Nu är det snart dags för oss att lämna Melbourne för att ta oss upp till Sydney igen innan vi åker till Nya Zeeland. Vi har haft några riktigt bra dagar här i Melbourne. Vi har:

- Fått bo i hus och vädra/tvätta våra kläder. (Mycket välbehövligt)(Tack Linnea!)

- Träffat våra au pair vänner.

- Panikat över hostelpriserna då de var skyhöga på grund av att det var Grand Prix. Men det löste sig till slut.

- Återförenats med My då hon kom tillbaka från NZ. Så nu har vi varit alla fem igen!

- Fyndat majskolvar och jordgubbar på Victoria Market.

- Kollat in Melbournes Luna Park i St Kilda med Alicia. En mysigare version av Bondi, stranden kom dock inte riktigt upp i samma klass.

- Haft en riktigt rolig utekväll där vår lilla svensk-engelska grupp ägde dansgolvet.

- Sett Beauty and The Beast på bio. Rekommenderas starkt!

- Klagat på värmen i vårt rum då vi var för många på en väldigt liten yta.

Melbourne har varit riktigt bra avslut på vår Australien resa, snart bär det av mot Nya Zeeland!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Melbourne är känt för sin street art och det finns många små gator och gränder som är överfulla med diverse konstverk. Vi tog oss till Hosier Lane som är en av gatorna med street art. Efter att ha vandrat runt här en stund och knäppt några bilder så gick vi vidare och hamnade av en slump på AC/DC Lane som även den är full med konstverk.

Flera av konstverken var overkligt bra gjorda t.ex bild ett och två. Vissa var roliga och andra tänkvärda. Tuvhag hittade sin favorit i form av en AT-AT från Star wars.

Melbournes street art får en stor tummen upp!

Likes

Comments

G'day!!

Vår östkust resa är nu officiellt över. Efter nio dagar i Cairns var det dags att lämna staden, vårt grymma hostel (Mad Monkey, om ni någonsin vill ha hostel i Cairns så rekommenderas detta starkt!) och tyvärr Fanny och Hanna.

I onsdags kväll tog vi en shuttlebus till Cairns flygplats och planerade att sova där då vårt flyg till Melbourne gick tidigt. Vad vi inte hade räknat med var att flygplatsen skulle stänga vid midnatt för städning... Så vi fick snällt förflytta oss ut till en liten konstgräsplätt utanför för att försöka få några timmars sömn.

Vi överlevde natten (temperaturen går ju i princip aldrig under 20 grader här) och lämnade marken vid halv sju. Flygresan gick bra, Tuvhag som är sjuk sov som en stock i tre timmar och blev förvånad när Erléus petade på henne för att hon skulle vakna och räta upp sätet för landning.

Vi blev hämtade av Linnea på flygplatsen och har nu spenderat de senaste dagarna hos henne i en av Melbournes förorter. Vi hade ett par mysiga dagar och har även hunnit träffa Alicia och Amanda som också är au pairer här. Nu har vi dock flyttat in på hostel och har till vår stora glädje återigen återförenats med Fanny och Hanna då de bestämde sig för att också lämna Cairns.

Nu väntar några dagar av turistande i Melbourne!

Likes

Comments

Cairns är ett riktigt varmt och fuktigt ställe vilket gör att man ofta hellre stannar på sitt luftkonditionerade rum där det är svalt och skönt. Fuktigheten beror mycket på att Cairns ligger nära regnskogen och regnskogen var vi ju tvungna att besöka så vi lämnade vårt svala rum för att göra just detta. Dock var bussen kall som en kyl och allt ut och in har gett Tuvhag en ordentlig förkylning.

Bussen som hämtade oss skulle ta oss till olika vattenfall inne i regnskogen men även göra stopp vid andra sevärdheter längs vägen. Vårt första stopp var Josephine Falls, här kunde man åka rutchkana ner för vattenfallen ner i den kalla och strömma floden. Efter att ha lekt här en stund så satte vi oss på bussen igen för att åka till Milaa Milaa Falls. Detta vattenfall var riktigt häftigt och har tydligen varit med i flera reklamer för schampoo och liknande. Vattnet var dock riktigt kallt så vi valde att bara doppa benen.

Nästa stopp var i ett litet samhälle för att äta lunch. När våra hamburgare och pommes med chicken salt (❤) var förtärda så bar det av mot Mt Hypipamee, the crater och dinner falls som låg nära varandra. Kratern bildades av en vulkan explosion förlängesedan och är i princip outforskad, här var det dock dags att väcka alla slumrande djur i regnskogen då vi hade plockat upp en sten på vägen. Denna släpptes ner för de ca 70m ner till vattnet och lät som ett pistolskott när det träffade vattenytan. När skogen var väckt gick vi den lilla biten till Dinner falls men då få var sugna på att bada i det iskalla vattnet var det inget långt besök.

Som ett avbrott från vattenfallen så fick vi även se ett Curtain Fig Tree, riktigt mäktigt träd. Efter att ha stoppat för att spana efter näbbdjur, utan någon lycka, så var sista stoppet innan vi begav oss tillbaka till Cairns Lake Eacham. Här såg vi fiskar och massa sköldpaddor (bl.a en bebis som såg ut som en brun ravioli med huvud och ben) men inte en skymt av sötvattenskrokodilen som ska bo där. Vi hann även med ett dopp i sjön innan lite eftermiddagsfika eller afternoon tea som det kallas här.

Cirka två timmar senare var vi tillbaka i Cairns och vårt hostel och spenderade resten av kvällen med Fanny och Hanna.

Josephine Falls

Milaa Milaa Falls

The Crater och Dinner Falls

Curtain Fig Tree

Lake Eacham med sköldpaddor!

Likes

Comments

...Nej det är ju Hannorna som hoppar från ett plan! Jajamen ni läste rätt vi tog oss en liten flygtur en timme utanför Cairns och det var riktigt häftigt!

Vi bokade in en Skydive under vår östkust resa redan nere i Sydney och nu var dagen kommen då hoppet skulle genomföras. Tre Hannor skulle hoppa ur ett plan denna lördagen, och ja vi är numera tre Hannor då vi återigen har återförenats med Fanny och Hanna (tyvärr inte My då hon har åkt till NZ). (Vi har lyckats förvirra tjejen i kassan på dominos när vi skulle beställa pizza med våra namn och en av Skydiveinstruktörerna tyckte det var superkul att säga "Hi Hanna!" när alla tre svarade samtidigt.)

Vi blev hämtade runt åtta på hostelet och begav oss en ca en timme utanför Cairns där hoppet skulle genomföras. Vi kom fram lite smått spända, gick på toa några gånger extra innan vi träffade våra instruktörer som vi skulle hoppa med. Efter en kort safety briefing så var det dags att klättra in i planet. På vägen upp undrade vi några gånger vad vi höll på med. Till slut kom vi upp till 15 000 feet (runt 4500m) ovanför marken och det var dags att slänga sig ut. Det var en speciell känsla att slänga sig handlöst ur ett plan men det var mycket mindre läskigt än vad vi trodde det skulle vara.
Vi klarade oss oskadda ner till marken efter att ha sett delar av Cairns och barriärrevet från ovan, vi har bildbevis men de bilderna ligger på ett USB just nu. Ni får nöja er med en bild från efter hoppet!

Likes

Comments

Vårt sista stopp innan vi kom fram till Cairns som är vår sista destination på östkusten var Magnetic Island. Här spenderade vi två nätter i söta små stugor med havsutsikt. Vi tog det mest lugnt då vädret inte direkt var perfekt. Vi tog dock oss en hike till Hawkings point för att titta på solnedgången. Vi var lite sena på grund av att maten tog längre tid ön beräknat men vi hann se de sista minuterna när solen gick ner över de glittrande lamporna från Townsville.

Likes

Comments

Efter Fraser Island så var nästa stopp Airlie Beach där vi sov två nätter innan vi skulle bege oss ut på det stora havet i en segelbåt. I Airlie hann vi återförenas med våra Oxford Street systrar My och Fanny igen. Det var jättekul att få se dem igen och umgås, kändes nästan som att vara tillbaka i Sydney.

1 Mars så gick vi på vår segelbåt som helt seriöst hette "Spank Me", tillsammans med cirka tjugo andra människor. Om det var mycket svenskar på vår Fraser Island tur var det ännu fler här. Vi var hela elva stycken svenskar, man kunde nästan tro att vi skulle kolonisera öarna som vi seglade runt bland.

Vi spenderade sammanlagt två dagar och två nätter ute på vattnet. Under denna tid så hann vi med fyra snorkelturer där vi såg massvis med coola fiskar (bl.a emo-nemo och en storjäkel vid namn George), färgglada koraller och Erléus hade turen att hinna ut i havet när sköldpaddorna var där. Vi såg dock flera sköldpaddor från båten. Vi besökte även Whithaven Beach som nog är den mest kända stranden som finns på Whitsunday Islands. Bilder från denna strand är nog de som används allra mest för att promota Australien. Men vi förstår varför då det var riktigt mäktigt. Vi kom dit väldigt tidigt och hann se sandbankerna innan de försvann under högvattnet. Om vi hade varit där en till två timmar senare så hade vi bara sett turkost vatten.

På båten så tog vi det mest lugnt, umgicks, åt gudomligt god mat och kollade på den magiska natthimlen. Vi lyckades få de bästa kojarna på båten då vi sov precis under luckorna som skulle vara öppna för att ventilera båten. Så länge det inte regnade (vilket det tyvärr gjorde några gånger) så hade vi det hyfsat svalt och fin utsikt.

Whitsunday Island var precis lika fint som bilderna visar och vi hade det riktigt mysigt på Spank Me. Att segla i Whitsundays rekommenderas starkt!

Likes

Comments

Vi får ju inte glömma sista dagen på Fraser Island!

Vi vaknade lika tidigt som dagen innan, åt vår frukost och gjorde vår lunch innan det var dags att packa ihop och städa ur våra tält. En mindre utmaning då man konstant blev attackerad av hästflugor. Men vi fick ihop det och vi körde iväg på rad i fullfart ner för stranden. Sista dagen var faktiskt första dagen som ett par av tag-along bilarna fick problem och fastnade i sanden. Om man fastnar i sanden så är "the only way forward is backwards" om man inte vill fastna ännu mer. Trots ett par fastkörningar så kom vi fram till Lake McKenzie, vårt sista stopp ganska snabbt. Lake McKenzie är en stor sötvatten sjö med kristallklart vatten och sand så ren att man kan tvätta både kropp och hår med den. Här spenderade vi en bra stund med att tvätta håret med sand (blev snarare lent än super rent) och guppa i vattnet samtidigt som man tog in miljön. Det var riktigt vackert, så fint att bilderna inte gör platsen rättvisa.

Detta var vårt sista stopp innan vi körde mot Kingfisher Bay för att ta färjan tillbaka till Hervey Bay. Färjan blev dock ett bra avslut på ett par roliga dagar då vi såg en delfin hoppa omkring i vattnet.

Fraser Island och dess miljö kommer vi nog alltid komma ihåg och om inte så får vi friska upp minnet med bland annat dessa bilder:

Likes

Comments

Dag två på Fraser hade vi många saker på schemat men trots det så fick vi "sovmorgon" till sju på grund av tidvattnet. Efter frukost så begav vi oss mot Eli Creek. Eli Creeks vatten är så rent att man kan dricka direkt från floden, vattnet var riktigt gott, speciellt efter att ha druckit Australiens i bland mycket speciellt smakande vatten..
Förutom att dricka vattnet i Eli Creek så kan man glida ner för floden då det är rätt strömt. Helt underbart att bara glida ner i det kalla vattnet och även rätt roligt.

Anhalt nummer två var skeppsvraket SS Maheno, skeppet har legat på grund här sedan slutet 30-talet efter ett mycket händelserikt liv. Skeppet hade fungerat som allt från passagerareskepp mellan Sydney och Auckland till sjukhusskepp under första världskriget. Tiden har dock inte varit snällt mot skeppet som idag inte ser jättepiggt ut.

Efter lunch körde vi en lång bit på stranden längs med havet till vårt nästa stopp. På vägen dit hade vår guide som mål att blöta ner alla sina passagerare genom att köra i de stora pölarna som bildas på stranden. Han lyckades och var mycket nöjd över att ha dränkt hälften av bilen och folket i.
Smått blöta kom vi fram till Indian Head, en stor klippa som skjuter ut från ön, som bildades någon gång av ett vulkanutbrott. Uppe på toppen så fick man en riktigt fin utsikt.

Efter att ha vandrat (läs ramlat ner i vissas fall) ner så satte vi oss i bilarna igen och körde till Champagne Pools. Klipporna har bildat avskärmningar mot havet och vågorna fyller hålen med vatten. Här låg vi och plaskade ett tag, glada av att vara skyddade från hajar, maneter och andra hemskheter som gör att man inte får bada i havet.

Små kladdiga av saltvattnet så la en tysk tjej fram förslaget att vi skulle stanna i Eli Creek och tvätta av saltvattnet. Mycket uppskattat och efter ett litet bad så upprepades i princip samma procedur som kvällen innan; mat, umgås och sova.

Likes

Comments

Världens största sandö, Fraser Island spenderade vi tre dagar på förra veckan. Vi kom till Hervey Bay i onsdags och mötte då gruppen och vår guide Syd som skulle vara med oss. Efter matinhandling och säkerhetsgenomgång så var det dags för sängen då vi skulle upp tidigt för att åka mot Fraser. Klockan 6 gick vi upp och efter frukost och lite mer säkerhetsgenomgång så skulle vi dela in oss i 4wd bilarna som vi skulle åka i på ön. Vi hamnade i en bil med fem andra svenskar, en fransman och guiden eftersom att ingen av oss var tillräckligt gamla för att få köra. Efter en 45min långa färja från Hervey Bay var vi framme på Fraser Island.

Då vi åkte så pass tidigt hade vi nästan hela dagen på Fraser. Trots att det är en sandö så finns det partier med regnskog. Efter en väldigt ojämn men rolig färd med bilen genom sanden så kom vi fram till en liten flod, eller creek som det kallas här, inne i regnskogen som vi gick längs med.

Därefter bytte vi regnskogen mot öknen. Vi åkte mot Lake Wabby. Bilarna kunde inte köra hela vägen fram så hela gruppen fick promenera i 30 min i sand innan vi kom fram till sjön. I sjön fanns det massvis med fiskar som direkt kom fram när man hoppade i för att kalasa på död hud. Erléus som flossade rätt rejält var värsta buffén.

När vi var klara vid Lake Wabby så började solen gå ner och det var dags att bege sig mot lägret och laga mat, umgås och göra sig klara för att sova. På Fraser Island finns det så kallade Dingos, vildhundar som kan vara riktigt farliga. På grund av dessa så fick vi inte gå utanför lägret till toaletten själva och utan ficklampa och en dingostick speciellt inte på kvällen. Inte jättekul om man hade vaknat jättekissig mitt i natten.. Som tur väl var så såg vi ingen dingo i närheten av lägret (en annan grupp hade dock haft en inne i sitt läger). Efter en lång dag var det dags att försöka sova i våra tält på tunna yogamattor. Inte det mest bekväma men det gick, vi hade ju trots allt en ännu mer fullspäckad dag framför oss.

Likes

Comments