Jag har ännu inte fattat att sista dagen på praktik är förbi, tiden gick så fort. Kommer att sakna personalen, de har varit så välkomnade och trevliga redan från start och är roliga att umgås med! Barnen är alltid svåra att lämna efter en dagispraktik, men detta känns värre eftersom dessa barn kommer befinna sig på andra sidan Europa när jag kommer hem. Trots att jag kommer sakna den något enormt är jag ändå så otroligt tacksam för att jag fick möjligheten att lära känna dem!

På väg från praktiken var det fint väder så jag passade på att stanna lite i Valletta och ta bilder. Jag byter buss där varje dag så det var inget konstigt med det. Bussbiljetterna man får så är giltiga i två timmar och kan användas på alla stadsbussar och rutter. Jag gick direkt från bussen till huvudgatan i Valletta och tog bilder och köpte sedan ett par shorts.

Den sista bilden är från Valletta service, som är Maltas huvudbusstation. Statyn på bilden ligger i mitten av en stor rondell med flera filer där alla bussar stannar.

Vackra Malta

Jag vet jag redan lagt upp några bilder från Sliema, men några räcker inte för mig. Om jag kunde skulle jag ta bilder av precis allt och spara dem, men nu råkar jag vara en sån person som älskar att leva i nuet och inte ta fram kameran i första hand när jag ser något fint. Något av det vackraste med Malta och Sliema är havet som omringar allting.

Här är en del av de få bilder som jag tagit under resan och som jag vill dela med mig av.

bilderna ovan är alla tagna från staden vi bor i.

Här är några bilder från Blue grotto. Bilderna har jag faktiskt inte tagit själv, utan de togs av Ida och hon i sin tur var så snäll och skickade dem åt mig så att jag kunde visa dem åt er på bloggen.

​Nu har vi en helg kvar här i Malta och sen blir det att packa väskan söka sig till flyget. Det ska bli roligt att få komma hem till Finland igen och träffa alla, men för stunden ska vi ta ut det sista av värmen och njuta av solen här. Har hört att det varit snö där hemma, så får hoppas vi tar med oss lite värme när vi kommer hem på söndag! Ciao :)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Tjenare! Tiden bara flyger förbi och man har blandade känslor av glad hemlängtan samt känslan som uppstår när man inser att man bara har en vecka kvar på den här vackra ön.


Arbetet på dagis flyter och på som vanligt och jag arbetar nu helt som någon annan i arbetsgruppen. Sedan starten har de inte gett någon vidare information om hur arbetet går till och vad de har som regler. Jag fick ett papper om dagsrutinerna, men inget mera. Man har fått ta eget initiativ och fråga personalen om man undrat över något.

Något jag glömt att berätta för de som läser är att vi alltid ska tilltala våra arbetskamrater som "miss", " madam" eller "Mrs". Något som kändes väldigt ovant i början och man gjorde allt för att undvika situationer där man behövde använda sådant talesätt. Men efter några dagar hade man vant sig och nu tycker jag att det låter väldigt fint att tillkalla varandra på det sättet.

Här är några bilder från lazy corner och vägarna jag går via varje morgon till arbetet.

Blue lagoon

Än en gång blev det helg och den här lördagen for vi med båten Captain morgan för att åka till Blue lagoon.

Dagen var först mulen och blåsig när vi satte av, men när vi en gång kommit fram hade vädret hunnit bli mycket bättre! Blue lagoon var vackert med klart vatten och solsken.

Jag och Ida for på Crazy sofa. Där vi satt på något som liknade en uppblåsbar soffa fastkopplad till en båt framför. Vi fick hålla i oss hårt när båten gasade på och körde runt på havet. Det var jätteroligt och spännande! Något jag absolut tänker göra om ifall jag åker dit igen 😄

En dag utan måsten

Idag var en skön ledig dag. Vi tog sovmorgon och vissa låg ute på terrassen och värmde sig. Till frukost blev det tårta, eftersom bästa Emma fyller år idag!

Jag och mathilda for ner till strandpromenaden för att äta glass och gick sedan till några klippor för att njuta av det fina vädret. Vi kom tillbaka till lägenheten som två röda kräftor, men glada var vi för det!

På kvällen for vi till en restaurang och beställde något av den godast mat jag ätit hittills på Malta! Så nu är vi mättade, utvilade och redo för sista veckan av praktiken 😄

Likes

Comments

Nu har man börjat vänja sig vid lägenheten, praktikplatsen, bussruttarna och staden. Allt känns lite som den normala vardagen och därför känns det svårt att komma på något att skriva om eftersom jag redan skrivit om mina första intryck och upplevelser.

Så detta inlägget blir lite mera ingående om saker som jag inte ännu har skrivit om, men som jag gärna dela med mig av och vill blogga som ett minne.


När det gäller lägenheten och området vi bor på så har man blivit mera hemmastadd och det är lättare att röra sig omkring i staden. Området vi bor på kallas för "the lazy corner" och är ett vackert gammalt område som finns kvar i staden! Vägarna kändes som en labyrint i början när det fanns så många krokar och hörn, det är något helt annat de enkla kvarter man har i städerna i österbotten.

Här är en bild på utsidan av vår lägenhet!


Dagiset där jag har min praktik har väldigt olika arbetssätt jämfört med dagis i Finland. Jag har ju endast sett hur ett dagis i Malta fungerar, men av vad jag sett så har man olika mål och värderingar i arbetet.

Det känns konstigt att ta seden dit man kommer, men även som en bra träning. Oavsett var man är eller vad man gör, så när man prövar på något nytt så kommer man alltid att växa lite som person och lära sig något av den nya erfarenheten eller upplevelsen. Jag är tacksam över de praktiska sakerna jag har fått lära mig och öva på, som till exempel hur man sköter om ett spädbarn.

På Magic wonders börjar de utbilda barnen väldigt tidigt och redan i två års ålder så kan de flesta barnen hela alfabetet, samt räkna till tio. Detta tränar de på genom sång och ramsor med barnen varje dag på samlingen, även under dagen lägger de på videor på tv:n där de spelar barnsånger som tränar upp alfabetet och över uttalet hos barnen när de sjunger med.

Som tema just nu har de frukter, grönsaker och siffror. Så varje dag har vi en aktivitet som tränar något av detta. Idag lagade vi två bakelser som innehöll endast äpplen och russin.


Här är allt vi använde oss av i aktiviteten.


Jag hade tyvärr knappt tagit några bilder denna vecka, men till nästa vecka ska jag lägga upp flera! Tills dess ska ni alla där hemma ha det så bra och så hörs vi :)

Likes

Comments

Nu är första veckan förbi och man börjar inse hur fort tiden går! Man har sett och gjort mycket nytt och sällskapet har inte varit så tokigt det heller :D

Det ska bli roligt att fara tillbaka till dagiset imorgon och få träffa alla, samt göra olika aktiviter med dem som vi planerat tillsammans! På magic wonder får man arbeta med väldigt fria händer, de är öppna och ständigt nyfikna på nya aktiviteter för barnen.

Efter något som känndes som en lång arbetsvecka, men trevlig, så kom helgen slutligen emot! Vi har mest tagit det lugnt och varvat ner under kvällarna, för man är mycket trött efter en vecka med så mycket nytt. På dagarna har vi däremot passat på att vara ute i solen och se oss omkring på Malta.

I lördags gick vi till andra sidan av Sliema för att se klipporna (första bilden) och njuta av vädret där. Sedan for vi över med färjan till Valletta och såg oss omkring och gick längs med den stora gågatan i huvudstaden och handlade ett och annat.(Andra bilden är utsikten från färjan på kvällen)

Festa frawli

Idag har vi varit på jordgubbsfestival i staden Mgarr. De hade en gata full med olika stånd där de sålde allt från smycken och leksaker.

I slutet av gatan kom man fram till ett torg, där såldes det allt som man kunde göra av jordgubbar! Glass, sorbet, smoothies, tårtor, pajer och kakor i alla olika slag. Vi kunde ju inte heller låta bli på att smaka på allt gott som de hade lagat, så vi prövade på flera och det var otroligt gott!

På torget uppträdde även olika tjejjer i tur och ordning, några av dem såg ut att vara endast fem år och sjöng så fint att man fick rysningar i hela kroppen!

Före vi for hem gick vi till en restaurang där jag beställde Maltas traditionella maträtt, kanin med rödvinnssås. Den var mycket godare än förväntat och jag rekommenderar den för de som får möjlighet att pröva på den :)

Bilden är tagen av bästa Mathilda, när vi är hela gruppen på festa frawli!

Likes

Comments

De senaste dagarna här har det varit full rulle och man har fått se, samt göra många nya saker. Det känns bra att man börjar komma in i arbetet och trivas på Malta. Det var bra att vi hade med oss två vuxna från YA som kunde hjälpa och guida oss de första dagarna, en av dem föjlde med mig till första dagen på min praktikplats, vilket gjorde att man kunde slappna av lite och fokusera mera på praktiken.

Jag stortrivs på praktikplatsen! En stor del av vardagsspråket och undervisningsspråket går på engelska, vilket underlättar när man ska lära känna personalen och barnen. Dagiset har två avdelningar och barnen byter ibland avdelning, beroende på hur många som kommer till den dagen. Hela dagiset är mera högljutt än vad man själv är van vid och under en stor del av dagen har barnen möjlighet att leka fritt med varandra. Dagiset är färglatt och de har upplagt mycket pyssel! Idag har jag tagit några bilder från insidan av huset (med deras tillåtelse att lägga ut på blogg), där man ser lite hur ena avdelningen, samt hur gången mellan anledningen ser ut.

Likes

Comments

Idag fick jag stiga upp med tuppen! Jag for med buss till paola, där jag kommer att ha min dagispraktik. Dagiset heter "magic wonder" och där går det barn som är för tillfället från nio månader till tre år gamla. Jag blev otroligt glad när jag fick veta att barnen skulle vara så unga! Det är något med den ålder hos barn som gör att jag alltid får ett leende på läpparna. 

På dagiset var alla jättetrevliga och jag ser fram emot att lära känna dem bättre. Alla aktiviter och program som de har här är väldigt annorlunda, men det ska blir intressant och lärorikt att få prova på och vara med i. 

När jag kommit hem till Sliema, vilket tog över en timme på grund av all rusningstrafik(!), så var jag ensam i lägenheten. Jag bestämde mig för att träna lite hemma, men hann inte hålla på i mer än i en kvart då några av tjejerna ringde och frågade om jag ville komma och äta hamburgare på stan. Hahaha jag tvekade inte för en sekund och det tog inte länge förrän jag tagit alla mina saker och stuckit iväg!

Vi träffades vid strandpromenaden och for sedan och åt. Efter att vi ätit gick jag och köpte ett Maltesiskt simkort, så jag kommer att ha ett annat nummer den här månaden!  


Likes

Comments

Idag morse blev det äntligen avfärd till Malta! Hela resan hit blev en lång process med mellanlandningar och trötta tjejer, men rolig var det :) Vi kom fram till Maltas flygplats 17:00, det blåste där ute och himlen var grå, fast vi var ändå på gott humör och ivriga att få se staden Sliema som kommer att bo i de närmaste veckorna. Hela staden känns antik och är helt annorlunda från vad man är vad vid. Gatorna är väldigt smala och husen ligger titt som tätt.

När vi kom fram till lägenheten valde vi ut våra sovrum och for sedan ut och handlade mat inför veckan. Vi är sex stycken tjejer från olika delar av österbotten som delar på en lägenhet och vi har allihopa praktik på tre olika arbets platser. 

Jag kommer lägga ut ett inlägg lite nu som då och finns det något någon vill att jag ska skriva mera om något skillt eller att jag ska lägga ut en bild av något, så vore det jättebra om ni kommenterade eller skickade åt mig vad ni vill höra om!

Lördag 2.4

Likes

Comments