View tracker
SMÅKAKOR, CHOKLAD

Som rubriken lyder så är dessa kakor otroligt goda... så goda att de tog slut försvinnande snabbt. Det behövs egentligen inte fler ord att beskriva dessa kakor. Enkla att göra och ett otroligt gott resultat (god deg också haha).


Chokladsnittar ca 30 stycken

100 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1.5 msk ljussirap

1 msk vaniljsocker

0.5 dl kakao

1 tsk bakpulver

2.5 dl vetemjöl

Några nypor "krossat" flingsalt

150 g plopp eller annat choklad med karamellfyllning


Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt de torra ingredienserna och rör till en smidig smet.

3. Hacka chokladen grovt och vänd ner i smeten.

4. Rulla till två rullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till något med en gaffel.

5. Grädda10-15 minuter. Låt kakorna svalna något innan de delas i snittar.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker
BAKELSER, MJUKA KAKOR

God morgon och glad fredag på er!

Här kommer ett litet efterrättstips inför helgen på några mumsiga brownies med choklad-"mousse" på. Väldigt god och lätta att variera då ganachen kan göras på valfri mjöl choklad. Jag valde att göra på mintkrokant och rekommenderar det starkt. Blev väldigt gott med små chrunch-bitar!


Tänk på att göra ganchen flera timmar innan, gärna dagen innan så att det hinner "stå till sig" annars kan de lätt skära sig när den vispas upp.


Brownies med mintchoklad ca 16 stycken

2 dl vispgrädde

1 gelatinblad

200 g mjölkchoklad med mintkrokant


125 g smör

2.5 dl strösocker

1.5 dl vetemjöl

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

En nypa salt


Gör såhär:

1. Blötlägg gelatinbladet. Värm vispgrädden tills den nästan kokar (eller precis ha börjat koka lite) rör ner hackad choklad och gelatinbladet. Ställ i kylen minst 4 timmar.

2. Sätt ugnen på 175°C.

3. Smält smöret och låt svalna något. Blanda alla torra ingredienser, häll i smöret och knäck i äggen. Blanda till en jämn smet och häll upp i en form som är cirka 20x20 centimeter eller en "vanlig" springfrom klädd i bakplåtspapper.

4. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna.

5. Vispa ganachen lätt med elvisp till en porös och krämig massa och bred över kakan. Ställ kakan i kylen någon timme i kylen innan servering.

Likes

Comments

View tracker
BAKELSER

Sitter just nu på terassen, äter en glass i solen och tänker tillbaka på de här små söta pajerna som jag gjorde tidigare i veckan. Paj är det kanske inte riktigt, mer en bakelse i pajform men oavsett vad det är så väckte dem riktiga sommarkänslor hos mig.


Jag serverade mina med lite florsocker på men kan även tänka mig att de blir väldigt goda med lite grädde och jordgubbar.

Små citronpajer 12 stycken

Botten

2 dl vetemjöl

0.5 dl potatismjöl

0.5 dl strösocker

100 g smör


Fylling

2 ägg

1 dl strösocker

1 citron

0.5 dl vetemjöl

2 msk grädde


Gör såhär:

1. Kör mjöl, potatismjöl, socker och smör (till botten) i en matberdeare tills det är smulor. Häll smulorna i en plastpåse och tyck ihop till en boll. Låt vila cirka 30 minuter i kylskåpet.

2. Sätt ugnen på 200°C.

3. Gör sedan fyllningen genom att vispa ägg och socker tills det är vitt och poröst. Riv citronskalet fint, pressa ut saften och blanda ner i äggen tillsammans med mjöl och grädde.

4. Tryck ut degen i muffins formar av silikon/ metall eller en muffinsplåt.

5. Häll fyllningen i formarna och grädda i cirka10 minuter.

6. Låt svalna innan de tas upp ur formarna och förvara i kyl, de håller några dagar och blir nästan godare dagen efter.

Likes

Comments

CHOKLAD , SMÅKAKOR

Vissa högtider är lite viktigare än andra... Jag prioriterar "kak-högtider" väldigt högt och idag är det en speciell dag, chokladbullens dag! Självklart firas den stort med en urgod chokladboll med nutellagömma till kvällsfikat.

Det kan vara lite trixigt att "få in" nutellan, men se till att den är ordentligt kyld och att klickarna inte är för stora. Det tar lite tid men är helt klart värt det!

Chokladbollar med Nutella 20 stycken små

En sats chokladbollar
10-20 tsk Nutella beroende på hur mycket du vill ha


Gör såhär:
1. Klicka ut 20 Nutella "bollar" på ett bakplåtspapper. Ställ i frysen ca 1 timme eller längre.
2. Gör smeten efter receptet och ställ i kyl ca 30 minuter.
3. Rulla bollar och tryck in en bit Nutella i varje. Rulla sedan bollarna i exempelvis kokos eller hackade hasselnötter.

Ett tips är att "platta" ut bollen lite, lägga Nutellan i mitten, nypa ihop bollen och rulla lite lätt. Här visar min lilla syster, aka min söta assistent i köket, hur man gör. Skulle kanske testat att göra en video men känner inte riktigt att jag vågar mig på det än haha..

Likes

Comments

SMÅKAKOR, CHOKLAD

Fredag innebär såklart att det är dags för att baka kakor, så varför inte festa till det med cookies fyllda med favoritchokladen? I mina hade jag Marabou Japp och de blev riktigt goda! Knapriga kanter och mjuka i mitten, precis så som jag vill ha mina cookies. 

Kakmonster som jag är, sitter hellre och doppar kakor i mjölk än chips i dippa en fredagskväll haha! 

Cookies 32 stycken

200 g rumsvarmt smör

2 dl farinsocker

1.5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

5.5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

några nypor salt

200 g mjölkchoklad


Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 150°C (med varmluft annars 175°C).

2. Vispa smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker fluffigt.

3. Vispa ner ett ägg i taget till en jämn smet.

4. Blanda mjöl, bakpulver och salt väl och rör sedan ner i smeten.

5. Hacka chokladen grovt. Exempelvis dela varje ruta i fyra bitar. Blanda sedan försiktigt ner chokladen i smeten.

6. Rulla till 32 bollar och lägg glest på ca 3 plåtar. Grädda i 10-12 minuter (en plåt i taget, eller två i taget om det är varmluft).

7. Låt kakorna svalna lite på plåten och lägg sedan över dem på galler.

Likes

Comments

TÅRTOR

Idag är det mina kära mammas födelsedag! Såklart fick födelsedagsgrisen önska tårta och enda önskemålet var att det skulle vara nötbottnar... därför blev det en klassisk Schwarzwaldtårta med en liten extra touche av dulce de leche! Tårtan åt vi redan i lördags så idag blir det istället en toscakaka med pecannötter (också en önskan från födelsedagsgrisen haha) 

Här kommer receptet på hennes urgoda tårta:

Schwarzwaldtårta

200 g hasselnötskärnor

4 äggvitor

4 dl florsocker

100 g blockchoklad


8 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

1 burk dulce de leche (+ några droppar mjölk om den är lite för tjock för att bre)

200 g choklad till dekoration (Jag hade både vit och mörk)


Gör såhär:

1. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnugga sedan dem i en ren kökshandduk så att det mesta skalet försvinner.

2. Mal/ mixa hasselnötterna och blanda sedan ihop dem med florsockret.

3. Sätt ugnen på 150°C.

4. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd sedan ner hasselnötsblandingen.

5. Bred ut smeten till 3 bottnar, 20-24 cm i diameter.

6. Grädda bottnarna i varmluft 15-25 minuter. Ta loss bottnarna med en kniv från pappret direkt när de kommer ut ur ugnen.

7. Smält blockchokladen och pensla bottnarna med den (när de har svalnat!).

8. Smält chokladen till dekorationen och gör valfria "plattor".

9. Vispa grädden med vaniljsocker. Bred på dulce de leche på understa bottnen och täck sedan med ett tunt lager grädde, upprepa på nästa lager. Spara en del grädde till dekoration.

10. Spackla tårtan lätt med grädde och toppa med dulce de leche. Spritsa grädde på toppen och dekorera med choklad. Servera direkt!

Likes

Comments

CHOKLAD , MJUKA KAKOR

Perfekta fredagsfikan/mellanmålet är enligt mig mugcakes! Smidigt då det bara blir en kaka (inget som går att småäta efteråt haha) och snabbt går det!

De kan göras lite nyttigare, som brownie eller varför inte som kladdkaka? Idag blev det just det sistnämnda med några bitar choklad i!

Kladdkaka i mugg 1 mugg

0.5 dl vetemjöl

2 msk strösocker

2 msk kakao

2 msk matolja

0.5 tsk vaniljsocker

0.5 dl mjölk

En nypa salt


Gör såhär:

1. Blanda alla ingredienserna i en kopp.

2. Micra i ca 30 sekunder beroende på hur kladdig den ska vara.

Likes

Comments

SMÅKAKOR

Efter att ha sett den beryktade "sockerfilmen" har jag bestämt mig för att dra ner på sockret, särskilt på vardagarna. Ni behöver inte bli oroliga, jag kommer att fortsätta att baka men kanske inte provsmaka lika mycket som tidigare haha! 

Idag experimenterade jag därför fram några "nyttigare" kakor med gamla bananer. Resultatet blev banankakor utan varesig tillsatt socker eller vitt mjöl. Jag hade i ca 0.5 dl russin och lika mycket hackade hasselnötter som smaksättning men det går bra att blanda i lite vad som helst. Goda blev de men långt ifrån en annan typ av havrekaka...


Banankakor 8 stycken

1 övermogen banan

1 ägg

2.5 dl havregryn

0.5 tsk vaniljsocker

Eventuellt någon smaksättning (ex: torkad frukt, hackad choklad eller nötter)


Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Mosa bananen och blanda med resten av ingredienserna.

3. Forma till 8 bollar, lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till.

4. Grädda i ca 15-20 minuter.

Likes

Comments

CHOKLAD , DESSERT

Måste bara tipsa om denna urgoda dessert som vi åt igår!

Allt som behövs är vispgrädde och nutella. För fyra portioner är 2 dl grädde lagom och ungefär 1 dl nutella. Vispa grädden och vänd sedan ner nutellan. Snabbt och supergott!

Likes

Comments

SMÅKAKOR

Äntligen har vi lite välbehövlig ledighet igen i form av en långhelg men för mig blir det inte mycket ledigt...

Idag blir det plugg, imorgon högskoleprovet, söndag kurs hela dagen men på måndag då ska jag vara ledig och baka igen!

För att kunna hålla sockernivån uppe hela helgen slängde jag ihop några urgoda kakor igår! Insperationen fick jag härifrån och var lite skeptisk till en början... Jag brukar inte gilla att göra "kakor i ny form", originalet är oftast bäst men oj vad fel jag har haft! Att två goda ting, kanelbullar och sirapsbröd, kan bli en så gudomlig kombination!


Kanelbullesnittar ca 40 stycken

150 g rumsvarmt margarin

1.5 dl strösocker

3.5 dl vetemjöl

1.5 msk vaniljsocker

2 msk ljussirap

1.5 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

1 tsk kanel

Kanel, kardemumma, pärlsocker och ett ägg till topping


Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg.

3. Rulla till två rullar, lägg på en plåt och platta till något.

4. Pensla längderna med uppvispat ägg, strö över kanel, kardemumma och pärlsocker.

5. Grädda i mitten av ugnen (utan varmluft) i ca 10 minuter.

6. Låt svalna något och skär sedan i snittar.

Likes

Comments