View tracker

INGREDIENSER:

  • 170 g vetemjöl
  • 5 g vaniljsocker (1 tsk)
  • 3 g bikarbonat (1 1/2 tsk)
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 160 g strösocker (1 3/4 dl)
  • 55 g ägg (1, rumsvarmt)
  • 5 g vitvinsvinäger (1 tsk)

GARNERING:

  • 45 g strösocker ( 1/2 dl)
  • 2 g malen kanel (1 tsk)

GÖR SÅHÄR:

Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion.

Blanda mjöl, vaniljsocker och bikarbonat i en bunke.

Vispa smör och socker fluffigt i en annan bunke.

Vispa ner ägget.

Tillsätt de torra ingredienserna och vinägern.

Arbeta ihop till en jämn deg.

Blanda sockret och kanelen till garneringen och häll ut blandningen på ett fat.

Dela degen i 20 bitar, rulla bitarna till kulor och rulla varje kula i sockerblandningen.

Lägg kulorna glest på plåt med bakplåtspapper och platta sedan till dem en aning.

Grädda mitt i ugnen tills kakorna har fått lite färg, cirka 8 minuter.

Låt kakorna svalna i någon minut och flytta sedan försiktigt över dem med stekspade till ett galler för att svalna helt.

Förvaras torrt.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Ingredienser:

Till formarna:

  • strösocker
  • smör

Chokladsufflé:

  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g mörk choklad (70%)
  • 0.5 krm salt
  • 3 st ägg
  • 2 msk strösocker

Servering:

  • 300 g hallon
  • florsocker

Utrustning du behöver:

  • 9st portionsglas
  • elvisp

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Tina hallonen om de är frysta.

Ta fram 6 st formar som rymmer ca 1,5 dl och tål ugn. Har man något större formar så kan man ta färre antal formar.

Smörj formarna med smöret och strö socker i dem, så mycket socker som fastnar i smöret. Ställ formarna i frysen.

Häll grädden i en kastrull och låt den koka upp. Dela under tiden chokladen i mindre bitar. Ta kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör om tills chokladen smält och du fått en krämig chokladsmet. Rör ner saltet.

Dela äggen i äggulor och äggvitor, ett i taget. Häll äggvitorna i en vispskål och äggulorna vispas ner en i taget i chokladsmeten.

Vispa marängsmeten: Vispa äggvitorna till ett tjockt skum med elvisp och tillsätt därefter strösockret, rör om försiktigt först (med elvispen) och fortsätt sedan vispa med elvisp på högsta hastighet till smeten blir fast igen. Det ska gå och vända upp och ner på vispskålen utan att smeten rör sig.

Blanda sedan ner marängsmeten i chokladsmeten försiktigt. Det är viktigt att man rör ner detta väldigt försiktigt och till en början nästan vänder ner, snarare än rör ner, sedan kan man röra lite mera på slutet tills det blir en jämn smet.

Fördela smeten i formarna. Formarna kan fyllas nästan upp till kanten, men ha gärna en centimeters marginal upp till kanten eftersom de höjer sig lite i ugnen.

Till hit kan chokladsuffléerna förberedas om man vill. Ställ i så fall in dem i kylen där de kan stå upp till 4 timmar (ev. längre, har ej testat).

Grädda mitt i ugnen i 175°C i 10-12 minuter. De ska vara gräddade på ytan med rinniga inuti. Mot slutet höjer sig suffléerna lite grann i ugnen och då är de klara.

Ställ ugnsformarna på ett fat och lägg hallon bredvid. Sikta florsocker över. Servera!

Likes

Comments

View tracker

25 macarons (50 mandelkakor som sätts ihop två och två).

Det kan vara lite trixigt att få till macarons. Enklast är att grädda dem på en värmetålig silikonmatta som används istället för bakplåtspapper. Om man vill ha färgglada macarons bör man färgsätta med rikligt med färg.

GRUNDRECEPT:

  • 4 st ekologiska äggvitor
  • 0.5 dl strösocker
  • 150 g skållad och malen sötmandel
  • 4 dl florsocker

SMÖRKRÄM:

  • 100 g mjukt smör
  • 1.5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st ekologisk äggula
  • Några droppar valfri karamellfärg

GÖR SÅHÄR:
Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.

Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.

Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.

Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper.

Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.

Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.

Dra bort Silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.

SMÖRKRÄM:

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

Vispa ner äggulan.

Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens..

Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.

Lägg resten av mandelkakorna över som lock.

ANDRA SMAKER PÅ SMÖRKRÄMEN:

HALLON MACARONS:
Röd karamellfärg
2 msk hallonsylt

PISTAGE MACARONS:
150 g pistagemandel
Pistage-essens, efter smak
Grön karamellfärg

CHOKLAD OCH HASSELNÖTS MACARONS:
125 g hasselnötter (istället för mandel)
2 tsk nutella
1 msk kakao

LAKRITS MACRONS:
Svart karamellfärg
1 tsk lakritsgranulat, efter smak
2 tsk samuca, efter smak

VIOL MACRONS:
Röd och blå karamellfärg
viol-essens, efter smak

Likes

Comments