Frankrike, Vardag, Mat

Förra veckan blev jag inbjuden på middag hos min gamla värdfamilj. Hon bjöd på crêpes, både salé och sucré och jag vann lite vuxen poäng genom att köpa en julblomma till henne. Det var så otroligt trevlig, och måste erkänna att jag saknat det huset en aning. Kanske inte trivdes när jag bodde där, men det var väldigt trevligt och tryggt att komma tillbaka.

Jag träffade även mina värdsyskon (andra studenter som bor där) som jag inte träffat på ett tag. En utav dem har varit och jobbat på olika farmar under två månaders tid. En farm där han fick arbeta med saffran och en där han fick göra sin egen ost. Han hade tagit med sig lite saker från farmarna som vi fick smaka på. Detta inkluderade tre olika ostar, buttercookies, saffrans macarones, saffranssirap, vin och såklart champagne. Åt och drack kanske lite för mycket, men det var verkligen värt det. Saffran är definitivt en utav mina favorit kryddor, och det är fantastiskt var man kan göra med de små guldkornen.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Frankrike, Mat, Resturang

Åt häromdagen lunch på ett ställe som heter Green lab. Det är en vegetarisk restaurang som fokuserar på falafel. Jag har haft det väldigt svårt att hitta vegetariska restauranger där jag faktiskt kan ha råd att äta på. Men Green lab var verkligen värt de pengarna jag spenderade och kommer definitivt komma tillbaka dit efter efter jul, kanske till och med innan...

Jag beställde endast falafel och sötpotatis pommes, som kom tillsammans med pitabröd och olika såser. Nästa gång kommer jag nog lyxa till det lite med en falafel pita eller kanske till och med en falafel sallad. Det var otroligt gott och rekommenderar starkt att gå dit om ni någonsin befinner sig i Montpelliers centrum.

Likes

Comments

Frankrike, Mat, Resa, Resturang
Denna helg spenderades i den lite mer kyliga staden Lyon tillsammans med två av mina kompisar. Där kan jag säga att jag verkligen trivdes. Kan nästan medge att det var en utav mina favorit städer hittills. Innan hade jag hört Lyon kallas "petit Paris" vilket jag kan hålla med om. En stad i det större laget men med mindre människor och mindre turister. Jag hade dock lyckan att vara där under Fête des lumières så turister var inte helt oundvikligt.

Spenderade den större delen av tiden i deras Marché de noël där jag trivdes som handen i handsken. Drack varmt vin, åt street food och olika bakelser. Sedan var det en jävla massa sitesing och en jakt efter bra franska restauranger där min kompis kunde smaka riktig traditionell fransk mat.

Middagen åt vi på en restaurang som heter XXXX. Tekniskt sett var det en tapas restaurang, vilket jag kan medge inte är specifikt franskt. Men de flesta rätterna i sig var från det franska köket. Jag beställde in aubergine med olika såser och ugnsbakad potatis. Då jag gav upp hälften av mina potatisar till min kompis som endast beställde in rått kött, så delade vi i efterhand också på en liten tallrik ravioli. Otroligt gott må jag säga. Den absolut bästa restaurangen jag har varit på hittills under mina månader här, och allt kom under ett rimligt pris.

Anledningen till varför vi var där var egentligen Fête des lumières. Hade nog lite för höga förväntningar den första kvällen. Tyckte inte att showerna var särskilt speciella. Eftersom det är från Lyon denna fest kommer ifrån, trodde jag att den skulle vara bättre en den i Montpellier, men det var inte fallet. Andra kvällen däremot nådde verkligen upp till mina förväntningar. Riktiga shower, men exempelvis hästar och människor som tog del i det hela. Riktig eld och mycket liv. Så himla coolt, verkligen glad att jag tog lite pengar från mitt bakkort för att ta mig till Lyon denna helgen.

Likes

Comments

Frankrike, Vardag, Mat, Mode

Nu börjas det spenderas pengar här nere i Frankrike. Hade inte köpt ett enda klädesplagg sedan jag kom hit, förens igår. Det blev ett par röda kostymbyxor från Zara. Är verkligen nöjd över mitt köp, och de kommer definitivt bäras på julafton. Har även dessa i svart, så jag vet att kvaliteten håller och att modellen passar mig och min stil. Dem finns även i grönt, vilka jag även älskar. Så vem vet, kanske kommer införskaffa mig båda...

Har även köpt en skärbräda som är gjort att olivträd. Det finns en liten butik i Montpelliers centrum som säljer skåla, bestick skärbrädor, med mera, endast i trä, och vill bokstavligen köpa allt. Vet ej hur mycket jag kommer använda den som skärbräda, men den kommer definitivt användas för snygga uppläggningar och bilder.

Var även på IKEA idag och köpte en flaska glögg och lite mandlar och russin (för julkänslans skull). Är pinsamt hur väll jag känner mig hemma där, börjar nästan gråta när jag ser allt godis och kakor. Plockgodis, drömmar, Marabou, kokosbollar och Gifflar. Var tvungen att hålla igen ordentligt för att undvika att tömma hela sockeravdelningen.

Likes

Comments

Frankrike, Vardag, Mat

Nu börjar julkänslan komma på riktigt. Julmusiken är konstant i mina öron, har en hel låda med pepparkakor och idag snöade det till och med i Montpellier. Det var länge sedan jag var så förvirrad och lycklig på samma gång.

Idag tog jag och min kompis oss till Montpelliers julmarknad. Det var otroligt mysigt. Det soldes en massa olika maträtter, varmchoklad, varmt vin och massa godis. Jag kan ha råkat införskaffa mig två koppar varmt vin, ett rött och ett vitt, och sedan en liten mängd fransk nougat. Jag är verkligen nöjd över hur jag spenderade denna dag, trotts att en mängd pengar försvann...

Kanske inte är en överraskning att fransmän älskar sitt vin, och att man kan hitta upp till tio stånd där de soldes olika sortes vin chaud.

Jag har alltid varit lite av en sucker för fransk nougat så var tvungen att införskaffa mig lite...

Likes

Comments

Matlagning

En röra som jag alltid har älskat är babaganoush. Varenda gång jag blir serverad det på resturang försvinner det på direkten ner i min mage. Jag är rätt glupsk av mig.

Varje gång jag försöker göra det hemma saknar jag dock alltid någon ingrediens. Det kan vara allt från tahini eller sesamolja till persilja. Jag har därför varit tvungen att improvisera järnet för att få det resultatet jag ville ha. Denna röra smakar inte exakt som en traditionell babaganoush så vill inte kalla det för det heller. Därför går jag med namnet aubergineröra då det känns mer passande. Huvudingrediensen är trots allt aubergine.

Börja med att sätta på ugnen på 175 grader. Skär sedan av båda ändarna på auberginen och dela den på hälften. Gör några snitt i skalet och lägg halvorna sedan på en ugnsplåt med snittytan nedåt. Sätt in i ugnen i ungefär en timme eller tills det har bildats en brännyta. Ta ut och låt svalna.

Gröp ur auberginen och lägg i en mixer tillsammans med vitlök, citronsaft, en skvätt äppelcidervinäger, lite olivolja, färsk basilika, salt och peppar. Mixa väl. Super gott till salta kex, bröd eller som ett tillbehör till sallader med mera.

Likes

Comments

Frankrike, Matlagning

Nu börjar det ändå närma sig jul. Måste dock erkänna att det är svårt att få julkänsla i ett land där jag fortfarande (mer eller mindre) kan gå runt i höstjackor. Men jag och de andra svenskarna i residenset trotsar värmen och skapade vår egna lilla svenska jul. Vi gjorde knäck, drack glögg och pepparkakshus. Det finns en IKEA inte så långt ifrån där vi köpte lite plockgodis, färdig bakat hus och pepparkaks lim. Blev förvånansvärt lyckat. Rekommenderar dock inte att sätta ljus inuti huset, det smälter lätt...

Satte på lite julmusik och tände några ljus. Riktigt mysigt faktiskt.


Likes

Comments