View tracker
View tracker

Hejsan hejsan! Bara för några dagar sedan så testade jag att göra dessa smarriga pralinerna. Provade att rulla de både i kakao och hasselnötter och godast tyckte jag det var med hasselnötterna. Lite mer tuggmotstånd. Servera pralinerna rumstempererade för bästa smak.


22 tryfflar:

100 g smör, rumsvarmt

-100 g choklad

1 dl ljust muscovadosocker

1/2 dl strösocker

2 msk kakao

1 .1/2 dl mjöl

kakao eller hasselnötter


Smält chokladen över vattenbad. Vispa smör , muscovadosocker och strösocker till jämn smet. Tillsätt den smälta chokladen och vispa jämnt. Tillsätt sedan kakao och mjöl, vispa återigen till jämn smet. Rulla tryfflarna och ställ i kylen ca 20 min.

Rulla i kakao eller fint hackade hasselnötter och servera.



Kram

Likes

Comments

View tracker

Halli Hallå! För några dagar sedan bakade jag dessa otroligt goda klubborna. Än så länge har jag några kvar, men kylskåpsdörren går i ett. Jag tyckte att det var rätt kul att göra dessa. Det var två moment om jag gjorde vid två olika tillfällen. Ena eftermiddagen kokade jag kolan och andra doppade jag klubborna i choklad. Och det är något litet extra med dessa. De sticker ut lite med klubb-pinnen och gör dessa härligt maffiga. Glutenfria!

24 klubbor:

4,5 dl strösocker

1 burk karamelliserad mjölk

100g smör

1,5 dl mjölk

200g mörk blockchoklad

strössel alt. hackade nötter


Blanda ner alla ingredienser utom chokladen och dekorationen i en stor kastrull. Värm på medellåg värme till sockerkristallerna har smält i blandningen. Öka sedan värmen till medel och låt blandningen koka upp till 115 grader. Mät värmen med en termometer och/eller gör kulprovet för att veta när det är färdigt. Glöm inte röra i smeten ofta.

Ställ kastrullen och låt det svalna. När kolan har fått en lite hårdare i konsistens så kan du klicka i den i en mini-cupcakeform i plåt. Min är köpt på Lagerhouse. Ställ sedan in plåten för att stelna i cirka en timma. Stick ner dina klubbpinnar (eller grillspettspinnar funkar också) i mitten av varje klubba. Låt sedan plåten stå svalt över natten.

Smält chokladen i vattenbad och doppa sedan klubborna i chokladen. Ställ de senare upp i äggkartonger eller genom att sticka ner de i en liten bit frigolit. Strössla på lite strössel eller hackade nötter och låt de stelna svalt i några timmar.

Likes

Comments

Lättsamma godbitar som man slänger ihop på ett kick. Längsta tiden tar det att stelna, men om man inte kan hålla sig så får man slicka kastrullen 😉 


40 bitar:

500 g mörk choklad
1 burk kondenserad mjölk
25 g smör
1 tsk vaniljsocker
1/ 1,5 paket Oreokakor
2 nävar mini-marshmallows
en nypa salt

Klä en form, 20×20 cm, med bakplåtspapper. Krossa eller hacka kakorna ganska fint. Lägg choklad, kondenserad mjölk och smör i en kastrull och smält samman på låg värme. Rör hela tiden sakta i blandningen. Var riktigt försiktig så att det inte blir för varmt för då är det risk att den skär sig. Men med låg värme skall detta inte vara något problem. När allt är smält, ta av kastrullen från värmen och rör försiktigt ner vaniljsockret och 2/3 av kakkrosset, spara den ena tredjedelen för att strö ovanpå. Häll upp i formen och strö över resterande kakkross. Låt svalna och ställ sedan i kylen att stelna helt. Skär i bitar och förvara i kyl.




Likes

Comments


Har jag nämnt innan att min absoluta favoritsmak (efter choklad då) är mint? After Eight är ju bland det godaste godiset som finns. Därför fick det bli dessa små bitar med smak av choklad, mint och en kristligare botten. Du kan skära bitarna i lite större bitar och se


20 bitar:

250 g Chocolate chip cookies
65 g Smör, rumsvarmt

100 g Mörk Choklad
100 g Mjölkchoklad
200 g After eight
2,5 dl Vispgrädde
60 g Smör

Valfri dekoration


Börja med att klä en form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper. Mixa kakorna i en matberedare och rör sedan ihop smulorna med det mjuka smöret. Tryck ut massan i formen till en tunn botten. Låt stå i kylskåpet medan du gör tryffeln.

Smält ihop chokladen med after eight, grädden och smöret på låg värme. Häll tryffeln över bottnen och ställ in i kylen för att stelna, ca 4 timmar. Garnera med smält choklad eller någon form av strössel om så önskas. Skär sedan i bitar och servera gärna med en liten klick grädde.

Likes

Comments

Detta måste vara de godaste snittarna jag har ätit. Så fantastiska sega och koliga. Ett måste för er att baka! 😄 Receptet kommer ifrån Baka Med Frida





Ca 40-50 snittar:

150 g Smör, rumsvarmt
1.5 dl Strösocker
1.5 msk Vaniljsocker
1.5 msk Sirap, ljus
3 3/4 dl Vetemjöl
1.5 tsk Bakpulver
+ Dumle, en påse räcker

Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper. Nyp ihop alla ingredienser utom dumlen till en smidig deg. Rulla ut degen till fingertjocka längder. Dela dumlekolorna på mitten. Tryck ner kolorna i långderna.Kakdegen kommer att flyta ut ganska mycket i ugnen, så lägg dem inte för tätt på plåten. Gräddas i mitten av ugnen i ca 12 minuter.Låt kakorna svalna en aning innan du skär dem i snitt. Förvaras i en burk med lock. Går även utmärkt att frysa in. 

Likes

Comments

Jag hoppas att ni inte har missat vad det är för dag idag? Inte bara fredag, utan även:

Så varför inte unna dig din favorit kladdkaka ikväll?

Tryck HÄR för att se alla kladdkakor



Jag provade att göra den kola-kladdkakan glutenfri igår. Det funkade bra, Men det blir så klart alltid lite bättre med vanligt mjöl. Mina familjemedlemmar påstås sig gilla denna kladdkakan starkt, men den är lite för söt för min smak. Men det kompenseras upp genom att servera kakan med hallon-grädde. 

En form, ca 24 cm i diameter:

150 g smör

1 burk karamelliserad mjölk

1 1/2 dl socker

1 1/2 krm salt

2 1/2 dl mjöl/ glutenfri mjölmix

3 ägg

vispad grädde

mosade hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Klä botten på en springform och smöra och mjöla kanterna. Rör ner den karamelliserade mjölken, socker, salt och mjöl i de smälta smöret, rör till jämn smet. Tillsätt ett ägg i taget och rör ordentligt mellan varje. Rör till jämn smet. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 22-25 minuter.

Mosa lätt hallon, antingen frysta som har tinat eller färska. Vänd ner moset i grädden. 

Kram

Likes

Comments




Ja nu är vi ju ändå inne i november, då är det väl okej om man tar och drar ihop lite julinspirerande recept? Det har kliat i fingrarna ända sedan i början av oktober, men nu var det dags. Då det mörknar redan vid fem-tiden och Halloween är över så kan man la mer eller mindre säga att snart är julen här ;)

Jag som är en älskare av saffran tyckte mer än mycket om denna sega kladdkakan med den lite syrliga lingonen till. Men det kräver nog att man är ett litet mini-fan av saffran för att man ska gilla kakan då den smakar mycket av denna underbara och dyrbara krydda. 

Ett tips är att frysa mandelmass-korven en halvtimma/timma innan du river den, då kletar den inte så mycket. 

En form, ca 24cm i diameter:

3dl strösocker

2,5dl vetemjöl

1msk vaniljsocker

0,5 tsk salt

100g mandelmassa

3 ägg

150g smör

1g saffran (2pkt)

3dl vispgrädde

3msk florsocker

1-1,5dl lingon, gärna frusna 

Sätt ugnen på 200°C. Blanda socker, mjöl, vaniljsocker och salt i en bunke. Rör ner äggen. Riv mandelmassan och vänd ner den i smeten.
Smält smöret och rör i saffranet, tillsätt till smeten. Smörj en form med avtagbar kant och mjöla. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 18-20 minuter.

Vispa grädden tillsammans med florsockret och vänd sedan ner lingonen. 

Kram

Likes

Comments



Vilka otroligt goda små bitar av vit choklad. De serveras med stor fördel tillsammans med friska hallon. 


Lördag

God förmiddag på er. Har för en stund sedan avslutat den klassiska brak-familj-helg-frukosten. Hemma hos familjen Ljungdahl äter vi på helgerna gröt, kokt ägg m.m. Men bara för att man äter en brakfrukost som man skulle kunna stå sig ända till kvällen på så betyder ju inte det att man hoppar elva-kaffet. Slängde in en snabb glutenfri kladdkaka i ugnen efter frukosten som vi bara för en liten stund sedan har kunnat avnjuta tillsammans med kaffet. Recept kommer. Tänker prova 2 månader med en kost som utesluter gluten. Min far är glutenintolerant som jag har tagit upp tidigare, och jag läste på nätet för någon dag sedan att den största anledningen till att man blir intolerant är att pga att man ärver det. Jag har inte känt av några större symptom att jag kanske skulle lida av det. Men en vän till familjen nämnde att spannmål kan idag innehålla 20 gånger så mycket gluten som vad det gjorde förr(?). Men jag får se hur min kropp reagerar. Finns ju inte några negativa saker med att jag håller upp 8 veckor med pasta, bröd osv vad jag ser det så :) Ha en fin helg!


ca 20 små bitar: 

150 gram vit choklad, hackad eller chokladknappar

75 gram smör

2 ägg

2.5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2.5 dl mjöl

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en form, 20x20 centimeter stor. Smält smöret och 100 gram av chokladen i en kastrull. Rör om hela tiden så att chokladen inte bränns vid och så att chokladen och smöret blandas ihop. Vispa ihop ägg, socker och vanilj. Vispa sedan ner chokladsmöret. Blanda ner mjöl, balpulver och salt tills att smeten precis har gått ihop. Vänd ner resten av chokladen. Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 20-25 minuter. Låt kallna helt innan du skär den i bitar.




Kram

Likes

Comments


Jag tvivlar inte när jag säger att dessa är dom godaste kakorna jag har ätit. Choklad, kola och salt. Behövs det något mer för en ultimat kaka? Nä tänkte väl det. 



20 kakor:

350g mörk blockchoklad 

40g smör

2 ägg

150g strösocker

1 tsk vaniljsocker

35g vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

Karameliserad mjölk

havssalt

Smält chokladen och smöret på svag värme i en kastrull. Ställ åt sidan. Vispa upp ägg, socker och vaniljsocker i ca 10 minuter. Om man har en Kitchen Aid eller liknande så kan det vara bra att använda den. Rör ner mjölet och bakpulvret. Häll sist ner chokladen. Ställ in bunken i kylen i tio minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Klicka ut smeten med hjälp av två matskedar på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda på andra falsen nerifrån i 8-10 minuter. Kakorna ska vara mjuka när du tar ut dem. Låt dem vila på plåten tills de har svalnat och bred sedan karamelliserad mjölk och strö över lite havssalt. Njut!

Kram

Likes

Comments