Hej! Vill bara börja med att säga förlåt för att jag kommer vara lite irriterad i detta inlägg.

Jag har ju ramlat av Geysir och skadat fyra stycken kotor i ländryggen. Det var andra gången jag har ramlat av på Geysir sen vi köpte honom i oktober.

Jag har ju ramlat av Geysir och skadat fyra stycken kotor i ländryggen. Det var andra gången jag har ramlat av på Geysir sen vi köpte honom i oktober.

Första gången jag ramlade av så gjorde jag inte illa mig, fick bara ett stort blåmärke på låret och lite skrapsår. Varför jag ramlade av var för att Geysir gjorde som ett ryck som fick mig i obalans och sen drog han iväg i 180. Exakt lika dant som denna gång jag ramlade av. Ingen reagerade så mycket på det då jag inte gjorde illa mig så mycket, men den här gången när jag bröt ryggen tror helt plötsligt folk att Geysir är "farlig". Det känns som att folk börjar tro det bara på grund av att jag ramlade av och skadade mig ordentligt den här gången. Det känns väldigt tråkigt när några reagerar och blir nojiga när man ska rida Geysir. Som om det är jättestor chans att man kommer åka av. Men så är det ju inte. Det har gått jättebra för Denise med Geysir nu och man kan redan se framsteg! Geysir är en väldigt snäll häst i grund och botten men han är lite lurig och hal som en ål när man rider. Nu vet vi ungefär varför Geysir gör dessa "ryck" och drar iväg inne på volten och Denise ska försöka få bort det betéendet. Jag tror att det försvinner med mer träning så att han får mer muskler och orkar mer. En till sak jag har fått höra är att Geysir kanske inte är en så bra "första häst" och att "Du skulle ha en häst som den här" och med "den här" menas typ den lugnaste och snällaste hästen i stallet. Det kändes inte alls bra att höra :/ Visst förstår jag att det bara menas snällt, men ändå.

Enligt mig är inte Geysir en farlig häst bara för att jag ramlade av och bröt ryggen, eller för att han gör dessa ryck ibland. Jag tycker också att han är perfekt för mig, jag älskar honom.

- Sofie

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Hej! tänkte skriva en kort presentation om min egen häst, Geysir.

Geysir från Swings e. Jor från Rolsta och ee. Svalur frá Glæsibæ

Han är 10 år men bara riden i totalt 8-9 månader. Han blev inriden men efter det blev han inte riden på 5 år av lite olika anledningar. Sedan blev han skickad till Marie Carlsson på Sanda gård för vidare träning och försäljning. Han är ca. 137 i mkh, så han är ganska liten, men kraftig.

Det var den 22/10-15 som han kom till oss. Alltså för 4 dagar sedan bara.

Jag tycker att det är ganska positivt att han inte blev riden på fem år eftersom att jag nu har en helt oförstörd häst med stor utvecklingpotential som blir ett riktigt roligt projekt. Han har alla gångarter på plats men måste tränas mer i tölten då han lätt blir passtaktig. Han är inte riktigt musklad ännu, men det kommer. Så fort han orkar kommer nog takten snabbare och snabbare. Han har superfin skritt, trav och galopp och även lyft i tölten när man väl får till det. För mig gäller det bara att lära känna honom ännu bättre och hitta alla knappar.

Geysir är lite av den känsliga typen och man får reaktioner för vad man gör. Han kan lätt bli lite spänd om man själv är stressad eller själv spänd. Han är en supersocial och söt liten individ som gärna kommer fram i hagen och gosar, om han får godis förstås😂 Han har även ett litet jack i örat sedan han var liten och väldigt busig i hagen 😅

Jag hoppas verkligen att det blir en rolig resa med Geysir framöver och att jag kanske redan kan börja tävla nästa år, om han är redo såklart.

Planen är att Geysir och Sónar ska bli bästa vänner och dem har faktiskt kommit en bit på vägen. Det såg faktiskt ut som att dem stod bredvid varandra i hagen innan fodringen. Men dom har ju inget val, dom måste ju det! 👍😊

- Sofie

Likes

Comments

Jag var i stallet och skulle hämta in Geysir från hagen, och det var inga problem. Han följde med så snällt. Jag ställde in honom i sin box och gick upp till boden för att göra mat. Redan när jag kom ner till stallet och gick in i Geysirs box märkte jag att han var lite mer stressad än vanligt, men jag tänkte inte mer på det. 

Jag började borsta honom och göra i ordning honom för ett ridpass på volten. När han var färdig med all utrustning på och jag tänkte börja gå ner till volten kom jag på att jag glömt min säkerhetsväst uppe i mitt skåp. Men jag orkade inte gå in och lämna Geysir igen och springa upp och hämta den så jag sket i den för den här gången bara tänkte jag. Hjälmen är ju ändå det viktigaste.

Jag gick ner till volten och satt upp och började värma upp med bara skritt. Efter det började jag med själva "huvudmomentet" för det ridpasset och det stod förberedande tölt på schemat. Jag arbetade mycket med skrölt och övergångar. Men så helt plötsligt när vi skörtade och kom i en kurva gjorde han som ett ryck och sköt in bakbenen och ut med rumpan på något sätt som fick mig i obalans och han drog iväg i 180. Jag satt kvar ett halvt varv sen flög jag av. Geysir sprang i full fart ut från volten då grinden var öppen.

Jag kunde knappt andas ett tag och kunde inte heller resa på mig. Jag hade ordentligt ont i ryggen men ingen annanstans. Som tur var var Eva nere på volten samtidigt som jag så hon hoppade av Axjón och sprang fram och hjälpte mig. Karin som var uppe i stallet fick syn på Geysir som kom uppspringandes till bommen och han stod där helt panikslagen. Karin kom då nerspringandes med Geysir i handen och kollade vad som hade hänt. Hon gick upp och hämtade hästtäcken till mig så att jag ej skulle börja frysa, eftersom att jag låg på marken. Eva ringde sen min mamma så hon skulle komma till stallet och när hon kom bestämde vi oss för att ringa efter en ambulans. 

När ambulansen kom började de känna lite på min rygg och jag fick åka med in till akuten. Jag fick ha ett sånt där nackskydd eftersom att dom inte visste om jag hade skadat nacken eller inte. I ambulansen fick jag en kanyl och smärtlindrande. Och när vi kom in till akuten började flera läkare undersöka mig och skickade mig sedan till röntgen. Efter ett tag fick jag beskedet att jag skadat 4 ländryggskotor och att jag var tvungen att övernatta på sjukhuset. Jag blev jätteledsen såklart för jag förstod ju att jag inte skulle kunna rida på ett tag.

Jag hade väldigt väldigt ont trots smärtlindringen och jag mådde jätteilla och spydde med jämna mellanrum. Jag hade inte fått hjärnskakning så vi antog att det var morfinet jag reagerade på. Jag fick reda på att jag skulle behöva gå med korsett i 6-8 veckor dygnet runt. Jag blev glad eftersom att det inte var värre än så men samtidigt väldigt ledsen. 

Nu kommer vi till det jobbiga. Sjukhuset kunde ej fixa fram en vanlig trepunkts-korsett på hela helgen eftersom att aktiv ortoped hade stängt. Väldigt konstigt och oproffsigt enligt mig, Då hade jag fått ligga raklång i sängen i lite mer än 3 dygn. Som tur var känner mamma en som håller på med rehabilitering mm. så hon frågade honom om dom hade någon korsett och det hade dem! Den fick jag på lördagen och fick då för första gången resa mig ur sängen. Då trodde vi att jag skulle få åka hem. Men icke sa nicke. Jag fick göra magnetröntgen också så att de skulle se om det var någon "mjukdel" som var skadad och för att se lite närmre på skadan. Efter det fick jag reda på att en sån där trepunktskorsett inte skulle räcka och att jag var tvungen att ha en body jacket (i 8 veckor). 

Jag fick stanna på sjukhuset till måndag. Då kunde de komma från aktiv ortopedteknik med den "rätta" korsetten. Sedan kom läkarn och sa att det var fel korsett så jag fick vänta tills tisdag för att de skulle komma med en ny men då kom dom med en till trepunktskorsett som vi visste var fel. Hur krångligt kan det vara egentligen undrade vi. De kom tillbaka samma dag för att ta mått på mig eftersom man var tvungen att gjuta en sån där body jacket i plast. De sa att det skulle ta en hel vecka för dem att få fram en sån. Jaha, tänkte vi. Men läkarn skickade hem mig med korsetten mamma fixade fram tills vidare. 

Då blev det mest sängliggande för min del men någon dag senare fick vi ett samtal från dem. Då hade dom en sån till mig på lager redan så då fick jag åka dit. Dom skar till den efter min kropp och efter 2 timmar blev vi klara. Med den nya korsetten fick jag röra på min nästan hur mycket jag ville. Bara smärtan tillåter det. Den ända rörelsen jag inte får göra (som korsetten hindrar) är att böja ryggen, men allt annat skulle fungera ganska bra.

Jag fick stanna hemma från skolan ända till jullovet och nu i januari ska jag komma tillbaka. Varför jag inte kan gå till skolan nu är för att det är väldigt ansträngande för mig att sitta så länge. Men att gå runt är inga problem. Jag kan gå utan kryckor här hemma men när jag är ute brukar jag ha med kryckorna.

Nu är det 4 veckor senare och jag mår mycket bättre, jag tar nästan inga tabletter och har inte alls mycket ont. Så himla skönt att det bara går framåt nu.

För er som undrar vad som händer med Geysir nu så är det Denise som rider honom 2-3 gånger i veckan och tränar honom tills jag blir bra och har återfått min balans. Det går jättebra för Denise med honom och det är väldigt kul att se. Men han gör fortfarande dessa ryck ibland när han känner "äh fuck it" och typ varnar för att springa iväg. Vi tror att han gör det när det blir för jobbigt för honom styrkemässigt. När han har gjort det har det alltid varit vid en kurva för då får han jobba ordentligt med rumpan och bakbenen. 

Vi hoppas att beteendet försvinner när han får mer muskler och orkar mer. För han är en väldigt snäll häst annars, när ma rider ut osv.

Likes

Comments

Äntligen är det vitt och fint ute! Nu har vinterpälsen börjat visa sig ordentligt. Så himla gosiga blir dom ☺️
Geysir ser ut som en liten fluffig nalle nu, gaah så söt!

Det är superskönt att jag kan vara i stallet så mycket nu under jullovet trots min skadade rygg, har inte alls lika ont som innan. Men det är så tråkigt att jag inte kan rida på ett tag. Jag vill rida nu, nu, nu!

Imorgon är det nyårsafton och nyårsritt på harby, tråkigt att jag inte kan vara med men jag kanske åker dit ändå en stund och tar hand om Geysir.

- Sofie

Likes

Comments

Hej! Idag tänkte jag berätta lite om vad jag använder för bett när jag rider Geysir.

Just nu har jag två sorters bett. Båda är tre-delade men ett har fasta ringar och det andra är ett vanligt tränsbett. Geysir har storlek 10,5 i bett, om det skulle vara kul att veta 😂

Jag upplever att Geysir går bäst på det vanliga tränsbettet då han kan hänga sig lite på det bettet med fasta ringar.

Tredelat eggbett, Horsepower 14mm

Köp här

Tredelat tränsbett, Horsepower 14mm

Köp här

- Sofie

Likes

Comments

Hej, Sofie har gjort ett litet inlägg om Geysir så tänkte göra ett om Sóni.

Sóni, eller Sónar, är en gammal gubbe född 1997, men med krut i bena än. Han var tävlingshäst på Island, tävlade då främst i gaedingkeppni. Tölt är hans starkaste gångart och när han ökar blir den flott😍 Vi har varit ute och tävlat lite och fått fina poäng och kommentarer.

Men hela han är underbar, han är väldigt känslig och rädd av sig. Allting kan vara en fara och det gäller att man hela tiden är lugn. Vattenslangar och att bli duschad är det läskigaste som finns, barn är otäcka och bakrädd är han också haha. Men när man väl har lärt känna honom har man en vän för livet, han är så söt och underbar alla lägen. Sónar är aldrig tråkig att rida eller pyssla om. Med honom har jag blivit en säkrare och bättre ryttare. Jag hade aldrig tyckt att ridning är så kul som jag tycker utan honom.

Mat är något han älskar, det kanske ni ser på magen haha.

Mina och Sofies planer är att Geysir och Sónar ska bli bästisar nu när Geysir har släppts ut i flocken haha. Sónar var den ända som tog hans insläppt coolt villket var väldigt skönt, innan fodringen stod brevid varandra och betade. Bra tecken haha!

Jag ser verkligen fram emot att få utvecklas ännu mer med honom och hoppas att vi blir ännu farligare ute på tävlingsbanorna nästa år. Men framför allt hoppas jag att kunna få fortsätta ta hand om denna fantastiksa häst ❤

-Siri

Likes

Comments

Hej! Jag heter Sofie och jag är 15 år, snart 16. Jag går första ring på gymnasiet. På min fritid brukar jag träna, vara med kompisar och vara i stallet. Har stort intresse av foto också, så det kommer nog upp en hel del bilder på hästarna.

Jag har ridit i ungefär 7 år på lite olika ställen men allra mest på Harby islandshästar, där jag rider och har min häst nu. Började rida på Sollentuna RK tillsammans med Siri när jag var 9 år, där red vi ett och ett halvt år. Vi började efter det att rida på Harby. Där red vi i några år men jag växlade senare till Överby i ett halvt år och började rida "vanlig" häst igen då det blev lite strul i stallet så att vi behövde rida någon annanstans. Men sedan Januari 2015 är vi båda tillbaka på Harby och rider lektioner för Denise Derenholm som är superduktig och har lärt mig otroligt mycket! Det var allt tur att mamma och Siris pappa satt och pratade med varandra på läktarn när vi red på Sollentuna RK. Annars hade jag nog aldrig börjat rida på Harby med Siri.

Jag blev ganska nyss hästägare, bara för några dagar sedan. Det var den 22/10-15 som Geysir från Swings kom in i mitt liv och jag ser verkligen fram emot resan vi har framför oss. Det kommer inom snar framtid att komma upp ett presentationsinlägg av honom.

Hoppas att ni vill följa vår tid tillsammans! ❤


Jag heter Siri och är 13, snart 14 år. Jag har alltså precis börjat åttan.

Utanför stallet så spelar jag fotboll, är med kompisar och pluggar, det gamla vanliga, haha.

Jag började rida för 7 år sen men har varit på Harby sedan jag var 1 år gammal. Min faster hade då häst där och min farmor och farfar bor på gården. Varje gång jag hade chansen sprang jag ner till stallet, dom måste blivit ganska trötta på mig till slut.

Jag börjde rida på Sollentuna ridklubb men bara efter några terminer så började jag och Sofie rida för Eva på Harby som jag kände efter mina år där. Tur att pappa och Sofies mamma satt och pratade på läktarna där på Sollentuna. Annars hade aldrig Sofie följt med till harby❤ Efter några år blev det lite strul i stallet så vi behövde rida någon annanstans, så medans Sofie red på Överby ville jag inte släppa islandshästarna och började därför på Sklöldnora.

Men efter en termin fick jag kontakt med Denise, en super duktig instruktör, på Harby och fixade så att jag och Sofie fick börja rida för henne. Det var då jag började rida Sònar som jag i December kommer bli fodervärd på. Det kommer ett inlägg mer specifikt om honom.

Hoppas ni kommer tycka om våran blogg!

Likes

Comments