Postad i: Mina tankar, Typical America

Haj!

Idag täkte jag skriva om lite skillnader jag märkt hittills under mina 2 månader i USA.

Bilen:

I USA kör man överallt, och då menar jag verkligen överallt! Deras städer är byggda för en bil till skillnad från våra städer i Sverige. Om jag vill till en kompis så måste jag alltid fråga efter skjuts, eftersom att kollektiv trafiken knappt existerar. Det är bilen som gäller. Dessutom är det väldig vanligt att de kör på bensin. Nu är ju inte jag nån bil expert eller så..men det känns som att diesel är vanligare i sverige. Jag kanske är helt ute o cyklar haha..men men. Bilarna här går iaf bara på bensin. Här tar alla körkort när de är 16 och de är också då de skaffar sin fösta bil. Det är inte så konstigt med tanke på att du verkligen behöver din bil för att kunna ta dig runt.

Miljötänk:

Detta är väldigt intressant! Min historielärare berättade ju för sina elever, den första dagen i skolan, att han inte känner sig ett dugg dum för att han tar bilen överallt. För vulkanerna släpper ju ut mycket mer koldioxid än hans bil gör. Man bara...eh? What? Det är typ den sämsta förklaringen jag någonsin hört haha. För det första kör de överallt, sen använder de extremt mycket engångsmaterial som plast/pappers tallrikar och muggar. Den globala uppvärmningen är också en stor fråga. I Sverige är det liksom en självklar sak, det är fakta att det är någon som sker. Här är det fortfarande en fråga, existerar det verkligen?

Människorna:

Folket här är mycket me framåt än i Sverige vilket jag verkligen gillar! Om en random amerikan gillar din tröja så kommer hen att säga det till dig, medan vi i Sverige vi oftast inte säger något. Det är nästan dagligen någon kommer fram till mig och bara " Du är så fin! " Eller " Jag gillar verkligen din tröja! ". Amerikanare är liksom inte rädda för att ta för sig eller vara öppna. Vi i Sverige kan, enigt mig, vara lite tillbakadragna ibalnd. Go America!

Socialt:

De sociala delen har nog varit det svåra för mig här. I USA har man ju olika personer i varje klass så man kommer inte lika nära sina klasskamrater vilket jag tycker är synd. Däremot så får man ju träffa många fler och får därför en bredare kompiskrets. Men bara för att man pratar lite under lektionen här, så betyder det inte att vi kan hänga eller ha varandra på snapchat. Medans det i Sverige skulle vara en självklarhet att vi var vänner om vi började snacka på lektionerna.. I USA får man liksom många vänner medan man i Sverige ofta har några få men riktigt bra vänner. Så det är helt olika. Men jag gillar båda :)

Betygssytem:

Det svenska betygssytemet är sååå annorlunda än här. Det känns som att det svenska endast är baserat på kunskapen elven har och testresultaten på proven. I USA är det helt annorlunda. Här får du bättre betyg om du kommer i tid till lektionen, har med dig rätt material, och lämnar en ren och fin bänk efter dig. Vilket jag tycker är bra!! Jag menar när man söker efter jobb vill de förmodligen veta hur bra du kan uppföra dig också. Men det blir lite skevt när man också kan få bättre betyg för att inte gå på toaletten under lektionen, ta med pappersdukar/trasor eller vad läraren efterfrågar till lektionen eller som i förgår på min engelska lektion då vi skulle vika pappersgrodor. De laget som kunde få ihop grodan fortast fick höjt betyg. Dessutom, om man inte hade gått på toa eller till sitt skåp på hela första terminen kunde man ta bort ett provresultat från sin bedömning så att betyget höjs. Vilket jag just nu gillar..eftersom att mina betyg inte riktigt räknas...hehe..Men egentligen är det är något som är helt orimligt för mig.


Detta är bara några av de skillnaderna jag märkt hittills, det kommer förmodligen bli fler av dessa inlägg :)


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Postad i: Mina tankar, Sarasota, Typical America

Trodde aldrig, i HELA MITT LIV, att jag skulle säga det.

Men jag saknar mina svenska spindlar.


Okej så egentligen saknar jag inte de...jag menar en värld utan de hade varit heaven. Men i jämförelse med kackerlackorna som är här så saknar jag mina svenska spindlar, till och med myggorna.

Har sett 3 kackerlackor, var ca 10 cm från 2 och har hittat 2 döda.

Fy fan va äckliga. Asså jag tror inte ni förstår min förbi för små(stor)kryp, speciellt baggar och spindlar. Problemet är nog inte djuret i sig men att de kryper, fort. Eller jo...när jag tänker efter så är de ganska äckliga i sig också...

" De kan inte skada dig " Jo! De kan de visst det! Jag dör nästan av en hjärtattack varje gång dom jävlarna bestämmer sig för att krypa upp på mig eller bara "surprise!!!!" Dessutom tror jag alla runt om kring mig, till och med grannarna, blir döva. Så jo, de utgör faktiskt en stor risk.... I alla fall om man har mig i närheten...

Slängde precis en kokbok i köket på en levande kackerlacka. Alla bara " Vad håller Svensken på med nu då...?" Den dog tyvärr inte, men den kunde inte rymma för den var liksom fast. Ska de va så jävla svårt att bara få ta en titt på en kokbok med nyttiga kakor, medan man värmer sin vetekudde i micron. Tydligen.

Så ja, jag saknar mina svenska spindlar.


Vågar inte ens tänka på att jag bara varit här i 2 månader.

Likes

Comments

Postad i: High School, Sarasota, Typical America

Helu!

Så, denna helgen var det dags för homecoming dance!!

Detta är ju något ALLA utbytesstudenter ser väldigt mycket fram emot, man har ju sett så mycket på film och serier så förväntningarna är ju skyhöga!

Min nya kompis Jana från Spanien kom över vid 3 på eftermiddagen och vi började fixa oss lite smått. Lockade håret, målade naglarna och sminkade oss osv. Fast att vi var ute i sjukt god tid så blev det jätte stressigt i slutet, hur är det möjligt....?

Dansen började runt 7 och innan vi åkte tog min v mamma några bilder på oss, både mig och Jana och Ella men också enskilda bilder på bara mig. Vi kom dit runt kl 7.30 och kön var SÅÅÅÅ lång. Asså tänk att ca 1000 personer skulle in samtidigt...det tog tid. Homecoming var i gymmet detta året, de hade hyrt egen dj för kvällen, helt ok musik. Dessutom spelade de faktiskt Zara Larsson. Kan ju inte hjälpa att man känner sig lite stolt som svensk då ;) Fast många vet inte att hon är svensk.... I alla fall, vi hade sjukt kul! jag hängde med lite olika kompisar för med tiden så hittade jag ju fler jag kände. Vi alla dansade tillsammans, och hade en sjukt bra kväll!

Jag kan säga att homecoming är precis som på filmer och serier, fast kanske inte alltid lika perfekt. Men de har Homecoming King & Queen som i filmer.

Hade en sjukt bra kväll!

Likes

Comments

Postad i: High School, Sarasota

Helu!

Detta har varit en av mina bästa helger sen jag kom hit!

Igår åkte jag hem till Emma, en kompis från skolan, och mötte hennes andra kompis Amari där. Vi gjorde oss redo för middagen. Lockade håret, käkade godis, snacka, lyssna på musik osv. De var verkligen jättetrevligt!

Hennes mamma körde oss till restaurangen Libby´s där vår middag med La Sertoa gänget skulle va.( La Sertoa är en service klubb på vår skola med bara tjejer där man gör volontär arbete, gick med i den förra veckan.) Sjukt fancy resturang, jättemysig. Alla tjejer var så fina, fixade i håret, fina klänningar osv Vi fick gå fram för att "checka in" oss på listan och fick sen leta efter en skylt som våra Big Sis hade gjort för oss. Alla seniors i La Sertoa är Big Sisters och ska typ ta hand om oss andra. Min Big sis var Kaitlyn som jag har träffat tidigare för hon är vän med min v syster. Hon är sååå snäll och hade gjort en jättefin skylt!

Middagen kom och jag fick en halv kyckling på bordet framför mig, skämtar inte. Fick SÅ mycket mat. Men men...det är ju Amerika trots allt..haha.

Efter middagen åkte jag hem till Emma igen och stannade där i ca en timme innan min v mamma kom och hämtade mig. Vi snackade om Disneyresan jag ska göra i December!! Sen åkte jag hem....men det var verkligen en suuuuuperbra helg!!!

Likes

Comments

Postad i: Utflykter/Resor

Efter några veckor spenderade i usa var det äntligen dags för en sleepover!

Min h mamma och h pappa skulle åka iväg över helgen så då passade jag på att ha en sleepover med Lauren!

Lördagen började med en trip till en stor bokhandel i Sarasota som tydligen är känd. Min v syster Cora ( den yngsta ) skulle framföra en dikt om böcker som är förbjudna i vissa stater. Det var liksom en grej de hade gjort i deras klass, så alla barnen framförde en dikt.

Dr. Frost erbjöd ALLA föräldrar, syskon och barn vars en bok, vilken somhelst i hela butiken. Sååå jag valde en bok som heter " The sun is also a star " Skriven av Nicola Yoon. Jag läste ut hennes bok " Everything, Everything " på 2 dagar för att den var så sjukt bra! Recommend, recommend som Theres Lindgren skulle säga. Så nu försöker jag mig på en av hennes andra böcker, hoppas denna är lika bra!

Lauren kom upp till Sarasota runt 1, hämtade upp mig, och körde sen till shoppingcentret. Jag har nu bestämt mig för den vinröda klänningen till homecoming så jag köpte den, men behåller fortfarande den röda....gillar liksom den med haha.

Vi körde tillbaka till Engelwood, Lauren´s town! Ganska liten "by", men med ett Mc Donal´s. Såklart.

Jag träffade hennes föräldrar, supertrevliga. Sen drog vi på ett 2 h Zumba pass med hennes mamma. SJUKT kul!! Asså på riktigt. Måste börja på Zumba. Eftersom att det var typ 3 månader sen jag sist gjorde någon fysisk aktivitet förutom att gå till skolan, äta, och sova, så kan man säga att jag har lite tränigsvärk...

Söndag morgon drog vi till en fancy golfklubb och käka frukost. Asså det fanns ALLT mellan himmel och jord på detta frukostbord! Yum!

Hennes pappa och Lauren visade mig runt i Englewood, såg bland annat deras två stränder. Nice!

Efter det var det dags att åka hem igen för att ha familjemiddag! Sen var denna dagen slut!


Imorgon är den Måndag, ny vecka, nya möjligheter!

Vem försöker jag lura? Måndagar suger....

Detta inläggs skulle ha kommit upp i Söndags, men av någon anledning så kunde jag inte logga in.

Likes

Comments

Postad i: High School, Mina tankar, Sarasota, Utflykter/Resor

Hej!!

Det var längesen jag bloggade jag vet...men det händer så mycket just nu så jag har liksom inte hunnit, dessutom hade vi inget wi-fi så hade ändå inte kunnat posta något... Detta inlägget blir en blandning av lite allt möjligt som hänt den senaste tiden.

Första 2-3 dagarna av evacuation-vacation så stannade vi hos min v pappas bror och hans fru. Sen åkte min v pappa och Ella ( mellersta systern ) hem till våra katter men vi körde upp med 2 bilar för vi var för många för att kunna åka i en. ( min v farmor och v mormor var också med ). Det fanns ingen bensin NÅGONSTANS för alla evakuerade och skulle sen ta sig hem. Min v pappa lyckades köpa på sig några dunkar för att kunna ta sig hem, men vi hade fortfarande ingen bensin för att ta oss hem. Så vi körde till min v mammas bästa kompis som också bor i Atlnata. VILKET HUS!! Asså det huset är SÅ fint!! Och alla var jättetrevliga! När vi fått tillräckligt med bensin tog vi oss också hemmåt.

Påvägen hem möttes vi av träd på vägar, översvämningar och massor av löv, pinnar, saker osv. Vårt hus klarade sig utan skador. Ett träd hade trillat precis mellan huset och en bil som är parkerad på uppfarten så vi hade extrem tur! Vårt område är inte i risk för översvämning men vi hade ändå mycket vatten!! Sarasota blev inte så drabbade som tex Fort Myers där skolan fortfarande är inställd.

--------

Skolan går bättre nu, jag har börjat komma in lite mer i deras system även om jag hatar det..haha. Jag vet vart mina klasser är och behöver inte stressa lika mycket. Jag har hittat några nya kompisar, speciellt en tjej som heter Emma. Jag sitter med henne på lunchen, träffade henne genom de två klubbarna som jag gått med i. Det är Key Club och La Sertoa. De båda är service klubbar alltså där man gör volontär arbete. Tex ger mat till hemlösa, har insamlingar för välgörenhet osv. Ska bli riktigt roligt!!

Jag pratade med min counselor idag och jag ska förmodligen byta matte klass till Algebra 2 och inte honors som jag har nu. Honors går lite för snabbt, dessutom suger läraren....hon förklarar inte ett skit. Shout-out till Annika på Snyggatorpsskolan, bästa matteläraren asså.

----------

Snart är det HOMECOMING!!! Yeeeey!! Homecoming är en fotbollsmatch på fredagen och sen en dans på lördag. Det är typ som en bal. Man klär upp sig i korta, fina klänningar fixar sig osv. SÅ taggad!! Vår dans blev dock framflyttad....oklart varför.

Så jag och Lauren åkte och shoppade klänningar till homecoming. Jag tvekade mellan 3 klänningar....har SÅ svårt för att bestämma mig...som vanligt...men jag köpte den röda och nu ångrar jag mig... så ni kanske kan rösta här nere om ni tycker jag ska byta eller ej??


Långt inlägg men myket har ju hänt! Kramisar!

Röda klänningen har spets på hela ryggen där bak.

Vinröda klänningen har bar rygg med ett kryss av banden.

Käkade tacosallad på resturang i Atlanta, De vi bodde hos hade världen sötast hund!, Testade Yodels för första gången i mitt liv..yum, Restaurangen, Atlant City, Skylten för florida!

Likes

Comments

Postad i: Sarasota, Utflykter/Resor

Hej!

Igår natt vid ca 7-8 tiden på kvällen bestämde sig min v familj för att evakuera från Sarasota. Orkanen ska gå rakt på Sarasota och dela staden i två. Det är anledningen till att vi tog det beslutet. Vi evakuerade till min v pappas bror och hans flickvän som bor i Atlanta. Vilken fin stad!! Älskar den!!

På vägen upp var det väldigt svårt att hitta bensin. Ingen bensinmack hade bensin för ALLA gör likadant som oss, tar sig uppåt. Vi fick köra 20 min från motorvägen för att hitta en skrutten, nästan övergiven mack att tanka på. Ingen annan hade Bensin...helt sjukt!

Skolan lär bli inställd hela nästa vecka, men vi vet inget än. Vi kommer att åka hem på Tisdag om Irma tillåter oss såklart.

Vi kom hit ca 4 imorse så jag är as trött. Men men! Vi är säkra och det är huvudsaken!

Tack för all omtanke!

Likes

Comments

Postad i: Mina tankar, Sarasota, Typical America

Haj!

Japp, orkanen kommer närmre och närmre Florida och mer åt Väst än tidigare uppdateringar. Orkanen är fortfarande beräknad till Söndag - Måndag så vi håller på och förbereder för starka vindar och vatten.

Bensinen och vattnet är slut pga att folk köper på sig extremt mycket inför orkanen. Vi själva har tappat upp vatten på dunkar men vi har också en stor pol med saltvatten som man kan koka ( de har nått kök på gasol ) om allt annat skulle ta slut. Vi har köpt på oss MASSOR av mat eftersom att affärerna stänger och man vill inte gå ut i onödan.

Lite komiskt i det hela... Min familj är SUPER DUPER nyttiga med mat och hälsa osv. Ingen läsk inget godis inga chips osv. MEN när det är orkan och annat extremt oväder så låter tydligen min v mamma de köpa precis vad de vill...sååå..vi köpte 12 chipspåsar...helt sjukt! Men gott... Andra familjer köper på sig extrema mängder vatten, men vi, vi köper på oss 12 påsar chips! haha!

Eftersom att orkanen nu är påväg mer mot vårt håll så har vi också börjat sätta för fönstren så att de inte ska gå sönder. Huset kommer bli SÅ mörkt... alla vägga i huset är mörka ( i princip ) nu sätter vi för fönstren och sen går strömmen.. Jaha. Så sjuk haha.

Skolorna är våra skyddsområden och de har börjat öppna nu. Både för familjer inom Sarasota som behöver skydd men framförallt för familjer som har evakuerat från andra städer.

Vi kommer inte att evakuera. Motorvägen är FULL av bilar och köer och då är det säkrare att vara i huset än att vara fast på motorvägen. Så vi stannar här. Dessutom är vi inte i riskzonen för översvämning så allt är lugnt. Min v mammas mamma tog sig ner till oss då hon bor precis där orkanen ska komma. Min v pappas mamma kanske också kommer imorgon, hennes hus ligger nämligen i riskzon för översvämningar.

Jag försöker uppdatera er där hemma om hur allt går här borta!

Kram!

Likes

Comments

Postad i: Sarasota

Hej!

Jag har förtstått att många av mina vänner och familj är oroliga över orkanen som är på g mot Florida. Den är just nu över småöar ute i atlanten och är varning 5 vilket är det högsta möjliga, och är också en av de starkaste Atlantic-storms som någonsin varit.

Just nu ser det ut som om den inte kommer att komma förbi Sarasota utan att den kommer öster om Florida. Om den kommer hit så är det beräknat till Söndag - Måndag. Eftersom orkanen är större en hela florida så kommer vi drabbas av stark vind och mycket regn och vatten men det kommer inte va som i Houston om inte orkanen kommer precis på oss. Vi bor på en hög plats som ligger en bit från kusten, så just nu är läget lugnt. Vi är uppdaterade hela tiden och om vi behöver evakuera så gör vi det. Många ska evakuera och köra uppåt men många ska också stanna. Om vi behöver lämna så kommer vi köra till min v mammas mamma och pappa och bo hos dem.

Skolan är inställd på Fredag och kanske imorgon och på måndag med.

Ja, det är brist på vatten, och motorvägarna är kaos. Butikerna har slut på flaskvatten för att alla köper till sig inför orkanen, men jag kan tryggt säga att vår familj har mängder av vatten! Jag känner mig väldigt trygg för jag vet att familjen jag bor hos inte kommer att ta några risker. Jag litar på dem! <3

OBS! Det är tydligen vanligt i vårt område att få strömavbrott. Så få inte panik om ni inte får tag på mig eller min v familj haha. För isånnafall har vi inget wi-fi. Om det är något akut så är detta mitt amerikanska nummer: +9419932888

HÄR kan ni följa orkanen live hela tiden.

Likes

Comments

Postad i: Sarasota, Utflykter/Resor

Hej!

Jag har haft SÅ mycket i skolan nu de senaste dagarna...och har fortfarande pga att jag varit sjuk så gårdagen var så välbehövlig!

Igår körde Lauren ner och hämtade mig, sen drog vi till Siesta Key som är utnämnd till USA:s finaste strand! Måste säga att det var en väldigt stor strand, den var liksom lång och bred. Vädret var perfekt! Inte så mycket sol och de var ca 25 C °. Det är Labor-day nu på måndag ( vilket innebär att alla är fria ) så stranden var inte så full för det är liksom lång helg. De hade MASSOR av volleyboll nät ( och hajnät..) och de hade sånna lifeguard - hus på stranden som man alltid ser i filmer och serier!!

Vi badade i det varma vattnet och solade, gick en lång promenad längst vattnet och letade fina snäckor och hajtänder....de var tydligen väldigt vanligt att man letade efter hajtänder...jag bara OKEJ..haha. Sen dog vi till en pizzeria som heter Joey D´S. Mm m m säger jag bara. Den var med andra ord supergod!!

Efter det så bestämde vi oss för att dra till Walmart! Mitt första besök på Walmart!!! Helt ärligt så tycker jag att Walmart va bättre än Target...hm. I alla fall. Jag hittade en gammelrosa hatt, tunna strumpor och ett skissblock till min foto klass.

Vi drog hem till mig, badade i polen med min v syster Cora. Käkade, hängde och sen körde hon hem. Hon måste köra 45 min för att komma hem så hon lämnade ganska tidigt.

Hade en SÅ bra dag!! Fler av de tack!

Likes

Comments