Inget skrivet här på länge, och anledningen till det är att jag verkligen haft fullt upp på Esperanza Verde! Att uppdatera här blev inget prioriterande, och mina nära och kära har fått höra på andra vägar hur jag har det.

Men just nu sitter jag på Arlanda, igen. Bestämde mig för att komma hem och hälsa på lite hemma efter fem månader (helt sjukt att det gick så fort!!!). Har nu varit hemma i ca en och en halv vecka men ska nu ge mig tillbaka på obestämd tid!

Att volontär arbeta på Esperanza Verde är det absolut bästa resan jag gjort, att stanna kvar där efter mina två första månader är det absolut bästa valet jag gjort. Det är varmt, tufft och att leva med samma personer 24/7 kan tära på en, men aldrig går jag till sängs önskandes att jag var någon annanstans!

Kommer troligtvis inte bli så mycket uppdatering här. Lite inlägg tänker jag planera om hur själva volontär livet går till på EV. Vet att flera utav er är nyfikna!


Men snart ska jag boarda mitt plan. Njut av vintern i Sverige, jag ska tillbaka till djungeln och njuta där!


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag sager jag hejda till Alicia! Sorgligt men jag har bestamt mig for att stanna en langre tid pa Esperanza Verde. Vilket ska bli underbart! Sa tillsammans reser vi till Lima idag sen dar sa aker hon till Sverige och jag tar mig tillbaka till Pucallpa.

Sa eftre ca tre superb manader med min resepartner sa fortsatter jag mitt aventyr i djungeln utan Alicia!

Jag kommer stanna i troligtvis sex manader sa om nagon vill skicka brev eller nagot paket med lite gosaker skulle det uppskattas! Aven fast det hela tiden finns nagot att gora sa ar det inte sa stor mojlighet till kontakt med omvarlden, sa brev och sadant ar superkul!

Sa ifall du vill vara superdupergullig sa ar detta adressen du skicar till;

Esperanza Verde
C/O Alexandra Fredblad
Apartado 85
Pucallpa-Peru

​Jag kommer forsoka gora inlagg sa ofta jag kan. Men om ni ar intresserade av att volontara sa kan ni kika mera pa deras hemsida esperanzaverdeperu.com/en/volunteering/ , dar kan ni aven fa mer infomation om vad som pagar pa sjalva centret!

Kommer spendera en natt i Pucallpa vilket innebar wi-fi. Om nagon vill skicka en halsning eller liknande sa finns jag kvar i internet varlden tills mandag morgon, men annars sa kommer jag inte ha tillgang till internet sa himla ofta.

Hoppas alla dar hemma i Sverige har det superbra, saknar er alla!

Likes

Comments

​Att ga inka lden var helt otroligt och absolut nagot jag rekommenderar att gora! Varje dag sa blev en helt fascinerad av naturen, och vi sag ett tiotal inka ruiner. Det haftiga med dessa inka ruiner var att de var i princip ode. Machu Picchu var ju fullt med folk nar en antligen kom fram dit!

Vi var 10 personer i var grupp sen hade vi 17 porters (ELOGE till dem!!! De bar ca 30 kg pa sina ryggar bara for att vi som turister ska kunna njuta. Och de bara springer forbi en!) och 2 guider. Alla i var grupp var supertrevliga men det var skont under dagarna for vi kunde ga ganska sa fritt.

tredje dagen var nog den basta, mest ruiner och sa manga olika landskap. Minus for de ca 3000 trappstegen en fick klattra ner pa dock haha. 

Att komma fram till Machu Picchu var helt underbart! Men att ga sjalva leden var det absolut basta, allt var sa ode och det kandes sa akta!

Sa vi hade 4 riktigt bra dagar! Vill absolut trekka mer nu :)

Likes

Comments

Nu befinner vi oss i Pucallpa efter att ha avklarat 2 månader i djungeln!
Det har verkligen varit något utav det bästa jag gjort. Tror Alicia kan stämma in!

Det är så mycket vi fått uppleva som jag tror aldrig skulle kunnat upplevts utan att ha varit på Esperanza Verde. Stort tack till Olivia och Douwe som driver centret och låtit oss vara en del utav det. Samt all erfarenhet de två samt andra volontärer gett oss!

Otroligt kul har det varit att träffa och leva med alla volontärer, få ta del av deras erfarenheter och bara ha allmänt kul med rom och cola!

Djuren får inte glömmas, vill nämna alla för de alla är så underbara så just nu så ska jag inte nämna någon vid namn för vill inte favorisera (har dock en favorit, vem får inte det?). Men ja, de alla är bara för underbara.

Imorgon så drar jag och Alicia vidare till Cusco, där blir det inkaleden och lite sightseeing sen får vi se vart vägarna går. Just nu är lite planer i rullning men delar dem så fort jag har fått det klargjort för mig, men Jag kommer nog inte återvända till Sverige på en gång...

Men berättar mer om det sen!
Nu ska vi sova (själva sovandet tar upp väldigt mycket tid och tankar för oss här borta haha) och vila upp oss inför Cusco!

Likes

Comments

Just nu så befinner vi oss i Pucallpa, och trots vad guideböcker och personer sagt om att detta är en tråkig stad en bara åker till om en måste så gillar vi verkligen detta ställe!

Efter fyra timmars bilresa ifrån Esperanza (och halvt whiplash skadade) (okej det var faktiskt ganska läskigt när chauffören i ca 80km/h kör ner i en grop lika stor som halva bilen så att vi flög upp i taket, tillbaka ner och satt sen i ca 5 minuter i chock över vad som precis hände, vad är bilbälten ens?) så kom vi hit, hittade ett hostel och gav oss ut på gatorna.

Inte alls så liten stad som jag trott, ca 200 000 invånare och visst så är det inte lika modernt som Lima men gott mycket bättre än vad vi trodde.

Kommer uppdatera lite bättre när vi kommer till Cusco om ca 4 veckor (jag bestämde mig för att blogga i sista sekund och om vi vill hinna tillbaka till Esperanza innan mörker måste vi åka nu!) men här i pucallpa har vi hunnit äta pizza, sleva jordnötssmör och lyssnat på Veronica Maggio på repeat.

Nu blir det svettiga bilar i 4 h innan vi får komma tillbaka till spindlar, apor och luftfuktighet som gör det svårt att andas. Ciao

Likes

Comments

Nu har jag och Alicia spenderat en och en halv vecka pa Esperanza Verde. Det ar helt underbart har!

Vi har haft lite sma motgangar... Forsta dagen svimmade jag pga varmeslag/utmattning och dagen efter sa blir Alicia biten av en apa! (liten squirrel monkey sa hon ar ok). Kandes dessutom som att vi aldrig skulle lara oss vem som var vem, vilken bur som tillhorde vilket djur eller vem som skulle ata vad. Haha. Men nu borjar vi fa ordning pa allt och idag hade vi en ledig dag och lyckades ta oss till Curimana (lite storre stad ca 1 h resvag) dar de har ett internet cafe vi nu sitter pa.

Igar kvall var vi aven pa en "nightwalk" med Douwe (en av de som styr volontarcentret) och lyckades se en orm, MASSVIS med spindlar och en liten kajman (heter det sa? en liten krokodil i alla fall) Var valdigt haftigt.

Finns sa manga fina djur har ocksa! Det har en "hands off policy" vilket betyder att vi ej ska prata/rora/uppmarksamma djuren, och detta sa att de klarar sig battre nar de slapps ut senare i det fria, men sjalvklart finns det de djur som behover lite extra uppmarksamhet. Som tex Lupa, en av de yngre woolly aporna som behover fa mjolk tre ggr om dagen! Totalt ar det 4 sma apor av olika sorter som behover fa hjalp med mat och sa, i de allra flesta fall beror det pa att mamman har skjutits antingen for kott eller for att de ska kunna salja viadre ungen till folk som tycker det later valdigt kul med en liten sot baby apa hemma. Och JA, de ar supersota och jag vill bara gosa med alla men det ar for deras egna basta vi forsoker ha sa lite "kontakt" med dem som mojligt.

Sen finns det massvis med andra djur de omhandertagit, vissa kommer aldrig kunna slappas fria igen (tex tva spidermonkeys som tidigare varit cirkusapor, de ar for tama nu, eller en tapir som heter Rincay (kommer tyvarr inte ihag hur/nar han omhandertogs), om han skulle slappas ut skulle han skjutas pa en gang pga sitt kott.) men de allra flesta slapps fria och manga ar i "semi-captivity" som de s{ger. Exempel pa det ar de allra flesta apor. De ar antingen for tama eller kan pa nagot vis inte klara sig sjalva sa de far rora sig hur de vill men far mat tva ggr om dagen. Men malet ar alltid att djuren ska bli tillrackligt sjalvstandiga och tillslut kanske ansluta sig till en flock helt vilda djur och bli "fria".

Snart tar var internet tid slut, och snart maste vi aven borja bege oss tillbaka till Bello Horizonte for att darifran kunna ta en kanot over till Esperanza Verde. (idag var forsta gangen vi tog oss over sjalva och vi vantade pa att en kanot skulle passera sen vinkade vi bara in den och bad den ta oss over! haha)

Vi borjar bli farre och farre volontarer nu. Efter imorgon ar vi bara sju st (vi var 15 nar vi tva kom) men sen kommer det ganska sa snabbt att fyllas pa igen.

Nasta gang vi tar oss in till Curimana ska jag forsoka ha lite mera bilder pa de olika djuren sa ni kan fa se lite vardag!


Likes

Comments

Idag begav vi oss med lokalbuss ut till Pachacamac, en liten stad utanför Lima. Bussturen ut dit var nog något av det häftigaste hittills jag vart med om, så himla galet. Går nog inte ens att förklara. Men vi kom dit och vi lyckades även ta oss hem!

Där ute fanns några inka ruiner efter templet Pachacamac, riktigt häftigt att se! Så skönt att bara komma ut i öknen också och få lite lugn och ro, så himla hektiskt i staden.

Och intim ett par tusen år gamla ruiner så låg också massvis med kåkstäder. Inget en förväntar sig. Men gav lite extra kontrast till hur gammalt och antikt det verkligen är. Längtar tills vi ska till Cusco i augusti och få se Macchu Picchu!!! Ska bli underbart :))

Och ikväll när vi var ute och gick så lyckades vi hamna på en fin liten marknad, de visade Copa America Peru-Colombia så var lite folk där men fanns massa matstånd och folk sålde handgjorda saker. Köpte ett fint halsband och vitlöksbröd (craveat det i evigheter haha)

Imorgon blir det 18 h med buss till Pucallpa!!! Ven fast det låter otroligt segt så ser både jag och Alicia fram emot det sjukt mycket!!!

Likes

Comments

Idag har vi mest vandrat runt i Barranco, området vårt hostel ligger i. Shane, en kille från Irland, visade oss runt bland lite olika ställen, bla fick vi se väldigt mycket street art. Något Barranco är känt för. Så häftigt att se allt!!!

På kvällen åkte vi till en park som skulle ha någon slags fontänshow, och det var typ en fontänshow men absolut inget märkvärdigt.

Jetlaggade och uppe sen 6 så tänkte vi gå och lägga oss nu, på lördag drar vi till Pucallpa!

Likes

Comments

Vårt hostel hade inkluderad frukost! Två vita frallor med lite smör och sylt, mums. Men imorgon kommer vi kompensera med lite avocado (bomb här) och örtsalt!

Men idag turistade vi runt och gick på en "free walking tour" där en bara behöver dricksa guiden men annars kostar det inget.

Var trevligt för vi lärde oss lite hur buss-systemet fungerar här och vi har sett lite roliga stadsdelar.

Började i Lima med guiden och såg ett vaktbyte vid slottet samt lite andra trevliga ställen. Provade bla Pisco vilket är en alkoholhaltig dryck härifrån Peru. Väldigt god!!!

När allt var slut så letade jag och Alicia efter mat och hittade tillslut ett ställe som serverade vegetarisk meny. Med min kragliga spanska (ni som vet ni vet) så lyckades vi beställa trerätters (?!?). För endast s/. 7.50! (Ca 19 kr)

Efter det så blev det jackpot och vi hittade en kattpark! På riktigt en park där katter bara lommade runt och låg och sov som små bollar lite här och var!! Då var vi lyckliga! Detta var i Miraflores, efter det gick vi tillbaka till vårt hostel vilket tog ca 30 min men var längs vattnet (typ, Lima har en hög kust så en går längs kusten ganska högt upp från vattnet).

Middag blev avocadomacka med örtsalt :)))

Sen lite öl på det med andra trevliga backpackers!

Likes

Comments