Ett fenomen som jag tycker mig ha mött på rätt mycket den senaste tiden är dessa högpresterande kvinnor (kan även gälla män) som lever ett mycket kontrollerat och regelstyrt liv. Man har sina rutiner i vardagen som absolut inte får rubbas, man går disciplinerat till gymmet oavsett hur det känns i kroppen och man äter bara mat som anses "hälsosam" ur alla synvinklar. Minsta tecken på att man inte har kontroll gör att man får ångest och antingen helt "tappar kontrollen" eller så spänner man åt kontroll-remmen ännu hårdare.

Ofta har samma kvinnor uteslutit en massa födoämnen från sin kost för att de har "känslig mage"/IBS någon allergi som bara inte är diagnosticerad. De kopplar inte magbesvären till en livsstil kopplad till krav, stress och tvångsmässig kontroll. Man har ett perfekt hem, strävar till ett perfekt yttre och söker eller försöker vara den perfekta partnern - som ju ofta inte finns.

En inre otrygghet eller kaos kräver ofta yttre kontroll, brukar jag tänka. Å det ligger nog något i det. I en otrygg och osäker värld ger rutiner, regler och ritualer den trygghet man saknar. Det är ofta bra på kort sikt med att återskapa rutin - men på lång sikt kan ett liv också begränsas av alla regler om det är reglerna som styr livet - och inte tvärtom. Kontrollförlust ofta till stark ångest - och total kontroll till isolering och känslor av meningslöshet. Rutinerna har ju inget egenvärde, vilket leder till att ett liv med bara rutiner och regler ofta på lång sikt känns meningslöst. Meningslösheten utmynnar följaktligen ofta i depression.

Om man vill bryta detta beteende måste man "exponera" sig för det som skapar ångest, dvs att skapa och utstå situationer som innebär kontrollförlust. Det gör man kanske helst med en psykolog/psykoterapeut, men man kan även jobba med sitt kontrollbehov själv. Ofta innebär det att göra tvärtom hur man gjort förut. Om du t.ex. alltid strävar efter perfektion i dina uppdrag - försök göra saker halvdant och lämna in det. Om du äter enligt strikt kostschema och har "förbjuden" kost - testa att äta dina förbjudna livsmedel. Om du alltid tränar X-antal ggr per vecka, testa att missa träningen - och kompensera inte för den på ngt annat sätt.

Det viktigaste är ändå att fråga sig vad man vill leva - ett liv fylld med kontroll eller ett liv fyllt med liv. Vad skapar mening i ditt liv? Om någon regel hindrar dig från det som verkligen är viktigt för dig är det där du ska börja förändra.

Ditt liv är för kort för att inte leva! Ha en bra dag!!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

  • 16 readers

Likes

Comments

Den här veckan började så lugnt. Kom igång. Å slutade så intensivt.

Har egentligen inte ork att skriva blogg, men vill ändå lämna ett litet fotspår. Å det blir det i form av den här bilden på de fina körsbärsträden utanför mitt jobb.

Imorgon kommer Emmi hit. Som jag längtar! :)

  • 20 readers

Likes

Comments

Hej alla! Idag kommer jag vara en riktigt besvärlig mänska och säga A, men inte B. Så om ni inte klarar av sådant så kan ni sluta läsa nu.

Er övriga kan jag informera om att jag kommer att förverkliga en till stor dröm jag haft inom 2 månader! Det här året döpte jag nämligen i januari till drömmarnas år, å nu är det dags för nästa stora dröm. Den här drömmen är by far den dyraste att förverkliga, men det är också den jag velat förverkliga längst.

Jag vill inte avslöja drömmen i detta skede, men kan avslöja så mycket att det är en dröm som kopplas mycket till friheten att vara mig själv. Till att inte längre dölja och istället ge mig friheten att leva fullt ut. Till att inte känna mig begränsad i några avseenden.

När jag var ca 9år så hade jag ritat en bild kopplad till den här drömmen och jag blev tillfrågad om jag ville förverkliga den drömmen. Just då vågade jag inte. Idag har jag ändå modet och viljan har växt sig stark. Å trots att jag på sätt å vis önskar att jag förverkligat drömmen tidigare känns det rätt att göra det nu när jag först är redo.

Vågar du drömma? Vågar du förverkliga dina drömmar? Om inte, varför inte?

  • 22 readers

Likes

Comments

Har varit så trött idag. Å hann redan tänka att jag inte gjort något vettigt överhuvudtaget idag, pga tröttheten.

Sen insåg jag att jag ju tog ut friskvård på jobbet och gick en extra halvtimme av hemresan, det var mycket vettigt. Jag har ätit vegetariskt och unnat mig glass till efterrätt, det var också vettigt. Å nu har jag vilat och gett mig utrymme för återhämtning, det var kanske ännu mer vettigt. Men mest vettigt av allt, jag stannade upp och kände efter hur jag mådde idag och vad jag behövde. Å min kropp och hjärna sa att jag behövde just det här.

Det är så lätt att vi glömmer hur otroligt viktigt och vettigt det just är med vilan, återhämtning, rutinerna, sakerna vi gör för oss själva, för vårt välmående - och att det är också något vi ska tacka oss själva för. Vi ska och behöver inte prestera för oss eller för andra hela tiden. Det du gör för dig själv idag, det är du beredd att ge till någon annan imorgon.

.

  • 27 readers

Likes

Comments

En sak som jag har stört mig på den senaste tiden är pikar, hintar och antydningar om hur man borde se ut som löpare.

Idag fick jag t.ex. höra av en person på jobbet att jag borde ju vara pinnsmal som springer så mycket som jag gör. Du måste äta väldigt mycket, för annars vore du ju det (pinnsmal alltså), tillade hon.

Jag tog inte illa vid mig direkt för jag lät inte innehållet av vad hon sa direkt processera, men när jag tänkte lite efter så var det typ det mest korkade och elaka som någon sagt åt mig på en bra stund.

Jag har själv gått in i fällan av att tro att för att jag ska kunna vara löpare så borde jag vara smal. Jag har ursäktat mig till andra löpare för att jag inte ser ut som att jag springer 2-3mil varje söndag. Jag har till och med tänkt tanken att för att jag ska få springa så borde jag gå ner i vikt.

Men vet ni: Det är en lögn som sprids av personer som inte vet något om löpning.

Löpning handlar om något du gör. Att vara en löpare är en person som löper. Oavsett kroppsform, vikt eller vad man äter. Det är inte en person som väger max 65kg och springer milen på under 50min. Å löpning handlar om något så mycket mer än att gå ner i vikt!

Jag är förbannad och skulle det inte vara för att personen inte verkar ha förstått hur idiotisk och onödig hennes kommentar var (samt hur mycket avundsjuka den innehöll) så skulle jag nog ryta ifrån. Nu nöjer jag mig vid att sprida budskapet till er.

  • 38 readers

Likes

Comments

Jag är så trött. Har sovit 4h i natt och natten innan knappa 5h. Å ändå sprang jag mina 3 mil eller 30km idag. Så nu är jag så trött. Både av sömnbrist och av den fysiska prestationen.

Det har varit turbulens kring personer jag haft kontakt med men inte vet jag om det är det som hållit mig vaken. Igår misstänker jag mest att det var en felplacerad Coca-Cola som höll mig uppe och morgonsolskenet som väckte mig. I natt kommmer jag sova gott.

Löppasset är jag ändå mer än nöjd med. 30km på dryga 3h. När jag körde i min lugna fart. Med den här utvecklingen känns årets guldmål (alltså det mål jag satt åt mig) i Stockholm Marathon inte allt för långt borta. Nu gäller det bara att få vara frisk ända ut och lyssna på kroppen.

Efter passet for jag, duschade snabbt och for iväg på lunch/middag/kaffe på Reload med fina Ellinor. Vi åt varsin av deras matiga sallader och delade på en rawboll med kaffet. Å så pratade vi livet, löpningen och tittade på mänskorna som gick förbi. Är så glad att jag fått henne som vän. Ännu en sak att tacka Stockholm för.

Så trots den stora tröttheten känner jag en minst lika stor tacksamhet. För de där små elementen i mitt liv som gör livet rikt. För att de små elementen fanns i min dag idag.

  • 40 readers

Likes

Comments

Känns som att jag bara postar frukostbilder den senaste tiden. MEN det är ju typ en av de bästa sakerna som finns så jag bjuder på det.

Utöver min goda frukost måste jag tipsa er om mjölkskummaren jag köpte på IKEA förra veckan. Den kostade 10kr och gör varje kaffestunder lite mer lyxig när mjölken är skummad.

Det påminner även om mitt andra tips som är Oatlys Ikaffe - Havremjölk som går att skumma. Älskar smaken och tror att på basen av studier att vi mår bättre av att dricka annat än komjölk. Mitt nästa köp tror jag ska bli matcha för att kunna göra matchalatte på havremjölk vilket är min senaste crawing och som jag alltid tar på Reload Superfoods.


Idag försöker jag övertala mig att ha vilodag från träning för att jag vet att kroppen behöver det. Istället ska jag försöka njuta av lite vårigare väder på andra sätt, kanske strosa på stan eller sitta på balkongen med lite läsning. Vi får se vad det blir!

Hoppas iaf ni får en fin lördag! 🌞

  • 52 readers

Likes

Comments

Godmorgon alla!

Här har jag just vaknat, ätit denna fantastiska frukost (smoothiebowl med bl.a. Avocado, kvarg, jordgubbar, jordnötssmör och acai) och försöker mentalt förbereda mig för dagen.

Egentligen ser jag ju framemot denna dag, det är ju fredag, men samtidigt finns det några stressmoment som jag inte har så mycket kontroll över. Å just i situationer när det är så, har jag lärt mig att det blir bäst om jag bara försöker släppa kontrollen och bara litar på att livet bär.

Jag brukar ibland rentav göra det till ett test: att uppskatta på förhand (baserat på min känsla) hur mycket svåra och stressiga moment denna dag kommer innefatta och sedan på kvällen objektivt utvärdera hur det blev. I alla fall hittills har oron varit obefogad.

Med dessa ord vill jag önska dig i bra och fin fredag! ❤

  • 58 readers

Likes

Comments

Egentligen hade jag ju tänkt att jag inte ska shoppa före New York men sen så råkade jag ju vara i behov av nya löparskor så då råkade jag ju köpa ett par när jag egentligen skulle köpa en avskedsgåva till en kollega.

För springer man över 2000km om året så tycker jag faktist man är värd det. Dessutom har mina nuvarande skor ett hål vid stortån och min regel är att söndriga saker får man byta ut. Det är en nödvändighet och därför tycker jag inte det var helt fel. För utan löpskor kan jag inte löpa och utan löpning kan jag inte leva, åtm inte som jag vill leva.

Det blev ett par Asics Gel Nimbus, som satt riktigt perfekt på foten. Har alltid sprungit i Asics och kommer nog sannolikt alltid göra det. Så kul att tänka att jag kommer korsa mållinjen för mitt andra marathon i just dessa skor om ca 6 veckor! Galet!!

Utöver skorna köpte jag jordgubbar åt mig själv och de var såå goda! Helt galet att man kan köpa goda jordgubbar i april för mindre än 10kr asken!

Å en sista galen sak: i morgon är det fredag, tjohooo!!

  • 58 readers

Likes

Comments

Efter två dagar på jobbet och en massa tröstgodis börjar jag äntligen komma in i det. Jag har elcyklat mig till jobbet varje dag iklädd utrustning lämpad för att vandra på Sydpolen. Jag har druckit x-antal koppar kaffe och känt stressnivån redan stiga högre än den varit på flera veckor.

Men idag hann jag göra det jag väntat på hela långa vintern. Att kunna sitta på den soluppvärmda balkongen i kvällssolen och dricka te. Å just där och då känns inte våren och jobbet så jobbigt längre. För på balkongen får jag lugn och glömmer alla bekymmer.

Det är så viktigt att ha sina platser, sina mentala tankningsstationer där man finner glädje och lugn. Har du något sånt?

  • 72 readers

Likes

Comments