Det blev tidig avfärd från Airlie beach och ca fem timmar i bussen innan vi kom fram till Townsville. Innan jag tog färjan över till Magnetic island var jag tvungen att åka inom ett köpcentrum och köpa en ny mobil. Att asa runt på all packning i ett köpcenter är inget att rekommendera. Men när väl mobilen var inhandlad var det bara att ta färjan över till Magnetic.
Av det jag såg av townsville när jag tog mig till och från köpcentrumet önskar jag att jag hade haft några nätter där, verkade ändå va en rätt häftig stad.
På Magnetic träffade jag två tjejer, Josephine och Sophie, från England som jag delade rum med i Airlie beach och vi bestämde oss för nästa dag att utforska ön. Vi skaffa ett 24 timmars busspass och första stoppet blev ett ställe där vi hittade vilda rockwallabies som vi matade. Så sjukt söta och helt underbart när dom kom fram och åt ur handen på en.
Efter det åkte vi vidare till horseshoe bay där vi käkade lunch och jag fick en tidig födelsedags brownie sundae, såå gott! Efter det var vi alla proppmätta så vi åkte tillbaka till hostlet och vilade nån timme. Känns skönt att det inte bara är jag som vaknar tidigt på morgonen och har svårt för att somna om.
När vi vaknat igen begav vi oss till nationalparken och forks walk där vi såg våra första vilda koalas, det blev hela fem stycken under tiden vi vandrade och vi kunde inte vara lyckligare! Sötare djur får man leta efter!! Tror vi alla somnade med ett leende efter det.

Min födelsedag började med sjukt god yoghurt med honungsrostad müsli och fruktsallad från hostlet och skönsång från Josephine och Sophie. Sen spenderades dagen på ett Sanctuary där vi fick hålla en koala, olika fåglar, ödlor och mata sköldpaddor och fick se vilda kängurur som hoppa runt stället.
Eftersom vi hade mer wallabies mat kvar sen dagen innan bestämde vi oss för att åka dit igen och se om vi kunde hitta några vi kunde mata, två små söta dök upp.
På kvällen blev det första samtalet med mamma sedan jag åkte iväg för 15 veckor sedan och efter det blev det häng i baren.
Helt perfekt födelsedag här på andra sidan jorden.

Likes

Comments

Då var vi framme vid vad dom flesta tycker är det bästa på hela östkusten, nämligen whitsundays. Två dagar/två nätter spenderades på en båt med snorkling och stopp på den berömda whithavenbeach på schemat.
Innan vi hoppade på båten var vi tvungna att fylla i ett frågeformulär för att se om vi fick snorkla eller inte. Trots en del ja-svar så fick vi alla godkänt.
När vi hoppat på båten och lagt våra väskor i sängarna och ätit våra salladsmackor var det dags för den första snorklingen. Då det var min första gång var jag lite lätt nervös men såå exalterad. Vi som inte hade snorklat innan eller var lite osäkra blev avsläppta sist. Det tog ett tag innan jag fick rätt med andningen, att bara andas med munnen var inte helt lätt och det kändes emellanåt som man var instängd. När vi väl fått rätt på både utrustning och andning blev vi väldigt besvikna när vi börja simma runt, vi hade blivit avsläppta på ett ställe där allt var dött och man såg verkligen ingenting. Vi simmade och simmade och det var inte förrän precis innan vi skulle tillbaka till båten igen som det började växa fram liv, koraller i alla olika färger och stora som små fiskar. Jag blev så fascinerad att jag flera gånger glömde att andas med munnen och for upp till vattenytan med panik. Första snorklingen och jag älskade det redan.
Det blev ytterligare två gånger vi snorklade och det blev bara bättre och bättre, finare och finare och sista gången vi snorklade dök två gigantiska sköldpaddor upp, hade jag fått röra dom så hade jag gjort det, så nära var dom. Det var ren lycka att få simma runt med dom!

Sista dagen gick vi upp jättetidigt för att kunna vara dom första på whithavenbeach för att få dom bästa fotona som möjligt. Ett magiskt ställe där man aldrig ser samma utsikt två gånger då stranden och havet hela tiden förändras, stranden som inte består utav vanlig sand utan silica.
Bara ett helt underbart ställe.

Redan när jag började packa min väska som jag skulle ta med mig på båten var jag osäker på om jag skulle riskera att ta med mig mobilen, risken fanns ju att den skulle bli vattenskadad, men eftersom jag ville ta bilder så bestämde jag mig för att den skulle med. Det skulle jag fan inte gjort. Redan under första kvällen efter jag tagit en perfekt panoramabild på solnedgången flög mobilen ner i havet. Med panik skrek jag till alla men det var redan försent.
Att veta redan då att man inte längre skulle kunna överföra sina pengar mellan sina konton var ren panik, att jag dessutom inte hade överfört och sparat alla videos längs min resa minskade inte paniken. Men eftersom jag var på en båt och inte kunde göra så mycket så fick jag försöka sluta tänka på det och ha roligt istället och inte låta det förstöra båtresan. Jag lyckades väl hyfsat.
Väl på land igen började den riktiga paniken, jag försökte hitta ett ställe där jag kunde få låna en telefon så jag kunde ringa banken. Det var ju lättare sagt än gjort. När jag helt gråtfärdig kom ut från en butik stötte jag ihop med en 60-70 årig man,David, som frågade om jag var okej. Efter att ha berättat vad som hänt visade han mig till en annan butik där jag kunde låna en telefon så jag kunde ringa. Både David och kvinnan i butiken var helt underbara, dom tröstade mig och försökte komma med lösningar på mitt problem då banken inte kunde hjälpa mig då jag inte kunde identifiera mig. Banken har ett jävligt bra säkerhetssystem men när man trasslat in sig såhär suger det. Att sedan få medlidande svar som att dom förstår min situation och att dom verkligen skulle vilja hjälpa mig men att dom inte kan, gör det inte bättre.
När jag insett att jag inte längre kan klara av att lösa det själv var det bara att ringa hem och få hjälp av dom. Att ringa sin syster helt panikslagen och få skratt och skämt tillbaka var det bästa, att höra henne säga att det inte är så farligt utan allt kommer lösa sig, att det kunde varit värre. Så tacksam.
Man kan ju lugnt säga att jag lärt mig en massa läxor..

Likes

Comments

När jag kom till Agnes water stötte jag ihop Rahel, en tjej som jag träffade på bussen till hervey bay, vi fick samma rum tillsammans med Malmötjejej Felicia som jag träffade i Noosa. Sjukt kul att stöta ihop med personer som man träffat tidigare. Dom berättade för mig att dom skulle göra en scooterootour nästa dag och fråga om jag ville hänga med, jag gick till receptionen och bokade den sista platsen.
Så nästa dag var det alltså dags. Vi hade väl egentligen inte så höga förväntningar någon av oss, vi tänkte att vi skulle få köra på småvägar i max 30-40 km/h men att det ändå skulle bli en rolig tur. Vi började med att prova ut hjälm och jacka och sedan fick vi gå vidare till testbanan där vi fick köra runt i en cirkel, gasa och bromsa. Efter många om och men var det sedan dags att köra på riktigt, men det var varken på småvägar eller i 30-40km/h utan det var direkt ut på bilvägen och när vi väl gasade upp var vi uppe i över 70km/h. Sån jävla härlig känsla, skitkul! Som perfekt avslut körde vi förbi ett gäng kängurur och Wallabes.

Nästa dag bestämde vi oss för att ta en sista surflektion då man inte kan surfa norr om Agnes water. Då Agnes water har östkustens billigaste surflektioner är det många som väntar med att surfa tills dom kommer dit, men jag är jävligt glad för att jag hade tagit lektioner innan då vår instruktör var totalt värdelös. Han gav inga instruktioner och väl i vattnet stod han bara och titta på. Men surfningen gick väldigt bra trots att det regna större del av tiden, det blev verkligen perfekta sista vågor i Australien. Lite tråkigt att inte längre kunna surfa här, men ska ju åka vidare sen så då lär det förhoppningsvis bli mer surf!
Då det var både Felicias och Rahels sista kväll i Agnes water spenderade vi kvällen i baren och spelade olika kortspel och där träffade jag även Bettina som jag spenderade tid tillsammans med i Noosa. Perfekt att träffa henne samma kväll som dom andra skulle åka.
Jag och Bettina bestämde oss för att åka till ett Kangaroo sanctuary, ett ställe där föräldralösa kängurur tas omhand, nästa dag. Ett helt underbart ställe, det var ett hus mitt ute i ingenstans utan något stängsel så kängururna kunde komma och gå som dom ville. Även om det är mycket häftigare att se kängurur i det vilda är detta en upplevelse jag aldrig kommer glömma, att få sitta och mata kängurur, klappa och känna på dom, bara vara omringad av dom. Helt underbart.

Likes

Comments

Fraser Island är världens största sandö med flera sötvattensjöar.
Dagen innan vi åkte iväg samlades vi alla på hostlet för info och vi delades in i grupper för att handla mat för alla måltider på fraser.
Nästa dag var vi tvungna att checka ut kl. 06.00 för att sedan kolla på fyra filmer som handlade om hur det var att campa på fraser och hur man körde i sand. Sedan fick vi sätta oss i bilarna och körde i väg till färjan som skulle ta oss till fraser. Och ja, det var sand nästan överallt! Vi körde till vårt första stopp som var Lake Birrabeen, sjukt skönt att få hoppa i vattnet efter några varma timmar i bilen. Det var det enda man längtade efter under alla dagar, att få svalka sig i en sjö eller bäck. Efter en stund vid Lake Birrabeen var det dags för lunch vid Central station rainforest där vi även gick en liten runda. Sedan fortsatte vi vidare mot Lake Wabby där vi får gå en promenad på ca 45 minuter innan vi kommer fram. I sjön fanns doktorfiskar, tror jag låg i vattnet i nästan en timme med fiskarna ätandes på mig i förhoppning att man skulle komma upp ur vattnet som en ny människa. Fungerade väl lite sisådär.
Efter promenaden tillbaka till bilarna igen var det dags att åka till vårt campingställe som bestod av några bord och bänkar, en grill, några spisplattor och ca 9 tält som rymde tre-fyra personer.

Nästa dag var det dags för stopp vid Eli creek, champagne pools, Indian head och maheno shipwreck.
Eli creek är en liten bäck med drickbart vatten. The Champagne pools är naturligt formade jacuzzipooler, så coolt.
Indian head är öns mest östligaste punkt och här har man en 360 graders utsikt över strand, hav och regnskog. Fick inte se några hajar i havet blev dock bara några stingrockor.
Maheno shipwreck är Fraser Islands mest kända landmärke, ett skeppsvrak som blivit strandsatt för över 80 år sen efter att ha stridit i första världskriget. Ganska sjukt att se att det fortfarande finns kvar och att det ändå finns så pass mycket kvar av skeppet. Det var även dags för mig att få köra och fy fan vad roligt det var! Då vår guide hade blivit skitsur när någon hade fastnat i sanden och skällt ut föraren var jag lite lätt skakis när jag satte mig bakom ratten, men det försvann väldigt snabbt då jag insåg att det inte alls var så svårt att köra i sand som jag förväntat mig, det var bara roligt och såklart ansträngande då man hade sju andra personer i bilen.

Sista dagen på fraser Island blev en lugn dag då dom flesta av oss var rejält bakis. Det blev en tur till Lake Mckenzie, öns mest fotograferade sjö. Sen tog vi färjan tillbaka till hervey bay och körde tillbaka till hostlet.

Innan jag åkte till fraser fick jag höra av dom flesta jag mött att Fraser är en av dom bästa sakerna på hela östkusten så jag hade väldigt höga förväntningar. För höga.
Av oss 31 personer som åkte iväg var 19 personer från tysktalande länder, fem pers från Sverige, tre från Danmark, tre från England och en från USA. Då de 19 personerna nästan bara pratade tyska hela tiden och höll sig för sig själva var det tur att det fanns andra som inte kom därifrån så man hade någon att hänga med. Och de var sjukt roliga och helt underbara personer, men det hade ju såklart varit roligare om hela gruppen kunde hålla samman.
Vår guide hade ju också kunnat va bättre, han blev skitsur och skällde ut personen som körde bilen när hen fastnat i sanden, han stannade överallt för att prata med folk han kände och lät oss sitta och vänta tills de va klara, berättade aldrig vad som hände eller var vi skulle.
Det blev kanske inte som jag föreställt mig att fraser skulle vara men vi har fått se underbara platser, kört fyrhjulsdriven bil på stranden och haft sjuka fester på kvällarna. Det har varit tre bra dagar!

Likes

Comments

Det blev en rörig start i Noosa. Enligt busschauffören skulle det komma en shuttle bus som skulle ta mig till mitt hostel och enligt pappret jag hade skulle hostlet ligga 50m från där bussen stanna, inget av det stämde. Efter att jag själv, helt lost, försökt hitta till hostlet kom det fram en äldre man och visade mig vägen. Älskar att alla är så hjälpsamma här.
På hostlet hade dom ett välkomstmöte där dom berättade om vad man kan göra i Noosa och där alla nya fick träffas och lära känna varandra. En väldigt bra och trevlig idé. Jag stötte ihop med tre tjejer från Tyskland, en tjej från Estland och en kille från Holland.
Dagen efter testade vi alla att surfa, trots dåliga vågor gick det helt okej. Sen blev det massa solande.
Nästa dag åkte jag på en liten utflykt till Everglades, där vi fick åka båt, paddla kanot och hade bbqlunch. Jag hamnade i samma kanot som två andra svenskar, en kille från Orust och en tjej från Malmö. Sjukt nice att få höra lite malmöitiska.
På väg tillbaka igen såg jag mina första kängurur, så coolt. I Sverige har vi igelkottar i trädgården, i Australien har dom kängurur.

Nästa dag bestämde vi oss för att utforska Noosas nationalpark, det blev nästan 4 timmars underbar vandring! Dock fick vi inte syn på några koalor, vilket det tydligen ska finnas gott om där.
Det är något jag saknat från Nya Zeeland, alla vandringar, att ta på sig träningsskorna och vandra runt i skog eller uppför berg. Skönt att kunna kombinera solandet med skogsliv.
Pricken över i:et var att vi fick se solnedgången från en hyfsat bra plats.

Likes

Comments

Har fortfarande svårt att fatta hur lätt det är att träffa och hänga med nya människor. Här i Brisbane träffade jag en kille från Norge redan när vi checka in och sedan gick vi för att utforska staden. Vi hamnade vid kanalen så vi tog turistfärjan hela vägen, perfekt färdsätt för att ta sig runt.
Nästa dag gick vi till Brisbane museet, ett litet museum som ingen av oss direkt gillade så vi vandrade vidare till botaniska trädgården istället. Helt okej ställe att strosa runt i, men det va egentligen inte heller något speciellt.
Som tur var avslutades kvällen bättre då det var spelkväll på baren intill hostlet.

Dagarna efter blev betydligt bättre, jag åkte nästan varje dag över med färjan till south bank och hängde med ett gäng från Tyskland som jag träffade redan i Byron bay och som jag också hängde med i Surfers. Vi gick på ännu fler museum bl.a modern art museum och Queensland museum, tog kvällsdopp i en lagoon, tog oss till queensstreet för shopping och på kvällarna blev det olika barer.
Kan inte direkt säga att jag tyckte Brisbane var så speciellt, fanns egentligen inte mycket varierande saker som man kan göra där, var typ bara på south bank som det hände saker. Mysigt litet ställe.

Sista dagen i Brisbane var det Australia day. Det firades med bbqfest på hostlets bar och sedan fyrverkerier på kvällen. Väldigt annorlunda än hur vi firar vår nationaldag, här var det verkligen fest från morgon till kväll och fyrverkerierna var spektakulära. Nästan lika bra som fyrverkerierna i Sydney på nyår, men bara nästan.

Sista dagen i Brisbane innebar också sista dagen med det härliga tyska gänget då dom stannade för att jobba där.
Det är verkligen det sämsta med att resa, att man måste säga hejdå till så många underbara personer man träffar, det är så tröttsamt. Hade velat resa runt tillsammans med alla jag träffat under den här resan, eller nästan alla.
Men som tyskarna säger: you'll always meet twice in life.

Likes

Comments

Drömstaden för surfing, nattliv och lyxliv. Kanske därför det ligger på guldkusten.
Surfers paradise är verkligen ett paradis för surfare, om man kan surfa. För en nybörjare har det inte varit helt lätt då vågorna här har varit betydligt större och starkare än i Byron bay. Men att ligga på stranden och titta på alla andra surfare är inte helt fel det heller.
Första kvällen vi kom hit var det club crawl, fyra olika klubbar ska besökas under samma kväll. I Australien börjar man sin utekväll mycket tidigare än i Sverige, så redan 18.30 var vi på första stället och när klockan hade närmat sig 22.00 hade vi redan kommit till sista klubben. Men vilken standard det är på klubbarna, speciellt om man är tjej. På de flesta nattklubbarna kan man få håret fixat och parfym sprutat på sig på tjejernas toa, där finns även soffor/sängar och allt ser väldigt lyxigt ut.

Under en av många promenader genom staden stötte jag ihop med en tjej som jag har spelat fotboll med när vi var yngre, konstig känsla att för första gången på typ 11 veckor stöta ihop med någon man känner. Men det var trevligt, hon visade mig sin lägenhet och vi hade en rolig kväll tillsammans.
Att få se Surfers paradise från en 322,5 m hög byggnad, världens högsta bostadshus och även Australiens högsta byggnad, var galet häftigt. Att dessutom få göra det under två olika tillfällen var ett stort plus. Magiskt att få sitta där uppe och se hur staden förändras under en när solen går ner.
Jag gillar surfers men det räcker att man stannar några dagar, det blev lätt lite långtråkigt emellanåt. Det finns egentligen inte så himla mycket att göra här förutom surfingen och stranden och såklart gå på klubb på kvällen. Har man väl vandrat runt i staden ett par gånger så räcker det, även om man hade underbar utsikt från vissa ställen.
Nu är jag redo för mer än bara ligga och sola!

Likes

Comments

Sol, bad, surfing och allmänt chill.
Efter hektiska dagar med jul och nyår i Sydney var det skönt att komma till Byron bay och stanna på samma ställe under en längre tid. Det blev nästan två veckor och jag hade kunnat stanna längre. Har än så länge bara varit på två ställen i Australien men tror redan Byron bay kommer vara ett av favorit ställena här. Tror aldrig jag varit på en plats så chill som Byron, ingen stress här inte. Hela staden andades lugn. Okej, kan kanske inte kalla Byron en stad direkt, det fanns typ bara en huvudgata som ledde till stranden och några korsande smågator. Men jag älska det!

Vad gjorde jag då i Byron bay? Det blev en hel del surfing i början och en massa solande på stranden, vilket resulterade i några skrapsår här och där och att man blev lite solbränd men det var det värt.
Det blev även några turer till Byron bays lighthouse för att se soluppgång och solnedgång. Även om det var molnigt alla gånger så var det ändå helt perfekt. Och på vägen dit passerade man Australiens östligaste punkt.
Hostlet jag bodde på var helt underbart med underbart folk som jobba där, fest varje kväll med olika lekar.

En dag åkte jag och en annan svensk kille iväg på en dagsutflykt till Nimbin - Australiens hippietown. En väldigt udda utflykt, med en busschaufför som bara ville att alla skulle bli höga.
Vi var i Nimbin i ca 1,5h vilket var alldeles för länge då Nimbin endast består av en gata. Sedan avslutade vi med bbq lunch vid ett vattenfall, eller det skulle vara ett vattenfall men då det inte regnat på ett tag fanns det inget vatten. En rolig upplevelse i alla fall och trevligt umgänge.

Likes

Comments

Redan innan jag åkte till Australien hade jag bestämt mig för att jag skulle surfa här så jag bokade tredagars surflektion. Och fyfan vad kul det var.
Första lektionen började vi på stranden, vi gick igenom säkerhet och fick öva på tekniken, hur man kommer upp på brädan, var fötterna ska vara och allt. När vi hade övat några gånger fick vi prova på riktigt och kung som man är tog man första vågen perfekt! Känslan man hade då är oslagbar, man var så sjukt stolt och det var riktigt roligt. Så klart klarade man inte alla vågor utan det blev några kallsupar här och där. Svåraste var nog att sätta fötterna på rätt plats och sen hålla balansen.
Andra dagen fick vi försöka ta våra egna vågor, utan hjälp från instruktörerna. Jag trodde knappt inte det skulle kunna kännas bättre, men när man lyckas ta sin egen våg utan någons hjälp är ren lycka. Att själv få paddla och känna hur vågen skjuter en fram och ställa sig upp och bara surfa, bästa känslan. Att man sen lyckas styra brädan lite gör det bara bättre.
Tredje och sista dagen gick rent åt helvete. Det var ingenting som fungerade, inte ens när jag tog hjälp av instruktörerna. Det var verkligen inte min dag. Låg mer i vattnet än vad jag stod på brädan, så frustrerande.
Men jag har surfat och det lär inte bli för sista gången.

Likes

Comments

Sydney är verkligen något extra, man behöver inte åka långa sträckor för att upptäcka nya saker.
Efter julen blev det en tur till blue mountains, där jag och tre andra tjejer valde att åka med hop on hop off busspass så vi kunde utforska så mycket som möjligt. Hade bara kartan vi fått varit läsbar så hade vi nog kunnat se mycket mer.
Men vi fick uppleva helt magiska utsikter, så jag klagar inte. Okej, jag klagar lite, vädret hade kunnat vara bättre. När vi tog tåget var det sol och när vi väl kom fram regnade det och höll i sig nästan hela dagen. Men det var fina vandringar vi gjorde.
Innan nyår åkte vi på sunset cruise med ca 500 andra personer. Dock var det mulet så blev ingen direkt solnedgång, men häftigt att se Sydney från en båt.

Var ska man vara för att se fyrverkerierna? Var får man vara? När måste man vara där?
Det var ingen som verkligen visste var, när, hur. Så att planera via typ omöjligt. Jag och en annan svensk tjej bestämde oss iallafall dagen innan att fixa picknick för hela dagen.
Det var inte lätt att hitta en bra plats för att se fyrverkerierna, vi bestämde oss på morgonen för att bara gå ner mot operahuset och se var det fanns plats. Vi gick fram och tillbaka säkert fem gånger innan vi bestämde oss. Och det blev ju hur bra platser som helst!
Men fyfan för att sitta och vänta. Vi satt i tolv timmar på asfalt och upp mot 35 grader och stekande sol och pricken över i:et var att man satt med feber hela dagen. Men bra platser hade vi.

Jag har även gjort något jag aldrig trodde att jag skulle göra.
På hostlet har dom en wildlife show varje vecka så jag och en tjej jag dela rum med gick ner och kollade. Där fick vi klappa och hålla i ormar och krokodil. Det kändes som det var något man måste göra om man nu gått ner för att kolla. Jag var livrädd i början, vågade knappt röra ormarna, men blev faktiskt lite lugnare i slutet vilket förvånade mig väldigt mycket.
Såklart har det ju blivit en hel del dagar på olika stränder, bl.a Manly Beach och Bondi Beach.

Likes

Comments