Tanken med denna blogg är att jag kan skriva av mig när det behövs. Det som fick mig att börja blogga var att jag såg något på facebook som en bekant hade delat. Det handlade om Highly Sensitive Persons. Jag gick in och läste artikeln och kände igen mig på alla punkter. Det kändes så himla skönt och veta att jag inte var onormal och konstig. Det var verkligen en befrielse att kunna sätt ord på det jag alltid känt, i hela mitt liv.

Jag har alltid fått höra att jag är så himla blyg och tillbakadragande. Och jag har alltid känt mig så himla dum när jag har fått sådana kommentarer. Jag tänkte därför berätta lite vad det innebär att vara en högkänslig person rent teoretiskt.

Högkänslighet är till att börja med något som är medfött. Många högkänsliga människor blir ofta missförstådda och folk kan då tycka att man är konstig eller onormal. Det som är så speciellt med högkänsliga människor är att vi lägger märke till så många detaljer och bearbetar allt på en mycket djup nivå. Vi funderar ofta innan vi gör något, till exempel om olika risker, medan andra kanske oftast gör något och tänker till i efterhand. Därför är det vanligt att folk tycker vi är blyga. Med tanke på att vi uppmärksammar så många detaljer så blir ofta överstimulerade. Detta leder i sin tur till att vi blir överväldigade, känner oss uppjagade, blir stressade och får kortslutning.

Högkänsliga personer har ofta ett behov av att dra sig undan och få vara i fred i tystnad och mörker. Speciellt när vi blir utsatta för stökiga miljöer, upprörda människor och plötsliga förändringar. Men det finns såklart många positiva delar med att vara högkänslig. Vi är mer eller mindre empatiska, medkännande, omtänksamma, intuitiva, kreativa, begåvade och djupsinniga med ett rikt inre liv. Vi kan även ana faror och inse konsekvenserna av ett viss handlande innan andra människor gör det.

Nu vet ni lite om vad det innebär att vara högkänslig rent allmänt. Framöver kommer jag att skriva om det ur mitt perspektiv.

Kram

Likes

Comments