​Läste häromdagen en debatt på Facebook - en tjej var så sårad för att hon fått negativa kommentarer när hon lagt ut en bild på sig själv när hon red utan hjälm. Jag tillhör ju dem som tycker att det är vrålkorkat att rida utan hjälm, men visst, är du vuxen så gör du väl som du vill. MEN jag skulle väldigt gärna vilja höra argumenten?? Varför rida utan hjälm? Tror ni att ide´n om hjälm kom till för att irritera folk? Är det för att frisyren blir förstörd? Är det för att din skalle inte går sönder om du ramlar av? (För den är gjord av trä? Eller papp?)

På samma sätt så undrar jag över folk som inte använder bilbälte? (Allrahelst på sina barn!?) Folk som kör 120 km/h på 80-väg? Tror ni regler är till för att göra er irriterade? Har det någonsin fallit er in att reglerna och säkerhetsföreskrifterna faktiskt är till för att skydda er?

Min man var för ett par år sen med om en olycka i travet. Utan hjälm och säkerhetsväst hade han förmodligen inte varit hos mig idag. Efter det rider jag själv ALLTID med hjälm och väst. (Hjälm hade jag innan dess också, förstås) Jag tyckte också att det var obekvämt med väst till en början, nu kan jag inte rida utan. Både västar och hjälmar är så vältillverkade, bekväma och välsittande idag så argumentet "obekvämt" köper jag inte. tycker man det känns ovant så vänjer man sig dessutom. Och erkänn - det skulle vara ännu obekvämare att sitta i rullstol efter en hjärnblödning orsakad av slag mot huvudet. Eller att vara död.

Coolt? Inte speciellt?

Din häst är så snäll? Men det är ännu ett djur va? Kan bli rädd, kan snubbla.

Du rider så bra? HAHAHAHA. Tänker inte ens ommentera.

Använd hjälm, din dumma jävel. <3

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Dom här hästarna (Saffe och Prima) har det verkligen tufft. Dom får alltså äta PINNAR för att överleva. Stackare.

Jag tycker att det är trevligt att dom bidrar i komposteringsprocessen och så. Och hittar alternativa näringskällor. Man måste vara openminded även som häst.

Likes

Comments

Word. Jag är så värd det.

Likes

Comments

Avmaskning är så sablikens äckligt tycker Prima. Jag håller förmodligen med henne. (Har ju då aldrig smakat hästavmaskning men är säker på att Prima har rätt)

För ett antal år sedan blev avmaskning till häst receptbelagt och måste skrivas ut av veterinär. Tidigare var det bara receptbelagt om du skulle ha typ 10 sprutor eller mer, eller nåt sånt. Anledningen till att det blev receptbelagt från första sprutan var/är att parasiterna till stor del blivit resistenta.
Man avmaskade slentrianmässigt, för att ”det var dags” eller för att hästen såg lite allmänt raggig ut. Vips - resistenta parasiter.

Idag kan man köpa kit på apoteket som heter ”kolla masken” och skicka in träckprov för att på det viset få veta om din häst har inälvsparasiter. Så avmaska inte i onödan är ni snälla. Det blir så dumt i slutändan.

Likes

Comments

Vare sig man vill det eller ej så är hösten här. Inte min favoritårstid så det gäller att ta tillvara på det som är bra...

Trodde inte vi hade några äpplen alls i år nästan, men det visade sig att ett bortglömt äppelträd i kanten på lilla hästhagen hade oväntade resurser! Tidigare år har de andra äppelträden också haft mycket frukt så då har jag inte orkat släpa mig bort de 25 metrarna till det här trädet, men i år var det verkligen mödan värt!

Hoppas att ni får en trevlig höst!

Likes

Comments

Det är sabla kul med bin! Kanske jag skall gå kursen jag med? Eller förresten, jag har ju min fantastiske man som kan lära mig! 💕

Likes

Comments

Det ligger väldigt mycket ”i tiden” att rida ut, att träna med hästarna ute, naturbana o.s.v. För oss som alltid har gjort det så känns det förstås väldigt bra att veta att man gör någonting rätt 😉

Att proffsryttare pratar om vikten av att variera träning och underlag och miljö känns fantastiskt bra! Tidigare har det mest varit Ulla Håkansson som varit känd för detta, nu blir det fler och fler, inte minst Peder Fredricsson och hans naturbana.
Försäkringsbolagen har insett att om hästarna tränas mer varierat minskas skaderisken och det är ju bra för alla. Hästarna inte minst. Deras ägare, och försäkringsbolagen...

Köpte den här boken för några veckor sedan. Uppmanar ALLA som har häst att köpa den. Även om den inte innehöll så mycket nytt för en erfaren buskryttare som jag själv så är det en väldigt bra bok som bekräftade att det jag gör och hur jag tänker faktiskt är bra.

Konkreta tips och övningar, samt förklaringar till varför. Känner många som är lite osäkra vid uteritter (jag vet själv hur det var i början med Prima) och då tror jag denna bok kan hjälpa. Har man tillgång till ridhus och/eller ridbana tror jag att det lätt blir så att man ”fastnar” där litegrann, och som med allt annat så blir hindret att ta sig därifrån större och svårare och läskigare ju mer tiden går...

Missförstå mig inte nu, jag vill ju ha en ridbana här på gården! 😁 Men som sagt, variation i ridningen och träningen är viktigt! Läs boken om du inte tror mig 😘

Likes

Comments

Jag är mycket ute i naturen. Dessvärre är jag väldigt dålig på svamp.

Det finns hur mycket svamp som helst i år! I den skog där jag rider mest är det svamp, svamp, svamp vart man än ser. Jag har ingen aning om vilka som går att äta och vilka som inte går att äta. Säkert är de flesta oätliga, men säkert finns där mycket som går att äta också. Den enda svamp jag är 100% säker på är stolt fjällskivling och DEN finns ju såklart inte här...

Jag såg fingersvamp när jag var ute och red och blev så lycklig, men googlade för säkerhets skull när jag kom hem, innan jag gick ut för att plocka. Då visar det sig att det finns något som heter lömsk fingersvamp och som är fett giftig och fett svår att skilja från den ätliga... Så därför rekommenderas inte fingersvamp som matsvamp. Fuck också 😑

Det där vet jag iallafall vad det är; det är slånbär! Finns också väldigt mycket av men är ännu lite sura. Skall försöka få tid till att gå ut och plocka. Göra likör, kanske....

Min mamma plockade väldigt mycket nypon åt mig när hon bodde här när vi var utomlands. Just nypon tycker jag är lite svårplockat så jag är väldigt tacksam att hon orkade göra det åt mig. De är nu torkade och ges som nyttigt godis till hästarna.

Likes

Comments

Prima kom till mig i maj 2013. Sedan dess har jag dokumenterat vartenda pass vi har gjort. Det är ganska häftigt att gå tillbaka och titta på. "Mycket dumheter idag" blev efter hand "Inte mycket dumheter idag" och gick sedan över till " Inga dumheter idag!" till att nuförtiden inte ens nämna några dumheter över huvud taget.

Dessutom så kan jag gå tillbaka och se när det var något inträffade, när var det vi slog höjdhoppsrekord, när "trampade" hon första gången, när var det hon var sådär diffust halt?
Jag rekommenderar alla att skriva ner allt ni gör med era hästar. Det är både nytta och nöje och behöver inte ta så stor stund, skriv lite stödord. Det finns en del appar man kan använda oxå, men jag kör lite parallellt, app OCH handskrivet. Appen glömmer jag lätt bort att starta när jag sitter upp, dessutom tycker jag inte att apparna funkar enär man rider på bana eller i ridhus.

Jag skriver ner hur lång tid vi arbetade, typ av träning, underlag och lite annat "bra att veta". Gör det du också, du kommer inte att ångra dig!

Likes

Comments