View tracker

bakat

Så har även jag har vikit mig för julbakandet.

Letade efter inspo och ramlade in på biskvier. Fick bli en juligare variant.

Klassisk botten men fyllning med smak av apelsin och saffran.

-

-

-


Minibiskvier med apelsin och saffran:
Botten:
250 g mandelmassa
2 äggvitor
1 msk råsocker

Sätt ugnen på 150 grader.
Riv mandelmassan grovt, vispa ihop alla ingredienser till botten till en jämn smet.
Spritsa (eller klicka) ut små kakor på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter.

Fyllning:
0,5 dl apelsinsaft + skal av en apelsin
1 paket saffran (0,5 g)
250 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker

Blanda ihop apelsinsaft, skal och saffran. Låt stå i 30 minuter.
Vispa ihop smör och florsocker till ett vitt fluff. När saffran och apelsin har stått 30 minuter så vispa ihop det med smörsmeten.
Spritsa eller bred på smörkrämen på svalnade bottnar.
Låt stelna i kylskåp minst 40 minuter eller frys 15 minuter.


-

-

Hur härlig färg?

-

Och när krämen har stelnat smälter du mörk choklad och doppar.

Såhär små och fina blir de till slut. Känns lite lyxiga? Glutenfria också, så nästa gång du kommer hit och fikar mormor så blir du bjuden på de här <3

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

frukost

-

Banan, hallon, jordgubbar, massa ingefära, vanilj.

Müsli, jordnötssmör, chiafrön, granatäpple.

-

-

-

-

Veckan är över och så även november thank god.

Likes

Comments

View tracker

tillbehör

Har haft cravings efter picklad rödlök ett bra tag nu. Idag var det äntligen dags att göra något åt saken.

När jag ändå var igång blev det två stora burkar. Bästa att ha till exakt allt ungefär.

Picklad rödlök:
0,5 dl ren ättika
3 dl vatten
1 dl råsocker
1 röd chili
Salt
Svartpeppar
3 rödlökar

Koka upp ättika, vatten och socker. Ta bort från värmen, blanda ner grovstrimlad chili, salt och peppar. Hacka rödlöken och fördela i burkar, täck med lagen. Låt kallna innan du sätter på lock och förvarar i kylskåp.

Ikväll åt vi med fajitas. Så gott att de blir lite heta av chilin men ändå supersyrliga.

<3

Likes

Comments

bakat

Hade ett gäng torkade mangobitar kvar från min tågresa så passade på att använda dem i en ny variant raw-boll.

-

Mixa ihop torkad mango, dadlar, havregryn, vaniljpulver, kokos och eventuellt lite vätska av något slag.

Rulla i kokos.

Smakar verkligen sommar. Sött och exotiskt.

-

-

Viktigt att bryta av julhetsen med smaker av sommar.

Och det här är verkligen sommar i bollformat <3

Likes

Comments

annat, äta ute

Haj! Klippt mig. Varit i Göteborg. Ätit all the good stuff.

Klarat av den värsta pluggperioden och ser ljuset (flytten till Gbg).

Sett denna fantastiska i Scandinavium. Och even better? Har biljetter till Ullevi i sommar.

Grilled salmon sushi. 10 av 10.

-

Kafé Magasinet innan tåget hem.

-

Likes

Comments

äta ute

Om ni har funderat över vilken Uppsalas bästa indiska restaurang är så kommer jag med svaret här. Kanske till och med Uppsalas bästa restaurang what so ever till och med.

Nämligen Indian Kitchen (KLICK)

Ska vi gå ut och äta är sannolikheten att det blir just här oproportionellt stor. På bilden lite olika grytor, bland annat en vegetarisk med ost och spenat <3 Viktigt att alltid beställa naan också. Jag tar vitlök, mamma det med kokos, russin och kardemumma.

Hoppas verkligen ni tar er hit pga ingen har någonsin ångrat det.

Så mycket vegetariska och veganska alternativ, så prisvärt och så gott. Längtar redan tillbaka </3

Likes

Comments

bakat

Vad ska man ens kalla dessa? Chokladkaffekokosdinkelpuffar? Enklaste och godaste iallafall. Mina bästa akut-sockerfall-godisar.

Kaffepuffar:
3 dl dinkelpuffar (honungssötade eller inte, finns i de flesta mataffärer)
2 dl riven kokos
2 msk kako
1 dl ljus sirap
1 espressokopp starkt kaffe
1 msk kokosolja
Agavesirap
Vaniljpulver

Häll ner kakao, vaniljpulver, sirap och agavesirap i en liten kastrull och låt smälta ihop, akta så det inte bränns. Häll ner kokosoljan så den smälter och det blir en slät och fin chokladsås. Ta bort från värmen, rör ner kaffet. Häll sist ner puffar och kokos och rör runt så allt täcks av chokladsmeten.

Klicka ut smeten med hjälp av två skedar på en bricka med bakplåtspapper och låt stelna i kylskåpet minst en timme.

Bästa att svänga ihop innan middagen så är de precis klara när man är som mest sötsugen.

Ta bort kaffet eller byt ut dinkelpuffarna mot vanliga rispuffar går ju också bra såklart.

-

-

Likes

Comments

frukost

Har ju nämnt förut att tisdag är min sämsta veckodag. It still is.

This tho.

-

Swirlade ihop chia/linfröpudding med jordgubbskvarg. Toppade som vanligt med müsli. Och granatäpple. Säsong för det nu. Skynda fynda osv.

-

-

-

-

Dags att återgå till hemtentan (läs tio avsnitt till av Friends).

Likes

Comments

annat, tips

Mmm ni ser ju rubriken.

Tog precis en photobooth-paus i läsandet pga somnade och drömde att jag hade sönder mobilen igen. Kommer detta bli min återkommande mardröm? Obehagligt. Hade såklart kunnat vara värre.

Vill bara tipsa om Elsa Billgrens blogg HÄR . Levererar alltid inspo. Speciellt nu med en nyfödd på armen osv.

Vill också tipsa om min bästa termosmugg nu på rea HÄR

Erkänn livets mest behagliga gif?

Until we meet again (snart). Ha de.

Likes

Comments