Igår var vi väldigt förväntansfulla när vi hämtade ut paketet från vårt närmsta postombud. I paketet låg den efterlängtade “Marcello” tröjan! Förra året fick vår lilla sagoponny Mr Marcello galoppera vidare till de gröna ängarna, 35 och ett halvt år gammal. I nästan 21 år fans Cello vid min sida. Tillsammans vann vi flertal SM-medaljer och större tävlingar I både dressyr och fälttävlan. Innan dess tävlade han framgångsrikt tillsammans med Jeanna Högberg. Det är många som minns Marcello.. Det var någon som skrev att han var “one in a million” och det stämmer nog. Han var nog en drömponny för många!

Vår goda vän Ann-Therese Helgesson som även arbetar på Hööks bestämde sig för att designa en hyllnings-T-shirt till minne av Marcello. T-shirten ingår i Hööks höstkollektion och heter faktiskt “Marcello”. Lena Furberg (Mulles mamma) har tecknat Mulle och Marcello som leker bland höstlöven. Det är inte klokt att en massa små ryttare ska gå runt med Marcello på sig! Kan det bli finare?

Just nu följer vi unghäst VM I Ermelo på storbildskärm via Clipmyhorse.tv. Jag har på mig min Marcello-tröja och försöker memorera hur de duktiga ryttarna rider sina unghästar – jag tittar på tempo, takt och sits. Ska försöka efterlikna detta I eftermiddag!😜

Zappa SV har tävlat i helgen och vann båda sina klasser på drygt 77 % och 78 % och har därmed kvalat till Elmia Scandinavian Horse Show i oktober!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Sista veckan på semestern och jag tycker jag har lyckats uppnå ett bra intag av kakor och besökt flera smultronställen denna sommar! Eftersom jag och min familj är riktiga spårhundar när det gäller bra fikaställen så är det inte mer än rätt att jag kanske ska tipsa er om dess smultronställen? Inför nästa års kak-intag alltså och inspiration.

Första stället som är värt ett besök är Vareborgs jordgubbscafé utanför Varberg. Ett helt utbud av kakor, pajer och tårtor endast gjort på jordgubbar.

En tripp till Slöinge och Solhaga stenugnsbageri bjuder på ett fantastiskt utbud av goda smörgåsar gjort på stenugnsbakat bröd, massor av olika fikabröd och kanske världens godaste chokladcroissanter. I närheten hittar man även SIA glass fabriksförsäljning (2 kulor glass för endast 25 kronor).

Lite längre söderut i närheten av Mölle hittar man Krapperups slott och slottscafé. Tycker man om att insupa kakor i slottsmiljöer är detta ett ställe man inte får missa.

Idag besökte vi Obbhults Gård , en liten gård i Rolfstorp cirka 2 mil utanför Varberg. Där kan man äta frukostbuffé och kakor samtidigt som man kan hitta fina antika fynd och lyssna på insiprerande sommarpratare.

Förra året besökte vi Trip2Garden som drivs av två tjejer, en i Valinge och en i Tvååker. För 100 kronor kan man fika och kika på deras inspirerande trädgårdar samt shoppa en och annan inredningsdetalj. Och givetvis är alla ovan nämnda platser inte bara bra fikaställen, det är även väldigt fina gårdsmiljöer och trädgårdar.

Igår åkte vi ner till Laholm för att kolla in sommardressyren. Vår Quentin SV (f. 2008 e. Quarterback-De Niro) debuterade Intermediere II! Det var väldigt roligt att få se! Quentin hade dessvärre för många ben att hålla koll på denna gång så det blev en del dyrbara missar men trots det fina poäng. Jag fick även chans att öva lite med systemkameran. För att vara första gången så blev bilderna ändå ganska bra tycker jag :)

Likes

Comments

Upp som en sol och ner som en pannkaka. Det är sällan det går som man har tänkt sig, eller hur? Igår debuterade jag och Capriss en ny klass, en del moment gick mycket bättre så det känner jag mig nöjd med. Resten, ja det har jag redan förträngt :P

Jag har funderat över en del hur man ska lägga upp förberedelser inför tävling, exempelvis hur många dagar ska Capriss gå innan en tävling och hur länge ska man rida fram? Innan, som junior och Young rider, visste jag exakt hur jag skulle lägga upp en optimal framridning. Men nu med en ung häst och med mina (förlorade) tävlingsnerver är det svårt att pricka rätt. Förra tävlingen kände jag att det kanske blev något lång framridning och denna gång blev den istället alldeles för kort, vilket jag tror var anledningen till vårt bottennapp igår. Man får helt enkelt prova sig fram. Nu när jag har lugnat ner mig lite sen gårdagen så kan jag förstå vad vi behöver ändra till nästa gång och framförallt, att trots att det inte gick så som jag hade tänkt så är det mycket som fungerar bättre än för bara någon månad sedan. Även om man helst vill glömma en del ritter så är det väldigt nyttigt att reflektera och fundera över ens egen prestation, för att lära sig vad man kan göra annorlunda och för att bli bättre.

Just nu sitter jag på vår trätrappa och dricker dagens första kopp kaffe. På måndag börjar jag jobba igen. Jag älskar mitt jobb men att vara ledig är så otroligt härligt! Man kan gå i stallet och pyssla hela dagarna. Jag ser fram emot morgondagen då det bär av till sommardressyren i Laholm. Vår Quentin SV ska debutera Intermediere II! Det ska bli riktigt kul att se!

Ut på tur, aldri sur!

Likes

Comments

Denna tävlingssäsong började med en ren katastrof. Efter den starten sa jag "Aldrig mer!" Resultatet gav oss slagläge. Det kunde inte gå så mycket sämre. Men med lite bearbetning av denna upplevelse har jag istället fått blodad tand och känt att - om det inte kan gå så mycket sämre, ja då har man väl inget att förlora heller, eller hur? Och det är även så att alla kan misslyckas ibland, även de allra bästa eliten som man ser tävla nere i Falsterbo. Det var flera hästar i år som hoppade över dressyrstaket, blev skrämda och var väldigt spända. Jag försöker leva i den mån det går efter mantrat - det gäller att bita ihop, inte bryta ihop - även om det ganska ofta känns hopplöst och vägen till ens delmål känns oändligt långt borta och extremt krokig.

Igår var jag och tävlade i Tvååker utanför Varberg. Även om känslan inte var på långa vägar likt det jag kan få hemma så gick det ändå relativt bättre än föregående tävling. Inga 4.or i protokollet denna gång! Vi genomförde ett ganska jämnt program utan större missar. Detta gjorde att vi kom 2.a i klassen på över 69 %. Bra för både mitt och Capriss självförtroende. Nu längtar jag till nästa tävling!

Jag kan inte få nog av glitter. Så är det bara. Man är garanterat glittrig med produkter från Equito.se. Tävlingsoutfiten bestod av nya boots, benskydd, luva och schabrak från Equito✌

Likes

Comments

Hemma efter intensiva dagar på Falsterbo Horse Show! Falsterbo bjöd även detta år på fantastiska upplevelser. Man går och tänker hela tiden på hur mycket man får uppleva, tack vare hästarna. Vi lämnar Falsterbo 2017 med fina minnen och hoppas samt håller tummen för att vi får uppleva detta någon gång mer i framtiden.

Vår egen uppfödning Zappa SV gick Folksam Open för 6-åriga hästar i dressyr. Han visade upp ett väldigt fint trav och skritt-program samt fina luftiga byten i galopp-programmet. Dock fanns vissa spöken kvar sen förra året och det bidrog till dyrbara missar men så bra det kommer att bli med lite mer scenvana 😄 Bedömningen var lite konstig, en domare gav Zappa en procentsats på över 71 % och nästa domare 64 %...när det blir sådana skillnader i bedömningen undrar man om domarna har sett samma häst och program.

Att komma till Falsterbo är väldigt spännande. Mycket händer på väldigt liten yta. Lastbilar, fyrhjulingar, cyklar, folk som packar ut tävlingsskåp och foder och hundar och hästar överallt! Trots allt detta kaos så var Zappa cool-lugn. Mycket lugnare än vad jag var. Förra året flög han runt omkring och var jättestressad så det märks att han har blivit mer mogen.

På vägen hem hämtade vi hem vårt avelssto Fandriana (som är mamma till alla våra uppfödningar) och familjens nya tillskott, lille Ruben SV (e. Skovens Rafael). Ruben sprang in i transporten och var väldigt lugn hela vägen hem. Jag tycker alltid att det är läskigt att transportera hem föl och unghästar då de inte har vanan att åka transport. Man vet aldrig hur de reagerar. Sen är det ju också mycket mer trafik nu på vägarna än för 10-15 år sedan och det gör också att man måste vara än mer vaksam och uppmärksam på hur andra kör. För en del kör medvetet som idioter, faktiskt.

När vi kom hem vid 22-tiden så mådde inte min häst Capriss bra. Han fick foderstockning och vi fick tillkalla veterinär. Usch, det är så hemskt när hästarna inte mår bra. Som tur var kunde vi hjälpa Capriss så att han fick upp det som han hade satt i halsen. Veterinären ordinerade fasta under natten, alltså bara vatten och absolut inget hö förrän på morgonen. Då skulle han få uppblött hö i små mängder. Så jag har varit uppe i omgångar i natt och kollat till honom så att han mådde bra. Lyckligtvis så är han pigg och glad idag och jag är supertrött! Som det ska vara. Bara hästarna mår bra så är jag glad ❤

Likes

Comments

Hej!

Det var ett tag sedan sen jag skrev ett blogginlägg. Det har varit fullt upp med arbetet, tävlingar och gården men nu börjar det lugna ner sig. Nästa vecka börjar semestern och FALSTERBO! Vår Zappa SV ska gå Scandinavian Open för 6-åriga hästar och det ska bli riktigt spännande och kul att få vara hästskötare. Självklart uppdaterar jag er med massa bilder och filmklipp under den resan 😊

Detta blogginlägg kommer jag att tillägna ett ganska viktigt diskussionsämne som kommer upp på sociala medier titt som tätt, nämligen näthat. Ridsporten är ju som ni alla vet ej förskonat från detta. Jag kan bli väldigt ledsen när man läser om duktiga och ambitiösa ryttare som utsätts för elaka kommentarer på sociala medier. Vad driver någon att aktivt gå in och skriva, ofta anonymt, nedsättande ord och kommentarer bara för att någon är duktig på det han eller hon gör? Jag förmodar att avundsjuka och missunnsamhet ofta är anledningen. Jag tror att om man låter avundsjuka och missunnsamhet styra ens liv och hur man ser på andra så hämmar det ens egen utveckling. För om man inte kan unna någon framgång, känna glädje eller empati för någon, hur ska man då kunna bli inspirerad till att själv utvecklas och bli en bättre ryttare? Att fokusera på att trycka ner andra hjälper inte till att nå egen framgång. För hur man än gör så kan bara en kan vinna, alla kan inte vara bäst. Du kan bara tävla mot dig själv. Ingen annan.

Alla som håller på med sport vet att det kan gå upp och ner. Speciellt inom ridsporten där det handlar om två individer. Jag har själv råkat ut för motgångar men jag har också mött många framgångar. Det hör till att uppleva både och, både för att utveckla en slags ödmjukhet men också för att lära sig av misstag. Under ett young-rider SM på Eriksberg för några år sedan trampade min häst på en sten och fick en hovböld, vilket gjorde att vi inte kunde fullfölja tävlingen. På Nordiska mästerskapen i fälttävlan för ponny i Danmark tillsammans med min Hagens Label ramlade jag av halvvägs in i terrängen men istället för att känna missnöje så var jag så otroligt glad över att både jag och ”Labbe” var oskadda. När jag var på min allra första utlandstävling med min dressyrponny Sir Pugshley var jag så nervös att jag fick fullkomligt hjärnsläpp inne på banan och glömde av dressyrprogrammet. I sport kan allting hända. Bakom varje framgång ligger år av slit, många timmar i iskalla ridhus, man kämpar och gråter (ibland) för man förstår inte vad man gör för fel, man säger till hästen gå till höger och han går till vänster, man tävlar och lyckas genomföra ett halvt program, man hoppar över dressyrstaketet och blir utesluten eller så ryggar hästen ut från banan efter man har gjort första hälsningen (ja, det har hänt mig med). Som jag skrev i förra inlägget, det gäller hela tiden att bita ihop, inte bryta ihop. För rätt som det är så lossnar det och då förstår man att det finns ett värde i att kämpa vidare.


Jag och världens finaste Labbe

Jag och Etik😍

Likes

Comments

För några veckor sedan tävlade jag och Capriss för första gången i år. Det gick katastrofalt. Det var inte mycket som blev rätt och det var nog en kombination av min nervositet och ny miljö/situation för Capriss. När man presterar dåligt så får självförtroendet en smäll. Och om inte självförtroendet är där från första början, ja då kan man ana var det kan sluta. Efter tävlingen så var man ganska så dämpad och det är lätt att ge upp och tänka ”det är ingen idé…”. Efter ett par dagar så kikade jag på mitt protokoll och blev faktiskt lite förvånad. Trots att vi egentligen inte gjorde något galopp-program så fick vi ändå ett godkänt resultat. Herregud…tänk så bra det kan bli med lite träning. Så denna helg var vi ute på två tävlade igen och resultatet blev mycket bättre! Trots väldigt grova missar så som flera galoppinslag i travprogrammet, galoppomslag i galopp-längningar och alltför yviga övergångar så red vi faktiskt ihop nästan 67 procent. En ynka poäng utanför placering. Capriss skötte sig väldigt fint trots duvor, badkar och konstiga hästtransporter. Så nu är självförtroendet lite bättre inför nästa tävling.

Jag har känt det sista att jag har tappat självförtroendet i tävlingssituationer och för att få tillbaka det måste man ut och träna. Få tillbaka rutinen att komma in på tävlingsbanan, träna på att rida fram och träna på nya miljöer samt behålla fokus. Nu gäller det att bita ihop, inte bryta ihop 😊

Likes

Comments

En veckas semester sätter sina spår. Nu sitter jag här och stirrar på min laptop och försöker få igång hjärnan men den är fortfarande på semester…suck. För nästan två veckor sedan (tiden går fort) så deltog jag i Third Nordic Science and Technology Conferens i Göteborg. Under konferencen gjordes drygt 100 presentationer och jag var en av dem. Jag var nog också den enda som pratade om hästar med tanke på den respons jag fick efter min presentation. Min presentation handlade om Chalmers Sport och Teknologi, nyttan av att integrera innovationsforskning inom ridsport och vilken potential detta har för både samhälle och företag. I cirka 15 minuter pratade jag entusiastiskt och med många illustrerande bilder med exempel på innovationsarbetet inom ridsport. När jag var klar satt publiken helt tyst….Till slut var det en forskare som räckte upp handen och sa ”Well, this was a quite extraordinary case…”. Detta uttalande gjorde mig jätteglad! För det visar att innovationsforskning inom ridsport är eftersatt och att jag har något väldigt unikt på gång. Jag är ganska övertygad att forskarna på denna konferens aldrig förr stött på hästforskning. Det var minsann på tiden tänkte jag 😄

Just nu, i denna stund, försöker jag konstruera fallbeskrivningar av olika innovationsprojekt inom ridsport. Bland annat finns det så kallade ”smarta bandage” som har ett markeringssystem men också elasticitet som hjälper användaren att linda med optimalt tryck. Detta är fortfarande en prototyp, men jag tycker det är helt genialiskt! Mer om PressCise Lundatex Horse finns här . Det har också gjorts forskning med smarta textilier. En smart textil är en textil som kan interagera med sin omgivning, exempelvis så håller Chalmers på att ta fram en smart täcke som kan mäta EKG genom pälsen på en häst. Nu i vår har även studenter på Chalmers tillsammans med Ps of Sweden mätt tryck från träns med hjälp av sensorer. Mycket spännande forskning på gång!

Företaget PressCise Lundatex Horse👆

Likes

Comments

Jag har hamnat i en slags pre-semestermood denna vecka. Kanske för att jag faktiskt har varit ledig HELA veckan. Blivit lite dagvill och lallat runt här hemma på gården. När man är ledig så tänker man ofta att man ska få gjort så himla mycket men jag har faktiskt inte fått gjort någonting. På sätt och vis väldigt skönt! Pysslat i stallet, haft två kalas, varit Falkenberg, varit i Skåne...okej jag kanske har gjort en del när jag väl tänker efter men i det stora hela så har det varit väldigt lugnt. Vanligtvis så brukar jag ha svårt för att koppla bort mitt arbete men jag har verkligen tränat på att vara ledig och det börjar faktiskt bli bättre. Det är så lätt att börja tänka på hur jag ska lägga upp mina projekt, planera, fundera och och vad jag ska skriva, kolla mail och så vidare. Jag arbetar egentligen jämt...uppkopplad 24/7 men nu har jag som sagt gett mig den på att bara vara ledig. I alla fall denna vecka😜

I torsdags var jag nere i Skåne och var hästskötare åt vår Zappa SV som skulle delta i VM-kvalet inför unghäst-VM 2017. Tävlingen avgjordes i Flyinge. Från början var bestämt att tävlingen skulle gå utomhus på Flyinges innegård Vi hade förberett så att Zappa skulle få ta sig en titt inne banan för att vänja sig vid miljön eftersom hans tidigare erfarenhet från Flyinge inte hade varit så angenäm. Sist var det nämligen inventering i hagelstorm, snö och regn om vartannat. Men på grund av vädret fick torsdagens tävling flyttas in till den stora manegen. Det gick över förväntan då Zappa knep en andra plats i ett väldigt tufft startfält. Ni kan läsa mer om VM-kvalet här och film på Zappas program hittar ni nedan.

Denna vecka har vi även passat på att hälsa på vår nya familjemedlem, Ruben SV (e. Skogens Rafael- De Niro). Nu är han redan två och en halv vecka gammal. Tiden går fort! Han är väldigt social och älskar att bli kliad på rumpan. När han blir kilad ser han ut som en liten dinosaurie.

FEI´s Finalprogram för 6-åriga hästar
Ruben SV

Likes

Comments

Hej allihopa!

Här skriver en nybliven 30-åring sitt allra första blogginlägg. Att fylla 30 år känns både toppen och konstigt. Vart tog tiden vägen liksom?

Nu har jag nyss kommit hem från det andra träningspasset för Jenny Schreven denna helg. och jag kan äntligen galoppera! Det var på tiden. Den sista tiden har det inte känts lika bra hemma under ridpassen så jag såg verkligen fram emot att få hjälp av Jenny. Förvånad men väldigt glad blev jag av att hon tyckte att det hade gått framåt för mig och Capriss. Nu var jag redo för lite annat typ av arbete under träningspasset. Innan har det största fokuset varit på att få Capriss att lyssna på mina hjälper, att han hittar en egen bjudning och att jag inte ska behöva "bära" runt honom. Nu denna helg har jag fått träna på mjukgörande arbete, "yoga for horses" och även lite tempoväxlingar. Nu har jag fått blodad tand igen och även lite självförtroende att träna vidare och tävla! Jag MÅSTE träna på att hålla mina händer stilla....

Helgen har även ägnats åt att fira min födelsedag. I födelsedagspresent fick jag vinprovning och italiensk middag på Villa Strömsfors. Det bjöds på Italienska viner, mat och glass. Jag kan verkligen rekommendera detta fantastiska hus med en lika fantastisk miljö.

Zappa SV var och tävlade denna helg i Romeleåsen och vann sin unghäst-klass på nästan 80 %😊

Denna vecka har jag även varit på konferens och presenterat ett av mina hästrelaterade projekt. Mer om det i nästa blogginlägg.

Likes

Comments