Header

Jag har sytt många babynest den senaste tiden. Det har blivit många likadana babynest och då brukar jag inte lägga upp bilder men den senaste blev ett grått med vita moln och jag tycker att tygerna passar såå bra ihop! Det blev riktigt fint.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Godmorgon!

Här fortsätter vi med halvdåliga nätter och jag känner mig ganska zombie-aktig. Elias har slutat äta på nätterna (halleluja!) men i stället har vi haft sämre nätter. Tidigare har han vaknat, ätit och somnat om. Nu vet vi inte riktigt vad vi ska göra då han vaknar. Han gråter, skriker, tutten hjälper inte, han vill inte ha mjölk/välling... Han vill bara inte sova. Och då han äntligen somnar ska han ligga tätt intill och helst bli smekt över ryggen, för att vara säker på att vi är där. Huh, jag hoppas att det här är en fas som är kortvarig. Annars mår vi riktigt bra! Förutom att Elias är lite mammig ännu så är han ganska självständig på golvet just nu. Han kryper runt, hittar roliga saker att leka med (ofta bus på gång!) och kan underhålla sig själv bra. Han är mera mammig då vi är nånstans eller om vi har mycket gäster. Då kryper han upp i min famn oftare och har inte ro att leka ensam.

Ett veckoslut har igen passerat i rekordfart. Jag och mannen har haft vår första, barnfria kväll och natt. Elias har för första gången varit borta övernatten och det gick bra! Han sov mycket bättre än vad jag hade vågat hoppas på. Han var hos mina föräldrar mellan fredag-lördag och min syster (som bor i Åbo) var här över veckoslutet så hon var också hos föräldrarna. Det var riktigt, riktigt roligt och behövligt med en barnfri kväll. Vi åkte till stan på eftermiddagen och började med varsin drink och gick efter det ut och äta. Vi satt länge och njöt av väldigt god mat och efter det fortsatte vi med två-tre-fyra-fem drinkar och tog en taxi hem.

Det blev inte bara drinkar under veckoslutet, jag har också hunnit med annat! Vi har spenderat tid med min syster, jul pysslat, inhandlat och packat nästan alla julklappar och ja, inte så mycket annat faktiskt.

Den här veckan har vi inte så mycket planer. Idag ska vi träffa Danne & Adelie och på onsdagen har vi rådgivning och läkare. På onsdagskvällen är jag bjuden på ett Perfect Home party men annars har vi inga storslagna planer. Vi får se vad veckan för med sig!

Likes

Comments

Det är med blandade känslor som jag ska börja jobba i februari. Då har jag varit hemma i ett år. Ett år är en lång tid som gått så otroligt snabbt. Aldrig tidigare har ett år passerat så här snabbt. För varje dag som går förstår jag mer och mer vad alla menade med att man ska ta vara på tiden för den går så snabbt med en bebis. Vi har tagit vara på tiden, vi har njutit av att vara tillsammans, vi har tagit dagarna som de kommit, vi har varit på massor av utflykter, mindre resor och vi har umgåtts med både familj och vänner.

Det har varit helt underbart att få vara hemma med Elias och se när han växer och utvecklas dag för dag. Det är underbart. Men samtidigt ska det bli roligt att få börja jobba igen, hitta vår vardag, komma in i rutiner och att få längta efter lediga veckoslut tillsammans med familjen.

Elias kommer att vara 10 månader när jag börjar jobba heltid. Han kommer att vara liten, men jag tänker att andra familjer också klarat det så det ska nog gå bra. Livet blir väldigt mycket enklare om man har en positiv och öppen inställning. Vi klarar det här! Elias kommer som sagt inte att börja dagis innan han närmar sig 1 år och det är såklart en lättnad. Han kommer att få vara hemma med personer som står honom väldigt nära. Det kommer inte att vara hans mamma eller pappa, men inte långt ifrån, vilket känns bra. Jag tror att många tänker att idealet är att få vara hemma så länge som möjligt, men för mig känns det inte som idealet. Jag tror att jag skulle klara av att vara hemma tills Elias blir 1,5 år men mycket längre än det skulle inte vara bra för min mentala hälsa, haha. Jag behöver få jobba och ha något eget.

Vi har sökt dagis plats fr.o.m. april. Vi har tre alternativ som önskemål: två kommunala daghem och en privat familjedagvård men jag vet inte när man får beslutet vart han slutligen får sin plats. För oss är det inte så stor skillnad. Alla alternativ är på vägen till mitt arbete och det är i huvudsak jag som kommer att föra och söka Elias från dagiset eftersom jag (för det mesta) kommer att jobba kortare dagar än mannen.

Nu ska vi njuta av dessa två månader som är kvar innan jag börjar jobba. Två månader som kommer att gå väldigt fort.

Likes

Comments

Godmorgon!

Här börjar det vara jul i stugan. Vi har jul städat och satt upp lite julpynt. Jag har aldrig varit en "julmänniska", jag gillar varken julpynt eller julmat. Men i år! Vad är det som händer. Håller jag på att bli gammal? Har jag blivit sjuk? Är det för att vi nu har en egen liten familj och måste skapa våra egna jultraditioner? Ja, jag vet inte men det här året har jag sett fram emot att få julpynta, julmat (jepp, har ätit det redan två gånger!), pepparkakor och julmusik (det har jag inte börjat med ännu). Julen känns spännande och speciell i år.

Förra året hade vi en enorm julgran men i år har vi bestämt att inte ta in någon alls. Möjligtvis en liten julgran som kan stå på bordet men annars hoppar vi över det i år. Dels för att Elias antagligen kommer att riva ner den och dels för att jag har trauma efter förra året då granen föll omkull på natten och att jag ÄNNU kan hitta barr bakom möbler och mellan soffdynorna. Vi har kompenserat julgranen med ett pepparkakshus.

Vi äger inte mycket julpynt men det som vi äger har hittat sina platser här hemma. En stor stjärna i köksfönstret, några ljusslingor i glasburkar här och där, ljusdekorationer i fönstren, adventsljusstake och 6 tomtar. Vardagsrummet saknar ännu helt julstämning men det ska jag jobba med idag. Jag tror att det är den lilla granen som fattas.... Och några dynvar i soffan som ska bytas ut.

Åh, nu längtar jag om möjligt ännu mera till julen. Jag har fått julfnatt, där var det!

Likes

Comments

Veckoslutet har igen passerat under en ögonblinkning, känns det som. Hela veckan har gått snabbt. Vi har haft takrenovering nästan hela veckan här hemma så jag och Elias har inte alls varit hemma på dagarna. Här har varit så mycket oljud och män ytterom varje fönster så vi har flytt fältet, främst för att jag inte har kunnat ha ut Elias och sova här hemma och dagen blir väääldigt lång utan dagssömn.

På torsdagsmorgonen hade jag en arbetsintervju till en tjänst som jag sökte i oktober. Ett arbete som jag väldigt gärna ville ha. Intervjun gick bra men jag var helt skit nervös och vågade inte hoppas på nånting. Nå, på fredags eftermiddagen ringde de och berättade att jag hade fått jobbet, så i februari ska jag börja jobba! En sån otrolig lättnad. Jag ska börja jobba som handledare på en arbetscentral för personer med utvecklingsstörning. Det är ett dagsjobb med alla veckoslut lediga, alla helgdagar lediga, alla kvällar lediga. Drömmen just nu.

Elias kommer inte ännu att börja på dagis, han kommer att vara med sina mor- och far föräldrar t.o.m. april då han fyller 1 år och efter det börja dagis. Jag har lämnat in dagisansökan men jag vet ännu inte var han får plats. Men det ordnar sig. Vi har tur som har föräldrar som kan ställa upp nu i början så att Elias inte behöver börja på dagis som 10 månader gammal. Jag hade egentligen inte planerat att börja jobba så här tidigt, men tjänsten som jag sökte börjar egentligen i början av januari och de kunde inte vänta längre än till februari. Men det känns bra. Jag ser fram emot att börja jobba!

Finns det nån annan som har/eller tänker börja jobba genast efter föräldraledigheten?

Likes

Comments

I år har vi en överenskommelse inom familjen. Vi ska bara ge bort julklappar som vi endera a) själva gjort eller b) köpt begagnat. Hur tror ni att det går? Nja, inte så där jätte bra kan jag säga.

Jag har ännu inte kommit på en enda julklapp som jag själv kan göra och har ännu inte hittat något begagnat åt någon. Men däremot har jag nog beställt hem julklappar till både Elias och min syster. Hmm... Idéen med vår överenskommelse var att inte julklapparna ska gå till överdrift och att vi istället satsar på maten och har det trevligt. De julklappar som jag beställt har ändå inte gått till överdrift och Elias kommer att få två (kanske tre) julklappar av oss och till min syster har jag köpt två saker. Nu är det bara resten kvar. Som tur är här ännu många dagar kvar tills jul så jag ska nog hinna få alla julklappar inhandlade. Jag måste sätta mig ner nån dag och fundera ut nånting roligt som jag själv kan göra.

Till Elias har vi köpt en Babblarna bok och en leksak som liknar en fjärrkontroll/telefon med en massa knappar som spelar upp ljud. Jag funderar ännu om vi ska beställa hem en sparkbil eller inte... Det lutar åt en svart Mini Speeders men jag kan inte bestämma mig om vi ska köpa en nu eller till 1 års dagen.

Likes

Comments

Här har varit tyst i några dagar. Veckoslutet gick snabbt (som vanligt) och mitt veckoslut spenderades på skolbänken, hemma och bland vänner. Det här veckoslutet var det dags för del 2 i kursen jag går i Pedagogisk handledning. Första veckoslutet var tungt och endast teoretiskt men den här gången fick vi öva att hålla samtal och vi lärde oss olika samtalstekniker vilket var både roligt och nyttigt. Hela fredagskvällen och halva lördagen spenderades på skolbänken den här gången, sammanlagt 10 timmar.

På söndagen hade vi ordnat en överrasknings dejt för en av mammorna som ska få en bebis i december. Vi sökte henne hemifrån och gick tillsammans ut och äta. Vi satt i flera timmar och det var en av de roligaste kvällarna på länge! Vanligtvis när vi träffas är vi omringade av barn och vi hinner sällan prata så mycket med varandra så det var roligt med en barnfri dejt. Jag minns inte när jag skrattat så mycket som på söndagen!

En av orsakerna till att här varit så tyst är också för att vi haft riktigt hemska nätter. I natt är första natten som vi sovit någorlunda bra. Jag vet inte varför och jag orkar inte fundera orsaken eftersom jag säkert aldrig kommer att bli klok på varför Elias ibland sover hur bra som helst och ibland helt skit. Förra natten satt vi uppe mellan 2-5 men i natt har han bara vaknat några korta stunder och sedan somnat om (bredvid mig förstås, egna sängen har varit no no!). Elias sov bara korta dagssömner igår så jag trodde att natten skulle gå bra. Visst gick den bättre än de tidigare men han vaknade första gången redan kl. 21 och fram tills 24 vet jag inte hur många gånger han har vaknat, somnat om, vaknat osv. En trött mamma här, hej!

Förutom att nätterna har varit dåliga så mår vi bra. Elias har blivit riktigt snabb på att krypa och tar sig fram snabbare och snabbare för varje dag. Det är så roligt att följa med honom och se vart han är på väg. Tidigare har han inte heller sluppit framåt med gåbilen men nu har han lärt sig att han kan gå fram till alla blommor och dra i dom...

Likes

Comments

Nu då vi flyttade sovrummet ner behövde vi också göra rum för våra kläder här nere. Tidigare har vi haft ett av sovrummen på övrevåningen som klädrum men nu då vi håller övrevåningen lite svalare är det inte så trevligt att gå upp på morgonen för att söka kläder.

Vi har ett hjälpkök med många skåp som varit fullproppade med allt möjligt enda sen vi flyttade in för över ett år sedan. Genast då jag satte ut Elias för dagssömn så tog jag tag i hjälpköket och tömde alla skåp. Huhhu säger jag bara. Vem äger 40 dynvar och 30 små handdukar? Vi tydligen.

Elias sov närmare 4 timmar idag så jag hade god tid på mig att rensa skåpen. En påse med saker vi ger bort, två påsar som ska kastas, en påse med textiler som jag ska sälja på loppis och resten tillbaks i skåpet. Nu har vi 4 set med sängkläder, några hand handdukar, 6 stora handdukar, Niilos handdukar och några kökshanddukar. Och så en bel hög med Elias trasor, men de behövs. Nu finns det också plats för våra kläder i hjälpköket, ett projekt som jag har skjutit upp i flera dagar, och egentligen tog det inte längre än 2 timmar. Heja mej!

Idag är det ett riktigt snöoväder där ute så vi kommer att stanna inne resten av dagen. Det blir kaffe och lek med Elias småkusin om en timme och det ska igen bli roligt att träffa dem. Jag har inte sett lilla Linnea på nästan en månad och hon har säkert hunnit växa en hel del sen sist! 

Likes

Comments

Så här passligt inför Black Friday ska jag visa er vad Elias önskar till julklapp!

  1. Pyjamasar stl. 74-80
  2. Strumpbyxor stl. 74-80
  3. Babblarna bok
  4. Jacka stl. 80
  5. Strumpor med halkskydd stl. 19-22
  6. Badleksaker
  7. Vinterskor stl. 20
  8. Leksaker


Likes

Comments

Det är full fart här hemma. Elias lärde sig att krypa ordentligt på söndagen (tidigare har han bara ålat sig fram och ibland tagit ett "krypsteg") men nu kryper han och ålar för fullt. Jag har ibland svårt att hinna med. Nu är han inte längre i samma rum som man lämnade honom om man t.ex. går på wc eller något annat en stund. Man vet att han har något bus på gång då det är riktigt tyst och man får söka efter honom. Jag har plockat bort ganska mycket som är på hans höjd så det borde inte finnas något farligt nånstans, men såklart måste man hålla koll på honom. Nu har han också hittat till trapporna så nu är det dags att sätta upp en port. Han klättrar ännu inte uppåt, men han stiger upp vid första trappsteget så det tar säkert inte länge innan han förstår att klättra uppåt.

Elias vill alltid till vår säng på morgonnatten och sover mellan oss i vår säng. Det börjar bli lite farligt nu då mannen stiger upp och åker iväg på jobb ganska tidigt och jag och Elias fortsätter sova. Vi brukar laga dynor och täcke på mannens sida så att det stoppar Elias från att krypa över kanten, men nu har han lärt sig att klättra över allting och jag har två morgnar vaknat med att Elias nästan krypit över kanten av sängen. En morgon hade han ställt sig upp vid sängbordet och det såg inte lite farligt ut... Som tur har det inte hänt något ännu men nu måste vi nog flytta över honom till sin egna säng då mannen stiger upp och åker på jobb, för en dag kan olyckan vara framme. Jag sover tydligen så gott på morgonnatten att jag inte vaknar när Elias vaknar.

Vi har tidigare haft sängen mot väggen men vi tycker att det är så opraktiskt att man inte kan gå runt sängen och inte har varsitt bord bredvid sängen, så det blir nog att flytta Elias till egen säng i stället.

Idag måste jag till skolan igen och lämna in en hög med papper. Jag var där igår och fick godkännande av min studieplan och vi gick igenom vilka papper som ska lämnas in för att ansöka om fortsatt studietid och hur jag ska ansöka om betyg osv. Nu känns slutet ännu närmare. Det känns bara lite surt att köra till skolan igen (sammanlagt 90 km fram och tillbaka) men det måste göras. Innan vi åker dit ska vi hälsa på Elias gudmor och jag får samtidigt printa ut papper hos henne, eftersom jag inte får vår printer här hemma att fungera med min dator och jag vet inte vad som är fel.

För att ansöka om fortsatt studietid måste jag lämna in ett prestationsutdrag med alla kurser och vitsord samt vilka praktiker jag gjort, en skriftlig förklaring till varför mina studier har fördröjts, kvitto på betalningen av 50€ samt blanketten med godkännande av min studieplan. Huuh... Så det här ska jag lämna in idag. Sedan är det bara att vänta på godkännande, gå kursen i pedagogisk handledning klart och ansöka om betyg. YEY! Examensceremonin på skolan hålls först 5.6.2018 men jag firar min examen direkt då jag har betyget i handen. Då blir det fest!

Likes

Comments