Hej på er!

Här sitter jag i hemmets skönaste fotölj med en mysig filt, popcorn och datorn. Ska alldeles strax övergå till matematikens värld då vi har prov imorgon, suck. Avskyr det ämnet så himla mycket, mitt sämsta utan tvekan. Det är så fruktansvärt tråkigt, haha. Avundas er som inte har svårt med det på riktigt fattar ingenting just nu.

Såg precis en riktigt intressant dokumentär? från Netflix som heter ”What the health”. Tycker verkligen ALLA borde se den, mycket intressant och tänkvärd. (Om man funderar på att bli vegan kan jag lugnt säga att en hel del argument går att finna där.)

Den handlar nämligen om de animaliska produkternas påverkan på vår hälsa. Någonting som det pratas alldeles för lite om, enligt min mening. Kanske för att ingen vill veta sanningen?!Jag menar bara häromdagen skulle jag se om det fanns ett maxantal av ägg som kan konsumeras varje vecka. Jag gillar ägg och det innehåller ju som bekant protein. Men de innehåller också kolesterol som stannar kvar i blodet och det är dåligt på grund av diverse anledningar, (snälla googla det eller något). Och jag fann i princip ingenting vettigt. Snarare att det inte var särskilt bra men att det ändå inte fanns några speciella hållpunkter. Enligt dokumentären var det lika dåligt att äta ett ägg om dagen som att röka fem cigaretter varje dag... Klart att man absolut bör vara källkritisk här med. Men här hade man iallafall ett svar att komma med... Se den själv och avgör vad ni tror.

Många saker som togs upp är saker som redan är allmänt kända men som ”många” väljer att blunda för. Köttindustrin påverkar vår hälsa, djurens hälsa och miljön på många olika plan. En viktig sak som också togs upp var den här förvirringen bland olika koster och vad som är hälsosamt kontra ohälsosamt. Ena sekunden sägs detta vara nyttigt och andra sekunden bör det helt sonika uteslutas?! Allting ska väl troligtvis ändå, oavsett vad, ätas i rätt mängd men vissa saker bör kanske undvikas helt.

Personligen äter jag inte kött och tro mig, det är inte svårt att utesluta det alls. Man kan ju definitivt börja i små steg, en dag i veckan med vegetarisk mat är bättre än ingen alls! Det behöver inte handla om att man tycker synd om djuren, utan för att man bryr sig om miljön, sin egen och andras hälsa.

Många av sjukdomarna såsom hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer är ju någonting som alltid skylls på att det går i arv. I själva verket är inte risken så stor, utan livsstilen som spelar in. Man lever ju ofta likadant i generation efter generation. En förändring i kosten kan leda till förändringar och minska riskerna avsevärt.

Diabetes togs också upp, någonting som är otroligt aktuellt och väldigt ihoplänkat med kosten.

Är det så att man vill dra ner på mejeriprodukter föreslår jag verkligen sojamjölk istället för vanlig mjölk tillexempel. Det är super gott! Nästan beroende framkallande. Innehåller inte laktos heller.

Vi hörs! <3

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej på er!

Efter en stunds funderande på vilket inlägg som skulle publiceras idag så fick det bli det här. Ett recept inlägg, nämligen Chokladpudding med en liten nyttigare tvist. (Det gillar vi, va?!)

Det kanske inte riktigt smakar som den traditionella chokladpuddingen men den är riktigt god och enkel att göra. Samt väldigt mättande, bör kanske tilläggas!

Receptet kan räcka till två personer.

Ingredienser:

1/2-1 mogen Avocado
1 mogen banan
1/2 dl kakao
Lite sojamjölk (eller annan mjölk)
Honung eller annan sötning i valfri mängd

Allting blandas i en mixer. Ställ därefter in i kylen en stund innan den ska serveras. Innan servering, toppa gärna med hallon, jag menar, hallon och choklad är ju helt klart bästa kombon?! Klart!

Inte så värst avancerat va? Som ni ser är detta recept veganskt. Hoppas ni vågar prova det och om ni gör det, att ni gillade det.

Vi hörs! <3

Likes

Comments

Hej på er!

Häromdagen såg jag som bekant, ”It” (Det) på svenska. Och här kommer lite tankar och reflektioner. 

Antar att de flesta av er som velat se filmen redan gjort det men man vet aldrig! Kan lägga till att jag avskyr skräckfilmer eftersom jag är världens fegaste människa, haha. Anledningen till att jag såg filmen var för att pappa ville se den och jag älskar Stephen King. Har nämligen läst ett flertal av hans böcker och rekommenderar dem varmt!

Så till filmen. Spoiler varning! Den handlar kort och gott om ett antal ungdomar som är påväg in i tonåren med allt vad det innebär. Just dethär gänget som huvudfokus ligger på, alltså huvudpersonerna, tillhör ”loser” gänget. De blir mobbade av diverse andra personer och kallar sig själva för losers just därför. De bor allesammans i staden Derry, där försvinner folk 6 gånger oftare än på övriga platser i världen och det är bland vuxna. Barn försvinner i ännu större utsträckning.

Filmen handlar till en början om att den absoluta huvudperson, Bill. Hans lillebror Greorgie, försvinner nämligen. Bill är dock övertygad om att han fortfarande är i livet (troligtvis önsketänkande). Men i själva verket har han, som alla andra barn blivit offer för clownen; Pennywise. Som lever på barnens skräck och därför, så länge de är rädda för den, kan äta upp dem.

Alla i loser gänget stöter på Pennywise som försöker skrämma dem och som om det inte vore hemskt nog att stöta på den clownen, visar den sig också som deras största rädslor.

Filmen slutar med att de lyckas göra sig av med Clownen tillsvidare (då de inte längre är rädda för den) och lovar varandra att återvända till Derry när Pennywise gör det. Det kommer nämligen komma en del två där barnen återvänder som vuxna.

Först och främst kan jag säga att jag gillade filmen. Klart att den var obehaglig men den var inte som vanliga skräckfilmer, då den har en fin historia vid sidan om. Och många vackra budskap. Tillexempel att anledningen till att det finns ondska i världen är rädsla. Och rädslor splittrar människor. Tillsammans är man stark, oavsett vem man är och vilka olikheter man har.

En sak jag tyckte var särskilt intressant var avsaknaden av vuxenvärlden. De få vuxna som fanns med var elaka och hade inte särskilt stora roller. Men kanske var det för att de vuxna gjorde det som vuxna gör bäst, de förnekade vad som skedde och ville aldrig riktigt få reda på sanningen. Vilket är rätt sjukt med tanke på att deras barn försvann. Hur kan någon ens vilja bo kvar i Derry undrar jag?!

Det var definitivt en fin balansgång mellan verklighet och fantasi. Det var övernaturligt men hade vissa naturliga och logiska inslag. Det fanns ju många hemska och obehagliga scener, såklart. Men fina också.

En sak jag inte fattat är om clownen verkligen åt upp dem eller ”bara” tog deras liv. För Georgie blev ju uppenbarligen uppäten, fy hatar den scenen när hans arm blir avbiten! Men de andra verkade ju liksom finnas kvar kroppsligt. Antar att en möjlig anledning är att publiken ska vara rädd för Pennywise utan att den behöver äta fler sedan. För sedan skrämdes ju clownen mest. Dock har jag för mig att någons arm hade blivit kvarlämnad till föräldrarna vars barn försvunnit, men det är nog för att alla i staden ska frukta den som tar deras barn. De vuxna vet inte om att det finns en clown. Och när den skrämmer barnen märker inte de vuxna det, möjligtvis för att de är rädda för andra saker.

Något som jag gillade var att filmen utspelade sig på flera platser. Liksom inte bara i ett hus eller så.

Alltså jag förstår inte, det kändes aldrig som om barnen var så rädda för Pennywise ändå, jag hade påriktigt dött av skräck och varit traumatiserad resten av mitt liv!

När del två kommer så kommer jag definitivt se den. (Den utspelar sig troligtvis 27 år senare eftersom clownen kommer tillbaka var tjugosjunde år). Och boken ska jag läsa för det har jag faktiskt inte gjort.

(By the way, jag vet inte om ni har sett den där tatueringen ett flertal har gjort den senaste tiden. Det dyker iallafall upp HELA tiden i mitt Instagram feed. En svart text där det står ”loser” och på s:et har ett rött v målats så att det istället står ”lover”, om ni funderar på var det kommer ifrån så är det från filmen. )

Slutsats; en bra film med bra skådisar. Bra huvudpersoner som alla har något att komma med och som gör just dem unika. En riktigt fin story som ändå går att leva sig in i. Och ändå läskig (tycker jag). Vackra scener, som den där när barnen som flyter (snarare svävar i luften) sjunker ner mot marken efter att Pennwise försvunnit.

Jag är nöjd såhär i efterhand. Inte förvirrad som efter Anabelle 2, vilket också är skönt. Tycker absolut den är/var sevärd.

Betyg (1-10) av mig får den: 8/10.

Har ni sett den och vad tyckte ni?

Vi hörs! <3

Bild: Warner Brothers

Likes

Comments

Hej på er!

Här har det ekat tomt hela dagen. Ber om ursäkt för det!

Otursdagen som blev turdagen? Skoldagen var skit som vanligt och skivstångspasset likaså, tyvärr. Trodde nästan jag skulle svimma. Orkade ingenting. Trots att jag precis innan, äntligen testade Barebells milkshake i smaken choklad. Super god men har hört att vanilj är ännu godare så längtar efter att prova den!

Antar att man är tillåten att ha ”dåliga” tränings-dagar men det suger verkligen. Särskilt när allt annat i livet går utför. Ni vet säkert hur det känns.

Men därefter vände dagen och jag och pappa åkte in till Söder och åt på Sushi Yama, seriöst jag älskar den där chili-majonäsen, och den där rullen jag tog idag... Heaven deluxe! Tänk att jag avskydde sushi förut, det är ju helt ofattbart!?

Efter en lyckad men snabb middag så stack vi till Coop. En Nicks-kexbar i smaken vanilj plus popcorn till mig och lösgodis till pappa.

Vilken film vi såg? ”It” naturligtvis. Vi har tänkt se den ett tag nu men det har inte blivit av, tills nu. En recension om den kommer senare! Med facit i hand blev dagen ändå rätt lyckad. Känns som om jag hunnit med otroligt mycket! Tur det, fredagar är ju min favorit.

Visste ni förresten att alla månader som börjar med en söndag har fredag den trettonde i sig? Läste det en gång på ett mjölkpaket och det har, tro det eller ej, hängt med ända sedan dess. Typiskt mig att endast minnas konstiga detaljer haha.

Vi hörs! <3

Likes

Comments

Hej på er!

Observera : Detta inlägg är inte ett samarbete.

Här sitter jag just nu med en kopp te... men som ni säkert märkt så älskar jag glass. Oavsett om det är varmt eller kallt ute, så det så! Och den lyxigaste och godaste glassen jag vet, är utan tvekan Ben och Jerrys. Jösses, jag älskar deras Cookie dough av hela mitt hjärta!

Men samtidigt försöker jag ju vara hälsosam. Man kan ju unna sig då och då och definitionen av hälsosam är ju väldigt tvetydig. Men det generar ju i lite mindre ångest om man äter en glass som uttryckligen säger sig vara nyttig, right?

Så jag blev ju eld och lågor när jag fick höra om detta märke. Det finns ju flera sådana här ”nyttigare” glassmärken tillexempel Propud, Add och så vidare.

Just LOhilo sägs innehålla lägre socker, högre proteinhalt, lägre fetthalt, jämfört med andra (”vanliga”) märken. Sanningshalten i det har jag ingen aning om.

+= glassen är laktosfri, förpackningarna är lagom stora, såserna är riktigt goda, konsistensen är bra.

-= innehåller sötningsmedel (om det är bra eller dåligt kan diskuteras), ganska dyrt, bitarna är inte goda.

Följande åsikter är helt mina egna!
Det finns även flera smaker som jag definitivt ska prova.

Betygsättning 1-10.

Först ut: LOhilo Cookie dough: Mångas favorit men inte min. Ha i åtanke att jag tyvärr var förkyld när denna provades och den var riktigt smält. Inte kul då den blev väldigt fluffig?! Vaniljglassen smakade vanilj och var god! Men Cookie dough bitarna? Nej tack! De var så tråkiga. Jag vet inte ens vad de smakade... Tänker man sig Cookie dough, tänk igen! Rätt så besviken.
Betyg av mig: 2/10

Näst ut: LOhilo Salted Caramel: Min favorit av dessa tre. Den är lite salt och smakar typ lite kola-aktigt. Började må illa efter ett tag då, men den var god! Kommer inte ihåg om det var sås i den men såserna i LOhilo glasserna är som sagt god! Rekommenderar denna varmt!
Betyg av mig: 7/10

Sist ut: LOhilo Chocolate brownie: Hade riktigt höga förväntningar på denna men nja. Glassen var god men smakade faktiskt inte så mycket. Chokladsåsen var väldigt god. Brownie bitarna var salta men framförallt torra tycker jag. Helt okej men ingen hit.
Betyg av mig: 4/10

Så ja, ska prova fler av dem, innan jag kan döma ordentligt. Är taggad på att prova de andra ändå. Och andra alternativ till vanlig glass av andra märken! Avslutar med att säga att detta är mina åsikter. Ni är naturligtvis tillåtna att ha andra!

Vi hörs! <3

Likes

Comments

Hej på er!

Sakta men säkert kryper sig lovet närmare. Kämpa på gott folk!

Som rubriken lyder, träning. Imorse ett kort magpass, igår ett benpass.
Men finns det något ord som resulterar i så mycket ångest som just det: träning. Den där irriterande känslan av att inte ha tid. Ångesten när andra tränar och är duktiga. Hur vi dagligen matas av träningstips och vikten av att träna. För den fysiska och psykiska hälsan. För att man ska kunna fungera socialt och så vidare. Klart att man ska äta rätt när man ändå är igång. Och så fort man ätit något ”dåligt” så ska man ju träna. Och visst är det bra och visst får det en att må bra.
Men jag tänker härmed inte ge dig ångest om du inte tränar. För jag vet precis hur det är att hata att träna mer än något annat. Och kanske prioriterar du något annat i livet just nu. Kanske behöver du; tid. 

Själv blev jag satt i en simklubb när jag var liten. Det passade mig utmärkt, en individuell sport där man slapp förstöra för andra. Många på båda sidor av släkten simmar eller har simmat så alla var ju . Så stolta. Men jag tyckte inte det var kul. Inte alls. Jag hade ångest innan och efter träningen. Jag kände mig sjuk hela tiden för att jag inte ville gå dit.

Seriöst, hur många gånger utbrott fick jag inte innan varenda träning. Det värsta var att ingen tycktes förstå, för träning är ju så viktigt, eller hur? Tillslut ville jag bara ge upp på allt. Och jag kan lugnt säga att sluta på simningen efter 8 år fick mig att må så otroligt mycket bättre. Så träna för din skull, inte för andras. Gör någonting du vill, på din nivå. Hitta träningssättet som passar dig. För annars kommer du ju inte må bättre, inte av träningen, tro mig! Samtidigt kan ju rätt träning verkligen få en att må bättre på alla sätt och vis. Ge det tid. Prova något nytt. En liten tanke så här vid lunch tid.


Ta hand om er <3

Likes

Comments

Hej på er!

Vilken är er favorit årstid? Har ni någon? Min är utan tvekan hösten. Och det har nog alltid varit så. Alla färgglada löv som klär marken. Den mulna himlen som då och då genererar i de mysiga höstregnen. Alla mysiga, stickade tröjor och sockor man kan ha på sig. De tjocka halsdukarna som man kan vira in sig i. De tända ljusen och de obligatoriska kopparna av någon av de varma dryckerna. Jag älskar det! Alltihop.

När jag tänker på hösten då tänker jag allra mest på svenska lektionerna på högstadiet. När vi satt där i sjuan i favorit klassrummet, A318. Mörkret hade fallit utanför fönstret. Regnet strilade ner längs fönstret. Elementen värmde gott och skönt. Hjälp vad jag saknar det. För det kommer aldrig upprepas. Inte just precis det. Iallafall inte för mig men kanske för andra elever på Enskedeskola.

I vilket fall så är hösten här nu. Helt ärligt tycker jag att den känns ovanligt kallt utomhus, kanske inbillar jag mig. Men det är väl bara att krypa upp i sängen eller soffan med en mysig filt, en kopp te, en bok eller serier. Då lär man ju lugnt överleva!

Egentligen gillar jag nog hösten av flera anledningar. Jag fyller ju år men också en av mina gamla favorit traditioner, halloween. Fattar egentligen inte varför jag gillar halloween då jag är den fegaste människan på jorden. Men jag har alltid gillat det. Den där mystiska känslan av krypande obehag. Och seriöst, alla halloween sminkningar, maten och godsakerna. Hur kul är det inte att titta på sådant?! Även fast vi inte brukar göra något särskilt under halloween. Förra året, karvade vi inte ens någon pumpa haha. Men mysigt är det ändå, tycker jag.

Vi hörs! <3

Likes

Comments

Hej på er!
Hoppas ni mår bra. Själv kom jag precis hem från skolan. En av våra senaste skoldagar med andra ord. Vet dock att vissa slutar ännu senare flera dagar i veckan, hualigen säger jag bara.

Men Måndagar är faktiskt en av mina favorit dagar lektionsmässigt så det är helt okej att sluta ”sent”.

Dagen började med ett optiker besök då jag ska byta från en-dags linser till två-veckors linser. Man tar då inte nya linser varenda dag. Utan använder samma som man istället gör rent. Resultatet blev att jag kom 40 minuter för tidigt till skolan men jag antar att det är betydligt bättre än 40 minuter försent, haha.

Alltså jag förstår inte hur jag kan vara så trött hela tiden, jag vet att jag är långt ifrån den ända men det suger verkligen. Mitt humör är dessutom riktigt uselt. Jag tycker verkligen synd om alla som måste tillbringa tid ihop med mig! Det blir bara värre och värre... med PMS på det; är jag outhärdlig! Förhoppningsvis blir det bättre snart. Ska försöka förbättra mig, annars lär ju alla fly när de stöter på mig...

Ta hand om er <3

Likes

Comments

Hej på er!
Dagen började relativt tidigt med gröt och Butternut squash fudge. Därefter en tur till gymmet där axlar och rygg stod på schemat. Hade ingen större lust att träna först men när jag väl kommit igång ville jag aldrig gå där ifrån.

Nu är det dags för lunch och därefter kommer alla ”måsten”. Har by the way en del inlägg som jag vill göra men de kommer sinom tid. Och juste; anledningen till att det är mycket ”onyttiga” recept och inte ”mat recept” är för att jag har en del saker jag vill prova. Samt en del favoriter som jag vill börja med. Snart kommer även matrecepten, jag lovar!

Igår gjorde jag fudge av den resterande pumpa biten. Det blev helt okej men soppan häromdagen var mycket godare. Ni kan få sopp-receptet senare, perfekt nu i höst och halloween tider!

Men alla har ju olika smak, så här kommer fudge receptet!

4,5 dl Butternut pumpa
1,5 dl kakao
1/2 dl smält kokosolja
Honung efter smak eller annan sötning

Dela pumpan i små bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen, 200 grader i cirka 40 minuter (tills de har mjuknat). Ta ut plåten och häll i pumpa bitarna i en mixer. Tillsätt kakao, smält kokosolja och sötning. Bred ut i valfri form och ställ in i kylen eller frysen beroende på när den ska ätas.

Själv rostade jag pumpakärnorna i en stekpanna med kokosolja och salt (det går även att göra i ugnen). (Det smakade popcorn?!) men kärnorna behöver ju inte sparas om man inte vill.

Vi hörs! <3

Likes

Comments

Godmorgon!
Gick verkligen och lade mig alldeles för sent igår (för att vara jag). Nu är jag helt slut haha. Som jag lovade kommer här Dadel-chokladbolls receptet. Det här är inte det vanliga receptet som brukar komma upp när man googlar på ”chokladbollar med dadlar” men jag var nyfiken på att testa någonting nytt. Personligen tyckte jag de var jättegoda och att de mest smakade kokos, ingen smak av dadlar alls! Original receptet ser lite annorlunda ut men detta recept är hur JAG gjorde dem.

Man får såklart ändra på mängden av ingredienserna och så vidare själv!

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
7 stycken (delade och urkärnade) dadlar
1/2 dl kakao
1 msk kokosflingor (i original receptet var det kokosmjöl)
1 msk glutenfria havregryn (funkar med vanliga)
1 msk sojamjölk (går med andra sorter)
1 msk smält kokosolja
4 msk kaffe
1 krm honung

Observera: Jag älskar kaffe och det fanns inte med i det egentliga receptet, därför blev mina bollar väldigt rinniga så gör ni precis som ovanför, ta mer mandelmjöl eller ställ in smeten i kylen innan du gör bollarna.

Hur gör man? Blanda alla ovanstående ingredienser i en mixer och mixa ihop till en smet. Sätt in smeten en liten stund i kylen eller gör bollar av dem direkt. Rulla bollarna i kokos eller kakao. Ställ in i kylen en stund.
Klart!

Ändra receptet till det som passar dig bäst. Gillar du inte kaffe, strunta i det. Blir det för  torrt? Ta i mer mjölk av valfri sort. Detta recept är veganskt och glutenfritt. Hoppas ni gillar det!

Vi hörs! <3

Likes

Comments