Vår pay and ride i lördags var ett bra genrep inför helgens tävling i Laholm! 😊 Loopy kändes fräsch och trots ett par dyra missar (bl.a. snubblade han till i serien så att jag fick ett avbrott och därmed en fyra vilket blir dyrt när det räknas gånger två!) fick vi 65,128% vilket jag är jättenöjd med! Det har gjort gott med en liten paus helt klart.

Fick reda på att jag är reserv till Ryttarutveckling nivå 3 och blev uppmuntrad att söka nästa år igen, det kanske är lika så bra med tanke på att den första träffen skulle ha kolliderat med nästa domarkurs. En sak i taget 😉 Däremot har jag fått en plats i lag-DM msv B, jag skall rida för Lunds Civila RF då de saknade en ryttare i laget. Vi ska träna på måndag för Paulinda och äta middag tillsammans efteråt, tycker att det låter jättetrevligt! Så glad att jag blev erbjuden en plats ❤

Efter ofantligt många samtal, sms, mejl och provritter med ryttare från Sverige, Norge och Danmark i två somrars tid måste jag nu inse att Joy kanske inte vill bli såld 😉 Därför har jag bestämt mig för att sätta igång plan B, dvs. betäcka henne och ha henne kvar på Segra medan det går att rida henne. Jag vill betäcka henne med Heston for U som dessutom är Kieras halvbror. Joy skall undersökas på kliniken idag och så ska jag rådfråga veterinärerna lite grann, jag vill veta ifall det är lönt att försöka såhär sent på säsongen eller ifall jag ska vänta till våren. Spännande i vilket fall som! Jag är övertygad om att Joy kommer att bli en superbra mamma ❤

I övrigt "inget nytt under solen", njuter av min nästsista semestervecka. Har hållit träningar, ridit, servat bilen och läst romaner. Nästa veckas tisdag åker jag till Finland, det ska bli kul! 😊

Önskar er alla en fin helg och avslutar dagens bloggtext med en bild på Loopy och Kiera som njuter av varandras sällskap i hagen.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Under min senaste semestervecka har det mest varit hästar på schemat 😉

Jag besökte min gamla stallägare och tränare Titti förra veckan, hon är hos Minna Telde i en månad där hon tränar för Lotta (min gamla tränare och arbetsgivare). Det var skoj att ses igen, förutom hästar åt vi god mat på Freak Sushi & Grill och besökte Bengts Hästsport där jag äntligen hittade ett allroundspö som jag letat efter i evigheter! Det är perfekt att ha på bogen när man rider t.ex. slutor (ett knep jag lärt mig av Paulinda & Kyra K).

Förra torsdagen trampade Joy på min fot riktigt ordentligt när jag skulle ta in henne från hagen. Det var en ren olyckshändelse men resultatet blev dessvärre en svullen och blå fot som fortfarande är öm. Jag åkte ner till Falsterbo tidigt på fredag tillsammans med Carin och Anders och lyckades linka mig fram till dressyrläktaren med foten ordentligt lindad i en thaiboxningslinda. Tack och lov blev den faktiskt bättre under dagen och jag kunde gå bättre. Försökte dock undvika expot då jag var rädd att någon skulle stiga på den. På så sätt blev ju även shoppingen begränsad, jag köpte endast en täckkjol från Uhip som jag tror att kan komma väl till användning i kalla ridhus.

Jag satte igång Loopy för ett par veckor sedan och han har känts jättefin och fräsch! Var hos Paulinda och tränade igår och det gick jättebra, vi fokuserade mest på piruetterna och slutorna i traven. Det kändes bra att få mycket beröm och lite nya tips igen.

Imorgon ska jag åka till Dressyrgården på pay and ride, tänkte att det kunde vara en bra prep inför nästa veckas tävlingar i Laholm. På kvällen blir det dressyrmiddag igen.

Jag har haft en provryttare på Joy i måndags och hon ville komma och rida igen imorgon, spännande!

Väntar också på att få höra ifall jag blivit antagen till Ryttarutveckling nivå 3, borde få svar närsomhelst.

Annars har jag hållit en del träningar och även hunnit testa nåt nytt, nämligen att färga ögonfransarna. Tjejen jag gjorde det hos visade sig vara både lärare och ryttare, vilket sammanträffande! 😊 Skönt att slippa mascara såhär på sommaren.

Ha en fin helg, hoppas på lite sol iaf!

Likes

Comments

Jag njuter av sommarlovet för fulla muggar! Så skönt att slippa ställa väckarklockan, kunna äta frukost i lugn och ro och göra trevliga saker som att gå på loppis, ta en tur över till Helsingör, lägga sig i hängmattan eller pyssla i trädgården.

​Funderade häromdagen på hur kul det är att jag fått mer hästuppdrag: jag har flertalet elever som jag tränar regelbundet, en unghäst som jag hjälper till att utbilda, jag går domarutbildningen på Strömsholm och via den får jag lite domaruppdrag redan nu (i lördags var jag exempelvis och dömde klubbmästerskap i Perstorp). Jag hade redan startat en enskild firma i Finland, som jag dock lade ner i och med flytten till Skåne, men det är i år som min svenska enskilda firma börjat rulla igång på allvar. Jag vill uppmana alla som är sugna på att prova på nåt nytt att våga ta steget och starta eget, man kan ha det som en bisyssla vid sidan av sitt huvudsakliga jobb. Jag har märkt att folk tycker att man är betydligt proffsigare när man nämner att man har en firma och att de får kvitto efter varje träning; ett tecken på att man är seriös helt enkelt. 

Jag tror inte att allt detta skulle ha varit möjligt i Finland som är ett betydligt mindre hästland än Sverige. För två år sedan kunde jag knappt drömma om allt det som jag har idag, jag är väldigt glad att jag även vågade ta steget att flytta till Skåne permanent. Skåneland är nu mitt hemland och jag trivs fantastiskt bra i Sveriges eget hästmecka!

I början tvivlade jag på ifall det skulle bli nåt av det hela, men med lite tålamod, reklam via fb, lappar i affärer och "djungeltrumman" har det blivit riktigt bra. Jag har också fått fantastisk stöttning av min sambo, han har pushat mig hela tiden. För att man ska orka kämpa och ta sig dit man vill tror jag att det är jätteviktigt att man har ett fungerande team runt omkring sig som tror på en och hjälper en; det kan vara familj, vänner, pojkvän eller tränare. Man skall inte heller vara alltför stolt och vägra be om hjälp, det förlorar man bara på. Jag är lyckligt lottad som har ett så fantastiskt team i mitt liv: en sambo som tror på min satsning, min sponsor Eponia, en mamma, pappa och farmor som hjälpte till ekonomiskt när jag var yngre (dessutom var mamma och pappa med på oerhört många tävlingar!), en suverän stallägare och duktiga och inspirerande tränare. Därtill har jag naturligtvis mina elever som ger mig oerhört mycket glädje när de utvecklas!

Lite djupare tankar såhär på kvällskvisten... Önskar er alla en fin fortsättning på veckan, kanske vi ses på Falsterbo? ;)

Likes

Comments

Under de senaste veckorna har tempot varit högt: det har varit skolavslutning, övernattning på skolan med min klass, jag har tagit farväl av mina kolleger och elever (ska börja jobba på Förslövs skola i Båstad i höst), hämtat hem Joy, svarat på en del intressenters mejl och bokat in ett par provridningar, tävlat och hållit träningar.

Den 18/6 var jag i Skromberga med Loopy och tävlade msv A:1. Framridningen gick jättebra och väl inne på banan kämpade han också på så gott han kunde. På inridningen fick vi 8 (!), på avslutningen 7, annars var det mest 6 och 6.5 med undantag av piruetterna som blev dåliga. Slutresultatet blev 58,974%, men jag var nöjd för min plan lyckades: jag "satt stilla i båten" som Catrin brukar säga och lät Loopy sköta jobbet. Tisdagen den 20/6 var det sedan dags för midsommardressyr för Britt på Dressyrgården. Loopy kändes jättefin och vi fick till en superritt: 75,769% blev det och glädjetårarna var inte långt borta. Jag har dessutom aldrig fått höra så fina kommentarer av en domare innan: "Idag borde en hel hög med unga ryttare ha varit här för att se och lära sig av din ridning. Du bevisar att man med god träning och korrekt ridning kan komma högt upp i klasserna, det är precis detta man vill se!" Jag var så glad och lycklig efter den lyckade programridningen och bestämde mig för att belöna Loopy med några veckors semester. Han har gått på hela vintern och våren och nu känns det som att det är läge att ge honom en paus från arbetet.

Jag anser att det är jätteviktigt att redan i förebyggande syfte (dvs. innan en skada eller trötthet uppstår) varva tävlings- och träningsperioderna med återhämtning och lugnare veckor. Många gånger tror jag att det tyvärr är så att ryttarens egna ambitioner går före och att man pressar sin trogna tävlingskumpan lite för hårt. Det har även jag gjort mig skyldig till. Man fick kanske blodad tand för att det gick bra (eller dåligt) på den senaste tävlingen och vill tävla igen. När det sedan inte går som man tänkt sig blir man självklart besviken, och det är lätt att komma på ursäkter och förklaringar till varför det gick som det gick. Det var blåsigt, underlaget var dåligt, någon störde på framridningen, arrangörerna höll inte tiden, domaren gav dåliga poäng, hästen var lat/tittig/spänd... Ofta tror jag dock att problemet sitter i sadeln, inte under den. Vill passa på att dela ett citat av Jens Fredricson som jag personligen tycker att är klockrent:

Det kan låta som en floskel, men skyll aldrig på hästen utan rannsaka dig själv! Belöna din häst med lite vila/en paus när den gjort ett bra jobb; då pratar jag inte endast om längre viloperioder utan även om kortare ridpass under en träningsperiod. Om du tränat något nytt med hästen och den gör väl ifrån sig under passet så behöver du kanske inte jobba mer än 20 minuter. 20 minuters effektiv ridning kan vara mycket tyngre än 45 minuter "lätt" ridning.

Avslutningsvis vill jag passa på att berömma min fina Joy som igår fick tävla för första gången på länge och som hon njöt! Hon var verkligen taggad och ivrig och därmed blev halterna och de enkla bytena en liten utmaning då hon hade mycket sprudlande, glad energi i kroppen. Det blev mest 7 och t.o.m. några 7.5 i protokollet och slutresultatet blev 64,894% (msv C:1) och en sjätte plats av 13, tyvärr precis utanför placering, men jag är jättenöjd! Imorgon får vi besök av en provryttare, spännande!

Här kan ni se några bilder från tävlingar och träningar. Är ni intresserade av att se mina ritter hittar ni dem på min firmas fb-sida (Heidi Maria Dressage). Önskar er alla en fin vecka!

Likes

Comments

Så har jag firat ännu en skön långhelg och snart är det helg igen! ;)

Jag hade min lillebror och hans sambo på besök och trots att de var här endast ett par dagar hann vi göra mycket skoj tillsammans, det blev bl.a. en lång vandring på Söderåsen, en tur till stranden och en massa god mat på t.ex. Linnea & Basilika och på Margretetorp.

I tisdags var det pay and ride hos Catrin. Jag åkte iväg på morgonen för att hjälpa två av mina elever på framridningen, de var jätteduktiga och klarade av sin allra första dressyrtävling med bravur. Jag tävlade själv på kvällen, det blev en msv A:1 igen. Början av programmet var rätt så bra och där fick vi fler sjuor och t.o.m. en åtta på galoppfattningen efter den ökade skritten, men redan i början kände jag att Loopy var lite ofokuserad och jag försökte rätta till det i skritten. Galoppslutorna blev bra, men i den ökade galoppen och innan avslutningen satte han in ett par extra byten, vilket aldrig hänt innan. Dessutom var det ett byte jag inte alls hann göra efter den ökade galoppen, den ena piruetten blev för stor och han tog inte skänkeln efter det. Serien blev också alltför svajig. Med alla dessa missar blev slutresultatet 57,69% vilket jag absolut inte var nöjd med, men många grova missar drar ner. Efter ritten kom Catrin fram till mig och sade att det var flera saker som var bra, men att jag inte får överrida honom och att jag blir för ambitiös. Det kan jag absolut hålla med om, jag måste lära mig att ha mer is i magen, inte gå på honom för mycket och lita på att han levererar. Det är dock lättare sagt än gjort när han delvis "knäpper av" mig. Dessutom har han innan blivit som "utskiten äppelmos" som min gamla tränare och vän Titti brukar säga. Men nu gäller det bara att släppa detta och fokusera på nästa tävling i Skromberga. Hemma har han känts riktigt bra och Paulindas tips att använda graman har hjälpt mig mycket i piruettjobbet. Igår såg jag att fjolårets regionala kürcuper ska ordnas igen i höst här i Skåne, tänkte att jag skulle göra en msv A-kür och delta med Loopy. Vi älskar att rida till musik bägge två! :) 

Förra veckan besökte jag Jenny och fick med mig lite nya, fina grejer:

Är speciellt förtjust i den nya, sköna tröjan! Den är dock så fin så den vågar jag knappt använda i stallet ;)

Imorgon skall jag hämta hem Joy från Segra, jag satte ut en försäljningsannons på henne igår och har redan haft ett par intresserade som kontaktat mig. Jag hoppas verkligen att jag hittar ett bra hem åt henne, annars får jag ta i bruk plan B, dvs. att betäcka henne.

Har hållit en del träningar som vanligt och i helgen ska jag dessutom rida en unghäst hos en kund igen, kul! Jag tycker att det är fantastiskt roligt att jobba med unghästar, för de utvecklas så fort.

Har dessutom sökt till Ryttarutveckling 3, en nationell sportsatsning på Svenska Ridsportförbundet som Folksam möjliggör. Om ett par veckor borde jag få veta ifall jag får en plats, håll tummarna!! Ni kan bekanta er med projektet här:

http://www.ridsport.se/Tavling/Ryttarutveckling/Nyheter/Villduboostadinsportsatsning/

Önskar er alla en fin helg! :)

Likes

Comments

Oj va skönt det har varit med en riktig långhelg! Känner mig laddad inför en ny jobbdag imorgon 😊 Har hunnit med en hel del förutom hästarna, bl.a. en massa trädgårdssysslor, fest hos min kollega, ett besök på Rescue Horses, träningar och frukost på Margretetorp.

Kiera var superduktig på 3-årstestet i torsdags! ❤ Hon hoppade fint och både visningen för hand samt ridprovet gick jättebra. Tyvärr anmärkte domarna lite på hennes exteriör, vilket jag och Carin misstänkte att de skulle göra, men hon fick 45 poäng och klass 1 på gångarter. Tyvärr blev det alltså inget diplom och inget Breeders men jag är jättenöjd, hon skötte sig helt exemplariskt och exteriören är sådant man inte kan göra något åt, hon är en växande unghäst. Här kan ni se några bilder på Kiera och Danny från ridprovet, tyvärr är kvaliteten rätt dålig då de är screenshots:


I fredags åkte jag, Loopy och Titti till Paulinda tidigt på morgonen. Det var en riktigt lyckad träning med fokus på bl.a. piruetterna. Nu börjar de äntligen likna något! Jag fick tipset att rida med graman ett par gånger då Loopy är blixtsnabb att dra upp huvudet och sänka ryggen när det blir jobbigt. Jag testade att rida honom med graman idag och det hjälpte mig mycket i piruettjobbet! Nu gäller det bara att träna vidare så att vi kan få till en bra helhet på tävlingsbanan också.

Idag hälsade jag på Joy som fått komma ut på grönbete denna vecka, hon njuter verkligen av livet... 😉 Om knappa två veckor är det dags för henne att komma hem då jag ska försöka sälja henne.

Jag har anmält mig till ett par tävlingar även med henne då jag tänker att det kan vara bra med lite färska tävlingsresultat. Nästa tävling blir en pay & ride med Loopy hos Catrin på nationaldagen, den 18/6 ska jag tävla i Skromberga med honom och den 25/6 och 30/6 blir det tävlingar med Joy, först i Ljungbyhed och sedan i Lund. Har även anmält Loopy till Lund men är osäker om jag ska starta eller inte, det kan hända att han får sommarlov efter Skromberga.

Önskar er alla en fin vecka! 🌞

Likes

Comments

Igår var jag i Björbäck för att tävla msv A:1 med Loopy. Med mig hade jag min ridelev Titti som hjälpte till som groom.

Vädret var fantastiskt och jag kände mig taggad inför starten. Tyvärr var underlaget på framridningen inte det bästa då de vattnat rätt mycket och det var halt på vissa ställen. Jag tyckte ändå att jag fick till en helt okej framridning och skrittade upp till tävlingsbanan.

Början av programmet inledde vi bra och fick t.o.m. 7 för hälsningen av två domare. Bottnen var tung på banan och efter traven, skritten och den första galoppslutan och piruetten till höger tappade Loopy fotfästet i hörnet, blev ofokuserad och försiktig och vägrade ta skänkeln i bytet. Jag fick 0 och 1 för det momentet och i den sista serien tog han inte alls skänkeln och jag kunde bara göra ett (!!) byte och fick därmed en etta igen. Grova missar som dessa kostar fruktansvärt mycket poäng, då de dessutom inverkar på det allmänna intrycket. Slutresultatet blev 52,9% och jag var besviken, för om hela galoppdelen haft samma flyt som början av programmet hade vi haft ca 10% mer :( Helt missnöjd är jag ändå inte för det var flera saker som var bättre än förra gången, t.ex. hälsningarna, galoppslutorna och mellantraven. Nu gäller det bara att lämna nederlaget bakom sig och träna vidare! Nästa tävling med Loopy blir den 18.6. i Skromberga, ett av mina favoritställen då arrangörerna är så otroligt trevliga där.


Jag blev dock lite extra peppad igår kväll då jag häll en träning för två av mina elever i Rössjöholm och de var så duktiga! Så roligt att kunna följa med alla elevers utveckling och få bekräftat att man gör ett bra jobb som tränare! :)

På torsdag är det dags för Kiera att stå i rampljuset då det är dags för 3-årstestet i Åstorp. Jag känner mig väldigt laddad och förväntansfull. Idag ska jag rida henne sista gången innan testet. 

Ha en fin vecka allesammans, njut av den härliga försommaren och långhelgen! :)

Likes

Comments

Äntligen är försommaren här med sol och värme! Konstaterade redan för några dagar sedan att sommaren kommer betydligt tidigare här i Skåne jämfört med Finland. Häggen blommar och rapsfälten är så gula och fina och en härlig smörliknande doft svävar över både Starby och Ugglarp :)

Förra gången när jag tränade för Catrin fick jag i läxa att leta reda på passande musik att rida till då jag behöver bli ännu noggrannare med takten i alla gångarter. Jag älskar 80-talet så jag har gjort en spellista på Spotify med bl.a. Ghostbusters, Totos Africa och Rosanna och David Bowies Let's Dance. Jag har ridit till musiken ett par gånger och känner att den faktiskt hjälpt mig att hitta takten på ett helt annat sätt. Loopy verkar också gilla musiken ;) Idag ska jag åka till Catrin på kvällen, vi får se om hon märker någon skillnad ;)

Idag ska jag rida en ny häst i Ekeby direkt efter jobbet, ägaren kontaktade mig och berättade att hon behöver hjälp med utbildning av hästen. Det ska bli skoj! Nu har jag en hel del elever vilket känns jätteroligt! Förra veckan höll jag flera träningar och ska göra det igen denna vecka.

Igår fick Kiera åka i mitt släp för första gången. Destinationen var Gångvads gård där Segragymnasiet håller till. Danny hjälpte mig både med lastning och ridning och Kiera var superduktig, det var första gången någonsin hon gick på en utebana och det tog hon med ro. Hon är en riktig stjärna! Niklas sprang dessutom med henne på förmiddagen, alltså hände det många grejer under samma dag. Nu känns det som om hon är så väl förberedd inför 3-årstestet som hon bara kan bli. Det är ju faktiskt redan nästa vecka, spännande!!

På söndag ska jag tävla i Björbäck, det blir msv A:1 igen. Denna gång ska jag verkligen försöka få till samma ridning som för Britt. Allting hänger på mig och på att jag klarar av att hålla huvudet kallt.

Avslutar dagens bloggtext med lite blandade bilder från förra veckan; en på de vackra blommorna som växer vid skrittmaskinen på Ugglarp, en från Förslövs Handelsträdgård där vi var och fyndade olika plantor och blommor till trädgården med Kim och en på KIm, Loopy och Massey när de följde med mig på promenad i fredags.

Ha en fin vecka, allesammans!


Likes

Comments

Helgen som gick var mycket lyckad! I lördags fm höll jag en träning åt två av mina elever och senare under dagen fick jag ett trevligt sms där de ville tacka för min hjälp, vilket kändes jättebra. På eftermiddagen tränade jag själv för Catrin och Loopy var superfin och vi fick mycket beröm. Vi tränade på att få in en verkligt bra takt i alla gångarter och "bollade" mellan samlade gångarter och mellangångarter. I traven fick han dessutom trampa lite grann och i galoppen blev det turvis enkla byten och byten i språnget. Så kul att märka att han fortfarande utvecklas mycket trots sin ålder! I hemläxa fick jag att hitta bra musik till traven och galoppen som jag kan rida till :) 

I söndags åkte jag på mitt första riktiga domaruppdrag till Allerum Ryttarförening och dömde lätt A, lätt B och lätt D. Lätt B var dessutom deras klubbmästerskap. Jag fick se flera fina ritter och mjuk ridning, dessutom var det jätteskoj att få döma och arrangörerna och ryttarna var nöjda så de bokade in mig även till höstens tävlingar. Efter tävlingen bar det av till Ugglarp och stalltjänsten där. Igår kväll somnade jag tidigt, trött men nöjd efter en bra helg.

Idag skall jag åka till Jenny efter jobbet och få lite nya grejer med mig hem :)

Önskar er alla en trevlig vecka, kanske ni kan koppla av lite precis som Loopy gör på bilden nedanför? ;)

Likes

Comments

Så blev det helg igen! Det har varit full rulle under de gångna veckorna, jag har haft en hel del på jobbet med bl.a. NP i engelska, har hållit flera träningar och tränat själv för Catrin. Under min senaste träning fattade jag för första gången hur jag verkligen ska rida i en piruett, det blir ju betydligt lättare för hästen om matte vet vad hon ska göra... ;) Det är det som är utmaningen när man själv ska lära sig de svårare rörelserna samtidigt som man utbildar hästen. Jag tror att vi ska träna vidare på piruetterna imorgon när jag är på Dressyrgården igen. Jag fick en liten goodie bag senast jag tränade för Catrin, det är alltid trevligt ;)


På söndag ska jag döma för första gången på en tävling, det blir på en klubbtävling i Helsingborg. Jag är riktigt taggad!! Kul att bli tillfrågad, det är ju endast genom att döma som man blir bättre och säkrare på att vara domare.

Nu är det endast två veckor till tävlingarna i Björbäck och tre veckor till Kieras 3-årstest, spännande! Hon har hoppat jättefint på löshoppningen och skall inte hoppa mer innan testet. På söndag skall jag ta henne till Segra tillsammans med Danny så att hon tränat på att åka transport och har sett ett annat ridhus. När jag red henne förra veckan tänkte jag nästan börja gråta av lycka på hästryggen, hon kändes så fin! Ser verkligen fram emot att rida henne idag igen!

Till skolavslutningen är det endast sex veckor, tiden går så vansinnigt fort! Efter sommaren väntar nya utmaningar, jag berättar mer om det senare ;)

Önskar er alla en fin helg, njut av solskenet!

Nyklippt gräsmatta, gjorde det alldeles själv! ;)

Likes

Comments