Då var ännu en träning till ända och nu får man börja lära sig att rida tror jag allt när hästen börjar sköta sig!


Ja idag stod det banhoppningsträning på schemat. Inte ofta vi gör ren banhoppning men det är ju bra att göra det ibland. Vi red fram i alla gångarter. Sedan rullade vi på det som skulle bli kombinationen, först med bara bommar och sedan höjdes dem upp successivt upp till 110cm någonting. Där han bland annat lyckades göra känguru språng och allt där till innan hindret. Gick där efter och hoppade en oxer snett igenom ett per gånger, dock blev det lite fel när det blev lite högre då men tillslut red jag som jag behöver göra nu och då gick det galant!


Där efter blev det en bara på detta med alla typer av hinder. Där bland räcken, oxrar, kombination och Trippelbar som blev hans första gång på den typen av hinder. Men Nelson tar ju hindren ändå så inget man behöver tänka på direkt. Men banan gick bra och jag kom mer till ridningen man bör ha på Nelson just nu, Sitt still och låt honom jobba. Springer han i väg så får bommen dressera honom då han har NOLL respekt ibland. Men han skötte sig fint. Så pass att jag till o med tog fel hinder i mitten av banan. En av få gånger vi fått beröm faktiskt. Så nu ska vi finslipa mer och så hoppas vi han fortsätter så här så vi är redo när tävlingarna börjar... Lagom till sommaren typ. Är mycket kvarka i närområdet såför Teckis o fölis skull får vi nog tyvärr vänta lite så det förhoppningsvis hinner lägga sig.


Nedan får ni en film på rundan vi gjorde.

Likes

Comments

Nelson MM, Tequila

Idag vankas träning igen ännu en vecka har gått med gagbettet och allt har flutit på bra, Nelson har skött sig prima i 2veckor nu.


Igår tog jag och red ut med sällskap för första gången på snart ETT ÅR, åh sista gången gick det inte speciellt bra. Men igår då kunde vi ligga både före o efter utan att han bråkande mer än att studsa och göra något litet känguru skutt. Han fick lite kondis träning och hoppa lite terräng hinder och allt gick riktigt bra så kan tänka mig att faktiskt ta ut honom på uddens terrängbana till våren om han fortsätter så här. för detta tyckte han var kul! Och ännu roligare var det att ha lite ridsällskap, ända nackdelen är ju att man måste åka dit för lite långt är det allt att rida.


Annars då har jag fixat protokollet för årsmötet (blev mötets sekreterare) så nu ska det bara skrivas under. Sedan är det bara att skicka vidare det till nästa. Har även lite bilder som ska redigeras. Där bland ovisade bilder på min något för tjocka lilla Teck. samt på min kompis och hennes medryttarhäst som jag hade en liten lektion för förut om veckan.


Ska väl snart upp och ut å gå med Nelson samt ge honom lite massage över korset o länden samt om tiden finns borsta av Tecki och stoppa hennes täcke i torktumlaren då jag fick byta i morse när jag åkte för bi då hela täcket blåst upp och låg på halsen. Så det blev väldigt blött!

Likes

Comments

Ja då har jag varit uppe hos hästarna och ridit och mamma fyllde på vattnet.

Nelson fick på sig lite nya grejer idag.  Ett remont träns och så dressyrdamasker som var lite av det jag köpte på Börjes igår.  Och i vanlig ordning för denna veckan så gick han bra.  Hade lite småhyss för sig idag men inget farligt.  Red ut på stora vägen för första gången på länge,  eftersom det är söndag så är det ju inte lika mycket trafik utan det är väldigt lugnt. 

Tog iallafall efter den rundan o gick ut på hans vanliga åker och jobbade lite.  Tränade lite galoppombyten som nu börjar bli bättre o bättre.  Ett byte fick han till riktigt bra!

Annars kommer fokuset ligga lite på att han ska vara rak på långsidorna samt inte skjuta ut bogen framför allt i högervarvet.  Så blir en massa jobb med det nu när han börjar gå bra så man kan jobba honom. 

Det blev en svettig Nelson iallafall och även lite glad skulle jag tro. 

Nu snart ska vi iallafall i väg på Örfs årsmöte där efter hem o sova för att sedan orka jobba hela natten. 

Hoppas kunna fixa lite bilder på det som blev köpt på Börjes igår.  Benskydden är ju dock inte dem finaste om man säger så...

Bild på fölis pappa från igår får stå för bilden.  Triton Hästak

Likes

Comments

Ja då var vi inne i helgen.  Veckan har rullat på som jag sa med mycket jobb.  Nästan varje dag har det blivit.  Sitter och jobbar nu och går av imorgon bitti,  då blir det hem o sova ett par timmar iallafall sedan bär det av till Tingsryd.  Med lite Börjes o sedan Clinic. 

Annars då Nelson rullar på väldigt bra.  Gaget har funkat bra och han verkar trivas på det.  Kan till och med rida ut utan massa bråk bara en känguru men det kan jag stå ut med. 

Även träningen gick bra i onsdag.  Han gick riktigt bra i travarbetet och lyfte fint på benen över bommarna.  Galoppen gick väl inte lika bra men han gjorde sin uppgift på ett väl godkänt sätt.  Bara jag som fick lite skäll för min ytter tygel...  Men man måste få det med ibland så man få hem o jobba med sig själv med. 

Ne nu blir det jobb.  Troligtvis sover alla nu så vi säger väl ha en bra Lördag allesammans. 

Likes

Comments

Då var det en ny vecka åter igen dem bara rullar på som rinnande vatten! Mycket jobb i veckan blir det. Men det gör ju att jag kan komma närmre en ny sadel bland annat. Hoppas bara den jag vill ha finns kvar då bara.


Hur eller hur var det vilodag igår. Men idag är det bara att sitta upp igen, vet dock inte vad vi ska hitta på vill inte riktigt vara ute på vägarna nu när det både är halt och han verkligen avskyr trafiken. Men vi får se vad vi kan hitta på. Har vi tur har isen smält bort innan vi kommer ut. Annars väntas det att sova i eftermiddag så man orkar vara uppe 2nätter i rad.


Lite av planeringen för veckan är:

Onsdag: Träning

Lördag: Clinic på Hästak, där Triton bland annat ska visas upp. (Kanske en tripp till Börjes)

Söndag: Årsmöte för ÖRF.


Utöver det blir det vardagsarbetet med Nelson, Jobb och förhoppningsvis en massa bloggande.

Likes

Comments

Ja dagarna rullar på med massa jobb då det går sjukdomar just nu. Men men vad r det.  Man kan ju tyvärr inte göra speciellt mycket.

Hur eller hur har ju Nelson haft några bra dagar men i går kom ett rejält bakslag och det var som att vara tillbaka på ruta 1.  Hade ju skapat ett gag för att jag ville testa på honom men har valt att avvakta då han gick så bra trots allt. 

Men efter gårdagen valde jag att testa det i dag.  Fick byta tränset då vi titta fick till sidostycken på hans nyaste träns.  Så fick ta ett av dem gamla och då blev det även för dagen utan nosgrimman. Men iallafall så själva ridpass gick väldigt bra.  Kan tyvärr inte trava då han är så ömfotad på detta underlagen som är just nu.  Hårt,  knöligt och isigt.  Så det är ju som Jan skulle vara halt på alla fyra,  ungefär så känns det.  Så nästa skoning får det tyvärr bli skor igen och då lär det bli även bak.

Men dagens pass gick bra och bettet acceptera han på ett bra sätt och kunde få honom att backa av istället för att rusa mot de bommar jag har liggandes samt mina hinderstöd jag gjort kryss av.

Imorgon får det bli lite lugnare så hoppas vi på träning på onsdag då det tyvärr inte blev någon denna veckan... 

Likes

Comments

Bugatti

Ja Bugatti är då lämnad sedan lite mer än en månad tillbaka hos sin nya bästa vän och ägare. Hon fick honom på prov i 2 veckor som blev någon extra men mot slutet av månaden skrev dem papperna.


Bugatti kom till oss i slutet av sommaren 2015, då jag skulle testa om det gick att få honom till en ridhäst en en sista gång. Han var ju då inriden och allt där till men då han hade lite problem vid yngre ålder. Jag red honom bland annat en sommar när jag var runt 11-12 någonting även då för att testa, allt gick då bra tills vi stannade en gång och skulle välja väg hem men han ställde sig då rätt upp och slog över. Men vad gjorde det dagen efter kom vi tillbaka och tömkörde ett par gånger och sedan testade vi att hoppa upp igen och allt gick då bra igen. Hösten kom och vi hade inte någon plats på han åkte dit han stod varje vinter... Och så blev det inte mer än så.


Men så då 2015 fick vi frågan igen om vi trodde han kunde bli något mer än bara en sällskapshäst, och vi tror alldrig något om någon förens vi testat, så vi började redan på sommarbetet att arbeta honom, longering så han ännu än gång fick vänja sig med bettet och sadeln där efter satt jag upp någon gång, en del bockande och bakutsparkande var det, men inget jag brydde mig speciellt mycket i utan bara att tänka framåt på volten, då det just då var att han gick emot skänklarna och då var det bara att fortsätta att driv på.


Sommaren tog slut och han fick komma till oss och njuta av dem sista sommarnätterna där. Redan första dagen satte vi upp hon i gången och allt gick bra tills jag skulle spänna longergjorden då han direkt slänge sig bakåt o även framåt så han kom loss dock rev han upp ett stort jack på kinden. Så något bett fick han inte i munen utan det blev grimma pånågra dagar tills såret läkt något.


Men det läkte och snart satt både bettet i och sadeln låg på ryggen samt att jag var uppe på ryggen och red både skritt o trav utan större problem. Efter någon vecka tog vi även tag i galoppen lite fler bockningar där men la mig gå på volt runt mamma som hjälpte till lite bakifrån i form av att peta lite med longerspöt när han stannade upp och skulle göra sin bockserie.


Vi gav oss ut på många härliga uteritter efter detta och det var då jag kunde få honom att jobba lite bättre då framåtbjudningen kom som ett brev på posten när vi var utanför staketet. Tog även och rida massa bommar främst i traven. Han lärde sig snabbt och tillslut var han redo för hoppningen. Som även det gick i raket fart. Han kom även ut på en liten klubbtävling i november och hoppade då 70cm med enbart ett stopp och annars än väldigt glad herre som gillade att komma iväg på det här viset.


Vintern kom och vi jobbade på, mitt i allt blev det även flytt och då blev även bomarbetet lidande tyvärr. Men vi kämpade på och fick ta skogen och sundet till hjälp istället. Allt gick strålande och han blev starkare och starkare. och valde där efter att åka o provmäta honom då han verkligen låg på gränsen till att kunna bli ponny, men han var inte så stor och ponny blev han och i samma sekund fixade vi licens och anmälde honom till sin första tävling. som senare blev hans andra då vi valde att åka till en mindre klubb veckan före för att mjukstarta.


Tävlingarna rullade på och han gick från klarhet till klarhet och gjorde alltid sitt bästa, Debut efter Debut rasslade in. Tävlingsdebut, LD+ debut, LC debut, LC+5 debut och så LB debut. det var vad vi han med under sommaren. Oh grädde på moset fick vi en 2a placering i hans andra LD+5.


Det blev sommarbete och sedan kom vi riktigt inte in i den gamla formen, men vi tragglade på, men främst hade vi kul. Blev några provridningar, vissa bättre andra sämre. Men han testade dem alla redan från start för att se om dem blev rädda, och ja som i allt vissa blev det tyvärr o andra inte.


Men så nu då har han äntligen hittat sin nya vän och jag hoppas dem får mycket glädje i varandra. Han verkar iallafall stormtrivas. Han är ju en häst som verkligen älskade att jobba med huvudet även om kroppen ibland sa emot för att det blev lite jobbig men han gjorde sitt bästa trots det. Så vi får önska dem lycka till! Det är lite tomt utan skimmelpojken i hagen när man kommer. Men det viktigaste är att han fick ett bra hem!


You gotta get up and try and try and try

Foto: Smack Fotografering

Likes

Comments

Ja bloggen har varit på lång vila kan man säga med en månads uppehåll.  Har inte riktigt haft orken under januari då jag somnat en del blandat dag/kväll o natt turer så det har gått omlott ibland men det blir bra när lönen kommer säg. 

Hur eller hur har Nelson i te varit den roligaste att rida hemma,  han är sitt tråkiga ja med att stanna och studsa och skrapa bekymrat med frambenet.  I hans vanliga ordning...  Dock så hoppas jag det blir ändring nu här då han då hand nya medel kommit hem.  NAF magic, hade deras Oestress på Tecki innan och hon blev verkligen bättre på det så nu gör vi en test på herre min gosse med och ser om det blir något bra resultat av det.  Han har gått på det i en halv vecka nu här så snart lär det ge effekt.  Har ju haft honom på magnesium innan men det har inte hjälpt mycket utan det har varit en dålig effekt trots att han fått något mer än rekommenderat.  Så får väl ge en analys om det lite senare tänkte jag. 

Det två senaste dagarna han han ändå gått bra,  tog en tur ner till skogen igår.  Första på väldigt länge.  Han var lite bråkig i början med att studsa och stannade och slog med frambenet utan att jag fick fram honom samt att han gick något i sidled.  Men efter mycket om o men och en viljornas kamp så van jag och han galopperade i en fin samlad galopp över en liten stock och emellan en del träd. Så blev att träna smidigheten. 

Gårdagen båda gå även för dagens pass trots att han sprang av sig själv en del innan vi började vårt pass.  Men gårdagens arbete satt i och det var en väldigt lätt häst att sitta på idag. Kunde både korta o länga galoppen samt göra volten i olika storlekar och allt detta utan att han bråka till det hela och tjafsade i munnen.  Så blev att träna lite övergångar mellan trav o galopp och där behövs det stärkas lite i allafall i avsaktningarna. 

Imorgon blir det förhoppningsvis intervju om jag vaknar i tid samt träning för hela slanten. Ska även se om jag kan ta mig i kragen o plugga upp lite ämnen samt läsa till iallafall biolog.  Måst lära mig plugga igen bara. 

Sedan har vi ju en till grej men den tar vi en annan gång måste fixa lite till innan dess men ni får väl säga på den karamellen en stund hoppas jag blir klar med den snart...

Tjao så länge

Likes

Comments

Bugatti, Nelson MM, Autobahn, Tequila

Året 2016 har verkligen rullat i ett och det känns som det precis börjat.. Men ack så är det slut. Detta året är nog det när jag haft flest hästar men också det året jag tävlat minst. Året har haft sina toppar och sina dalar. Många motgångar men även minnen man kommer leva med länge. Bland annat fick jag chansen att mitt sista ponnyår faktiskt få en ponny att tävla för första gången sedan 2010 alltså 6år sedan jag fick gå upp på storhäst på heltid.


Det började med stall uppsägning från vår del, dock svårt att hitta plats till 4 hästar så dem fick komma "hem" till pappas familjegård och där har dem blivit kvar men vi letar fortfarande.


Blev även en avslutning med minimal ridning på grund av en avåkning innan jag ens hann upp på en häst jag provred som resulterade i 12 stygn i knät och ingen ridning på 2veckor innan jag gav mig upp igen.


Visst har jag har fått kämpa mycket men förhoppningsvis lär det löna sig inför detta året.

Autobahn

Ja vi började året med en taggad häst och vi hoppade 115cm bland de första hopp-passen i Januari. Dock blev hon skygg på första tävlingen och var mer i luften än på marken och det gjorde inte saken bättre i hoppningen som resulterade i en späd häst som var rädd för allt som hade med bommar att göra. Valde då att åka hem och jobba vidare samt gå ner i klasserna till tävlingen efter där jag fortfarande hade en spänd och tittig häst men med lite mer tryck som resulterade i ett pet i varje tävling.


Tränade ännu mer och lite resultat började komma och åkte där efter på nästa tävling där blev det omhoppning i bägge klasserna men jag klantade mig rejält istället... Tog där efter beslutet efter Teckis dåliga resultat dagarna innan att göra ett hästbyte och då hoppa 110cm där det blev 2pet i omhoppningen men hon hade aldrig gått bättre än då så valde att anmäla till 120cm debut, Allt gick prima och hon bjöd på riktigt fina språng på vissa av hinderna. Tyvärr föll 3bommar och så ett fortfarande oförklarligt stopp.


Därefter blev hon sig inte lik, vi åkte till Västervik och hon ville inte alls hoppa inne på banan, men på framhoppningen var hon lika underbar som alltid. Men som sagt efter det blev hon inte sig lik precis som förra året efter vi varit där. Hösten kom och även här tunnade hon ut som förra året och det var bara att försöka att bygga upp henne på nytt med muskler och styrka. Tävlingarna vi gjorde där efter kunde vi lika gärna ha skippat om vi säger så.


Nu i höst/Vinter skiftet valde vi att säga upp henne och dagarna efter åkte hon iväg. Var snällare mot henne då hon inte trivdes ute på lösdrift när det började bli kallare och blåsigare, och att då tvinga henna att å vara ute dygnet runt är inte optimalt... Och här slutade då vår resa efter mycket kämpande men hennes fyrkantiga, "värre än en travares" galopp.


En häst man såklart saknar då hon verkligen var en helt underbar häst.

Bugatti

Ja vad ska man säga om denna kusen. Livsfarlig kanske? Inte det minsta däremot en ponny som är smart men ändå smått förvirrad. Han är en häst som verkligen passar till allt bara man visar sitt ledarskap för det är något han behövt och det märks nu vad mycket han lärt sig under detta året, trots att han rent av ar "utdömd".


Vi valde att mäta honom för att se om han hade chansen att bli ponny, och vilken tur vi hade så blev han detta och direkt då anmäldes han till sina första tävlingar. Och som han briljerat på banorna med ändå jämna resultat, inte alltid bästa men ändå jämna. Han gick från LD till LB med stormsteg dock med kombinationer som gjorde att det tog stopp i dessa klasser men han hoppade riktigt bra även när det blev lite höjd om inte bättre. Vi lyckades även knipa en andraplats i LD+5 på hans tredje tävling. Men vi startade även en dressyr med väldigt fina ord och för honom bra poäng som kunde blivit bättre om han varit lite mindre spänd... Men man kan inte göra allt första gången.


Hösten kom och jag tävlingarna blev som bortblåsta för vår del, då ingen kunde hamna på mammas lediga helg. Fick till en i september men sedan var det dött. Det blev i stället några få provridningar och en massa uteritter fram tills vi är idag och ingen vet vart det kommer sluta men ett eget hem med mycket kärlek och ledarskap är vad denna kille vill ha mest av allt. Och bra där han hamnar är ju bara ett måste! Men som sagt en rolig individ som man verkligen kan tycka om. För trots allt har man ju känt honom sedan födseln och har sina minnen med denna rakare!

Nelson MM

Ja men Nelson vart ska man börja... Ett år som verkligen gått som en bergochdalbana! Han har stundvis gått väldigt bra och sedan bara vänt helt om och varit helt förfärlig rent ut sagt att rida. Dock dem riktiga tävlingarna han gjort i år, vilket bara är 2st har han gjort fina resultat på där sista nu var nära hans första nolla!!


Dock har det verkligen inte varit lätt då han oftast bråkade till i vardagsridningen och stack i anridningarna mot hindren i full fart. Något jag kämpat mycket med och nu äntligen börjar vi hitta rätta anledningar och det har verkligen gett lite resultat även om det inte gått så lång tid, och inte lär det bli sämre av att testa detta.


Många knappar har lossnat och många fler måste hittas, Lite behandligar runt om korset kommer snart att göras och därefter lär han vara fit for fight inför sommaren.

Tequila

Ja året började med veterinärbesök då hon landade konstig när jag hade henne lös i paddocken i slutet av 2015. och då tyckte att hon haltade lite bak, vi bokade då ett besök och skrittade henne så gott som endast fram till besöket. Vi konstaterade kotledsinflamation i båda fram samt något gammalt i knäna som var så gått som utläkt och blev då behandlad för det, Återbesök 2veckor efter och då var det mycket bättre men lite fanns kvar i fram så blev en behandling till och så var det bara att sakta sätta igång henne och så kulle vi vara redo för banorna igen i Maj dock gick hon väldigt fint fram så blev lite tidigare med första starten. Dock var det en riktigt fin start där vi enbart fick stopp på första hindret då hon inte var riktigt med på att vi börjat.


Blev sedan start i kombin några månader senare där dressyren inte gick så värst bra utan vi gjorde hälsningen och därefter var den klassen slut... Men hoppningen gick desto bättre, en 110cm blev det efter en lång dag i transporten red vi fram extra länge och vilken runda vi fick till en fin sväng i omhoppningen och NOLLA! Gick ut först och låg etta till sista ryttaren. Fick tårar efter målgången och var verkligen lycklig och är fortfarande varje gång jag kollar på filmen. Han även med en terrängträning under sommaren. Därefter gjorde vi en tävling till men återigen visade ho att hon inte gillar fiberunderlag. Planen var där efter att ta en grästävling till men istället så blev hon lämnad på semin den dagen... Så det blev ingen start mer för detta året. Därefter har fröken ridits sporadisk och nu rids hon så gott som aldrig utan har nu lite mammaledigt kan man väl säga.

Här kommer en video från några stunder över året. Blev inte allt material jag velat ha då mycket ligger på telefonen som inte riktigt ville vara med på noterna. Men lite material från datorn kommer här: Även några Fails fick komma med.

Likes

Comments

Nya året ringde in för snart 24h sedan. Första nyåret jag är borta, brukar annars vara hemma men iår bliv det att jobba så som jag även gör i skrivande stund.

Igår fick Nelson ut och jogga lite men även galoppera av sig lite, på gränsen till för mycket. Gick ut på gamla järnvägen och tänkte jag kunde gasa upp lite då det inte gått att göra det då han tidigare bara börjat bråka men nu funkade allt så tänkte det var lika bra att passa på men det var nära att jag inte fick stopp på honom istället för någon tyckte det var kul att lätta på bromsen. Men ja han skötte sig väldigt bra och dessutom fick vi möte av en bil med släp men det gick väldigt bra det med, han tog något steg bakåt men det är ju riktiga framsteg.

Mamma kollade till hästarna lite vid 12 slaget, dem hade väl travas runt lite men inget farligt iallafall

Idag då eller ja snart igår, hinner bli det innan jag är klar med skrivandet. Hur eller hur blev det vila för gänget, dagen har istället gått åt till att sova lämnat mamma på jobbet. Titta till/hälsa på hästarna för att sedan åka hem o vila ännu mer, kollade då klart på säsong 2 på Norges "succé" serie Skam som jag tittat på för att hålla mig vaken om nätterna men det blev spännande samt att jag fick sluta i mitten av ett avsnitt förra natten så tog och kollade klart den säsongen.

Senare idag (som det nu hunnit bli) blir det att rida Nelson blir nog ett ute pass igen, känns bäst så eftersom det fortfarande är alldeles för blött i marken... Kanske jag kan få med mig mamma så vi kan gå ner och vattenträna lite... Men vi får först se vad klockan hinner bli.

Vi får höras senare under denna 2a dagen på detta nya året. 10sagar kvar tills man blir 1år äldre

Likes

Comments