4 personer


Ingredienser:

1 kg butternutpumpa

Veganskt smör till formen

1 vitlöksklyfta

200 g färsk spenat

1 paket lasagneplattor

2 ½ dl soja-vispgrädde

2 ½ sojadryck (osötad)

1 ½ tsk salt

1 krm svartpeppar

1 krm mald muskot

Saft från 1 citron

1 dl sötmandel

100 gram greek style (vegetabilisk fetaost)


GÖR:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala pumpan med potatisskalare eller vass kniv.

3. Ta bort kärnhuset (jag använder en glassskopa av metall).

4. Skär pumpan i tunna skivor med gammaldags mandolin (eller med kniv).

5. Skala och finhacka vitlöken och sprid ut i formen.

6. Lägg lager på lager i följande ordning: ett lager med pumpa, ett lager spenat, ett lager pastaplattor och fortsätt till du har fyra lager (eller tills pumpan och spenat är slut), avsluta med pumpa.

7. Blanda grädde, sojadryck, salt, kryddor och pressad citron och häll ner i formen.

8. Hacka mandeln grovt och strö den över lasagnen.

9. Smula ner fetaosten.

10. Ställ mitt i ugnen i 40 minuter tills pastan och pumpan mjuknat. Håll ett öga på den så den inte blir bränd.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ingredienser:

2 dl créme fraich, t ex Oatly iFraiche

2 msk äppelcidervinäger

Salt


GÖR:

Rör samman alla ingredienser i en skål. Ställ kallt en stund eller servera direkt.

Likes

Comments

Fiskbiffar utan fisk som är frasigt goda med en smak som påminner mycket om fisk 🙂

4 portioner.

Ingredienser:

2 dl grötris

4 dl vatten

2 små hackade gula lökar

400 gram kokta vita bönor

½ tsk vitpeppar

Salt

Ca 3 dl pankoströbröd


GÖR:

1. Koka grötriset i vatten i ca 30 minuter eller tills det känns helt mjuk.

2. Mixa ihop gröt, lök, bönor, vitpeppar och salt i en matberedare. Det ska bli en fast och kletig deg.

3. Forma lite ojämna biffar.

4. Häll upp pankoströbröd i en skål och stänk lite vatten över.

5. Tryck ner biffarna i pankon och tryck till lite lätt så att den fäster, vänd och panera även på andra sidan.

6. Stek biffarna i rikligt med olja tills de är gyllenbruna på båda sidor.


Serveringsförslag: Ugnsrostad potatis och dillsås (finns under sås/röror)


Likes

Comments

4 portioner

Ingredienser:

3 dl basmatiris

1 gul lök

1 röd paprika

1 grön paprika

1 morot

150 gram sockerärtor

1 msk olivolja

1 påse babyspenat (70 g)

½ dl mandlar

2 burkar kikärter a 400 g, 6 dl kokta

Salt

Svartpeppar


GÖR:

  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Hacka den gula löken.
  3. Skiva eller riv morötterna grovt.
  4. Strimla paprikorna och sockerärtorna.
  5. Fräs lök, paprika, morot och sockerärtor i oljan tills allt har fått fin färg.
  6. Vänd ner spenaten, mandlarna och kikärterna.
  7. Krydda med salt och peppar.


Likes

Comments

4 portioner (40 minuter)

FÄNKÅLSGRYTA

Kryddblandning (se nedan)

3 vitlöksklyftor

½ msk tomatpuré

1 msk vitvinsvinäger

1 färsk finhackad röd chili

1 skivad palsternacka

1 strimlad fänkål

1 strimlad purjolök (vita delen)

2 potatisar i skivor

1 förpackning krossade tomater (400 g)

1 kuvert saffran eller 1 lite gurkmeja

1 msk paprikapulver

1 msk grönsaksbuljong eller 1 tärning

3 dl vatten

1 förpackning stora vita bönor (400 g)


Kryddblandning:

1 hel stjärnanis

1 tsk korianderfrö (om du hittar)

½ tsk kumminfrön

1 tsk fänkålsfrön

½ tsk chiliflingor

1 kryddmått lakritspulver

10 vitpepparkorn

½ tsk torkad timjan


Picklad fänkål:

1 fänkålsstånd

1 tsk salt

1 dl ättiksprit, 12%

3 dl vatten

1.5 dl strösocker

1 kuvert saffran eller 1 tsk gurkmeja


Dillalioli:

½ dl kikärtsspad

½ citron, rivet skal och saft

1 msk dijonsenap

2 dl rapsolja

2 msk finhackad dill (färsk eller fryst)



GÖR SÅ HÄR:

KRYDDBLANDNING:

Rosta stjärnanis, koriander och kumminfrön i en het stekpanna. Mixa sedan alla kryddorna till ett fint pulver.


FÄNKÅLSGRYTA:

  1. Hetta upp lite olja i en gryta. Fräs kryddblandning, vitlök och chili tills löken mjuknar.
  2. Rör ner tomatpuré och vinäger och låt puttra på i en minut.
  3. Vänd ner morot, palsternacka, fänkål, purjolök, potatis, krossade tomater, saffran (eller gurkmeja), paprikapulver, buljong och vatten.
  4. Koka upp och låt sjuda tills grönsakerna är mjuka men fortfarande har kvar tuggmotstånd.
  5. Rör ner de sköljda vita bönorna. Smaka av med salt och peppar.


PICKLAD FÄNKÅL:

(Började med den)

  1. Skölj fänkålen och skär bort roten.
  2. Skiva tunt och salta. Låt ligga och dra i 20 minuter.
  3. Skölj av fänkålen och låt rinna av i ett durkslag i några minuter.
  4. Koka upp ättiksprit, vatten, strösocker och saffran (eller gurkmeja) i en kastrull.
  5. När sockret har löst sig vänder du ner fänkålen och låter allt koka i fem minuter.
  6. Ta kastrullen från plattan och låt svalna helt.
  7. Häll upp på burk och förvara i kylen.



DILLALIOLI:

  1. Mixa ihop kikärtsspad, citronsaft och senap med en stavmixer.
  2. Ringla ner oljan i en tunn stråle (mycket viktigt!) tills du har en tjock majonnäs.
  3. Vänd ner dill och rivet citronskal.







Likes

Comments

Bovetebollar (glutenfria) !NÖTTER!

Ingredienser:

2 dl helt bovete

1 ½ dl valnötter

½ gul lök

2 tsk torkad rosmarin (eller timjan)

1 msk ljus glutenfri sojasås

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

1. Koka bovetet enligt anvisning på förpackningen.

2. Häll av överflödigt vatten och låt svalna.

3. Mixa valnötterna fint i en matberedare. Bland ner löken tillsammans med det kokta bovetet i matberedaren. Tillsätt rosmarin, sojasås, salt och svartpeppar. Mixa ihop till en grov smet (eller en boll som jag gjorde).

4. Rulla till jämnstora bollar (drygt en tsk smet/deg) och stek gyllenbruna i olja.


Servera med rostade frukter och myntasås.

Likes

Comments

Rostade frukter

Ingredienser:

6 stora potatisar

4 palsternackor

2 fasta päron

Olivolja

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skär frukterna i klyftor/bitar.

3. Sprid ut dem på en plåt och ringla olja över. Krydda med salt och svartpeppar.

4. Rosta mitt i ugnen i 20 minuter.

Likes

Comments

Myntasås

Ingredienser:

2 krukor färsk mynta

1 dl hackat vitt bröd

1 tsk dijonsenap

1 dl olivolja

½ dl vatten

½ msk rödvinsvinäger

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Lägg alla ingredienser i en matberedare eller ta hjälp av en stavmixer. När du har en slät sås så är den klar.


Servera tillsammans med rostade frukter och Bovetebollar.

Likes

Comments

4 PERSONER


INGREDIENSER:

½ gurka

1 gul paprika

600 gula tomater

1 liten gul lök (eller 0.5 stor)

3 vitlöksklyftor

1 skiva dagsgammalt vitt bröd (ev. glutenfritt)

3 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

3 dl vatten

4 msk grönsaksfond

Flingsalt

½ röd chilifrukt


GARNERING:

Pumpakärnor

Sheese Greek style (vegansk fetaost)


GÖR:

1. Skala gurkan. Skär gurka, paprika, tomat, lök och vitlök i bitar och mixa till fint hack i matberedare.

2. Tillsätt brödet i bitar, vinäger, olja, vatten, fond och chili och mixa till en slät soppa.

3. Smaka av med flingsalt.

4. Låt smakerna mogna i kylen.

5. Servera soppan med pumpakärnor och greekstyle. (Om det är varmt ute kan den också serveras med ett par isbitar)




Likes

Comments

4 PERSONER

INGREDIENSER:

BASILIKABAKAD TOFU:

1 förpackning fast naturell tofu (270 gram)

1 msk kallpressad rapsolja

1 msk rödvinsvinäger

0.5 tsk salt


GRÖN BAS:

2 dl rött ris

6 stora rödbetor

1 medelstor spetskål

1 avokado

125 gram färska blåbär

65 gram babyspenat

1 msk olivolja

0.5 tsk flingsalt


TOPPING:

0.5 dl torkat helt bovete

Ärtskott, solrosskott eller gräslök


ÖRTOLJA:

1 dl kallpressad olivolja av god kvalitet

2 dl färsk basilika, mynta, persilja (eller blandade örter)

1 vitlöksklyfta

1 msk färskpressad limesaft

Salt

Nymalen svartpeppar


GÖR:

BASILIKABAKAD TOFU:

Lägg tofun i press mellan två hushållspappersark under något tungt i minst 30 minuter för att pressa ut vätskan.

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda olja, rödvinsvinäger, basilika och salt i en påse.

Skär tofun i kuber, lägg ner och låt marinera i rumstemperatur i minst 30 minuter.


GRÖN BAS:

Koka riset enligt anvisningar på paketet (eller kortare om du vill).

Spola det kokta riset med kallt vatten och låt det rinna av ordentligt. Ställ till sidan.

Skala och klyfta rödbetorna. Lägg dem på ena sidan av en bakpapperklädd plåt och blanda med olja, salt och peppar.

Rosta rödbetorna mitt i ugnen i 30 minuter. När 20 minuter återstår, lägg ut de marinerade tofubitarna var för sig bredvid rödbetorna. Rosta tills betorna är mjuka men med en inre kärna, och tofun är krispig i kanterna. Vänd efter halva tiden.

Ansa spetskålen och skär den i stora bitar. Koka upp vatten i en kastrull och ånga eller förväll kålen i 5 minuter. Lägg sedan över den direkt i en bunke med kallt vatten.

Lägg bovetet i en finmaskig sil. Koka upp vatten, häll över bovetet och låt rinna av. Rosta i torr, het stekpanna tills bovetet börjar knäppa och har blivit krispigt. Låt svalna.

Gröp ur avokadon.


Blanda ris, betor, spetskål, avokado, hälften av blåbären, spenat och tofu på ett fat.

Ringla över hälften av örtoljan, strö över rostat bovete och toppa med resten av blåbären och ärtskott, solrosskott eller gräslök. Servera med resten av örtoljan.


ÖRTOLJAN: Mixa alla ingredienser till en slät olja. Smaka av med salt och peppar.


Likes

Comments