Skrevet i : Tanker

I går landet flyet i Norge. Fem fantastiske uker i Tanzania er ferdig, og jeg er hjemme igjen. Var kjempeklar for å komme hjem, selv om det er skikkelig rart å være hjemme igjen. Å kjøre på norske veier, puste inn norsk luft og spise norsk mat - har savnet alt sammen!

Good bye Afica

På Gardermoen gikk jeg kjapt innom Tax free-en for så å vente på bagasjen. Sekken min kom med en gang, og jeg hadde en time til toget hjem gikk, så jeg venta til to av de andre fikk sine bager og kofferter. Når vi gikk inn i ankomsthallen, sto mamma, Kaja og Guttorm der med norske flagg og plakat!! Det hadde jeg ikke forventet, og det var utrooolig koselig - jeg begynte å gråte... Så utrolig deilig å se de igjen, og ikke bare over facetime! Velkomstklemmen var verdt å vente på av alle tre, og det var skikkelig hyggelig overraskelse!

Gjensynsglede 

Nå har hverdagen her hjemme begynt, og selvom det er rart å ha forlatt alt og alle i Tanzania, og deres liv går videre der, er det utrolig deilig å være hjemme. Tusen takk for helt utrolig bra fem uker i Afrika. Takk for at jeg fikk muligheten til å dra. Takk for at dere har lest og kommentert. Og takk for at jeg har familien min å komme hjem til. Legger ut en film av oppholdet om et par dager, håper dere tar en titt innom for å se på den.

KWAHERI AFRIKA!!!

❤❤❤❤

Likes

Comments

Skrevet i : Praksis

Selvom jeg ikke kan et eneste navn. Selvom jeg til tider har vært sliten. Selvom jeg har vært frustrert, var det vanskelig å si hade til elevene i dag. De siste fire ukene har Dala-Dalaen stått å ventet på oss. De siste fire ukene har vi kjørt på en humpete og skrå vei til og fra skolen. De siste fire ukene har vi sittet på plastikkmatter under et tre i skolegården. De siste fire ukene har vi gått inn og ut et klasserom med smilende og glade elever. De siste fire ukene har vi sagt hei og vi ses i morgen. I dag sa vi hade. Vi sa hade til rektor, til lærere, til elevene - og vi gråt.

Teaching them the colors

Selvom jeg ikke kan et eneste navn, selvom jeg har vært sliten og frustrert, var det vanskelig å si hade. Det var ikke vanskelig fordi vi har fått gode relasjoner, men det var vanskelig fordi jeg vet jeg aldri kommer til å få se de igjen. Jeg kommer aldri til å få vite hvordan det går med de. Jeg kommer aldri til å få vite hvor mange som fullfører skolen, hvor mange som får seg en utdanning og blir det de drømmer om. Dessverre tror jeg tallet er lite - og det var derfor det var trist å si hade.

Jeg har vært så heldig som har fått lov til å bli kjent med Afrika. Jeg har vært så heldig som har fått lov til å komme inn på en skole, inn i en klasse, og undervise de. Vi har lært de nye metoder, vi har lært de at læring kan være gøy, og vi har lært de at det er lov til å smile og det er lov til å gjøre feil. Vi har ledd sammen, vi har leika sammen og vi har lært sammen. Opplevelsene, ulike sanger og metoder, og minnene er noe jeg tar med meg i kofferten hjem til Norge, og bruker i egen undervisning. Jeg gleder meg.

Amall gifts - big smile

Hele skolen samlet seg ute på lekeplassen, og vi ble plassert i midten. Standard 5 og 6, de klassene vi har vært i, sang og danset til oss, og lærerne hadde gaver. Vi fikk hver vår Kanga, noe som var utrolig hyggelig!

Tusen takk for fire fantastiske og lærerike uker, Mwenge! Ser tilbake på ukene med mye latter, smil og læring. KWAHERINI! 👋👋

Likes

Comments

Skrevet i : Helgeutflukter

Herregud for en helg!! Denne helga har vi vært på safari, og det har vært sååå utrolig gøy!! Bussen henta oss 06.00 fredagsmorgen, og vi kjørte i 9 timer før vi endelig kom til Mikumi. Her ble vi plassert i bungalower midt i nasjonalparken, omgitt av aper og slanger og alle andre ville dyr. Vi hadde kveldssafari hvor vi blant annet så elefant, giraffe, zebra og impalaer.

Lørdagen dro vi ut på morgensafari kl. 06.00 og vi kjørte rett bort til tre løvinner. Det var utroooolig kult, og de gikk kjempenærme bilen vår!! Så flere giraffer, denne gangen var de nærmere bilen, og vi avslutta kveldssafarien med litt hissige elefanter.

SE SÅ KULT! Her er matbordet hvor vi spiste alle måltidene, og vi så rett ut i ødemarka. Sebraer, buffaloer og elefanter traska rundt. En skikkelig opplevelse, og noe jeg aldri kommer til å angre på at jeg dro på!

2 stykk fornøyde jenter etter fire bra turer i safaribil 🐘🐒🦁

Likes

Comments

Skrevet i : Praksis
Sports is fun

Vet det er dødsharry med knebukse, men det er sååå varmt ute på plassen der.. og man må nyte sola mens man kan.

Det er alltid gøy med gym. I dag hadde vi lyst til å lære de enda en norsk dans, før klassen ville synge og danse gamle tanzanianske sanger og danser for oss. Vi ba klassen om å stille seg på rekke, og vi viste de hvordan man danser "Jenka". De syntes det var utrolig gøy, og de forsto trinnene med en gang. Mattelæreren ble med, og hun syntes det også var kjempegøy. For ei herlig dame!

Jenka over hele skolegården

Likes

Comments

Skrevet i : Praksis
Monday - first day  of the week

I dag startet vi dagen med matte. Vi har om målenheter, og hadde brukt tid i helga på å lage disse plakatene som vi hang opp i klasserommet. Dette er en oversikt over de ulike måleenhetene vi jobber med, og elevene får se tydelig hvor mange gram det er i en kilo, meter det er i en kilometer osv.

Videre satte vi de i gang med oppgaver, og vi gikk rundt i klasserommet for å hjelpe til. Mange av elevene har forstått det vi har gått igjennom, og det er gøy å gå rundt å sette røde markeringer der de har regna riktig. Elevene er også utrolig ivrige, i forhold til det jeg har opplevd fra den norske skolen. Her, når de får beskjed om å åpne skriveboka og begynne å regne, begynner alle sammen. Noen er selvfølgelig fortere ferdige og mer ivrige enn andre, men det er givende å se hvor engasjerte de er i å lære.

Rødt lys

Rødt lys er en enkel lek å forstå og å lære bort, og elevene tok den ganske fort. Jeg begynte å stå, og resten av klassen stilte seg på en linje flere meter borte. Det ble mye peking for å vise de hvem som skulle tilbake til start, i og med at vi har null sjans til å lære oss alle navnene. Elevene smilte, de lo, de løp og de syntes det var en artig lek å leke. Det er kjempedeilig å ha gym den siste timen vi er på skolen, og tiden går utrolig fort. Vi avslutta dagen med et gruppebilde av klassen, men vi fikk ikke samla alle elevene... men bildet ble koselig for det! 💓

Say cheese!!

Likes

Comments

Skrevet i : Helgeutflukter

Denne helgen har vært helt fantastisk. De fleste av oss har tilbrakt helgen til sjøs, hvor målet var ulike øyer. I går var vi først en tur på sandbanken, før vi tok båten videre til en øy. Her spiste vi lunsj og sola oss til vi måtte tilbake igjen. I dag dro vi ut til en annen øy, en lang sandstrand med hav på begge sider. Utrolig nydelig!

Lørdagen
Søndagen
Love Africa

Likes

Comments

Skrevet i : Praksis

I går hadde jeg matte i 6. klasse, på engelsk, for en gjeng med afrikanske barn som ikke kan engelsk. Du kan jo tro det var litt av en utfordring, men herlighet så gøy det var når de forsto hva du prøvde å lære dem! Selv om vi snakker forskjellige språk, og med god hjelp av tolken vår, klarer vi å kommunisere og de lærer noe i timene. Heldigvis er matte et slikt fag hvor det alltid er samme svar, selvom regnemåten her nede er helt annerledes enn den vi er vandt til hjemme. Her bruker de en prikk (som vårt gangetegn) til komma, de setter opp stykkene annerledes og det er mange flere operasjoner før man kommer fram til endelig svar. Jeg syntes det er kjempeinteressant å se og lære ulike måter å regne matte på.

Gleder meg masse til neste uke, med mer undervisning og mer morro!

Likes

Comments

Skrevet i : Praksis
Sliten etter en lang dag

I dag var vår første undervisningsdag, hvor vi var lærere for en gjeng med 67 spente 6.klassinger. Kan skrive under på at alle rundt frokosten var utrolig spente selv, vi ante ikke hva vi kom til, hvordan klassen ville reagere og hvordan opplegget vårt ville bli mottatt. I Standard 6 startet vi med engelsk i 40 minutter. Denne timen gikk med til å introdusere oss selv, vi snakket om familien vår og vi viste de hvor Tanzania ligger på kartet, og hvor Norge er, og viste de et bilde av ski og snø - det syntes de var spennende!

Neste 40 minuttene var det matte, hisabati, som sto på timeplanen. Denne timen har jeg gruet meg til helt siden vi fikk beskjed om at vi skulle undervise i matte. Jeg syntes helt ærlig at matte er vanskelig, og når vi da fikk matteboka på Swahili, er det ikke til å legge skjul på at jeg syntes det var enda mer forvirrende. Men vi klarte de vi, og elevene fløy rundt i klasserommet med en 30 cm lang linjal for å måle lengde og bredde på tavla, vinduer, døra og pulten sin.

Midt på dagen har vi egentlig fritime, men denne timen hadde elevene lyst til å si velkommen til oss på deres måte. Vi ble dratt med ut bak den ene skolebygningen, og her stilte de seg opp i en halvsirkel, med læreren i midten. De begynte å klappe, og synge og det var utrolig koselig. Denne sangen er en barnesang, og ordene de synger er ord som man hører til daglig her nede. Vi norske tok noen barnesanger på norsk, men der og da husket vi bare "hode, skulder, kne og tå", så hvis noen har noen morsomme barnesanger med litt bevegelse i så tas det imot med takk!

👯 👯 👯

Siste time hadde vi gym, og vi startet med å lære de en dans. Alle sto i en stor ring, og vi viste de tre trinn, som skulle gjentas to ganger. Etter et par runder skjønte elevene det, og vi dansa og klappa alle sammen. Telte først til åtte på engelsk, så til åtte på swahili, og det var kjempegod stemning ute på lekeplassen! Vi avslutta timen med "haien kommer", noe som var utrolig artig! Det tok litt tid før de forsto poenget med leken, men alle smilte og lo og det så ut som de syntes det var gøy. Vi skal prøve igjen i morgen, og da håper vi det går enda bedre enn i dag.

Likes

Comments

Skrevet i : Tanga, Tanker

Nå har jeg vært i Tanzania i to uker, og om 20 dager er jeg hjemme igjen i Norge. Jeg syntes at disse to ukene har gått ganske fort, og de tre neste går nok også ganske fort. I morgen begynner vi med undervisning, og vi er alle ganske spente på hvordan det blir. Jeg føler meg utrolig heldig som får være med på en slik tur. Det å hjelpe og lære elever det nødvendige for å klare å fullføre skolen, er noe jeg setter utrolig stor pris på. Jeg nyter hvert sekund her nede, og suger til meg inntrykk, opplevelser og erfaringer. Mitt mål er at mine elever, i Standard 6, kan introdusere seg selv, og føre en samtale med andre på engelsk. Da kan jeg si hadet til Afrika, og hei til Norge med god samvittighet.

Jeg vet at dette er en tur jeg aldri kommer til å få mulighet til å dra på igjen. Jeg gleder meg til å stå opp hver morgen, gleder meg til å spise frokost med den gjengen vi er her, og jeg gleder meg til nye inntrykk og opplevelser. Jeg hadde aldri trodd på noen hvis de hadde fortalt meg for et par år siden at jeg skulle sitte her nede, på den andre siden av ekvator for å lære afrikanske skolebarn engelsk og matte. Jeg hadde aldri trodd at en slik sjanse og mulighet ville dukke opp, og jeg er utrolig glad som grep sjansen når jeg fikk den.

Gleder meg til å se hva disse tre neste ukene byr på av utfordringer og muligheter, jeg er klar til å nyte og kose meg uansett hva som skjer.

💛 💛 💛 💛 💛 💛

Likes

Comments