4 portioner

INGREDIENSER:

½ purjolök

2 vitlöksklyftor

Veganmärkt margarin att steka i

500 gram potatis

150 gram blomkål

2 palsternackor

2 morötter

200 gram kålrot

10 avrunna soltorkade tomater

2 msk av oljan som tomaterna ligger i

2 dl riven smakrik vegansk ost

Salt + peppar

4 dl vegetabilisk vispgrädde

200 gram cocktailtomater


GÖR:

1. Tvätta purjolöken och skär den i fina skivor.

2. Fräs purjolök och pressad vitlök i margarinet i en stekpanna, den ska bli mjuk och glansig.

3. Skala potatis, palsternacka, morot och kålrot och skär alltsammans i tunna skivor.

4. Skär blomkålen i tunna skivor.

5. Förväll rotfrukter och blomkål i lättsaltat vatten i ca 10 minuter.

6. Skär de soltorkade tomaterna i bitar.

7. Varva purjolök, rotfrukter, blomkål, soltorkade tomater, smaksatt olja, ost (spara lite till att ha ovanpå), salt och peppar i en ganska stor ugnsfast form.

8. Häll på grädde och avsluta med osten.

9. Gratinera en bit ner i ugnen i 225 grader i 20 minuter, lägg på cocktailtomaterna och fortsätt gratinera ytterligare 20 minuter.


Om gratängen riskerar att få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.


Servera gratängen som den är eller med en sallad.

Likes

Comments

4 portioner

INGREDIENSER:

400 gram mjölig potatis

300 g sötpotatis

1 gul lök

1 msk rapsolja

Salt + peppar

150 gram Sheese greek style

3 dl vegetabilisk vispgrädde (soja- eller havre-)

1 msk hackad färsk rosmarin


GÖR:

1. Skala potatis och sötpotatis och skiva tunt.

2. Skala och hacka löken.

3. Lägg i en smord ugnsform (eller portionsformar), salta och peppra mellan lagren.

4. Smula över fetaosten.

5. Häll över vispgrädde och strö på rosmarin.

6. Ställ in i ugnen i 225 grader i ca 45 minuter.

Likes

Comments

4 personer

INGREDIENSER:

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

Rapsolja (eller olivolja)

700 gram sojafärs

1 liten röd chilifrukt (ta en halv om du vill ha mildare smak)

3 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 krm spiskummin

2 dl rött (alkoholfritt) vin

1 burk krossade tomater (400 g)

1 burk stora vita bönor (400 g)

Salt

Mald svartpeppar

1-4 bitar mörk choklad, beroende på rutornas storlek (veganmärkt)


Servera med kokt ris


GÖR:

1. Skala och finhacka lök och vitlök.

2. Ringla olja i en gryta och fräs färsen smulig tillsammans med lök och vitlök.

3. Dela chilifrukten och finhacka den. (Ta bort kärnor om du inte vill ha en stark sin Carne)

4. Tillsätt chili, tomatpuré, paprikapulver, spiskummin, vin, krossade tomater, vita bönor, salt och peppar.

5. Låt sjuda på medelvärme i ca 30 minuter.

6. Ta bort grytan från värmen, lägg i chokladen och rör tills den smält.

Servera med riset.

Likes

Comments

16 muffins

INGREDIENSER:

175 gram veganmärkt margarin

NoEgg (6 tsk pulver + 6 msk vatten) (motsvarar 3 ägg)

2,5 dl strösocker

4 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

250 gram frysta otinade bär (eller färska)

0.5 dl osötad sojadryck


GÖR:

1. Smält margarinet och tag från värmen.

2. Vispa NoEgg och socker poröst.

3. Blanda mjöl och bakpulver.

4. Vänd ner i smeten tillsammans med margarinet.

5. Tillsätt bären och sojadryck och vispa till en smidig smet.

7. Fyll smeten i muffinsformar till 3/4 fyllda (ev. smorda silikonformar)

8. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 20-25 minuter. (Känn med en sticka, den ska vara torr)



Likes

Comments

4 portioner

INGREDIENSER:

2 stora palsternackor

2 stora morötter

2 stora potatisar

0.5 purjolök

1 dl Örtpastej (recept finns under såser och röror)

1 tsk basilika

1 tsk oregano

2 dl sojagrädde


GÖR:

Sätt ugnen på 225 grader.

1. Skala palsternacka, morot och potatis. Riv dem grovt.

2. Ansa, skölj och strimla purjolöken.

3. Blanda allt detta i en skål tillsammans med kryddor.

4. Häll över i en ugnssäker form (klädd med folie).

5. Rör ut pastejen i 1 dl grädde, tillsätt resterande grädde.

6. Häll detta över rotfrukterna.

7. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter

Likes

Comments

!NÖTTER!

INGREDIENSER:

2 dl solrosfrön

0.5 dl sesamfrön

0.5 dl hasselnötter

0.5 gul lök

1 tsk oregano

1 tsk basilika

2 msk tomatpuré

3 tsk äppelcidervinäger

2 tsk buljongpulver

1 dl vatten

1 msk olja


GÖR:

1. Mal först frön och nötter i mixer.

2. Häll över det mixade i en skål.

3. Skär löken i mindre bitar.

4. Lägg lök och övriga ingredienser i mixern, utom mixade frön och olja, och mixa tills vätskan är slät.

5. Häll i frön och fortsätt mixa tills pastejen är slät. Rör då ner oljan.


Det går att göra utan mixer också. Mal då frön och lök istället.

Går bra att variera. Prova med olika nöt- och fröblandningar och variera kryddorna.

Pastejen är mycket användbar. Förutom som brödpålägg passar den fint som fyllning i bland annat piroger och gratänger.

Likes

Comments

4 portinoner

INGREDIENSER:

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 paprika

olja

1 burk tomater

1 lagerblad

1 msk grönsaksbuljongpulver

2 krm chilipulver

1 tsk paprikapulver

5 dl kokta kidneybönor (2.5 dl torra och blötlagda)

250 gram djupfryst majs

1-2 msk citronjuice


GÖR:

1. Skala löken och hacka den.

2. Skölj, ta bort kärnorna och strimla paprikan.

3. Fräs lök, vitlök och paprika i oljan några minuter på svag värme.

4. Tillsätt tomater, lagerblad, paprikapulver, buljong, chilipulver, och kidneybönor.

5. Låt grytan koka ihop i 10 minuter.

6. Tillsätt i slutet av koktiden majs, citronjuice och resten av kryddorna.

Servera grytan till kokt ris.

Likes

Comments

INGREDIENSER:

2 dl kokt ris

2 dl edamerbönor

Ca 2 dl blandade frysta (tinade) grönsaker

2 dl majs

1 röd paprika

3 dl vegetabilisk matgrädde (havre eller soja)

10 droppar Sriricha hot chili sauce

Riven vegansk parmesan (Violife)

Lite svartpeppar


GÖR:

​1. ​Skär paprikan i mindre bitar. 

2. Blanda alla grönsaker i en skål.

3. Tillsätt det kokta riset, grädde och Sriricha.

4. Blanda runt så allt är täckt.

5. Häll allt i en smord ugnsfast form.

6. Krydda med svartpeppar och strö över parmesan.

7. Gratinera mitt i ugnen i 200 grader i 25 minuter.

Likes

Comments

INGREDIENSER:

3 cocktailtomater

En bit gurka

Salladsblad

Gröna oliver

Sheese Greek Style (vegansk fetaost)


VINÄGRETT:

1 msk äppelcidervinäger

2 msk olivolja

1 msk vatten

1 tsk torkad basilika


GÖR:

1. Skär gurka, tomat och sallad.

2. Lägg alla grönsaker på en tallrik.

3. Skär osten.

4. Blanda vinägretten och häll över salladen.



Likes

Comments