Den här tårtan gjorde jag till igår när min äldsta dotter konfirmerades. Receptet är av Linus Larsson @linuscreativekitchen

Om du älskar choklad måste du prova denna 😋 men jag dekorerade med hallon och blåbär och det behövdes, annars är den väldigt söt.

Botten

5 ägg
3 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl kakao
2 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

1. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt

2. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten

3. Häll smeten i en springform ( jag använde en som va 24 cm i diameter men det blev väldigt tajt när jag skulle bygga ihop hela tårtan)

4. Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 40 min ( enligt receptet 30 min, men jag hade min inne i 40-45 min)

Två fyllningar och en chokladganache att täcka tårtan med.

Den här blir bäst om du gör den dagen innan

MjölkChokladganache

450 gr mjölkchoklad
2 1/2 dl grädde
2 msk smör

1. Finhacka chokladen och lägg i en skål

2. Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Låt stå några minuter. Klicka i smöret och rör tills den är jämn

3. Täck med plastfolie (tätt) och låt stå i rumstemperatur (helst över natten)



Kaffe och chokladmousse

3 dl grädde
200 gr mörk choklad
2 msk snabbkaffe
100 gr Philadelphiaost
2 st äggulor
2 msk socker
1 gelatinblad

1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten, minst 5 min

2. Vispa 2 1/2 dl grädde tills det bildas toppar

3. Smält chokladen, 1/2 dl grädde, osten, kaffet och gelatinbladet i en skål över ett vattenbad. Låt svalna något.

4. Vispa äggula och socker krämigt. Blanda sedan ner den i chokladblandningen

5. Ta en stor klick vispad grädde och rör ner i chokladblandningen. Sen häller du ned chokladblandningen i skålen med grädde och vänder ihop allt med en slickepott.




Kolamousse


3 dl grädde
3/4 burk karamelliserad mjölk
50 gr kesella
1-2 tsk havssalt
2 gelatinblad

1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten, minst 5 min

2. Vispa 2 dl av grädden, men inte för hårt

3. Blanda resten av grädden med den karamelliserade mjölken.

4. Ta lite av kolagrädden och gelatinbladen, smält på svag värme i en kastrull. Bara tills gelatinet smält

5. Blanda gelatinkrämen med resten av kolagrädden.

6. Vänd ner i resten av grädden.

7. Rör kesellan lös och vänd ner i smeten tillsammans med havssaltet




Montering!

Dela botten i tre delar. Montera tårtan i springformen. Lägg understa botten i formen, häll i chokladmoussen. Lägg i nästa botten. Fyll på med kolamoussen. Lägg dit sista botten. Försök få den så rak som möjligt. Ställ in i kylen minst 4 timmar gärna över natten. Ta loss tårtan och spackla den med mjölkchoklad ganachen. Och garnera som du vill....

Jag använde minioreos, hallon, blåbär och minimarränger 😋

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

  • Tårtor
  • 17 readers

Likes

Comments

Mixa en banan, frysta bär tex hallon, jordgubb eller blåbär med 1-2 dl mjölk och 2 skedar vaniljglass. Njut.
Nyttigt och gott

Jag gör alltid med sojamjölk och sojaglass 😋

  • Dricka
  • 17 readers

Likes

Comments

Enkel och väldigt god dricka 😋
Sprite, frysta hallon och mynta blad

  • Dricka
  • 19 readers

Likes

Comments

Nu ska jag börja med att rekommendera en bok till alla som gillar att baka...

Det lilla bageriet på strandpromenaden är en superhärlig feelgood bok. Den kan jag verkligen rekommendera. Och inte nog med att du får en bra bok, längst bak i boken finns det några härliga recept 😊

Är du inte sugen på att baka bröd innan du läst boken så kan jag lova att du blir det efter

Jag har idag provat Jenny Colgans (hon som skrivit boken) recept "Det enklaste vita brödet"

700 g vetemjöl special
1 påse torrjäst
4 dl varmt vatten
1 struken msk salt
1 struken msk socker

  • Bröd
  • 20 readers

Likes

Comments

Idag slängde jag ihop en kladdkaka när vi skulle få fikagäster 😋 receptet inspirerat av Roy Fares Cake Hero.

Kladdkaka

100 g mörkchoklad
150 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
1dl farinsocker
1 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
En nypa salt

Ugn knappt 200gr C i 17-20 min

Smält choklad och smör tillsammans.
Vispa samman ägg, strösocker och farinsocker. Rör ner den smälta smör och chokladblandningen. Rör ner de torra ingredienserna. Häll i en smord springform ca 22-24 cm i diameter med ett bakplåtspapper i botten.

Ta ut svalna något och servera.

Likes

Comments

Här i veckan kom månadens: Bakboxen
Så det receptet tänkte jag prova idag...

In med botten i ugnen i ca 5 min ut och på med fyllningen..

På med gelé toppingen.

Gelén stelnade aldrig och kanten blev lite filmen, men..

  • Bakverk
  • 27 readers

Likes

Comments

Har du bakat med self rising mjöl någon gång?

Väldigt enkelt och blir väldigt gott. Det här är ett recept som jag fick med påsen från Kungsörnen på ett bakevent med tidningen Hembakat i våras

Blir supergoda! 😋

Likes

Comments

Att dem här kladdkakemuffinsarna fått namnet arga gubbar är en ganska söt historia om min mormor som tyvärr inte lever längre.

När min mormor i sin ungdom en dag skulle baka chokladmuffins eftersom hon skulle få besök och ville bjuda på något gott. Mitt i baket ringer det i telefonen, hon svarar och i andra änden är det en mycket arg man (som hon inte känner eller vet vem det är) av någon okänd anledning skäller han på min mormor och hon blir då så uppskakad av detta samtal att hon helt enkelt glömmer bort att ha i bakpulver i smeten när hon fortsätter baka.
In med sina muffins i ugnen och på med te vatten. (Min mormor drack bara te aldrig kaffe) Hon dukade fint för sina gäster och väntade på att muffinsarna skulle bli klara. Men när hon skulle ta ut dem, tyckte hon de såg lite konstiga ut och undrade varför dem inte hade rest sig som de ska. Då knackade det på dörren och hennes gäster var redan där. Hon hade inget annat val än att servera de konstiga muffinsarna. Dem blev väldigt uppskattade och omtyckta, så hon sparade receptet och döpte dem till arg gubbe.

När jag var barn sa alltid min mormor till mig att om jag råkar ut för någon arg gubbe så ska jag bjuda honom på dem här, då går det arga över!
😊

  • favoriter
  • 36 readers

Likes

Comments

Det här är min mormors jätte gamla recept och en klar favorit i vår familj. Det är en sorts sega kladdkakemuffins. Galet goda och super enkla att göra. Jag bakar alltid dubbel sats och med mjölkfritt smör (eftersom min son inte kan äta mjölkprodukter) dem går åt snabbt 😋

Arga gubbar!

2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1/2 -1 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
1 nypa salt

Vispa ägg och socker fluffigt. Vispa ner torrvarorna och avsluta med det smälta smöret. Blanda till en jämn smet och fyll muffinsformar (blir ca 12 små eller 6 stora)

Grädda i mitten av ugnen 160gr i 30 minuter

Ta ut, låt svalna lite och njut. 💖

Likes

Comments