Okej..och måste jag kanske skriva några ord också. Besöket på koncentrationslägret kändes viktigt men också hemskt, för nu fick man se allt med egna ögon. Det kändes värre efteråt när man hade hunnit smälta allt ihop och jag vet inte om jag ska kalla det trauma eller chock men jag har haft en riktigt obehaglig känsla i hjärtat ända sedan vi var där.

Vi hade turen att ha en riktigt bra guide som visade oss de "viktigaste" delarna av lägret. Jag fotade inte allt eftersom vissa saker kändes för jobbiga att föreviga. Det fanns ett helt rum med foton på fångarna och det var någonstans där man insåg att det här hände för inte alls så länge sedan. Bilderna var klara och skärpta och barnen som hölls till fånga där då kunde idag ha varit lika gamla som min faffa och moffa.

Jag köpte två böcker också. De ska jag läsa nån dag snart.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Känslan när "snabblunchen" stan med kompisarna eskalerar fullständigt och blir TRE timmar lång. Förgyllde denna gråa måndag. Nu--> engelskaprovsläsning.

Likes

Comments

Klockan är 07.15 och Jonas åkte just till jobbet. Jag tänker snaaart, snaart stiga upp, koka kaffe och se ett avsnitt Gilmore girls, men först ska jag dra mig i några minuter. Sängen är så varm och skööön!

Jag har hunnit vara hemma nu redan i två hela dagar och eftersom jag lyckades dra på mig en rejäl polsk förkylning har det varit skönt att bara ta det lugnt, ligga på sofflocket, titta på serier och röja upp lite i lägenheten.

Igår lyxade vi till det med kaffe Fazers. Jag åt en jättegod smörgås som jag kan rekommendera och Jonas drack en smoothie med citron. Det är så mysigt att gå på café på en söndag! Vågade mig också på ett pass Body balance och konstaterade att alla otaliga timmar i tåg, buss och flyg har gjort mig otroligt stel och eländig i kroppen. Jag kunde knappt sitta ner med raka ben! Pinsamt...

Idag ska jag sätta igång och läsa till nästa veckas otroligt avancerade engelskaprov. Jag kommer att vara så glad och lättad när den här kursen är över. Fast nu känns det som en evighet tills dess.. Trevlig måndag er ändå!

Likes

Comments

Kraków var allas vår favorit. Där sov vi i två nätter och fick prova på både shopping och nattliv. Vårt hostel låg i den gamla stadsdelen som var så otroligt mysig och fin och förutom att vi ett x antal gånger lyckades med att låsa in oss själva på rummet och att några av oss även låste in sig på wcn så pass att man inte kom ut utan att personalen samtliga gånger fick komma och släppa ut oss, så trivdes vi riktigt bra.

Sista kvällen gick jag, Fanny och Ida till första bästa polska restaurang och beställde tre rätters. Har jag nämnt att Polen är billigt? Här kan man leva som en kung, haha.

Krakow var om möjligt ännu finare natten. Det är så tråkigt att telefonkameran cencurerar bort ca tre fjärdedelar av verkligheten.

Likes

Comments

Vi har landat finsk mark och sitter än en gång på Onnis nattbuss. Nu på väg mot Vasa.

Bakom mig sitter en fullständig galning. Vem tittar på Japanska serier på hög volym UTAN ATT ANVÄNDA HÖRLURAR?!? Hela bussen vill inte höra de hysteriska dialogerna(som vi ändå inte förstår något av eftersom det är JAPANSKA) plus regelbunda inslag av någon sorts popmusik, speciellt inte klockan 00.40 på en nattbuss.

Jag tänker vänta ett par minuter till, sedan ska jag vända mig om och slita ipaden av människan.

Voi hohho! Hursomhelst har resan varit OTROLIGT BRA. Kallt visserligen, men sällskapet vägde upp för mina nerkylda tår. Jag ska återkomma med en massa bilder senare, men nu ska jag försöka sova.

Likes

Comments


Hälsningar från ett regnigt och svinkallt Polen! På tre dagar har vi besökt fyra städer och regnet förföljer oss ivrigt. Nu ikväll anlände vi till Krakow som ser väldigt mysigt ut och som jag längtar efter att få utforska mer i morgon. Idag är det sent, vi är trötta, frusna, eländiga.. okej, jag överdriver, men en lååång natts sömn ska sitta riktigt fint nu!

Första dagen turistade vi i Warzawa och besökte ett Universitet där man studerar Socialt arbete. Vi hittade en bar som sålde öl för en euro per glas och den stackars studeranden som guidade runt oss hade fått för sig att vi skulle stanna i Warzawa i ett halvår för att studera på hans universitet. Hans ansikte uttryckte total förvirring när jag nämnde att "vi flyget ju hem på fredag". Tur att den saken reddes ut iallafall....

Sedan dess har vi ätit polska dumplings, provat polsk öl, besökt ett annat universitet i en stad vars namn jag inte kan stava, vi har gjort två studiebesök varav ett i Torún och NU är vi här i Krakow.

En till detalj: allt är SÅ billigt här!!! Middag och vin kostar 8€, ölprovning och middag kostar 9€ , kaffe på ett nice café kostar 50 cent och jaa ni förstår pointen. Mycket trevligt, helt enkelt. Mindre trevligt för polackerna med tanke på att en psykolog här tjänar ca 500€ i MÅNADEN. De kommer alltså inte så långt utanför Polens gränser och tänk hur dyrt det måste vara för dem att köpa mat osv när de reser....

Likes

Comments

Efter en rätt intensiv vecka med mycket skola, mycket jobb och en vild (xD) födelsedagsfest med gänget har jag packat väskan och bänkat mig i Onnis nattbuss. Jag och en hög med andra taggade brudar från min ämnesförening Katharsis flyger nämligen till POLEN i morgon!

Där ska vi shoppa, turista, göra studiebesök och besöka Auswitch.

Det enda oklara so far är HUR jag ska få rum med all (ja, jag har höga förväntningar på Polens utbud) eventuell shopping i min minimala reseväska och HUR jag ska klara av Auswitchbesöket utan att traumatiseras för livet.

Men det ska väl nog lösa sig. Nu ska jag dra mig tillbaka, dvs. försöka slumra in. Jag känner att jag börjar vara en van nattbussresenär vid det här laget. En månad sedan sist.

Likes

Comments

Alltså det här med att hitta på rubriker.. SÅ jobbigt!

Hej förresten! Måndag igen. Tjohoo! Måndag, tisdag, lördag, måndag, eller hur var det? Jag hinner knappt med...

Jag fuskade lite med "min lediga helg" när jag på lördagskvällen slets ur Josses oerhört bekväma soffa och måste rycka in på ett oplanerat nattskift i sista minuten. Det var faktiskt kul. Händelserikt, lite svettigt och kul. Som sagt. Så det gjorde inte så mycket.

I söndags begav jag och Jonas oss ut i skogen för att andas in lite frisk skogsluft och där med förlänga livet med några år, träna benmusklerna i den aningen BESVÄRLIGA terrängen och lyssna på det obefintliga fågelkvittret(vart har småfåglarna tagit vägen??).
Det var trevligt iallafall. Vi, främst jag, kände oss hurtiga!

I morgon är det ju förresten, som många förmodligen vet (!!) KANELBULLENS DAG! Dvs. årets bästa dag bortsett från julafton, min födelsedag och påsken (om man får påskägg och en chokladhare). Jag kommet tyvärr inte hinna styra upp ett enormt bullbak i morgon, men jag ska se till att få i mig åtminstone två på annat håll. Härligt!

Likes

Comments

Tjolahopp! Ledig helg och lördagslunch stan tillsammans med Jonas. Har jag nämnt att lunch på stan är ungefär det bästa som finns? Mitt absoluta favoritintresse! ;)
Kvällens planer är fortfarande väldigt oklara men det lutar åt att jag tvingas till gymmet... Eller tvingas och tvingas.. Det är ju skönt när man väl är där, men just nu känner jag mig oerhört lat.

Hämtade förresten min cykel från reparationen igår, så nu får jag susa omkring längs med Vasas gator igen. Det började kännas "lite" stressfullt att tvingas gå överallt, speciellt för mig som allt som oftast är i sista minuten.

Likes

Comments

Idag har det varit en bra dag.
Jag steg upp i gryningen (okej, runt 7..) vilket är oootroligt ovanligt för att vara mig, men nu hann jag för en gångs skull dricka kaffe i lugn och ro, se på gilmore girls (!!) och så slapp jag springa till skolan med andan i halsen och komma försent. Jag tror bestämt att jag ska försöka göra detta till en vana. Att stiga upp i tid alltså. Eller ännu tidigare än i tid. Livet blir lite mer harmoniskt då, har jag fått erfara idag.

Förövrigt fick jag undan en massa jobbigt skolarbete under två oerhört effektiva timmar tritonia och lyckades klämma in ett rätt så meningslöst och kort (tio minuters träning är bättre än ingen........) gympass innan jag hastade vidare till ÅA för att delta i "allsång på kvarnen" tillsamman med Sara.

Oj hohho. Känner mig som värsta powermänniskan. Nu ligger jag och tar igen mig på soffan. Jag tänker inte röra en fena utom möjligtvis när jag ska stiga upp, borsta tänderna och ta mig vidare till sängen. Zzzz...

Likes

Comments