Hej där!

Så roligt att du har hittat hit! Jag har funderat på att starta denna blogg under lång tid. En blogg som jag hoppas ska kunna sprida kunskap och slå hål på många av de ohjälpsamma myter som florerar i samhället idag. Helt enkelt en plattform där jag vill minska den skam och skuld allt för många upplever över sina svårigheter kring kropp, vikt, figur och matintag – bl.a. genom att undersöka och delge vetenskaplig information om hur vi reagerar fysiskt, psykiskt och socialt när vi övervärderar kroppen och laborerar med maten.

Jag tror inte jag är unik i att befinna mig i en tillvaro som kretsar kring vikt, kroppsfigur, mat, ångest och kontroll. Faktum är att jag tror majoriteten av oss mer eller mindre är negativt påverkade av vår tids besatthet av kroppen. Och inte blir det lättare att sålla i informationsflödet med den kraftiga ökningen av självutnämnda experter som sprutar ur sig råd som om det vore evidensbaserat. Exempelvis livsstilsbloggare, Instagrammare, social media influensers, kokboksförfattare, kostrådgivare, personliga tränare, produktambassadörer med flera. Dessa självutnämnda experter har höjts till skyarna idag och kan få individer att ta till extrema åtgärder för att kontrollera kroppen. Många av dessa ger tyvärr medvetet eller omedvetet ut missvisande information och råd som kan få fatala konsekvenser. Jag själv var en flitig följare av dessa under mitt insjuknande från ätproblem till en svår ätstörning.

Men vet ni. Det finns så mycket vetenskap som kan hjälpa människor att må bättre. Kunskap som jag inte hade innan jag startade behandling för min ätstörning och aktivt själv började söka evidensbaserad information för att våga göra förändringar. Det är skrämmande hur råden skiljer sig så mycket mellan ätstörningsbehandling och vad som förespråkas till den allmänna befolkningen via medier, men även inom annan sjukvård och från statliga institutioner. Jag började ifrågasätta varför inte alla får denna viktiga information som jag fick i ätstörningsbehandlingen? Varför det inte ges liknande råd till allmänbefolkningen? Jag önskar jag hade vetat allt det jag vet idag - tidigare! Kanske hade jag då kunnat vända om och undvika att bli så svårt sjuk? Jag hade tänkt vänta med bloggen, men då jag ser fler och fler i min omgivning som lider av en tillvaro som kretsar kring vikt, kroppsfigur, mat, ångest och kontroll - så känner jag att det är viktigare att börja dela det jag vet redan nu. Så istället för att vänta på att ha alla svar, på att själv vara helt frisk och fri - vill jag nu börja dela med mig av det jag redan lärt mig, samtidigt som ni får vara med på fortsatt research om vad vetenskapen säger om vikt, kroppsfigur, mat, ångest och kontroll. Bloggen kommer endast innehålla faktainformation som kommer från forskning och observationer av professionella behandlare inom ätstörningsvården i Sverige och globalt. En del av bloggen kommer vara egna och andras erfarenheter, det kommer då att stå i klartext.

Jag heter Hanna och min förhoppning är att både jag och ni - VI - ska ha nytta av informationen och samtidigt sprida den vidare till personer omkring oss som vi tror behöver den. Följ gärna med på projektet! Hejarop, konstruktiv feedback, frågor, funderingar, egna erfarenheter är välkommet!

Likes

Comments