Header

Jag tänkte berätta om in framridning med Prinsessan igår för att berätta lite om hur mina framridningar kan se ut. Det kan ju såklart bero på vad man ska göra och vilken häst man rider, men här kommer en framridning.

Efter jag skrittat fram Prinsessan samlade jag upp tyglarna och började jobba på att få henne på bakdelen. Då gjorde jag små volter från spåret där jag flyttade henne på voltspåret. Jag gjorde även bakdelsvändningar och ryggade. Detta gjorde att hon la mer vikt bakåt. Sedan fattade jag trav och på lite halvlånga tyglar travade jag igång. Jag led men ledande tygeltag med innerhanden och hade bara ett lätt stöd på ytter. Hon blev väldigt mjuk och efter en stunds arbete så var hon mjukgjord. Då samlad jag ihop henne, fick koll på allting, så var framridningen klar!

Detta är hur en framridning kan gå till för mig.

Likes

Comments

Idag tänkte jag skriva ett inlägg med lite tips och övningar för hästen som inte riktigt tar i över hinder. Dessa övningar hjälper språngkurvan. Jag har ju själv lite problem med att Stellan nästan aldrig hoppar högre än han behöver. Det är liksom några cm över och ibland inte ens det och så faller en bom. Dock har Stellan börjat bli mycket bättre på det än förut, jag jobbar nämligen mycket med olika övningar. Men ett litet tips jag ska ge innan jag berättar om övningarna är att gasa inte runt hästen när du hoppaar. Det är bättre att ha den lite mer samlad, med bra galopp, men inte snabb gasgalopp. Då blir hästen bara flack.

Övning 1

Övning ett är ganska simpel. Om du har ett räcke, inte så högt utan något som känns lite lagom för dig. Sedan tar du galopp och samlar galoppen jätte mycket. Du behåller galoppen sådär samlad och så rider du på räcket. Då kommer hästen förmodligen hoppa upp sig över räcket. Detta kan vara bra att använda på framhoppning som ett första språng.

Övning 2

Den andra övningen är att man har ett räcke med en bom framför och en bom bakom. På c-ponny har jag typ 2,10 m. Sedan kommer du på hindret i trav när du sitter ned. Du kan hoppa den övningen några gånger tills du känner att hästen tar i på avstampet.

Övning 3

Den sista övningen är att du har en kryssoxer med två galoppbommar framför. När man hoppar det hindret så får hästen hitta rätt och verkligen ta i. Denna övning hoppade jag igår med Stellan. Då hoppade han super.
Likes

Comments

Idag var det årets första tävling med Prinsessan. Vi hoppade LC och LB i Värnamo, det kunde typ inte ha gått bättre!

LC

Vi gjorde en lagom lång framridning med lite mjukgörande volter, sedan var det framhoppningen. På framhoppningen hoppade hon fint. Vi kom lite fel då bogen åkte, men flera fina hopp.
Väl inne på banan kändes hon fräsch och fin, hon hoppade på hur bra som helst. Dock kom hon nära på några hinder men hon räddade upp det och vi var felfria!

LB

Då hon inte har jätte bra kondition än så kände jag att hon var lite trött redan på framridningen. Men jäklar vad hon hoppade inne på framhoppningen och banan. Hon pillade lite på en bom på framhoppningen och sedan flög hon över alla andra hinder! Dessutom satte hon alla distanser jätte bra. Helt otroligt så roligt! Vi var felfria i även denna klassen.

Nu är vi även kvalde till avd A upp till LC. Super!

(Film kommer senare)

Likes

Comments

Nu sitter vi i bilen påväg mot årets första tävling med Prinsessan! Vi ska tävla i Värnamo och hoppar LC, LB. Tagga!

Framme om cirka en halvtimme, men vi hörs senare om hur det gått!

Likes

Comments

I torsdags var jag på Clinic för Sylve Söderstrand. Jag måste bara säga wow! Att en människa kan ge så mycket på att man bara sitter några timmar och lyssnar! Tänk vad han kan ge på en träning för honom.

En sak jag fick med mig var en bra framridningsövning. Det var att man bara skulle rida på en hand. Om man rider på en hand så sluta man tänka så mycket på att formen på nacken ska va rätt, man jobbar istället med att hästen ska gå fram och komma igång. Det är ju det man egentligen ska fokusera på. Då rider man också mer med benen och inte bara med händerna. Man tog alltså tyglarna i en han och så löpte tyglarna i kors. En från lillfingret och en från tummen (kan ta bild på det någon gång om ni vill). Sedan rider man lite volter och då kan man flytta lite i volten. Man kan även göra skänkelviknigar.

Denna framridning testade jag redan igår på båda hästarna. Den fungerade faktiskt väldigt bra och hästarna jobbade på fint. Prinsessan var lite svår att styra i början, men efter en stund så lyssnade även hon bra!

Detta var en sak man fick med sig från Clinicen!

Likes

Comments

Igår fick jag låna en fin storhäst att hoppa lite på i mölltorp. Det var en dressyrhäst dock som inte hoppat på minst två år, men jag tyckte det var väldigt roligt att få rida storhäst.

Det är verkligen skillnad på att rida storhäst och ponny. Storhästar är mycket större och det känns verkligen att man sitter på något med mycket kraft. Det krävs en annorlunda ridning än på ponny men det är väldigt roligt.

Igår småskuttade vi bara över småhinder, men det gjorde inget. Spännande att hoppa dressyrhäst.

Tack för lånet av din fina häst Maulo!

Likes

Comments

Nu i helgen har det varit lite dåligt uppdatering här. Detta beror på att jag och mamma har varit funktionärer på ginatricot Grand prix i Borås. Det har verkligen varit jätte roligt och man har fått två härliga dagar med många roliga vänner.

Det jag fick göra var att vara på täckesservice. Då fick man fråga ryttarna när de kom till framhoppningen om de ville att man skulle ta deras täcken. Sa de ja tog man av täckena och la i höpåsar med deras startnummer. Sedan togs påsarna till utgången från banan ungefär och när ryttarna kom ut från banan fick de tillbaka täckena. Väldigt lyxigt och bra.

Har iallafall varit en rolig helg och nu så är det dessutom sportlov!

Likes

Comments

Igår var jag och tränade för Lennart med Prinsessan. Det var hennes första gång för Lennart, jag har bara haft med Stellan förut. Det gick faktiskt väldigt bra! Hon hoppade fint, jag har börjat kalla henne men flygande gris. Hon har korta ben lite rund i kroppen och så har hon faktiskt små grishår. Haha, söta Prinsessan. Förutom att hon hoppade fint så var hon även väldigt pigg. Hon tyckte det var så roligt att få hoppa och hon bjöd faktiskt på lite bocksprång. Knappt så jag kunde hålla mig för skratt!

Vi hoppade iallafall fram lite små vägar. Det hoppade hon fint men flera gånger så bockade hon lite. Vi fick även hoppa en kombination med en bom på marken emellan. Jag undrade faktiskt lite vad hon skulle säga om bommen då hon ibland tycker att bommar på marken är lite konstiga... Men hon skötte det väldigt bra, fina hopp. Jag fick jobba med att hon inte skulle tappa fart i svängen dit för den var ganska tajt. Jag ville gärna luta mig bakåt, då fick jag träna på att sitta kvar och lägga om skänklarna.

Det sista vi gjorde var att hoppa en längre bana. Hon var lite trött med jobbade ändå på fint. Dessutom, wow vad hon hoppar iblanda asså. Men när vi hoppade banan så hoppade hon iallafall fint och inte en bom föll under hela träningen faktiskt. Min flygande gris!

Måste bara få lov att skryta lite om henne. Det är fantastiskt vilken utveckling vi gjort! Från att jag i början knappt kunde svänga till att på träningen igår så lyssnade hon flera gånger väldigt fint på yttertygeln och skänkel. Hon klarade dessutom att några gånger byta galopp när hon kom fel. Det har hon inte gjort förut. Dessutom är hennes teknik i hoppningen ännu mer utvecklad. Ho tar liksom i mer lagom nu och hon jobbar verkligen med hela kroppen! Men river hon något någon gång, då flyger hon högt över nästa hinder. Neeej, inte riva tänker hon.

Likes

Comments

Igår blev tre hästar ridna. Först red jag Prinsessan. Med henne var det galoppintervaller på fältet. Det gick väll bra, finns inte så mycket att säga om det. Gick lite väl fort i traven men det var på grund av att det blåste väldigt mycket och vi var som sagt på ett öppet fält.

Sedan red jag Stellan. Med Stellan var det lite mjukgörande ridning och jogga ur mjölksyra från helgen. Jag red barbacka och det gick bra. Även fast han vilade igår var han väldigt mjuk och fin, blev dock lite spänd och tittig av blåsten. Men det är ju inte så konstigt.

Sist red jag Rosette. Vi började med att jobba halter, dem hat vi haft lite problem med förut, hon har liksom slängt med huvudet, sparkat och småstegrat. Men idag gick det mycket bättre och i slutet klarade hon av att stå helt stilla i slutet. När vi travade var hon väldigt pigg men hon lugnade ner sig efter en stund.

Likes

Comments