Header

​Der er så smukt om efteråret. Det er ligesom foråret fyldt med flotte farver. Altid spændende at observere. Vi tager ture i skoven, fugleture til Sverige, hvor der  altid er garanti for at se en masse. Denne gang så vi bramgæs i 1000vis. Fantastisk syn.

Vi sidder allerede og planlægger lidt af sommerferien. Den går til Loftoen og Lapland. Vi har været der før, på en nordkap tur, men denne gang skal vi primært ud og se dyrelivet. Der er hvalsafari fra Andenes og bjørnesafari fra Nordbotten. Lofoten byder på mange fugle, blandt andet store sule og puffin (lunde eller søpapegøje) kolonier. Vi har set mange af de arktiske fugle før, på Island og Færøerne. Men man bliver aldrig træt af at se disse vidunderlig skabninger. Lidt lige som med Traner som vi efterhånden har set rigtig mange gange. Men det er en fornøjelse hver gang. Intet forår uden Trane kaldet højt oppe fra himlen.

Vi glæder os allerede. Og hvis du syntes vi virker lidt små skøre, at vi da er alt for tidlig ude med at planlægge vores sommerferie. Ja så kan jeg oplyse at mange af hotellerne på Loftoen er fuld booket. I kid you not......jeg var selv overrasket. Bilen booker vi også snart. Der er kun få udlejere deroppe, så det gælder om at være ude i god tid. Vejforholdene er gode. Lidt som på Færøerne, veje alle vegne, til selv de mindste hytter er der asfalterede veje. Det er klart en fordel når man er i fremmede lande. På Island var der en del grusveje, men enorme huller, nogen næsten ufremkommelige..

Design din blog - vælg mellem masser af færdige skabeloner på Nouw, eller lav din egen: "peg og klik" - Klik her

Likes

Comments

Vi har været en tur i Prag og et smut forbi Dresden. Dresden var en overraskelse, utrolig smuk by med mange smukke bygninger fra en tid med kongelige slotte. Nogle blev bombet under 2 verdenskrig, men man har bygget meget af det op igen, og brugt de gamle sten. Resultatet er en meget seværdig by med store grønne områder og især engene ved floden er imponerende. Det var et kort besøg med her skal vi helt sikkert tilbage til.

På vej til Prag kører man næsten ind i Byen Terezin eller som tyskerne kaldte den Theresienstadt. Man kender den nok fra historieundervisningen. Det var en fangelejer for især jøder og der er en stor kirkegård med gravstene for de mange jøder. De har ikke navne, kun numre.

I Prag var der omkring 25 grader og solskin, rigtig dejligt at kunne sidde ud og få en kop kaffe og nyde byen. Vi var der for 12 år siden i 2 dage og vores indtryk dengang var en meget varm og beskidt by med alt for mange turister. Denne gang fik vi et helt andet indtryk. En meget smuk, grøn by med en lang spændende historie og mange smukke klassiske bygninger fra forskellige design perioder. Jugendstilen sås mange steder, men også kubiismen, kommunismen og klassisismen prægede byen.

Der var mange turister, og så alligevel ikke. Byen kunne godt klare dem der var og der var dejligt med plads mange steder, selv på Karlsbroen.

Der var mange smukke parker som også var meget velholdte. Her kom der få turister men mange lokale

Ovenstående billede er fra den Spanske synagoge. Spanierne er jo normalt ikke jøder, men den er bygget i en stil der ligner den man ser i det sydlige Spanien hvor de Islamistiske korstogt nåede op. Arkitekturen er præget af Islam og den er virkelig flot. Så Kirken ser ud som en fra Sevilla men det er en jødisk synagoge. Vi var til klassisk koncert derinde og hvilken lyd der var. Helt fantastisk.

Der er sporvogne allesteder og billedet kunne lige så godt være taget i Lissabon. Men det er en af hovedgaderne i Prag , hvor flere sporvogne blev brugt til cafeer.

​I nogle af parkerne, specielt dem på skåningerne, blev der dyrket vin. Vi fik ikke tjekket om der fandtes rødvin produceret i Prag, men vi fik smag nogle produceret i Tjekkiet. Ganske god smag.

Likes

Comments

Vores tur startede i Dansk Dahlia park som man kan finde i forbindelse med en golfbane tæt på Karslunde. Det er golfbanens område som en privatperson har plantet 100vis af dahlier på. Meget flot, selv der sidst i september

På mon er der en del fuglereservater, en af dem var Nyord hvor vi så hele to silkehejre. De er ikke så hyppige gæster i Dk, men vi har set dem et par gange. Denne gang fangede jeg dem med mit store kamera.

Møns klint er jo altid et besøg værd og vi fik vandret en del. Gemalen nød det vist ikke så meget som mig. Det er det med at være i form der kniber lidt ;-) Men vi havde en utrolig vellykkede tur på Møn og fik set en masse spændende natur, og spist på et fantastisk spisested i Stege. Hoffmans spisehus. Et besøg værd. Vi overnattede på et meget stort B&B som vi kun kan anbefale, Tiendegården. Dejligt værelser og der var mulighed for at de den fantastiske nattehimmel. Møn er blevet en del af Dark Sky området, specielle områder hvor alle stjerner og galakser på nattehimlen er synlige. Jeg har f.eks aldrig set mælkevejen og andromeda galaksen. Den var meget synlig fra Møn. Helt ude af kroppen oplevelse. Skal lige sige at gemalen er bidt af en gal stjernekikkert, så han kender alle stjerner mv på himlen. Det er super fantastiskt at have sådan en person ved hånden når man ser på stjerne himlen. Men ellers kan man google, starmap på mobilen og så kommer der en ap op der viser hvad det er man ser deroppe.

Likes

Comments

Det skulle være et år med usædvanlig mange Admiral sommerfugle. Hvorfor ved jeg egentlig ikke, men det passer bestemt.

På vores hvide sommerfuglebusk sidder der hver dg mindst 10-12 styks og stikker deres snabel ned i blomsterne

​Kattene vil meget gerne have lidt sommerfuglesteg. Men det kommer ikke til at ske. Så vi opholder os nu primært i baghaven, hvor der ikke er sommerfuglebuske. Admiralerne får så forhaven

Likes

Comments

Vi har været en tur i UK. Elsker bare det land. Jeg kunne tilbringe alle mine ferie derovre.

Denne gang startede vi i London (jeg kan fremhæve Chelsea Physic garden som et besøg værd) og tog derefter toget til Glasgow. Togpriserne derovre er utrolig høje. Det var Fru Thatcher der privatiserede det meste af den offentlige sektor og hende der i dag vel er ansvarlig for de skyhøje priser op offentlig transport (Med undtagelser). Jeg tror vi betalte 1000kr (1.klasses billet) pr næse for en 4 1/2 times tog tur. Meget behagelig tur og dejlige siddepladser. Men mange penge og vel ikke noget der gør at folk tager toget istedet for bilen?

Glasgow har i den sidste mange år fået en renovering. Den er gået fra at være en rigtig arbejder by med tung industri til at være et turist mekka, eller måske mere et shopping mekka. En lokal mente at det var den bedste shopping by i hele UK. Man kan undre sig når nu man har været i London og nok selv mener at det er en af verdens bedste shopping byer. Men hvorfor gå i små sko. Efter at have set the sights i Glasgow (på 2 dage) tog vi toget videre til Edinburgh. Turistby nummer 1 i det høje nord. Og jeg skal da lige love for at der var mange turister. Måske for mange. Men man forstår det godt. Meget smuk by med mange seværdigheder

Ovenstående er fra Chelsea Physic garden i London. Virkelig et besøg værd

Coffee shop i Glasgow

3 dage i Edinburgh blev det til og vi fik set det meste. Om mandagen steg vi ombord i en mindre bus sammen med en masse andre turister fra Amerikan, Holland, Belgien, Australien og Canada. Vi skulle på 7 dages rundtur i højlandet.

Og som forventet blev det en helt fantastisk tur. Vores guide chauffør var utrolig underholdende med sin dejlige britiske humor og lange historier om skotlands blodige fortid. Vi så et væld af slotte, slagmarker, søer, natur, bjerge, dyr, fugle, Standig Stones (ældre en Stonehendge). Ja kort sagt vi så det hele i denne smukke del af UK. Her er et par billeder fra turen.

Turen gik fra Edinburgh via nogle naturparken til Oban. Til Skye og rund på øen. Via Eilean Donan slottet til loch Ness til Inverness og op til Orkeny. Rundt på Orkeny øerne og derfra retur til Edinburgh. Vi fik set en masse og var utrolig trætte på sidste dagen. Vi tog selv toget videre til Newcastle for at se Hadrians Wall, der går fra TyneMouth (i øst) til Carlisle (i vest).

I NEwcastle bor en meget stor flok rider (nej det er ikke en almindelig måge...den har sorte føder og er rød inde i næbet). De har været ti stor tilbagegang i UK, så nu værner man om dem. De får lov at have reder alle steder og på billedet er det en stor gammel industribygning (nu kunstmuseum) de har indtaget. Man har bygget en meget stor udsigtsplatform så man kan se riderne helt tæt på. Fantastisk syn for fugleelskere som os. Ridekolonien er den største indlandskoloni i verden. De er meget stolte af den i byen.

Vi sejlede fra Newcastle med DFDS til Amsterdam. Rigtig dejlig tur. dejlig færge og dejlig kahyt og god mad på færgen. Vi tog lige en sightseeing i Amsterdam inden vi tog toget hjem. De var blevet færdige med at renovere Rijksmuseum.

3 uger efter vi tog afsted var vi hjemme igen, og vi er stadig ikke "landet". Vi bearbejder stadig alle indtrykkene og er meget trætte.

Likes

Comments

Jeg bliver altså sådan lidt små provokeret når folk syntes de skal diskuterer undervisning. Ofte er det jo folk der intet aner om emnet men som alligvel udtaler sig. Jeg kalder det mangel på respekt.

Det er faktisk helt hvad det er. Mangle på respekt. I dag er det normalt at folk blander sig i alt mellem himmel og jord. Mange har en mening om alt muligt. Og ofte noget de intet kender til.

Forældre med børn i folkeskolen har en mening om undervisningen, især hvis deres pode har svært ved det faglige. Det er helt fint, men folkeskolen er ikke speciel designet til individet. Den kan kun rumme mainstream børn. Også selvom man prøver at signalerer at nu bliver alle inkluderet!

Hvis man vil lave inklusion skal der en kæmpe pose penge med, for hvordan skal en lærer magte en hel klasse, hvis flere har en eller anden adfærdsdiagnose (og lad os lade dette diagnostiserings helvede ligge. Der er meget at snakke om her, men ikke i dette indlæg).


Nå men lad mig ikke kloge mig på folkeskolen. Jeg vil istedet kloge mig på gymnasieuddannelserne, som jeg vel er en form for ekspert på.

Lige for tiden taler medierne og politikerne meget om "12 tals pigerne" som er så stresser , karakterskalaen og at der er alt for mange der får 12, gymnasieeleverne går ned med stress fordi det er så stort et pres at gå i gymnasiet

Jeg siger bare. NEJ. NEJ NEJ NEJ. Jeg (og alle de underviser jeg kender) giver sgu (ja undskyld mit banderi) ikke 12 til en elev der ikke kan hele det relevant pensum til eksamen (og heller ikke i årskarakter).

Men 12 tallet gives ikke til den perfekte præstation, den gives ikke kun til de elever der kan noget ud over pensum og det er ikke en undtagelseskarakter.

12 tallet gives for den præstation der viser at eleven kan det eleven skal kunne, med små uvæsentlige fejl. Det svarer ikke til et 13 tal fra den gamle karakterskala. Den nye skala blev rent faktisk begrundet i 2005 med at der var få få topkarakterer. Nu vender man så bøtten. Nu syntes man der er for mange?

Ja jeg kan kun sige, at de mange 12 taller ikke falder i det naturvidenskabelige fag. Og hvor mange er for mange?

Jeg giver da 12 taller til mine elever til eksamen, men på hvert hold taler vi om 1-4 stykker, lidt afhængig af klasserne. Jeg har haft klasser med mange 12 taller, men det er nu sjældent og siger nok mere om klassens interesse for faget end noget andet.

Men nu vil man så kigge på om der er noget galt med karakterskalaen. Og det er bestemt en meget god ide. Der mangler simpelthen en bedre skala, med flere tal. Den gamle var langt mere nuanceret. Der var 3 karakterer omkring middel. 7-8-9. Nu er det 1. Der var 3 top karakterer, nu 2. Og det var langt nemmere at give karaktererne fordi springende mellem tallene ikke var så stor.

12 talspigerne, ja de finde nok. Ikke lige dem jeg underviser, så jeg har svært ved at se det helt store problem. Vil der ikke altid være pige der knokler for at leve op til et eller andet ideal? Har de ikke altid været det?

Jeg husker da nogle piger fra min egen gymnasieklasse som altid fik de høje karakterer. Men de sad også altid og læste lektier. De skulle have et bestemt snit og var meget ambitiøse. Er der noget galt med det? Sådan er vi jo så forskellige. Men nu er det åbenbart en form for "sygdom" at ville have de høje karakterer?

Og nu går gymnasieleverne ned med stress. En læge skrev et debat indlæg i en af landet aviser om at han var nød til at skrive sygeerklæringer til en masse gymnasieelever da de var så stresset. Han mente der var noget galt med arbejdsbyrden?

Jeg syntes simpelthen det er ganske utroligt at en læge, der intet aner om langt de fleste patienter han har, pludselig vidste en masse om hvad de unge lavede i gymnasiet.

For det kan da umuligt have noget at gøre med at de unge i dag, ikke har "tid" til fordybelse? Det kan da ikke have noget at gøre med at de konstant skal tjekke facebook, snapchat, instagram osv? At de rent faktisk IKKE får læst lektier eller deltaget i undervisningen fordi det er meget vigtigere at være i kontakt med andre i den virtuelle verden?

Kunne det tænkes at det var derfor de var "så stressede"?

Fordi de aldrig slappede. Og at det intet havde med gymnasiet at gøre?

I de 20 år jeg har undervist i gymnasiet er alt blevet forringet. Der er færre skriftlige afleveringer, mindre pensum, nemmere eksamensformer og en karakterskala som er designet til at langt de fleste består.

Så kan det virkelige være gymnasiet der stresser? Ja det kan det jo i pricippet godt, men ordet bliver jo misbrugt på det groveste. At man ind i mellem er presset fordi man skal afleverer en kemirapport eller dansk opgave betyder jo ikke man er stresset. Sådan er livet. Der er deadlines som skal holdes

Måske er vi ude i at der er for mange elever i gymnasierne. Elever som ikke høre til og som ikke magter det boglige. De findes og jeg erkender at disse elever kan blive stresset.

Men langt de fleste "stressede" gymnasieelever er det fordi de har så travlt med at tjekke opdateringer på deres smartphone.

Jeg har en klasse der slet ikke kunne administrerer det at have en telefon i lommen. Jeg tager nu alle telefoner når timen starter........og guess what! Der er tid til fordybdelse, fordi der er intet der forstyrrer deres opmærksomhed. Og så får jeg til og med tak fra eleverne.

Ja nogle gange er det nemt at løse problemer

Likes

Comments

Der er meget at se i haven, måske ikke lige i dag hvor man skulle tro det var efterår. Men der er mange planter der blomstrer. Natviolen, Scabiose, min klatrerose, der snart fylder hele pergolaen, allium, geranium osv.

Marken, som vi kalder vores urte/grøntsagsbede, er godt i gang. Kartoflerne kom tidligt i jorden og er godt på vej. Rabarberne har vi høstet en gang og når nok gang nr 2 inden vi tager på ferie. Jeg fik købt mig en grocamp, som er en slags højbed med drivhus og indbygget insektnet. Bønnerne derinde vokser meget hurtigt, da der er meget varmt derinde

Her ser mandusigten fra solterrassen op mod huset og marken. Min gamle far kaldte min have et vildnis, han forstod aldrig rigtig den måde jeg har have på. Men her i huset elsker vi den

Likes

Comments

Kunst, Arken, Ishøj

Sidste fredag var vi ude på Papirøen og spise. Meget spændende sted med streetfood fra hele verden. Men nok lige lovlig mange mennesker. Det var svært at få maden, da man skulle stå i kø i temmelig lang tid. Hvis man husker at bestille bord er man sikker på at få en plads indenfor. Det er en rigtig god ide at huske. Men selv med et bord skal man så i kø som alle andre.

Vi vurderede hvor køen var kortest og fik derfor mad fra en gourmet italiener. Smagte rigtig godt, men vi ville gerne have prøvet nogle af de lidt anderledes spisesteder. Det bliver så en anden gang

de gamle pakhuse på holmen er virkelig smukke, de er nu privatboliger.

Og selvom operaen er smukkest inden fra er udsigten mod havnefronten rigtig fantastisk

Her over imod Amaliehaven

I Glostrup findes denne lille sø, i byparken. Og selvfølgelig skal der være en redningsvest. Jeg tænker at man må kunne gå i land?

I dag har vi været på Arken og se udstillingen GYS er det levende. Meget fascinerende. Utrolig livagtige kopier af mennesker. Det ligende så godt at man følte at statuerne hvert øjeblik kunne blive levende. Og man var næsten flov over at studerer dem fordi man følte man overskred en intimsfære.

Ja det er faktisk voks men ligner den virkelige ting ret så meget

selv hud nuancerne var imponerende, skrøbelige smukke menneskelignende skulpturer.

En stor anbefaling herfra

Likes

Comments

​Prøv lige at se de smukke bygninger! Det er en gammel landevejskro som er blevet istandsat med meget stor respekt for det gamle. Og så serverer de bare det mest fantastiske mad. Utrolig smagfuldt og overraskende. Har du ikke været der så und dig selv et besøg. Og husk at kig rundt i de andre lokaler og måske få kaffe i gårdhaven.

Hvor er det dejligt at sådanne steder findes, at der findes ildsjæle som sørger for at vi kan nyde sådanne smukke bygninger og den dejlige mad.

Likes

Comments

danmark, Kunst, rejser

Her i sidste uge var vi et smut på Fyn. Vi overnattede på Gl. Brydegaard ved Assens. Dejligt sted. Midt i naturen med fred og ro. Vi fik set Egeskov som jo altid er meget smuk, men vejret var ret kedelig og der var ikke så meget at se i haven.

Faaborg museum har de mest fantastiske billeder af de gamle fyns malere, Syberg, Johannes Larsen med flere. Utrolig smukke og stemningsfyldte billeder. De har også en værelse hvor Johannes Larsen har malet på væggene. det gad jeg godt have i min stue

Han er en af mine yndlingsmalere, elsker hans smukke fuglemalerier. Selve bygningen som museet ligger i er også meget speciel. Mange af rummene er malet i meget kraftige farver som passer meget fint til bygningen og til udstillingen af malerierne

Malerierne fremstår meget tydelig når væggene har disse kraftige farver, det er som om det understreger den fantastiske kunst endnu bedre

På Johannes Larsen museet, som er det hus han boede i på Møllebakken i Kerteminde, er væggene hvide. Det har en anden effekt, og sammen med de store ruder, vælter lyset ind i hans gamle arbejds atelier. Mangler du at se det kan jeg virkelig anbefale stedet. Hans maler meget fugle og er kendt som fugle maleren Og det er da også disse motiver som jeg elsker mest. Man fornemmer tydeligt hans store kærlighed til dyrene, der altid afbildes meget delikat og livagtigt

Likes

Comments