Vardag och bebis

Jag skriver nu på min telefon, vilket alla vet är ansträngande! Men m sover och jag vill inte stiga upp för att hämta datorn. Solen skiner, men molner skymmer ibland, så ljuset växlar mellan mörkt och ljust. Det stör hans sömn (inbillar jag mig) och jag skulle så gärna ta bort molnen just nu. Kontrollfreak!

Idag och imorgon är jag skolfri och en alldeles vanlig hemmamamma. Skönt med kontraster! Redan efter en skolvecka inser jag att dethär är alldeles rätt för mig. Jag uppskattar mina dagar med M så mycket mer. Jag hinner sakna honom, och det är bra.

Denna vecka är minst sagt busy. Vi har ettårskontroll idag, imorgon har vi tid till fysioterapeuten. Ons-fredag är det skola som gäller och på fredag får vi nyckel till vårt nya boende! So excited! ..men någongång denna vecka ska vi alltså hinna packa ihop vårt hem. Idag är det måndag, flyttlådorna har anlänt och det är bara att sätta igång.

Det blir nog en del kaffe innan denna vecka är över!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Det är tyst i vår lilla lägenhet, M och G sover middag. Älskar stunder som dessa, när jag till och med hinner få tråkigt innan de har vaknat. Men nog finns det att göra, minsann! Nu har jag tagit tag i mitt foto-problem. Så här är det; jag fotar med en app som heter VSCO. Det har jag gjort en tid nu, gillar den appen. Tyvärr tar den upp så mycket utrymme att jag nog blir tvungen att ta bort den. Så då måste jag nu radera de bilder jag inte vill spara, och föra över de bilder jag vill spara till datorn. Ni kan ju tänka er vilket jobb! Men ett ganska roligt sådant, hittar godbitar från Matheos första månader. Åh, att tiden har gått så fort! Imorgon kl. 10:53 har det gått exakt ett år. Ett sånt turbulent år! Ska skriva ett maffigt inlägg om det, kanske i helgen?

Ikväll är det Arne Alligator på torget, såklart vi ska dit! Matheo (och vi hehe) är ett stort fan och jag hoppas att han kommer att bli glad av att se Arne live. Om han fattar? Ja, vi får se.

Snart har min första skolvecka gått, och jag trivs bättre för varje dag. Idag var första riktiga dagen, och vi pratade om grunderna till varför vi behöver kosmetologer. Mycket intressant! Efter skolan gick jag en sväng på stan. medan jag väntade på att G skulle bli färdig. Jag hittade lite kläder åt M, och en klänning åt mig! En jeans/hängsel klänning från H&M. På rea! Lyckan är stor. Det är sällan jag köper kläder åt mig själv, som dessutom är nya. Oftast blir det second hand. Men efter detta året som mamma, så är jag helt enkelt värd lite nya kläder, haha. Nej skämt åsido, min garderob behöver förnyas. Så det är ett projekt som är på gång. Lite i taget, och efter mycket övervägande. Har varken pengar eller utrymme att köpa kläder jag inte använder! Jag vill ha en liten, men effektiv garderob. Förstår ni? Allt som finns där ska användas, och används det inte så åker det bort. Det jag söker efter i kläder är 

- förmånligt.

- materialet ska kännas hållbart. 

- jag ska kunna se mig själv använda plagget med andra plagg jag redan har. 

- jag ska veta i vilken situation jag kommer att använda plagget. 

- det ska uppstå kärlek till plagget. Om ovanstående punkter stämmer, men ingen kärlek finns, så kommer plagget att lämna i skåpet. 

- jag vill ha plagg som jag inte behöver justera medan jag bär det. Bekvämt med andra ord. Allt för kort och allt för urringat åker bort. Det må vara snyggt, men jag vill inte oroa mig för hur kläder ter sig på kroppen. 

Lite sånt! Hur tänker ni vid inköp av kläder?

Likes

Comments

Friends, min hjärna är mos idag. Så mycket information, så många nya namn, så många nya ställen att minnas. Vi har en trevlig klass, och en supertrevlig handledare. Jag vaknade väldigt tidigt, pirrig i hela kroppen! Jag var så bra-nervös och njöt av den känslan. Vi har idag fått bekanta oss med utrymmena och klassrummet. Druckit kaffe och pratat lite med klasskompisarna. Vi är tolv stycken, varar tre är över tjugo (hurra! jag var inte ensam!) och alla vi tre har barn under tre år. Roligt med nya bekantskaper!

Nu sitter jag i mitt soffhörn, med ett kaos runt mig. Det är inte riktigt någon av de vuxna i huset som orkar ta itu med att reda upp röran, som kommer när man lever. Plocka, plocka, plocka. Det är svaret på hur man ska få det att se respektabelt ut. Men just plockandet får vara till en annan kväll. Det finns en gräns för hur mycket vi orkar på en dag. ...så finns det också en liten röst inom mig som viskar ni ska ju snart flytta och packa ihop allt det här, vad är vitsen med att städa? Så sant kära inre röst, men man behöver inte snubbla på leksaker och smutstvätt för det. Ja, ibland undrar jag om någon annan kan ha det lika råddigt som vi kan! Men orken! Den finns ibland inte. Prioriterar att få ungen badad och matad, mig själv duschad, maten lagad och maken pussad. Finns det ännu energi efter det, ja då tar jag fram handarbetet. Blundar för råddet.

En sak jag stör mig på så fruktansvärt, det är mitt otekniska sinne. Jag är så ointresserad av allt vad telefon och dator heter, så jag kan knappt de mest basic funktionerna. Just nu sitter jag med en telefon som har slut på utrymme, en ny dator dit jag kunde överföra diverse skrot, men jag vet inte riktigt hur. Ja, ni hör ju, kom och hjälp. Jag skyller lite på att jag är så trött i hjärnan just nu, det är säkert superlätt bara mina hjärnceller vore vakna.

Nu ska jag tigga netflix-lösenord av min bror, och stänga av mig från omvärlden. En stor applåd till denna hemma-mamma som klarat av en så intensiv dag som denna!

Likes

Comments

På äldre dagar har jag börjat stortrivas på hösten. Jag längtar efter den. Jag njuter av den. Det är något med att livet startar upp på nytt och man får en andra chans att styra upp sin vardag. Förra hösten var en höst jag aldrig kommer att glömma. Åh, det är så bitterljuvt att minnas tillbaka till hösten 2016. Matheo föddes och mitt liv förändrades för alltid. Så dramatiskt! Det var så underbart och så skrämmande på samma gång. Tack och lov blir man bara förälder för första gången, en gång. Det är nämligen en upplevelse jag inte vill vara utan, men inte heller uppleva igen. Nu har jag varit mamma i 355 dagar! Det ska jag skriva mera om sen. 

en mama

en rolig och envis pojk

Denna höst är inget undantag. Det är förändringarnas vindar som viner kring knutarna hos oss. Så mycket spännande och roligt för oss alla!

1. Jag ska börja studera deltid. Min familj ävertalade mig att söka in till kosmetolog. Det gjorde jag, lite på skoj bara. Nu är det inget skämt längre, på måndag börjar jag! Denna vecka ska jag träffa handledaren och diskutera oss fram till en lösning, jag vill/kan inte studera fem dagar i veckan. Matheo ska vara hos sin mommo de dagar jag har skola.

2. Vi ska äntligen flytta! Vi har hittat ett litet hus att hyra här i stan. Med en lummig trädgård och nära till allt. Vi har sannerligen väntat på att hitta det rätta huset att bo i. Färsta september lämnar vi lägenhetslivet! Hurra!

Så, nu tar vi en dag i taget. Från nästa vecka är inget sig likt. Vi hörs!

Likes

Comments

Vardag och bebis

Sommaren 2017. Vi har det bra i vår lilla semesterbubbla. Detta är första gången sedan Matheo blev född som vi är lediga tillsammans. När Matheo var nyfödd, började G studera. Vi försöker ta det så lugnt som möjligt, vilket inte är så svårt när kassan ekar tom! Heh.

Jag har länge tänkt skriva och berätta hur vi har det, men det är alltid något som kommer emellan. Just idag är det mulet, som det har varit stärsta delen av sommaren. Men mig gör det inget, vi storstädar nämligen. Imorgon ska vi fira min älskade syster som fyller år! Det ska bli så roligt att få ha familjen här på brunsch. Jag håller på att baka en tårta, den får ni se på instagram sen!

Matheo växer och utvecklas. Det är e fröjd att följa med i hans vardag. Han har humör, och är solsken och åska på samma gång! Tror han släktas på mig lite. Just nu sover han, och vi njuter av lugnet.

Från och med hösten blir vardagen annorlunda, så det gäller att ta vara på dessa lata dagar. Vi mår bra, det är bara värmen som fattas.

Adios amigos!

Likes

Comments

Vardag och bebis

Våren kom. Äntligen! Har ni någongång gjort ett riktigt vårskrik? Det gjorde jag för några år sen, på en sten i skogen med en vän. Skrek för full hals. Skönt! Men se nu till att skogen inte är nära nån bebyggelse! För tillfället håller Matheo på att skrika. Han kan skrika vår son. Nu är han för trött, så nu skriker han. Vi vet att han snart somnar, men en vill ju så gärna få tyst på honom. Hans sovturer håller på att ändra, från tre till två. Det gör honom förvirrad och ledsen, men det är nödvändigt. Han är inte så liten längre, och vi önskar att han skulle sova två längre pass istället för tre korta. Åh, detta skrik han får till. Han tar i från tårna och det måste göra så ont i hans hals.

När stora lilla Matheo vill mysa i famnen, då måste det förevigas! Vår busunge. Alltid påväg någonstans! Nu har han somnat och jag ska också vila mina trötta ögon.

Hoppas ni har en skön fredag!

Likes

Comments

Vardag och bebis

Efterlängtade vår. Igår drog april sitt sista skämt, snöfall, redan bortglömt. Valborg firades med treårig bröllopsdag. Barnfri date! Visserligen bara hemma i lägenheten, men för två genomtrötta föräldrar är det kanske det bästa? Idag ska vi koka kaffe och packa ihop oss och sola näsan lite på villan. Alltid lika spännande att se när staden lägger på vattnet till sommaratugorna. Då ska vi storstäda! Yes! Älskar att vårstäda sommarstugan. Då är våren här för att stanna. Men med en snart niomånaders bebis (kan vi fundera på det en stund? Att han snart har varit utanför magen lika länge som han låg där och skvalpade? Så underligt!!) ..så kanske det är lättare skrivet än gjort, städandet alltså. Han är en fara för sig själv. Men det hör till! Världen skall upptäckas.

vår lilla filur!

Nu hör jag ljud från sovrummet! Tupplurarna är vakna! Hurra! Låt första maj firandet börja. Vi syns på villaverandan, ja?

Likes

Comments

Kl. 8:00 Morgongröt! Inte det godaste som finns enligt Matheo. Hälften lämnar på tallriken och en stor del hamnar på golvet/ansiktet/händerna. Dagen var ännu ett oskrivet blad. Jag fick förfrågan om jag ville hänga med på mamma-barngrupp i en annan by, men eftersom jag var utan bil så bestämde jag mig för att inte försöka ta mig dit. Istället skickade jag och frågade om grannen ville leka!

Kl 9:00 På väg! Det blåser svinkallt, men det är bara jag som har för lite kläder på mig. Åh, sån optimist jag är! Vill vara utan jacka redan, men får väl inse att det är roligare om man inte fryser. Matheo var iallafall nöjd.

Kl 10:00 Vi gick till parken och Matheo fick prova på bebisgungan för första gången. Han var måttlig imponerad. Mest intresserad av att titta på när hans lilla kompis Leo gungade. Dessutom var det dags för en första sovtur.

Kl. 11:00 Medan Matheo sov lekte jag med Leo! Theo och Leo, hehe. Matheo har för första gången verkat förstå att Leo är en liten kompis. Han ville så gärna krypa upp på honom, men det tyckte inte Leo var så roligt. Tur då att han redan kan gå så att han kan springa undan när Matheo blev för närgången!

Kl 12:00 Vaken och på humör för att leka! Vilken lyx att få leka med andras leksaker. Dessutom kom morbror Daniel och hälsade på hos Leo och hans familj. Många bra människor på ett och samma ställe! Leo hade en rolig tunnel som man kunde krypa genom. Åh, en sån vill vi ha! En tur till Ikea, någon?

Kl 13:00 När man ha lekt blir man trött. Så då vandrade vi den korta biten hem, åt banan på balkongen och somnade sedan. Då passade jag på att skriva så här långt och nu ska jag slänga mig på soffan en stund!

Kl 15:00 Nu hoppade vi tydligen över en timme. Mommo kom in på en snabb kaffekopp och sen lade jag mig på golvet, the usual spot. Matheo vaknade lagom tills att mommo sku fara hem, så dit for underhållningen. Vi har så stökigt just nu, leksaker precis överallt. Blöjor, både använda och icke använda, massis ytterkläder, ...och nämnde jag leksaker? Så en liten del av mig ville städa upp allt, men den delen som ville ligga på golvet och se Matheo krypa hit och dit vann.

Kl 16:00 Så fort Genesis, Matheos favoritmänniska, klivit in genom dörren så for jag på mamma-semester. Till affären! Kom inte på något annat än ost och jordgubbar.... blommorna lockade lite. Vet inte om jag ska riskera att lägga pengar på balkong blomster, när vi har en liten blomförstörare i familjen?

Kl 17:00 När jag kom hem hade Matheo passligt nog somnat, så jag slängde ihop en sats lchf bröd. (Har hittat ett så gott recept!!) Medan jag väntade på att det skulle bli färdigt slängde jag mig på kökssoffan med Gensen. Vi ser verkligen slitna ut? Nu förklarar jag denna dag färdig. Inget mera kommer att hända, förutom att någon ska laga kyckling, städa upp det värsta råddet, få en liten gosse att somna för natten och sen gissar jag att vi båda ligger som slagna hjältar på soffan, med varsin skärm. Älskade vardagskväll!

Det var min dag! En ganska vanlig tisdag. Vi hörs!

Likes

Comments

På söndagen (valborg) har vi varit gifta i tre år, och tillsammans i fyra. Hjälp!? Känns som evigheter sen. Jag är så kär i min man? Fast just slängde jag grötskeden på honom i ren ilska. Håhåjaja. Jag vann på lotto när jag träffade honom, en riktigt lyckoträff. Han däremot får stå ut med mycket. Men vilket tålamod han har, min karl. Ett lugn som jag behöver. Han är min fasta punkt i tillvaron, en famn att krypa in i. Jag är en tyfon och han är en mild bris på sommaren.

Jag minns så väl när jag blev kär. I denna snygga man. Det tog en tid innan jag ville erkänna mina känslor, men där fanns dom och lämnade mig inte. Jag gjorde min praktik på Filippinerna, och bodde hos hans familj, numera min familj! Han var den ansvarsfulla storebrodern, som bara fanns där och gjorde att jag kände mig trygg de sju veckor jag spenderade hos dem. Oväntat blev vi vänner och hade väldigt roligt tillsammans. Jag trodde hela tiden att han redan var upptagen, så mina känslor förträngde jag, och mitt mantra var bara vänner bara vänner... Nå, tji fick jag för innan de sju veckorna var slut så fick jag ge mig, känslorna fanns för att stanna. Vilken lycka när det visade sig att de var besvarade! Sen tog mina underbara sju veckor slut och jag var tvungen att resa hem till ett somrigt finland. Åh, vilken sommar. Ständigt väntande på whatsapp meddelande från min pojkvän. Tre månader stod jag ut med långdistans, sen fick det vara nog. Jag fick en chans att resa tillbaka, jag tog den, och the rest is history!

Att vara älskad och få älska. Vilken gåva! Mycket har vi gått igenom, min man och jag. Tillsammans, starka! Jag hoppas och ber att vi ska få många bröllopsdagar ännu. Att vi ska skratta, gråta, bråka, kramas och vara tacksamma över vår kärlek. Jag är så glad att vi vågade, att han vågade, att jag vågade. Vi vågade tro att det kan funka, fastän vi kommer från så olika bakgrunder, som natt och dag. Vi tvekade och funderade, men kärleken vann! SÅ GLAD.

Likes

Comments

Min älskade mamma föreslog att Matheo skulle sova en natt hos henne, innan vi beslutar om sömnskola är något att fundera på. Sagt och gjort! Inatt har lillmassi sovt med sin mommo, och vi föräldrar har sovt en hel natt! Eller nu ljuger jag. Riktigt sammanhängande sömn blev det inte, eftersom Matheo hade lite nattliga skrik-äventyr, och mamma ringde och funderade vad hon skall göra när ingenting hjälper. Men vi kom fram till att det är samma för oss, så det är nog inte mamma eller pappa som behövs. Så efter lite vridande och vändande i sängen, somnade jag om. Måste släppa kontrollen, Matheo lider inte av att sova hos mommo. ...och imorse skickade mamma en bild på en glad liten kille. Skönt!

Men mommo, som har lång erfarenhet av småbarn, fyrabarnsmor och jobb på rådgivningen, började googla. Det visade sig att Matheos panikgråt på natten faktiskt har ett namn! Det kallas nattskräck, och det finns ingenting som man kan göra för att få barnet att lugna sig. Förstår ni hur skönt det är att få höra det!?

"Nattskräck

En mer dramatisk variant av sömnstörning är det som brukar kallas nattskräck. Barnet tycks fullständigt skräckslaget och kan skrika hysteriskt. Attackerna varar ofta mellan tre till tio minuter, men kan vara både längre och kortare. När det hela är över ser barnet plötsligt helt normalt ut igen. Det förstår sällan självt vad som hänt och somnar lugnt om. Nattskräck är inte lika vanligt som förvirrings­tillstånd, men ändå drabbas upp till vart femte barn. Allra vanligast är det i förskoleåldern men det förekommer i alla åldrar, från spädbarn till vuxna. För föräldrar kan det här vara en mycket obehaglig upplevelse, men det finns sällan någon anledning till oro, säger Berndt Eckerberg.

– Även om barnet beter sig som det vore skräckslaget så är det inte det. Det upplever egentligen ingenting och efteråt har det inget minne av vad som hänt. Attackerna är inte på något sätt skadliga för barnet, men det är naturligtvis bra om man är i närheten och ser till att det inte gör sig illa på något.

Som förälder vill man försöka mildra attackerna genom att lugna och trösta. Men sådana närmanden får oftast motsatt effekt och experternas råd är att försöka motstå frestelsen att krama och smeka." text härifrån.


Nu kan denna mamma lugna sig. Det finns inget vi kan göra. En sömnskola skulle knappast hjälpa, nattskräck växer bort. Det enda "fel" vi har gjort har varit det som kännts mest naturligt, att försöka trösta och lugna. Med motsatt effekt.

Nu ska jag googla lite mera om nattskräck. Kunskap ger ökad förståelse! Hoppas ni får ha en skön söndag.

Likes

Comments