View tracker

Oj vad längesen det va jag skrev, dels har jag inte haft så mycke tid över och dels höll bloggappen på och stängde ner sig hela tiden när jag tänkt skriva men nu så, har jag laddat ner den på nytt 😀

Så här efter semestern hör jag många som är nyfikna och vill komma igång med LCHF, jättekul!!
En kompis kom hem till mig med block o penna och ville ha massa tips 😃
Jag bjöd henne på LCHF-räkmacka på fröknäcke och massa egen majonäs gottigott och här kommer

Några tips! 😊

Mät kroppsdelar och skriv ner, strunta i att hålla på med vågen.

Kostdoktorn.se- finns massa bra gratismaterial där. Även föreläsningar

56kilo- sök på det, en bra blogg

Kostbevakningen- bra att räkna i början så man har koll på hur mycke KH det blir på en dag.

Fineli.fi- bra sida med näringsinnehåll.

Lesscarbs.se- mycke bra recept, handlingslista, frukosttips.

Fb-gruppen lchf tips pepp och recept och LCHF strikt. (Finns många fler att leta på)

Fettkaffe- bra att börja dagen med om man planerat någon måltid med lite mer KH så man inte överskrider dagsransonen.

Äggmjölk-mmmm

Bra att ha i frysen när man är hungrig o har bråttom. - skaldemanbiffar, lchf-bröd, äggmuffins.
Egen majonäs håller en vecka i kylen- bra att ha.

En bra kokosolja. Jag kör Cocosa raw


Finns säkert massor med fler nybörjartips men det här är en bra början.

Tipsar även om en frulle

Lägg en god skinkskivai en muffinsform, lägg i valfri grönsak som avokado, tomat knäck i ett ägg och valfria kryddor. Baka i ugnen till valfri konsistens i 200 grader. Goda både varma och kalla. Brukade göra dessa med bacon förut men tycker det här va godare med skinka.

Hoppas på skrivlust snart igen 😃 /Hanna

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Solen skiner och det känns som vår i luften. Skulle va härligt att tillbringa dagen ute men istället har vi en vab-dag inne.Imorgon fyller jag år och passade på att baka lite till.

2st morotskakor blev det, LCHF såklart.


Recept

3 ägg

1 dl

3dl mandelmjöl

2tsk kanel

1 tsk vaniljpulver

2 tsk bakpulver

1 1/2 dl matolja

5 dl rivna morötter

Frosting

200g Philadelphia ost

100g rumsvarmt smör

1 dl sukrin melis

1tsk vaniljpulver


Sätt ugnen på 175

Vispa ägg och sötning

Blanda alla torra ingredienser och rör ner i äggsmeten

Blanda i oljan och rivna morötter

Häll upp i en stor eller 2 små formar.

Jag brukar oftast ta 2 små Max 20 omkrets.

Grädda i nedre delen av ugnen 30 min

Låt svalna

Vispa i hop frostingen och bred på den kalla kakan.

Färga frostingen om du vill och garnera med vad som helst

Sökningen kan man såklart ta efter eget tycke och smak minska eller öka 😊

Hela receptet blir 40g kh.

Gör man 2 kakor och delar i 8 bitar så blir en bit 2,5kh.


Nu somnade lilleman här så jag ska passa på att provsmaka och ta en kaffe ute på trappen☀️☕️

Och hoppas jag får sällskap av mina små hönapönor


Likes

Comments

View tracker

Efter fyra veckors träning va det dax för en ny scanning och ett nytt fystest. Jag va så peppad för jag har verkligen tränat och kände mig starkare.

Väl där så blev det en stor besvikelse. Fy vad misspeppad jag är nu.

Jag hade gått upp 1,2 kg. Ökad fettprocent och allt det andra som mättes va oförändrat.

Fystestet blev iallafall förbättrat, nåt att glädjas åt.


Men började ju fundera på hur jag har kunnat öka i fett när jag tränat ca 4 dagar i veckan och lever ett aktivt liv. Det måste ju vara maten så nu har jag antecknat och räknat lite KH och det har faktiskt blivit för mycke. Har även druckit kaffe med grädde ett tag nu och det måste jag verkligen sluta med. Så nu är det nya strikta tag och slut med grädde ett tag så får vi se.

Ska be om att få göra en ny scanning om runt en månad så får vi se..

Likes

Comments

Både jag och dottern fyller i Mars så nu är det dax att börja fixa lite kalasfika.

Idag blev det mumsiga biskvier.

Funkar bra att frysa.

Brukar alltid baka LCHF till kalas. Till mig och mina brorsdöttrar som är gluten och mormor som har högt socker... Dom andra från äta och njuta dom med 😊


Recept

ca 20 st Botten:3 dl mandelmjöl
3 msk grädde 4 msk sötströ
3 äggvitor
Fyllning: 200 g rumstempererat smör
2 tsk kakao
5 msk sötströ
1 tsk vaniljpulver
2 äggulor
Att doppa i: ca 70 g så mörk choklad som möjligt.
Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och ställ fram smöret. Vispa ihop mandelmjöl, äggvita, grädde och sötströ i en bunke. Klicka ut massan i lagom stora kulor på en plåt och platta till dem lite. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna och vänd bottnarna upp och ner. Rör samman mjukt smör med kakao, sötströ, vaniljpulver och äggulor till en jämn smörkräm. Bred smörkrämen på kakorna. Ställ i kylen minst 1 timme så att smörkrämen stelnar ordentligt. Smält chokladen i mikron eller i vattenbad. Doppa kakorna i chokladen. Förvara i kylen.

Mums



Likes

Comments

Kesobröd brukar jag göra ganska ofta. Från början gjorde jag efter 56kkilos recept men numera häver jag lixom bara i det jag känner för och det blir för det mesta bra.

En sak som man ofta ser är att man undrar om man kan byta ut tex mandelmjöl och ha si och så istället och jag säger: våga experimentera! Det är jättekul och kan inte bli mer än fel 😊

I det här brödet har jag 3 ägg

4 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

Nypa salt

1 msk kokosolja

1/2 liten burk keso

1/2 msk av

Melonkärnor

Chiafrön

Krossat linfrö

Pumpakärnor

Vallmofrön uppepå

Blanda torra ingredienser och mixa sen i ägg och keso med stavmixer.

Gör ett stort platt bröd och grädda 200 grader i 15 min.

Låt svalna, det är ganska äggigt när det är varmt.


Och kom ihåg!! ha i vad du vill och testa😊

Hmm har problem att få in bilden.. Får testa igen senare... Nu brödfrulle 


Likes

Comments

Oj vad längesen det va jag skrev nu.

Jag är ju trots allt en heltidsarbetande 3 barnsmorsa som lagar all mat från grunden. Har nu dessutom börjat träna ca 4 dagar i veckan. Tiden har helt enkelt inte funnits till.

Ätit har vi givetvis gjort under den här tiden men det har just inte blivit några experiment i köket och har helt glömt bort att fota maten.

Men men

Nu är jag här och idag blev det mumsig skomakarlåda och det blev många matlådor.


Jag stekte lövbiff och stekfläsk

Kokade en blomkål ochnågra broccolibuketter

Häll bort vattnet, i med smör och en skvätt grädde och mixa.

Salta peppraservera med lite purjolök uppepå.

Såå enkelt och såå gott.

Ikväll blir det träning igen.... Längtar

Likes

Comments

Efter en runda magsjuka genom hela familjen har det inte blivit nåt matlagande. Började vänja magen med äggmjölk och det funkade bra.

Tanken på nåt fett va ju inte så lockande men äggmjölk gick bra och hade även lite sötning i.

Men nu så, friska nya tag. Idag blev det en snabb Fläskfilépanna.

Recept

1fläskfilé

1 lök

1ask färska champinjoner

3 dl grädde

100g Philadelphia

En skvätt soja

Salt peppar smör

Skär fläskfilén i mindre bitar och stek i smör, skiva lök och dela champinjonerna och lägg i pannan.

Salta peppra och häll i resten. Låt koka tills det tjocknat lite.

Serverade här med gurka fast jag aldrig brukar slösa mina KH på det. Vanligtvis hade jag tagit blomkål, broccoli, sparris eller brysselkål med mycke smör o lite salt.

Trevlig Lördagkväll


Likes

Comments

Det finns ett godis som jag verkligen gillar. Det va inte ofta jag åt det men när det väl hände så åt jag alltid upp allt på en gång.

Jag pratar om det isländska godiset Djupur.

Små vita kulor av choklad och lakrits.

Den smakkombon är så god och är nog nåt jag kommer att bli sugen på nån gång.

Så det blev lite experiment i köket.

Choklad och lakritsbollar blev resultatet.

Recept.

50g smör

2-3 tsk lakritspulver

1 dl kokosflingor

4 rutor 90% choklad

4 msk grädde

1 msk sötströ.

Knåda ihop smör, kokos, 1/2 msk sötströ och lakrits och forma till bollar.

Smält chokladen och blanda i grädde och 1/2 msk sötströ och rulla bollarna där i och låt stelna i kylskåp.

Smaskens blev det😊

Ska absolut göras fler gånger!!


Likes

Comments

Idag blev det kyckling i röd curry efter önskemål om kyckling av dottern.

Finns ju lite olika recept på det men jag gillar att man kan göra det enkelt för sig.

Recept.

Ett kg kycklingfilé

2 frö kokosgrädde

2-3 tsk röd currypasta

Salt peppar smör

Stek kycklingen i mindre bitar i mycke smör.

Salta peppra och lägg i curryn och blanda runt.

Häll över kokosgrädden och koka ca en kvart.

Servera med smörkokta grönsaker och sjögräsnudlar.

Ibland kryddar jag med lite gurkmeja för dess nyttigheter och fina gula färg. Den har just ingen smak.

( Ful bild jag vet, men det va supergott😊

brukar inte hålla på och äta snacks men idag kände jag för och testa nåt gott.

Gjorde heta mandlar från boken matkärlek. Det blev supergott, rekommenderas verkligen fast jag använde bara 200g mandlar

2 msk kokosolja

2 tsk sambal oelek

Salt/Flingsalt

Häll allt i en varm stekpanna och rör runt en stund. Akta så det inte bränns. Låt svalna, ät och njut.


Heta mandlar. Recept från boken matkärlek.​

Likes

Comments

Den här gratängen är så god

att man kan dö en smula 👌😄


Recept

En fläskfilé

(här använde jag fläskytterfilé,inte lika gott men funkar det med)

Salt peppar

3 dl grädde

2 dl créme fraich

1 msk dijon

En skvätt soja, ca en msk

Ost

Skiva fläskfilén, salta peppra och stek skivorna i mycke smör. Lägg riven/skivad ost i en gratängform lägg i köttet och lägg ost ovanpå.

Blanda övriga ingredienser i en kastrull och koka upp.

Häll blandningen över kött o ost.

200grader

20min.

Koka brysselkål i en stor klick smör på svag värme, salta.

Ett glas rött till det här sitter inte helt fel.

Inte LCHF men måste bara tipsa om den här snygga vinboxen. Jag tycker att den är såå snygg och man slipper se en ful kartong 😊finns i massa färger.

Länk till butik i bilden.

Likes

Comments