View tracker

Åh ni, ni ska veta att den här dagen har varit något av kaotisk. Det började med att jag glömde mitt busskort, fortsatte med en buss överfull av skolbarn, bli försenad till ett möte, ha ett samtal med en tolk som var 30min försenad, övergick i en överbokad kalender å slutade med en av de mest hjärtskärande historier jag fått berättad.

Men nånstans däremellan hann jag ändå få en promenad i solen, ta det lugnt när jag gick till bussen, skratta med kollegor, ta små pauser, å se framemot en fantastisk helg. Å just därför var denna fredag ändå en seger. Ja, hela denna vecka egentligen.

Nu ser jag framemot en helg med vila, träning, gott sällskap å god mat. Jobbet å bekymren lägger jag åt sidan.

Ha en skön helg ❤️

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

  • 3 readers

Likes

Comments

View tracker

Det finns ju inget som ger julkänsla som en bra julfilm som man nästan kan utantill. Vad det innebär kan ju vara olika för olika personer, t.ex.
- The Holiday
- Love Actually
- Edvard Scissorhands
- Tomten är far till alla barnen


För mig är det de två första som jag vill se varje år. Sen brukar jag ibland även välja ut vissa julavsnitt av olika serier, såsom Friends å Gilmore Girls.

Vilka filmer tittar ni på för att få julfeeling
?

Ovanstående bild från julfesten på insten för 5 år sen. Tänk vad åren går!

  • 8 readers

Likes

Comments

View tracker

Vet ni vad jag gjorde igår? Jo, jag anmälde mig till Studentums kurs för att bli Les Mills Body Pump instruktör!!

Jaa, så händer det när man är lite impulsiv och får ett erbjudande man ej kan tacka nej till. Fast egentligen var det nog inte lika överraskande för mig som för de i min närhet som jag berättat det för. Grejen är nämligen att jag under en längre tid har haft ögonen upp för möjligheter/öppningar till att jobba mer med träning, välmående å hälsa i framtiden. Å det här kändes som ett litet steg in i den riktningen.

Egentligen älskar jag ju vissa aspekter av mitt jobb, men sen finns det den där malande känslan av att "är det här verkligen allt jag ska göra här i livet?" Å jag vill undersöka ifall jag om några år kan skapa mitt drömjobb som innefattar såväl psykologi som hälsa/träning. Med andra ord: att kunna inspirera andra till ökat välmående/förbättrad livshantering.

Grejen är också den att jag kan känna att jag håller tillbaka lite av min egen lycka när jag jobbar med sådant som är tidvis psykiskt tungt. Jag tror ju förstås inte att något jobb är lätt eller friktionsfritt, men jag frågar mig ändå ifall jag inte skulle ha mer glädje av att jobba med mer positiv psykologi i längden. Så det ligger lite själviskhet i min önskan, men jag ser det som sunt för att jag ska orka i längden. Jag förväntas ju trots allt jobba i typ 50år till!

Mer detaljer om kursupplägg å annat kan jag ta senare. Ha en god torsdag!

  • 12 readers

Likes

Comments

Åh, vet ni vad som är tillhör mina top-10 bästa vintersysslor? Jo, att precis som luckan idag börja med löpning/promenad/annan vinteraktivitet uteoch sedan komma in å göra sig en kopp varm choklad å slänga sig på soffan. Såå belönande å välgörande!


Tjuvstartade faktist denna lucka redan i tisdags, men tänkte köra favorit i repris idag efter jobbet:

I muggen ser ni en fantastisk varmchokladblandning jag köpte i Oslo, med smak av salt-karamell. Sedan toppade jag det med grädde å marshmallows... säger bara OMG så gott. Om de en sak man får lyxa med vintertid så är det ju just varma drycker, en sån perfekt kontrast till kylan å mörkret ut.

  • 12 readers

Likes

Comments

Jag kommer hålla mig kort idag. För jag vill respektera dagens lucka och spendera så lite tid framför skärmen av min telefon idag som möjligt. Idag skippar jag de där extra tittarna på telefonen. Å datorn. Så svårt, men just därför så välbehövligt.

Så vad gjorde man före man hade telefon?

  • 19 readers

Likes

Comments

Minns ni hur man som barn var rädd för det som fanns i den mörka garderoben? Eller i luckan i källaren? Hur ofta fick vi inte sen vi blev äldre inse att det inte var något att vara rädda för.

Jag möter fortfarande på saker som jag är rädd för som vuxen. Oftare uttrycker jag det ändå som "ångest" än rädsla. Men det är ju oftast precis samma sak. Å precis som när jag var barn försvinner rädslan först när jag står öga mot öga, alldeles intill, det jag är rädd för.

Just detta märkte jag idag. Hur en vän fick mig att inse att det jag trodde var ett "monster" i garderoben inte var något att vara rädd för. Å där å då förstod jag, att ju mer jag förstår av världen, desto mindre blir min rädsla å ångest.

För övrigt firar vi Finlands självständighetsdag idag.

  • 22 readers

Likes

Comments

Hur många här upplever sig vara sin egen hårdaste kritiker? *sträcker upp handen*

Hur många här har ångest inför saker där man kan misslyckas eller känner ångest/skuld/skam efter att man misslyckats med något? *sträcker upp handen igen*

Om du sträckte upp handen är du antagligen mänsklig. Om du inte sträckte upp handen är du antagligen psykopat (eller så orkade du inte bara sträcka upp handen). Ok, ta mig inte för allvarligt här, men de flesta reagerar ju precis så vid misslyckande att vi känner skuld/skam och skyller antingen på oss själva eller andra/omständigheterna.

Vad jag vill uppmuntra till i dagens lucka är att öva självmedkänsla mot sig själv. Det finns massor av böcker i ämnet, men om vi ska dra det kort så handlar det precis som ordet låter om att visa medkänsla med dig själv.

Exempel på hur du kan göra det är:

1. Tala till dig själv (inte högt, då anses du konstig) som om du pratade till en god vän eller ett barn. Vad skulle du säga till en god vän eller ett barn om hen var i samma situation som du? Jag tvivlar på att du vore lika hård som mot dig själv..

2. Observera dina tankar av dömande och kritik utan att anta dem som sanna. Kläng inte fast dig vid dem genom att försöka undvika att tänka på dem eller genom att försöka motbevisa dem (grubbel/ältande väcker bara mer ältande). Tacka ditt medvetande bara för att det gjorde dig medveten om dina kritiska tankar, men släpp dem senare i väg genom att bara konstatera att sådana tankar finns.

3. Se dina misstag som en del av din livsväv till ett ännu bättre jag. Om du inte gjorde misstag, hur skulle du då kunna acceptera andras? För ifall du inte kan acceptera dina eller andras misstag blir livet väldigt väldigt ensligt. Ett annat sätt att se på misslyckanden är att de berättar oss om våra gränser, att även om vi utvecklas, kanske vi inte kan flyga direkt. Ge dig själv tillåtelsen att vara just där du är just nu och ställ inte överkrav.

4. Till slut kan du ge dig själv vänlig uppmuntran på vägen, t.ex. genom att säga något affirmerande, såsom ovanstående citat.

Slutligen, några tänkvärda ord från Obama (från HumansofNewYork):

  • 26 readers

Likes

Comments

I dagens lucka vill jag uppmuntra till att tända fler ljus. För finns det annat som både bokstavligen och mindre bokstavligen sprider mer värme?

Jag har alltid fascinerats av ljus. Ljus har alltid fört med sig en andlig dimension som jag dragits till. Det är få saker som är lika lugnande som att titta på ljus.

Jag minns hur man i söndagsskolan fick stå i kö för att det skulle bli ens egen tur att tända ljuset. Å jag minns att ljög att jag kunde använda tändstickor bara för att få göra det, i kyrkan! Allt för ljuset liksom, hahha.Att tända ljus för en klyschigt mot tanken på att sprida ljus kring sig. För vad kunde vara mer lämpligt i advent, än just det?

  • 37 readers

Likes

Comments

Hemma igen efter en awesome kompishelg i Oslo! Vi har pratat livet, ätit gott, delat ett 14kvm rum på tre, skrattat och filosofierat mm.

En sak vi pratade om var också huruvida vi är introverta eller extroverta. Jag känner mig definitivt mer introvert än extrovert, även om andra ofta ser mig som extrovert.
Ett vanligt tecken på att man är det ena eller det andra, är huruvida man samlar energi i sitt eget eller i andras sällskap.

Å när jag kom hem efter dessa dagar insåg jag verkligen att jag är en introvert: jag var nämligen helt utmattad av allt det sociala (spec flygresan å tunnelbaneresa gjorde sitt)!

Jag kommer att behöva många lugna dagar för att ta igen detta, å jag bävar ärligen för att träffa en klienter imorgon... men men, bara 2.5v till jullov nu :)  • 35 readers

Likes

Comments

Vi är inte alltid så bra på att lyssna in på vad vi egentligen behöver. Ofta känner vi någon form av olust, men har svårt att riktigt förstå vad som kan hjälpa. Här nedan är förslag på känslor, å vad de kan säga oss. Du själv vet bäst vad du behöver, men använd gärna exemplen nedan som riktlinjer.

Uttråkad - Gör en aktivitet du trivs med, ha gärna en lista skriven som du kan alltid hå tillbaka till
Ledsen - Skriv dagbok
Tomhet - skriv en tacksamhetslista
Hungrig - ät! 

- Omotiverad - gör något du skjutit fram länge

Skam - visa dig själv medkänsla, t.ex. Genom att prata med dig själv som till en god vän
Skuld - gör något för att rätta till det.
Ensam - ring en vän!
Stressad - skriv en lista och gör en sak i taget. Om stressen inte handlar om yttre saker du måste göra, måste du kanske först lugna ner ditt inte med meditation för att sedan känna efter vad du känner.

Det vi gör ifall vi inte får det vad vi behöver är vanligen att
1. Ignorera eller förtränga våra behov
2. Flytta fram olusten genom att distrahera oss
3. Inte få något gjort.
Det här är för övrigt utmärkta exempel på hur du undviker att leva det liv du egentligen vill leva. Så, försök att inte göra dem för ofta.

  • 45 readers

Likes

Comments