Ni som läst min blogg ett tag vet väl att jag vurmar för det gamla. I lagom dos förstås, nytt är också bra!

Men jag har länge, i flera år, varit tokkär i spjälpallen som tillverkas i Snickerifabriken på Skansen. Sååå fin! Men eftersom Skansen ligger i Stockholm och jag bor på västkusten rimmar det ganska illa så att kunna köpa den har liksom inte ens varit en endaste tanke. Särskilt eftersom den tillverkas på beställning och behöver hämtas därefter.

Men så fick maken ett nytt jobb förra sommaren. Och åker till Stockholm med jämna mellanrum. Så där blev det helt plötsligt en öppning. Jag kontaktade Skansen som då hade 1 års väntelista på pallen. Där tänkte jag då att äh, nä, då struntar jag i det. Men så fick jag ett ryck och kontaktade dem om igen i vår. Då hade jag tur och hade bara några få i kö före mig. Jag gjorde en beställning och nu denna vecka, på måndagen, ringde de och berättade att den var klar efter "bara" 9 veckors väntan. Och tänka sig att maken skulle åka till Stockholm dagen efter, vilken flax!

Så nu står den här i mitt lilla kök och är SÅ fin! Tycker den gör sig så fin mot pärlsponten och våra köksluckor.

Och historien om den, den kommer här;"Spjälpallen tillverkas i Snickerifabriken på Skansen med maskiner och utrustning från 1920-talet. Arbetet i dessa maskiner är hantverksbetonat med ögat som främsta måttstock. Pallen är tillverkad i björk med sits av furu. Målningen är utförd med pensel och vit linoljefärg.

Spjälpallen representerar en möbeltyp som vann stor spridning mellan 1905 och 1920-talets slut. Pallen ingick i ett garnityrmöblemang och förekom i varierande utförande. Spjälor med räfflor var den genomgående dekoren. Möbeln placerades ofta i flickrum eller gästrum men också i arbetarhem.

Genom denna spjälpall får vi möjlighet att visa och berätta om hur en vanlig möbeltyp tillverkades av svenska möbelfabriker och samtidigt berätta om tidens stil- och hemideal." 

från skansen.se

/M


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments


Igår var vi aktiva minsann i vår lilla familj. Först tog vi en sväng på ett par loppis. Fynden hittar ni på mitt instagram där jag också heter @hemochlycka Älskar loppis och för bara en hundralapp fick jag ett gammalt fönster (utan glas) som jag ska göra något med (ni ska få se, jag har en plan), 12 gamla söta saftglas som minner om mormor och en gammal leksak i trä.

Sedan fick min make ett ryck och tyckte vädret var förträffligt för en kajaktur. Vi har en uppblåsbar så det är bara att slänga den i bilen och dra iväg. Visst är det ett fint läge? Kan tipsa om Kaserna vid Vassbotten i Munkedal (vi bor inte långt därifrån) där det är fina omgivningar och där man kan hyra kanot om man så vill. Första gången för Filippa och hon jublade och ville aldrig gå i land. Först ville hon bada dessutom så vi vadade till knäna hon och jag tills hon kom på att hon skulle upp. 

Vädret har verkligen varit pangfint i midsommarhelgen. Det måste vara första midsommarafton på länge med ickeregnväder?

/M

Likes

Comments


Hoppas er midsommarafton har varit lika bra som vår! Lite midsommarpics från vår dag; gäster, sill å potäter, chokladtårta med jordgubbar och grädde, högsommarvärme utan regn (!). trädgårdslek och dans runt midsommarstång nere på Gammelgården som sig bör.

Och bäst av allt när gästerna gått hem är väl resterna skulle jag vilja påstå.. ;-) Lite gubbröra på knäcke och en bit tårta blir smaskens!

/M

Likes

Comments


Lite nytt i butiken, däribland dessa godingar! Ta en titt under fliken Nyheter och Åter i lager!

Så har jag ett fint erbjudande till er som följer oss! Skriv in koden MIDSOMMAR i rabattfältet i kassan så dras det 20 % VIPREARABATT på hela sortimentet t o m 25 juni. Därefter startar SOMMARREAN!

/M

Likes

Comments


Nu börjar jag piffa lite inför midsommar. Paret inköptes på loppis förra gången och kostade knappt något alls. Snart redo!

/M

Likes

Comments


..till vackert porslin blir tydligen värre och värre/större och större ju äldre jag blir har jag konstaterat.. Och så går det ju att mixa med olika porslin i samma färgskala!

/M

Likes

Comments


Minns ni skåpet jag fyndade på loppis? Scrolla ned lite om inte och kika på före-efter-bilder! 

Såhär blev det och jag blev jättenöjd och Filippa också! Möbeln under som fyndades på Blocket för väl tre år sedan nu är också omgjord, tyvärr missade vi att fota förebild men den var brun om benen och nedre hyllan i en icke så fager färg men fick lite stänk av penseln samtidigt av pappa. Och vips så fick Filippa en skönhetshörna! Pigtittaren är också fyndad på loppis för nåt år sedan och det står 1920 i lådan.

Faktum är att den kan hon ha nytta av i alla åldrar, funkar både som pyssel/läxplats/skriva- och läsa/avlastning och sminkhörna när hon blir stor. Finemang alltså!

/M

Likes

Comments


Det finaste och vackraste jag vet!

/M

Likes

Comments


Sicken tur att vi bytte tillbaka till den klassiska TineK-lampan med plisserat sidentyg över bordet igen och sålde den gamla lampan. Ibland måste man tydligen göra en förändring för att uppskatta det man har! Så enkelt kan det vara!

/M

Likes

Comments