Header

Efter ett uppehåll från bloggen sen i augusti vill jag nu tillbaka och börja om på nytt. Nytt år - nya möjligheter.

Tanken med 2017 ska vara att jag ska komma ut och tävla med Greta, att jag ska våga mer, fixa mitt körkort, och verkligen växa mer som människa. 2016 har varit ett kaotiskt år, så nu är det dags att lugna ner sig! 😉


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

2016 har varit minst sagt speciellt.

Många stora kända personer, så som Alan Rickman, Prince och George Michael m.fl. har gått bort, även många stora personer, som inte var så kända har tyvärr också lämnat oss.

I våras bestämde sig mina föräldrar att sälja Kumble som vi hade ägt i åtta år, detta var ett helt fantastiskt val som har förändrat vår vardag enormt mycket till det bättre.

Vi bestämde oss för att flytta tillbaka till det stall där vi började vår resa med häst i augusti 2006. Dit vi aldrig trodde att vi skulle återvända.

Jag har börjat rida Greta igen, efter ett halvår där jag var stensäker på att jag aldrig skulle våga igen. Och jag var ju till och med på väg att sälja henne.

Jag har flyttat hemifrån, till en egen lägenhet. Jag har hästarna (hagen) precis utanför dörren, och stallet ligger bara på andra sidan vägen.

Jag har fått min diagnos, vilket har hjälpt mig något enormt med väldigt mycket.

Jag har lärt känna många fina människor, men jag har också lämnat många idioter bakom mig.

Jag har mycket planer för 2017, men det gör faktiskt inget om allt inte skulle uppfyllas. Detta ska bli ett år utan onödig press och stress. Men med många steg framåt.

2016 har varit ett år med väldigt mycket upp- och nedgångar, väldigt mycket skratt, och väldigt mycket gråt.

2017 - du är så välkommen!

Dessvärre har jag inte mycket bilder från detta år. De bilder som finns ligger redan på bloggen, och hösten som var fick jag inte mycket bilder på pga att jag har haft fullt upp med annat.

Likes

Comments

Nu har det gått ett tag sen jag bloggade på riktigt, och det har hänt en del sen dess.

Jag har äntligen börjat komma i fas med Greta igen. Vi börjar hitta tillbaka till varandra och det känns underbart. Igår red vi ut med Vanessa och Great och det var första uteritten utan att mamma var med eller att någon gick bredvid. Och det gick så bra, trots att det blåste småspik.


Igår köpte jag ett nytt träns till Greta då hon har fått skav av sitt och hon verkar liksom besvärad. Och som de flesta vet har jag provat alla olika träns och nosgrimmor. Och nu har jag förhoppningsvis hittat rätt. För jag har nämligen kostat på mig ett Micklem Competition-träns. 😨

​Jag har hittat halvfodervärd till Great, Vanessa, som tidigare var halvfodervärd på Knatte. Och Great verkar otroligt nöjd! Och jag likså, för då slipper jag känna pressen och stressen över att hinna och orka rida två hästar nästan varje dag. 

Likes

Comments

Tjena!

Då jag har tröttnat lite på bloggandet kommer jag nu ta en liten officiell paus från det. Antagligen kommer jag tillbaka. Men under tiden som ni väntar på det, kommer ni kunna lyssna på en podcast som jag och en vän har startat. Det kommer länkas här nedanför så fort första avsnittet kommer ut!

Likes

Comments

Tjena! Denna veckan jag haft lite Halvpaus från ridningen för jag har verkligen inte orkat.
Jag red Great lite lätt igår bara för att hon skulle röra lite på sig, men mer än så orkade jag inte. 😰
Idag är tanken att jag ska rida båda hästarna, för trots att jag inte egentligen orkar måste jag komma in i någon slags rutin, det brukar bli enklare då.
För övrigt håller de på att bygga ut paddocken, helt fantastiskt! Tidigare har den varit ungefär lika stor som den vi hade på Kumble, vilket var ganska litet. Det ska bli skönt med större yta! 😍
Igår red Engla på Tesslan, och Tesslan var så duktig och så glad! De hoppade lite i skogen och galopperade runt i hagen. Det var så himla kul att se. Tesslan älskar att bli ompysslad och riden, och hon älskar barn, så det känns fantastiskt att vi har Engla i stallet som mer än gärna rider och pysslar om henne. 😍

Igår började stadsfesten här i Kalmar. Jag funderar på att gå idag och imorgon, men vi får se vad jag orkar. 😂 Förhoppningsvis piggnar jag till till ikväll. 😉

Likes

Comments

Igår stack vi och badade med hästarna. Vi lyckades samla ihop så att vi var 12 stycken som red iväg. Tyvärr ville inte alla hästar bada, men det var riktigt trevligt ändå! 😍

Likes

Comments

Mål, tävlingar, ambitioner. Det är något som jag har längtat efter länge, och ju närmre jag kommer desto mer förvirrad blir jag. Jag har grönt kort och jag har gjort ett tappert försök till att läsa och förstå TR av alla dess slag. Jag har drömt om den perfekta outfiten och när jag går inne på Hööks matchar jag i huvudet ihop kavajer med schabrak och fina pannband med glitter på - ungefär som ett barn.

Men varför tävlar jag inte då?

Det faktum att jag och Greta inte är i kondis eller i bra skick för att tävla är en stor del. Men den andra delen handlar om pengar. Eller, nja... indirekt.

Jag har nu lärt mig att det bara är vissa hjälmar som man får tävla i bl.a. Jag har tyvärr inte råd att betala flera tusen för en hjälm som jag kanske trillar av med första gången och då måste jag köpa en ny för flera tusen.

Och vad beror det på? Vad beror det på att det hittar på massor av regler? Jag tror ju inte att Hööks skulle sälja en osäker hjälm bara för att den är billigare. Tävlingsutrustning blir bara dyrare, reglerna blir svårare och jobbigare. Är detta för att höja ribban? Är detta för att bara "rika" människor ska få tävla?

Det går inte att undvika att hästvärlden är en sport bestående av snobbism. Man jämför vem som har dyrast träns, vem som har snyggast sadel, vem som matchar bäst, vem som har snyggast klippt man, ja, listan är lång. Man säger det inte högt, men man tänker det. Man hör unga tjejer säga "Nej, jag vill inte ha de stigbyglarna, jag vill ha dem (som kostar 2.500 kr)", beror det på att stigbyglarna är bättre eller för att det är modernt att ha dem just nu?

Och så till detta med bett....

Du underbara bettjungel. Efter tre år har jag äntligen hittat ett bett som passar min häst. Innan dess har vi simmat runt i en sjö av olika bett, skarpa som oskarpa. Men det som hon gillar bäst är bettlöst. Både hackamore, sidepull och repgrimma. Och det bettet jag har nu är ett som inte är godkänt att tävla (dressyr) på.

Nu är jag inriktad på hoppning, men jag känner flera som är mer för dressyr vars hästar går på bettlöst. Men de får inte tävla, för i dressyren måste man ha vanligt tränsbett. Men om min häst av olika anledningar inte kan gå på bett, får jag inte tävla då? Visst, jag kan ansöka om att vara med, men då utom tävlan. Men det är väl inte rättvist? Jag kanske vill ha samma förutsättningar som de med bett.

Jag vet att TR härstammar från gamla militäriska regler och lagar, och en del är ju påhittat i efterhand, men hörrni. Det är 2016 nu. Det blir mer och mer vanligt med bettlöst. Och absolut ska alla ha samma förutsättningar, men det borde ju finnas/gå att ta fram någon form av bettlöst som motsvarar tränsbett?

Varför ska det vara så j*vl* prestigefyllt och pretentiöst?

Alla hästar är olika, liksom vi människor. Jag vill kunna tävla dressyr trots att min häst går på bettlöst.

Alla ska ha samma möjlighet. Tack.

Likes

Comments

Igår red jag Greta i ridhuset, och det gick bra. Vi tränade lite mjukgörande och en hel del lydnad. Jag kan dock inte klandra henne att hon var stark igår då hon var väldigt pigg. Men jämfört hur hon var innan (för ett halvår/ett år sen) så är hon lugn och harmonisk. Det är helt otroligt.

Vi tränade halvhalter, övergångar och att jag faktiskt får "ligga emot" med skänkeln. Innan har jag varit "tvungen" att sitta med foten/skänkeln cirka 5-10 cm ut från hennes sidor för så fort man kom emot tog hon det som en skänkling och drog.

Helgens plan är att jag idag ska rida ut både Great och Greta. Great har stått i två dagar nu då jag verkligen har haft någon ork till att rida båda två och Greta är i störst behov av aktivitet och rörelse. Och imorgon ska vi rida och bada! Greta vet jag att hon älskar att bada, Great däremot har jag ingen aning om, hennes förra ägare sa att hon vägrar att gå ner i vattnet. Men så fort det har funnits vattenpölar har jag övat på att gå ner med henne i dem. Och det har gått bättre och bättre, och kanske om alla andra går i borde hon också gå i? 😂 Ja, jag har höga förhoppningar!

Jag ska väl till stallet om en stund, och sen ikväll ska vi grilla och ha det allmänt mysigt i stallet. 😍

​Mina prinsessor! ❤

Likes

Comments

Nu var det ett tag sen jag bloggade sist, och då skrev jag om min enorma svacka, att jag hade tappat allt och att jag kanske borde lägga av?

"Jag var så motiverad när jag köpte Greta, jag var så sporrad, så positiv. Köpte jag Greta för att hennes ägare lockade med träning och för att de lovade guld och gröna skogar? Köpte jag Greta för att det var en helt ny värld som öppnades? Köpte jag Greta för att jag ville ha henne och för att jag passade ihop med henne?

Allt gick ju, som sagt, så bra det första året, sen när de flyttade föll allt. Jag är en svag person, jag har svårt att lita på människor, men jag är ändå väldigt naiv och tror gott om alla, vilket är väldigt dåligt. Allting ligger hos mig, men jag kan inte hjälpa att ändå känna mig lurad och sviken.

Vi har nu bestämt oss för att sälja Cheyenne, och jag ska ännu en gång försöka med Greta, fast med hjälp av två vänner som är superduktiga.

Jag är väldigt kluven, och egentligen hade jag behövt någon som sa åt mig vad jag borde göra."

Inte så kort därefter kom Veronica och sa något i stil med "Är jag den snälla vännen som ska h pusha dig lite, eller är jag den hårda tränaren som ska ge dig en ordentlig spark i arslet?"

Svaret var ganska självklart, så en spark i arslet blev det, och det är det bästa som har hänt mig på länge!

Hon red Greta först ett par dagar, sen red hon en stund, sen fick jag hoppa upp och hon ledde mig. Men på mindre än en vecka vågade jag galoppera och nu 3 veckor senare har jag galopperat, hoppat och även ridit ut (med hjälp av mamma och Veronica dock).

Givetvis rider Freja Greta en del också så att jag hinner med Great. Och de passar så bra ihop!

Tanken är att vi ska, den 1a September, iväg på en pay&jump bara för att testa vingarna lite.

Det känns otroligt bra att ha kommit igång igen, jag är fortfarande osäker, och kommer nog vara det ett tag, men jag är inte längre rädd.

Freja och Greta 31/7 ☝

Freja och Greta 3/8 ☝

​Och sist, men inte minst, jag och Greta den 3/8, det var första gången på över 1 år som jag vågade hoppa en kombination, det var på en kombination som vi gick omkull. Det är inte snyggt eller bra, men vi tog oss över och Greta gjorde ett toppenjobb! 💜

Likes

Comments

Jag har väldigt länge velat ut och småtävla lite för att senare kanske tävla lite större klasser. Jag köpte Greta för att jag ville ut och tävla, och jag kan inte säga annat än att jag känner mig helt vilse. Jag köpte henne i tron om att vi skulle kunna komma ut på lite tävlingsbanor. Och allt gick bra tills vi flyttade hem och mina fd tränare flyttade. Jag tappade motivationen, hon blev en helt annan häst, och det slutade med att jag, i vintras, blev rädd för henne. Jag har gått i tankarna att sälja henne i 1.5 år, och jag bestämde mig först i vintras för att sälja henne pga min rädsla.

Jag har nu ridit Cheyenne en del, och det känns bra, men det känns inte helt hundra. Vi klickar inte heller till 100%. Och det känns som att jag har hamnat i en dålig spiral som bara går neråt, och jag känner mig allmänt kass, grundlurad och väldigt vilse.

Jag har suttit och kollat lite på hästar på hästnet, och den hästen jag skulle "behöva" för att komma någon vart och känna min motiverad är en häst som redan kan. En häst som är snäll, lugn, orädd och kanske lite äldre. Och iom detta har jag jämfört priser och kommit fram till att en sådan häst ligger på 55.000kr+... Och jag har inte råd med det. Så det är ganska dömt att misslyckas.

Och med det känns allt hopplöst. Jag kanske borde lägga av? Jag kanske borde ge upp? Antagligen är jag inte menad att ut och tävla?

Jag ser många som är i min ålder (yngre/äldre) som har väldigt mycket support och sporrning av sina föräldrar. Absolut har jag det, men min pappa är inte, och kommer aldrig bli intresserad av hästar. Min mamma är intresserad av hästar, men kommer aldrig bli intresserad av tävling. Nu är jag så pass vuxen att jag ska sköta mig själv, sköta mina val och mina köp själv och dylikt.

Det är ju inte Greta eller Cheyenne det är fel på. Jag har kommit fram till att det är jag som inte har någon kapacitet. Och just nu är jag nere i en enorm svacka (både inom ridning och mentalt), och jag har varit det det senaste året.

Jag var så motiverad när jag köpte Greta, jag var så sporrad, så positiv. Köpte jag Greta för att hennes ägare lockade med träning och för att de lovade guld och gröna skogar? Köpte jag Greta för att det var en helt ny värld som öppnades? Köpte jag Greta för att jag ville ha henne och för att jag passade ihop med henne?

Allt gick ju, som sagt, så bra det första året, sen när de flyttade föll allt. Jag är en svag person, jag har svårt att lita på människor, men jag är ändå väldigt naiv och tror gott om alla, vilket är väldigt dåligt. Allting ligger hos mig, men jag kan inte hjälpa att ändå känna mig lurad och sviken.

Vi har nu bestämt oss för att sälja Cheyenne, och jag ska ännu en gång försöka med Greta, fast med hjälp av två vänner som är superduktiga.

Jag är väldigt kluven, och egentligen hade jag behövt någon som sa åt mig vad jag borde göra.

Likes

Comments