Vare sig man vill det eller ej så är hösten här. Inte min favoritårstid så det gäller att ta tillvara på det som är bra...

Trodde inte vi hade några äpplen alls i år nästan, men det visade sig att ett bortglömt äppelträd i kanten på lilla hästhagen hade oväntade resurser! Tidigare år har de andra äppelträden också haft mycket frukt så då har jag inte orkat släpa mig bort de 25 metrarna till det här trädet, men i år var det verkligen mödan värt!

Hoppas att ni får en trevlig höst!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Det är sabla kul med bin! Kanske jag skall gå kursen jag med? Eller förresten, jag har ju min fantastiske man som kan lära mig! 💕

Likes

Comments

Det ligger väldigt mycket ”i tiden” att rida ut, att träna med hästarna ute, naturbana o.s.v. För oss som alltid har gjort det så känns det förstås väldigt bra att veta att man gör någonting rätt 😉

Att proffsryttare pratar om vikten av att variera träning och underlag och miljö känns fantastiskt bra! Tidigare har det mest varit Ulla Håkansson som varit känd för detta, nu blir det fler och fler, inte minst Peder Fredricsson och hans naturbana.
Försäkringsbolagen har insett att om hästarna tränas mer varierat minskas skaderisken och det är ju bra för alla. Hästarna inte minst. Deras ägare, och försäkringsbolagen...

Köpte den här boken för några veckor sedan. Uppmanar ALLA som har häst att köpa den. Även om den inte innehöll så mycket nytt för en erfaren buskryttare som jag själv så är det en väldigt bra bok som bekräftade att det jag gör och hur jag tänker faktiskt är bra.

Konkreta tips och övningar, samt förklaringar till varför. Känner många som är lite osäkra vid uteritter (jag vet själv hur det var i början med Prima) och då tror jag denna bok kan hjälpa. Har man tillgång till ridhus och/eller ridbana tror jag att det lätt blir så att man ”fastnar” där litegrann, och som med allt annat så blir hindret att ta sig därifrån större och svårare och läskigare ju mer tiden går...

Missförstå mig inte nu, jag vill ju ha en ridbana här på gården! 😁 Men som sagt, variation i ridningen och träningen är viktigt! Läs boken om du inte tror mig 😘

Likes

Comments

Jag är mycket ute i naturen. Dessvärre är jag väldigt dålig på svamp.

Det finns hur mycket svamp som helst i år! I den skog där jag rider mest är det svamp, svamp, svamp vart man än ser. Jag har ingen aning om vilka som går att äta och vilka som inte går att äta. Säkert är de flesta oätliga, men säkert finns där mycket som går att äta också. Den enda svamp jag är 100% säker på är stolt fjällskivling och DEN finns ju såklart inte här...

Jag såg fingersvamp när jag var ute och red och blev så lycklig, men googlade för säkerhets skull när jag kom hem, innan jag gick ut för att plocka. Då visar det sig att det finns något som heter lömsk fingersvamp och som är fett giftig och fett svår att skilja från den ätliga... Så därför rekommenderas inte fingersvamp som matsvamp. Fuck också 😑

Det där vet jag iallafall vad det är; det är slånbär! Finns också väldigt mycket av men är ännu lite sura. Skall försöka få tid till att gå ut och plocka. Göra likör, kanske....

Min mamma plockade väldigt mycket nypon åt mig när hon bodde här när vi var utomlands. Just nypon tycker jag är lite svårplockat så jag är väldigt tacksam att hon orkade göra det åt mig. De är nu torkade och ges som nyttigt godis till hästarna.

Likes

Comments

Prima kom till mig i maj 2013. Sedan dess har jag dokumenterat vartenda pass vi har gjort. Det är ganska häftigt att gå tillbaka och titta på. "Mycket dumheter idag" blev efter hand "Inte mycket dumheter idag" och gick sedan över till " Inga dumheter idag!" till att nuförtiden inte ens nämna några dumheter över huvud taget.

Dessutom så kan jag gå tillbaka och se när det var något inträffade, när var det vi slog höjdhoppsrekord, när "trampade" hon första gången, när var det hon var sådär diffust halt?
Jag rekommenderar alla att skriva ner allt ni gör med era hästar. Det är både nytta och nöje och behöver inte ta så stor stund, skriv lite stödord. Det finns en del appar man kan använda oxå, men jag kör lite parallellt, app OCH handskrivet. Appen glömmer jag lätt bort att starta när jag sitter upp, dessutom tycker jag inte att apparna funkar enär man rider på bana eller i ridhus.

Jag skriver ner hur lång tid vi arbetade, typ av träning, underlag och lite annat "bra att veta". Gör det du också, du kommer inte att ångra dig!

Likes

Comments

Det har nu gått några veckor sedan min älskade häst fick somna in. Nalle blev 30 år gammal, och han var min vän i 21 av dessa år. I hela mitt vuxna liv har har han funnits vid min sida och nu är det så tomt, så tomt.

De sista åren reds han inte, förutom av V vid enstaka tillfällen i skritt, men han var en så självklar del av livet på gården. Han var social, vänlig, nyfiken och hungrig. Sista tiden var han även trött och nästan tandlös. Men alltid, alltid lika vänlig.

Med Nalle behövde man aldrig känna sig otrygg eller orolig. Man visste, VISSTE! att Nalle alltid skulle göra sitt bästa, aldrig hålla på med dumheter eller larv. Han var inte rädd för något, sa jag att det var ok att gå förbi så litade han på det.

Jag brukade kalla honom "hästen av plåt" eftersom han aldrig var sjuk eller halt. På 21 år hade han aldrig kolik, aldrig förkyld. En gång hade han trampat in en pinne i strålen så vi fick ta ut veterinären, då kan han ha varit kanske 10-11 år? Och så nu för något år sedan fick han av oförklarlig anledning ett stort sår på ett framben så veterinären fick komma. Det läkte snabbt och snyggt.

De sista åren hade han förstås problem med ögoninflammation på sommaren, orsakat av flugor eller sand. Men det gick ganska bra att hålla det i schack med flughuva och ögonskölj och droppar. Men i det stora hela - en frisk, stark häst.

Jag har alltid sagt att Nalle skall få vara med oss så länge han vill, orkar och mår bra. Jag känner att jag kan stå för mitt beslut att låta honom somna in. Jag ville få minnas Nalle som stolt, stark och välmående. När det var gjort var jag så ledsen, grät och grät och grät, men det var inte ångest över beslutet, det var sorg och saknad. Sorg och saknad över en älskad vän.

Nalle fick somna in på morgonen måndagen den 28 augusti. Peter var med honom hela tiden och allt gick lugnt och fridfullt.

Jag delar min sorg med Saffe, som gnäggade, sprang och letade de första dagarna. Det slet sönder mitt hjärta att se honom sakna sin vän sedan 16 år, de hade aldrig varit åtskilda mer än en dag i taget. Nu har Saffe insett att Nalle är borta och han har slutat leta. Men jag är säker på att han liksom jag ännu saknar vår älskade Final Show.

Likes

Comments

Peter och jag har varit en vecka på Kreta. Min syster och delar av hennes familj var också där, men vi han inte umgås så mkt.

Orsak 1: Peter feber och magsjuk

Orsak 2: När Peter blev bättre åkte syrran in på sjukhus med gallproblem.

Men JAG var frisk iallafall, och kunde njuta av vackert väder, fint hotell, underbart hav och god mat.

Likes

Comments

Just nu är Peter och jag på Kreta. Semester när den ÄR som bäst och när den BEHÖVS som mest! Återkommer med vad som hänt sen sist osv. när vi är hemma igen.

Likes

Comments

Jag fick se en så bra bild som jag vill dela med er.

Till höger på bilden - korrekt böjning, bogar på plats.
Till vänster på bilden - vad som händer om man svänger endast/mest med tygeln.

Vikthjälper och balans är så viktiga i ridningen men det känns som att iallafall vikthjälper introduceras rättså sent... Vill då att hästen ska stanna - dra i tygeln. Vill du att hästen skall svänga - dra i tygeln. Vill du att hästen skall öka - sparka på och dra inte i tygeln. Fler än jag som känner igen sig från början av sin ridkarriär?

Nu hoppas och tror jag att jag kommit ganska långt ifrån det där, men fortfarande händer det såklart att jag rider för mycket med handen och för lite med vikt, skänkel och övrig kropp. Hade jag gjort det även om vikthjälperna introducerats tidigare i mitt hästliv? Säg vid ridpass nr två i livet, eller så?

Likes

Comments

För tredje året i rad har vi igelkottsungar i höet. Sex stycken, samma antal som förra året. Vi ger dem kattmat och vatten vilket verkar uppskattas.

Man får vara mycket, mycket försiktig när man går/kör/ rider på gården just nu, för de börjar upptäcka och utforska världen nu ❤️

Likes

Comments