Header

bakat

Saffrans! Choklad! Flingsalt!

Är det årets nykomling till julbaket kanske? Jag tror faktiskt det. Slängs ihop på några minuter med grejer du antagligen har hemma. Jag gjorde mina utan vitt socker och utan smör men vill man inte det så funkar ditt bästa recept på vanliga kokostoppar såklart lika bra, blanda bara ner saffransmjölken och toppa med flingsalt <3


Saffranstoppar med choklad och flingsalt:

4 dl riven kokos
1 stort eller 2 små ägg
1 nypa vaniljpulver
1 dl mandelmjöl
0,5 dl valfri mjölk
1 paket saffran (ett halvt funkar också men jag gillar att vara extra)
Valfri sötning
50 gram mörk choklad
Flingsalt

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa upp ägg ordentligt.
Blanda kokos, vanilj och mandelmjöl. Häll ner ägget och rör ihop till en massa.
Värm mjölken i mikron till ljummen/varm. Rör ner saffran så det löser ut sig i mjölken.
Häll ner saffransmjölken i kokossmeten tillsammans med sötning. Jag använde cirka 2-3 msk agavesirap.
Ställ in smeten i kylskåpet minst 15 minuter. Kokosen drar åt sig av vätskan.
Forma till toppar och placera på en plåt men bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen tills det luktar gott och topparna har fått färg, cirka 10-15 minuter. Ta ut ochlåt svalna.

Smält chokladen och häll över toppen eller om man vill slippa det fula som runnit ner så kan man doppa botten i choklad istället. Eller bara vara lite mer noggrann och ha lite mer tålamod än mig. Toppa sist med massa flingsalt, lovar det höjer hela grejen sååååååå mycket. Våga. Låt sen stelna och voilá!


Som sagt, gör dina vanliga kokostoppar och rör ner saffransmjölken bara om du vill det. Skulle också vara fint att toppa med vit choklad istället för mörk pga saffran plus vit choklad ärlikamed <3

Ser lite ut som en granskog? Håll med mig.

Lite nytt och annorlunda julbak som jag lovar kommer bli så uppskattat. Också glutenfritt om du har någon sådan i släkten. Gör hen glad och bjud på dessa.

<3

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

bakat

Det är november, det snöar i Götet och det är absolut inga konstigheter att under sådana omständigheter vilja äta saffransbullar varenda vaken sekund. Inget fel med det. Men här är ändå en variant om man till exempel 1. ändå känner att flera bullar per dag är dyrt samt inte heelt ok eller 2. är gluten och inte har hittat något tillfredställande saffransbullealternativ.

Mamma, gör de här när du ser detta!!


Nyttiga saffransbullebollar:

10-15 färska dadlar
3 dl havregryn
2 dl mjölk av valfri sort
0,5 g saffran
2 dl russin
Agavesirap/honung
En nypa vaniljpulver

Värm mjölken till ljummen i mikron. Häll i saffran och rör runt så det blandas.
Mixa saffransmjölken, dadlar och havregryn till en massa. Tillsätt sötning och vaniljpulver. Mixa ihop ordentligt.
Tillsätt sist russinen och mixa ihop snabbt så att det blandas men inte mixas helt, det ska fortfarande vara grova russinbitar kvar.
Rulla till bollar, lättast om man blöter händerna i ljummet vatten först, och förvara i kylskåp (om du ska äta de inom några dagar vilket du aaaaaantagligen kommer att göra) eller frysen.


Obligatoriskt för maximal upplevelse: Glögg och ljus. Inte julmusik. Det är för tidigt.

Så gör de här och ät saffransbulle varenda dag <3

Likes

Comments

middag, tillbehör

Jag har tidigare tipsat om detta HÄR men nu är det ändå dags igen. Avokadocaprese alltså. Vilken grej.

Kan inte fatta att detta inte finns som alternativ till den vanliga capresen på varenda restaurang??

En mozzarella som du drar sönder och placerar ut på en tallrik. Gröp ur en avokado med hjälp av en sked och placera ut ovanpå. Massa flingsalt, svartpeppar, olivolja och balsamico. Basilika to top it off.

Kan inte bli krämigare eller finare faktiskt.

Supertrevligt också som en tapasrätt tillsammans med andra på ett stort plockbord. Alla kommer älska detta??? Sån lyxgrej.

<3

Likes

Comments

bakat, dessert

-

Päron är ju fortfarande i säsong så passa på att göra denna fina!! Verkligen lika enkel som en vanlig kladdkaka, du kör ihop den på tio minuter. Plus, är den nyttig får man äta mer. Mycket mer.


Nyttigare chokladkaka med päron:

10-15 färska dadlar
1 dl kokos
2 dl mandelmjöl
5 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
4 msk kokosolja
Sötning, t.ex. honung eller agave
2 ägg
1 päron av en god sort, jag använde Williams

Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa dadlar och kokos till en kladdig massa. Tillsätt alla torra ingredienser, mixa ihop så allt blandas. Smält kokosoljan, tillsätt den tillsammans med sötning. Mixa sist ner äggen, ett i taget.
Häll smeten i en rund form klädd i bakplåtspapper.
Skär päronet i tunna tunna skivor, fördela dem runt kakan. Tryck ner dem något.
Grädda cirka 15-20 minuter, mitten av ugnen.
Låt svalna en aning, servera med glass <3


-

-

<3

Likes

Comments

bakat
-
Försökte så hårt att hinna ta bilder innan det skulle bli för mörkt. Lyckades nästan men ändå inte. Kanske kommer kompletterande post om de här imorgon pga wow. De förtjänar alla mina framtida posts.
Tio av tio smak och konsistens och enkelhet.


Veganska nyttiga salted caramel brownie bites:

10 färska dadlar
2 dl havregryn
1 dl kokos
1 tsk vaniljpulver
1 tsk salt

Mixa ihop till en fast smet. Tryck ut i en form.

1 dl kokosolja
2 dl kakao
0,5 dl agavesirap/honung
1 tsk salt

Värm upp oljan till het. Häll ner kakaon och var beredd att vispa ihop så du undviker kakaoklumpar. Blir en fast kola/fudge-konsistens på bara några sekunder. Blanda ner agave/honung och salt.
Tyrck ut browniekolan över botten. Toppa med extra flingsalt och låt det sätta sig i kylskåp minst någon timme.
Ta ut, skär rutor, ENJOY!!


Kolabrownien (vet ej vad jag ska kalla den) blir verkligen så len och smälter på tungan <3
Röstar för att alla gör de här ikväll.

Likes

Comments

bakat, dessert
-
-
Hur trevligt att jag är tillbaka? Hur trevligt med dadelbollar som smakar romerska bågar? Nästan lite juliga <3
Dadelbollar med smak av romerska bågar:

12 färska dadlar
1 dl kakao
2 dl havregryn
1 dl kokos
Saften + skalet av en halv apelsin
En nypa vaniljpulver
Eventuell sötning

Mixa dadlar, havregryn, kakao och kokos till en grynig massa. Riv i apelsinskal och pressa i saften. Mixa ihop. Tillsätt mer saft eller en skvätt vatten om det behövs. Smaka av med sötning och lite vaniljpulver. Rulla till bollar, ENJOY!!!


-
Tänker sen när det är jul på riktigt så kan man mixa ner lite nejlika????? Som att äta en såndär fönster-apelsin. Längta <3

Likes

Comments

middag

Det här hörni. Här har ni något riktigt fint. Mycket grönkål nu, medveten om det. Men så blir det när man kliver in på Hemköp och de har stora förpackningar för femton kronor (!!) och när man någon dag senare kliver in på ICA och ser att de också har extrapris????????? What to do.

Den här pastan är hur som helst det godaste jag ätit på länge. Ni vet, krämigt och ostigt men inte ofräscht pga innehåller grönkål. Ni vet väl att inget kan bli onyttigt om det innehåller grönkål? Källa: Grönkålshypean för två år sedan.


Krämig grönkålstagliatelle med två sorters ostar:

Tagliatelle/pasta av ditt val
Färsk grönkål
Rödlök
Creme fraiche eller matlagningsgrädde av ditt val
En skvätt pastavatten
Fetaost
Smakrik vällagrad ost (till exempel lagrad präst, parmesan eller västerbotten)
Salt, svartpeppar
Eventuellt färsk basilika (ja det passar)

Sätt på pastavatten och koka upp.
Stek lök i olivolja eller smör. Tillsätt massa grönkål. Stek ihop några minuter.
Sänk värmen och tillsätt creme fraiche/grädde och en skvätt pastavatten.
Låt puttra ihop några minuter.
Smula i fetaost och tillsätt riven lagrad ost.
Låt osten smälta ihop med såsen, smaka av med salt och peppar. Grovhacka färsk basilika om du har det hemma, rör ner.
Servera direkt med din pasta och ENJOY!!


Skulle vara fint med kantareller i den här också. Har du sånna hemma så stek med tillsammans med löken och grönkålen. Champinjoner skulle också funka. (Men inte lika bra)

Höstig comfort food <3

<3

Likes

Comments

middag, tillbehör

Middag på tio minuter? Yas please.

Stek saker som är i säsong. Till exempel grönkål, morötter, lök och äpple. Släng i annat som du har hemma. Till exempel paprika och spenat. Smula över en halv fetaost, låt smälta en aning. Salta, peppra. Häll över på en tallrik. Ringla över lite honung och en god balsamico. Eventuellt lite tahini om du har. Något crunchy som rostade frön eller hasselnötter hade varit fint också. Verkligen middag på tio minuter, så fint.

Snart börjar även granatäpplesäsongen och en varm sallad som den här skulle få ännu ett litet lyft med granatäppelkärnor som topping. Tips till the future me.

<3

Likes

Comments

middag

Så idag hann jag inte ta några bilder innan det lilla ljuset som skymtade under dagen försvann helt. Men det är ju torsdag och jag har varit så traditionell som att ha PANNKAKSTORSDAG. Vem är jag ens.

Och så gjorde jag en repris på denna fantastiska.

Pannkakorna är glutenfria bovetepannkakor som blir precis lika frasiga och tunna som vanliga plus känns lite lättare att äta många av <333 HÄR HITTAR NI RECEPTET TILL DEM .

Och receptet till min favoritsoppa någonsin hittar ni HÄR . Stekte med några nävar grönkål tillsammans med spenaten idag också. Gotta get them greens osv.

<3

Likes

Comments

Instagram@feliciahassan