er det med kvinner og sko,? Jeg tenker at det må være denne ideen om at par nye og flotte sko kan heve antrekket som har hengt ubrukt i skapet i flere uker, måneder eller år. Den kjedelige buksa eller kjolen som ble kjøpt på impuls kan jo bli strålende om vi kan finne de sko eller støvletter som passer helt perfekt. Og det er jo korrekt tenkt, ikke sant? Så da kan vi forsette å kjøpe oss sko, siden vi alltid handler klær på impuls. Klær vi ikke trenger, klær som ikke passer til noe annet vi har, og klær som motiverer til innkjøp av nye sko. En evig sirkel. Takk og pris for det...


Dette er mine siste "må bare ha" sko. Dette er sko som gjør nesten alle antrekk perfekt. De er kjøpt på Hotiç., en liten skobutikk i Alanya med godt utvalg og god service.


Belastning, smerter og kvinnelighet


Høyhælte sko og pums gir en høyreist figur, et framskutt bekkenparti og stor belastning på tærne. Slike damesko, særlig spisse og med overdrevne stiletthæler er, sammen mednylonstrømper, blitt et symbol for velkledd, sensuell kvinnelighet. På 1600 og 1700 tallet hadde også menn sko med store hæler. (Wikpedia)

De fleste kvinner har opplevd smertene med å gå i sko med høye hæler. Jo dårligere kvalitet på sko, jo mer smerter. Jeg er den som foretrekker joggesko, Converse eller ballerina, siden jeg faktisk går mye. Hjemme i Norge var jeg aktiv og brukte mye fritidsstøy og treningstøy. Jeg bruker nok fortsatt mest av de behagelige fritidsantrekkene, men samtidig har Alanya endret min livsstil. Jeg har blitt mer feminin,, noe som muligens kommer av "tvungen" bruk av sommerkjoler 10 mnd i året.. I Alanya gjelder ikke allværesjakker og hunterstøvler, som demper det feminine. Her er det mest vanlig å se kvinner i antrekk som fremhever det feminine. Kvinner viser lår, rygg, legger og nakke. Samtidig er det verdt å nevne at i Alanya bruker man mye tid på uterestauranter og i parkene. Her sitter vi for å se og bli sett. Her sitter vi enten ensom eller i godt selskap for å løse verdensproblemer, vurdere fortiden, og dele fremtidsplaner. Men aller mest tenker vi nok på hvor deilig det skal bli å kunne komme seg ut av de ekstremt flotte og høyhælte skona


Likes

Comments

Fjell og natur i Alanya

Foto: Sissel 2014. Tila og jeg halvveis opp på toppen. (Cikcilli).

De fleste som reiser til Alanya på ferie tilbringer mesteparten av tiden sin på stranda. Det er forståelig om man er i Alanya om sommeren. Strendene her er flotte, men som fastboende har jeg blitt mer glad i fjellene. Jeg forsøker å komme meg opp i fjellene så ofte som mulig om vinteren og våren. Sommeren og høsten kan det bli litt for varmt, men sent på ettermiddagen er det mulig å ta noen turer. Vinterfjellet er strålende. Blomstrene., det vintergrønne, sol, blå himmel, og alle duftene får meg til å glemme at det faktisk er vinter.Om du ønsker å gå i fjellene om sommeren, følg elevene. Det er forfriskende med en dukkert når sola steker.


Bilde 1 Foto: Ender .Dette er fra tur langs elva i Alara. August og grusomt varmt. Vannet var iskaldt. Du herlige fryd.
Bilde 2. Foto: Sissel. Litt artig bilde. Her trasker vi oss oppover fjellet. Eneste vi så av levende vesen var noen geiter. Så plustelig kommer det en kar med dykkerdrakt!


Mitt favorittsted er området rundt borgen. Jeg bruker stiene på utsiden av borgen (bygd på 1200-tallet) Denne ruta kan jeg anbefale alle, også om sommeren, siden den ikke er så bratt eller lang. Og den har sine områder med skygge. Liker du skilpadder er denne ruta perfekt for deg. De ligger ved stiene og soler seg.
Den nydligste solnedgangen kan man oppleve fra dette området, men er du er redd for flaggermuser ta gjerne på ei jakke med hette. Med mørkets frembrudd vil du kunne oppleve flaggermusene på nært hold, særlig der det er mye skog. Det er sjeldent at mennesker blir bitt av flaggermuser, men om det skulle skje er det viktig at man kontakter lege.


,


Om vinteren er ikke Alanya en typisk turistby lenger, men en internasjonal by som kan tilby det meste til de aller fleste. Byen er i hvilemodus om vinteren Det er få turister og derfor også mye bedre service enn det man får i høysesongen. .Mange har stengt sine marked for sesongen, man ser flere småbarn i parkene på dagtid, man ser flere jenter ute, og flere av de unge i skoleuniform. Det er mindre trafikk, mindre kø, lavere musikk, og i det hele tatt en fin-fin atmosfære.

Vinterklima i Alanya kan man sammenligne med en sommer på sunnmøre. Det vil si en god sommer på sunnmøre. Det innbærer så klart også ruskevær og kalde netter. Husene her er ikke bygd for kalde netter. Tro meg når jeg sier at vi kan fryse. Å varme opp rommene er som å fyre til kråka. Og strøm er dyrt her, så det er nødvendig å tenke sparsomt. På uværsdager er det også typisk at strømmen forsvinner, så god planlegging er viktig om vinteren. Dusj når det er sol, vær klar til kvelden før det blir mørkt de dagene det er dårlig vær, og ha alltid noe god mat i kjøleskapet. For mat kan vi lage uten strøm. Det er gass som er standard her.

Kort oppsummert: Vinteren er min favorittårstid i Alanya.

Vinterbilder fra Alanya/Tyrkia. Foto; Sissel
1. Fra en av parkene i Alanya
2. Når dere måker snø, koster jeg bort vinterrusket.
3. Uværet kommer, tar tak i huset og rister det hardt og brutalt. Strømmen forsvinner. Dagen etter er det sol igjen.
4. Stille sidegater.
5. Vinter er jordbærsesong.

Likes

Comments

Rosa er det nye Sort

Da jeg bodde i Norge, tenkte jeg ofte hvor lite lønnsomt det var å kjøpe seg en dyr sommerkjole. Sommerplagg blir jo så sjeldent brukt. Men mange sommerkjoler er faktisk fine å bruke året rundt, om man tenker litt kreativt og kombinerer med de varmere plaggene. Her er det en rekke muligheter for å skape en egen personlige stil. Det er kun egen kreativitet som kan begrense deg. Min favoritt er den lille og søte sorte fra Ralph Lauren. Absolutt ikke den rimeligste kjolen, men den kan brukes til mange anledninger og årstider med de ulike variasjoner.

Sommerkjole, pums og strømper

Nesten alt går til sort.  Det sammer gjelder en Lauren-sommerkjole i silke.

En enkel sommerkjole kan brukes til så mangt. Også til de kaldeste dager. Legg til lue, hatter og hansker så er det totalt.


Likes

Comments

Rosa er det nye Sort


Jeg har lest litt fra rosabloggere. Rosabloggere er de som gir tips om hvordan man skal kle seg og hvordan man skal fremstå som bevisste mennesker når det gjelder å velge de rette produktene for hjem, kropp,, hud og hår. Jeg ble inspirert til å skrive litt rosa selv.

Jeg har ofte ment, og mener det forsåvidt ennå, at mote er overfladisk. Moteskapere er ofte de som setter skjønnhetsidealet for kvinner. Slike idealer er ødeleggende for mange kvinner, spesielt for de kvinner som ligger langt fra de rådende skjønnhetsidealene. Slike kvinner plages ofte med dårlig selvfølelse. En svensk undersøkelse, gjort på vegne av den svenske regjeringen, forteller blant annet at hver fjerde svenske jente mellom 11 og 16 år føler seg presset av de skjønnhetsidealene som blir presentert gjennom mediene. Jeg ser ikke bort i fra at norsk ungdom føler det samme presset. Når bare 12 prosent av jentene er fornøyd med sitt utsende, kan man gjerne lytte til dem som hevder at dette fokuset på det ytre har gjennomsyret hele vårt samfunn.
Det blir hevdet at hovedgrunnen til kvinnens misnøye over seg selv, og da særlig over sin egen kropp, er at kvinner sammenligner seg med andre kvinner, og da gjerne med de de kvinnene som setter en slags (kunstig) mal for et rådende skjønnhetsideal. Nå skulle man tro at voksne kvinner hadde vokst fra ungjente-komplekser. Men nei, det stemmer overhode ikke. Til tross for at dagens kvinner er moderne og selvstendige, ofte med høyere utdannelse, er de fortsatt svært opptatt og bevisst på sitt eget utseende. De fleste føler seg utilstrekkelig og usikker. Om man kan klare å gå bort i fra dette kunstige skjønnehetidealet og overse moteskapere som setter malen for hvordan vi kvinner ønsker å være i dag og hvordan vi ønsker å være i morgen, kan man se på mote og klær som noe personlig. Motepress resulterer jo ikke i noe annet enn et jag etter å finne seg et nytt ytre. Ofte skaper de kvinner som føler seg anonymisert av trendskapere.

For mange av motebloggere handler det om noe mer enn dette rosa. De handler også om estetikk. Mote kan faktisk være kunst om vi tillater oss å ta det som er på innsiden av oss (vår personlighet) og legge det ut slik at alle kan oppleve det. La klærna vise deg som den kvinne DU allerde har blitt. En kvinne som liker å bli engasjert, bruke hjernen, være provoserende, selvstendig og omtenksom. Da er det ikke overfladisk mote lenger. Da er det  mektig kunst. Det er vakkert!

Min "rosablogg" blir en presentasjon av det som jeg mener kan vise min personlighet. Så håper jeg at andre voksne kvinner kan finne noe inspirasjon for egen stil.

Mitt første rosasnakk finner du her.👉 Summer in the City

Likes

Comments