Så var det fredag och det är äntligen dags för helg! Veckan har känts tung, kanske delvis beroende på att jag hade en intensiv helg bakom mig. Nästa vecka är det dags för höstlov torsdag-fredag för oss lärare, skönt! Då bär det av till Tyskland med Anna.

Danny började jobba med Kiera igår och fortsättning följer imorgon. Det var intressant och roligt att följa med från sidan och jag kunde än en gång konstatera att hon är en verkligt fin häst med mycket gång.

Loopy blev vaccinerad och raspad i tisdags och har därför haft några lättare dagar, idag blir det kanske en uteritt i höstsolen, man får passa på att njuta av dessa fina dagar så länge de varar. Sedan blir det slapp i soffan ;) Skönt med en lite lugnare helg, den kommer främst att bestå av hästar, hästar och mer hästar. Imorgon borde jag ha haft en tillridningshäst, men ägaren har blivit sjuk så eftermiddagen blev ledig. Ifall vädret är fint åker jag kanske iväg och vandrar till Söderåsen, där torde det vara vackert med alla höstfärger. På söndag blir det stalljobb (som vanligt) och på måndag ska jag rida Joy igen för första gången på drygt 2 månader, yippie! Segra har också höstlov nästa vecka och därför ska jag rida henne tre gånger då.

Önskar er en riktigt skön helg! Om du är sugen på en Halloweengåva åt dig själv kan du ju passa på att kolla in Eponias hemsida ;)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Igår kväll kom jag hem från aspirantkursen på Strömsholm. Den var verkligt givande och innehållsrik! Vi körde upp till Strömsholm tillsammans med Charlotte som också påbörjade kursen. Även om vägen var lång gick den ändå rätt fort när man kunde sitta och snacka häst med en annan hästtjej ;) Vi kom fram till vandrarhemmet strax efter 10 på kvällen.

På lördagsmorgon inleddes kursen på Thottska villan. Först hade vi morgonkaffe och en allmän presentationsrunda. Därefter fick vi lite material och gick igenom vad utbildningen går ut på tillsammans med kursledaren Ulf Wilken och hans sambo Agneta Aronsson som jobbar på Strömsholm. Sedan hade vi en föreläsning om hästens anatomi och gångarterna med Agneta. Efter lunchen blev det praktik i ridhuset. Vi fick provbedöma olika ekipage med hjälp av ett sifferblock: när Ulf bad oss att bedöma en viss gångart eller bedömningsgrupp skulle vi hålla upp den siffra vi tyckte att den var värd och sedan motivera varför vi tyckte som vi gjorde. Redan under den första dagen tyckte jag att vi var rätt så duktiga på att bedöma. Ulf motiverade också vilka siffror han skulle ha satt och svarade på våra frågor.

Efter praktiken blev det ett skriftligt teoriprov om hästens gångarter och rörelser. Det kändes rätt så svårt och jag hoppas att jag blev godkänd... Det var full rulle från 9 till 18, alltså var man rätt så trött i skallen på kvällen.

På söndag inleddes den andra kursdagen med praktik kl. 9 och pågick fram till lunch. Därefter blev det teori och sedan fick vi avsluta strax efter kl. 15. Kursen var jättelyckad och jag kände att jag fick mycket med mig som jag även kan tillämpa i min egen ridning och när jag tränar andra. Jag är så hedrad och glad att jag blev antagen och ser redan fram emot nästa tillfälle i december! Jag har faktiskt bokat en bisittning med en annan domare i november, till utbildningen tillhör alltså också en hel del skuggbedömning.

Idag ska det dock bli skönt att rida Loopy igen och denna vecka sätter Kieras inridning igång på allvar :)

Avslutar dagens blogg med några bilder från Strömsholm: en bild från provbedömningen i ridhuset, en annan från teorin och en tredje på en häftig stol som jag hade på mitt rum på vandrarhemmet ;)

Ha det så gott!

Likes

Comments

Så har det då blivit dags att inleda min dressyrdomarutbildning på Strömsholm. Efter jobbet åker jag hem där jag sedan träffar en av mina "kolleger" som också ska gå utbildningen och sedan åker vi upp i Kims bil. Vi har bytt bil eftersom min stora Hilux drar betydligt mer bränsle än hans Auris. Vi ska bo på Strömsholms vandrarhem. Själva utbildningen börjar på lördag kl. 9 så det känns skönt att slippa köra mitt i natten.

Denna vecka har varit händelserik då jag även varit på lägerskola med min klass, det var riktigt roligt och lyckat men oj så trött jag var när vi kom hem! Jag hinner inte vara med hästarna så mycket denna vecka p.g.a. allt annat program, men till all lycka hjälper min kompis Evelina till och motionerar Loopy och mockar mina boxar. Nästa vecka ska Danny påbörja Kieras inridning, spännande!

Förra veckan tränade jag två ggr hos Catrin. Det känns som om jag nu kommit in i det nya tänket rätt så bra och kan fortsätta att träna hemma på samma sätt. Det är inte lätt att ändra sin ridning, man är ju litet av ett vanedjur... Det märks på Loopy att han tycker att det är tungt nu när jag inte längre "hjälper" honom så mycket. Men när han väl bär sig på rätt sätt och verkligen använder ryggen känns han så fin, igår fick jag riktigt fina glimtar med honom! I söndags red Catrin honom efter framridningen och det var nyttigt för mig att se hur han rör sig med någon annan. Jag kunde konstatera att han blivit mycket bättre överlag: han bär sig i fin form och har en jämnare takt och fint schwung i steget. Längre ner kan ni se en bild från träningen och en annan "golden oldie" som är tagen på Kolbäck nära Strömsholm för fyra år sedan då Loopy var på träning hos Lotta när hon hade sin verksamhet där.

Önskar er alla en riktigt skön helg!

Likes

Comments

Ännu en skön helg närmar sig sitt slut och imorgon är det vardag igen.

Idag har jag hållit på med hästarna så gott som hela dagen: har haft stalltjänst som vanligt, longerat Kiera, ridit Loopy och hälsat på Joy som fått en riktig vinterpäls redan nu! 😊

Kiera har haft sadeln fastspänd för första gången under denna vecka och det har gått riktigt bra. Första gången (i fredags) fick hon sadeltvång när jag longerade henne, men idag gick det lugnt till. Tyvärr har hon trampat på sin egen framhov så att det uppstått ett litet sår, men hon verkar inte bry sig så mycket om det. Jag har rengjort det med vatten och sprayat Trizchlor (ett jättebra spray jag köpt på hästkliniken!) på det. Vi får hoppas att det läker fort!

Loopy har haft en lättare vecka, jag har ridit ut med honom ett par gånger, löslongerat honom ett par dagar och ridit dressyr två dagar. Idag blev det ett ordentligt pass: efter framridningen som gick riktigt bra blev det galopparbete. Jag red skänkelvikningar och sedan förvänd galopp och därefter byten på raka linjer. Den förvända galoppen är verkligen avslöjande och nyttig, dessutom är det en bra styrketräning. Imorgon blir det samma tema 😉

Konstaterade att jag har mycket att se fram emot på hästfronten under de närmaste veckorna: på torsdag ska jag träna för Catrin igen, om knappa två veckor påbörjar jag min domarutbildning på Strömsholm och under höstlovet åker jag till Tyskland med Anna för att hämta hennes 2,5-åring. Dessutom kommer Eponias nya ridbyxor i slutet av månaden, jag har beställt ett par gråa för första gången någonsin. På bilden kan ni se den snygga loggan som finns på bakfickorna.

Önskar er en fin start på den nya veckan! Likes

Comments

Så var det måndag igen och en ny vecka har börjat. Igår reagerade jag på att hösten verkligen är här: det var kyligt på morgonen när jag åkte iväg till stallet för att fodra hästarna och på eftermiddagen var det regnigt och riktigt ruskigt. Träden har också börjat få fina färger.

Helgen som gick var lugn och skön, på lördagen kunde jag sova ut ordentligt och sedan åkte vi på en loppisrunda med Kim. På Fyndet i Ängelholm hittade jag en jättefin tavla för 100 kr som Kim köpte i present åt mig. Här kan ni se en bild på den:

Vi åkte även till Stora Rycketofta i Helsingborg men där fyndade vi inte något. Jag har blivit rätt kräsen i och med att Jenny på Eponia har så mycket fina saker ;) Efter våra rundor åkte jag till stallet och red ut med Loopy, Kiera fick vila efter att ha jobbat på fredag. Först fick jag dock "värma upp" ordentligt med en ryktning då Loopy hade rullat sig i hagen lite grann...

På söndag jobbade jag i stallet som vanligt och tränade med Loopy samt longerade Kiera. Jag har även övat att ha sadel på henne på stallgången, första gången tyckte hon att det var lite läskigt men sedan har det gått bra. Jag har en slicksten (Horslyx Original Mini) som är superbra att ge som belöning, hästarna älskar den! Om ett par veckor tror jag att Danny (som rider in unghästarna på Ugglarp) kan börja jobba med henne, spännande!!

Med Loopy har jag tränat vidare på "krokodilridningen" som vi gjorde hos Catrin. Han tycker att det är rätt så tungt, men när han väl går i rätt form och jobbar med ryggen blir han riktigt fin! Igår fick jag nog till den bästa galoppen någonsin med honom! Efter vårt pass märkte jag att han var mycket mer svettig om bakbenen än han brukar, alltså hade han fått ta i ordentligt.

Jag och Kim hälsade även på Joy igår och det glädjer mig att se att hon trivs på Segra. Hon verkar väldigt lugn och harmonisk.


Loopy har njutit av ett lerbad

Joy njuter av sina äpplen


Önskar er alla en riktigt bra vecka, passa på och njut av de mörka höstkvällarna under en filt med en kopp gott kaffe! :)

Likes

Comments

Tänkte skriva om vikten av att ha en glad häst som tycker att det är roligt att jobba och som i övrigt också mår bra..

Efter min förra tävling som gick verkligt dåligt har jag funderat mycket på Loopys välmående. Han har haft liknande dippar förut och de har faktiskt råkat vara just på hösten. Jag pratade med Carin och hon menade att det kunde vara bra med en s.k. B-vitaminspruta och ett näringstillskott. Jag åkte till Granngården och köpte Feratone, ett järntillskott som även innehåller bl.a. koppar, kobolt och B-vitamin. Jag har gett detta efter tidigare dippar och det verkar som om det har en bra verkan på honom även denna gång! Han har verkat mycket piggare och gladare och har jobbat jättebra. Förra veckan fick han först ta det litet lugnare (uteritter, löslongering och joggning) och på lördag åkte vi och tränade till Catrin. På kvällen hade vi dessutom en jättetrevlig trerättersmiddag hos henne med andra hästbitna tjejer. I lördags var jag och Kim också på Öppet hus på Segra och fick se Joy i arbete, hon gick fint med sin ryttare Caisa.

Jag var hos Catrin även i tisdags och då fick vi till ett riktigt kanonpass! Det enda vi fokuserade på var att få Loopy att gå låg och rund, men med näsan framme (lite som en krokodil som har näsan framför ögonen). Vinterns projekt kommer att bli att få honom ännu starkare. Less is more helt enkelt.

Jag är så glad över att han verkar må bra, det är honom väl förunnat efter alla år av ögonproblem! Idag ska jag jogga med honom och även jobba med Kiera. Han kommer att få sin B-vitaminspruta i samband med vaccinationen (han ska snart vaccineras).

Avslutar dagens blogg med några Eponia-inspirerade bilder: på den första kan ni se mig och Loopy i diverse produkter från Eponia, på den andra ett par fina Rosa bandet-armband och på den tredje mig i en skön långärmad tröja med fina detaljer (från Eponia såklart!)

Önskar er en riktigt fin helg!

Likes

Comments

I lördags var jag i Laholm och tävlade msv A:1 med Loopy. Jag hade bestämt mig för att göra endast en kort uppvärmning då han ibland kan bli trög inne på banan. På framridningen kändes han fräsch och bra, men så fort jag inledde programmet efter inridningen i galoppen var det som om luften gick ur honom. Han tappade all energi och efter traven och skritten som vi fick hyfsade poäng för blev det ett ordentligt magplask i galoppen. Jag ville trots allt rida igenom hela programmet trots att jag visste att det skulle bli dåliga poäng, eftersom jag tänkte att han inte får lära sig att man "kommer undan" genom att bli totalt bakom skänkeln. Jag var helt slut efter ritten (är fortfarande rätt förkyld) och blev inte förvånad när jag såg att vi fick jämnt 50%, vi hade trots allt så många missar. Domarna dömde jättebra och vi fick trevliga slutkommentarer som "Tyvärr blev det många missar idag, annars en positiv häst" och "Trevlig häst som tyvärr inte visade sina kvalitéer idag". Jag var självklart väldigt besviken efteråt, han har känts så bra hemma och jag hade hoppats på att kunna visa det på tävling.

Efter att ha grubblat ett tag insåg jag dock att jag inte får vara alltför hård mot mig själv utan började tänka i mer positiva banor igen. Jag vill dela min fb-status med er som jag skrev i lördagskväll efter att ha kommit hem från tävlingen:

Inte vår dag med Loopy idag. Vill även dela med mig av de mindre lyckade stunderna, tycker inte att fb är till bara för de bästa bitarna i ens liv.

För mig har alltid hästens välmående varit det viktigaste och därför håller vi nu en tävlingspaus då det känns som om L inte tycker att det är kul att tävla och då känns det inte kul för mig heller. För mig är han inte bara en häst, efter 11 gemensamma år är han även en av mina bästa vänner Detta var säsongens tionde tävling och kanske det har blivit för mkt helt enkelt. Vi har dock uppnått vårt mål för i år, vi har startat St. Georges med godkänt resultat. Han har dessutom flera bra starter bakom sig med bl.a. vårt personliga rekord på drygt 65% i en msv klass. Loopy har tagit sig längre än jag någonsin kunnat föreställa mig, han har trots allt haft så mycket problem med sitt öga innan det slutligen amputerades och som hopphäst har han inte haft den optimala benmekaniken och därför har han inte haft lätt för att t.ex. samla sig i galoppen.

Idag hade jag dock den bästa supportergruppen på plats i Laholm: min älskade sambo, en av mina bästa vänner, min tränare och min sponsor. Då man är besviken och nedstämd känns det extra bra med ert stöd. Tack

_____________________________________________________________________________________

Nu blir det alltså en lite lättare period för mig och Loopy och jag kommer att fokusera på Kieras utbildning samt på min egen domarutbildning som börjar i oktober. Dessutom har jag fått en jättefin 5-åring på tillridning vilket känns kul!


Ha en riktigt fin vecka, njut av höstsolen! Likes

Comments

Visst är det konstigt hur fort tiden går? Idag är det måndag igen och vi är inne i september. Ibland tycker jag att det är skrämmande när man inser hur fort veckorna och månaderna bara flyger förbi... Snart är det jul och sedan påsk ;)

Min helg började inte så bra då jag drabbades av blåskatarr och fick uppsöka läkare, usch! Tack och lov för antibiotika, jag har en femdagarskur som förhoppningsvis tar kol på eländet. Därmed blev det ingen träning för Paulinda. Kiera har däremot börjat skolan i helgen, jag longerade henne för första gången i lördags och igår fick hon träns och longeringsgjord på sig för första gången. Gjorden var ingen hit enligt henne, då jag tog henne ner till ridhuset fick hon en sadeltvångstattack och slet sig men efter en stund kunde jag fånga in henne och sedan jobbade vi på. Jag är så tacksam att Carin (som äger Ugglarp) hjälper till och ger mig råd och tips! Jag har aldrig börjat från scratch med en unghäst förut så jag behöver också skolas in ;)

Loopy har känts jättefin efter några lugna dagar p.g.a sina utslag, jag har fokuserat mycket på att bolla med tempot i galoppen, eftersom den behöver bli starkare. Att rida på kvartslinjen är nyttigt och avslöjande då man inte har väggen som stöd.

Imorgon skall jag åka till Jenny i Laholm för att få ett nytt remontträns till Kiera, det jag hade fått ärva av min kompis Greta passade inte. Jag åkte till Hööks igår för att köpa ett nytt bett då det jag hade var för kort. Kiera är en stor flicka, vi mätte henne igår och hon visade sig vara ståtliga 171 cm! Jag är inte förvånad ifall hon blir närmare 180 cm, men det gör ingenting eftersom jag själv är 184 cm lång och har långa ben.

Denna vecka ser ut att bli händelserik även i övrigt, imorgon skall jag lämna in min bil på den första servicen (fasar redan för räkningen...), på fredag får vi vår nya säng från Mio som vi beställde på rea i somras och på lördag skall jag åka ut till en ny elev och hålla en träning. Jag skall dessutom träna för Catrin någon dag under veckan.

Ha det gött allesammans!


​Loopy och Justice busar med varandra 

Likes

Comments

Pheww, äntligen är det fredag och dags för helg! Jag känner mig trött efter arbetsveckan och behöver ladda batterierna. Det tar ett tag innan man blir varm i kläderna efter ett långt sommarlov, dessutom har jag lite material jag måste producera och korrekturläsa för förlaget, alltså sköter jag två jobb för tillfället. Jag är även ensam mentor för min nya klass, vilket innebär mer jobb.

Tyvärr har inte Kieras hovböld läkts fullständigt ännu. Alastair och Ylva (hovslagare och hästveterinär) tittade på henne i onsdags och konstaterade att hon måste gipsas ännu en gång, suck... Det har varit en riktigt elak böld får man säga, det är en månad sedan hon fick den! Loopys utslag har blivit mycket bättre och jag red honom för första gången på hela veckan igår, han kändes bra så jag bestämde mig för att det blir en träning för Paulinda imorgon. Det ska bli kul!

Avslutningsvis vill jag passa på att göra lite reklam för Eponia. I somras beställde jag ett nytt kandarträns till Loopy via Jenny som har Eponia och är jättenöjd med det! Det är snyggt och av bra kvalitet, dessutom var det inte dyrt heller. Ni kan ju passa på att besöka Eponias hemsida www.eponia.se nu under helgen och bekanta er med tränsen och även andra produkter! ;)

Ha det gött!

Likes

Comments

Då var det måndag igen och därmed har en ny vecka rullat igång. Det känns som om jag kommit in i vardagen rätt så fort igen och dagarna fylls av jobb och hästar. Som det skall vara, alltså ;)

Igår debuterade vi i St. Georges med Loopy, målet var att komma "i mål" med ett godkänt resultat och det gjorde vi även om han kändes lite konstig redan på framridningen. Han var okoncentrerad och svarade inte så bra för hjälperna. Hade tyvärr samma känsla inne på banan, men jag ville genomföra programmet i alla fall så vi kämpade på. Travprogrammet flöt på rätt så bra, där blev det mest sexor. Den ökade skritten var också bra, den fick han sju för men i galopprogrammet blev det många missar. Galoppsaxen var helt ok liksom den ökade galoppen (som han också fick sju för), men piruetterna och serierna blev det pannkaka av. Resultatet blev 53,86% och det var ungefär vad jag förväntat mig då jag inte alls hade en bra känsla efteråt. Jag var besviken då jag visste att han kunde bättre, speciellt som vi på programridningen hos Catrin i tisdags fick 61,44% när vi red igenom samma program.

När jag kom tillbaka till stallet upptäckte jag att Loopy hade fler, ärtliknande knölar på sidorna, dessutom var han "fjällig" på ryggen och reagerade när jag tryckte där. Det är alltså mycket möjligt att han känt av dessa utslag och det därför gick som det gick. Idag red jag honom inte utan smorde honom med en jättebra isländsk salva som heter Viking Balm, den är ursprungligen gjord för de islandshästar som flyttade utomlands och därmed inte hade motståndskraft mot främmande bakterier osv. Jag använder den på mig själv när jag har fått myggbett, någon finne etc och den funkar riktigt bra! Loopy fick dessutom ett flugtäcke på sig ifall det är alla insekter han reagerat på. Det finns även andra hästar i stallet som fått liknande bölder och utslag, vilket gör att jag misstänker insekterna. Flugorna har varit riktigt hemska i år! Om Loopy repar sig fort blir det en träning hos Paulinda i slutet av veckan.  

Imorgon ska Kieras gips tas bort och sedan kan jag förhoppningsvis börja jobba med henne. Jag pratade med Carin om hur jag skall gå tillväga eftersom jag aldrig jobbat med en 2-åring förut. Alla mina hästar har varit unga när vi skaffat dem, men de har varit inridna och därmed är det extra spännande att kunna börja från noll med Kiera.

Hälsade även på Joy igår, hon verkar trivas jättebra på Segra och det gläder mig. Jag hade med mig en banan då det är hennes favoritgodis. Det känns tomt utan henne i stallet, samtidigt vet jag att detta är en bra lösning.

Önskar er alla en fin vecka!


Likes

Comments