Siden sist har jeg...

Tatt skolebussen mindre enn jeg er vandt til.... Løpt ute med conditioning til fotballsesongen....

Vært på hockeykamp med Lukas (tysk utvekslingstudent) for skolelaget vårt....

Vært på bowling og Café Zinc med Lukas (tyskern) og vennene hans....

Vært en del på skolen....

Endelig fått tid til å lage en spilleliste for utvekslingsåret mitt...

Oooog hatt tryouts i en uke....

Denne uken har vært slitsom, kanskje den mest slitsomme jeg har hatt her hittil, men jeg har hatt det kjempe gøy! Denne uken sto tryouts for tur og jeg var veldig spent. Jeg har aldri vært med på noe lignende før, så jeg visste ikke helt hva jeg skulle forvente meg. Mandag var paaaain. Vi løp (spurtet) i 1 time og 30 min og jeg var sikker på at jeg skulle dø. Jeg tror det var litt taktisk av trenerene for å skremme litt, for de andre dagene var ikke ille i det hele tatt.

Skolen min er kjent for mye gode atletiske folk så det var mange kjempe gode jenter. Jeg kom med på JV og er egentlig ganske fornøyd med det. Er på det laget jeg kjenner flest jenter og jeg gleder meg kjempe mye til sesongen starter! Så frem til 25. mai skal jeg spille fotball og jeg gleder meg masse! Da jeg sluttet med fotball høsten 2015 hadde jeg aldri trodd at jeg skulle ta på fotballsko noen gang igjen, men er veldig glad jeg tok muligheten når jeg fikk den her.

Akkurat nå angrer jeg på at jeg ikke ble med i en sport tidligere. Så til future exchange students.... Bli med i en sport med en gang du kommer. Du kommer til å bli kjent med folk sååå fortere og det kommer til å gjøre det mye lettere for deg! Apropo dette, jeg tenkte å skrive et innlegg med litt tips jeg skulle ønske jeg fikk før jeg dro, så om noen kommende utvekslingstudenter synes det er en gode ide - si ifra!

Vi snakkes!

Helene

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - klikk her!

Likes

Comments

Q&A

Når fikk du vertsfamilie?

Jeg fikk vertsfamilie veldig sent faktisk. 29. juli dukket det opp en melding på Facebook fra min lokale koordinator som spurte om jeg hadde mottatt informasjon om vertsfamilien fra Explorius. Det hadde jeg ikke og det fikk jeg heller ikke før omtrent en uke senere. Jeg dro omtrent 10 dager etter at Explorius ringte meg :-)

Er du fornøyd med Explorius?

Jeg er egentlig veldig fornøyd, både med organisasjonen min her i USA og i Norge. Jeg føler at Explorius følger opp elevene sine veldig godt (ihvertfall med meg), de er forståelsesfulle og har mange gode tilbud som Soft Landing Camp, Year Ending Camp og reunion når alle er tilbake i Norge. ICES som er min organisasjon i USA er jeg også veldig fornøyd med.

Om du sliter med å velge organisasjon, så anbefaler jeg Explorius på det sterkeste. De svarer alltid fort om jeg bare lurer på en liten ting og er alltid behjelpelige.

Hva er det beste og verste med utveksling? Gruer du deg til å reise hjem?

Det beste med utveksling er nok erfaring du får. Du lærer mye, du blir mer selvstendig, du vokser som person og du blir mye sterkere. Jeg har lært egenskaper ved meg selv jeg ikke visste engang fantes. Det er også veldig spennende å lære om andre kulturer og hvordan andre lever. I tillegg må jeg nevne utvekslingstudenter. Jeg har blitt kjent med ungdommer fra hele verden jeg aldri kommer til å glemme og fått vennskap for livet.

Det de sier om at utveksling er et sjansespill, er ganske sant. Du vet aldri hva du ender opp med. Du kommer (mest sannsynlig) til å lengte hjem. Du kommer til å savne alt nært og kjært, og det kommer til å sette livet ditt/Norge litt i perspektiv. Jeg er stolt over å være fra Norge, og det er så mye jeg setter pris på som aldri tenkte over før.

Og når det kommer til om jeg gruer meg til å reise hjem.. Nei, jeg gleder meg faktisk veldig! Jeg tror det blir veldig greit å komme tilbake i gamle vaner og rutiner, flytte ned i kjelleren, bli 18, reise en del, få mer frihet og gåavstand til alt. Og ikke minst, se alle jeg savner igjen :-)

Har noen gang angret på at du valgte å reise på utveksling?

For å være ærlig, så har jeg det enkelte ganger. Utveksling er ikke en dans på roser, det er tøft, det er utfordrende og ingenting blir som du har sett for deg. Jeg har hatt mye hjemlengsel og jeg føler meg ganske klar til å dra fra USA. Meeeen, når du drar på utveksling lærer du ekstremt mye og det ville jeg ikke vært foruten! Det er en veldig god erfaring og det er ingen tvil om at jeg har vokst mye på dette året.

Hvordan fungerer klesvask hjemme i huset?

Jeg har en egen skittentøyskurv på rommet mitt jeg fyller opp og sånn 1 gang i uken vasker jeg klærne mine selv. Jeg vasker også håndklær og alt det der! Dette kunne jeg ikke gjøre før jeg dro hit, så det er noe av alle tingene jeg har lært meg.

Hvor mye penger bruker du i måneden, hva må du alltid kjøpe selv osv?

Jeg får omtrent 2500 i måneden. Jeg kjøper nesten alt selv, bortsett fra maten jeg spiser hjemme. Det går mest penger til telefonregning på ca 500 kr og lunsj på skolen (100-200 i uken) og ting jeg trenger som sminke, shampo/balsam, klær osv. Noen måneder er dyrere enn andre.

Jeg håper du fikk svar på alt du lurte på!

H

Likes

Comments

Q&A

Idag er det 1 mars og om bare en måned drar jeg til Myrtle Beach på Spring Break!!  Vi blir 4 norske jenter så det gleder jeg meg veldig til. Blir bra å tilbringe tid med litt nordmenn igjen og snakke om litt interne norske ting, haha. Jeg logget inn her på Nouw og så en kommentar med mange spørsmål fra en leser, som jeg tenkte å svare på :-)

Har du blitt tatt bilde av til skolens årbok, og får da alle den årboka?

Det er nok noen bilder av meg i den boken, men det er ikke mange. Du kan kjøpe årboken og på min skole koster den ca. 50 dollar. Jeg tror ikke jeg skal kjøpe den!

Og da du dro fra Gardemoen til New York, satt du ved siden av andre utvekslingsstudenter på flyet? Isåfall, ble du godt kjent med dem, siden det var en lang flytur?

Jeg dro fra Gardemoen med en ganske liten Explorius gruppe. Det ble ikke noe bilde av vår gruppe på Explorius siden for å si det sånn! Det var fem norske studenter og to svenske. Jeg møtte ikke de andre utvekslingselevene før vi var i gaten før flyet boardet så det skal sies at jeg følte meg ganske liten på Gardemoen.

Det var egentlig null stress å være med de, vi ble godt kjent på flyet og jeg tror det var en bra ting at vi var en liten gruppe. Vi ble ganske gode venner alle sammen! Vi var kjempe spente og hadde veldig mye å snakke om, så dette var ikke et problem i det hele tatt. I New York var de norske, svenske og tyske en liten clique, mens danskene og spanjolene holdt seg mest for seg selv. Jeg har fortsatt kontakt med noen av de og gleder meg til å møte de igjen når vi er tilbake i Norge!

Flyturen på 8 timer føles som 3 timer og oppholdet i New York er fantaaastisk! Gled deg :-)

Første måltid i USA <3 foodcourten på Newark <3 subway <3

Kan du skrive mer om hvordan det har vært for deg å bli kjent med noe mennesker, og hvordan det var å prøve å få seg venner? Eventuelt skrive mer om den første dagen/uka på skolen, og hvordan det var å ikke kjenne noen?

I New York var engelsken min ganske dårligere enn den var nå, men det var veldig lett å bli kjent med utvekslingselever fra hele verden. Jeg har egentlig ikke noe problem å bli kjent med utvekslingstudenter i det hele tatt.. Selvom engelsken min ikke var den beste i New York, snakket jeg ekstremt mye og bydde på meg selv. Utvekslingselever er jo veldig åpne, i forhold til amerikanere. Det er ihvertfall det jeg synes. Det har vært mye vanskeligere for meg å bli kjent med folk på skolen min (amerikanere) som jeg kan henge med på fritiden. Jeg greier ikke helt å være meg selv 100%, noe som gjør det vanskelig å by på seg selv. Man har som regel folk å snakke med i timene, men å få folk til å være med deg på fritiden er noe annet. Om jeg kunne gjort noe igjen, hadde jeg startet på en sport eller startet i en klubb med en gang skoleåret starter. Jeg ville også vært ganske på. Inviter deg selv på ting, selvom det føles litt ukomfertabelt og spør om folk kan hente deg/kjøre deg steder og vær glad og blid!

H

Likes

Comments

Q&A

Etter å ha vært borte i over et halvt år har jeg virkelig fått et annet perspektiv på livet mitt enn det jeg hadde før. Det høres veldig rart ut, men det er faktisk sant. Det er en del ting med Norge som ikke USA har og omvendt. Derfor tenkte jeg at det var interessant å komme med et innlegg med både ting jeg savner med Norge og ting jeg kommer til å savne med USA når jeg drar hjem i juni.

For å være ærlig savner jeg absolutt alt med Norge, men føler jeg har fått med de viktigste punktene.

Hva jeg spesielt savner med Norge

Kollektivtransport. Jeg bor veldig sentralt i Norge - omtrent 6 minutter fra t-banen og 10 minutter fra buss. Hvor jeg bor i USA er det ikke en eneste buss, et eneste tog, en eneste t-bane eller noe form for fremkomstmiddel. Det er en taxi i byen, som du må bestille DAGEN FØR om du skal benytte deg av den. Så med andre ord, jeg kommer meg ikke rundt med mindre noen kjører meg og det suger.

Norsk mat.

Vennene mine. Jeg savner de masse og hvor lett det er å finne på noe! Gleder meg masse til å se de igjen!!!!

Familien min. Om det er noe som har gått opp for meg er hvor mye familie betyr!

Sushi. Jeg kunne spise sushi 4 av 7 dager i uken. Da jeg var hjemme i julen kjøpte jeg sushi 6 av 9 dager. Jeg ELSKER sushi og kunne spist det hvert eneste måltid. Savner det masse :-(

Friheten min og ha det gøy. "Voksne" i USA (18 åringer hehe, rettelse: unge voksne) blir behandlet som barn og det irriterer meg litt. Innetid mellom 21 og 22 som 18 år? Bare nei. Gleder meg til å få tilbake friheten min :-)

Hva jeg tror jeg kommer til å savne med USA

Lærerne. Lærerne jeg har er veldig kreative og entusiastiske. Det virker som de elsker det de gjør. Jeg har nevnt dette før, men jeg har lært mer på 6 måneder enn det jeg har gjort siden 8ende i spansk. Det sier litt! Jeg tror jeg kommer til å savne lærerne mine en del, faktisk!

Nettshopping. USA har alt! Ihvertfall alt det jeg trenger, og det er bare et tastetrykk unna. Jeg kommer meg ikke så ofte i butikk så det går fortere å bare klikke ting hjem i postkassen. <3 Amazon Prime <3

Alle butikkene (utvalget) de har. Target, Victoria´s Secret, Forever 21, Urban Outfitters (<3), Express, American Eagle, Hollister, PacSun... Listen er lang!

Gratil refill på alle restauranter. Det er svindyrt og spise ute i Oslo og for hver brus (utenom T.G.I Friday) må du betale for ny. Tom på McDonalds. I USA får du gratis påfyll på alle restauranter. Derfor blir det mye billigere å spise ute. Noen ganger er det påfyll på fries også... 

H

Likes

Comments

Blogg

Hei alle!! For tiden er jeg i en ganske bra periode, noe jeg er veldig glad for!

I helgen har jeg bodd hos min local koordinator med to andre utvekslingstudenter og gjort masse gøy. Vi har blitt kjent, spist god mat, vært på et slags TV show og generelt hatt det kjempe gøy. Jeg elsker å være med andre utvekslingstudenter og det er ganske sykt hvor fort gode venner man blir på kort tid.

Tenkte ikke å skrive for mye, men heller poste bildene jeg tok i helgen. Vi snakkes!

Tiden fortiden går også kjempe fort. Jeg drar bare fra Michigan om 120 dager. Sykt!

H

Likes

Comments

Blogg, New York

Det er ikke mye som skjer her i USA, men er mye jeg vil fortelle om for tiden! Nå har det seg sånn at de fleste utvekslingselevene begynner å få hjemreise-datoer og jeg er også en av de. Jeg skal ikke til Washington DC på Year Ending Camp, som mange av de andre utvekslingselevene skal... Jeg derimot, skal på et 3 dagers stopp i New York hvor jeg møter mamma!! Direkte fly hjem er også et ganske stort pluss, hehe. Jeg var i New York i august på Soft Landing Camp og jeg gleder meg fryktelig til å vise mamma litt rundt, nå som jeg er litt mer kjent.

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker New York og det at jeg avslutter året mitt i verdens beste by med favoritt personen min er bare superdupert.

Jeg drar fra Midland 19 juni og kommer hjem tidlig om morningen 23 juni. 2 dager før 18-årsdagen min!

H 💕

Likes

Comments

Blogg

Hele forrige uke hadde jeg "exams" i alle fag, noe som både var deilig og kjedelig. Var ganske digg å ha "open-study" store deler av dagen, siden det bare var to exams hver dag som varte i litt over en time. Det gikk helt greit i alle sammen egentlig. Jeg øvde ikke så mye som jeg kanskje burde gjort, men det var veeeldig å være ferdig med det. Nå er det søndag kveld og imorgen tidlig starter 2 semester på skolen. Det er ikke så mye som forandres utenom at jeg bytter ut to av fagene mine. US Government byttes ut med Sociology og Team Sport byttes ut med Weights and Conditioning Training. Var egentlig synd jeg ikke kunne ha Team Sports mer, men tydligvis hadde rådgiveren på skolen min bare satt det opp til å ha det 1 semester. Jeg gleder meg masse til en ny timeplan. Det blir spennende å se hvem som er i de nye klassene. Forhåpentligvis mange nye ansikter :-)

Ellers skjer det ikke så mye, utenom at jeg skal til South Carolina (Myrtle Beach) i Spring Break. Planene var egentlig å dra til Hawaii, men det ble nærmere 30.000 bare for reisen så jeg bestemte meg for å vente på at min koordinator skulle poste turen hun snakket om at hun drev å planlagte da vi var i Minnesota. Jeg ble selfølgelig kjempe glad når hun annonserte at vi skulle på ferie til et varmt sted!

Mange av utvekslingsvennene mine skal og jeg gleder meg masse til turen! Vi skal bo i et stort hus på stranden, kjøre fly (takk gud for at det ikke ble busstur til SC), lære å surfe, dra på en guidet kajakk tur, paddle boarding, dra på "the pier", ha en full dag på havet, dra på fornøyelsespark, zip-lining og masse annet morsomt. Når man har noe å se frem til, går tiden mye fortere:)

Likes

Comments

Tanker

Jeg fikk denne teksten tilsendt av en venninne og jeg kjenner meg igjen i så mye.. Tenkte å dele den med dere ❤️

" Exchange is change: Rapid, brutal, beautiful, hurtful, colorful, amazing, unexpected, overwhelming and most of all a constant change. Change in yourself, lifestyle, country, language, friends, parents, houses, school, simply everything.

Exchange is realizing that everything they told you beforehand is wrong, but also right in a way.

Exchange is going from thinking you know who you are, to having no idea who you are. You know how it feels like to be on your own. Away from home, with no one you really know. And you find out that you can actually do it.

Exchange is thinking. All the time. About everything. Thinking about those strange costumes, the strange food, the strange language. About why you are here and not back home. About how it's going to be like once you come back home. How your friends is going to react when they see you again. About how everyone home is doing. About how stupid this while time-zone thing is. It's about thinking what's right and wrong. About how stupid or rude you just were to someone without meaning to be. And about when that English essay is due, even though you're marks doesn't count.

Exchange is people. Those incredibly strange people, who look at you like you're an alien. Those people who are too afraid to talk to you. And those people who know your name, even though you never met them. Those people who tell you who to stay away from. Those people who talk about you behind your back, those people who makes fun of your country. All those people, who aren't worth your giving a damn. Those people you ignore. And those people who invite you to their homes, who keep you safe and become your friends.

Exchange is exchange students. The most amazing people in the whole wide world. Those people from everywhere who knows exactly how you feel and those people who become your absolute best friends even though you only see them 3 or 4 times during your year. The people, who take almost an hour to say their final goodbyes to each other. Those people with the jackets full of pins. All over the world.

Exchange is being uncomfortable. It's feeling out of place, like a fifth wheel. It's talking to people you don't like. It's trying to be nice all the time. It's cold, freezing cold. It's homesickness, it's awkward silence and it's feeling guilty because you didn't talk to someone at home. Or feeling guilty because you missed something because you were talking on Skype with someone from your home country.

Exchange is great. It's feeling the connection between you and your host parents grow. It's meeting people from all over the world. It's having a place to stay in almost every country of the world. It's cooking food from your home country and not messing up. It's seeing beautiful landscapes that you never knew existed.

Exchange is falling in love with this amazing, wild, beautiful country. And with your home country.

Exchange is frustrating. Things you can't do, things you don't understand. Things you say, that mean the exact opposite of what you meant to say. Or even worse.

Exchange is understanding. Exchange is unbelievable. Exchange is not a year in a life. It's a life in a year. Exchange is nothing like you expected it to be and everything you wanted it to be.

Exchange is the best year in your life so far. Without a doubt. And it's also the worst. Without a doubt. It's something no one back home will ever truly understand.

Exchange is growing up, realizing that everybody is the same, no matter where they're from. That there is great people and douche bags everywhere. And that it only depends on you, how good or bad your day is going to be. Or the whole year. And it's about realizing that you can be on your own and it's about trying to explain that to your parents back home.

Exchange is dancing in the rain for no reason, crying without a reason and laughing at the same time. It's a turmoil of every emotion possible.

Exchange is so hard to define. It's something that nobody can take away from you. Something that no one will ever truly understand. Something that you can't just show in pictures. Something that you have to live. Exchange is something you will never forget, something that will always be a part of you and your life.

Exchange is everything. And exchange is something that you can't understand unless you've been through it! "

H

Likes

Comments

Tanker

Idag er jeg halvveis i utvekslingsåret mitt.

Da jeg søkte i starten av mars så vet jeg at vennene mine følte at det bare var en periode jeg hadde, men etter litt var fakturaene betalt og da skjønte de fort at jeg skulle gjennomføre dette. Jeg følte jeg trengte å komme meg litt unna den "kjedelige" hverdagen i Norge, bli savnet og kunne føle på å savne noen. Jeg var klar for noe nytt!

Jeg startet året mitt med å være i New York med mange fantastiske mennesker jeg fortsatt har kontakt med idag.

(Til 00: New York var helt fantastisk og jeg misunner dere som får oppleve det etter sommerferien. Jeg kunne gjort alt for å oppleve det med de samme folkene igjen!)

High School startet i begynnelsen av september. Første skoledag var dagen jeg fant ut hvor langt jeg egentlig er hjemmefra. Å gå inn hovedinngangen første skoledag var spennende, skummelt og jeg var ganske nervøs. Alt som kunne gått galt, gikk galt denne dagen. Jeg kom meg ikke engang på skolebussen hjem :-)

Skolen her er helt annerledes enn hva jeg er vandt med i Norge, men jeg liker det. Skolesystemet er midt i blinken for meg og jeg har lært masse på tiden jeg har vært her. For eksempel har jeg verdens beste spansk lærer. Hun har lært meg mer på 5 måneder enn det jeg har lært på 4 år i norsk skole og det sier litt.

Når det kommer til vennefronten, var det vanskeligere å få venner enn hva jeg trodde. I Norge vil jeg si at jeg er over gjennomsnittet sosial og har lett for å bli kjent med nye folk. Her har jeg folk å prate med, men jeg har ingen gode venner. Det er kanskje litt vanskelig å forstå med tanke på hvor lenge jeg har vært her, men med det så setter jeg ekstra pris på vennene mine i Norge. Hvis det ikke hadde vært for dem, hadde jeg nok ikke klart dette året..

Akkurat nå er jeg langt utenfor min egen komfortsone og det føles godt. Da jeg dro fra familien og vennene mine på Gardemoen, forlot jeg alt det trygge og gode. Det er klart jeg var redd, men det var på tide å stå på egne ben. Jeg kan stolt si at jeg har dratt alene til et fremmed land uten å kjenne en eneste sjel, startet på en ny skole alene i et nytt land og jeg har gjort ting jeg vanligvis ikke ville ha gjort hjemme i Norge.

Jeg har lært at jeg må være kjapp, fordi ingen venter på meg.

Jeg har lært meg å få ting gjort, og ikke utsette ting.

Jeg har lært meg å vaske klær.

Jeg har lært hvordan jeg skal bruke penger.

Jeg har lært meg at det er jeg som har ansvaret for meg selv og min egen lykke.

Jeg har lært at jeg kommer meg gjennom hva som helst så lenge jeg tenker positivt.

Og ikke minst, jeg har lært at alt er midlertidlig.

Det har ikke vært lett. Det er klart jeg føler meg mislykket i blant som utvekslingsstudent når jeg ser hvordan andre har det, men jeg har stor tro på at neste halvår kommer til å bli bedre. Jeg har vært ukomfortabel, jeg har savnet venner og jeg har savnet familie, men jeg får aldri denne sjansen igjen og da er det bare å tenke positivt! Det er sykt at jeg er halvveis allerede :-)

H

Likes

Comments