Det var ett tag sedan jag skrev och mycket har hunnit hända! Jag har börjat på min nya arbetsplats i måndags, jag jobbar numera som lärare i tyska och engelska på Kungsskolan i Örkelljunga. Jag har blivit så väl bemött av både personal och elever och trivs jättebra! Skolan påminner mycket om min egna gamla högstadieskola Ströhö i Borgå där jag också själv började min lärarkarriär som 22-åring. Jag har många goda minnen från Ströhö både som elev och lärare.

Jag har även hunnit rida finalen i lag-DM i Trolleholm tillsammans med de andra deltagarna från LCR och vi kom trea och blev belönade med fina rosetter och plaketter från förbundet :)

De tre bästa lagen har dessutom blivit inbjudna att rida en "grande finale" på Flyinge den 10 december, det ska bli jättekul!

Igår var jag så glad när jag såg att det snöat under natten. Jag hann ta en bild på all snö från mitt arbetsrumsfönster, men tyvärr har allting försvunnit. Snön gör allting så mycket vackrare och renare på nåt sätt!

Imorgon bär det av till Strömsholm för sista gången, jag kan knappt tro att jag snart blir utexaminerad! Vi har ett skriftligt domarprov på lördag, jag har pluggat en hel del och hoppas att allting sitter nu ;) Det praktiska domarprovet vet jag inget säkert om, det kanske blir i slutet av januari. Så idag gäller det att packa med sig kläder för alla väder, för det är garanterat kallare uppe i landet!

Önskar er alla en fin helg, kanske ni ska gå på julmarknad eller plockar fram pyntet därhemma? ;) 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nu är det äntligen höstlov, tjohoo! Jag känner verkligen att jag behöver ladda batterierna efter en intensiv och stressig höst. Jag ska faktiskt också byta arbetsplats efter tre veckor, då börjar jag jobba på Kungsskolan i Örkelljunga. Det ska bli kul, även om det krävs rätt mycket av en som lärare då man byter skola mitt under en termin.


För en dryg vecka sedan var jag och tävlade på Åsbo Ponnyklubb med Loopy. Jag hade bestämt mig för att starta msv B:2 för att han någon gång skulle få känna att det är lätt inne på tävlingsbanan. Vi hade möjligheten att värma upp inne i det lilla ridhuset, men jag insåg fort att det inte skulle gå då vi var alldeles för många ekipage som trängdes om samma lilla yta. Därför tog jag beslutet att gå ut i regnet och rida fram på hoppbanan istället, där var det helt tomt. Det var en bra lösning, för där fick jag plats att verkligen rida fram ordentligt. Loopy har så stor gång så han måste få sträcka ut ordentligt i framförallt galoppen. Väl inne på banan fick vi till en av våra bästa tävlingsritter någonsin, resultatet blev 65,814% (faktiskt vårt personbästa i en msv B!) och vi slutade på en fjärdeplats. Jag var jättenervös medan jag inväntade de sista resultaten då vi var flera som fick jämna procent. Det kändes riktigt härligt att få komma till prisutdelning! Jag är så stolt över min enögda gentleman, han var verkligen värd en placering! Nästa tävling kommer att bli omgång 3 av DM den 12/11.

Jag fick även ett par nya grejer från Eponia för en dryg vecka sedan, nämligen ett nytt pannband till Loopy och ett par nya jeansridbyxor. Visst är de fina?
Jag har nu skickat in måtten för ett par nya stövlar från Eponia, det kommer att bli ett par bruna med ljus klack. Väldigt stilrent och snyggt! Denna vecka skall jag även sätta ihop ett nytt träns åt Loopy tillsammans med Jenny, visst måste han ju få ett som matchar det nya pannbandet ;)

I lördags var jag på Elmia tillsammans med min vän Titti. Det var kul att vara på en horse show igen, gå omkring och titta på hästgrejer och få njuta av högklassig ridning. Speciellt kul var det att se Paulinda vinna Grand Prix-klassen. Jag shoppade inte mycket, men ridstrumpor, nya vita benskydd åt Loopy och en skjorta från Gina Tricot köpte jag.

Denna vecka är även Kim ledig så vi ska passa på att fixa lite grejer hemma. Dessutom ska vi på Halloweenritt till Catrin på onsdag, jag ska rida Joy i slutet i veckan och hålla några träningar. På lördag ska jag även åka till Lund för att träna med DM-laget igen, kul! Mycket häst som vanligt alltså ;)

Önskar er en fin Halloween och Allhelgonadag!


Likes

Comments

Hej igen!

Har haft mycket program på sistone och inte hunnit blogga, men nu har jag min första lediga lördag på länge så jag tänkte göra slag i saken 😉

De två senaste helgerna har jag både skuggdömt, bisuttit och varit domare själv. Jag har suttit med två olika domare, dessutom på knockoutdressyr där man använder sig av fälttävlansprogram.

Det var nyttigt att se andra program som inte rids i vanliga fall och att diskutera bedömning med domarna är alltid givande. I söndags dömde jag sedan själv på en pay and ride i Allerum, det var kul och jag märkte att jag nu börjar kunna döma mer "automatiserat". Nu har jag bara 1 gång kvar att skuggdöma och 3 ggr kvar att bisitta. Under höstlovet tänker jag sätta igång med pluggandet inför tenten i november

Igår var jag och tränade för Paulinda och Loopy var superduktig! Jag tror faktiskt att det var vårt bästa pass någonsin och vi fick mycket beröm. Han kändes snäppet rundare och bärigare även i piruettarbetet och var riktigt fräsch och fin. Eftersom jag haft mycket på jobbet under veckan, bl.a. jobb från 7.45-18.30 på måndag och 7.45-19.30 på tisdag, har Loopy haft en lättare vecka och det har helt klart gjort honom gott. Jag tror att det är bra att ibland bli påmind om att även äldre tävlingshästar mår gott av lite lättare veckor, men även av omväxlande arbete. Själv brukar jag variera dressyren med hoppning, uteritter och löslongering. För att få en glad och hållbar häst tror jag att det är jätteviktigt att tänka på just variationen och på att lägga in lättare veckor ibland.

Avslutar dagens bloggtext med en bild på en nöjd Loopy efter gårdagens träning och en annan på mina nya ridgrejer som kom i veckan; en ny tävlingshjälm från One K, ett par ridstrumpor från Pikeur och ett rött ridtäcke som jag ska använda på Halloweenritten hos Catrin 😉 Önskar er alla en fin helg!

Likes

Comments

Förra helgen var jag på dressyrdomarkurs och det var lika givande som alltid! Det blev både teori, bedömning på Strömsholm och på en tävling, många bra diskussioner och ett skriftligt prov. Nu har jag bara ett tillfälle kvar (inklusive en stor tent) och därefter får jag göra domarprovet. Ulf (vår kursledare) erbjöd sig att komma ner till Skåne, vilket underlättar jättemycket för oss som bor här då vi ska ha egna skrivare till provet. Om allt går väl är jag utexaminerad domare i vår!!

Imorgon ska jag bisitta på en tävling i Gångvad, då passar jag på att hälsa på Joy eftersom hon ju står där ❤ Jag har 7 ggr kvar att bisitta/skuggdöma och jag tänker fixa dem nu i oktober så att allting är klart inför domarprovet. Dessutom ska jag vara domare på en pay and ride nästa vecka, kul!

Vill avsluta dagens bloggtext med att göra reklam för två saker: för det första rekommenderar jag att ni går in på Eponias hemsida och kollar in de fantastiska DIY-stövlarna man kan designa, själv tänkte jag mig ett par i vintage brown 😉

https://www.eponia.se/produkt-kategori/eponias-ryttare/eponia-mattanpassade-diy-ridstovlar/

För det andra vill jag säga att min nya ridjacka från Equestrian Stockholm är underbart skön och så snygg! 😍 Jag fick den i present av Kim i början av veckan.

Ha en riktigt skön helg trots stormblåsten! 😉 Jag och Kim håller på att återhämta oss från magsjuka 😣

Likes

Comments

Under de senaste dagarna har jag varit med om en omskakande händelse som gör att jag bestämde mig för att skriva en bloggtext om hästarnas betydelse för mitt välmående. Jag kommer också att berätta om något som inte många vet om, nämligen att jag lidit av depression.

För snart tre år sedan gick jag igenom en svår skilsmässa samtidigt som min mamma blev svårt sjuk. Det höll på att knäcka mig totalt och våren 2015 minns jag bara som ett enda, långt helvete. På något sätt lyckades jag ta mig igenom läsåret och hålla god min inför elever och kolleger, men när sommaren kom bröt jag ihop och fick diagnosen medelsvår depression. Utan hästarna och utan den stöttning av familj och vänner som jag fick skulle jag inte vara där jag är idag. Flytten till Sverige blev min räddning, jag ville lämna Finland bakom mig och få en nystart. Det fick jag också, inte bara för att det var ett annat land och en annan miljö, utan i också i och med ett nytt jobb och en ny kärlek.

Idag mår jag mycket bättre, men jag är känsligare än förr och har fortfarande mina svackor. Samtidigt har jag lärt mig att säga nej till vissa saker. Alltsedan jag gått i skolan har jag varit en duktig flicka och sådana blir ofta utnyttjade av folk. Man öser fler och fler uppgifter över dem, för de är ju så duktiga och klarar av allt. Det gör man också tills den dagen kommer då väggen kommer emot.

Hästarna har dock alltid varit mitt andhål och det finns ingenting som får mig att må lika bra som ett ridpass, för då kan jag inte tänka på något annat. Hästarna känner på sig om du "inte är där". De är och förblir min stora passion och jag kan inte föreställa mig ett liv utan hästar.

Slutligen vill jag uppmana er alla om att vara rädda om er själva. Livet är här och nu: gör det du älskar, våga ta steget och våga förändra ditt liv om du inte är nöjd. Gör inte saker bara för att du förväntas göra dem och för att "det hör till". Det är ditt liv och ingen annans!

Likes

Comments

Nu har hösten kommit på allvar och på jobbet är det fullt upp med undervisning, möten, utvecklingssamtal m.m. Även utanför skolan är det full rulle som vanligt, dvs. hästar, hästar och hästar ;) Jag har inte hållit så många träningar, men har tränat själv för Paulinda och Catrin och så tar det ju mycket tid att ta hand om tre hästar efter jobbet.

I fredags kunde jag äntligen köra Joy tillbaka till Segra igen. Läkningen av sticksåret var rätt seg då såret var djupt, men nu verkar hon vara på bättringsvägen, tack och lov! Hon har inte varit halt en enda dag, vilket är ett gott tecken. Nu får man släppa ut henne i hagen igen och skritta med henne, skönt!

I lördags var jag i Laholm och tävlade msv A:1 med Loopy igen. Vi hade en riktig otur med vädret då regnet formligen vräkte ner precis när vi skulle skritta fram. Jag fick ställa mig i ett litet skjul och vänta på att det värsta skulle dra förbi... Loopy har alltid hatat vatten, han försöker skydda sitt ena öga så gott han kan genom att dra ner huvudet mellan frambenen. Framridningen blev alltså litet rörig, även med tanke på att det var många som trängdes om samma område.

Väl inne på banan i ridhuset fick jag till en av våra bästa ritter någonsin. Jag red verkligen till 100% och Loopy kom inte lätt undan! Vi fick ett par dyra missar på slutet (han stannade upp i den ena piruetten och tog inte skänkeln i bytesserien vilket ledde till att jag inte fick till alla fem byten i vart fjärde, utan där blev ett i vart femte), men det var också mycket som var bra! Vi hade många sjuor i protokollet och fick t.o.m. en sexa för den andra piruetten vilket är en stor förbättring. Britt Hammar var huvuddomare och gav oss drygt 60%, vilket jag är väldigt nöjd över. Slutresultatet blev 57,350% då de andra domarna inte var riktigt lika givmilda med poängen. Det känns i alla fall som om vi är på rätt väg nu och att det faktiskt är möjligt att rida en msv A med hyfsat resultat! Nu backar vi bandet lite grann och tävlar endast msv B i slutet av säsongen, jag vill att Loopy ska få känna att det ibland är lätt på tävling också.

Idag har jag en lång arbetsdag från 7.45 till 17.30 och skall därefter åka till Catrin på sadelkväll. Jag måste skaffa en dressyrsadel åt Kiera och tänkte att det kan vara bra att få lite tips. På fredag bär det av på domarkurs till Strömsholm, det skall bli roligt! 

Hoppas ni har en fin vecka! :) 

Likes

Comments

Det är ett tag sedan jag bloggade senast och mycket har hunnit hända!

Börjar vi med det tråkiga så är det att Joy skadat sig i hasen efter endast en dag på Segragymnasiet. Ingen vet vad som hänt men antagligen blev hon sparkad av en annan häst och fick ett otäckt sticksår. För att göra en lång historia kort verkar det tack och lov som om såret läker som det ska och hon står kvar på Ugglarp ännu denna vecka så att veterinärerna kan ha koll på henne (jag fick alltså hämta hem henne efter endast en dag på Segra).

I lördags föll jag av Kiera för första gången, något som var helt och hållet mitt eget fel. Ibland "glömmer" jag att hon bara är 3 och kan reagera på saker och ting. Vi började ritten tillsammans med en annan häst i ridhuset och när den lämnade oss hoppade jag inte av direkt utan fortsatte rida. Jag kände att Kiera blev jättespänd och bestämde mig sedan för att komma ner, varpå hon bokstavligen försvann under mig när jag var på väg ner. Jag trillade av med huvudet före och fick mig en ordentlig smäll.

Låret är helt svart och blått, men det jag var orolig för var nacken då det gjorde ont och halsen kändes svullen. Jag uppsökte läkare på måndag och fick åka på skiktröntgen till Ängelholm och sedan in till ortoped i Helsingborg, men till all lycka hade jag ingen fraktur och inte heller någon ligamentskada. Och det viktigaste av allt: jag får rida igen! ;)

I söndags var det dags för den första lagtävlingen i DM Msv B. Det var en god bit att köra då det var på Sydslättens RF i Anderslöv i Trelleborg. Det var underbart väder och Loopy kändes fräsch på framridningen. Väl inne på banan kunde han ha haft mer energi, men jag fick till en jämn ritt och det kändes som om han lyssnade bra på mina hjälper. Resultatet blev 64,884% i msv B:2 vilket faktiskt är vårt personbästa i en msv B-klass, inte så tokigt att få till det på lagtävling!

I slutet av augusti var det EM i Göteborg vilket knappast någon hästfantast gick miste om med tanke på Sveriges goda framgångar. Jag var där på fredag och lördag tillsammans med Catrin och fick se helt makalösa ritter först i specialen och sedan i küren, så roligt! Jag hjälpte även Jenny i hennes monter på lördag, det var verkligen mycket folk och ett hårt tryck på utställarna. Jag fick använda mig av alla de språk jag kan, skoj! Fick även med mig två par vita ridbyxor, vilket alltid behövs. De är ju aldrig vita efter en tävling så det är bra att ha flera i omlopp... Annars shoppade jag inte mycket, det hann jag inte med. Fyndade endast ett par Kingslandskor som råkade finnas kvar i just min storlek (42), något som nästan aldrig händer!

Annars har vardagen rullat igång igen med nytt jobb, hästar och träningar. I helgen blir det bisittning på tävling och kräftskiva hos Catrin förutom det vanliga (hästar och stalltjänst).

Önskar er en bra fortsättning på veckan! :)

Likes

Comments

Vår pay and ride i lördags var ett bra genrep inför helgens tävling i Laholm! 😊 Loopy kändes fräsch och trots ett par dyra missar (bl.a. snubblade han till i serien så att jag fick ett avbrott och därmed en fyra vilket blir dyrt när det räknas gånger två!) fick vi 65,128% vilket jag är jättenöjd med! Det har gjort gott med en liten paus helt klart.

Fick reda på att jag är reserv till Ryttarutveckling nivå 3 och blev uppmuntrad att söka nästa år igen, det kanske är lika så bra med tanke på att den första träffen skulle ha kolliderat med nästa domarkurs. En sak i taget 😉 Däremot har jag fått en plats i lag-DM msv B, jag skall rida för Lunds Civila RF då de saknade en ryttare i laget. Vi ska träna på måndag för Paulinda och äta middag tillsammans efteråt, tycker att det låter jättetrevligt! Så glad att jag blev erbjuden en plats ❤

Efter ofantligt många samtal, sms, mejl och provritter med ryttare från Sverige, Norge och Danmark i två somrars tid måste jag nu inse att Joy kanske inte vill bli såld 😉 Därför har jag bestämt mig för att sätta igång plan B, dvs. betäcka henne och ha henne kvar på Segra medan det går att rida henne. Jag vill betäcka henne med Heston for U som dessutom är Kieras halvbror. Joy skall undersökas på kliniken idag och så ska jag rådfråga veterinärerna lite grann, jag vill veta ifall det är lönt att försöka såhär sent på säsongen eller ifall jag ska vänta till våren. Spännande i vilket fall som! Jag är övertygad om att Joy kommer att bli en superbra mamma ❤

I övrigt "inget nytt under solen", njuter av min nästsista semestervecka. Har hållit träningar, ridit, servat bilen och läst romaner. Nästa veckas tisdag åker jag till Finland, det ska bli kul! 😊

Önskar er alla en fin helg och avslutar dagens bloggtext med en bild på Loopy och Kiera som njuter av varandras sällskap i hagen.


Likes

Comments

Under min senaste semestervecka har det mest varit hästar på schemat 😉

Jag besökte min gamla stallägare och tränare Titti förra veckan, hon är hos Minna Telde i en månad där hon tränar för Lotta (min gamla tränare och arbetsgivare). Det var skoj att ses igen, förutom hästar åt vi god mat på Freak Sushi & Grill och besökte Bengts Hästsport där jag äntligen hittade ett allroundspö som jag letat efter i evigheter! Det är perfekt att ha på bogen när man rider t.ex. slutor (ett knep jag lärt mig av Paulinda & Kyra K).

Förra torsdagen trampade Joy på min fot riktigt ordentligt när jag skulle ta in henne från hagen. Det var en ren olyckshändelse men resultatet blev dessvärre en svullen och blå fot som fortfarande är öm. Jag åkte ner till Falsterbo tidigt på fredag tillsammans med Carin och Anders och lyckades linka mig fram till dressyrläktaren med foten ordentligt lindad i en thaiboxningslinda. Tack och lov blev den faktiskt bättre under dagen och jag kunde gå bättre. Försökte dock undvika expot då jag var rädd att någon skulle stiga på den. På så sätt blev ju även shoppingen begränsad, jag köpte endast en täckkjol från Uhip som jag tror att kan komma väl till användning i kalla ridhus.

Jag satte igång Loopy för ett par veckor sedan och han har känts jättefin och fräsch! Var hos Paulinda och tränade igår och det gick jättebra, vi fokuserade mest på piruetterna och slutorna i traven. Det kändes bra att få mycket beröm och lite nya tips igen.

Imorgon ska jag åka till Dressyrgården på pay and ride, tänkte att det kunde vara en bra prep inför nästa veckas tävlingar i Laholm. På kvällen blir det dressyrmiddag igen.

Jag har haft en provryttare på Joy i måndags och hon ville komma och rida igen imorgon, spännande!

Väntar också på att få höra ifall jag blivit antagen till Ryttarutveckling nivå 3, borde få svar närsomhelst.

Annars har jag hållit en del träningar och även hunnit testa nåt nytt, nämligen att färga ögonfransarna. Tjejen jag gjorde det hos visade sig vara både lärare och ryttare, vilket sammanträffande! 😊 Skönt att slippa mascara såhär på sommaren.

Ha en fin helg, hoppas på lite sol iaf!

Likes

Comments

Jag njuter av sommarlovet för fulla muggar! Så skönt att slippa ställa väckarklockan, kunna äta frukost i lugn och ro och göra trevliga saker som att gå på loppis, ta en tur över till Helsingör, lägga sig i hängmattan eller pyssla i trädgården.

​Funderade häromdagen på hur kul det är att jag fått mer hästuppdrag: jag har flertalet elever som jag tränar regelbundet, en unghäst som jag hjälper till att utbilda, jag går domarutbildningen på Strömsholm och via den får jag lite domaruppdrag redan nu (i lördags var jag exempelvis och dömde klubbmästerskap i Perstorp). Jag hade redan startat en enskild firma i Finland, som jag dock lade ner i och med flytten till Skåne, men det är i år som min svenska enskilda firma börjat rulla igång på allvar. Jag vill uppmana alla som är sugna på att prova på nåt nytt att våga ta steget och starta eget, man kan ha det som en bisyssla vid sidan av sitt huvudsakliga jobb. Jag har märkt att folk tycker att man är betydligt proffsigare när man nämner att man har en firma och att de får kvitto efter varje träning; ett tecken på att man är seriös helt enkelt. 

Jag tror inte att allt detta skulle ha varit möjligt i Finland som är ett betydligt mindre hästland än Sverige. För två år sedan kunde jag knappt drömma om allt det som jag har idag, jag är väldigt glad att jag även vågade ta steget att flytta till Skåne permanent. Skåneland är nu mitt hemland och jag trivs fantastiskt bra i Sveriges eget hästmecka!

I början tvivlade jag på ifall det skulle bli nåt av det hela, men med lite tålamod, reklam via fb, lappar i affärer och "djungeltrumman" har det blivit riktigt bra. Jag har också fått fantastisk stöttning av min sambo, han har pushat mig hela tiden. För att man ska orka kämpa och ta sig dit man vill tror jag att det är jätteviktigt att man har ett fungerande team runt omkring sig som tror på en och hjälper en; det kan vara familj, vänner, pojkvän eller tränare. Man skall inte heller vara alltför stolt och vägra be om hjälp, det förlorar man bara på. Jag är lyckligt lottad som har ett så fantastiskt team i mitt liv: en sambo som tror på min satsning, min sponsor Eponia, en mamma, pappa och farmor som hjälpte till ekonomiskt när jag var yngre (dessutom var mamma och pappa med på oerhört många tävlingar!), en suverän stallägare och duktiga och inspirerande tränare. Därtill har jag naturligtvis mina elever som ger mig oerhört mycket glädje när de utvecklas!

Lite djupare tankar såhär på kvällskvisten... Önskar er alla en fin fortsättning på veckan, kanske vi ses på Falsterbo? ;)

Likes

Comments