När ångesten kommer och knackar försiktigt men bestämt på dörren. Den där känslan när trycket över bröstet blir starkare och starkare, pulsen stiger och kroppen börjar darra. Tankarna i huvudet spinner snabbt och okontrollerbart. Marken under mig försvinner och känslan sitter långt, långt inne i mig. Jag försöker att få bort tankarna och intala mig själv att det är lugnt. Jag försöker ta djupa, lugna andetag men det går inte. Jag kan inte andas. Jag vill försvinna ur mitt eget skinn. Känslan att jag håller på att få ångest, ger mig ännu mer ångest och panik. Jag är rädd för mig själv, mina tankar och mitt beteende. Min bröstkorg håller på att gå sönder. Ångesten kommer när jag minst anar det och äter upp mig inifrån.

Någon som känner igen sig?

Alla får ångest någon gång i livet, vissa mer än andra. Det är en väldigt obehaglig känsla, som absolut inte är farlig på något sätt. Ångest är reaktioner i centrala nervsystemet som du inte kan styra över själv. Det är som sagt en känsla, som fungerar ungefär som ett slags alarmsystem som sätts igång när hjärnan eller nervsystemet reagerar på ett hot eller en fara- som absolut inte behöver vara verklig. När hjärnan skickar ut signaler om att ditt liv är hotat reagerar kroppen, och det är det vi kallar ångest.

Hur känslig du är mot dessa signaler är individuellt, men oftast har du perioder i livet där du har mer ångest som till exempel under tonåren. Känsligheter för ångest kan också påverkas om du är med om en jobbig händelse i livet.

Hur ska du göra när du får ångest?

Först och främst, det händer alla och försök komma ihåg att ångest är en känsla som tro det eller ej kommer gå över. Det hjälper sällan att fly från ångest. Ett bra sätt att hantera ångest är helt enkelt att acceptera den. Gilla läget och försök inte fly. Ibland kan det vara bra att få känna, även om det är obehagligt och väldigt jobbigt.

Ett bra tips är att vara saklig och försöka lokalisera orsaken. Vet du en händelse eller någon tanke som ger dig ångest?

Konkreta tips att göra vid ångest:

  • -Träna
  • -Lyssna på musik
  • -Ring eller hälsa på en kompis
  • -Kliv upp- burkar sällan hjälpa att ligga kvar i sängen och lida, gå upp och gör en kopp te eller liknande
  • -Ta en promenad

Försök tänka positivt och glöm inte att din ångest kommer gå över. Överös dig själv med bra kommentarer och hitta på saker du gillar. Ta en fika med din kompis, gå en promenad eller mys en stund med hunden. Då kommer ångesten garanterat snart inte ha någon egen tid.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej på er, hur mår ni?

En väldigt stressig vecka har det varit för oss på HealthySnack UF. Vi har suttit dag ut och dag in med affärsplanen som äntligen skickades in i Torsdag. Känns verkligen skönt att ha gjort det nu så vi kan blicka framåt mot nya utmaningar.

Den nya utmaningen var inte så långt borta, en dag senare faktiskt. Idag på Björknäsgymnasiet hade hade vi en "Årets Pitch" tävling. Tanken var då att alla företag på Björknäsgymnasiet skulle göra sin pitch framför en jury. Såklart var vi nervösa men vi gjorde vårt bästa och var relativt nöjda med vår prestation. Tro det eller ej, men vi hamnade i topp 5!! Väldigt glada, nervösa och framförallt chockade tjejer klev ner på scenen när de ropade ut företagets namn. Företagen i topp 5 skulle då göra sin pitch en gång till, och denna gång räckte det tyvärr inte hela vägen för att kamma hem förstaplatsen. Vi hänger inte läpp för det, utan ser den här dagen som en lärdom och vi fick verkligen pressa oss själva på ett nytt sätt.

Glöm inte att kika in på vår instagram om ni vill se mer av oss. Ha en underbar helg nu! kram

Likes

Comments

Det här är våra produkter som vi säljer på HealthySnack UF!

För tillfället säljer vi fröknäcke samt bars, men i framtiden kan det kanske komma andra typer av produkter. De är tillverkade från grunden av oss i företaget, och som vi har sagt tidigare använder vi oss såklart av ekologiska produkter. Tveka inte att höra av er vid funderingar!

Likes

Comments

Idag har vi stått hela dagen på öppet hus och sålt våra produkter. Vi fick träffa många trevliga och intresserade kunder, riktigt roligt! 15 kr/styck tar vi för produkterna som det senare kommer komma ett inlägg om, stay tuned.

Missade ni detta kan ni kontakta oss via mail och lägga en beställning eller ställa frågor vid några funderingar.

Likes

Comments

Hej och välkommen till vår blogg!

Bakom det här företaget är vi fem tjejer som kommer från samhällsprogrammet i Boden. Vår affärsidé är att tillverka ett nyttigare och prisvärt alternativ till snacks för främst ungdomar, och självklart använder vi oss av ekologiska varor vid tillverkningen. Vi vill värna om ungdomars hälsa, och öka motivationen till att äta nyttigt och motionera.

Hoppas det här låter intressant och att ni vill följa oss på detta UF år! Kontaktuppgifter finns till vänster på sidan.

Ta hand om er❤

Likes

Comments