Idag har vi haft kalas. Inte för någon av oss utan för mamma som fyllde jämnt i december och pappa nu i mars. De ville inte ha kalas men jag tyckte det kunde vara värt en brakmiddag i alla fall och så erbjöd jag mig att fixa den hemma hos oss. Och så fick Filippa ett litet minifirande av morbror som kom med paket i efterskott.

Dukningen gick i vitt och guld. Dekorationerna glömde jag fota men jag hade fäst guldstjärnor över bordet och guldballonger runtom. Snödropparna finns i trädgården och jag fyllde bordet med de söta små i små vaser från min butik .

Men jag glömde även fota maten (buffé) och jag glömde fota fikat. Vet inte var jag hade huvet nånstans idag. Får se om jag kan lyckas fota lite av resterna av fikat imorgon i alla fall, det är ju det bästa med kalas - att det blir rester!

/M

Likes

Comments


..eller bloppis ska jag nog säga, det gäller att hålla ögonen öppna för jämnan om man har det fyndintresset jag fått! Plåtburken i blåvitt blommönster har jag sett hos andra. Men nu bor en hos mig. Den vackraste plåtburk jag någonsin sett och är så fin på hyllan med kakor eller kex i! Vispen har hängt med ett tag fast används aldrig.. Aladåbburken fyndade jag också på loppis förra året och jag upptäckte att den var perfekt att göra egen glass i!

/M

Likes

Comments


Skrädmjöl köper jag ibland och blandar i lite i det jag bakar. Ger en lite svagt rostig smak, beroende på hur mycket eller lite man tar förstås och jag gillar att adda något som man inte kanske kan sätta fingret på. Har testat skrädmjölsdrömmar och skrädmjölsvåfflor. Så nu är det dags för nåt annat. Mårbackakaka lät intressant. Jag menar, har man huset fullt av Mårbackapelargoner sommartid så borde man ju testa kakan också!

/M

Likes

Comments


Ja, detta är tydligen min grej senaste året. Porslin! Helst äldre då. Med vackert mönster, blommor eller bara helt enkelt vackert. Blåvitt är ju allra bäst måste jag ju säga, vem blir inte glad av lite god mat på dessa?

/M

Likes

Comments


..är ett enkelt och billigt sätt att förändra lite hemma. Fast jag gör det faktiskt inte för att förändra egentligen. Snarare att förbättra. När vi flyttade hit hade vi renoverat i sex veckor. Konstant. Tröttheten var enorm. Filippa var 2 1/2 år och livlig. Vi fortsatte renovera pö om pö och först nu när vi landat, slutat renovera (finns nåt pytte kvar men det går att räkna på ett par fingrar) och liksom bara behöver bo tittar jag omkring mig och funderar på om alla möbler verkligen ska stå där vi placerade dem med trötta huvuden för 3 1/2 år sedan. Eller om man kan förbättra lite.

Farmors gamla sybord hamnade i köket för ett par år sedan. Supertoppen har jag tyckt i dessa två år. Ett avlastningsbord tackar man ju inte nej till. Vårt kök är väldigt litet dessutom vilket jag inte har något emot men de arbetsytor och avställningsytor jag kan uppbringa är ju desto mer värda. Men så sålde vi ett skåp som jag inte blev nöjd med. Och istället ställde jag en stol där. I väntan på ett vackert gammalt bord som jag tänkte kika efter på loppis.

Men så slog det mig. Ett vackert gammalt bord - ja, det har jag ju! Som står i köket - farmors sybord. Som kanske passar bättre vid matbordet? Ett avlastningsbord vid middagsbjudningar, jul, påsk, nyår och bemärkelsedagar. Och skaffa en förvaringsmöbel (med dörrar som matchar köksluckorna) till köket istället för att leta ett vackert gammalt bord till matbordet.. Som kanske slukar mer än farmors sybord och är mer praktisk i ett kök? Jo, så kan det gå. Lite tänka om och möblera om så man utnyttjar det man har och det man behöver. Vad som ska in i köket får ni se en annan dag (fast ni som följer mig på instagram har redan sett.)!

Lådan stod under sybordet i köket med kaffekapslar. Inte kanske bästa förvaringen men där hamnade de i alla fall. Nu rymmer den lite filtar i vardagsrummet. Den fiskade farfar upp i båten från böljan den blå för många år sedan och den hamnade i fêskeboa ett tag och sedan hos pappa. Nu bor den hos oss. När man är lite uggen på kvällskvisten finns de lagom till hands!

/M

Likes

Comments
De två blå burkarna i hyllan hittade jag på två olika loppis för ett litet tag sedan. De brukar kosta skjortan men dessa var jättebilliga konstigt nog. Först den lilla, väl medtagen efter årens gång. Men väldigt fräsch i och luktade gott av något odefinierbart så den går det absolut att förvara livsmedel i om man vill. Än så länge står den dock tom. Den stora hittade jag gången efter på ett annat loppis lustigt nog. Så jag hittade dem efter varandra, på raken! Men den större var rostig i trots fräschare utseende utanpå. Så där förvarar jag tändstickor istället. Så fina! Och matchar varandra så vackert även om livet har gått hårt åt dem på olika sätt.

/M

Likes

Comments


Filippa gillar att köpa tidning i mataffären. Gärna med prinsessor, Hello Kitty eller allt vad de nu heter. De kostar skjortan men så medföljer det alltid något så nån gång ibland så är det ju ok. Sist följde det med fönsterpyssel med silkespapper så man bland annat skulle göra en fjäril att sätta i fönstret. Lite svårt för en 6-åring så mamma (dvs jag) fick assistera och jag tycker faktiskt det var hittills det mest pyssel som var värt den tiden vi la ner. Solen lyser igenom så vackert, när den väl lyser alltså!

/M


Likes

Comments


Jag berättade ju att jag skulle testa att göra vaniljhjärtan för första gången. Så igår till alla hjärtans dag tyckte jag det passade bra! Formarna har jag haft i rätt många år nu, fyndade på loppis, men aldrig testat ännu. Tills nu! Och faktiskt blev de bra tycker jag! Jag har på bilden inte pudrat dem med florsocker eftersom jag väljer att frysa in de flesta. Bara att plocka upp så många man vill ha, låta dem tina i rumstemperatur (inte i micron!) och sedan pudra dem vackra med florsockerströare (eller en tesil, funkar alldeles utomordentligt det också)!

VANILJHJÄRTAN (ca 20 st)

Mördeg

200 g smör

0.75 dl strösocker

5 dl vetemjöl

1 äggula


Vaniljkräm

3 dl grädde

2 äggulor

2 msk socker

1 msk potatismjöl

1 st vaniljstång


Dekoration

florsocker

Du börjar med mördeg genom att nypa ihop en deg av smör, socker och mjöl. Arbeta därefter in äggulan och forma till en smidig deg. Lägg degen i kylen i plast i ca 1 timme.

Medan degen ligger i kylen gör du vaniljkrämen. Häll grädde, äggulor, socker och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull och rör om. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även i vaniljstången. Sjud krämen under omrörning, den får inte koka! När krämen tjocknat drar du av den av värmen och låter svalna. Ta upp vaniljstången.

Värm ugnen till 200°. Smörja formarna med smör. Kavla ut degen ca 1-2 mm tjock på ett lätt mjölat underlag. Skär ut rutor lite större än hjärtformarna och klä formarna med rutorna. Lägg 1–2 tsk vaniljkräm i varje form (jag tog 2 tsk, blev precis lagom). Täck sedan varje form med ett lock av deg och ställ formarna på en plåt. Grädda i ca 10-15 min i nedre delen av ugnen. Låt svalna. När kakorna svalnat pudrar du florsocker över dem.

OBS, om du tänker frysa kakorna undviker du att pudra dem med florsocker! När kakorna varit frysta tinas de i rumstemperatur (ej i micro) och sedan pudrar man dem med florsocker.

Smaklig spis!

/M


Likes

Comments


Ha en fin alla hjärtans dag! Vi ska baka vaniljhjärtan idag jag och Filippa. Om de blir bra så återkommer jag med recept!

/M

Likes

Comments