Efter att jag gick ut på Wången så tyckte jag att nu börjar ett nytt kapitel! Jag ska starta företag och inte studera på heltid längre!

Så vad har nu hänt i det ny kapitlet? Jo, låt mig berätta!

Företaget är igång i en liten skala och kommer antagligen vara så ett tag fram beroende på hur framtiden förändras eller stabiliserar sig. Jag har just nu sex stycken träningshästar, varav en kom senast i fredags; Askja! Hon har kommit till mig efter inridning och vila och ska nu vidareutbildas. Jag har enstaka lektioner per månad både med elever som har egen häst och som lånar häst utav mig.

Snart kommer jag börja en anställning på 70% på en annan gård där jag kommer göra lite allt i allo: stallarbete, instruktör och hästtränare. Önska mig lycka till!

Just nu pluggar jag också hippologiskt examensarbete på distans. Den största frågan är om jag ska göra en enkätundersökning eller åka upp till Wången och göra en "mer praktisk" undersökning. Dessutom så går jag en kurs genom HNS som heter Unga Ledare, nästa träff är på Solvalla, hästsportens hus den 23 sept.

Jag sitter med i utbildningssektionen i SIF och det kräver inte jättemycket tid just nu. Men sen förra helgen fick jag en förfrågan om att hoppa in i tävlingsgruppen i min lokalklubb. Hur ska detta gå?!

Dessutom så har jag ju såklart mina egna hästar som jag vill hinna med! Hur ska jag hinna med allt?!

Så så ser mitt schema ut just nu och jag ser ändå fram emot det! Höres! Kram!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu äntligen efter mer än en månads uppehåll har jag kunnat skriva ett nytt inlägg. I just detta inlägg har jag valt att skriva om sadelinvänjning eller sadeltämjning, vad man nu vill kalla det.

Den första sadeln man har på unghästen behöver inte passa perfekt. De första longeringspassen ska hästen bara vänja sig vid att något sitter fast på hästens rygg och att den svarta saken på ryggen kan flaxa och ge ljud ifrån sig också. Oftast så börjar hästen att bocka. Många hästägare blir lite lätt skrämda och försöker stoppa hästen och ska lugna den med klappar eller med rösten. Fel. Det man ska göra är bara att låta hästen så att säga "bocka av sig". Till slut kommer hästen att märka att när den slappnar av så kommer sadeln inte att äta upp en. Det ända man behöver tänka på som linförare då är att driva hästen framåt om den väljer att tvärstanna istället för att springa. Förutsättningar för detta är såklart att hästen sedan tidigare kan stopp och fram sedan tidigare longeringspass.

Sadeln behöver inte passa förrän man ska sitta upp på ryggen. Att ha en dåligt anpassad sadel som kanske ger smärtsamma tryckpunkter är inte optimalt för ryttarens säkerhet eller för en säker och kort invänjning av sadel och ryttare. Hästar kommer bra och länge ihåg vad som ger smärta.

Så om det går fel, så kan det gå som på videon nedanför. En valack som har varit inriden och vidareutbildad av mig (3 år sedan) och en annan ryttare tidigare tycker fortfarande inte om sadeln. Han litar in på att det inte ska göra ont eller mig heller. Det kvittar vilken sadel jag lägger på och han bockar iväg. Troligtvis så har personen som ridit in använt en fel anpassad sadel. Varför jag misstänker detta är för att jag har andra träningshästar som varit hos samma inridare och nästan alla har varit misstänksamma för sadeln.

Det blir en lång omväg för mig innan jag kan sätta mig säkert på valacken rygg. Han och jag behöver bygga upp ett förtroende (och hitta en sadel till en så pass fet häst) och helt enkelt hitta harmonin med sadeln.

Denna gången tipsar jag inte om ett videoklipp eller text, utan länkar till mina nya facebooksida!: https://www.facebook.com/HEKLA-Islandsh%C3%A4stutbildning-760766437360156/

Likes

Comments

Ja, vad är skillnaden mellan att ha en träningshäst under en kortare period emot en egen häst?

Jag har alltid tänkt vid arbete med träningshästar: "fäst dig inte vid dem, de ska ändå åka hem. Den har en egen ägare som älskar den med hela sitt hjärta." Men det har tyvärr inte funkat riktigt så för mig.

Jag älskar verkligen islandshästen och gör mitt bästa med den kunskap jag besitter för att göra det bästa för hästens träning och välfärd. Detta gör jag med alla hästar vare sig jag äger den eller inte! Jag har lika stort ansvar vad för sorts häst det än är!

I måndags åkte Triton hem till sin ägare. Jag var inte med när transporten kom för jag hade lektion, vilket ibland är tur. Själva avskedet är det svåraste och jag låter gärna bli att närvara vid ett avsked. Hur många hästar har jag då tränat? Ja du, en väldigt bra fråga, jag har med 100% sanning inte en aning längre.... Men jag minns de flesta. Alla sätter sina spår i hjärtat på en. Hästarna ger mig bara inte mer erfarenhet (för man kan aldrig sluta utvecklas) utan ger mig mer värdefulla minnen också. Varje häst har någon speciell egenskap som sätter sig i hjärtat på mig. Hur mycket jag än kämpar emot <3

http://lamenesstrainer.com/index.html <.-- Här kan ni träna på att se hältor!

Likes

Comments

Just nu har jag bara en sköthäst, eftersom jag fortfarande går på Wången.

I vanliga fall så ska jag inte ha sköthäst under sista perioden, period fyra, men det blev ändrade planer för mig. Han behövde en ny skötare + att jag var rätt ledig och kände honom sedan tidigare.

Triton är valack och 6 år gammal, inte mycket utbildad. Tölten är hans starkaste gångart, traven hans svagaste. Just nu jobbar vi mycket på tygelkontakten i alla gångarter, men speciellt i traven. Med tygelkontakten vill jag kunna kombinera mina hjälper mer och skapa en mer rund överlinje på honom. Annars som häst är han väldigt trevlig, söt med ett bra lynne! Vem som är mamma eller pappa till honom vet jag dock inte!

Som jag nämnt innan så startar inte mitt företag förrän i juni, men om ni vill ha prisuppgifter och vart i Skåne jag kommer hålla till så är det bara att skicka ett mejl!

Varje vecka kommer jag tipsa om ett klipp eller en bok för att ge ännu mer inspiration till arbetet med hästarna!

https://www.youtube.com/watch?v=hokqRs9GbrI

Likes

Comments

Säg hej till mitt första blogginlägg här!

Jag kommer redan nu meddela att just nu i början kan bloggen vara inaktiv, tills juni, början av månaden i alla fall. Jag går fortfarande mitt sista år på Hippologen på Wången i Jämtland. Men planeringen är att jag ska skriva minst ett nytt inlägg varje vecka!

I juni kommer min enskilda firma att dra igång (nere i Skåne): H.E.K.L.A. Islandshästutbildning.

Hekla är min barndomshäst som fortfarande lever och är på sina unga 24 år! Alla bokstäver i namnet har en betydelse: H=Harmoni, E=Energi, K=Kunskap, L=Lycka, A=Ambition.

Välkommen hit och hoppas du tittar in här igen!

Likes

Comments