Glutenfritt , Pizza

2 pizzor

INGREDIENSER:

5 gram jäst

1 ½ dl kallt vatten

0.5 tsk salt

0.5 msk olivolja

2 dl bovetemjöl

1 dl mandelmjöl

0.5 dl boveteflingor

1 tsk fiberhusk

bovetemjöl till utbakningen


TOMATSÅS:

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 dl olivolja

2 msk tomatpuré

1 paket passerade tomater

1 krm chiliflakes

1 burk majskorn (liten burk)

0.5 röd paprika

0.5 tsk salt

1 tsk socker


TOPPING:

Oumphfileer skurna i kuber (​sojakött)

Oregano


GÖR:

1. Lös upp jästen i vattnet.

2. Vispa ner övriga ingredienser och blanda till en slät deg.

3. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 3 timmar. (Du kan låta degen kalljäsa i kylskåp 8 timmar)

4. Gör tomatsåsen genom att:

• Häll olivolja i en tjockbottnad kastrull och sätt på medelvärme.

• Stek lök och vitlök i oljan i ca 5 minuter tills löken blivit mjuk och genomskinlig.

• Tillsätt tomatpuré och låt den värmas med löken i någon minut.

• Häll i övriga ingredienser och låt tomatsåsen puttra på svag värme i 30 minuter.

5. Sätt ugnen på 230 grader.

6. Kavla ut degen till två tunna pizzor på mjölat bakbord. (Jag kavlade ganska tunt och flyttade sedan över till bakplåtspapper och kavlade lite till)

7. Lägg pizzorna på plåt med bakpappersklädd plåt.

8. Lägg på tomatsås och Oumph (sojakött).

9. Strö över oregano.

10. Vik upp en kant så att tomatsåsen inte rinner ut.

11. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.



Likes

Comments

Glutenfritt , Soppor

4 portioner

INGREDIENSER:

1 kg morötter

1 rödlök

2 msk olivolja

1 liter vatten

2 msk grönsaksbuljong (tärningar går bra)

1 msk torkad dragon

2 dl sojagrädde (havre går också bra om det inte ska vara glutenfritt)

Svartpeppar (råkade ta spiskummin, det blev gott)

0.5 dl solrosfrön

TILL SERVERING:

Solrosfrön


GÖR:

1. Skala och skiva morötterna.

2. Hacka rödlöken.

3. Fräs morötter och rödlök i olivoljan tills de mjuknat något.

4. Häll på vatten, buljong, dragon, grädde och svartpeppar.

5. Låt koka i ca 15 minuter eller tills morötterna är mjuka.

6. Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer (eller matberedare).

7. Rör ner solrosfrön i den mixade soppan.

8. Servera soppan med solrosfrön som garnering.


Likes

Comments

Matbröd

NÖTTER!

INGREDIENSER:

1 dl (150 g) torkade aprikoser

1 dl (150 g) torkade fikon

1 dl (100 g) hasselnötter

2 dl vetekross

2 dl havregryn

2 dl pumpafrön

5 dl rågmjöl

1 tsk salt

1 ½ tsk bakpulver

1 ½ tsk bikarbonat

3 tsk brödkryddor

5 dl naturell vegansk yoghurt

1 ½ dl rårörda lingon


GÖR:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Dela aprikoser och fikon i mindre bitar.

3. Hacka hasselnötterna.

4. Blanda alla torra ingredienser och den torkade frukten.

5. Rör ihop yoghurt och lingon.

6. Tillsätt yoghurtblandningen i det torra. Blanda väl. Det ska vara en kladdig deg!

7. Häll upp i en bakpappersklädd avlång brödform, 2 liter.

8. Baka mitt i ugnen 45-50 minuter. (Mitt bröd gräddades i 50 minuter)

9. Stjälp upp brödet och låt svalna.


Håller ca 5 dagar i rumstemperatur.

Går utmärkt att frysa.

Likes

Comments

Glutenfritt , glass

4 portion

INGREDIENSER:

5 dl sojagrädde

2 msk florsocker

3 tsk vaniljsocker

Chocolate chip cookies (recept finns under bakat)


GÖR:

1. Vispa ihop grädde, florsocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp eller använd matberedare så det blir tjockt och fluffigt.

2. Blanda i kaksmulor med hjälp av sked eller slickepott.

3. Häll smeten i en plastburk med lock. Ställ i frysen.

4. Ta ut och rör om i glassmassan var 20:de minut de första 2 timmarna.

Låt glassen stå minst fyra timmar i frysen.

Likes

Comments

Okategoriserade recept

8 flarn

INGREDIENSER:

1 paket (250 g) smördeg

6 kalla potatisar

100 gram riven smakrik vegansk ost

2 msk olja till stekning

3 stora portobellosvampar

10 cm purjolök

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

1 dl rårörda lingon

Salt

Peppar

0.5 dl hackad persilja


GÖR:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2.Dela smördegen i 8 lika stora rektanglar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

3. Skiva den kokta kalla potatisen i tunna skivor och fördela över smördegsbitarna.

4. Fördela osten över.

5. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.

6. Skiva purjolök, rödlök och vitlök tunt.

7. Hetta upp en stekpanna med lite olja och lägg i svamp och lök. Bryn det ca 5 minuter.

8. Tillsätt lingonen sist och rör om väl.

9. Salta och peppra.

10. Toppa de varma smördegsflarnen med "renskaven" och garnera med persilja.



Likes

Comments

Glutenfritt , Efterrätter

3 personer:

INGREDIENSER:

250 gram blandade frusna (tinade) bär

1 skivad banan

Vegansk (glutenfri) choklad

Sour Supreme (eller annan veganskt alternativ till créme fraiche)

Råsocker


GÖR:

1. Lägg bären i en liten ugnsform (eller portionsformar).

2. Lägg bananskivorna över bären.

3. Täck med sour Supreme.

4. Stick ner chokladbitarna.

5. Strö över sockret.

6. Gratinera på grillvärme högst upp i ugnen med luckan lite öppen i ca 5-10 minuter.


Likes

Comments

Glutenfritt , Soppor

4 portioner

Soppan i sig själv är glutenfri!

Servera med vegansk aioli som förhöjer smaken.


INGREDIENSER:

2 potatisar

2 morötter

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olja

5 dl vatten

400 g konserverade hela tomater

2 grönsaksbuljongtärningar (pulver går lika bra)

1 lagerblad

1 tsk timjan

1 röd paprika

1 squash (250 g)

2 tsk paprikapulver

1 tsk salt

2 krm peppar

1 burk vita bönor (400 g)


AIOLI:

2 vitlöksklyftor

2 dl havrefraiche (eller glutenfritt veganskt alternativ)

1 krm flingsalt


Servering:

Grovriven vegansk parmesan

Färskt bröd


GÖR:

1. Skala potatis och morötter och skär dem i små bitar.

2. Skala och hacka gul lök och vitlök.

3. Fräs potatis, morötter, lök och vitlök i olja i en stor kastrull.

4. Häll på vatten och tomaterna. Tillsätt samtidigt buljong, lagerblad och timjan.

5. Koka upp. Låt soppan sjuda i 10 minuter.

6. Skär paprikan och squashen i små bitar. Lägg ner dem i soppan.

7. Tillsätt paprikapulver, salt och peppar.

8. Koka soppan tills potatisen är mjuk, ca 10 minuter.

9. Häll av vätskan från bönorna och skölj dem, lägg ner dem i soppan.

10. Låt allt bli genomvarmt.

11. Gör aiolin:

Pressa ner vitlöksklyftorna i havrefraiche och smaka av med flingsalt.


Servera soppan med en klick aioli, riven parmesan och ett gott bröd.



Likes

Comments

Glutenfritt , Efterrätter

INGREDIENSER:

2 dl grötris

4 dl vatten

1 tsk mald kardemumma

0.5 tsk salt

1 liter osötad sojadryck

160 gram iChoc "mjölk"-choklad (eg. vit)

251 ml Alpro Cuisine vispgrädde


APELSINSÅS:

3 dl apelsinsaft

1 msk råsocker

2 tsk majsstärkelse

1 kanelstång

2 småcitrus (clementin)


RIS A LA MALTA MED CHOKLAD:

1. Koka riset med vatten, kardemumma och salt i 10 minuter.

2. Häll på sojadrycken och låt puttra på väldigt låg värme i 45 minuter. Rör då och då så det inte bränner fast.

3. Häll över i en skål.

4. Hacka chokladen fint och vänd ner i gröten. Rör runt tills chokladen har smält helt.

5. Låt svalna helt i kylen.

6. Vid servering vispar du grädden fast och fluffig och vänder ner i gröten.


APELSINSÅS:

1. Vispa ihop apelsinsaft, råsocker och majsstärkelse i en kastrull.

2. Lägg i kanelstången.

3. Koka upp under ständigt vispande och låt sjuda tills krämen tjocknar något.

4. Skala småcitruse, dela i klyftor och vänd ner i såsen.

5. Servera!


(Apelsinsåsen kan serveras varm eller kall)

Likes

Comments

Okategoriserade recept

Du kan byta ut sojaköttet mot morötter men då är det 30 minuter i ugnen.


KOKLAG:

Ca 1 kilo Oumph pure strips (eller anammas bitar/filéer, tofu) ​(soja)

1 liter vatten

1 gul lök

1 morot

1 stjärnanis

1 lagerblad


GLAZE:

1 dl rapsolja

2 dl ketchup

1 msk rårörsocker eller farinsocker

2 msk tomatpuré

4 msk sojasås

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kryddnejlika

Salt

Svartpeppar


GÖR:

1. Häll ner Oumph i en gryta.

2. Skala den gula löken och halvera den.

3. Skala moroten och dela den i grova bitar.

4. Vänd ner i grytan tillsammans med stjärnanis, lagerblad och vatten.

5. Koka upp och låt koka i 20 minuter.

6. Häll av lagen.

7. Sätt ugnen på 200 grader.

8. Blanda ihop alla ingredienser till glazen.

9. Vänd Oumphen i glazen och sprid ut i en ugnsform eller plåt (med aluminiumfolie).

10. Kör in i mitten av ugnen i 15 minuter eller tills det har fått fin färg och luktar gott.


Likes

Comments

Gratänger

(Oumph är soja-"kött")

INGREDIENSER:

1 stjälk stjälkselleri

2 salladslök

1 gul paprika

0.5 skivad rödlök

Ca 150 gram Oumph thyme & garlic (tinade) ​(soja)

1 burk (400 gram) krossade tomater

1-2 tsk siricha hot chili sauce

4 dl vegetabilisk matgrädde (havre-)

2-3 dl riven vegetabilisk parmesanost

Pasta så det täcker ugnsformens botten

Olja till formen


GÖR:

1. Skär selleri och salladslök i bitar.

2. Dela paprikan, ta bort frön och vita väggar och skär i bitar.

3. Koka upp krossade tomater tillsammans med chilisåsen. Ställ till sidan.

4. Koka upp grädde och ost tills det tjocknat. Ställ till sidan.

5. Olja en gratängform, ca 20x30 cm.

6. Häll pasta i botten så det ligger i ett jämnt laget.

7. Fördela grönsakerna över pastan.

8. Lägg Oumph ovanpå grönsakerna.

9. Häll över tomatsåsen.

10. Häll ostsåsen över och avsluta med riven ost.

11. Gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.


*för kortare tid i ugnen kan förkokt pasta användas.


Likes

Comments