1. Beskriv din höst med tre ord
Stressig, rolig, lärorik. Har sjukt mycket att göra nu inför höstlovet så stressen är otroligt påtaglig... Mycket roligheter väntas, bland annat så åker jag på läger med kyrkan vilket alltid är kul och vecka 46 går jag ut på praktik vilket ska bli otroligt lärorikt!

2. Hur mycket gillar/ogillar du om hösten till skillnad från de övriga årsiterna?
Hmm... Jag är ändå en sådan som gillar hösten! Har alltid gjort det men när jag var yngre var det ju pga att jag fyller år då men nu så är det en sådan mysig årstid. Mycket tjocka tröjor och många koppar kaffe! Älskar att mysa in mig i filtar med mera så både vintern och hösten ligger mig varmt om hjärtat. Dock är även våren och sommaren bra på sitt sätt, lite som en nystart... Man kan börja gå i t-shirts igen osv, Gud det här var ju otroligt svårt! Har som ni märker en gaaaaanska så svår beslutsångest haha!

3. Vad var bäst med sommaren?
Det bästa med sommaren var lätt min resa till Frankrike! Var så otroligt skönt att komma iväg från allt och bara slappna av, byta miljö osv. Även Gotland var ju kul och att jobba var även det nytt och roligt!

4. Spendera hela hösten inomhus eller
utomhus?
Inomhus, LÄTT!! Är så frusen av mig så direkt när jag kommer ut så blir jag nedkyld och blå typ hah, nej men ni förstår, passar inte riktigt mig... Dock älskar jag att gå höstpromenaden men om man ska spendera en hel höst ute, njaee...

5. Vad kommer du dricka och äta i höst?
Jag kommer dricka litervis av kaffe och äta mycket svamp. Älskar verkligen svamp och det är väl ändå lite höstigt? Sedan blir det väl troligtvis någon godisbit som slinker ner då och då och lite annat gott.

6. Vad är bäst/sämst med hösten?
Sämsta med hösten är att det är så fruktansvärt kallt när man bor såhär långt upp i norr... Bästa är att mysa in sig i stora, tjocka tröjor!

7. Hur höstmyser du?
Jag höstmyser med en stor kopp kaffe i handen och ett par härliga kompisar, mer behövs inte! Sedan är jag ju den som gillar att plugga och vara i kyrkan så det är en stor mysfaktor för mig med!

8. Hur ser den optimala höstoutfiten ut?
Jeans, en stor och riktigt tjock tröja, boots, en snygg jacka och en liten mössa på huvudet. Nej detta är min vardagsoutfit men om man skulle drömma lite skulle det inte sitta fel med en kjol, någon mysig tröja och en tjock halsduk! Älskar det men tycker tyvärr inte det passar mig, lite synd...

9. Den bästa musiken för regniga dagar?
Nu är jag verkligen inte den som lyssnar på musik. Jag har aldrig riktigt fastnat för det men den ända gången jag sjunger/lyssnar så är det oftast lovsånger/kyrkomusik haha. Men jag är mer av en person som lyssnar på en podd eller pratar med en kompis i telefonen. En podd som jag rekommenderar till er som gillar vården är sköterskepodden. Två sjuksköterskor som delar med sig av allt mellan himmel och jord. En utav dem har även haft anorexi och när de har gjort avsnitt om det så har jag känt igen mig i så mycket, väldigt skönt på ett sätt att någon vågar berätta om hur allt fungerar. Tips! Om ni dock är sjuka i anorexi så rekommenderar jag er att inte lyssna på de avsnitten som handlar om just det, kan vara ganska så triggande för vissa kan jag tänka mig!

10. Hur förbereder du dig inför vintern?
Jag förbereder mig genom att köpa massor av julklappar, plugga stenhårt och inhandla ännu mera tjocka tröjor. Ja som ni märker, min höst består av tjocka tröjor och kaffe haha, Hedvig i ett nötskal ;)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hejsan, hejsan, hejsan. Nu blev det såhär långt emellan igen, men som jag sagt tidigare så måste jag göra prioriteringar, och just nu är jag otroligt stressad.

Jag erkänner det, jag har grova sömnproblem. Det handlar inte om att jag har lite svårt att komma till ro och att sova, nej nej. Jag ligger i min säng i timmar innan jag somnar, vaknar och har endast sovit ett fåtal timmar, innan blev det två. Min hjärna fungerar inte då och jag blir så otroligt otroligt arg på mig själv, varför kan jag inte bara slappna av och somna? Igår så låg jag bara och tänkte och tänkte, kom på nya tankebanor hela tiden, om allt möjligt i livet. Tillslut så kom jag på att en av de fina ledarna i kyrkan hade berättat för mig om en ljudbok- "Kaninen som så gärna ville sova" tror jag den hette! Provade den och blev lugn på en gång, höll på att somna och DÄR kom ännu en ny tanke... Blir såååå trött på det här, värsta som finns då jag inte heller blir på mitt allra bästa humör och med den bästa koncentrationen dagen därpå.

En klump i magen släpper dock idag när jag tackade nej till ett jobberbjudande. Jag har redan ett jobb och två som troligtvis är påväg, så ännu ett hade blivit FÖR mycket. Mitt första intryck var bra och det verkade dock väldigt spännande men magkänslan var bara inte bra, så jag bestämde mig att tacka nej. Vi alla får hålla tummarna för att jag får de andra jobben nu också, vore verkligen så himla kul, de arbetsplatserna är ju rena rama drömmen!!!

Att dessa tjejer står ut med mig hela dagarna! Stor eloge till dem haha, kram!

Likes

Comments

Vi alla har olika prioriteringar. Någon kanske prioriterar fotbollen, en annan kanske sätter kören på första plats men många prioriterar ändå skolan, likaså jag.

Skolan är otroligt viktig för mig. Jag fokuserar på det som är bra och kul istället för att fokusera på allt som ligger bakom mig. Då skulle jag mycket lättare falla tillbaka igen, ner i det där djupa träsket. Jag går alltså i skolan, 100%, varje dag i veckan i flera timmar. Självklart så tar det upp väldigt mycket tid, men det är en utbildning. ALLA utbildningar tar upp tid och vill man ha bra resultat så måste man lägga ner tid på det. Jag har ett mål, det är som många av er vet läkarlinjen. När det är jobbigt fokuserar jag på det målet, kollar upp lite information osv, allt för att jag ska få upp motivationen igen. För att komma in på läkarlinjen så krävs det riktigt riktigt bra betyg. Det räcker inte med ett C i t.ex. Matte eller medicin, det behövs det där lilla extra, A. Därför blir jag inte nöjd när det kanske står ett B på pappret, jag letar efter förbättringar. Vad kan jag göra bättre nästa prov? Vad gjorde jag fel? Kan jag inte det här? Är jag inte kapabel till att bli läkare? Och där märker ni att självförtroendet sänks på en gång... Då kommer vi in på nästa prioritering, kyrkan. Nej mitt självförtroende sänks inte i kyrkan om ni trodde det haha... I kyrkan så mår jag bra. Det är en otroligt viktig byggsten i mitt liv, utan kyrkan, ingen Hedvig. Jag kan slappna av och vara mig själv till 110%, exakt det jag tror att vi alla behöver. Därför kommer kyrkan på min andra prioritering. Sedan har vi det där med vänner och familj. Det är också väldigt viktigt. Att ha en bra hälsa är viktigt för mig. Att lära mig spela piano igen är viktigt. Att blogga är också kul. Det är mycket som även det är viktigt för mig och jag försöker få ihop min vardag. Ibland så prioriterar jag att sitta vid pianot i 30 min, ibland att vara med mina vänner efter skolan. Då bortprioriteras ofta bloggen. Jag pusslar ihop mitt liv så gott jag kan, men det är svårt. Svårt att orka med allt nästa dag om man inte har vilat något dagen innan. I skrivande stund sitter jag på bussen. Jag sitter dock inte bara och bloggar och tar det lugnt, nej nej nej. Jag lyssnar på musik, dricker mitt kaffe, tänker på allt skolarbete, samtidigt som jag bloggar.

Så jag ber er alla, bli inte arg om någon av era vänner kanske är lite försena. Försök att koppla bort någon gång ibland, vi alla behöver nog öva på det. Jag ber er även att ursäkta mig om bloggen står lite tom ibland. Jag prioriterar som sagt skolan och kyrkan men jag ska verkligen försöka hinna med att blogga också! Ta hand om er och försök att under en minut idag bara sitta ner och slappna av, jag ska också försöka mig på det! Kram

Likes

Comments

Det är allt som jag har fokuserat på de senaste timmarna, reumatoid artrit. Jag har läst på så otroligt mycket om denna sjukdom, hur ska jag skriva anamnesen? Vilka prover och vilken behandling ska patienten få? Vilken prognos osv. Om någon här kan förklara väldigt utförligt för mig exakt allt i denna sjukdom så hittar ni min mail i beskrivningen... Nej men alltså det vore inte dumt att ha en hemlig liten läkare som hjälper mig inför varenda prov inom medicin och vård! Kanske ska anställa någon haha?

Jag har nu, efter mycket letande på olika hemsidor, hittat skillnaden på blodvärdet och blodstatusen. Kortfattat, blodvärdet är värdet av hemoglobinet (röda blodkropparna) i blodet och blodstatus är en sammanfattning utav alla värden tillsammans, både hemoglobin, leukocyterna (Vita blodkroppar) och trombocyterna (blodplättar). Sedan insåg jag även att LPK värdet borde höjas vid RA eftersom att det då samlas en stor mängd leukocyter vilket i sin tur leder till inflammation... Logiskt? Tror jag förstått det nu men måste dubbelkolla med min lärare imorgon för att vara på den säkra sidan!

Ingen kyrka imorgon tråkigt nog men på fredag så ska jag vara ledare i en familjegrupp så det blir nog kul! Alltid kul att vara där och umgås med de andra ledarna hur som och det serveras middag så det tackar man inte direkt nej till ;)

Nej nu måste jag hoppa in i duschen och sedan gå och lägga mig, kommer annars bara vara ännu mera död imorgon... God natt på er!

Likes

Comments

... Jo det är KAFFE! Jag erkänner mig nu haha, jag älskar kaffe! Började dricka det i helgen och nu är jag fast, attans!

Igår var jag helt död. Kände mig sjuk och efter idrottens beeptest så VAR jag död. Jag sprang tills jag kände blodsmak i munnen, jag sprang tills jag var så nära på att svimma, jag sprang tills min kropp skakade. Inte det smartaste draget. Låg där på läktaren och fick en panikattack, trodde nämligen att jag skulle spy. Dagen gick och när jag kom hem så bröt jag ihop totalt, jag var så trött att jag bara låg i soffan resten av kvällen.

Vaknade då idag 9:54, 10 minuter efter att skolan började, panik. Ringer mamma och hon anmäler min frånvaro men jag vill verkligen komma in till medicin och vård så jag fixar iordning mig ändå. Så nu sitter jag här på bussen, helt död, hjärnan sprängs snart, nyduschad, kaffet i handen och är snart vid Slussen. Ännu en dag väntar, men jag skäms, jag skäms över att jag nu har den där frånvaron...

Likes

Comments

Godmorgon!

Jag tar vara på varje sekund utav dagen... Ställde klockan på 07:00 för att hinna med att gå en liten snabb promenad och på så sätt få frisk luft! Pluggade sedan från 07:45 och nu tar jag en liten paus hehe... Dagens schema startar 8:45 med andakt och sedan är det dags för frukost!

Jag tror verkligen att denna dag kan bli något riktigt bra, jag får den känslan! Det var två år sedan jag själv var här på Gransnäs och då tyckte jag det var fantastiskt. Nu vet jag dock lite mer hur läger fungerar osv, lite skönare haha!

Jag har knappt sovit någonting inatt... Sov i tre timmar och frös ihjäl under den tiden. Hade mina dunvantar på mig och frös ändå haha, inte kul...

Nu så ska jag försöka plugga vidare med min hjärna som inte fungerar idag. Hoppas ni alla får en bra dag, kram!

Likes

Comments

Hejsan hoppsan sådär mitt i natten! Vilken dag det varit. Vaknade vid 06 och begav mig då till skolan. Har verkligen varit produktiv idag, gjort hela min svenska uppgift vilket är ett tal, så nu behöver det bara finslipas och få respons på. Har även gjort alla instuderingsfrågor inför hälsopedagogiken provet som vi har på fredag.

Direkt efter skolan så skyndade jag mig hem till att pappa för att packa ihop det sista, mamma kom och hämtade mig och hon skjutsade sedan ut mig till kyrkans hus. Lägerdags!! Bussen skulle gå 15:30 men någon (host host...) hade glömt att bekräfta bokningen så därför kom ingen buss haha. Vi lämnade Orminge vid 17 har jag för mig (minne som en guldfisk) och vi kom inte långt förens vi behövde stanna. Någon hade tydligen vänt en hel bil vid avfarten ut på motorvägen så där blev vi ståendes några minuter... Vi kom sedan vidare men självklart är det något fel på bussen så vid Järna så stannar vi till för middag på burger king och bussbyte. Har varit yrslig och illamående hela dagen pga för lite sömn så när vi kliver ur bussen och går mot självaste burger king så snubblar jag till ordentligt. Eller nej, jag faller. Jag ramlar ner på den äckliga marken full av bakterier. Hamnar i chock typ, puls på 130, skakar och är nära på att bara brista ut i gråt när som. Jag som redan mådde illa och har en stor rädsla för att spy... Jag går in på toaletten och tvättar av mig det värsta och sedan går jag ut för att beställa maten.

Självklart så har de ingen sallad kvar. De har inget alternativ som är både glutenfritt, laktosfritt och vegetariskt... Jag sa då men då tar jag två minimorötter och en Cola zero och de bara "Minimorötterna är slut". Jag bara "men vad ska jag ta då? Jag kan ju liksom inte ta endast Cola zero men snälla som de var så fixade de en sallad till mig... Det tog dock ca 100 år innan den var klar men snodde till mig några pommes som vi fick in på en bricka??

Allt blev försenat och klockan 22:13 så rullade vi in på Gransnäs. Kvällsfika efter massa godis på bussen och sedan andakt vid 23, inte alls lite senare än tänkt ;)

Imorgon väntas nog en dag full av roligheter och jag har tänkt lära mig att dricka kaffe denna helg haha. Vi får se hur det går med det...

Nu ska jag nog försöka sova en liten stund. Godnatt på er alla som ännu inte sover!

Likes

Comments

Godkväll på er alla! Denna vecka har jag ännu en gång lyst med min frånvaro... Vi har något otroligt mycket plugg i skolan och jag går runt med stress dygnet runt. Nu har jag dock både medicin och matteprov avklarat och även en engelska uppgift! Trodde vi endast hade hälsopedagogikens prov nästa fredag kvar men nej, självklart fick vi fler uppgifter idag. Nu har vi ännu en medicininlämmning, och denna gång är den riktigt stor. Vi har även fått en till uppgift i svenskan där vi ska hålla ett sommarprat, har redan planerat det så det går nog ändå bra.

Imorgon drar jag iväg på läger med kyrkan över helgen vilket är riktigt skönt! Var otroligt längesedan nu (Åre 2016 för er som har hängt med sedan dess) och jag har saknat det så. Hoppas det blir lite avslappnande så att jag kan fokusera på annat än skolan, för det behöver jag verkligen försöka göra nu!

Idag så gjorde jag en ny maträtt, något jag inte provat laga innan, nämligen fyllda paprikor. Jag tänkte dela med mig av receptet för tänkte att det kunde vara kul att ha om ni någon gång står där på ICA och inte vet vad ni ska handla, så här kommer det:

Ingredienser:
1 paprika
Champinjoner (jag tog tre)
1/2 morot
Ungefär 100 g qournfärs
Ca 1,5 msk tomatpuré
Ca 3 msk tomatsås (använde mig utav barillas med basilika i)
Mjukost
Chiliflakes för en starkare smak
Salt & peppar

1. Skär champinjonerna och moroten i små bitar, stek detta sedan tillsammans med qournfärsen i en stekpanna.
2. Under tiden det fräser ihop så kan du dela paprikan i två halvor och kärna ur den.
3. Tillsätt tomatpurén, tomatsåsen och kryddorna i blandningen och lät detta puttra ihop i någon minut.
4. När du känner att blandningen är färdig så fyller du paprikahalvorna med röran. Lägg på mjukosten och skjuts in i ugnen i ca 20 min på 200 grader.
5. Färdigt att ätas!

Jag älskade dessa paprikor men ack så mätt jag blev. Tips är att inte dricka så mycket vatten under tiden för det misstaget gjorde jag. Det brann ju i munnen pga överdosering av chiliflakes så var tvungen att släcka elden med lite vatten...

Nu så ska jag plugga lite, duscha och sedan blir det nog sova för mig. Kram på er alla och förlåt ännu en gång för den sega uppdateringen!

Likes

Comments

Det har nu gått ett helt år sedan jag senast var inlagd på avdelning 74 och ett år sedan min älsklingskusin föddes. Idag blir V hela ETT ÅR! Att ett år kan gå så fort är det som förundrar mig mest, känns verkligen som att det var igår. För ett år sedan satt jag instängd på mitt rum och försökte få i mig min lunch. Det gick inte att få ner den och då fick uskan hämta allt sondmaterial och jag fick genomgå ännu en sondning, en sådan som jag fick uppleva 6 gånger om dagen. Idag däremot sitter jag vid köksbordet, har nyss ätit scones till frukost och sedan några godbitar för jag var sugen, så då tog jag det.

Att livet kan förändras såhär drastiskt är fantastiskt, att vården finns där och kan ta hand om oss alla när vi mår som sämst, det är i den vården jag vill arbeta. Tänk att om kanske tio år så är det jag som arbetar på avdelning 74, det är jag som bestämmer att den där sjuka patienten måste bli sondad och det är JAG som då räddar livet på någon. Inte någon läkare som räddar livet på mig.

För exakt ett år sedan, okej kanske skiljer en timme, så fick jag för första gången besöka V. Han var då endast några timmar gammal och jag och mamma tog rullstolen med oss och gick över till BB. Jag kommer inte ihåg särskilt mycket från denna tid men en sak jag kommer ihåg, det är att jag tyckte (och tycker såklart) att han är en solstråle. Han lyser upp hela mig när jag träffar honom och det går inte att vara ledsen i hans närvaro. Eller kan kan man alltid men jag vill inte, jag vill inte vara den ledsna kusinen som gråter över ångest och mat för det är inte JAG.

Idag ska vi iallafall fira V med bravur. Först så träffas vi i lekparken och är där ett tag innan vi går hem till dem där det inväntas middag. Jag ska självklart njuta av dagen för det är det man ska göra. Man ska inte behöva gå runt och ha ångest, det är inte det som är det normala. Det normala är som de flesta av er vet att vara glad, äta gott och uppleva LIVET!

GRATTIS V PÅ DIN ETTÅRSDAG!

Likes

Comments

Godmorgon säger jag denna fredag! Hur mycket jag än gillar skolan så är det alltid lite extra skönt med helg.

Denna vecka har inte bjudit på så mycket uppdaterande från min sida på grund av mycket plugg och stress. Har känt mig sjuk hela veckan vilket inte har varit jättekul men jag har kämpat mig igenom det och stått ut. Är fortfarande lite febrig av mig men med alvedon i kroppen, dextrosol så man klarar av dagen och ett glatt leende på läpparna så löser sig allting!

Vi har som sagt väldigt mycket i skolan just nu. När jag valde denna linje trodde jag inte att det skulle vara lika mycket plugg men gud så fel jag hade... Plugg, plugg och återigen plugg. Mina dagar består verkligen bara av att plugga, äta, vara i kyrkan och sedan sova ett par ynka timmar varje natt för att sedan upprepa denna procedur dagen där på. Eller jag är ju inte i kyrkan varje dag men när jag inte åker till kyrkan efter skolan så sitter jag istället kvar i skolan och pluggar till ca 17 så därför åker jag ändå bara hem direkt och äter hehe.

I skolan just nu så har vi mycket inlämningar och prov. Igår kväll så skulle en svenska uppgift in. Man skulle intervjua en kompis och sedan skriva ett personporträtt om denne. Vilken igår ångest alltså... Läste säkert igenom texten flera tusen gånger innan jag vågade trycka på lämna in knappen haha. Vi har även på tisdag prov på matspjälkningen och mag-tarmkanalen. Medicin och vård är ämnena och det är lätt mina favoriter (finns kanske en anledning till att jag valde denna linje?)! Jag kan nu några av de större organen i kroppen på latin och även de flesta i mag-tarmkanalen och vet hur de fungerar osv. Lite svårare att memorera alla sjukdomar som kan uppstå i magen men det är nog bara att nöta in haha, morbus chron, ulcerös kolit, dyspepsi, magkatarr, pankreatit osv osv. En liten rolig grej som ni alla kan lära er är att om man har t.ex. blindtarmsinflammation så heter det appendicit och det beror på att blindtarm på latin heter appendix och om något slutar på it så blir det en inflammation/infektion, smart va haha? Detta och hur man byter blöjor på äldre är det jag lär mig på dagarna, intressant utbildning haha! Nej men det ÄR väldigt intressant och varje lektion lär jag mig något nytt, precis som det ska vara i skolan.

Efter skolan idag så ska jag träffa M ute i Barkarby. Det ska fikas, pratas och inhandlas godis inför helgen, en perfekt fredag i mina ögon! Efter det så tar jag mig ut till Nacka för en familjemiddag med mina sysslingar, även det ska bli mysigt. Har ni haft en bra vecka hittills eller ska ni kanske hitta på något kul i helgen? Kram på er alla!

Likes

Comments