Emmaus - tillsammans för en bättre värld.

Efter att vi hade ätit tog Manda mig till en secondhand butik som låg på Linnégatan, Emmaus björkå.
Jag hade aldrig varit i en secondhand tidigare och var smått fördomsfull gentemot butiken. Tanken av att någon har haft på sig kläderna tidigare gjorde mig aningen obekväm men så fort vi steg in i butiken ändrade jag min åsikt.

Det var lite charmigt stökigt med klädstänger överbelastade med mängder av plagg av olika slag.
Med en snabb överblick verkade kläderna lite väl hipster, slitna och konstiga. Men om man skrapade lite på ytan kunde man fynda riktigt fina och unika plagg till väldigt bra pris. Plaggen blir unika eftersom dom oftast inte längre säljs i butikerna. Kanske blir man den som sätter trenderna snarare än att efterfölja dom. Kläderna var tvättade men om man fortfarande känner sig osäker kan man ju tvätta återigen när man köpt plagget. 

 Fast det stora plusset är ju självklart att man gynnar miljön. Genom att man inte stödjer "fast fashion" industrin där man hänsynslöst konsumerar kläder i enorma massor. Istället återvänder man kläder och tar då vara på jordens resurser då man inte behöver påfresta miljön genom att tillverka nya kläder. 


Jag hittade ett par beiga Manchester byxor från Marc O polo med en lätt bootcut. Dom kostade först 200 kronor men när jag skulle köpa dom berättade kassörskan att dom egentligen skulle vara på rea. Jag fick byxorna för 10 kr, vilket är helt sinnessjukt. Jag blev helt chockad det var ju som om jag i princip fick byxorna. Så secondhand får 10 poäng av mig. Jag är kär i secondhand.

Likes

Comments

(Foto: le petit caféets egna bild)

Just nu sitter jag på "Le petit café" i Haga tillsammans med Manda. Vi bestämde oss för att ta en lång brunch, vilket är passande nu eftersom vi har sportlov. "Le petit" i Haga är ett av mina favorit caféer i Göteborg. Caféet är såå mysigt med dess charmiga inredning och goda mat, dessutom är det till ett rimligt pris. Rekommenderar absolut att ni ska fika här om ni har vägarna förbi.

Det är alltid supertrevligt att umgås med Manda då vi diskuterar allt från politik till vänskap. Jag diggar verkligen när man kan ha en bred diskussion och går på djupet med en vän.

Likes

Comments

Jag blev inspirerad till att baka dessa när jag fikade med några vänner på Kastello. Där serverades dessa dadelbollar och jag blev helt förbluffad över hur snarlikt dom smakar dom klassiska chokladbollarna. Dadelbollar är helt enkelt som vanliga chokladbollar bara att man har bytt ut socker och margarinet mot dadlar. Alltså blir bakverket nyttigt då man byter ut det raffinerade sockret, margarinet och andra processade industriprodukter mot naturliga råvaror. Det innebär att man kan frossa i sig utan att behöva oroa sig.

Detta är supersmart att man försöker hitta nya alternativ till nyttigare och bättre ingredienser än att sluta äta maten helt. För att äta hälsosamt innebär inte att man ska straffa sig själv genom att utesluta god mat. Utan man får helt enkelt hittar andra lösningar/alternativ. Jag tror dessutom inte på dieter där man ska sluta äta en viss typ av mat håller i längden. Dadelbollarna blir perfekta "cheats" för att tillfredsställa sötsuget, bara att dom inte är onyttiga utan tvärtom. Det är det som är det perfekta.

Smakar exakt likadant som dom klassiska chokladbollar, är nyttiga, och enkla att göra. Ett perfekt koncept helt enkelt.

Såhär gjorde jag
Recept:
Ca 15 st (beroende på storlek)

10 dadlar
0,5 dl mandlar
0,5 dl cashewnötter
1,5 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe
1 nypa flingsalt
3 msk kakao
Garnering:
Kokos

Gör såhär:
Grovhacka mandlarna och cashewnötterna.
Häll i alla ingredienserna i en mixer och mixa tills en slät smet.
Gör bollar av smeten och rulla i kokos.

•••

Ät och njut! 

​Kram 

Hanna 

Likes

Comments