6 personer

Degen:

1 pkt jäst

5 dl vatten

1/2 dl olivolja

ca 2 msk salt

ca 6 dl vetemjöl

ca 4 dl durumvetemjöl

Topping:

Creme fraiche

Hyvlad squash

Sparris, delade på längden

Tunt skivad champinjon

Tunt skivad rödlök

Ost, Vegansk eller vanlig

Tryffelolja, svartpeppar från kvarn och flingsalt

Smula jästen i fingervarmt vatten. salta och häll ner olivoljan. Rör så jästen löser sig ordentligt. Häll ner 4 dl vetemjöl och 4 dl durumvete och knåda degen i minst 10 min. Använd gärna elvisp med degkrokar för bäst resultat. Häll på resten av mjölet men ta försiktigt, degen ska vara ganska kletig. Det är lagom med mjöl när degen fortfrande klibbar fast på kanterna. Kör ytterligare 5 minuter med degkrokarna. Smaka på degen och kontrollera att degen är tillräckligt salt. Låt degen jäsa minst två timmar men gärna mer. Jag tycker att den blir som bäst efter 4 timmars jäsning.

Dela degen i valfria bitar. Jag gillar att göra ganska små pizzor, och tycker att de är fina när de är oregelbundna i formen. Kavla degen tunt. Bred ut ett tunt lager med creme fraiche på pizzabotten, Lägg på ett lager med ost, Lägg på valfria grönsaker men se till att de är tunt skivade. Peppra och salta och grädda dem i ugnen på ca 250 grader, ca 7 minuter. När pizzan är klar så stänk över med tryffelolja. Servera med rödkålssallad.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Kokosyoghurt, 1 portion

1 burk kokosmjölk

1 dl halvfrysta blåbär

Ta det feta/stelnade i kokosmjölkburken samt ett par matskedar av vätskan. Lägg i en bunke. Lägg i de halvfrysna blåbären. Blanda med elvisp för att göra yoghurten fluffig. Gott som det är eller med musli.

Musli, 1 sats

3 dl havregryn

2 dl valfria nötter, gärna mandel, cashew eller jordnötter.

1/2 dl kokosflarn

2 dl torkad frukt, gärna aprikoser, russin, gojibär eller mango

1/2 dl honung eller agavesirap

Häll havregryn, nötter och kokosflarn på ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Häll över honungen eller agavesirapen. Kör i ugn på ca 180 grader tills muslin fått lite färg. Blanda runt ett par gånger. När muslin svalnat, blanda med de torkade frukterna. 





Likes

Comments

1 sats

3 dl kokta kikärtor

1 gul lök

1 rödbeta

2 msk havrefraiche

Salt, peppar, olivolja och sambal oelek

Koka rödbetan. Häll kikärtor, den råa hackade löken, den kokta rödbetan, havrefraichen och några matskedar olivolja i en bunke. Krydda med salt, peppar och sambal oelek.

Stavmixa. Häll lite olivolja ovanpå. Gott till fröknäcke eller att dippa grönsaker i.


Likes

Comments

​1 sats

300 gram frysta gröna ärtor

1 gul lök

1/2 dl havrefraiche

Salt, peppar och sriracha eller annan stark chilisås

Koka upp ärtorna, häll bort vattnet. Häll i en hackad rå lök, havrefraichen, salta, peppra och krydda med sriracha. Stavmixa. Gott till fröknäcke eller att dippa grönsaker i. 

Likes

Comments

​4 personer

1 stor butternutpumpa

2 gula lökar

1 dl havregrädde

Salt, peppar och färsk ingefära

Skala och dela pumpan i mindre bitar. Baka i ugn på 150 grader tills pumpan är mjuk. Fräs lök i rapsolja i en gryta och häll ner pumpan, tillsätt havregrädden och späd med vatten till önskad tjocklek. Koka några minuter. Krydda med salt, peppar och färskriven ingefära. Gott är att steka svamp och servera till. 

Likes

Comments

​4 personer

2 gula lökar

2 burkar tomater

2 dl röda linser

1 dl vitt vin

1 rejält fänkålshuvud

1 morot

Salt och peppar

Hacka och fräs löken i rapsolja. Riv moroten och lägg i den.  Häll på tomaterna, det vita vinet och späd med ca 3 dl vatten. Salta och peppra. Koka ca 10 minuter. Häll i linserna och den skurna fänkålen och koka tills linserna är klara, ca 15 minuter. Servera gärna med lite persilja.

Likes

Comments

​4 personer

1 kg frysta ärtor

1 1/2 dl dl havregrädde

2 gula lökar 

1 dl havrefraiche

Salt, peppar, paprikapulver, ett knippe färsk mynta och lite vitlök

2 potatisar

2 morötter

2 palsternackor

Skala och skiva tunt morötterna, potatisen och palsternackan. Baka dem i ugnen på 175 grader tills de fått fin färg. Fräs gul hackad lök i rapsolja. Häll på de frysna ärtorna och fyll på med vatten så det precis täcker ärtorna. Koka upp och låt koka ett par minuter. Salta, peppra, Krydda med ett par teskedar paprikapulver. Häll i 1 dl havregrädde och stavmixa. Späd med mer vatten till önskad tjocklek.. 

Myntacremen: Blanda havrefraichen med 1/2 dl havregrädde, hacka ner myntan, pressa i vitlök, salta och peppra. 





Likes

Comments

2 ugnsplåtar

1 dl majsmjöl

1 dl fibrex (finns vid de glutenfria produkterna i butiken)

1 msk salt

Ca 6 dl valfria fröer. Till de som finns på bilden har jag använt mig av solrosfrön, pumpakärnor och sesamfrön.

2 msk av valfri krydda, till exempel kummin eller fänkål.

Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Fyll på med ca 2 dl vatten, blanda och låt svälla ca 10 min. När det svällt fördigt så ska det inte rinna vatten om blandningen men det ska vara fuktigt.  Fördela sedan fröblandningen på två ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper. Tryck ut till önskad tjocklek. Som frukostmacka tycker jag det passar bra med lite tjockare men till röror som serveras till mat passar det bäst med lite tunnare fröknäcke. Kör i ugn på ca 110 grader ca 15 min. Om du önskar fröknäcke med mer färg så höjer du bara temperaturen. 

Likes

Comments

4 portioner

2 gula lökar

2 röda paprikor

ca 400 gram kokta bönor (förslagsvis svarta och vita)

2 morötter

5 dl havregrädde

några nävar bladspenat

3 msk curry

3 msk paprikapulver

Salt och peppar

Fräs den hackade löken, de delade paprikorna och morötterna i rapsolja. Krydda med curry, paprikapulver, salt och peppar. Häll över havregrädden och koka ca 10 min. Morötterna och paprikorna ska ha lite tuggmotstånd kvar. Tillsätt sedan bönorna och bladspenaten, koka ett par minuter till. Servera gärna med ris och persilja.

Likes

Comments

4 portioner

2 burkar kokosmjölk

2 gula lökar'

2 vitlöksklyftor

2 lime

Ca 3 dl okokta röda liner

Salt och peppar

Fräs den hackade löken mjuk i rapsolja. Häll över kokosmjölken. Krydda med salt, peppar, Limecest från båda limen och juicen från den ena. Pressa i vitlök. koka tills kokosmjölken tjocknat något. Häll sedan i linserna och koka ytterligare ca 20 minuter. Linserna får gärna koka sönder lite. Smaka av, Öka på mängden salt, vitpeppar och lime om det behövs. Servera med koriander 

Likes

Comments