Söndag idag och veckorna bara drar förbi! Helt galet!

Den 12:e mars närmar sig, alltså tävlingen hos Jamila. Min och Kråkans sista tävling. Just nu tränar vi för fullt och jag har bokat in en provridning den 5 mars. Det känns super bra och hoppas det känns lika bra efter provridningen också :)

Idag har det varit riktigt vårväder här, solen lyste och 10 grader varmt. Bestämde mig för att ta en tur med kråkan, helt själva. Drog bara på tränset, så tog en barbacka tur. Hur mysigt som helst! Inga problem att ta oss från gården heller. Duktig häst!

Det blev en mystur med mest skritt men på hemvägen blev det lite tölt också. Det va ju så himla varmt och kråkan var svettig efter vår lilla tur. Förstår det med den tjocka pälsen. Men han börjar faktiskt släppa vinter pälsen nu.

I veckan blir det nog ridhuset då det är isgata överallt!

Bjuder på en bild från förra helgen!

  • 11 readers

Likes

Comments

Hej på er!

Förlåt för dåligt bloggande men man kan säga att jag har haft annat att tänka på.

Dels så ligger Kråkan ute till försäljning! Blandade känslor men det känns bara mer och mer rätt. Många har frågat varför och av den enkla anledningen att jag är så trött på allt åkande och det just nu är mer ett måste än vad jag tycker att det är roligt.

Jag har haft denna fundering länge och trodde att efter Jamila kursen så skulle jag troligen bli mer peppad. Men vet ni, näe det blev jag inte. Inte ett dugg! Så jag tog beslutet att lägga ut honom till försäljning och vara hästlös ett tag framöver. Jag har fått mängder med mail och det jobbiga är nästan att hitta rätt köpare. Men jag har bokat in en familj som jag hoppas på och som känns jätte bra med.

Jag fortsätter att träna honom precis som vanligt fram tills jag hittar rätt köpare och vi ska ju faktiskt iväg och tävla 12 mars. Så han kommer flytta tidigast i slutet av mars.

Det jag kom på igår är att jag faktiskt är "klar" med ridningen för ett tag. Vi har en inbokat Jamila kurs på lördag som jag inte ens vill vara med på. Så letar faktiskt en ersättare. Men hittar jag ingen så kommer jag självklart att åka på kursen i alla fall.

Men då vet ni hur det ligger till och HÄR hittar ni annonsen på Kråkan.

Vi har haft fantastiska 2 ½ år tillsammans!!

Likes

Comments

Här kommer veckans träning - i alla fall hur det är tänkt ;)

Måndag: Vila

Tisdag: Ulrika

Onsdag: Longering/vila

Torsdag: Longering

Fredag: Vila

Lördag: Uteritt

Söndag: UterittLikes

Comments

God kväll!
Hoppas att ni har haft en bra helg. Min har varit lugn och skön. Den har tillbringas i stallet både lördag och söndag. Igår blev det uteritt med två hästar, Kråkan och Ganti.
På kvällen så umgicks jag med syster en sväng och sedan kikade jag på Mello.

Idag tog jag med mig Kråkan, Imilia och Einar till Ulrika för att låna deras bana. Det känns som vi behöver banträning nu för att komma någonstans. Lånade stångbettet av Ulrika då mitt inte kommit, troligtvis kommer det imorgon :)

Han tuffade på bra i tölten och traven. Han måste jobbas lite mer på volt och åttor för att bära sig själv då han gick med något sänkt rygg. Det går vi jobba på, men han blev bättre på slutet och var helt slut efter dagens pass. Men duktig va han, jag måste även träna upp min sits och sluta fippla med tyglarna. Men jag har kommit dit att jag i alla fall tänker på det ;p

bjudet på en halv suddig bild från dagen.

  • 56 readers

Likes

Comments

Som sagt så har jag haft otroligt mycket bokat och fullt upp med jobb. Så förra veckan hann jag inte rida och var hemma sent varje kväll.

Men så kan det vara ibland och denna vecka har vi tagit tag i ridningen och börjat tränat på det som vi skulle träna på efter Jamila kursen.

I måndags var jag och Jossan till Ulrika med grabbarna då våran bana är full med is och inte alls rolig. Jag började med att värma upp precis som vi fick göra på kursen för Jamila. Den är längst fyrkantspåret och vid kortsidan vänder man upp och gör skänkelvikningar ut till långsidan. Kråkan blir som en banan istället för att vara rak, så vi höll på ett tag innan det satt. När han var mjuk i båda sidor och klarade av att vara rak istället för en banan så började vi på men tölten. Jag fick rådet att rida med gramanen i tölten några gånger i veckan just i tölten för att han ska hitta överlinjen. Jag som har fullt upp med att hålla reda på ett par tyglar ska hålla på med ännu fler. Haha. Men han tuffade på väldigt bra och kändes kanonfin i båda varven.

Väl i traven så tuffade han på bra men han lyssnar inte på halvhalterna och bara slänger upp huvudet näst intill hela tiden. Så frustrerande! Ulrika hoppade upp och testade. Hon lyckades få till det och han gick kanon fint även då. Hoppade upp efter och fick känna och hitta känslan.


Tisdag hade jag tänkt longera men banan var så isig så han fick bara komma in och mysa lite.


Igår åkte jag och Jossan till Ulrika igen för att träna. Ulrika tyckte att vi skulle testa rida på stång, vilket hon fick börja med då jag aldrig har ridit på stång och har alltid haft respekt för det. Vi tänkte mest, vad har vi att förlora, antingen så knäcker han av eller så funkar det. Vi hade kedjan väldigt löst då jag tror att han aldrig har blivit tiden med stång innan. Ulrika började mest för att känna hur han reagerade och kan säga att jag aldrig har sätt Kråkan så fin under dessa år jag haft honom. Hon lyckades även hitta ett nytt tempo i tölten. Jag stod och gapade! Han kastade inte med huvudet, lite hög men absolut godkänd och knäckte inte alls av utan fick otroligt fint.

Jag hoppade upp och började i skritt mest för att känna hur han kändes i munnen och om han lyssnade. Testade skänkelvikningarna och dom var betydligt mycket bättre idag än i måndags. LOVELY! Testade tölten och jag kan bara säga att jag har fått en ny häst. Han lyssnade på små hjälper, han var så trevlig i munnen och jag hade ingenting i handen - Lycka! Jag satt mest och njöt!! Att bara kunna koncentrera sig på att farten och inte 10 andra saker så som att han inte lyssnar var en fröjd!

Så hur funkade det i traven?? Jag har varit så frustrerad att han inte tagit halvhalterna då det är det som har fattas. MEN igår lyssnade han på allt jag bad honom och fick en fantastiskt fin trav.

Jag har nog underskattat stången helt ärligt. Rider man rätt med stång så är det som vilket bett som helst. Jag red på ett tvådelat och har nog aldrig känt att han varit så nöjd i munnen som igår. Jag kunde jobba med finliret och njuta istället för att bli frustrerad och irriterad på att han inte lyssnar.

Jag ska testa rida ut på stång också just för att se om han lyssnar bättre och inte drar hela tiden. Sedan kommer jag variera med stång och vanligt tredelat.

Jag var som sagt i chock efter gårdagen på ett positivt sätt ;)

Idag blir det uteritt med Jossan och Ganti i mörkret mest för att ska få sträck ut sig efter gårdagens pass.

Fredag får han vila, det behöver jag också. hehe!

Lördag och söndag blir det troligen uteritt.Likes

Comments

Det är väldigt tyst här på bloggen av olika anledningar. Men håll ut, snart lugnar det ser sig och jag är igång.

Dagens pass kommer jag berätta mer om! Han har gått som en klocka. Har testat att rida på stång! Mer om det kommer 😃

  • 69 readers

Likes

Comments

Jag var faktiskt nervös inför kursen, jag har ju inte ridit för Jamila sen förra våren. Hon har ju sätt oss på tävling men det är ju en helt annat sak.

Det som kanske var lite positivt var att hon såg oss på tävlingen den 6 januari och hade planerat inför denna kursdag för oss alla. Hehe..

Då tölten nu sitter så var det dags att koncentrera oss på att hitta en stabil överlinje och min sits. Jag vet ju att min sist inte är helt hundra. Jag fick faktiskt börja med att testa PS sistbåge. Jamilas kommentar "nu är det dags att vara stolt över att du rider". Ja och så är det väl. Jag sjunker oftast ihop och lutar mig framåt och har händerna brett och nere vid sadeln. Lär om gör rätt. Hon var på mig hela tiden om händerna, jag är expert på att tappa tyglarna, det är helt sjukt. Hur svårt ska det va ;)

Vi började med att värma upp på fyrkanten och sedan vända upp till mitten av kortsidan och sedan skänkelvikningar till fykanten igen. Lite förvirrat kanske ;) Men det var i alla fall en jätte bra övning som Kråkan och jag fuskade oss igenom till en början. Han blev en banan innan jag fick till att han skulle vara rak.

Sedan jobbade vi oss in på volten för att hitta överlinjen och min sist. Det gick väl bra efter en stund. Vi testade även gramanen i just tölten. Då hittar han den direkt så nu ska jag jobba med den i tölten några gånger. Jamila hoppade även upp på honom både på förmiddagen och eftermiddagen. Det ser ju sååå lätt ut och jag ser ju vad hon gör. Också hoppar jag upp och då blir det bara skit rent utsagt. Det är sååå frustrerande. Jag vill kunna på än gång det är det som är felet med mig ;P haha

Men nu har vi en plan och jag ska även skicka mina mål med denna "termin" som vi ska rida för Jamila och jag har några som jag skulle vilja klara.

Just de, jag ska byta bett, nosgrimma och tyglar. Hehe.. Jag som nyss köpt en ny nosgrimma, dock engelsk och nu ska vi ha en remont ;P

Som vanligt hade jag inga bilder.. Suck!

Likes

Comments

Veckan då hårdträningen börjar!

Efter helgens kurs börjar nu jobbet men att bygga muskler och kondition. Denna vecka kommer alltså se ut såhär:

Måndag: Longering

Tisdag: Ridhuset/Ulrika. Antingen åker jag till ridhuset och tränar eller så tar jag med mig Kråkan till Ulrika.

Onsdag: Vila

Torsdag: Ridhuset/Ulrika - Beroende på hur det blir på tisdag.

Fredag: Vila

Lördag: Uteritt

Söndag: Uteritt

Ett inlägg om helgens kurs kommer upp ikväll. Lärorikt och jobbigt på samma gång!Likes

Comments

Jag gillar att blicka tillbaka på min och Kråkans utveckling. I år har jag ägt Kråkan i tre år. Galet vad tiden går fort! Ni vet ju hur vi utvecklas i träningen inför tävling, alltså poängen. Men vad har vi verkligen gjort? Hur har vi nått resultatet idag och hur gick det egentligen till från början? Hur la jag upp träningarna?

Här kommer ett inlägg mest för mig själv för att se vad jag och Kråkan egentligen har tränat på och hur jag tillsammans med mina tränare har tänkt. Risk finns att det blir ett långt inlägg ;)

Här nedan ser ni två bilder från när Kråkan kom till mig. Överviktig som bara den, han hade gått på bete 24 timmar om dygnet. Han ser mer ut som ett kallblod än Islandshäst. Hehe.. Ändå hade han gått ner lite innan han kom till mig.

Han var ju som sagt överviktig och hade inte så mycket muskler så jag började helt enkelt med kortare uteritter. Dock var han ju helt galen när vi red ut flera stycken. Jag var osäker och han ville gärna bara dra iväg. Att då vara en tjej på 1.58 cm lång och väga ca. 60 kg mot detta muskelpaket. Jo start som attan va han. (är). När jag, Anneli och Jossan var ut på en tur va han lite små galen. Jag bestämde mig att jag skulle hoppa av och gå med honom hem. Det resulterade i att han slet sig. Jag kommer ihåg att jag var sååå förbannad och ville inte se honom. Funderade va f*n jag hade köpt för häst. MEN efter några dagars lugnande bestämde jag mig helt enkelt för att inte rida honom utan markarbeta. Just för att först att ha kontrollen från marken då han gärna sprang över en och fick precis vart han ville när han ville.

Sedan tog jag med honom till Ulrika för att rida på banan. Vi fick ett gott skratt då han knappt gick fram i skritt. Men skam den som ger sig. Efter några gånger så gick han ju faktiskt fram i trav och vi kunde påbörja att leta fram tölten. Jag har tagit det väldigt lugnt med att jobba fram tölten och fått otroligt mycket stöttning och hjälp av Ulrika. Vet inte hur många månader vi har skröltat fram innan vi har kommit dit vi är idag.

Denna bild är från februari 2015 när Imilia testade honom. Jag fick även tips att sätta boots bak, vilket funkade super för oss. Så tips för er som har en svårtöltat häst, jag hade 230g bak.

Här skröltar han fram och hur högt som helst med huvudet ;P Han har ju alltid haft en jätte stark trav och han är så himla lång så mycket häst att korta ihop och lära sig att korta ihop.

Jag har tränat jätte mycket för en vän till mig, Sofia. Hon har "tyvärr" flyttat till Malmö för att plugga men hon kommer förhoppningsvis hem snart ;) Hon har varit till jätte stor hjälp och givit många tips på vägen. Ulrika har fått rida Kråkan när jag inte orkat hålla ihop honom och sedan ridit på hennes ridning. Jag har lärt mig otroligt mycket av att hjälpt! Har ni fastnat - TA HJÄLP!

Men det som tog oss flera trappsteg var nog första träningen för Jamila Berg och resten av träningarna under våren. Både jag och Kråkan utvecklades otroligt mycket. Nu i somras flyttade jag honom som sagt till Ulrika. Det blev en sommar med mycket träning och han reds för Sofia när hon var hemma minst en gång i veckan under ca. 4-5 veckor.

Jag tror att jag pressade honom lite för mycket och skulle ha ställt av honom redan i september och inte i november. Men det vet jag nu. Han vilade hela november och början av december men den vilan har givit otroligt mycket både i kroppen och i huvudet på honom.

Det låter som jag bara rider tölt och skiter i de andra gångarterna. Men absolut inte. Jag har lärt mig under dessa år att värma upp i skritt och träna skritt är oroligt nyttigt. Nu har Kråkan en fantastisk Skritt, så jag är lite bortskämd. I sommaras hittade jag en ny växel i traven, en trav som är fantastiskt!

Kolla bara på första bilden som är tagen 2015 på vår första tävling. Och bilden från i somras - herregud! haha

Och ändå kan traven vara ännu finare, det har han minsann visat upp utan ryttare ;)


Galoppen har jag kämpat med otroligt mycket. Från början orkade han inte mer än ett halvt varv på ovalbanan och det tog mig nästan ett helt år för att han skulle orka bära sig i galoppen. Nu galopperar han hej vilt ;)

Som sagt på vår första tävling 2015 såg det ut som på första bilden nedanför och 2016 i juni såg det ut som på andra kortet.

Det ser ut som helt olika hästar. haha

Jag måste ju dela med mig av hur tölten såg ut 2015 och hur den såg ut 2016. Han har ju en betydligt trevligare överlinje nu och har en annan lätthet i tölten efter all träning.

Nu ska jag försöka avsluta detta inlägg på något bra sätt. Som sagt detta har varit en fantastisk resa och jag blir så glad i hjärtat när jag kollar tillbaka vilken utveckling vi gjort. Vilket jobb vi har lagt ner. Jag har ridit som mest 5-6 dagar i veckan, alltså med varierad träning. Longering, ridning på bana, ute i skogen och löshoppning.

Men det har inte varit en dans på rosor. Det har varit kanske inte blod, men blåmärken, massor med tårar av både glädje, ilska och frustration och massor svett och slit!

Nu ser jag fram emot året 2017 som kommer kännas lite lättare och vi kommer vara ute på lite mer tävlingar. Ska bli fantastiskt roligt år med Kråkan!


Nu vet ni lite mer om mig och Kråkans resa. Det var väldigt roligt att skriva detta inlägg så jag hoppas att det är roligt att läsa ;)

Likes

Comments

Hej på er!
Denna vecka har jag verkligen fullt upp både med jobb och sedan efter jobbet med stall och andra trevligheter :) Kråkan vaccinerades i måndags så det blir automatiskt att han får ta det lite lugnt dessa dagar fram till lördagens träning för Jamila. Igår red jag och Jossan ut i mörkret, det märktes så väl på Kråkan att han vaccineras. Det var en trött kropp och man ska ju ta det lite lugnt så det blev en väldigt lugn skrittur.

Idag ska han faktiskt få vila helt, han ska få komma in och mysa istället. Hade tänkt longera men känner att det är dumt eftersom han var så himla trött igår. Vill ju att han ska vara pigg tills på lördag :)

Jag själv ska till stallet efter jobbet sedan ska jag iväg och testa Zumba.

Hoppas ni får en bra dag!


Likes

Comments