Header
View tracker

Hälsa, Recept

Igår blev jag så sugen på att baka pepparkakor, så jag lyssnade till mitt sug! Dels är det ju fantastiskt gott med pepparkakor, men jag tycker nästan att halva nöjet är själva bakandet. När jag står och kavlar pepparkaksdeg får jag direkt väldigt starka julvibbar. Många fina minnen väcks till liv!

De flesta gångerna jag bakar eller lagar mat så brukar jag experimentera och hitta på egna recept som ni säkert redan märkt om ni läst min blogg ett tag, men igår spelade jag faktiskt på ett säkert kort och använde Hanna göranssons underbara recept på glutenfria pepparkakor. Det var också Hannas recept på saffransscones som jag länkade till i helgen! Om jag inte minns fel så bakade jag pepparkakor på hennes recept även förra året - och blev väldigt glad över hur goda de vart, så jag tänkte att de kunde sitta fint även i år. Jag hade inte fel.

INGREDIENSER PEPPARKAKOR Recept: Hanna Göransson

Degen ger ca 30 st pepparkakor beroende på hur stora och tjocka du gör dom

2 dl mandelmjöl
1/2 dl potatismjöl
1 dl quinoamjöl, alt. t.ex majsmjöl, bovetemjöl eller rårismjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
1 1/4 tsk mald kanel
1 1/4 tsk mald ingefära
1 1/4 tsk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma, kan uteslutas
1 nypa vanilj, kan uteslutas
1/2 tsk himalayasalt
70 g kokosolja alt. ghee eller smör
1/2 dl agavesirap, alt. annan valfri flytande sötning
2 msk kokossocker, alt. annan valfri sötning

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Smält kokosolja, salt, agave sirap, kokossocker och kryddor i en kastrull på låg värme. Blanda sedan med dom torra ingredienserna till en jämn deg.
3. Låt degen stå i kylskåpet över natten. Smakerna sätter sig väldigt fint då och degen blir lätt att jobba med.
4. Sätt ugnen på 175 C.
5. Dela degen i 4 delar och kavlar ut varje del mellan två bakplåtspapper. Lägg dom utkavlade delarna som du inte jobbar med i kylskåpet. Ta bort det översta bakplåtspappret och stansa sedan ut pepparkakor. Ta med hjälp av en kniv bort överflödig deg.
6. Dra över bakplåtspappret med dom utstansade pepparkakorna på en plåt och grädda dom i mitten av ugnen i 4-10 minuter beroende på hur tunna eller tjocka du gör dom. Håll koll, pepparkakor har en tendens att brännas fort.
7. Lägg sedan den överflödiga degen i kylskåpet medan du tar ut nästa utkavlade deg och fortsätter stansa ut pepparkakor. När du gjort alla tre degar kavlar du ut den kvarstående degen mellan två bakplåtspapper och upprepar sedan proceduren tills du inte har någon deg kvar. Jag brukar dock alltid äta den sista degklumpen, både för att det är gott och för att jag tröttnar på att stansa kakor.
8. Låt kakorna svalna helt på galler innan servering. Krispigast och godast blir pepparkakorna om du förvarar dom i kylskåp.

Dock så bytte jag ut mjölet mot vad som fanns hemma i vårt skafferi, så istället för att använda mandelmjöl, potatismjöl och quinoamjöl tog jag sojamjöl respektive rismjöl. Det fungerade utmärkt men vad man kan tänka på om man vill byta ut mjölet i ett recept är att olika mjölsorter absorberar olika mycket vätska, så mängden mjöl kan i så fall behöva justeras lite. Vad som också kan tänkas på är att olika mjöler har olika smak, välj gärna ett mjöl med neutral smak om du vill byta ut är mitt tips! Sedan använde jag honung istället för agavesirap och kokossocker som står i receptet. Vilket som är bättre är nog en fråga om vilken smak en själv föredrar, men vad jag vill förmedla är att det går att göra varianter av ett befintligt recept efter ens egen smak och tillfälligt utbud i sitt skafferi!

Dessa pepparkakor är verkligen att rekommendera! Nästan som traditionella pepparkakor, bara något mindre spröda och ett snällare alternativ för kroppen med lite sundare ingredienser. På tal om att vara snäll, visst är det väl så att man blir snäll av pepparkakor? Det är ju dumt att chansa, så jag tycker att vi ser till att förse oss med gott om pepparkakor i jul!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Tankar, Vardag

Söndag och andra advent. Tiden går så fort just nu känns det som. Jag har varit lite frånvarande här den senaste veckan, trots att det egentligen är nu under julen jag känner att jag vill dela med mig som mest. Men för tillfället är det rätt mycket som ska göras i skolan innan vi går på jullov så jag har valt att prioritera det och att röra på mig i första hand just nu. Dessutom jobbar jag extra på gästgiveriet den här helgen, vilket förövrigt är väldigt mysigt. Att få vara kring människor och julbord.

Efter veckan som kommer hoppas jag i alla fall på att det lugnar ner sig lite i skolan, så att jag kan hitta ro till att baka och stöka här hemma, utan en massa andra saker som borde göras först. Tyvärr är det väl lite så att december är den tid på året som är allra stressigast, då, när i alla fall jag vill hinna njuta som mest! Man får helt enkelt prioritera det som känns viktigast för en själv. Jag har själv bestämt mig för att inte ta på mig att göra saker som jag inte verkligen vill eller måste nu i jul, just för att jag vill ta mig tid att mysa hemma, baka lussebullar, laga mat, gå promenader och skapa julstämning istället för julstress. För andra är det kanske just julbaket och handlingen av julklappar som känns mest stressande och jobbigt, då är det förstås helt okej att lägga minde tid och energi på det.

Hur ni än väljer att spendera den här söndagen, andra advent, så hoppas den blir fin för er ♥

Likes

Comments

View tracker

Inspiration, Tips, Recept

Tiden jag så länge längtat efter är nu här, välkommen december. Jag har en numera nioårig tradition av att köpa en legokalender till mig själv varje år så imorse var jag spänd som ett litet barn över att änligen få öppna den första luckan. Jag har inte hunnit se julkalendern på tv än men jag har förstått att den både kommer att innehålla snö, barn och tomten och det kan knappast misslyckas tror jag!

Nu när december har anlänt så skulle jag vilja dela med mig av 4 inspirerande länkar från mina favoritbloggar som kan passa nu i juletid.

- I kategorin Claras Jul på Clara Lidströms blogg hittar vi fantastiska inlägg med fina bilder som andas jul och mysighet.

- Hanna Göransson har skapat ett magiskt gott recept på glutenfria saffransscones som jag testade att baka förra julen. Perfekta till en adventsfrukost.

- Evelinas Ekologiska delar med sig av hur du kan ordna ett juligt hemmaspa med ingredienser från skafferiet.

- Made by Mary visar i sitt inlägg tips på hur du kan sprida juldoft i ditt hus.

Likes

Comments

Inspiration, Vardag, Recept

Klockan sju imorse tassade jag upp ur sängen och in i köket. Där bakade jag ett bröd med lingon och pepparkakskryddor. En stund senare vaknade mamma och pappa så tillsammans hjälptes vi åt att ordna inför första adventsfrukosten. Mamma kokade saffransgröt och bakade fröknäcke igår. Snart doftade det ljuvligt i hela vårt hus. Jag tände en brasa i kakelugnen som sprakade till tonerna av en julskiva på låg volym.

Det blev en liten buffé med lite av varje. Risgrynsgröt och saffransgröt med olika toppings. Julbröd med olika röror och pålägg. Saffransgranola och turkisk yoghurt. Te, kaffe och varm choklad. Traditionella samt lite nyare inslag. Vid niotiden kom våra vänner och tillsammas fick vi avnjuta den magiska frukosen och umgås med varandra. Jag fick en sådan härlig julstämning i hela kroppen.

Julkorgen som fått följa med under hela min barndom. Den är så vacker och väcker starka minnen. När den åker fram vet jag direkt att det är jul på gång!

Senare idag har vi gått till kyrkan och efter det promenerat runt på samhället där det var skyltsöndag. Jag älskar att se hur orten får nytt liv en sådan här helg. Människor samlas kring butikerna och småpratar. Karamellfabriken, inredningsbutiken och antikhandeln har öppet. Känslan av att landsbygden lever, det är så häftigt för mig.

RECEPT PÅ JULIGT FRÖKNÄCKE (från tidningen Live Life)

* 0,5 dl hampafrön

* 0,5 dl chiafrön

* 1,5 dl pumpakärnor

* 1 dl solrosfrön

* 2 tsk fiberhusk

* 1 dl bovetemjöl

* 2 krm salt

* 1 tsk anis

* 0,5 tsk kanel

* 0,5 dl kokosolja

* 2 dl kokhett vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 °. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Rör om ordentligt. Blanda ut oljan i det kokheta vattnet och häll ner i bunken. Rör om tills smeten blir geléaktig. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, till en tunn kaka som täcker hela pappret. Ta bort det övre pappret och strö lite flingsalt över degen. Lägg över på en ugnsplåt. Grädda mitt i ugnen i 45-60 min. Håll koll! Låt det svalna innan du bryter brödet i bitar.

Likes

Comments

Fotografi, Inspiration, Vardag

Idag är det en dag tills vi får tända det första ljuset av fyra. Jag känner hur julen kommer smygande och den känslan har jag älskat enda sedan jag var väldigt liten. För att på riktigt få in den varma julstämningen i mitt rum har jag ägnat nåra timmar idag åt att städa och pynta. Hängt upp röda julgardiner, satt upp en vacker julstjärna i fönstret, plockat in en liten julgran från gården och stoppat den i en vas och tagit fram julkrubban, så en bit på vägen har jag kommit! Jag är personligen inte mycket för tomtar på julen. Tycker att juliga gardiner gör mycket tillsammans med mysig belysning och naturliga material från skogen, som granris.

Hur är det med er, har julstämningen hunnit infinna sig än? Jag kanske har fel men jag får känslan av att många tycker det blir svårare med åren att hitta den. Kanske är det just därför, för att vi jagar känslan av jul och känner att vi så gärna vill uppleva den, som själva stämningen uteblir. Jag får nog mest julstämning när jag bara tar det lugnt och försöker vara i nuet. Inte försöker leva upp till någon tidigare jul för att den var bra, utan istället gör det som känns bäst just den här julen. Snön gör mycket också för julkänslan så jag hoppas verkligen att den ligger kvar hela december.

Medan jag julpyntat idag har jag lyssnat på julskivor. Äntligen är det okej att börja lyssna officiellt! Innan i veckan har jag mest smyglyssnat sedan mitten av oktober när jag känt att längtan blivit för stor. Jag har några favoritskivor.

* Välkommen Hem - EMD / Julskivan vi spelat hemma varje jul sedan den släpptes. Fina tolkningar av gamla som nya låtar.

* Stjärnenätter - Sofia Karlsson / En skiva från 2015 som vi spelade mycket förra julen. Vackra låtar som skapar julstäming, trots att de flesta är nyskrivna.

* That's Christmast To Me - Pentatonix / Jullåtar acapella, rekomenderas varmt.

* I Denna Natt Blir Världen Ny - Carola / Är det någon som kan framföra jullåtar på ett fint sätt så är det Carola. Det här är den skiva vi brukar lyssna på hemma hos oss, men jag kan gissa att hennes andra julskivor också är fantastiska.


Om ni har någon fin julskiva eller spellista ni vill dela med er av så får ni jättegärna göra det.

Hoppas att ni alla får en jättefin första adventshelg!

Likes

Comments

Inspiration, Kreativt skapande

Här mina vänner, ska inga mardrömmar kunna passera. Jag kan lyckligt säga att jag är nästan förskonad från just mardrömmar, så istället har jag faktiskt tänkt ge bort den i julklapp till någon som behöver den bättre än jag själv. Om inte annat kan den kanske vara något vackert att titta på.

Jag tror att jag sagt det tidigare, men den här hösten har verkligen gått i skapandets tecken för min del, något jag är jätteglad för. Nu senast fick jag för mig att jag ville göra en drömfångare, och så fick det bli. Den vita metallstommen har jag köpt tidigare i en hobbyaffär. Duken hittade jag för en tia på Kupan. Jag fascineras verkligen över vilket vackert hantverk det är och hur många timmar det måste ha tagit att virka en duk med så små detaljer. För att sedan säljas för en några kronor. Tyvärr är det kvinnokonst som håller på gå förlorad numera. Jag tycker att det är just duken som gör drömfångaren så vacker, och det har jag en okänd duktig virkare att tacka för!

Jag använde en tunn bomullstråd och sydde fast duken runt stommen med en nål. Banden som hänger ned köpte jag billigt i en annan hoppyaffär och så använde jag ett garn jag redan hade till att göra små flätor. Dessa knöt jag fast längst stommen och hände till sist upp drömfångaren i ett snöre.

Det här är ett pyssel som jag verkligen kan rekomendera till alla, för att det går att göra en drömfångare på hur många sätt som helst, och man kan göra den hur enkel eller avancerad man vill. Bara fantastin sätter gränser! Materialet till min kostade totalt cirka trettio kronor, så det behöver inte heller vara dyrt alls. En fin present att ge bort till någon i julklapp, eller behålla själv förstås.

- Sweet dreams -

Likes

Comments

En otroligt fin helg har just passerat för min del. Jag och min familj har som tradition att en gång per år, när det närmar sig juletid, åka till Örnsköldsvik och umgås tillsammans och nu var det äntligen dags igen! Vi åkte redan i fredags eftermiddag så vi kunde verkligen nyttja hela lördagen. Så efter en god och mysig hotellfrukost tog vi oss ner på stan allihopa för att leta julklappar. Jag, som annars brukar vara sparsam vad gäller shopping, handlade faktiskt mest. Svaret på frågan varför ser ni på bilderna. Jag har tidigare år varit in på Kupan i Örnsköldsvik och blivit måttligt imponerad över utbudet, men nu hade de bytt lokal och jag blev helt lyrisk när jag såg hur fint de ordnat! Som en mysig inredningsbutik men med gamla prylar istället för nya.

Jag botaniserade runt i någon timme bland gamla möbler, fina kläder och massa roligt krimskrams. Bland annat så fyndade mysiga koftor, garn, en naken lampskärm och en fin glasburk. Material till kommande julklappar med andra ord!

Söndagen brukar vara det vi ser mest fram emot. Då gör vi alltid en heldag på Paradisbadets spaavdelning - i år inget undantag. Jag kan inte komma på något annat ställe jag varit på (förutom i skogen förstås) där jag kan slappna av så djupt. Vi bastade med nejlika, kanel och pepparmintdoftande ångor, låg och flöt med armarna över huvudet i saltvatten medan tid och rum försvann. Framförallt fick jag tid att stanna av helt och reflektera. Jag har ett stort behov av just reflektion och att vara närvarande i mina tankar. Därför är jag så tacksam för att jag fick den här helgen.

Likes

Comments

Hälsa, Tankar

Vad är lättja? Var går gränsen för att vara ambitiös? Och framför allt, vad är lagom? Det här är frågor som jag ofta funderar över gällande det mesta faktiskt.

På högstadiet ville jag så gärna lyckas med skolan. Speciellt i nian var jag väldigt mån om att få bra betyg och jag la ribban orimligt högt i alla ämnet. Om jag lyckades leva upp till de här målen blev jag inte glad utan lättnad. Om jag istället inte lyckas leva upp till mina egna förväntningar så såg jag det som ett misslyckande och jag blev besviken på mig själv. Mina prestationer såg jag som ett kvitto på vem jag var, så när det inte gick som väntat tänkte jag främst på vad jag gjorde fel. Jag gick ut med fantastiska betyg, men såhär i efterhand kan jag tänka att det inte var värt det, för jag hade sådan prestationsångest under hela den tiden.

Mitt mål i ettan var därför att ha ett mer avslappnat förhållningssätt till skolan. Det blev bättre, men jag kände fortfarande pressen på att måsta prestera. Samtidigt började jag styrketräna flera gånger i veckan. Det var otroligt kul och gymmet blev ett ställe där jag kunde få släppa skolans värld. Så jag tränade så ofta jag kunde. Inte för att jag var tvungen, utan för att det var roligt, men efter ett par veckors hårt träning började jag känna mig trött i hela kroppen. Jag hade nog såhär i efterhand bara behövt lägga in mer vila, men just då var gymmet det ställe där jag kunde slappna av från skolan. Så det som skulle vara bra gjorde mig istället tröttare med tiden, just för att jag inte lyssnade på min kropp och därför inte kände vad som för mig var lagom.

Nu, ytterligare ett år senare är mitt mål att hitta balans i det jag gör. Jag vill kunna prestera i skolan och i andra sammanhang, men av erfarenhet har jag lärt mig att livet handlar om så mycket mer än att prestera i allt, i mitt fall är det åtminstone så. Jag tränar fortfarande för att det höjer min livskvalitet otroligt mycket, men jag har blivit bättre på att vila om jag inte orkar eller känner för att träna. När min kropp är redo igen så visar den det.

Vad jag egentligen vill ha sagt med det här är att vi bör fundera över hur mycket tid och energi som är rimligt att lägga på olika saker. Hur mycket ger det här dig? Vill du göra det här? Eller vad skulle du hellre vilja lägga tid på i ditt liv? Det finns inga givna gränser som gäller alla när det kommer till hur mycket tid vi ska ägna saker, för vi är alla olika. Vad som är rätt balans för dig bland livets många komponenter kan nog bara du avgöra.

Likes

Comments

Hälsa, Tankar

Till alla som kämpar med vintertrötthet; ta en dag i taget, sänk kraven, skratta och se till att försöka få tillräckligt med sömn om det är möjligt. Det må kännas tungt en tisdag i november, men vi har trots allt klarat det förr.

Likes

Comments

Fotografi, Vardag

Hallå där! Hoppas att ni alla mår toppen idag.

Jag hade en liten tanke om att baka något idag och förhoppningsvis kunna komma med något recept här, det var länge sedan. Tyvärr blev det inte så utan jag har istället ägnat dagen åt att göra nästan ingenting. Däremot längtade jag ut så min nya varma mössa åkte på och kameran hängdes runt halsen innan jag lämnade huset. Solen lyste och reflekterades i snön så att jag fick kisa för att inte bli bländad. Jag vet att jag säger det alldeles för ofta, men det var verkligen vackert. Sagolikt.

Viken är helt igenfrusen och idag fick den sig till och med en skridskobana upplogad. Då blir jag sjukt sugen på att testa åka själv! Jag är allt annat än bra på att åka, men jag gillar att åka någon gång per år för att återuppleva barndomsminnen.

"Dashing through the snow

In a one-horse open sleigh

Over the field we go

Laughing all the way."

Likes

Comments