4 PERSONER


INGREDIENSER:

0.5 gurka

1 gul paprika

600 gula tomater

1 liten gul lök (eller 0.5 stor)

3 vitlöksklyftor

1 skiva dagsgammalt vitt bröd (ev. glutenfritt)

3 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

3 dl vatten

4 msk grönsaksfond

Flingsalt

0.5 röd chilifrukt


GARNERING:

Pumpakärnor

Sheese Greek style (vegansk fetaost)


GÖR:

1. Skala gurkan. Skär gurka, paprika, tomat, lök och vitlök i bitar och mixa till fint hack i matberedare.

2. Tillsätt brödet i bitar, vinäger, olja, vatten, fond och chili och mixa till en slät soppa.

3. Smaka av med flingsalt.

4. Låt smakerna mogna i kylen.

5. Servera soppan med pumpakärnor och greekstyle. (Om det är varmt ute kan den också serveras med ett par isbitar)




Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

4 PERSONER

INGREDIENSER:

BASILIKABAKAD TOFU:

1 förpackning fast naturell tofu (270 gram)

1 msk kallpressad rapsolja

1 msk rödvinsvinäger

0.5 tsk salt


GRÖN BAS:

2 dl rött ris

6 stora rödbetor

1 medelstor spetskål

1 avokado

125 gram färska blåbär

65 gram babyspenat

1 msk olivolja

0.5 tsk flingsalt


TOPPING:

0.5 dl torkat helt bovete

Ärtskott, solrosskott eller gräslök


ÖRTOLJA:

1 dl kallpressad olivolja av god kvalitet

2 dl färsk basilika, mynta, persilja (eller blandade örter)

1 vitlöksklyfta

1 msk färskpressad limesaft

Salt

Nymalen svartpeppar


GÖR:

BASILIKABAKAD TOFU:

Lägg tofun i press mellan två hushållspappersark under något tungt i minst 30 minuter för att pressa ut vätskan.

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda olja, rödvinsvinäger, basilika och salt i en påse.

Skär tofun i kuber, lägg ner och låt marinera i rumstemperatur i minst 30 minuter.


GRÖN BAS:

Koka riset enligt anvisningar på paketet (eller kortare om du vill).

Spola det kokta riset med kallt vatten och låt det rinna av ordentligt. Ställ till sidan.

Skala och klyfta rödbetorna. Lägg dem på ena sidan av en bakpapperklädd plåt och blanda med olja, salt och peppar.

Rosta rödbetorna mitt i ugnen i 30 minuter. När 20 minuter återstår, lägg ut de marinerade tofubitarna var för sig bredvid rödbetorna. Rosta tills betorna är mjuka men med en inre kärna, och tofun är krispig i kanterna. Vänd efter halva tiden.

Ansa spetskålen och skär den i stora bitar. Koka upp vatten i en kastrull och ånga eller förväll kålen i 5 minuter. Lägg sedan över den direkt i en bunke med kallt vatten.

Lägg bovetet i en finmaskig sil. Koka upp vatten, häll över bovetet och låt rinna av. Rosta i torr, het stekpanna tills bovetet börjar knäppa och har blivit krispigt. Låt svalna.

Gröp ur avokadon.


Blanda ris, betor, spetskål, avokado, hälften av blåbären, spenat och tofu på ett fat.

Ringla över hälften av örtoljan, strö över rostat bovete och toppa med resten av blåbären och ärtskott, solrosskott eller gräslök. Servera med resten av örtoljan.


ÖRTOLJAN: Mixa alla ingredienser till en slät olja. Smaka av med salt och peppar.


Likes

Comments

INGREDIENSER:

700 gram majs på burk

0.5 tsk chiliflakes (eller mindre om du inte vill ha så starkt)

2 dl vatten

4 dl kokosmjölk

Salt + peppar


Garnering: en halv paprika + persilja


GÖR:

1. Blanda avrunna majskorn och chili i en kastrull.

2. Tillsätt vatten och kokosmjölk,.

3. Koka i 5 minuter.

4. Mixa till en hyfsat slät soppa med stavmixer.

5. Smaka av med salt och peppar.

6. Garnera soppan med strimlad paprika och persilja.

ÄT 😜😂

Likes

Comments

4 portioner

INGREDIENSER:

3 salladslökar

Ca 150 g asiatiska nudlar

2 skivade morötter

5 skivade champinjoner

1 broccolihuvud i mindre bitar

1 röd strimlad paprika

1 gul strimlad paprika

70 gran sockerärtor

1 dl edamamebönor

1 msk sesamolja

2 msk mirin


SÅS:

2 msk kinesisk sojasås

1 msk tamari

1 tsk sesamolja

1 tsk socker


GÖR:

1. Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en skål.

2. Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar i en wokpanna.

3. Häll av vattnet och lägg sedan nudlarna i ett annat kärl och ställ åt sidan.

4. Hacka den vita delen av salladslökarna och skiva den gröna delen och lägg det gröna till sidan.

5. Stek det vita bitarna av löken tillsammans med övriga grönsaker i sesamolja i en wokpanna i ca 5 minuter.

6. Häll i mirin och blanda runt så att de bruna bitarna lossnar från botten.

7. Tillsätt såsen och blanda runt.

8. Tillsätt nudlarna och blanda runt igen.

9. Garnera med salladslöken. Smaka eventuellt av med chiliflakes.

10. Servera!

Likes

Comments

!NÖTTER!

6-7 burgare

INGREDIENSER:

150 gram rödbetor

3.5 dl (1 burk) kokta svarta bönor

1.5 dl naturella cashewnötter

1.5 dl kokt ris

0.5 tsk salt

Chiliflakes efter smak


GÖR:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skala rödbetorna och riv dem fint.

3. Skölj bönorna i ett durkslag.

4. Lägg cashewnötterna i en matberedare och hacka dem ganska grovt.

5. Tillsätt sedan alla andra ingredienser och mixa till en smet. (Smaka av så kryddningen är bra)

6. Forma 6-7 burgare och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 25 minuter.


Serveringsförslag: bröd, sallad, tomat, dressing.


Likes

Comments

INGREDIENSER:

2 dl bönspad från vita bönor (konserv)

2 dl strösocker

1 tsk citronsaft

1 tsk vaniljsocker

1 dl persikojuice från konserv


GÖR:

1. Sätt ugnen på 100 grader.

2. Vispa upp bönspadet från bönorna tills bara skum återstår (kan ta en stund).

3. Blanda ner socker, citron, vaniljsocker och persikojuice.

4. Vispa sedan en längre stund tills det ser ut som vispad äggvita och bunken går att vända upp och ner (om du vågar).

5. Spritsa ut lagom stora maränger på en plåt, sätt in direkt i ugnen.

6. Grädda långt ner i 100 grader och grädda 1 ½ timme.

7. Stäng sedan av ugnen och låt marängerna vara kvar i ugnen tills både ugn och plåt har kallnat helt, ungefär 2 timmar. (Med luckan lätt på glänt)

Förvara i lufttät burk.

Likes

Comments

8 PIROGER:


INGREDIENSER:


DEG:

2,5 dl vatten

25 gram jäst

0.5 dl olja

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

salt

5 dl glutenfri mjölkfri mjölmix


FYLLNING:

3 långa smala morötter

0.5 röd paprika

140 gram avrunnen majs

3 dl sojafärs

ca 2 dl kokt ris

1-1.5 dl gröna sojabönor

130 gram basilika (fryst)


GÖR DEGEN:

1. Värm vattnet tills det är fingervarmt (37 grader) och häll 2 dl i en bunke med smulad jäst och rör tills jästen löst sig.

2. rör ner fiberhusk och olja och låt stå i 10 minuter.

3. Rör ner bakpulver, salt och mjölmix och arbeta till en smulig massa (det ser inte ut som deg just nu) och tillsätt resterande vatten och arbeta till en deg och låt jäsa i 30 minuter under handduk. (tillred fyllningen under tiden)


GÖR FYLLNING:

1. Skölj, skala och hyvla morötterna i långa tunna remsor.

2. Skär paprikan i tunna strimlor.

3. Häll lite olja i en stekpanna, bryn färsen och tillsätt allt det övriga och låt bli genomvarmt.


GÖR PIROGERNA:

1. Tag upp degen på bakbord och arbeta lite (inte förmycket) och dela den i två lika delar.

2. Kavla ut en del till en tunn platta och tag ut rundlar med hjälp av assiett (ca 10 cm i diam.) och lägg dessa på plåt med bakplåtspapper.

3. Lägg 3 msk fyllning på ena halvan av rundeln och vik den andra över, tryck till kanterna så de är täta.

4. Nagga lätt med gaffel för att släppa ut ånga (de kan bli för blöta annars) och pensla med sojadryck.

5. Grädda dem mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter (håll koll då ugnar fungerar olika).


Serveringsförslag: sallad, gurka, tomat.


Likes

Comments

(Så kan det gå om man tar för mycket av ett och förlite av annat, tanken var "färslimpa")


INGREDIENSER:

500 gram kokta grönsaker (t ex potatis, morötter, palsternacka, svamp)

Ca 3 dl vetemjöl

Ca 4-5 dl osötad sojadryck

0.5 dl ströbröd

Svartpeppar

Spiskummin


GÖR:

1. Mosa grönsakerna och tillsätt övriga ingredienser.

2. Arbeta till en smet/mos i matberedare.

3. Häll smeten/moset i en avlång form (smörjd eller klädd med folie).

4. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 60 minuter.

Likes

Comments

4 personer

INGREDIENSER:

8 salladslökar

2 morötter

1 mogen mango

150 gram böngroddar

färsk koriander (valfritt)

8 rispapper


GÖR:

1. Tvätta morötter och salladslök.

2. Skär morötter, salladslök och mango i långa, tunna stavar.

3. Blötlägg rispapperna enligt förpackningens anvisningar.

4. Gör en rulle i taget genom att fördela grönsakerna och koriander i mitten på det mjuka, fuktiga papperet. Rulla försiktigt ihop rullen med fuktiga fingrar.


Servera med dipp eller bara soja.

Likes

Comments

INGREDIENSER:

250 gram champinjoner

50 gram veganmärkt margarin

2 msk mjöl (vetemjöl eller majsmjöl)

1 stort blomkålshuvud

1 liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

Salt

Paprikapulver

Hackat kryddgrönt

Paprika för garnering


GÖR:

1.Skär champinjonerna i skivor och fräs i lite margarin.

2. Bryt blomkål i mindre buketter och låt koka nät och jämnt mjuka i vatten med buljongtärningarna.

3. Red soppan med en kula margarin och mjölet.

4. Lägg i champinjonerna och mixa slät, smaka av med kryddorna.

5. Garnera soppan med kryddgrönt och tärnad paprika.


Servera en ostsmörgås till (det finns god vegetabilisk/vegansk ost)

Likes

Comments