Varför Barcelona? är väl ett passande första inlägg? Vad är det som är så fantastiskt med just Barcelona?

Barcelona har allt jag vill ha: storstad, kultur, arkitektur, spanska språket (älsk!), hav och strand (till och med mitt i stan, gudars), shopping, så många vackra platser att besöka, god mat, mängder med restauranger och fantastiskt väder. Ingenstans är dagsljuset som i Barcelona: så klart, krispigt, blått och gnistrande. Det måste ha att göra med det starka solskenet (som i sin tur är tack vare stadens läge på jordklotet) och reflektionerna från havet, är min teori.

Jag känner mig hemma i Barcelona på så många sätt. Mitt mörka hår och mörka ögon upplever jag kan sticka ut lite i Sverige, även om det nu så klart bor väldigt många mörkhåriga i Sverige också. I Barcelona är majoriteten, det liksom "genuint spanska", mörkhårigt. Detta är något jag inte tänkte på förrän under min senaste resa dit, i slutet av mars i år: att jag verkligen inte alls stack ut. Där man i Sverige liksom kan ana att jag har ett annat ursprung (som jag ju har), var det i Barcelona (och Spanien) annorlunda. Det var en omtumlande insikt, eller kanske var det mer en känsla, att helt smälta in någonstans. Detta att smälta in och inte på en plats är något alla antagligen inte kan relatera till, men det är min upplevelse – subjektiv som upplevelser ju är. (Kanske har denna upplevelse också att göra med det hårdnade samhällsklimatet i Sverige, att vissa politiska strömningar har påverkat mig som person, men det är en diskussion jag inte tänker ge mig in på här.)

På stranden Barceloneta.

Promenad på La Rambla.

Och det är så mycket människor överallt! Jag älskar det. Jag älskar att ingå i folkströmmarna vid olika övergångsställen, över de olika korsningarna, att ingå i människoflödet på långa, breda gator, att även på de minsta gator är man inte ensam. (Detta att inte vara ensam är förstås, för en människa som jag som kräver mycket egentid, bara charmigt så länge som man också har platser där man kan dra sig undan från alla. Men man bor ju rimligtvis någonstans, så ...)

Ville vara den här tjejen. Iklädd en bekväm och stilren grå klänning och sköna sneakers, skulle jag rasta min gulliga hund i Barcelona.

Likes

Comments