Header

äta ute

Unika tjejen fikar på Güntherska!!!!! Skoja men inte direkt en hemlighet att det är Uppsalas bästa.

-

-

Güntherska får ju ▲▲▲▲△. Aningen för pricy för min smak annars solid gold.

-

-

Likes

Comments

Ibland är det fina det enkla? Det enkla det fina? Som en sommarsås till alla kommande lax/fisk/sill/färskpotatismiddagar.

Doppa din potatis i den här så bliru glad.


Enkel sommarsås med dill:

Creme fraiche (eller veganskt alternativ)
Saften av en citron
Dill
Salt, peppar

Rör ihop och voilá.


Lyxa till det och blanda ner fiskrom om du t.ex. har bättre ekonomi än en student utan CSN.

Trevlig midsommar och sådära då <3

Likes

Comments

frukost, tillbehör, röror och såser

-

SOM SAGT så blidde det marmelad idag. Marmeladar (marmelader? marmelads?) till och med.

-

Rabarber och svenska jordgubbar som grund i båda men den ena smaksatt med ingefära och vanilj, den andra med stött kardemumma och vanilj.


Grundrecept rabarber och jordgubbsmarmelad:

Ca 10 färska jordgubbar
2-3 stora stjälkar rabarber
1 dl vatten
4-5 dl syltsocker
2 tsk äkta vaniljpulver
Smaksättning, riven/finhackad ingefära, stött hel kardemumma eller något annat.

Koka upp vattnet i en rymlig kastrull.
Skölj och grovhacka rabarber och jordgubbar.
Häll ner i det kokande vattnet och låt puttra/smälta ihop. Tillsätt även vanilj och smaksättning.
När det kokat ner till en massa, tillsätt syltsockret och koka på mellanvärme i cirka 5 minuter.
Häll direkt i rena glasburkar. Låt svalna helt i rumstemperatur utan lock.


-

Tänker att den med ingefära kan bli perfekt till typ ost?? Och den med kardemumma till rostisar?? Amajright?

Bästa presenten också. Hemkokt marmelad. Mycket kärlek.

-

Detta blev alltså fyra stoora glasburkar. Varför gör man inte bara alltid egen marmelad/sylt? Många kronor skulle sparas.

<3

Likes

Comments

middag

Mitt i all midsommarhets?? Thaimat?? Gu vad opassande. Men det här är mitt bästa atm.

Ni vet kombinationen av färsk röd och grön chili, ingefära, lime, vitlök, scharlottenlök, basilika, kokosmjölk, röd curry OSV? Lajvet.


Röd currygryta med halloumi:

Röd chili
Grön chili
Färsk ingefära
Scharlottenlök
Vitlök
Lime, skal + saft
Röd currypasta
Grönsaksbuljong
Kokosmjölk + vatten
Halloumi
Salt, peppar
Basilika
Valfri typ av nudlar eller ris till

Finhacka chili, lök, vitlök. Stek i olja. Riv i skalet av en lime. Stek med currypasta och grönsaksbuljong. Skär halloumin i tärningar och stek med. Häll över en burk kokosmjölk och en burk vatten. Låt allt koka ihop. Krydda med salt och peppar. Grovhacka basilika och rör ner sist innan servering.
Koka nudlar/ris under tiden och servera direkt med limesaft och extra basilika på toppen!


Kan ju ärligt säga att jag åt såsen med sked som en soppa????

Fresh and spicy and billig mat <3

Likes

Comments

bakat

Om det varit rabarberverkstad på Nedre Fogelbergsgatan idag? Jo men det stämmer va.

Jag när jag bakar: Juste har vit choklad hemma kanske ska göra blondies. Hmm borde testa min mortel, kanske gott med hel kardemumma i? Och rabarber kanske kan passa för lite syrlighet mot det söta? Men ser lite tråkig ut ändå, piffa upp med ett crunchy täcke? Nu när jag ändå är igång kanske jag ska göra två olika sorters marmelad? Mjo så blire nog. Osv osv. Typical me.

-

Måste också säga att jag är något av en expert på minoritetsbakning, dvs. glutenfri, mjölkfri, allmän allergianpassad bakning (kom ihåg var ni hörde det först, SAOL lär plocka upp begreppet inom en snar framtid). De här gjorde jag t.ex. glutenfria men det behöver man ju inte.


Blondies med stött kardemumma, rabarber och havrecrunch:

Blondies:
100 g smör
150 g vit choklad
3 ägg
2 dl råsocker (eller vanligt strösocker)
1 tsk vaniljpulver
5-10 hela kardemummafrön (eller 1 msk malen kardemumma)
2 dl vetemjöl (ersätt med glutenfri mjölblandning eller mandel/majsmjöl + en msk fiberhusk om glutenfritt önskas)
1 nypa salt
1-2 stjälkar rabarber beroende på storlek

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull, lägg i 100 g av den vita chokladen och låt det smälta samman.
Vispa ihop ägg, socker, salt och vaniljpulver pösigt.
Mortla kardemummafröna. Rör ner i smeten.
Sikta ner mjölet och rör runt med slickepott.
Rör sist ner chokladsmöret.
Häll ner smeten i en form med bakplåtspapper.
Hacka de 50 gramen vit choklad som är kvar grovt, strö över kakan.
Tvätta rabarbern ordentlig. Skär i tunna "stavar", placera tvärs över hela kakan.

Havrecrunch:
50 g smör
0,5 dl råsocker/strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 dl havregryn
0,5 dl mjöl

Smält smöret i en kastrull.
Rör ner resten av ingredienserna.
Fördela crunchet över rabarbern på kakan.
Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.

Låt svalna ordentligt innan du skär rutor. Brukar till å med vara bra att ställa in kakan i kylskåp/frys ett tag innan man skär.

-

-

Enjoyyyy <3

Likes

Comments

middag, tillbehör

Testat gluten igen!!! Gud va spännande tkr ni osv.

Eftersom att de här dagarna kan vara några av de sista jag äter gluten på så tänker jag såklart att jag måste maaaxa med gluten-godheter. Varma mackor t.ex. Är inte det ändå något av livets godaste?

Pesto som var rester från torsken, surdegsbröd som var rester i frysen från någon brunch, paprika som var rester från tacos, ost som är min favoritmat och mynta från hemmaträdgården.

Jag gjorde mina i ugnen den här gången (225 grader varmluft) pga orkar inte diska våffeljärnet. Blir ju helt klart finare yta i våffel/smörgåsjärn tho. Men vem orkar egentligen diska all ost som flyter utanför och bränner fast????

Också en sallad med diverse. T.ex. rostade grönsaker som var rester från dagen innan, "" ekologisk trädgårdsblandning"" för 5 kr (!!!) på Maxi och en hel lök pga älskar. Dressar alltid med citron, massa salt och lite olivolja. Idag också balsamico.

Frågan alla undrar då: HUR MÅR JAG EFTER GLUTENTESTET????? Jo men kände helt klart av magen igår efter detta. Ska dock fortsätta äta gluten i två dagar och se om magen mår sämre osv. Hoppas ju ändå inte att det är gluten för att va e d för liv att inte kunna äta sånt här delishh ↑

Likes

Comments

middag, tillbehör

Hoppas ni saknat mig cuz here I am!!!!!!! Hello

Härligheter på plåt.

Härlighet i skål.

Mer exakt en röra på fetaost, creme fraiche, massa salt och peppar, lite honung och rostad vitlök.

Och så detta fina ↑


Pesto- och fetaostbakad torsk:


Cirka 200 g torsk
2 röda lökar
Salt, peppar
En stor klick smör
3-4 msk pesto
50-100 g fetaost

Stek torsken i rikligt med smör tillsammans med lök på hög värme en kort stund. Salta och peppra. Sänk sedan värmen till mycket låg. Klicka ut pesto (hemmagjord eller köpe) och smula över fetaost. Blöt ett bakplåtspapper, knöckla till det och lägg över stekpannan som ett "lock" (Jamie Oliver's trick för att hålla något saftigt). Låt stekpannan stå å gotta till sig med "locket" på under tiden rotfrukterna rostas och du gör såsen.


Kryddar ju alltid mina rotfrukter med färsk timjan now adays när jag har hemmaträdgård i köket <33333

Och denna röra!!! En riktig keeper. Sån som passar till allt alltid. Den rostade vitlöken ger en härlig mild vitlöksstark smak.

Likes

Comments

äta ute

-

Aej men ring mig när ni hittar något finare *noll missade samtal*.

-

-

Är i London och UNNAR MIG. Imorse såg det t.ex. ut såhär när vi satt fyrtio våningar upp på frukost/brunchrestaurangen Duck & Waffle.

-

OBS glutenfri våffla alla som oroade sig för min mage kan va lugna nu.

-

-

Duck & Waffle - 110 Bishopsgate, London - ▲▲▲▲▲

-

Boka bord långt i förväg och se fram emot besöket pga ingen kommer bli besviken.

Likes

Comments

bakat

Jag vet att havregryn egentligen är glutenfria men nu när jag ska testa vara helt glutenfri ett tag så tänkte jag bojkotta havregrynen också för säkerhets skull. (Kan jag tjata mer om gluten???????) SÅ när jag gjorde dadelbollar idag använde jag mandelmjöl istället för de vanliga havregrynen. Funkade super.


Rawbollar med hel kardemumma:
Cirka 10 färska dadlar
1,5 dl riven kokos (extra att rulla i)
1 dl kakao
1 dl mandelmjöl
1 nypa vaniljpulver
1 tsk salt
Ev. agavesirap eller honung
4-5 hela kardemummakärnor (eller bara malen kardemumma såklart)
Ev. en skvätt vatten för rätt konsistens

Mixa ihop allt till en fast smet. Tillsätt vatten om den blir för fast. Ställ med fördel in smeten i kylskåp ett tag innan du rullar till bollar och i kokos. Enjoy.


Variera såklart din smaksättning som du vill. Kaffe, smält choklad, rivet citron, apelsin eller limeskal, rostade nötter, kanel, hallon, lakritspulver etc etc.

<3

Likes

Comments

Instagram@feliciahassan