View tracker

Förra veckan kom vintern till Skåne, det snöade lite grann och plötsligt blev morgnarna kalla. Liksom många andra skåningar var jag sent ute med mina vinterdäck och har fått en tid till däckbyte om två veckor... Nå, imorgon borde det vara +10 grader igen så det borde fixa sig. I min hemstad Borgå har de fått enormt mycket snö, de har faktiskt mest snö i hela Finland, helt otroligt! När det är kallt är det skönt att dra på sig ett par varma skor, jag köpte ett par EMUs för några år sedan som är otroligt sköna. Tur att jag vuxit upp med tre bröder och därmed fått skinn på näsan, Kim tycker att skorna är jättefula och att jag ser ut som en fjortis i dem. Och visst, jag erkänner att nio år på högstadiet gjort sitt och att jag kanske blivit lite påverkad av min arbetsmiljö ;) Ni får själva avgöra hur "fula" de är:

Igår hade jag först stalltjänst och sedan åkte jag till Ängelholms rf för att vara bisittare åt Marie Christiansen. Det var intressant och lärorikt och hon var en verkligt bra "handledare" som förklarade varför hon dömde som hon gjorde och besvarade mina frågor på ett bra sätt. Ser redan fram emot nästa bisittning och vår kurs i december!

På kvällen åkte jag och Kim till Jenny i Laholm, hon ville ta mina mått eftersom jag behöver en ny tävlingskavaj. Eftersom jag är 184 cm lång är det nästan omöjligt att hitta en standardkavaj som skulle passa mig, dessutom är det ju något helt annat att få en måttbeställd som sitter som en smäck! Det kommer att bli en klassisk svart kavaj med fina vintageaktiga knappar och fuskmocka på kragen.

Denna vecka är rätt så "normal", jag ska eventuellt hålla en träning åt en tjej från Össjö som kontaktade mig. Annars är det jobb och hästar som gäller, i helgen åker jag kanske en sväng till Helsingborg för att titta på de nationella dressyrtävlingarna där. Har själv valt att tävla en sista gång i år i Åstorp om en dryg vecka, jag vill få ett bra avslut med Loopy efter våra dåliga starter i St. Georges och msv A. 

Önskar er alla en skön vecka! Njut av levande ljus och mys i soffan :) 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Åh vad skönt det var med några dagar höstlov! Det känns som om jag hunnit med en hel del.

I måndags och tisdags red jag Joy för första gången på drygt 2 månader, hon kändes mjuk och fin och blev jätteivrig över att få göra lite byten, skolor och piruettgalopp. Segras duktiga elever har gjort ett bra jobb med henne, vilket känns jätteskönt i hjärtat. Hon har det så bra på skolan och verkar nöjd med sitt liv. Hon hade deltagit i en programridning med en av tjejerna och fått drygt 70% i lätt A, skoj!

I onsdags var jag hos Catrin på Halloweendressyr. Jag hade "spökat ut mig" till ett skelett och Loopy fick vara pirat. Därmed var vårt Halloweennamn Ms. Skeleton and Loopy the One-Eyed Pirate :) Konceptet var verkligen trevligt: först var det programridning för Britt Hammar och därefter fanns det både fika och en förskräcklig lunch (som trots namnet var jättegod!). Jag red msv B:4 och jag kände genast på framridningen att Loopy var verkligt pigg och energisk. Programmet gick bra och vi fick 71,086% som är vårt personbästa i ett medelsvårt program, kul! Till Halloweendressyren hörde dessutom att man skulle hälsa "halloweenigt" på domaren så jag stämde upp med en snutt av Sjörövar-Fabbe och håll upp spöet som ett svärd. Det var tydligen en finurlig hälsning, för i samband med middagen blev vi belönade som dagens bästa hälsning och fick pris. Jag satt dessutom som sekreterare åt Britt under några ekipage och det var lärorikt och roligt med tanke på min egen domarutbildning.

På torsdag bar det av till Tyskland med Anna för att hämta hem hennes 2-åring. Vi åkte på morgonen och efter 11,5 h var vi framme i Bremervörde, pheww! Följande dag åt vi en god frukost på hotellet och sedan åkte vi till stallet för att hämta hästen. Hemresan gick lite fortare och tog 10,5 h då det inte var någon stau (trafikstockning) i Hamburg. Tyvärr blev det alltså inte mer än en blixtvisit, men det var roligt att få prata tyska igen och äta god tysk mat. Jag köpte även ett par flaskor vin på en bensinmack, typiskt Tyskland ;)

På lördag tog jag det mest lugnt, jag var trött efter vår resa. Kim kom också hem från sin arbetsresa och vi åkte tillsammans till Catrin för att hämta lammlådan vi beställt av henne. Köttet var fint förpackat och av verkligt bra kvalitet! Jag gjorde sedan irländsk gryta med Guinness, den blev jättegod.

På söndag blev det hästar för hela slanten: först hade jag stalltjänst på morgonen (som jag ju alltid har på söndagarna), sedan åkte jag till Segra för att rida Joy. Det blev ett ordentligt pass då hon var verkligt energisk, dessutom också brunstig. På eftermiddagen åkte jag tillbaka till Ugglarp och så åkte vi med Loopy till Elisabeth Östberg i Munka Ljungby, eftersom jag på lördag blev tillfrågad om jag ville komma och träna för Kerstin André. Det tackade jag självklart ja till! Det var en effektiv träning och jag blev än en gång påmind om att jag inte ska bli alltför ambitiös och göra så mycket, utan låta hästen sköta jobbet. Kerstin var noggrann med sitsen vilket var jättebra, bl.a. fick jag träna på att sitta mer stilla i bytena. Vi gjorde en hel del olika saker, förutom byten blev det också t.ex. enkla byten, skänkelvikningar, öppnor, slutor, skrittpiruetter och en hel del övergångar. Det var roligt och givande att träna på ett nytt ställe för en ny tränare!

Avslutar dagens bloggtext med lite bilder från veckan som gick. Denna vecka har jag också en del roligt program, bl.a. en föreläsning om hästens magsår på Ugglarp och skuggbedämning med två domare i Ängelholm.

Önskar er en riktigt fin vecka!

Likes

Comments

View tracker

Så var det fredag och det är äntligen dags för helg! Veckan har känts tung, kanske delvis beroende på att jag hade en intensiv helg bakom mig. Nästa vecka är det dags för höstlov torsdag-fredag för oss lärare, skönt! Då bär det av till Tyskland med Anna.

Danny började jobba med Kiera igår och fortsättning följer imorgon. Det var intressant och roligt att följa med från sidan och jag kunde än en gång konstatera att hon är en verkligt fin häst med mycket gång.

Loopy blev vaccinerad och raspad i tisdags och har därför haft några lättare dagar, idag blir det kanske en uteritt i höstsolen, man får passa på att njuta av dessa fina dagar så länge de varar. Sedan blir det slapp i soffan ;) Skönt med en lite lugnare helg, den kommer främst att bestå av hästar, hästar och mer hästar. Imorgon borde jag ha haft en tillridningshäst, men ägaren har blivit sjuk så eftermiddagen blev ledig. Ifall vädret är fint åker jag kanske iväg och vandrar till Söderåsen, där torde det vara vackert med alla höstfärger. På söndag blir det stalljobb (som vanligt) och på måndag ska jag rida Joy igen för första gången på drygt 2 månader, yippie! Segra har också höstlov nästa vecka och därför ska jag rida henne tre gånger då.

Önskar er en riktigt skön helg! Om du är sugen på en Halloweengåva åt dig själv kan du ju passa på att kolla in Eponias hemsida ;)

Likes

Comments

Igår kväll kom jag hem från aspirantkursen på Strömsholm. Den var verkligt givande och innehållsrik! Vi körde upp till Strömsholm tillsammans med Charlotte som också påbörjade kursen. Även om vägen var lång gick den ändå rätt fort när man kunde sitta och snacka häst med en annan hästtjej ;) Vi kom fram till vandrarhemmet strax efter 10 på kvällen.

På lördagsmorgon inleddes kursen på Thottska villan. Först hade vi morgonkaffe och en allmän presentationsrunda. Därefter fick vi lite material och gick igenom vad utbildningen går ut på tillsammans med kursledaren Ulf Wilken och hans sambo Agneta Aronsson som jobbar på Strömsholm. Sedan hade vi en föreläsning om hästens anatomi och gångarterna med Agneta. Efter lunchen blev det praktik i ridhuset. Vi fick provbedöma olika ekipage med hjälp av ett sifferblock: när Ulf bad oss att bedöma en viss gångart eller bedömningsgrupp skulle vi hålla upp den siffra vi tyckte att den var värd och sedan motivera varför vi tyckte som vi gjorde. Redan under den första dagen tyckte jag att vi var rätt så duktiga på att bedöma. Ulf motiverade också vilka siffror han skulle ha satt och svarade på våra frågor.

Efter praktiken blev det ett skriftligt teoriprov om hästens gångarter och rörelser. Det kändes rätt så svårt och jag hoppas att jag blev godkänd... Det var full rulle från 9 till 18, alltså var man rätt så trött i skallen på kvällen.

På söndag inleddes den andra kursdagen med praktik kl. 9 och pågick fram till lunch. Därefter blev det teori och sedan fick vi avsluta strax efter kl. 15. Kursen var jättelyckad och jag kände att jag fick mycket med mig som jag även kan tillämpa i min egen ridning och när jag tränar andra. Jag är så hedrad och glad att jag blev antagen och ser redan fram emot nästa tillfälle i december! Jag har faktiskt bokat en bisittning med en annan domare i november, till utbildningen tillhör alltså också en hel del skuggbedömning.

Idag ska det dock bli skönt att rida Loopy igen och denna vecka sätter Kieras inridning igång på allvar :)

Avslutar dagens blogg med några bilder från Strömsholm: en bild från provbedömningen i ridhuset, en annan från teorin och en tredje på en häftig stol som jag hade på mitt rum på vandrarhemmet ;)

Ha det så gott!

Likes

Comments

Så har det då blivit dags att inleda min dressyrdomarutbildning på Strömsholm. Efter jobbet åker jag hem där jag sedan träffar en av mina "kolleger" som också ska gå utbildningen och sedan åker vi upp i Kims bil. Vi har bytt bil eftersom min stora Hilux drar betydligt mer bränsle än hans Auris. Vi ska bo på Strömsholms vandrarhem. Själva utbildningen börjar på lördag kl. 9 så det känns skönt att slippa köra mitt i natten.

Denna vecka har varit händelserik då jag även varit på lägerskola med min klass, det var riktigt roligt och lyckat men oj så trött jag var när vi kom hem! Jag hinner inte vara med hästarna så mycket denna vecka p.g.a. allt annat program, men till all lycka hjälper min kompis Evelina till och motionerar Loopy och mockar mina boxar. Nästa vecka ska Danny påbörja Kieras inridning, spännande!

Förra veckan tränade jag två ggr hos Catrin. Det känns som om jag nu kommit in i det nya tänket rätt så bra och kan fortsätta att träna hemma på samma sätt. Det är inte lätt att ändra sin ridning, man är ju litet av ett vanedjur... Det märks på Loopy att han tycker att det är tungt nu när jag inte längre "hjälper" honom så mycket. Men när han väl bär sig på rätt sätt och verkligen använder ryggen känns han så fin, igår fick jag riktigt fina glimtar med honom! I söndags red Catrin honom efter framridningen och det var nyttigt för mig att se hur han rör sig med någon annan. Jag kunde konstatera att han blivit mycket bättre överlag: han bär sig i fin form och har en jämnare takt och fint schwung i steget. Längre ner kan ni se en bild från träningen och en annan "golden oldie" som är tagen på Kolbäck nära Strömsholm för fyra år sedan då Loopy var på träning hos Lotta när hon hade sin verksamhet där.

Önskar er alla en riktigt skön helg!

Likes

Comments

Ännu en skön helg närmar sig sitt slut och imorgon är det vardag igen.

Idag har jag hållit på med hästarna så gott som hela dagen: har haft stalltjänst som vanligt, longerat Kiera, ridit Loopy och hälsat på Joy som fått en riktig vinterpäls redan nu! 😊

Kiera har haft sadeln fastspänd för första gången under denna vecka och det har gått riktigt bra. Första gången (i fredags) fick hon sadeltvång när jag longerade henne, men idag gick det lugnt till. Tyvärr har hon trampat på sin egen framhov så att det uppstått ett litet sår, men hon verkar inte bry sig så mycket om det. Jag har rengjort det med vatten och sprayat Trizchlor (ett jättebra spray jag köpt på hästkliniken!) på det. Vi får hoppas att det läker fort!

Loopy har haft en lättare vecka, jag har ridit ut med honom ett par gånger, löslongerat honom ett par dagar och ridit dressyr två dagar. Idag blev det ett ordentligt pass: efter framridningen som gick riktigt bra blev det galopparbete. Jag red skänkelvikningar och sedan förvänd galopp och därefter byten på raka linjer. Den förvända galoppen är verkligen avslöjande och nyttig, dessutom är det en bra styrketräning. Imorgon blir det samma tema 😉

Konstaterade att jag har mycket att se fram emot på hästfronten under de närmaste veckorna: på torsdag ska jag träna för Catrin igen, om knappa två veckor påbörjar jag min domarutbildning på Strömsholm och under höstlovet åker jag till Tyskland med Anna för att hämta hennes 2,5-åring. Dessutom kommer Eponias nya ridbyxor i slutet av månaden, jag har beställt ett par gråa för första gången någonsin. På bilden kan ni se den snygga loggan som finns på bakfickorna.

Önskar er en fin start på den nya veckan! Likes

Comments

Så var det måndag igen och en ny vecka har börjat. Igår reagerade jag på att hösten verkligen är här: det var kyligt på morgonen när jag åkte iväg till stallet för att fodra hästarna och på eftermiddagen var det regnigt och riktigt ruskigt. Träden har också börjat få fina färger.

Helgen som gick var lugn och skön, på lördagen kunde jag sova ut ordentligt och sedan åkte vi på en loppisrunda med Kim. På Fyndet i Ängelholm hittade jag en jättefin tavla för 100 kr som Kim köpte i present åt mig. Här kan ni se en bild på den:

Vi åkte även till Stora Rycketofta i Helsingborg men där fyndade vi inte något. Jag har blivit rätt kräsen i och med att Jenny på Eponia har så mycket fina saker ;) Efter våra rundor åkte jag till stallet och red ut med Loopy, Kiera fick vila efter att ha jobbat på fredag. Först fick jag dock "värma upp" ordentligt med en ryktning då Loopy hade rullat sig i hagen lite grann...

På söndag jobbade jag i stallet som vanligt och tränade med Loopy samt longerade Kiera. Jag har även övat att ha sadel på henne på stallgången, första gången tyckte hon att det var lite läskigt men sedan har det gått bra. Jag har en slicksten (Horslyx Original Mini) som är superbra att ge som belöning, hästarna älskar den! Om ett par veckor tror jag att Danny (som rider in unghästarna på Ugglarp) kan börja jobba med henne, spännande!!

Med Loopy har jag tränat vidare på "krokodilridningen" som vi gjorde hos Catrin. Han tycker att det är rätt så tungt, men när han väl går i rätt form och jobbar med ryggen blir han riktigt fin! Igår fick jag nog till den bästa galoppen någonsin med honom! Efter vårt pass märkte jag att han var mycket mer svettig om bakbenen än han brukar, alltså hade han fått ta i ordentligt.

Jag och Kim hälsade även på Joy igår och det glädjer mig att se att hon trivs på Segra. Hon verkar väldigt lugn och harmonisk.


Loopy har njutit av ett lerbad

Joy njuter av sina äpplen


Önskar er alla en riktigt bra vecka, passa på och njut av de mörka höstkvällarna under en filt med en kopp gott kaffe! :)

Likes

Comments

Tänkte skriva om vikten av att ha en glad häst som tycker att det är roligt att jobba och som i övrigt också mår bra..

Efter min förra tävling som gick verkligt dåligt har jag funderat mycket på Loopys välmående. Han har haft liknande dippar förut och de har faktiskt råkat vara just på hösten. Jag pratade med Carin och hon menade att det kunde vara bra med en s.k. B-vitaminspruta och ett näringstillskott. Jag åkte till Granngården och köpte Feratone, ett järntillskott som även innehåller bl.a. koppar, kobolt och B-vitamin. Jag har gett detta efter tidigare dippar och det verkar som om det har en bra verkan på honom även denna gång! Han har verkat mycket piggare och gladare och har jobbat jättebra. Förra veckan fick han först ta det litet lugnare (uteritter, löslongering och joggning) och på lördag åkte vi och tränade till Catrin. På kvällen hade vi dessutom en jättetrevlig trerättersmiddag hos henne med andra hästbitna tjejer. I lördags var jag och Kim också på Öppet hus på Segra och fick se Joy i arbete, hon gick fint med sin ryttare Caisa.

Jag var hos Catrin även i tisdags och då fick vi till ett riktigt kanonpass! Det enda vi fokuserade på var att få Loopy att gå låg och rund, men med näsan framme (lite som en krokodil som har näsan framför ögonen). Vinterns projekt kommer att bli att få honom ännu starkare. Less is more helt enkelt.

Jag är så glad över att han verkar må bra, det är honom väl förunnat efter alla år av ögonproblem! Idag ska jag jogga med honom och även jobba med Kiera. Han kommer att få sin B-vitaminspruta i samband med vaccinationen (han ska snart vaccineras).

Avslutar dagens blogg med några Eponia-inspirerade bilder: på den första kan ni se mig och Loopy i diverse produkter från Eponia, på den andra ett par fina Rosa bandet-armband och på den tredje mig i en skön långärmad tröja med fina detaljer (från Eponia såklart!)

Önskar er en riktigt fin helg!

Likes

Comments

I lördags var jag i Laholm och tävlade msv A:1 med Loopy. Jag hade bestämt mig för att göra endast en kort uppvärmning då han ibland kan bli trög inne på banan. På framridningen kändes han fräsch och bra, men så fort jag inledde programmet efter inridningen i galoppen var det som om luften gick ur honom. Han tappade all energi och efter traven och skritten som vi fick hyfsade poäng för blev det ett ordentligt magplask i galoppen. Jag ville trots allt rida igenom hela programmet trots att jag visste att det skulle bli dåliga poäng, eftersom jag tänkte att han inte får lära sig att man "kommer undan" genom att bli totalt bakom skänkeln. Jag var helt slut efter ritten (är fortfarande rätt förkyld) och blev inte förvånad när jag såg att vi fick jämnt 50%, vi hade trots allt så många missar. Domarna dömde jättebra och vi fick trevliga slutkommentarer som "Tyvärr blev det många missar idag, annars en positiv häst" och "Trevlig häst som tyvärr inte visade sina kvalitéer idag". Jag var självklart väldigt besviken efteråt, han har känts så bra hemma och jag hade hoppats på att kunna visa det på tävling.

Efter att ha grubblat ett tag insåg jag dock att jag inte får vara alltför hård mot mig själv utan började tänka i mer positiva banor igen. Jag vill dela min fb-status med er som jag skrev i lördagskväll efter att ha kommit hem från tävlingen:

Inte vår dag med Loopy idag. Vill även dela med mig av de mindre lyckade stunderna, tycker inte att fb är till bara för de bästa bitarna i ens liv.

För mig har alltid hästens välmående varit det viktigaste och därför håller vi nu en tävlingspaus då det känns som om L inte tycker att det är kul att tävla och då känns det inte kul för mig heller. För mig är han inte bara en häst, efter 11 gemensamma år är han även en av mina bästa vänner Detta var säsongens tionde tävling och kanske det har blivit för mkt helt enkelt. Vi har dock uppnått vårt mål för i år, vi har startat St. Georges med godkänt resultat. Han har dessutom flera bra starter bakom sig med bl.a. vårt personliga rekord på drygt 65% i en msv klass. Loopy har tagit sig längre än jag någonsin kunnat föreställa mig, han har trots allt haft så mycket problem med sitt öga innan det slutligen amputerades och som hopphäst har han inte haft den optimala benmekaniken och därför har han inte haft lätt för att t.ex. samla sig i galoppen.

Idag hade jag dock den bästa supportergruppen på plats i Laholm: min älskade sambo, en av mina bästa vänner, min tränare och min sponsor. Då man är besviken och nedstämd känns det extra bra med ert stöd. Tack

_____________________________________________________________________________________

Nu blir det alltså en lite lättare period för mig och Loopy och jag kommer att fokusera på Kieras utbildning samt på min egen domarutbildning som börjar i oktober. Dessutom har jag fått en jättefin 5-åring på tillridning vilket känns kul!


Ha en riktigt fin vecka, njut av höstsolen! Likes

Comments

Visst är det konstigt hur fort tiden går? Idag är det måndag igen och vi är inne i september. Ibland tycker jag att det är skrämmande när man inser hur fort veckorna och månaderna bara flyger förbi... Snart är det jul och sedan påsk ;)

Min helg började inte så bra då jag drabbades av blåskatarr och fick uppsöka läkare, usch! Tack och lov för antibiotika, jag har en femdagarskur som förhoppningsvis tar kol på eländet. Därmed blev det ingen träning för Paulinda. Kiera har däremot börjat skolan i helgen, jag longerade henne för första gången i lördags och igår fick hon träns och longeringsgjord på sig för första gången. Gjorden var ingen hit enligt henne, då jag tog henne ner till ridhuset fick hon en sadeltvångstattack och slet sig men efter en stund kunde jag fånga in henne och sedan jobbade vi på. Jag är så tacksam att Carin (som äger Ugglarp) hjälper till och ger mig råd och tips! Jag har aldrig börjat från scratch med en unghäst förut så jag behöver också skolas in ;)

Loopy har känts jättefin efter några lugna dagar p.g.a sina utslag, jag har fokuserat mycket på att bolla med tempot i galoppen, eftersom den behöver bli starkare. Att rida på kvartslinjen är nyttigt och avslöjande då man inte har väggen som stöd.

Imorgon skall jag åka till Jenny i Laholm för att få ett nytt remontträns till Kiera, det jag hade fått ärva av min kompis Greta passade inte. Jag åkte till Hööks igår för att köpa ett nytt bett då det jag hade var för kort. Kiera är en stor flicka, vi mätte henne igår och hon visade sig vara ståtliga 171 cm! Jag är inte förvånad ifall hon blir närmare 180 cm, men det gör ingenting eftersom jag själv är 184 cm lång och har långa ben.

Denna vecka ser ut att bli händelserik även i övrigt, imorgon skall jag lämna in min bil på den första servicen (fasar redan för räkningen...), på fredag får vi vår nya säng från Mio som vi beställde på rea i somras och på lördag skall jag åka ut till en ny elev och hålla en träning. Jag skall dessutom träna för Catrin någon dag under veckan.

Ha det gött allesammans!


​Loopy och Justice busar med varandra 

Likes

Comments