Hippologen

Nu kan man verkligen säga att det är höst, det är kyligt på morgonen, höstliga färger i träden och löv som blåser omkring. Det är härligt med höst så länge det är vindstilla och sol, men idag är det inget av detta. Sen att försöka sopa stallgången fri från löv när det är korsdrag är ungefär lika lätt som att hitta en nål i en gödselstack. Löv verkar inte vara någon direkt favorit hos hästarna heller. Det finns många saker en häst kan vara rädd för men ett löv som kommer flygandes mot dem eller som prasslar till när de går på det, verkar vara nr. 1 på den listan. Fast man kan inte göra annat än att skratta åt dem när de hoppar över ett litet löv som om det var ett monster.

Vecka 41 är snart slut och det är bara några få veckor kvar nu till vår allra första tenta. Och nu känns det verkligen att pluggandet har kommit i gång och mer kommer det att bli. Så denna helg kommer att bestå av stalltjänst, plugg, ridning och ännu mera plugg. Men vad gör det när man får läsa om något som man intresserar sig för och vill veta mer om, då är det ganska lätt att hitta den där extra motivationen. Eller så kan man alltid bara gå ut till stallet eller rida lite och fylla på med mer energi.
I Torsdags tränade jag för Linn Larsson med Alice, en super bra träning som var välbehövlig för både mig och Alice och det kändes bra att få rida en dressyrlektion innan tävlingen nu den 20:e. Ska bli så himla roligt att tävla igen och extra kul är det ju såklart att få tävla på Flyinge. Alice har för övrigt fått en ny look, alltid lika spännande att klippa henne och efter Tisdagens klippning är hon numera vit. Men det gör inget för i mina ögon är hon världens finaste i alla fall!


Forts. följer...

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Hippologen

Breeders veckan har nått sitt slut och det är nu åter måndag. Veckan som gått har varit bland den bästa på länge! Den har innehållit massa hästar och ridning, fölauktion, jag har haft mamma här på besök och även träffat andra väl kända personer hemma från Värmland som varit här under Breeders. Bland annat bästa Anna Wördin, som äger Frasse, och Leena Lundin som jag fick rida ett dressyrpass för i Söndags. Det gav mig många bra tips samt nya saker att träna vidare på med Frasse som jobbade på flitigt under lektionen.
Men det bästa av allt under helgen, även om det mesta har varit hur bra som helst går det inte att slå detta. Nämligen Lördagens final med testryttare, där 10 stycken 4-åriga dressyr hästar blev ridna och bedömda av ingen mindre än OS-medaljören Charlotte Dujardin!! Att få sitta bland fullsatta läktare i det stora ridhuset här på Flyinge och se henne rida alla de fina hästarna på ett sånt mjukt sätt och med en sits som jag skulle göra allt för att få, en bättre Lördag än så går inte att få. Jag var nog inte ensam om att få gåshud när hon red den sista hästen och sedan gav den högsta betygen 10 - 10. Ännu en boost av inspiration och man lär sig så himla mycket på att bara se och lyssna. Ett citat av många bra från kvällen som jag kommer ta med mig var, "-The legs means go, my reins means ho." Enkelt men väldigt viktigt att tänka på.

Så nu efter en blåsig och regnig dag ska jag lägga mig på kudden och drömma om alla fantastiska hästar och Charlotte Dujardin´s sits och känsla för hästar och ladda batterierna för en ny pluggvecka.

(Ps. Tillägg till ordlistan, klyddig - besvärlig, bökigt.)


Forts följer...

Likes

Comments

Hippologen

Gårdagen blev en lång och lärorik dag som innehöll stalltjänst, föreläsning, ridning, kollande på Breeders mm. Och som avslutades med ett studiebesök på Jägersro där vi fick en guidad tur runt den stora anläggningen samt se riktiga travlöp live och även den stora äran att vara med som prisutdelare till lopp 6 vilket innebar att vi fick vara med på vinnarfotot!
Ena stunden funktionär och hyllande av självaste OS silvermedaljören Peder Fredriksson, till ridning på Kastanjegården för Mette Henrikssen eller sittandes på en föreläsning under förmiddagen och sedan ha en lektion där det ingår att titta på dressyrhästarna under Breeders. Hippologlivet är mer än bra det är helt klart bäst.

Idag är det redan Onsdag, dagarna bara flyger fram och almanackan visar Oktober månad. Känns som man inte hinner räkna till 10 knappt och så är det Fredag igen. Min högsta önskan, efter att bli rik förstås, är att införskaffa fler timmar på dygnet. Fler timmar så man hinner se och vara med på alla de sakar man vill göra samtidigt som det finns tid till att plugga, det hade varit bra. Men nu är det bara 24 timmar på dygnet och de får man passa på att använda var enda minut av så att man får ut så mycket som möjligt under de här tre åren som student.

Nu ska jag gå ut och fixa i stallet åt Alice och Frasse innan eftermiddags stalltjänsten börjar, så jag bara har ridningen kvar ikväll. Idag ska nämligen jag och Alice följa med Charlotta på sin häst till galoppbana så hästarna får sträcka ut musklerna lite. Och senare på kvällen får jag besök av bästa mamma som kommer ner och stannar några dagar under Breeders.


Forts följer...

Likes

Comments

Hippologen, Träning/Tävling

Helgen är här igen och jag har nu varit Hippologstudent i 1 månad, och trivs bara mer och mer för varje dag som går!
I Torsdags började Flyinge Indoor som är i gång ända fram tills på söndag, sedan är det en tävlingsfri dag och på Tisdag börjar det igen med Breeders. Inför och under helgens tävlingar är det mycket som ska fixas och göra iordning, jag har bland annat fått hjälpa till med blomsterarrangemang, varit veterinärassistent, ringmaster, prisutdelare mm. Men det bästa av allt är att få se alla fina hästar och alla duktiga ryttare. Inspirationen är på topp och man blir så sugen på att tävla.
Därför bestämde jag mig för att anmäla mig och Alice till våran första tävling här på Flyinge!! Den 20 Oktober ska vi vara med på en kvällstävling i dressyr här på självaste Flyinge Kungsgård. Det är några månader sen sist vi startade dressyr så ska bli himla roligt att göra både sig själv och hästen extra fin. Och efter Torsdagens första träning för Linn Larsson här hemma på gården, där jag fick många bra tips, känner jag mig ännu mera taggad. Alice blev väldigt fin och även om hon tyckte det var jobbigt kändes det som att det släppte en hel del under träning för Linn, både från min sida och från Alice. Känner nu så här någon dag efter att träningsverken kommit och jag trodde nog att den skulle vara ömsesidig, men Alice ser fräschare ut än någonsin. Hon har sprungit runt som en tok, gjort alla möjliga olika bockserier och lekt med sin hagkompis, ett ordentligt dressyrpass var nog precis vad hon behövde.

Forts följer...

Likes

Comments

Hippologen

Måndag är här och ännu en rolig vecka att se fram emot och förberedelserna för Flyinge Indoor och Breeders är i full gång! Eftersom jag inte har ridning eller stalltjänst den här veckan kommer jag ha möjlighet att få se alla fina hästar och duktiga ryttare och även vara funktionär. Det är så kul, häftigt och inspirerande att få vara en del av Flyinge att få vara här under de stora evenemangen och tävlingarna att få vara en del av allt det som man drömt om att få göra. Att detta är en del av min nya vardag ett tag framöver är något jag definitivt kan leva med, alla dagar i veckan!

Förgående vecka har bestått av hästar, hästar och ännu mera hästar och så massa ridning på det. En helt perfekt vecka om man frågar mig. Vi har fått rida för erfarna A-tränare i både hoppning och dressyr, fått rida på Flyinges alla fina banor och ridhus samt testat galoppbanan. Vi har fått rida för bland annat Mette Henriksen, Pernilla André, Petra Aittola och Ann-Catrin Carlsson och att få feedback och få höra "Bra där." från dessa duktiga och engagerade tränare känns fantastiskt. Det ger en så mycket inspiration och energi och jag känner att jag bara vill lära mig mer, längtar redan till nästa gång vi ska rida. Men fram till dess så har jag både Alice och Frasse att rida på och träna lite extra på de saker jag ska bli bättre på i ridningen.

Det är inte bara ridningen och hästarna som är toppen utan även alla övriga lektioner. Det är så roligt att läsa när man pluggar till något som man verkligen vill och att lärarna är så engagerade och kan sin sak gör det hela ännu bättre. Att få tillbringa sina dagar i denna underbara miljö och med alla dessa personer med samma intressen och samma mål. Eller att ena stunden sitta inne klassrummet på en föreläsning till att gå ut för att försöka känna vilka muskler hästarna använder eller på förmiddagen dissikera hästben och sedan rida ut under eftermiddagen. Jag har sagt det förut men det tål att sägas igen och det är nog inte sista gången jag gör det heller, livet äger!


Forts följer...

Likes

Comments

Hippologen

Äntligen är det min ridvecka och den kunde inte ha börjat bättre. Dagen startade med ett givande dressyrpass på Caramel för Mette på Kastanjegården. Caramel är ett sto född 2004 e. Tornesch - Caracas - Utrilo som kommer att vara "min" skolhäst ett tag framöver, en trevlig häst som jag tror att jag kommer lära mig mycket på. Under lunchen passade jag på att cykla hem och fixa i stallet samt rida Alice för att sedan åka tillbaka på en föreläsning om hästens muskler. Efter föreläsningen blev det en mysig uteritt i det fina vädret med några från klassen. Vi red på varsin reservhäst, dvs de hästar som ej har gått lektion men behöver röra på sig ändå. Jag fick rida på en jätte söt häst vid namn Ohio som annars går med som körhäst. Inte varje dag man får chansen att rida så mycket olika och så fina hästar. Måste nog nypa mig i armen igen, kan inte säga annat än att livet äger just nu!

Sist ut för dagen och pricken över I:et var Frasse som fick göra lite dressyr i ridhuset. Det känns som att vi börjar förstå varandra mer och mer, och jag börjar hitta knapparna. Han ger en mycket trevlig känsla när man rider och hittar framåtbjudningen, ska bli så roligt att få utvecklas med honom. Fast nu 13 timmar och fyra hästar senare är jag faktiskt lite trött men jag ska inte klaga för jag njuter var enda minut och fick jag välja så skulle alla dagar se ut så här.


Forts följer...

Likes

Comments

Hippologen

Imorgon är det Fredag igen och tredje veckan på Hippologen går mot sitt slut. Känns som att tiden bara flyger iväg men det är nog så när man har roligt! Trivs så himla bra här nere i Skåne, fina hästar överallt, underbar miljö, super bra klass, roliga lektioner, ja allt är verkligen toppen! Alice och Frasse tycker också att livet som skåningar är helt okej. Alice har fått en stor gentleman till hagkompis så hon tycker att livet är på topp. Frasse har funnit sig tillrätta och verkar ganska cool med det mesta, tuggar gärna på allt som går att tugga på. Dock så blev det lite missförstånd när jag skulle rida Frasse i måndags och jag hamnade på backen men ingen större skada skedd. Jag blev i alla fall först med att bjuda på tårta!

För övrigt har det varit en väldigt lugn vecka utan stalltjänst och heller ingen ridning, men som de flesta säger är det lugnet före stormen och när pluggandet väl dragit igång på riktigt är man nog glad om det blir lite ledig tid över. Då vi hade inställd lektion på Onsdags eftermiddagen passade jag på att vara funktionär på hopptävlingarna med kval till Breeders här på Flyinge. Jag fick äran att vara ringmaster vid insläppet och se alla fina rundor och alla duktiga ryttare som till exempel Maria Gretzer och Douglas Lindelöf. Lärorikt på många sätt, fick nämligen lära mig några nya ord vilket kan behövas så jag lättare kan förstå skånskan.
Dagens ordlista:
Skottkärra - "Rullebör"
Hink - "Spann"
Potatis - "Päron"
Äckligt/otäckt - "Räligt"

Vi har idag även haft en kick off för alla utbildningar där vi blev indelade i lag och fick göra olika utmaningar/uppgifter. En bra anordnad kick off och en rolig eftermiddag med både grillad korv och go fika. Tyvärr vann inte vårt lag men vi hade i alla fall tur med vädret!

Forts följer...

Likes

Comments

Hippologen

Har så mycket att berätta så jag vet knappt vart jag ska börja. Denna vecka har gått så fort och den har varit fullproppad med massa roliga saker och aktiviteter. Av dygnets alla 24-timmar kan jag säga att det har inte varit så värst många minuters stilla sittande, men så roligt vi har. Jag bara älskar Skåne!

Den här veckan har bland annat bestått av stalltjänst, ridning, clinic och inspark. Min första stalltjänstvecka av många här på Flyinge är nu gjord, det började en aningen rörigt i måndags när ingen riktigt hade koll på rutinerna men efter några dagar blev det bättre och helgen flöt på väldigt bra. Stallet där vi Hippolog-ettor håller till är körstallet där några hästar står på box och några går i den aktiva grupphästhållningen som byggdes 2014. Utöver stalltjänsten har jag även haft min ridvecka. Vi har fått prova på olika hästar under veckan och jag har tyckt om alla som jag fått rida. Trevliga och välskolade hästar med olika egenskaper. Under första året är det mycket fokus på grundridning och framförallt sitsen. Och efter en hel vecka med lektioner för Mette Henriksen där fokus varit på sitsen hälsar jag träningsverken välkommen. Tränare frågar ofta om man känner sina sittben när man rider och mitt svar är ja. Jag känner dem när jag rider, när jag sätter mig på cykeln, stolen eller sängen. Vet inte riktigt om det är bra eller dåligt, bra att ha träningsverk för då vet man att man ridit rätt eller dåligt för att jag inte använt dem tillräckligt mycket förut när jag ridit. En sak är säker i alla fall och det är att jag redan efter en vecka lärt mig massa nytt och fått höra många kloka ord att ta tillvara på. Känner mig full av inspiration och förväntansfull på allt som komma skall.

Att få vara i denna miljö och bo i Flyinge där det finns hästar hela tiden är som en dröm, att bara vara här och se allt som händer runt omkring lär man sig massa på. I tisdags hade vi exempelvis en clinic för Maria Gretzer och att få se henne rida och dela med sig av sin kunskap är otroligt roligt och inspirerande. Att få tillbringa sin tid på ett sånt underbart ställe fullt av engagerade och kunniga lärare är helt fantastiskt. Av de lektioner vi haft hittills finns det ingen som har varit långtråkig utan snarare tvärtom, när en 2 timmar lång föreläsning känns som 10 minuter och man bara vill veta mer, då vet man att det är bra!

Clinic nummer 2 som vi hade i fredags var en examensclinic som visade vad som behövdes och hur det går till under de olika examens vi ska göra under första året. Dressyr, hoppning, körning och unghäst. För min del ska jag klara av dressyren och hoppningen denna terminen och körning samt unghäst till våren. Senare på fredags kvällen var det dax för vår inspark. En rolig men något kall och blöt kväll där Hippolog-treorna hälsade oss välkomna till Flyinge och vi invigde året på ett traditionsenligt sätt.

Måste bara avsluta med att säga vilken bra klass vi är, vi har varit ihop i drygt 2 veckor nu och har redan super roligt tillsammans. Känns som att detta kommer bli de tre bästa åren i ens liv!


Forts följer...

Likes

Comments

Hippologen, Alicia Keys, Fransisco FS

Eftersom båda hästarna har kommit ner till Skåne tänkte jag att de skulle få en liten presentation!
Först ut är Fransisco FS även kallad Frasse, född 2011 e.Friendship u.Chayenne ue.Warsteiner. Han är uppfödd och ägs utav Frykens Sporthästar HB. En mycket trevlig individ som alltid gör sitt bästa. En stor och ståtlig kille som ska bli jätte kul att få utvecklas med.

Sedan min lilla häst Alicia Keys mer känd som Alice, född 2008 e.Likstahöjdens komet. Hon kom till mig som 2,5 åring och mätte då måttet för ponny men slutade sedan som liten häst. Alice är uppfödd hos Anna Wördin och Per Wilhelm, som även är delägare till Frykens Sporthästar, men ägs idag av mig. Vi har placeringar upp till MSVC dressyr tillsammans men fick hon välja själv skulle hon helt klart bli hopphäst på heltid.

Likes

Comments

Hippologen

Skåne är otroligt fint! Är så häftigt att få rida i denna underbara miljö och att bara få vara här. Vara en del av Flyinge och se saker som man annars har så långt till. Att jag ska bo här i lite drygt ett år är helt fantastisk, jag ska ta vara på och njuta var enda minut.

Hela första veckan har nu gått och längtar tills morgondagen då min första stalltjänstvecka börjar. Fredagen avslutades på bästa sätt med en tacokväll med några från klassen. Det har bara gått en vecka men vi har redan jätte kul ihop! Igår Lördag var det fölchampionat i stora ridhuset på Flyinge och självklart befann vi oss på läktaren för att kolla in alla de fina fölen. Och på kvällen hoppade vi tillsammans några stycken i ridhuset, det var en glad men något trött Alice som äntligen fick hoppa.

Nu till det bästa av allt... Frasse har kommit!! Igår kväll anlände han hit till gården. Hittade snabbt en boxgranne att flirta med och verkar för övrigt väldigt lugn. Han fick idag inviga ridhuset och jag red för första gången, häftig känsla! Är otroligt tacksam för att jag får möjligheten och förtroendet att ha Frasse under min utbildning. Tror vi båda kommer lära oss en hel del under tiden. Jag får än en gång nypa mig i armen för att för att se om det är verklighet. Och sen var det väldigt trevligt att få besök av bästa Anna och Elin som körde ner Frasse, alltid lika roligt att träffa dem. Jag har sagt det förr men säger det igen, dagar som dessa kommer bli svårslagna!

Imorgon är det Måndag igen och vi går in på vecka två på Hippologprogrammet. Och eftersom det är jämn vecka betyder det att det är ridvecka. Mycket att se fram emot och på Tisdag har vi vår första Clinic med ingen mindre än Maria Gretzer!


Forts följer...

Likes

Comments