Header


Hur kommer du att socialisera dig när du inte går i skolan?

Detta är nog den mest förfrågade frågan, och även största problemet när jag skulle övertala mina föräldrar. Min plan är att jobba så mycket jag hinner, orkar och får. Jag älskar mitt jobb, och de vet om att jag kommer att börja plugga hemifrån i januari. Jag jobbar redan 2-3 dagar i veckan, och det lär ju knappast bli mindre nu. Jag kommer att fortsätta umgås med vänner såklart, sen så har jag aldrig haft ett stort behov at detta, men jag kan tänka mig att det blir större när vi inte ses i skolan. Jag ska nog köpa ett gymkort också även om vi har ett gym hemma, bara för att det kan vara klokt att träffa lite folk haha.


Tror du att du kommer ångra dig, och vilja gå tillbaka till en vanlig skola?

Självklart är det jättesvårt att svara på nu, men jag kan inte tänk mig att jag inte kommer trivas. Jag har väldigt svårt att tro att distansplugg kan vara värre än att känna ångest varje dag till skolan. Om jag mot förmodan skulle känna att jag vill tillbaka till en vanlig skola, så kan jag ju alltid gå tillbaka.


Hur kommer dina skoldagar att se ut?

Väldigt olika, då jag får lägga upp mina dagar hur jag vill. Detta är nog det jag ser mest fram emot mest, att få planera och prioritera ämnen som jag vill och känner behov av. Jag behöver liksom inte sitta på en svensk lektion i 2 timmar bara för att lyssna på något som jag redan kan. Ibland kommer jag att ha obligatoriska lektioner som jag ska närvara på via Skype. Jag kommer att ha mentor tid i 20 min, en gång i veckan för att följa upp så att allt går bra. Vissa lektioner är förinspelade som jag kan se på när jag vill, eller andra filmer som jag ska se. Jag får stiga upp vid 06 om jag vill, och vara klar med skolan före lunch. Eller vara ledig hela dagen, och sedan börja med skolan efter middagen. Det är som ni förstå mycket frihet under eget ansvar, och det kommer att kräva disciplin.

Det kommer en del 3 också, men det är den sista!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag var alltså på 360 tc idag för första gången sedan jag fick träningsförbud. Jag har tänkt börja gymma där igen ända sedan jag fick lov, men har känt att det blir för dyrt då jag bara har fått träna 1 timme i veckan. Nu däremot, så får jag ju faktiskt träna 2 timmar och nu tog jag alltså steget att köpa gymkort. Det var helt underbart, jag har verkligen saknat att gymma. Det är nog bland det roligaste jag vet!

Detta var inte den enda anledningen till att jag inte har gått tillbaka till 360. Jag har nästan gruvat mig för att börja om där, då det är så många knäppa minnen därifrån. Det var ju liksom där som min ätstörning, och träningshets tog fart. Jag har nog varit rädd för att det ska trigga igång något som jag inte kan styra över.

Jag valde att köpa ett månadskort då jag vill prova på först, och se hur det känns. Sen så kommer jag ju inte att vistas lika mycket i stan efter jul, och då vill jag inte ha ett årskort som jag kanske inte ens använder.

Hann även med att basta!!!

Likes

Comments

Varför börjar du på distansgymnasium?

Detta svar kan jag göra HUUUUR långt som helst, men jag ska försöka att sammanfatta alla faktorer lite kort. Först och främst så har jag aldrig trivts i skolan, och då menar jag inte själva skolarbetet, utan mer miljön. Jag är en introvert person och har alltid varit väldigt känslig för stora folkmassor. Ända sedan dagis har jag gruvat mig för att gå till skolan, och vet egentligen inte riktigt varför. Sen så har jag också ganska mycket frånvaro i skolan, då jag lider av mycket psykisk ohälsa. Även min frånvaro har varit stor sedan mellanstadiet ungefär, och jag känner bara att jag inte vill förlora mer studietid. Jag önskar verkligen att skolan var något för mig, men upplägget är inte till min fördel. Jag blir så låst och det tar så enormt mycket onödig tid. Detta beror också på att jag måste resa ca 3 timmar varje dag tur och retur från skolan, och jag är inte hemma förens 17.30. Jag vill själv kunna bestämma över min egen tid, men samtidigt ha en utbildning. Därför kändes det helt rätt för mig att läsa på distans.


Hur reagerade dina föräldrar?

Både mamma och pappa var väldigt anti när jag först förde det på talan, men jag gav mig inte. När jag vill något så kämpar jag för att få som jag vill, och detta kändes som en räddande ängel för mig. Mamma och pappa vill såklart att jag ska må så bra som möjligt, och efter många om och men gick de med på att jag skulle ansöka. Nu är de jätteglada för min skull, och ser nog fram emot att jag ska få må bättre lika mycket som jag gör!


Vad tycker och tänker dina vänner om ditt val?

Självklart blev mina närmaste klasskompisar ledsna över att jag skulle lämna dem, och det tycker jag också är trist. Samtidigt vet de om att detta är något som jag verkligen vill, och de vill ju att jag ska må bra. Det är inte precis så att jag kommer sluta umgås med dem nu är jag lämnar skolan. Det får bli på fritiden istället, och det kommer jag att ha mycket av.

Del 2 kommer inom kort.

Likes

Comments

Under våren i ettan på gymnasiet hade jag hälsosamtal. Mamma hade bett mig prata med skolsköterskan om mina problem kring mat, vikt, och träning. Jag gjorde som hon sa, även om jag inte ville börja äta igen, så ville jag ha hjälp på något vis. Jag tror att bara de som har varit sjuka i en ätstörning kan förstå vad det är jag pratar om. Man gillar liksom idén av att få hjälp med ångesten osv, men man är inte riktigt beredd på att släppa kontrollen. Detta var även efter att min mentor hade berättat för min mamma om hur hon trodde att jag hade en ätstörning. Min mentor sa att hon redan hade förvarnat skolsköterskan om mina problem, och att vi skulle diskutera dem.

Jag kom in på det hälsosamtalet, men enligt min uppfattning så hade hon inte alls hört om dessa problem. Jag fick därför förklara hur jag kände för mina svårigheter kring maten. Jag som var ganska sjuk redan då hade inte speciellt mycket självinsikt, och förminskade mina problem grovt mycket. Skolsköterskan var jättegullig och så, men hon gav liksom bollen i mina händer. Hon sa att hon kunde kontakta skolläkaren om jag ville, men annars skulle jag försöka sköta det själv, med hjälp av BUP. Då jag redan hade kontakt med BUP för min depression, så tänkte hon att de skulle ha sett problemet och hjälp mig om det var allvarligt antar jag. Detta var kanske i februari, men jag fick inte hjälp förens i juni, och då hade jag såklart hunnit bli riktigt dålig.

Genom att berätta det här vill jag inte göra någon till syndabock, bara uppmärksamma systemet. DET GÅR FÖR LÅGSAMT. Jag tror inte på att man kan agera för fort, varje dag i en ätstörning innebär FLERA dagar i tillfrisknad. Jag förstår att denna sjuksköterska inte agerade på grund av okunskap inom just ätstörningar, ingen är ju specialist på allt, men det blev jag som fick lida för det. Om hon bara hade förstått att jag behövde hjälp på direkten, så hade jag kanske sluppit dras ner så långt i skiten. Genom det här inlägget, och alla andra inlägg där jag uppmärksammar psykisk ohälsa, vill jag att folk ska bli mer medvetna, uppmärksamma, och framförallt AGERA!!!

Likes

Comments

Jag är verkligen tacksam över denna lediga måndag. Anledningen till att jag är ledig är pga. att det var öppet hus på skolan i lördags (dock så slapp min klass närvara). Jag steg upp klockan nio i morse och har hunnit med att tvätta, svara på era frågor, göra glass till vårt UF, tagit en fotpromenad som ni ser är ovanför, och klockan är bara tre! Det jag har kvar på min ”att göra lista” är att vika all tvätt, göra skolarbete, tvätta sminkborstar, träna, sy om en tröja, och skriva morgondagens TBT.

Jag grovstädade mitt rum igår och det känns bra! Jag mår verkligen inte bra av att ha det stökigt runt omkring mig. Det blir en enda röra i mitt huvud av att se stöket runt omkring mig, och det kan ibland sluta med att städningen gå överstyr haha. Förr när jag gick hos min psykolog så hjälpte hon mig med att kontrollera min städning, kanske låter skumt, men sån är jag.

Jag ser fram emot helgen otroligt mycket, då hela min familj ska åka på en spa weekend i Örnsköldsvik. Vi gör detta varje år kring advent och det är helt klart en av årets höjdpunkter. Sen så är det ju Black Friday på Fredag. Vi drar mot Ö-vik på förmiddagen, men stannar för lite shopping i Umeå, så jag hoppas på att kunna fynda lite roligheter!

Hoppas på en supervecka!

Likes

Comments

Hej på er, ingen söndagsångest för mig idag inte, då jag faktiskt är ledig imorgon också, tjoho! Däremot så har jag lite matångest… Vi var ju på middag hos min faster igår, och åt trerätters och jag smakade både lite efterrätt & några godisar. Detta är egentligen ingen big deal, men för mig så kommer det direkt upp hjärnspöken som vill förstöra min seger. Just nu så ångrar jag mig jättemycket, men jag vet också att jag måste utmana mig för att komma över mina rädslor!

Idag när jag stod och lagade mat så kom jag på att jag nog inte har berättat om mitt förhållande till matlagning. Jag älskar verkligen att laga mat, och har gjort det ända sedan vi började ha hemkunskap i skolan. Problemet kom när jag blev sjuk att jag började laga mat HELA TIDEN. Jag kunde liksom inte sluta. Jag antar att det berodde på att jag kände en lättnad av att se andra äta, och ”visa upp” att jag kunde stå emot maten. Det låter helt knäppt, och det var det också.

Nu har jag just fått börja om med att laga mat, men är begränsad till endast en maträtt i veckan. Det känns riktigt kul att komma igång med det igen, då jag faktiskt tycker att det är riktigt kul, och är hyffsat bra på det. Idag lagade jag sesambiffar, på eget vis, och här bjuder jag på ett recept!

Recpet:

Mixa ½ liter kdney bönor tillsammans med valfritt mycket broccoli, ½ gul lök, ½ tsk salt, ca.1/2 dl bovetemjöl. Se till att smeten inte är för lös, i så fall kan du behöva mer mjöl. Mixa tills röran är jämt, rulla sedan till bollar, och täck dem med sesamfrön. Du kan prov steka en biff för at se om den håller ihop, annars tillsätter du mer mjöl. Stek i olivolja och platta till bollarna så att de blir till biffar (enklare at steka då).

Jag serverade biffarna tillsammans med bönpasta, krossade tomater, och spenat. Riktigt gott blev det efter ett tufft styrkepass!

Bon Appetit


Likes

Comments

Hallå! Först och främst så vill jag tacka för alla gratulationer angående distansgymnasiet. Jag har fått massor av jättebra frågor, och ska försöka att svar på dem imorgon. Det blir nog för mycket att svara på allt i ett ända inlägg, så jag gör kanske två delar.

Idag har jag jobbat (ovanligt haha). Det gick riktigt bra, och nu är jag på middag hos min fina faster! Vi brukar ha en sådan här middag varje år där vi träffar kusinerna också.

Imorgon ska jag försöka ta tag i att grovstäda mitt rum. Jag brukar vanligtvis vara väldigt pedant, men nu har jag låtit mitt rum bli till en soptipp. Annars har jag inte något speciellt planerat. Jag har faktiskt långhelg så jag är ledig måndag också!

Trevlig Lördag!

Likes

Comments

Om ni har varit trogna följare till min blogg, så vet ni förmodligen att jag har hintat om hur jag har haft något på gång. Anledningen till att jag har hållit det hemligt är pga. att allt inte har varit färdigt, och fixat. Idag fick jag äntligen det brev som jag har väntat på så länge, mitt antagningsbesked. Jag har sökt in till Korrespondensgymnasiet, vilket är ett distansgymnasium som ligger i Torsås (södra Sverige). Detta innebär att jag lämnar skolan, jag kommer inte längre att gå på Anderstorpsgymnasiet.

Jag går nu min sista månad i en fysisk skola, med klasskompisar, lektioner, och redovisningar. Från och med i januari kommer jag att studera på distans, och detta innebär en massa saker. Jag kommer till exempel att få planera mina veckor hur jag vill ex. vill jag ta en vecka ledigt mitt i terminen så kan jag göra det, och istället plugga dubbelt en annan vecka. Jag kan jobba på vardagar, som jag älskar att göra. Jag får lägga mitt eget schema, och kan alltså vara klar med mina skoldagar innan lunch varje dag. Eller om jag hellre vill plugga efter middagen på kvällarna så funkar det lika bra.

Det finns såååå mycket mer att berätta, så jag tänker att jag kommer att svara på alla era frågor i ett annat inlägg. Ställ era frågor här nedan, eller hör av er på något av mina andra sociala medier!

Jag är så lycklig!

Likes

Comments

Det bara vräker ner snö här. Jag jobbade en stund idag, och då jag inte kom ifrån skolan så gick jag in till jobbet (6 km). Det var riktigt halt, så jag fick ta på mig mina ice bugs, och sedan stappla iväg. Det regnade till och med lite grann, men så fort jag var framme på jobbet började det snöa...ordentligt.

Det känns så synd att det ska behöva bli ett sånt kaos när snön kommer. Det ända som har stått i tidningarna idag är ju om alla halkolyckor. Jag får lite smått panik när ex. Mamma eller Pappa inte svarar i telefonen, då börjar min hjärna få upp hemska scenarion. Att de har varit med om en olycka, eller liknande.

Nu ska vi käka thaimat till middag, och sedan får vi se vad kvällen har att erbjuda. Jag var lite sugen på att springa, men i detta väder tvivlar jag. Kanske får det bli en sväng ner i gymmet, och kötta lite.


KÖR FÖRSIKTIGT!!

Likes

Comments

Har ni någon gång stått och kollat er i spegeln till klockan ett på natten, bara för att hitta någonting som ni gillar. Granskat varenda liten detalj av er kropp för att sedan inse att det inte är en enda sak som känns rätt. Det hände nämligen mig här om kvällen.

Det började med att jag provade kläder då jag inte visste vad jag skulle ha på mig dagen där på. Timmarna flög förbi, och det slutade med att i princip hela min garderob låg på golvet. Jag stod där, tittade på mig själv och kände endast avskum. Hur jag än vände och vred på mig, så såg jag endast alla skavanker. Jag är sjukt less på att alltid känna såhär, men det är liksom bra så det är, och så här har det varit sedan ätstörningen visade sig för första gången. Jag vet att det är en stor del av att ha en ätstörning, och egentligen själva grunden.

När jag påbörjade min behandling förklarade BUP hur jag var tvungen bli frisk fysiskt, innan jag kunde ta tag i det psykiska. Nu har jag nått min målvikt, och vill komma till skott med vad som sker i min hjärna också. Jag ska faktiskt börja träffa min kurator igen från och med nästa vecka. Jag tycker verkligen om henne, och har stort förtroende för henne. Det ska bli väldigt skönt att få ta tag i mina hjärnspöken, och bygga på min självbild.

Nu tar jag helg!

Likes

Comments