Jag gillar att blicka tillbaka på min och Kråkans utveckling. I år har jag ägt Kråkan i tre år. Galet vad tiden går fort! Ni vet ju hur vi utvecklas i träningen inför tävling, alltså poängen. Men vad har vi verkligen gjort? Hur har vi nått resultatet idag och hur gick det egentligen till från början? Hur la jag upp träningarna?

Här kommer ett inlägg mest för mig själv för att se vad jag och Kråkan egentligen har tränat på och hur jag tillsammans med mina tränare har tänkt. Risk finns att det blir ett långt inlägg ;)

Här nedan ser ni två bilder från när Kråkan kom till mig. Överviktig som bara den, han hade gått på bete 24 timmar om dygnet. Han ser mer ut som ett kallblod än Islandshäst. Hehe.. Ändå hade han gått ner lite innan han kom till mig.

Han var ju som sagt överviktig och hade inte så mycket muskler så jag började helt enkelt med kortare uteritter. Dock var han ju helt galen när vi red ut flera stycken. Jag var osäker och han ville gärna bara dra iväg. Att då vara en tjej på 1.58 cm lång och väga ca. 60 kg mot detta muskelpaket. Jo start som attan va han. (är). När jag, Anneli och Jossan var ut på en tur va han lite små galen. Jag bestämde mig att jag skulle hoppa av och gå med honom hem. Det resulterade i att han slet sig. Jag kommer ihåg att jag var sååå förbannad och ville inte se honom. Funderade va f*n jag hade köpt för häst. MEN efter några dagars lugnande bestämde jag mig helt enkelt för att inte rida honom utan markarbeta. Just för att först att ha kontrollen från marken då han gärna sprang över en och fick precis vart han ville när han ville.

Sedan tog jag med honom till Ulrika för att rida på banan. Vi fick ett gott skratt då han knappt gick fram i skritt. Men skam den som ger sig. Efter några gånger så gick han ju faktiskt fram i trav och vi kunde påbörja att leta fram tölten. Jag har tagit det väldigt lugnt med att jobba fram tölten och fått otroligt mycket stöttning och hjälp av Ulrika. Vet inte hur många månader vi har skröltat fram innan vi har kommit dit vi är idag.

Denna bild är från februari 2015 när Imilia testade honom. Jag fick även tips att sätta boots bak, vilket funkade super för oss. Så tips för er som har en svårtöltat häst, jag hade 230g bak.

Här skröltar han fram och hur högt som helst med huvudet ;P Han har ju alltid haft en jätte stark trav och han är så himla lång så mycket häst att korta ihop och lära sig att korta ihop.

Jag har tränat jätte mycket för en vän till mig, Sofia. Hon har "tyvärr" flyttat till Malmö för att plugga men hon kommer förhoppningsvis hem snart ;) Hon har varit till jätte stor hjälp och givit många tips på vägen. Ulrika har fått rida Kråkan när jag inte orkat hålla ihop honom och sedan ridit på hennes ridning. Jag har lärt mig otroligt mycket av att hjälpt! Har ni fastnat - TA HJÄLP!

Men det som tog oss flera trappsteg var nog första träningen för Jamila Berg och resten av träningarna under våren. Både jag och Kråkan utvecklades otroligt mycket. Nu i somras flyttade jag honom som sagt till Ulrika. Det blev en sommar med mycket träning och han reds för Sofia när hon var hemma minst en gång i veckan under ca. 4-5 veckor.

Jag tror att jag pressade honom lite för mycket och skulle ha ställt av honom redan i september och inte i november. Men det vet jag nu. Han vilade hela november och början av december men den vilan har givit otroligt mycket både i kroppen och i huvudet på honom.

Det låter som jag bara rider tölt och skiter i de andra gångarterna. Men absolut inte. Jag har lärt mig under dessa år att värma upp i skritt och träna skritt är oroligt nyttigt. Nu har Kråkan en fantastisk Skritt, så jag är lite bortskämd. I sommaras hittade jag en ny växel i traven, en trav som är fantastiskt!

Kolla bara på första bilden som är tagen 2015 på vår första tävling. Och bilden från i somras - herregud! haha

Och ändå kan traven vara ännu finare, det har han minsann visat upp utan ryttare ;)


Galoppen har jag kämpat med otroligt mycket. Från början orkade han inte mer än ett halvt varv på ovalbanan och det tog mig nästan ett helt år för att han skulle orka bära sig i galoppen. Nu galopperar han hej vilt ;)

Som sagt på vår första tävling 2015 såg det ut som på första bilden nedanför och 2016 i juni såg det ut som på andra kortet.

Det ser ut som helt olika hästar. haha

Jag måste ju dela med mig av hur tölten såg ut 2015 och hur den såg ut 2016. Han har ju en betydligt trevligare överlinje nu och har en annan lätthet i tölten efter all träning.

Nu ska jag försöka avsluta detta inlägg på något bra sätt. Som sagt detta har varit en fantastisk resa och jag blir så glad i hjärtat när jag kollar tillbaka vilken utveckling vi gjort. Vilket jobb vi har lagt ner. Jag har ridit som mest 5-6 dagar i veckan, alltså med varierad träning. Longering, ridning på bana, ute i skogen och löshoppning.

Men det har inte varit en dans på rosor. Det har varit kanske inte blod, men blåmärken, massor med tårar av både glädje, ilska och frustration och massor svett och slit!

Nu ser jag fram emot året 2017 som kommer kännas lite lättare och vi kommer vara ute på lite mer tävlingar. Ska bli fantastiskt roligt år med Kråkan!


Nu vet ni lite mer om mig och Kråkans resa. Det var väldigt roligt att skriva detta inlägg så jag hoppas att det är roligt att läsa ;)

Likes

Comments

Hej på er!
Denna vecka har jag verkligen fullt upp både med jobb och sedan efter jobbet med stall och andra trevligheter :) Kråkan vaccinerades i måndags så det blir automatiskt att han får ta det lite lugnt dessa dagar fram till lördagens träning för Jamila. Igår red jag och Jossan ut i mörkret, det märktes så väl på Kråkan att han vaccineras. Det var en trött kropp och man ska ju ta det lite lugnt så det blev en väldigt lugn skrittur.

Idag ska han faktiskt få vila helt, han ska få komma in och mysa istället. Hade tänkt longera men känner att det är dumt eftersom han var så himla trött igår. Vill ju att han ska vara pigg tills på lördag :)

Jag själv ska till stallet efter jobbet sedan ska jag iväg och testa Zumba.

Hoppas ni får en bra dag!


Likes

Comments

Hej på er!
Vilken helg jag haft!

I lördags var jag och Anneli ut på en tur med Kråkan och Ganti. Det är så roligt att rida Kråkan nu ute i skogen, han är pigg och töltar på som aldrig förr! Det ska bli så kul och höra vad Jamlia säger på lördag då det faktiskt hänt massor med både honom och mig, sen sist vi red för henne.

På kvällen var jag iväg på 70 års fest för min kollega, fantastiskt trevligt med god mat och trevligt sällskap. Även om jag var yngst i sällskapet, men det gjorde ingenting.

Igår var jag faktiskt pigg så åkte ut i stallet och tog en tur med Kråkan, Imilia och Ganti. Han var lite trött igår och töltade helst inte och ville inte pressa honom på det heller. Inte så kul att pressa sig själv heller när man har träningsvärk ;) Så han gick fint i både galopp och trav.

En till rolig sak till var att jag ställde mig på vågen efter en månads träning av Milon. Mamma som inte sätt mig på länge funderade hur mycket jag egentligen hade gått ner. Jag har inte haft en tanke på det, men när jag ändå var hos henne så testade jag. Japp -5 kg på vågen efter en månad. Lycklig tjej! Jag har inga mål om vikten utan mest att få mer muskler, men alltid roligt när man ser resultat ;)

Nu ser jag fram emot denna vecka och helgens Jamlia kurs :D

Likes

Comments

Veckans träning

God morgon!

Såhär ser veckan ut för mig och Kråkan.

Måndag: Vila - Jag ska iväg på massage och styrelsemöte.

Tisdag: Tror jag ska lura ut Jossan och Ganti på en uteritt.

Onsdag: Longering om underlaget tillåter.

Torsdag: Vila - Jag ska fixa lite mat inför lördagens kurs.

Fredag: Vila eller lite lättare jogg i longering.

Lördag: Jamila kurs :D

Söndag: Liten lättare uteritt så han får sträcka på sig :)

Likes

Comments

Jag tänkte skriva lite om min egna träning, alltså den utöver när jag tränar Kråkan och stallsysslor.

Under förra året stod Kråkan hos Ulrika för att komma undan betet så red vi för Sofia minst en gång i veckan. Då kråkan är mycket häst att hålla ihop så krävs det lite muskler i mage och lår. Men jag orkade inte riktigt hålla ihop honom så Sofia sa åt mig att börja gymma och stärka mina egna muskler.

Varför glömmer vi bort vår egna kropp? Eller många gör det, vi tränar våra hästar men inte oss själva. Inte jag i alla fall.

Genom jobbet fick vi reda på att det skulle komma en ny träningsform hit till Hudiksvall som heter Milon. Cirkelträning som tar 17,5 minut. Jag har spelat fotboll och innebandy i hela mitt liv men har fått slutat pga av ett knä som inte orkar med. Gym/pass och löpning är absolut inte min grej, det tar för lång tid och jag tycker det är skit tråkigt rent ut sagt.

Men jag gav detta en chans, du tränar efter dina egna behov och vikter efter din egna kropp. Jag har inte tid med flera timmars träning eftersom jag ska hinna med stallet och vill att Kråkan ska tränas 5-6 dagar i veckan inför tävlingssäsongen. Det hinner inte jag med om jag ska gå på gymmet en timme eller gå på ett pass som håller på med en timme. Därför är detta ypperligt för mig. Jag hinner träna på lunchen eller efter jobbet så är jag ändå i bra tid till stallet. Dessutom är det såå sjukt roligt men fruktansvärt jobbigt.

Jag känner dels att jag är mycket piggare, slarvar inte med maten lika mycket som innan och jag orkar stötta upp Kråkan så han inte ramlar isär.

Jag har tränat en månad och fick kommentaren idag att jag har tunnat ur - tack för den! :)

Jag är inte ute efter att gå ner i vikt utan mer få fastare muskler och bli starkare i kroppen. Vilket jag känner att jag blivit.

Med Milon tränar du genom kroppens stora muskelgrupper i form av 6 maskiner för ren styrketräning och 2 maskiner där du tränar konditionen.


Detta är alltså den perfekta träningen för mig och rekommenderar detta till er som har det på eran ort.

Likes

Comments

God morgon!

Min favoritdag är här, jag älskar fredagar. Mest för att jag vet att jag kan sova ut imorgon. Hehe..

Kråkan får vila idag, jag ska hem och städa mig lägenhet och laga någon god mat ikväll. Tips?

Igår lyckades jag lura med Jossan och Ganti ut på en tur i månskenet. Otroligt mysig tur, vi red barbacka och månen lyste upp vägen i skogen. Både Kråkan och Ganti töltade på i bra takt, så himla mysigt! Jag älskar att tölta barbacka även rida barbacka, man kommer så nära hästen och känner varenda rörelse. Han hade en klockren fyrtaktig tölt igår. Det är så himla häftigt eftersom han inte töltade ett steg när han kom till mig.

Japp, jag var lite lyrisk igår och hade kunnat rida hur långt som helst igår.

Jaja, idag är det som sagt först jobb och lite träning av mig själv. Tänkte skriva ett eget inlägg om just min egna träning, varför jag väljer att träna utanför hästarna och vad jag tränar m.m.

Nu måste jag rusa till jobbet, ha en toppen fredag!

Likes

Comments

Oavsett om jag har massor med planer framåt gällande träning av mig själv och Kråkan så har jag knappt någon motivation. Januari är min värsta månad, så tråkig månad även om jag nu har massa planerat - roliga saker. Men ändå känner jag mig trött, seg och allmänt less på vardagen.

Förhoppningsvis vänder det under nästa helg när vi ska i väg på kurs för Jamila. Kråkan har fått tagit det lugnare än vad jag hade planerat denna vecka. Det är så tråkigt väder, ridbanan är hemsk så det går varken att rida eller longera då hästarna får världens styltor under hovarna. Då har Kråkan ändå snösulor, men när det är slask hjälper dom inte till hundra procent. Jaja..

Idag hoppas jag i alla fall att det är lite bättre på banan så jag kan jobba lite från marken. Eller om jag lyckas lura med mig Jossan och Ganti ut i mörkret. Hehe.

Hur hittar ni motivationen när den bister?


Likes

Comments

Hej på er!

Jag har tänkt skriva om helgen flera gånger nu, men har aldrig kommit till skott. Men min helg har i alla fall varit bra, den har bestått av häst.

Fredags var det som sagt tävling och den har ni ju fått höra hur det gått.

I lördags bestämde jag, Anneli och Jossan för att ta en tur. Jag trodde att Kråkan skulle vara lite trött i alla fall, men så var inte fallet. MEN han kändes kanon fin i tölten! Såå kul! Han var som en tickande bomb och framåt hela vägen, vilket som sagt är hur ovant som helst för mig. Han brukar ju vara mer åt det lata och bekväma hållet. Jag tror dels att vilan har givit resultat samt att jag inte ställt så höga krav utan vi har haft roligt. Sedan för ju snön och kylan sitt med, han sprudlar av glädje och det känns i hela han. Vilket är super kul!

I söndags var en dag som jag kunde glömma, mitt humör var inte på topp. Jag och pappa åkte för att hämta mer hö, vilket alltid är roligt. hehe.. Väl i stallet så orkade jag verkligen inte rida så jag longerade Kråkan istället och övade på den spanska skritten vilket han uppskattar för då får han godis ;P haha Avslutade dagen med en pass på gymmet.

Igår fick Kårkan en välförtjänt vila och jag tog tag i min tvätthög som jag samlat på mig. Hehe..

Idag ska jag träna efter jobbet sedan ut till stallet för lite longering om nu banan tillåter det - det är plusgrader här idag. SUCK! Nog för att jag längtar till våren och sommaren, men den lilla snön vi nu fått får gärna ligga kvar ett tag till.

Just de, en sak som jag glömt att berätta. Jag har anmält mig och Kråkan till Jamila Bergs tävling den 12 mars också. Lite spontant sådär. Det kommer blir spännande!! :)


Ha en bra dag!


Likes

Comments

Veckans träning

Veckans träning är planerad att se ut såhär:

Måndag: vila
Tisdag: Longering
Onsdag: Uteritt alt ridhuset
Torsdag: Longering
Fredag: vila
Lördag: Ska försöka hinna med en uteritt.
Söndag: uteritt


Likes

Comments

Vilken dag vi har haft! :)
Den har varit bra men väldigt kallt, temperaturen har legat mellan -24 men senare på eftermiddagen -15 och det har vi tävlat i. Hehe..
Men allt har gått bra :)

Kråkan var som en tickande bomb i V5 idag. Haha! Lite ovanligt att han är så pigg. Men det va han verkligen. Jag är väldigt nöjd för de även om poängen var bra men inte jätte bra.
Vi fick 4,5 och en tredjeplats. Det va inte så många startande ;p

Tölt: 4.0 super nöjd
Trav: 4.5 - lite väl taggad och ville helt slå upp i galopp.
Skritt: 5.0 - ville gärna springa ibland. Har aldrig hänt 😂
Galopp: 4.5 - överladdad häst kan man säga. Precis i slutet gjorde han ett bocksprång och kändes i hela galoppen att han ville göra det hela tiden. Men men.. 😂 pigg och glas häst helt enkelt :p

Jag är super nöjd, vi har ju inte tränat heller så jag hade inga förväntningar.

Nu laddar vi till kursen för Jamila :)

  • 30 readers

Likes

Comments