INGREDIENSER:

2 dl bönspad från vita bönor (konserv)

2 dl strösocker

1 tsk citronsaft

1 tsk vaniljsocker

1 dl persikojuice från konserv


GÖR:

1. Sätt ugnen på 100 grader.

2. Vispa upp bönspadet från bönorna tills bara skum återstår (kan ta en stund).

3. Blanda ner socker, citron, vaniljsocker och persikojuice.

4. Vispa sedan en längre stund tills det ser ut som vispad äggvita och bunken går att vända upp och ner (om du vågar).

5. Spritsa ut lagom stora maränger på en plåt, sätt in direkt i ugnen.

6. Grädda långt ner i 100 grader och grädda 1 ½ timme.

7. Stäng sedan av ugnen och låt marängerna vara kvar i ugnen tills både ugn och plåt har kallnat helt, ungefär 2 timmar. (Med luckan lätt på glänt)

Förvara i lufttät burk.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

8 PIROGER:


INGREDIENSER:


DEG:

2,5 dl vatten

25 gram jäst

0.5 dl olja

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

salt

5 dl glutenfri mjölkfri mjölmix


FYLLNING:

3 långa smala morötter

0.5 röd paprika

140 gram avrunnen majs

3 dl sojafärs

ca 2 dl kokt ris

1-1.5 dl gröna sojabönor

130 gram basilika (fryst)


GÖR DEGEN:

1. Värm vattnet tills det är fingervarmt (37 grader) och häll 2 dl i en bunke med smulad jäst och rör tills jästen löst sig.

2. rör ner fiberhusk och olja och låt stå i 10 minuter.

3. Rör ner bakpulver, salt och mjölmix och arbeta till en smulig massa (det ser inte ut som deg just nu) och tillsätt resterande vatten och arbeta till en deg och låt jäsa i 30 minuter under handduk. (tillred fyllningen under tiden)


GÖR FYLLNING:

1. Skölj, skala och hyvla morötterna i långa tunna remsor.

2. Skär paprikan i tunna strimlor.

3. Häll lite olja i en stekpanna, bryn färsen och tillsätt allt det övriga och låt bli genomvarmt.


GÖR PIROGERNA:

1. Tag upp degen på bakbord och arbeta lite (inte förmycket) och dela den i två lika delar.

2. Kavla ut en del till en tunn platta och tag ut rundlar med hjälp av assiett (ca 10 cm i diam.) och lägg dessa på plåt med bakplåtspapper.

3. Lägg 3 msk fyllning på ena halvan av rundeln och vik den andra över, tryck till kanterna så de är täta.

4. Nagga lätt med gaffel för att släppa ut ånga (de kan bli för blöta annars) och pensla med sojadryck.

5. Grädda dem mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter (håll koll då ugnar fungerar olika).


Serveringsförslag: sallad, gurka, tomat.


Likes

Comments

(Så kan det gå om man tar för mycket av ett och förlite av annat, tanken var "färslimpa")


INGREDIENSER:

500 gram kokta grönsaker (t ex potatis, morötter, palsternacka, svamp)

Ca 3 dl vetemjöl

Ca 4-5 dl osötad sojadryck

0.5 dl ströbröd

Svartpeppar

Spiskummin


GÖR:

1. Mosa grönsakerna och tillsätt övriga ingredienser.

2. Arbeta till en smet/mos i matberedare.

3. Häll smeten/moset i en avlång form (smörjd eller klädd med folie).

4. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 60 minuter.

Likes

Comments

4 personer

INGREDIENSER:

8 salladslökar

2 morötter

1 mogen mango

150 gram böngroddar

färsk koriander (valfritt)

8 rispapper


GÖR:

1. Tvätta morötter och salladslök.

2. Skär morötter, salladslök och mango i långa, tunna stavar.

3. Blötlägg rispapperna enligt förpackningens anvisningar.

4. Gör en rulle i taget genom att fördela grönsakerna och koriander i mitten på det mjuka, fuktiga papperet. Rulla försiktigt ihop rullen med fuktiga fingrar.


Servera med dipp eller bara soja.

Likes

Comments

INGREDIENSER:

250 gram champinjoner

50 gram veganmärkt margarin

2 msk mjöl (vetemjöl eller majsmjöl)

1 stort blomkålshuvud

1 liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

Salt

Paprikapulver

Hackat kryddgrönt

Paprika för garnering


GÖR:

1.Skär champinjonerna i skivor och fräs i lite margarin.

2. Bryt blomkål i mindre buketter och låt koka nät och jämnt mjuka i vatten med buljongtärningarna.

3. Red soppan med en kula margarin och mjölet.

4. Lägg i champinjonerna och mixa slät, smaka av med kryddorna.

5. Garnera soppan med kryddgrönt och tärnad paprika.


Servera en ostsmörgås till (det finns god vegetabilisk/vegansk ost)

Likes

Comments

INGREDIENSER:

3 purjolökar

50 gram veganmärkt margarin

1 litet vitkålshuvud

3-4 morötter

1.5 dl ris

1 liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar (pulver går också bra)

(Salt)

2 tsk Five Spice (kryddblandning av stjärnanis, nejlikor, kanel, sichuanpeppar, fänkålsfrö, koriander)

Ca 8 vitpepparkorn

1 pkt djupfrysta gröna ärtor


GÖR:

1. Skär purjolök i ringar.

2. Strimla vitkålen.

3. Skiva morötterna i tunna slantar.

4. Fräs purjolök, vitkål och morotsslantar i margarinet.

5. Ris, vatten, buljong och kryddor tillsätts.

6. Låt koka sjuda i 20 minuter.

7. Häll i de frysta ärterna och får tina i grytan.


Serveringsförslag: grovt bröd, senap/ketchup eller Sriricha hot chili.


Likes

Comments

Ja det låter kanske märkligt med pasta i burgare, men det är både gott och mättande.

13 burgare (fler eller färre beroende på storlek)


INGREDIENSER:

8 dl fullkornspasta (kokad och kallnad)

1 burk (400 g) svarta bönor

1 msk chilipulver

0.75 dl soltorkade tomater

0.5 dl barbecue sauce

4 msk olivolja

1 gul lök, fint hackad

3 vitlöksklyftor, rivna

salt


GÖR:

1. Lägg den kokta kalla pastan i en matberedare tillsammans med bönor, chilipulver, soltorkade tomater och barbecue sauce och mixa till en tjock smet.

2. Lägg smeten i en skål.

3. Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna och blanda ner i smeten.

4. Forma smeten till burgare och lägg på en plåt med bakplåtspapper (enklast är att göra runda bollar och platta till dem).

5. Stänk olivolja över burgarna och stek i 40 minuter i 180 grader.

6. Ta ut burgarna och bygg din burgare eller servera till coleslaw, ris, frites eller hur du brukar äta din burgare.

Likes

Comments

Innehåller senap!

(Den blev lila eftersom den fick dra 24 timmar)

2 burkar a 800 gram

INGREDIENSER:

300 gram rödkål

300 gram vitkål

1 stor morot (eller två mindre)

1 gul lök

1 äpple

1.5 dl äggfri majonnäs

1.5 Sojayoghurt

3 msk strösocker

0.5 dl vitvinsvinäger

1 msk färskpressad citronjuice

1 pressad vitlöksklyftor

1 krm senapspulver

1 krm svartpeppar

Salt


GÖR:

1. Strimla bägge kålsortera fint.

2. Skala och grovriv moroten (morötterna).

3. Skala, dela och skär i tunna skivor.

4. Lägg kål, morot och lök i en bunke. Blanda med salt och låt stå i 30 minuter.

5. Krama ut vätskan ur grönsakerna och lägg i en skål.

6. Dela, kärna ur och skär äpplet i små tärningar.

7. Blanda alla ingredienser i en bunke.

8. Låt dra i ett par timmar eller servera direkt.


Likes

Comments

INGREDIENSER:

8-9 stora fasta potatisar

2.5 dl vetemjöl

2.5 dl kornmjöl

salt


FYLLNING:

200 gram portobellosvamp

1 gul lök

Salt + svartpeppar

Veganmärkt margarin att steka i


GÖR:

1. Skala potatisarna och riv (inte för fint och inte för grovt).

2. Lägg i en bunke och tillsätt mjölet och salt, blanda väl.

3. Skär lök och svamp i mindre bitar och stek dem några minuter i margarinet.

4. Ta en klick paltsmet i handen, lägg fyllningen mitt på och forma till "runda bollar".

5. Lägg paltarna i en stor kastrull med kokande rikligt saltat vatten.

6. Låt koka till de flyter upp till ytan.


Servera förslagsvis med en klick margarin och lite rårörda lingon.


Likes

Comments

INGREDIENSER:

3 dl kikärtspad

3 dl strösocker

1 tsk citronsaft

1 tsk vaniljsocker

Ca 0.5 dl blåbärssaft från frysta tinade blåbär


GÖR:

1. Vispa upp bönspadet från bönorna tills bara skum återstår (kan ta en stund).

2. Blanda ner socker, citron, vaniljsocker och blåbärssaft.

3. Vispa sedan en längre stund tills det ser ut som vispad äggvita och bunken går att vända upp och ner (om du vågar).

4. Klicka ut lagom stora maränger på en plåt (jag valde att göra stora), sätt in direkt i ugnen.

5. Grädda långt ner i 100 grader och grädda 1 ½ timme.

6. Stäng sedan av ugnen och låt marängerna vara kvar i ugnen tills både ugn och plåt har kallnat helt, ungefär 2 timmar.


Förvara i lufttät burk.


Likes

Comments