Header
View tracker

Hopprädd eller Hopprädsla, det är nog två ord ganska många kan känna igen sig i. En hopplös känsla när man faktiskt vill hoppa, men man är helt enkelt lite för rädd och osäker. Vad ska man göra som hopprädd? Kanske det är dags att inse att hoppning inte är något för en själv? Men om du verkligen VILL hoppa och det finns någon liten glöd där bak, kämpa vidare säger jag då.För du kan övervinna rädslan, det är jag 100% säker på. Bara du vill och inte låter någon stressa dig. Ta det i den egen takt, på den nivån du känner dig säker.

Innan jag går in på festtalare djupare. På hur du kan jobba med din hopprädsla, så ska jag berätta om mina erfarenheter i detta ämne. Men så alla har koll på detta nu, jag är INGET proffs, jag pratar utifrån egna erfarenheter, eller skriver snarare.

Som liten har jag länge varit rädd för att hoppa. Jag kan inte minnas hur det började, men skulle tro att det kanske helt enkelt har mycket med min personlighet att göra. Jag är ganska försiktig, vill liksom helst inte göra något utan att ha koll på hur jag ska göra det. Det bra i vissa lägen, andra inte. Ibland önskar jag att jag mer bara kunde köra. Men, jag är ingen sån människa, även fast det faktiskt blivit bättre med åren. Men för några år sedan var jag iallafall väldigt hopprädd. Jag vågade knappt hoppa 40-50 cm och var sjukt osäker på mig själv. Men jag brann för dig där hoppningen och jag skulle f*n inte ge mig.

Så jag fortsatte kämpa, jag tog det i en egen takt och jag ville verkligen känna mig trygg och säker. Många gånger så kändes det som folk nästan skrattade åt hur försiktig jag var, men nu, nu kan jag skratta tillbaka. Inte för att jag gör det men ni ska veta. Jag tog det i min egen takt och stressade inte, nu är det jag som tävlar på MSV nivå i hoppning, det gör inte dom. Jag tog det iallafall försiktigt och hittade en bra tränare jag tränade för ett tag. Den dagen jag hoppade 1m på min B-ponny, kan ni fatta den lyckan.

Men B-ponnyn var jag ändå ganska osäker på och det var inte då jag kom ifrån min hopprädsla, kanske om jag hade haft B-ponnyn lite längre så hade det varit annorlunda. Men iallafall, vi köpte en c-ponny. Dancing. Kanske inte den mest trygga ponnyn i hoppning som hoppade allt men hon gav mig ändå så mycket självförtroende. Det var liksom en väldigt rolig tid med mycket uteritter och galopp som gjorde att jag lärde mig lita mer på min ponny. Men hon blev skadad och det var under den tiden Stellan kom.

Stellan, ja han förändrade mycket. Han var bara 5 år när vi köpte honom och man kan kalla oss dumma som köpte en 5 årig ponny. Det har vi också gjort. Men se så bra det blev, det har tagit ett tag men köpet att Stellan skulle jag aldrig ångra. Stellan var min första riktiga tävlingsponny. När jag fick han var då den verkliga tävlingsryttaren växte fram hos mig. Jag gick från att knappt tävla till att på ett år tävlat LB och ungponny SM. Det var så bra att jag äntligen kunde lita på en ponny, även fast det visade sig bli lite problem senare men som löste sig.

Stellan var iallafall ponnyn som ändrade på allt och gjorde att jag vågade hoppa högre. Men utan dessa ponnyer och utan även Bailey som är den ponnyn jag hoppat högst på skulle jag aldrig vara där jag är idag.

Här kommer några tips för den hopprädda:

1. Ta allt i din egen takt, du har all tid i världen och ingen ska tvinga dig hoppa högre än du är redo för. Men kom ihåg att ibland tänja på dina gränser för att komma framåt.

2. Hitta en tränare som förstår dig, en tränare som du litar på och som pushar dig till att våga. Men det är viktigt att tränaren har respekt för vad du klarar och vågar, bara den kan pusha på dig och du känner att du kan lita på tränaren om hen säger att du kan.

3. Så gott det går, försök rida en ponny som du kan lita på. En stopper är förmodligen inte lösningen till ditt problem.

4. Träna så mycket du kan med ditt problem. Det ända som kan lösa det är träning och att du vänjer dig.

5. Det sista och det viktigaste tipset. Tro på dig själv! Du KAN och du SKA visa dom andra att du klarar det!

Likes

Comments

Igår då var mamma iväg och mätte Prinsessan. Hon var på Axvall. Jag trodde jag skulle följa med, fast det blev inte så då det kändes onödigt att ta ledigt från skolan och det var under skoltid mätningen va.

Det gick iallafall bra. Det var ju hennes 6 års mätning (alltså inte slutmätning) men hon är inte maxad så det va ju inga problem. 146 cm. Skönt att bara ta in och mätta när det går så lätt.

Men nu är Prinsessan iallafall redo för tävlingar 2017 och är även anmäld till Värnamo V.7. Vi hoppar LC,LB där.

Likes

Comments

Idag var det en väldigt chill dag. Först skola men efter skolan så var det ingen ridning. Båda hästarna hade vila i schemat eftersom jag trodde att jag skulle följa med på mätning med Prinsessan. Men så blev det inte.

Men väl hemma iallafall var jag inne lite. Sedan gjorde pappa och jag stallet och tig in hästarna. Efter det blev det lite träning (springa) och nu så sitter jag i sängen och tar det lugnt.

Då tänkte bara berätta kort om min dag, snart så kommer det ett lite längre inlägg. Ska bara skriva klart det.

Likes

Comments

Jaop, här hemma är det värsta sjukstugan. Mamma och pappa är sjuka samtidigt, typ magsjuka båda tror jag. Fast jag är iallafall frisk och pigg, det är skönt. Jag har ju precis varit sjuk fast mamma och pappa blev sjuka två gånger i rad nu.

Inget hade hunnit diska heller, jag har ju så fult upp med hästarna på kvällarna så inte jag heller. Då åt jag flingor imorse i en jätte liten skål med tesked, haha.

Jaja, får hoppas alla blir friska snart iallafall och mår bra igen.

Likes

Comments

Idag var det pay&jump med Prinsessan. Första ordentliga banhoppningen för året och det gick bra.

Vi hoppade en 90 cm runda för att börja lite lätt och hon hoppade super. Felfri och en din runda. Vi har lite kvar att jobba med, t.ex att jag inte ska behöva sakta av om hon hamnar i fel galopp. Men tycker ändå hon gör det klart godkänt för att vara så ung. Väldigt duktig tjej, dessutom lyssnar hon fortare i avsaktningarna nu, och jag kan även svänga henne mycket bättre.

Men är iallafall väldigt nöjd med dagens runda och tycker vi gjort framsteg. Jag börjar även kunna lite mer på henne så jag är mer med i sprången. Men lite efter pga av hon är lite stark fast vi ska bara jobba styrka så löser det sig.

Stilstudie👇🏽

Likes

Comments

View tracker

Ibland kanske det stor lite stilla i huvet på vad du ska göra. Då kommer här några tips.

Tips 1:
Bommar, bommar, bommar. Man kan göra så mycket med bommar. Det finns bomövningar som tränar massor av saker. En enkel sak att bygga fram är två bommar med cirka 17 m mellan. Där ska man ha kontroll på hästen och beroende på storlek kunna rida på 4-6 eller 5-7 galoppsprång. Då lär du dig ha kontroll och DI kan även träna ditt ögon och din känsla för att känna av rätt galoppsprång. Säger du 6 galoppsprång då ska hästen gå på det och du måste rida den rätt på de galoppsprången. Man ska även försöka se till att hästen går så rakt som möjligt.

Tips 2:

Få hästen på yttertygeln. Om du vill få din häst på yttertygeln så kan du lägga dig på en volt i först skritt men sedan även trav. Har du en mer rutinerad häst tar du en liten volt, annars tar du en stor. När du luggen på volten så gör du sluta och flyttar alltså ut bakdelen utanför voltspåret. Men det är viktigt att du tänker på att hästen fortfarande ska gå rakt framåt med pannan rakt framåt i en öppna. Annars blir det skänkelvikning. Men är du en lite mindre rutinerad ryttare eller har en mindre rutinerad häst, då kan du göra skänkelvikning. Känn efter vad som passar dig.

Tips 3:

Galoppintervaller i skogen är en jätte bra övning för att få en stark häst med bra kondition. Det första du ska göra är att hitta en raksträcka eller helst en backe på cirka 300 meter. Du galoppera sedan sträckan fyra gånger, fast inte fram och tillbaka utan du skrittar tillbaka. På denna sträckan kan du varannan gäng variera korta och länga galoppsprången. Så räknar du dom och försöker slå dig själv. Men ett tips är att variera ställe du gör intervallerna på. Annars kan hösten bli väldigt pigg, har har mig haha. Stellan kanonkulan.

Hoppas ni gillade att få lite tips på olika ridövningar. Om ni vill kan jag lägga upp fler tips.

Likes

Comments

Idag mår jag bättre så imorgon är det dags för första skoldagen efter lovet. Det är lite tråkigt att man vet att man ska börja terminen med ett matteprov, fast det är bara två dagar kvar på veckan.

Men idag så mådde jag iallafall bättre, så blev lite ridning så sätter jag igång och trimmat ordentligt snart igen nu när jag är typ helt frisk. Bara en hemsk skrovl hosta kvar som skrämmer vettet ur Stellan, HAHA.

Egentligen skulle Prinsessan blivit mätt i skara idag. Men det blåste så mycket storm så det gick tyvärr inte att åka. Men jag tror vi skulle mäta henne nästa vecka istället.

Likes

Comments

Hej! Ledsen att jag inte uppdaterat här de senaste dagarna, men jag är sjuk och har inte haft någon ork helt enkelt. Men nu mår jag lite bättre fast jag är inte frisk än.

I förrgår när jag var ute i stallet mådde jag väldigt dåligt från och till. Visade sig när jag kom in att det var magsjuka. Så det var ju inte jätte roligt. Det vörsta är att jag inte kan rida hästarna, inte alls roligt. tycker det ör jätte jobbigt att inte rida men har bara gått två dagar. Men jag är på bättringsvägen och så hoppas jag på att va helt frisk på torsdag.

Likes

Comments

Igår och idag har det varit markarbetshoppning för båda hästarna. Det är bra att träna grunder med lite lägre hinder och lydnad.

Igår var det Prinsessan, hon hade träningen för Lotta på Grevagården. På framridningen var hon så fin! Jag har prövat ett nytt bett på Prinsessan. När vi galopperade så värde hon sig själv och jobbade med ny muskler. Men eftersom prinsessan är väldigt rå i sin utbildning så har hon inte riktigt styrka och när hon jobbade med nya muskler så blev hon trött och stark efter ett tag. Fast det är ju precis som för människor. Man går ju inte från att inte springa något till att springa en mil utan att blir väldigt trött efter en liten bit.

Prinsessan jobbade iallafall på i resten av passet, även fast hon var stark. Men jag tyckte ändå vi hittade nya knappar så nu ska vi jobba vidare så hon blir starkare i musklerna och balansen. Mycket bomövningar med henne tror jag kan va bra.

Även Stellan fick gå lite markarbetshoppning idag. Vi hade två övningar som vi jobbade med. Den ena var tre lite korka studs så han skulle komma upp och tillbaka 5 galoppsprång efter till en bom. Där fick vi jobba mycket lydnad och kontroll. Efter bommen ville även Stellan snäva lite. Så då la jag en volt när han snävade så jag skulle rätta honom och efter en stund satt övningen fint.

Nästa övning vi gjorde var en bom innan och efter en oxer. Detta hade vi så han skulle komma upp i språngkurvan. Vi fick några fina språng men Stellan ville gärna komma snett på hindret så det var mycket fokus på att komma rakt.

Imorgon blir det vanlig hoppning med båda höstarna så jag tror det ska komma ett inlägg om det också. Ett inlägg om en mysig och rolig kväll jag hade nu kommer förmodligen även inom kort.

Likes

Comments

Idag var vi och mätte Stellan. Eftersom han nu är 8 år så var det slutmätning. Och nu är det klart så det är skönt, bara Prinsessan som ska göra sin 5 års mätning nästa vecka, även Rosette ska slutmätas då.

Vi var och mötte Stellan i Vaggeryd och det va jätte lugnt och bra där. Dock var Stellan ändå väldigt spänd men efter cirka 5 minuter så var han klar och c-ponny. Så nu är vi på väg hem där jag snart ska rida Prinsessan.

Likes

Comments