Idag har jag varit iväg till Upplands-Väsby på Bokrelease. Det är fantastiska Ulrika Grahl som äntligen har släppt sin bok 💖

Hon passade självklart på att bjuda på en hel del gott från boken #chokladförsjälen

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Första dagen på kursen var det brödbak på schemat.

Vi började med Huggebröd

Sen var det dax för Foccacia i långpanna

Tillsist ett norrländskt bröd som kallas Gahkko. Det blev som mjuka tekakor. Supergoda 😋

Sem fick vi även läxa till nästa vecka. Så den har jag satt igång med idag 😊

Jag har satt två surdegar en på vetemjöl och en på rågsikt. Har försökt mig på surdeg förut men det har inte blivit bra 😝 så nu är det bara att hålla tummarna för att det blir bra ✊🏼

Likes

Comments

Äntligen var det dax för min kurs att starta 😁

Varje måndag 10 veckor framåt får jag lära mig mer...

  • 23 Readers

Likes

Comments

Hela veckan har gått åt till att baka praliner som skulle vara efterrätt på ett bröllop igår ( lördag) Det va svettigt tre olika sorter med olika fyllning sammanlagt blev det ca 200 st 😜

Mörkchoklad med tryffelfyllning smaksatt med vanilj och liqör 43

Mjölkchoklad fylld med kola och havssalt

Till sist vitchoklad fylld med jordgubbsmousse

  • Choklad
  • 30 Readers

Likes

Comments

Jag gillar kladdkaka och jag älskar chokladbollar, så när jag hittade det här receptet från fixasjalv.se med Vivi var jag bara tvungen att prova 😋
Jag gör den ju enkelt mjölkfri, eftersom jag bakar med mjölkfritt smör.
Börja med kladdkaka:

Kladdkaka

150 gr smält smör
3 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
6 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt

1. Smält smöret ( låt det svalna lite)

2. Blanda ägg och socker

3. Vispa ihop äggblandningen med smöret

4. Blanda ner de torra ingredienserna och rör ihop till en smet

5. Häll smeten i en smord och bröad springform

6. Grädda i mitten av ugnen i 180 grader ca 15-20 minuter ( beroende på hur kladdig du vill att kakan ska bli)

7. Låt kakan svalna helt

Chokladbollssmet

150 gr rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
4 dl havregryn
2 msk kallt kaffe (eller vatten om du inte vill ha kaffesmak)

1. Blanda de torra ingredienserna

2. Blanda ihop smöret med de torra ingredienserna

3. Häll i kaffet ( eller vattnet )

Rör ihop till en kladdig smet

Lägg på chokladbollssmeten på den kalla kladdkakan och toppa med pärlsocker ( eller kokos om du föredrar det )
😋

  • Bakverk
  • 52 Readers

Likes

Comments

Den här tårtan gjorde jag till igår när min äldsta dotter konfirmerades. Receptet är av Linus Larsson @linuscreativekitchen

Om du älskar choklad måste du prova denna 😋 men jag dekorerade med hallon och blåbär och det behövdes, annars är den väldigt söt.

Botten

5 ägg
3 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl kakao
2 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

1. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt

2. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten

3. Häll smeten i en springform ( jag använde en som va 24 cm i diameter men det blev väldigt tajt när jag skulle bygga ihop hela tårtan)

4. Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 40 min ( enligt receptet 30 min, men jag hade min inne i 40-45 min)

Två fyllningar och en chokladganache att täcka tårtan med.

Den här blir bäst om du gör den dagen innan

MjölkChokladganache

450 gr mjölkchoklad
2 1/2 dl grädde
2 msk smör

1. Finhacka chokladen och lägg i en skål

2. Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Låt stå några minuter. Klicka i smöret och rör tills den är jämn

3. Täck med plastfolie (tätt) och låt stå i rumstemperatur (helst över natten)



Kaffe och chokladmousse

3 dl grädde
200 gr mörk choklad
2 msk snabbkaffe
100 gr Philadelphiaost
2 st äggulor
2 msk socker
1 gelatinblad

1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten, minst 5 min

2. Vispa 2 1/2 dl grädde tills det bildas toppar

3. Smält chokladen, 1/2 dl grädde, osten, kaffet och gelatinbladet i en skål över ett vattenbad. Låt svalna något.

4. Vispa äggula och socker krämigt. Blanda sedan ner den i chokladblandningen

5. Ta en stor klick vispad grädde och rör ner i chokladblandningen. Sen häller du ned chokladblandningen i skålen med grädde och vänder ihop allt med en slickepott.




Kolamousse


3 dl grädde
3/4 burk karamelliserad mjölk
50 gr kesella
1-2 tsk havssalt
2 gelatinblad

1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten, minst 5 min

2. Vispa 2 dl av grädden, men inte för hårt

3. Blanda resten av grädden med den karamelliserade mjölken.

4. Ta lite av kolagrädden och gelatinbladen, smält på svag värme i en kastrull. Bara tills gelatinet smält

5. Blanda gelatinkrämen med resten av kolagrädden.

6. Vänd ner i resten av grädden.

7. Rör kesellan lös och vänd ner i smeten tillsammans med havssaltet




Montering!

Dela botten i tre delar. Montera tårtan i springformen. Lägg understa botten i formen, häll i chokladmoussen. Lägg i nästa botten. Fyll på med kolamoussen. Lägg dit sista botten. Försök få den så rak som möjligt. Ställ in i kylen minst 4 timmar gärna över natten. Ta loss tårtan och spackla den med mjölkchoklad ganachen. Och garnera som du vill....

Jag använde minioreos, hallon, blåbär och minimarränger 😋

  • Tårtor
  • 70 Readers

Likes

Comments

Mixa en banan, frysta bär tex hallon, jordgubb eller blåbär med 1-2 dl mjölk och 2 skedar vaniljglass. Njut.
Nyttigt och gott

Jag gör alltid med sojamjölk och sojaglass 😋

  • Dricka
  • 67 Readers

Likes

Comments

Enkel och väldigt god dricka 😋
Sprite, frysta hallon och mynta blad

  • Dricka
  • 69 Readers

Likes

Comments

Nu ska jag börja med att rekommendera en bok till alla som gillar att baka...

Det lilla bageriet på strandpromenaden är en superhärlig feelgood bok. Den kan jag verkligen rekommendera. Och inte nog med att du får en bra bok, längst bak i boken finns det några härliga recept 😊

Är du inte sugen på att baka bröd innan du läst boken så kan jag lova att du blir det efter

Jag har idag provat Jenny Colgans (hon som skrivit boken) recept "Det enklaste vita brödet"

700 g vetemjöl special
1 påse torrjäst
4 dl varmt vatten
1 struken msk salt
1 struken msk socker

  • Bröd
  • 82 Readers

Likes

Comments

Idag slängde jag ihop en kladdkaka när vi skulle få fikagäster 😋 receptet inspirerat av Roy Fares Cake Hero.

Kladdkaka

100 g mörkchoklad
150 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
1dl farinsocker
1 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
En nypa salt

Ugn knappt 200gr C i 17-20 min

Smält choklad och smör tillsammans.
Vispa samman ägg, strösocker och farinsocker. Rör ner den smälta smör och chokladblandningen. Rör ner de torra ingredienserna. Häll i en smord springform ca 22-24 cm i diameter med ett bakplåtspapper i botten.

Ta ut svalna något och servera.

Likes

Comments