Header

Hej mina fina vänner!

Under andra terminen så har vi praktik, och vår andra termin startar i mars.
Vi studerar från augusti - januari och sen har vi lov (kinesiska nyåret) fram till 4-7 mars.

Det är så att vi måste har praktik sista halvåret här i Kina. Du får typ välja vilken stad du vill om du fixar praktik själv. Skolan erbjuder såklart praktik, men oftast är det runt Jinan. Det finns möjlighet i exempelvis Beijing och Shanghai. Men chansen är inte lika stor att få i dessa städer.
Jag vill såklart ha min i Shanghai då staden är otroligt fantastik och jag har mina vänner där.
Jag har haft tur att en av våra bästa familjevänner Per (otroligt tacksam för hans hjälp) som är
CFO at ASSA ABLOY Entrance Systems har hjälpt mig med att få parktik på kontoret i Shanghai, på Sales-avdelningen. Är sjukt glad för det och är extremt taggad! :D

"ASSA ABLOYs vision är att vara den mest innovativa leverantören av totala lås- och dörrlösningar för att kunna leverera bekymmersfria, trygga och väldesignade säkerhetslösningar som ger ett verkligt mervärde till kunderna."

Tack bästa Per!Ska man fixa sin egna praktik så måste man ha det gjort innan den 15 november, annars får man ta det skolan erbjuder...
Vi har fått vår lista på vad skolan erbjuder. Det mesta är inom IT, ex. kodning på olika företag också. Vilket jag inte är så förtjust i.
Praktiken måste vara inom Bussines eller IT. Men något vi så på listan av att man kunde vara
en engelsklärare (?). Väldigt oklart. Tror att det kanske har varit problem de andra åren, att de kanske inte hitta något som tilltalat de andra studenterna.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Första veckan här i Jinan besöket vi ett Zoo.

Jag var väldigt excited, för att jag visste det fanns pandor där och jag fick se en.

Något jag tyckte var lite tråkigt var att alla barn och vissa vuxna stod och skrek och bankade på glaset in till pandan. Kan erkänna att jag röt lite åt dem, så kan man f'*n inte hålla på.

Annars var zooet rätt trevligt,
dock kunde jag inte se på vissa djur för tyckte så synd om dom (elefanterna).

Efter zooet käkade vi på Parc 66, som är ett stort köpcentrup i Down Town Jinan.

jag och Gabby in action :D
Sen jag har kommit till Kina har jag faktiskt aldrig skratta så mycket som jag gjort sen jag har kommit hit.
Jag är jätteglad att vi är ett sådant skönt gäng.

Selfie med pandan<3

jag och fina Lina

Parc 66

Våra söta kineskompisar; Nina, Susan och Jake :D

hahahahah

Vi käkade hotpot, det var såååå gott.
Nog den bästa Hotpoten jag käkat här.

Likes

Comments

Nu har jag fått lite bilder från Sivan, hon har en bra kamera och fotar rätt mycket.
Så tänkte lägga upp bilder ifrån vår första dag i skolan och lite bättre bilder på vårt Universitet
.

Såklart regnade första dagen i skolan

Lägger upp lite andra bilder.
Här bor vi :)

Inne på vårt område

Påväg till Campuset

​På vårt internationella café. Synd att det inte har så gott kaffe......haha
Ser lite rolig ut menmen


Likes

Comments


Nu så ska jag äntligen få lägga upp bilder på vår lägenhet. Som jag har nämnt tidigare så bor jag med Gabby (Gabriella). Vi vill egentligen bo själva, men det finns tydligen ingen lägenhet ledig i dessa byggnader. Det har funnits någon enstaka, men de har varit i ännu sämre standard än vad vi har nu, och ingen av oss ville flytta in, då var det bättre att bo tillsammans.

Den standarden vi har nu är, ja vad ska man säga. Ok? Det mesta är ihoptejpat, dvs listorna, handtagen etc. Sprickor lite överallt där småkryp kommer ut ur. Väldigt trevligt (not).
Men nu är det så att vi betalar inte så mycket för att bo här, så man ska inte klaga för mycket hehe. Får vara lite positiv :)


Eftersom jag och Gabby delar lägenhet så betalar vi 900 RMB (ca 1100kr) per person i månaden.
Men bor man själv i samma typ av lägenhet betalar man 1200 RMB (ca 1500kr).

Det är ju värt att bo själv, men nu ser vår situation ut som den gör. Men jag är förvånad över att det har gått så bra att bo tillsammans och vi har snart bott ihop i två månader, och vi delar till och med sovrum. Cred till oss!
Har ju redan erfarenhet med att deda rum när jag bodde i Oslo, eller hur Sofia? ;)

Det är så mycket billigare att bo i Jinan jämfört med Shanghai, och därför passar vi på att spara och uppleva lite mer nu när vi har chansen att göra det då vi bor så pass billigt. Det är nog det mest positiva med att bo i Jinan, att allt är så mycket billigare.

Något vi har varit lite pissed på är att vi blev "lovade" nya lägenheter innan vi kom till Kina. Men nej så var inte situationen.
För det första så var lägenheterna inte ens klara när vi kom, och för det andra så var det inte ens lägenheter utan det var ett hotell (!?!?!). Kina i ett nötskal....
Detta hotell ligger inne på campus och skulle kosta som ett vanligt 4- stjärnigt hotell. Dock fick vi ner priset till 17000RMB för fyra månader och detta var då ett dubbel rum då de inte ens har enkelrum. Dessa rum är utan matlagningsmöjligheter och utan tvättmöjligheter, dock ingick städ, kylskåp och micro. Hyran för dessa rum blir 2125 RMB/ per person/månad om man delar (2800kr).
Vi kände direkt att detta inte var värt pengarna.Lägger upp lite bilder på min och Gabbys lägenhet.
Ni får bortse från stöket, men det är bättre än inget ;) haha


Vardagsrummet ifrån ytterdörren

Tänk att vi är två tjejer med massa grejer... saker överallt!
och detta är ändå rätt städat haha

Vårt kök (också stökit)
När vi kom hit så hade vi bara en micro och en spisplatta, den ena spisplattan är Sivans.
Hon eller vi brukar laga tillsammans.

Vi var tvungna att köpa bestick, tallrikar, glas, kastruller, stekpanna etc.
Vi köpte även en liten toast/ugn, så vi kan göra varma mackor hehe :D

Tvättrummet och ja här är det också stökit. hahah.
Vi har en egen tvättmaskin, vilket är sjukt bra.
Men ja tvättmaskinen är inte som vi har hemma, och kläderna blir inte lika "rena".
Men det viktigaste är att vi kan tvätta ;)

Sovrummet
Min är den sängen med ett rosa täckte. Inte det finaste sängkläderna, köpte det som fanns tillgängligt

Vi har en väldigt fin utsikt på några berg och någon typ av grantäppleodling :)

Badrummet.
ja, finns inte så mkt att säga. Våra rör läcker, och det som kommer ut ifrån de rören är inte alls trevligt.
Vårt vattnet har ett eget liv. Ibland så har vi varmvatten och ibland inte, och ibland så är det bara kokhett vatten och inget kallvatten. Kul.
Badrummet kunde vara lite bättre.
Men vi har iaf en fungerande toalett så man kan faktiskt ha det värre. haha

//
Hanna

Likes

Comments

Min mobil blev borttappad i en Taxi i Shanghai.
Jag är super ledsen över det, har liksom inte ens betalt av den heller. Har gråtit nu i några dagar, ringt hem och prata med familjen. Efter att ha fått prata med farmor och farfar så mår jag lite bättre, det kunde liksom varit värre.. men det är ändå så tråkigt. Jag har liksom mitt liv på den mobilen. Bankid, banker, VPN, foton m.m.....Blir så trött på mig själv. Det är liksom den  tredje, eller fjärde mobil jag har blivit av med. Fattar inte hur jag lyckas. Plus jag får inget från försäkringen heller. Lönt att jag liksom betalt 4600kr i utlandstudieförsäkring och får NOLL kr när någonting händer. Typiskt. 

#arg

#bitter

#ledsen

Tur så tog med mig en extra iphone och lyckades fixa med mina banker så jag kommer åt mina pengar iaf. 
Annars hade jag fått åka hem till Sverige och fixa ny mobil m.m. (Kina suger ibland när det gäller sådana grejer).

Likes

Comments

Hej mina vänner!


För de personer som känner mig vet att jag älskar hundar, jag är helt galen i dem och jag var förberedd på att innan jag åkte till Kina att jag skulle få se massa lösa hundar som det exempelvis finns i Filippinerna, Thailand m.m.. och det är någonting jag tycker är extremt jobbigt att se. Men sen jag har kommit till Jinan så har jag faktiskt inte sett någon lös hund någonstans, alla hundar jag har sett är välskötta, de går i koppel med sin ägare osv. Dock har man gått förbi en och annan djurbutik. Det ligger en djurbutik där vi fixar våra naglar och det är jobbigt att se och höra dessa små kattungar, valpar, kaniner, sköldpaddor, hamstrar i sina små burar och vissa av dem har inget vatten. Vi har sagt till några gånger att de måste ge vatten till valparna och katterna och när de väl får sitt vatten så dricker de upp allt, speciellt nu när det har varit ca 30-35 grader och vissa av dem ligger ute i solen utan någon skuggan!!! Man blir så ledsen och arg, varför tänker sig vissa människor inte sig för (!).


Men iallafall idag så var jag, Gabby och Sivan på Bussines Street för att käka lunch och köpa mat. Vi har även fått baka riktiga chokladbollar på ett Café, de har även RIKTIGT kaffe! Wihooo :D. De var så gulliga när vi frågade dem hur de gjorde sina chokladbollar så sa hon att vi kunde baka våra egna för att se, och det gjorde vi och vi blev så mätta haha.

Vi tog taxi hem, och när jag öppnade taxidörren springer en liten liten liten valp till mig, helt överlycklig och han kissar på sig för att han var så glad. Vi tittade oss omkring, det fanns ingen i närheten alls. Valpen var helt ensam.

Jag kollade på honom och han hade massa taggar på sig, han hade säkert sprungit runt i buskarna och inte vetat vart han ska ta vägen. Jag tror att det har varit någon idiot som bara dumpat honom vid våra lägenheter för de vet om att vi internationella studenter bor här. Vi bor i det "finare" området där alla lärare bor, och vår byggnad ligger längst in, långt uppe på en backe, och valpen var vid vår stora gröna soptunna...

Vi insåg ganska snabbt att han var övergiven. Jag tog upp honom i min famn (nu tänker ni säkert, usch klappa en hemlöshund, men jag har klappat värre hundar och jag kan alltid duscha) och såg att han hade lite sår överallt, var jättesmutsig och när jag tog upp honom blev han helt lugn. Han var så sööööt!

Jag undersökte och han var iaf inte mager så mat hade han iaf fått någonstans och han var runt 8-9 veckor.

Vi tog upp honom till vår lägenhet för att tvätta honom, behövde verkligen ett bad och vi har en stor vask i vårt tvättrum så vi tänkte att det blir perfekt. Men precis när jag gick in i tvättrummet så kollade jag lite på hans päls och han hade loppor. Fort ut ur lägenheten för vi vill inte har några loppor. Så jag gick ut med honom och gabby kom sedan med en hink med vatten och schampoo så vi kunde bada honom. Badet gillade han inte, men usch så smutsig han var, vi fick bort alla så taggar han hade på sig, och jag dödade några loppor.. Han blev lite renare iaf. Jag döpte honom sedan till Chico :)

Efter hans lilla bad så lindade jag in honom i en handduk och höll honom i min famn, han skakade så mycket, stackars liten :(.


Vad ska vi göra nu? tänkte vi. Vi tog med Chico och ja vi gick helt enkelt runt och frågade människorna i vårt område om de visste om någon saknade en valp. Men nej.....Tillslut sa en kille att vi kunde gå ner till våra grindvakter som vi har precis utanför vårt område. Vi gick dit och det var massa folk där, vi träffade en tjej som var engelsklärare på universitet och JA tänkte vi, nu kan hon översätta åt oss.
Vi pratade med vakterna och de kunde ta hand om lille Chico. Jag lämnade över honom och vi gick hem.
Jag började ju gråta på vägen hem för tyckte bara det var så hemskt alltihopa. Blir så arg och ledsen på de människor som bara kan slänga iväg en så liten hjälplös hund.


Ska gå förbi vakterna imorgon och kolla om lille Chico har fått ett nytt hem eller så. Hoppas iaf!!


Kram!!

har tyvärr inga bilder på Chico, men han var svart och vit med bruna fläckar och hade de sötaste ögonen. <3
Och ja jag duschade direkt och tvättade mina kläder när jag kom hem.Typ såhär såg Chico ut, fast mycket mindre.

Utanför djuraffären som har massa söta djur i bur...Den här lilla lurven var sååå gullig, har lekt med honom några gånger. Men nu är han såld, och hoppas på att han har ett bra hem nu.

​En liten alligator? Krokodil? haha ser inte skillnad.

Likes

Comments

Här är några bilder på vårt campus. Dock Har jag tagit bilderna med min mobil så jag har inte den bästa bildkvalitén. Men Ska få bilder från Sivan, hennes kamera är grym😊.

Men detta har jag tagit påvägen till skolan, och några på Campuset.
Måste säga att det är extremt fint!

Sista bilden är inte från campus. Men tycker den är så cool. Den finns i down town Jinan 😊

Likes

Comments

Idag var våran kinesiskalektion inställd pga att vi var tvungna att fixa med våra immigrations papper hos polisen. Vi åkte in vid 10, och kom fram runt kvart i 12. Det var sån trafik. När vi kom fram så var det såklart lunchstängt.
Vi passade på att käka vi med och det blev donken eftersom det låg nära.
För de personer som känner mig vet att jag älskar donken, men nu är man fan trött på friterad och flötig mat. 
Saknar vanlig husmanskost!


Men iaf, det gick rätt smidigt eftersom vi var förberedda med alla papper, pass m.m.. Men vilket system Kina har. Papper hit och dit, måste ha stämpel på dittan och dattan, kopia på detta, original för detta och massa foton på sig själva. 
​Kalaset kostade 400RMB. Kul. 
Vi var även tvungna att lämna in våra pass, så vi kommer inte få tillbaka det på några veckor. Så vi får/kan inte lämna landet nu. Dock har vi fått ett slags värdebevis, som vi kan använda om vi vill boka hotell, köpa tågbiljetter mm. 😊

Vi kom hem runt 15:30, men jag och Lina satt oss på det internationella caféet här på Campuset och försökte plugga lite. Men det gick inte så bra, vi var så trötta och det har varit så varmt idag. 35 grader, och ingen AC.
Klocka 18 gick vi till matsalen för att köpa med oss mat hem, och självklart går vi den tiden när det är som mest folk.
Vi köpte vår mat fort, och tog taxi hem för jag har fortfarande ont i mina fötter. (Taxi kostar 10RMB). Lätt värt! 😉 hehe
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I Kina så är det obligatoriskt att gå militärövning när man börjar på universitet. Kinesernas introduktion är inte densamma som våran, där vi festar i 2-3 veckor 😎.
De har långa dagar där de lär sig att skjuta, marschera mm. Och att de måste gå runt i militärkläder 24/7 i en månad.
Tycker lite synd om dem, för varje gång man möter nysarna så ser de så trötta och utmattade ut 😔. Är glad att vi inte behöver gör det!

Bönderna har skördat sin majs nu, och det syns överallt haha.
Sivan i slutet av filmen " jag kan säga att det här är inte den enda frukten.."
Sivan Strikes Again

Likes

Comments

Hejsan😊

Igår så var det en utflykt till Qufu, ca 30 min med snabbtåg från Jinan.
Vi vaknade 04:30, för att vi skulle åka ifrån campus klockan 06:00, och det tar ca 20-30min (min takt, dvs normaltakt 15min) att gå från vår lägenhet till Campuset. Så vi fick gå hemifrån 05:30....(!).

MEN, på vägen till Campuset där vi skulle möta upp våra kineser och vänta på taxin till tågstationen insåg jag att hmm.. jag kan typ inte gå.  Eftersom kvällen innan hade vi varit på en finmiddag inne i Jinan med klassen och våra programansvariga Rolf och Grace som är här och hälsar på och under dagen hade jag fått lite ont i fötterna när jag och gabby spelade badminton, och senare på kvällen hade jag klackar på mig.......Vilket resulterade till extrema skoskav på båda fötterna.

När jag vakande på morgonen så var det inte bättre. Men Jag lindade in, tejpade, plåstrade om mina fötter för jag ville verkligen åka med till Qufu.  Väl på tågstationen inser jag att jag kan verkligen inte gå. Pratade med tjejerna och sa att vi kanske kunde fixa en rullstol till mig, eftersom vi skulle gå hela dagen. Men usch stackars den person som hade fått dras med mig haha 😂. Så jag tog beslutet att åka hem och min lärare Jonsson var så snäll och körde hem mig igen.

Medan alla andra var och hade trevligt i Qufu, så var jag hemma och städade, sov och tyckte lite synd om mig själv. 😢
Men när tjejerna kom tillbaka, så sa dom att jag gjorde ett rätt beslut att inte följa med för de hade så ont i benen och fötter efter ha gått så mycket. Men jag var ändå lite avundsjuk på dem.

Men iaf, när de hade kommit hem så åkte vi in till Business Street för vi (jag) var hungriga. Jag struntade i hur ont jag hade, jag ville äta och jag hade ingen mat hemma heller.

Vi hittade ett grymt Hotpot ställe med dom sötaste personalen. Hotpot är typ som fondue, man lagar sin egen mat. Vi beställde in lamm, biff, "räkbullar", nudlar och massa grönsaker. Sedan kokar man det i en stor gryta. SÅ GOTT!!

Vi blev mätta och belåtna och tog en taxi hem igen😊

Här var klassen.
De hade tagit så många fina bilder.
Kolla in på Hannas (sivan) och Linas blogg. www.Jinan.se

Jag och min roomie innan finmiddagen i lördags. 😊❤️

Hotpot😍

Damen var så söt som hjälpte oss med att beställa (kinesisk meny utan bilder) och rullade våra räkbullar åt oss för vi fattade inget haha.😄

  • 217 Readers

Likes

Comments

Hej 😎

Idag har vi varit lediga, vi har även tagit helg eftersom vår lektion på fredag blev inställd. Wihoo👍🏼

Vår programansvariga Rolf har kommit hit till Jinan, och vi hade möte med honom idag. Men jag hade migrän så jag gick inte på det. Dock så var mötet rätt onödigt med så jag missade inget 😉.
När jag mådde lite bättre åkte jag in och mötte upp tjejerna på business street. De skulle fixa fransarna och naglarna. När jag kom dit så käkade jag, för jag hade inte någon lunch hemma och sedan gick vi förbi några affärer. Jag köpte ett par Nike air force och ett sportigt mys-sett ( bra kvalitet på kopiorna). Prutade Som bara den, så fick allt för ca 400 RMB 😎

Efter den lilla shoppingen så var det hemgång på ingång. Jag och Gabby hade bestämt oss för att käka tacos till middag (jag har med mig tacokrydda hehe). Vi hittade köttfärs, sallad, gurka och tomat. Vi letade också efter någon typ av gräddfil/crémefraiche, och ja det vi hittade var bara någon yoghurt, men vi köpte den och den var ok. Jag letade även efter några tacochips. Det gäller att inte vara för kräsen och lite kreativ så det blev någon chips med majssmak hahah

Vi gjorde det bästa av det vi hade, och tacosen blev faktiskt helt okej 😊. När vi käkade tittade vi på Paradise hotel (såååå spännande) och det kände lite som vi var hemma i Sverige.


Godnatt!

💎 Hanna

Btw!
För någon veckan sedan så gjorde jag mina naglar, och blev sååå nöjd. Betalade 60 RMB.
Men kunde inte ha det länge eftersom jag är allergisk mot gellack. Dock dumt av mig men jag ville ändå testa om jag kunde ha deras gellack......
Så nu sitter jag här med en allergisk reaktion runt mina fingrar. Surt, men tyckte det ändå var lite värt att testa för det är så fint. Men måste hitta ett ställe som gör akryl, för vill ha långa fina naglar.


Likes

Comments